stdClass Object ( [id] => 1143631 [title] => Kako izbjeći prazne pošte? Pronaći ribu nije nimalo jednostavno, za uspjeh nije dovoljno pouzdati se u sreću ili galebove. Ovi detalji su ključni [alias] => kako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

More je puno ribe, ili ribe u moru gotovo uopće nema, izjave su koje se mogu čuti od mnogih ribolovaca, koji se često sasvim iskreno čude jedni drugima. Oni koji uspješno love, čude se onima koji se vraćaju bez ulova, baš kao što se ti čude pitajući se gdje su ovi prvi pronašli ribu. Pritom najčešće nisu svjesni da su i jedni i drugi potpuno u pravu.

TRI RAZLOGA

Pronaći ribu u moru više je nego pola ribolovnog posla. Kad se riba pronađe, točno locira, tada preostaje samo pokazati svoju ribolovnu spretnost do kraja, odnosno posložiti ostatak kockica u onaj ribolovcima jako poznati lovni poredak od odabira prave ješke preko odabira pravog predveza do presudnog trenutka kontre. No, ribu pronaći često nije nimalo jednostavan ni lagan posao iz više razloga, a tri su definitivno u prvom planu.

Prvi razlog leži u činjenici da je ribolovni pritisak danas veći nego ikada dosad i da je riba zbog toga na nekim područjima doslovno​ desetkovana, dok je onaj preostali dio uključio sve moguće senzore i postao izuzetno oprezan i podozriv.

Drugi razlog, možda u nekim statistikama ravan onom prvom, jest taj što mnogi ribolovci, unatoč relativno čestom boravku na moru i u ribolovu, i dalje love nasumice. Bez nekog plana i pokušaja razumijevanja prirode i poredaka koji rukovode ribljim ponašanjem.

I naposljetku, treći, koji se dobrim dijelom naslanja na oba prethodna, je taj da u moru postoje cijele zone, pojasevi i stupci koje većina ribljih vrsta izbjegava, te je kao takav pust, zbog čega se lako dobiva dojam da u moru uopće nema riba.

OD PLIĆAKA DO DUBINE

Najveći broj ribolovaca ribu traži i lovi na samom dnu. Dovoljno je pribor otežan olovnicom spustiti do dna, gdje će se već naći nešto što će se pohlepno baciti na naješkane udice ili dobro odabranu varalicu, nakon čega to nešto samo treba izvući na površinu. No, to je samo teorija koja je u praksi prečesto nepotvrđena.

Istina je da je morsko dno životna niša koju nastanjuje ogroman broj ribljih vrsta koje tu uspješno pronalaze i hranu i zaklon. Ali, isto je tako istina da većina tih vrsta ima strogo profilirane navike, da ne kažemo ovisnost o određenim uvjetima. Tako su neke vrste strogo vezane uz hridinasta dna, neke uz pješčana, dok su neke treće opet vezane uz muljevite supstrate.

Primjerice, nekakva raža koja se voli ukopavati, na hridinastom terenu to ne može napraviti, kao što se ni sitna riba koja se uspješno sklanja u posidoniji na ogoljenom muljevitom dnu nema gdje zakloniti.

Ako se krene od plitke kamenite obale prema dubini od nekih četrdesetak metara, redoslijed je na većini našeg obalnog ili otočnog niza jednak. Najplići dio nastanjuju sitne ribe, mlađ, brojne usnače, no katkad i krupnije ribe, poput brancina ili podlanica koje u toplijem dijelu godine tu pronalaze svoje obroke.

Na dubini od desetak do nekih dvadesetak metra dominiraju knezovi i ostale malo krupnije usnače, uz špare, fratre i kanjce, dok su dubine od dvadeset do trideset metara rezervirane za krupnije fratre, smokve, vrane, šarge i kavale.

---

image
Sabiki se prema nagovoru sondera spustio do dna, pa su nastradali i kanjci
Marko Petričić
---

Na dubinama do četrdesetak metara stoluju sve spomenute vrste, uključujući i škrpine, tabinje, ugore i murine.

Naravno, ovo je samo grubi presjek, i to pod uvjetom da je dno na cijelom potezu hridinasto kamenito i zaraslo. No, ako postoje prekidi, tada je situacija nešto drukčija.

GOLA DNA

Na dnu koje prelazi iz jedne strukture u drugu postoji uski pojas koji nastanjuju vrste koje pripadaju objema zonama. Tako, primjerice, na dijelu dna na kojem kamenito hridinasto dno prelazi u ravno pjeskovito možemo zateći i arbune i fratre i pakove i ovčice, što generalno gledano nije uopće loše.

Ista je situacija i na prijelazima s muljevitog na šljunkovito dno, gdje možemo zateći i raže i grdobine, ali i trlje, arbune, pa i podlanice.

Naravno, ako je neka od tih zona široka i velika, ta se pomiješanost vrsta može zateći samo u uskom pojasu preklapanja, nakon čega se vrste pojavljuju u skladu sa svojom profiliranom ovisnošću o sastavu dna.

Tako, primjerice, unatoč svom obilju ribe koju možemo naći na rubnom dijelu litoralnog spusta na pješčano dno, tek petnaestak metara dalje možemo zateći potpunu pustoš bez ikakve riblje aktivnosti. Ta je razlika u napučenosti uvijek izraženija u zonama u kojima postoje i krupniji predatori, poput zubaca, kirnje ili gofa. Naime, nijedna se riba neće nepotrebno izložiti potencijalnom napadu na golom terenu, kakvo je upravo pješčano dno.

Tako se može dogoditi da se u pokušaju sidrenja nad uočenim ovećim jatom riba, nakon zatezanja sidrenog konopa, barka nađe nad ravnim i golim dnom na kojem ribe uistinu nema.

---

image
Jedan pogled na sidreni konop jasno govori da ribolovci sve nade polažu u sreću
Marko Petričić
---

Pritom, tek neznatno dalje pod površinom može biti akvarij. Naravno, brojni ribolovci to ne uočavaju kao potencijalni problem, već samo konstatiraju da ribe tu nema ili da toga dana ne radi, pa dižu sidro i premještaju se na sljedeću otprilike poziciju.

RIBE U TRANZITU

Naravno, sve je to povezano s nizom drugih vrlo bitnih detalja, poput doba godine, doba dana, faze mjeseca… Na nekim ravnim dnima veći dio godine vlada pustoš, koju narušavaju tek povremeni nervozni prolasci neke sitnije ribe ili, eventualno, kakve zbijene formacije koja je također samo u prolazu.

---

image
Kad se staza promaši, tada rezultat redovito podbaci
Marko Petričić
---

No, u određeno doba godine takva su dna nerijetko okupljališta na kojima se može naći sva sila ribe. Proljetna jata gira, ovčice koje noću prilaze samom kraju, zimske podlanice ili rumbošvoje, večernji bokadori, tek su neke od ribolovcima atraktivnih vrsta koje posjećuju takve puste ravnice.

No, to nipošto ne znači da su svuda prisutne. Mjesta na kojima se okupljaju najčešće su specifične mikrolokacije koje određuju kurenti u kombinaciji s dubinom. Pronalazak takvog mjesta, bez obzira na izglednu pustoš dna, dobitna je kombinacija o kojoj sanja svaki ribolovac.

---

image
Ovakav početak jasno pokazuje da je barka sigurno na pravom mjestu
Marko Petričić
---

To su najčešće ravna nezaraštena dna mješovitog sastava, pjeskovito-ljušturasta ili muljevito-pjeskovita.

Ipak, malobrojni ribolovci uspješno pronalaze takve zone, zbog čega se takva dna najčešće smatraju golim i pustim područjima na kojima su ulovi sporadični, pa stoga i nezanimljivi.

DOBRI INDIKATORI

Slična je situacija i s površinskom ribom. U obalnom je ribolovu općepoznata stvar da se ribe zadržavaju na strogo određenim pozicijama u odnosu na obalnu konfiguraciju. Tako ćemo ciple rijetko kada zateći uz gole i okomito odrezane obale vanjskog otočnog niza, dok su u zaštićenim i mirnim lučicama i valama redoviti gosti. Iglice traže puntale, a ušate kurente u prolazima. No, što je s plavom ribom koja je na meti panulaša lake panule?

Većina takvih panulaša povlači panulu napamet, križajući svojim rutama zamišljenu lovnu zonu, pri čemu se nešto ribe ipak ulovi, jer prije ili kasnije svojim alatima presjeku neku od staza koje drže ribu.

Za razliku od tih naslijepo-lovnih, jedan dio panulaša prati galebove koji su pouzdan indikator aktivnosti na površini i neposredno pod površinom. Ove ptice često tek naizgled nezainteresirano sjede na moru, pri čemu su u 90 posto slučajeva pod njima ribe.

---

image
Sasvim pouzdan indikator
Marko Petričić
---

Galebovi iz zraka mogu vidjeti jata sitne ribe koja im je s obzirom da se nalaze na dubini od više metara trenutno nedostupna, no u nekom trenutku krupnija riba može iz dubine potjerati tu sitniju na samu površinu, gdje je čekaju ovi nezasitni gladuši.

Dakle, bez obzira na stanje uznemirenosti, galebovi su u najvećem broju slučajeva dobar putokaz do ribe.

RIBLJE STAZE

No, oni koji se ne uzdaju u sreću i galebove prate kurente i bilježe sva događanja koja bi ih u nekom od idućih pohoda mogla dovesti do ribe. Tako se na mapama tih panulaša u kratkom vremenu mogu uočiti pravilna preklapanja koja jasno govore o tome da se ribe drže manje-više istog područja.

Stoga se, baš kao i u ribolovu pridnene ribe, može dogoditi da se panula vuče tek dvadesetak metara dalje od glavne koncentracije jata, što rezultira sveopćim nedogađanjem. Dovoljno je rutu pomaknuti malo udesno i barku zatrpati ulovljenom ribom.

Naravno, baš kao što postoje takve lovne rute, postoje i cijele zone na kojima gotovo nikada nema ribe. Ribe takva područja izbjegavaju najčešće zbog nepovoljnih temperaturnih uvjeta, te zbog izostanka temeljne hrane. Pažljivijim vođenjem bilješki lako je takve zone ocrtati i na njima ne gubiti dragocjeno vrijeme.

PRAZNI STUPCI

I za kraj nam ostaje vodeni stupac, okomiti raspored u kojem uvijek, na našu žalost, ima više mrtvih nego živih zona. Da bi stekli pravi dojam o tome, dovoljno je uzeti običnu masku za ronjenje i zaplivati od obale stotinjak metara.

Pažljivim pregledom lako se može uočiti da je dno u pravilu napučeno raznoraznim organizmima, dok se površinom kreću jata manjih cipala, eventualno pokoja iglica, pri čemu se u gornjem sloju na dubini do dva-tri metra redovito mogu vidjeti gavuni kako se u svom, ne previše koncentriranom, jatu sporo kreću.

Jata crnelja su također dio te podvodne dekoracije, pri čemu se u najvećem dijelu podmorja, u zoni između površine i dna ne nalazi ništa.

Malo je riba koje se samoinicijativno, potpuno same kreću tim ogoljenim prostorom. Ako ih ima, tada su to ribe jata, poput bukava ili manula koje se, uzdajući se u sustav vjerojatnoće za preživljavanje u jatu, opušteno kreću tim praznim prostorom.

No, to što se može uočiti maskom samo je minijaturna ilustracija stanja pod barkom. U ribolovu na dubini od četrdesetak metara u tom vodenom stupcu je najčešće više od trideset metara potpuno prazno. Ako se lovi na dnu, tada je struktura dna više nego dobar pokazatelj kvalitete pozicije.

No, ako se lovi u pola dna, tada je potrebno pogoditi dubinu do koje će se sustav spuštati u more. U toj situaciji sonder je od neprocjenjive važnosti, baš kao i višebojna upredenica s kojom se lako može izračunati do koje dubine se sustav spustio.

---

image
Kvalitetniji uređaji s kvalitetnom sondom termoklinu jasno ocrtavaju
Marko Petričić
---

HLADNA GRANICA

Termoklina (grčki - θέρμη = toplo/ϰλíνειν = naginjati se) jedan je od nezaobilaznih detalja kada su traženje i lov ribe vezani uz dubinu i temperaturu. Po definiciji je termoklina svojevrsni termički skok, tanki morski sloj smješten između razmjerno toplog površinskog sloja mora i znatno hladnijeg sloja u blizini dna.

Prelaskom te granice, temperatura mora naglo pada, što ribe jako dobro znaju, pa se velik broj ribolovcima atraktivnih vrsta čvrsto drži te granice.

No, termoklina nije stalno i svuda prisutna na isti način. U proljeće, zbog površinskog zagrijavanja mora, sezonska termoklina seže od desetak do dvadesetak metara dubine. Kako se dolaskom ljeta more dodatno zagrijava, tako i termoklina postaje izraženija, da bi u jesenskom razdoblju polako slabila povlačeći se u dublje slojeve mora do dubine od stotinjak metara.

A u prvim zimskim mjesecima, kada procesi okomite konvekcije i miješanja slojeva mora homogeniziraju stupac mora, termoklina potpuno iščezava. Zato je, primjerice, za lov zubaca panulom jako važno znati na kolikoj je dubini termoklina, kako ne bi panulu povlačili u praznom sloju.

Isto tako, kad vam se dogodi da se u nekakvom lovu kančanicom na četrdesetak metara na udicu objesi podlanica u pola mora, ne bi bilo loše razmotriti mogućnost da je ta podlanica zapravo pratila termoklinu, a što može značiti i da se ostatak jata drži iste dubine doživljavajući termoklinu kao samo dno ispod kojega ne idu.

Svi ti, uglavnom nevidljivi, detalji u praksi znače ulov ili promašaj, pa tako na kraju, kada se sve navedeno zbroji, ispada da su ribari s početka, bez obzira na dijametralno suprotne tvrdnje, ipak potpuno u pravu – more je istovremeno i puno ribe, i u moru ribe uopće nema.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riblje staze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => riblje staze 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-16 12:42:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marko Petričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-17 07:00:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-17 06:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566156.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566150.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566152.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566154.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566158.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566186.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566188.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566190.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566192.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566194.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566196.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566198.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566200.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566204.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566206.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566208.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566210.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566328.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/11566522.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","v","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107","Marko Petri\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U potrazi za ribom do\u0161li su do obale","Ovakav po\u010detak jasno pokazuje da je barka sigurno na pravom mjestu","Bez dobre elektronike ovakve siluete prolaze nezapa\u017eeno","Jedan pogled na sidreni konop jasno govori da ribolovci sve nade pola\u017eu u sre\u0107u","Tu je najsigurnije i bez sondera","Sabiki <\/em>se prema nagovoru sondera spustio do dna, pa su nastradali i kanjci","Jedino se na ovaj na\u010din mo\u017ee utvrditi to\u010dna dubina na kojoj se jato ribe zadr\u017eava","Podlanice ulovljene u pola mora <\/em>na granici termokline","Sveop\u0107e nedoga\u0111anje zna\u010di da lovimo u mrtvoj zoni","Sve je ulovljeno na istom mjestu, 11 metara ispod barke","Provjerena riblja staza","Ovo je ulovljeno na 96 metara dubine, za sat vremena i na samo par kvadrata","Da se sidro spustilo desetak metara desno, ovo bi bio samo po\u010detak, a ne i sav ulov","Evo ih, na\u0161li smo ih!","Kad se staza proma\u0161i, tada rezultat redovito podbaci","Unato\u010d velikim apetitima, ulov se sveo na male bokadore, bukvu i lu\u017einu","Sasvim pouzdan indikator","Uvijek na istom mjestu - plova kruna\u0161a","Kvalitetniji ure\u0111aji s kvalitetnom sondom termoklinu jasno ocrtavaju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_11566156_1920.jpg":"1920x1080","k_11566156_1280.jpg":"1280x1280","k_11566156_1024.jpg":"1024x1024","k_11566156_640.jpg":"640x640","k_11566156_480.jpg":"480x480","k_11566156_340.jpg":"340x340","k_11566156_220.jpg":"220x220","o_11566156_1280.jpg":"1280x960","o_11566156_1024.jpg":"1024x768","o_11566156_640.jpg":"640x480","o_11566156_480.jpg":"480x360","o_11566156_340.jpg":"340x255","o_11566156_220.jpg":"220x165","h_11566156_1280.jpg":"1280x854","h_11566156_1024.jpg":"1024x683","h_11566156_640.jpg":"640x427","h_11566156_480.jpg":"480x320","h_11566156_340.jpg":"340x227","h_11566156_220.jpg":"220x147","pp_11566156_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566156_1024.jpg":"805x1024","pp_11566156_640.jpg":"503x640","pp_11566156_480.jpg":"377x480","pp_11566156_340.jpg":"267x340","pp_11566156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11566150_1920.jpg":"1920x1080","k_11566150_1280.jpg":"1280x1280","k_11566150_1024.jpg":"1024x1024","k_11566150_640.jpg":"640x640","k_11566150_480.jpg":"480x480","k_11566150_340.jpg":"340x340","k_11566150_220.jpg":"220x220","o_11566150_1280.jpg":"1280x1706","o_11566150_1024.jpg":"1024x1365","o_11566150_640.jpg":"640x853","o_11566150_480.jpg":"480x640","o_11566150_340.jpg":"340x453","o_11566150_220.jpg":"220x293","h_11566150_1280.jpg":"1280x854","h_11566150_1024.jpg":"1024x683","h_11566150_640.jpg":"640x427","h_11566150_480.jpg":"480x320","h_11566150_340.jpg":"340x227","h_11566150_220.jpg":"220x147","pp_11566150_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566150_1024.jpg":"805x1024","pp_11566150_640.jpg":"503x640","pp_11566150_480.jpg":"377x480","pp_11566150_340.jpg":"267x340","pp_11566150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566152_1920.jpg":"1920x1080","k_11566152_1280.jpg":"1280x1280","k_11566152_1024.jpg":"1024x1024","k_11566152_640.jpg":"640x640","k_11566152_480.jpg":"480x480","k_11566152_340.jpg":"340x340","k_11566152_220.jpg":"220x220","o_11566152_1280.jpg":"1280x960","o_11566152_1024.jpg":"1024x768","o_11566152_640.jpg":"640x480","o_11566152_480.jpg":"480x360","o_11566152_340.jpg":"340x255","o_11566152_220.jpg":"220x165","h_11566152_1280.jpg":"1280x854","h_11566152_1024.jpg":"1024x683","h_11566152_640.jpg":"640x427","h_11566152_480.jpg":"480x320","h_11566152_340.jpg":"340x227","h_11566152_220.jpg":"220x147","pp_11566152_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566152_1024.jpg":"805x1024","pp_11566152_640.jpg":"503x640","pp_11566152_480.jpg":"377x480","pp_11566152_340.jpg":"267x340","pp_11566152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566154_1920.jpg":"1920x1080","k_11566154_1280.jpg":"1280x1280","k_11566154_1024.jpg":"1024x1024","k_11566154_640.jpg":"640x640","k_11566154_480.jpg":"480x480","k_11566154_340.jpg":"340x340","k_11566154_220.jpg":"220x220","o_11566154_1280.jpg":"1280x960","o_11566154_1024.jpg":"1024x768","o_11566154_640.jpg":"640x480","o_11566154_480.jpg":"480x360","o_11566154_340.jpg":"340x255","o_11566154_220.jpg":"220x165","h_11566154_1280.jpg":"1280x854","h_11566154_1024.jpg":"1024x683","h_11566154_640.jpg":"640x427","h_11566154_480.jpg":"480x320","h_11566154_340.jpg":"340x227","h_11566154_220.jpg":"220x147","pp_11566154_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566154_1024.jpg":"805x1024","pp_11566154_640.jpg":"503x640","pp_11566154_480.jpg":"377x480","pp_11566154_340.jpg":"267x340","pp_11566154_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566158_1920.jpg":"1920x1080","k_11566158_1280.jpg":"1280x1280","k_11566158_1024.jpg":"1024x1024","k_11566158_640.jpg":"640x640","k_11566158_480.jpg":"480x480","k_11566158_340.jpg":"340x340","k_11566158_220.jpg":"220x220","o_11566158_1280.jpg":"1280x960","o_11566158_1024.jpg":"1024x768","o_11566158_640.jpg":"640x480","o_11566158_480.jpg":"480x360","o_11566158_340.jpg":"340x255","o_11566158_220.jpg":"220x165","h_11566158_1280.jpg":"1280x854","h_11566158_1024.jpg":"1024x683","h_11566158_640.jpg":"640x427","h_11566158_480.jpg":"480x320","h_11566158_340.jpg":"340x227","h_11566158_220.jpg":"220x147","pp_11566158_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566158_1024.jpg":"805x1024","pp_11566158_640.jpg":"503x640","pp_11566158_480.jpg":"377x480","pp_11566158_340.jpg":"267x340","pp_11566158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566186_1920.jpg":"1920x1080","k_11566186_1280.jpg":"1280x1280","k_11566186_1024.jpg":"1024x1024","k_11566186_640.jpg":"640x640","k_11566186_480.jpg":"480x480","k_11566186_340.jpg":"340x340","k_11566186_220.jpg":"220x220","o_11566186_1280.jpg":"1280x960","o_11566186_1024.jpg":"1024x768","o_11566186_640.jpg":"640x480","o_11566186_480.jpg":"480x360","o_11566186_340.jpg":"340x255","o_11566186_220.jpg":"220x165","h_11566186_1280.jpg":"1280x854","h_11566186_1024.jpg":"1024x683","h_11566186_640.jpg":"640x427","h_11566186_480.jpg":"480x320","h_11566186_340.jpg":"340x227","h_11566186_220.jpg":"220x147","pp_11566186_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566186_1024.jpg":"805x1024","pp_11566186_640.jpg":"503x640","pp_11566186_480.jpg":"377x480","pp_11566186_340.jpg":"267x340","pp_11566186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566188_1920.jpg":"1920x1080","k_11566188_1280.jpg":"1280x1280","k_11566188_1024.jpg":"1024x1024","k_11566188_640.jpg":"640x640","k_11566188_480.jpg":"480x480","k_11566188_340.jpg":"340x340","k_11566188_220.jpg":"220x220","o_11566188_1280.jpg":"1280x960","o_11566188_1024.jpg":"1024x768","o_11566188_640.jpg":"640x480","o_11566188_480.jpg":"480x360","o_11566188_340.jpg":"340x255","o_11566188_220.jpg":"220x165","h_11566188_1280.jpg":"1280x854","h_11566188_1024.jpg":"1024x683","h_11566188_640.jpg":"640x427","h_11566188_480.jpg":"480x320","h_11566188_340.jpg":"340x227","h_11566188_220.jpg":"220x147","pp_11566188_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566188_1024.jpg":"805x1024","pp_11566188_640.jpg":"503x640","pp_11566188_480.jpg":"377x480","pp_11566188_340.jpg":"267x340","pp_11566188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_11566190_1920.jpg":"1920x1080","k_11566190_1280.jpg":"1280x1280","k_11566190_1024.jpg":"1024x1024","k_11566190_640.jpg":"640x640","k_11566190_480.jpg":"480x480","k_11566190_340.jpg":"340x340","k_11566190_220.jpg":"220x220","o_11566190_1280.jpg":"1280x960","o_11566190_1024.jpg":"1024x768","o_11566190_640.jpg":"640x480","o_11566190_480.jpg":"480x360","o_11566190_340.jpg":"340x255","o_11566190_220.jpg":"220x165","h_11566190_1280.jpg":"1280x854","h_11566190_1024.jpg":"1024x683","h_11566190_640.jpg":"640x427","h_11566190_480.jpg":"480x320","h_11566190_340.jpg":"340x227","h_11566190_220.jpg":"220x147","pp_11566190_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566190_1024.jpg":"805x1024","pp_11566190_640.jpg":"503x640","pp_11566190_480.jpg":"377x480","pp_11566190_340.jpg":"267x340","pp_11566190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_11566192_1920.jpg":"1920x1080","k_11566192_1280.jpg":"1280x1280","k_11566192_1024.jpg":"1024x1024","k_11566192_640.jpg":"640x640","k_11566192_480.jpg":"480x480","k_11566192_340.jpg":"340x340","k_11566192_220.jpg":"220x220","o_11566192_1280.jpg":"1280x854","o_11566192_1024.jpg":"1024x683","o_11566192_640.jpg":"640x427","o_11566192_480.jpg":"480x320","o_11566192_340.jpg":"340x226","o_11566192_220.jpg":"220x146","h_11566192_1280.jpg":"1280x854","h_11566192_1024.jpg":"1024x683","h_11566192_640.jpg":"640x427","h_11566192_480.jpg":"480x320","h_11566192_340.jpg":"340x227","h_11566192_220.jpg":"220x147","pp_11566192_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566192_1024.jpg":"805x1024","pp_11566192_640.jpg":"503x640","pp_11566192_480.jpg":"377x480","pp_11566192_340.jpg":"267x340","pp_11566192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_11566194_1920.jpg":"1920x1080","k_11566194_1280.jpg":"1280x1280","k_11566194_1024.jpg":"1024x1024","k_11566194_640.jpg":"640x640","k_11566194_480.jpg":"480x480","k_11566194_340.jpg":"340x340","k_11566194_220.jpg":"220x220","o_11566194_1280.jpg":"1280x854","o_11566194_1024.jpg":"1024x683","o_11566194_640.jpg":"640x427","o_11566194_480.jpg":"480x320","o_11566194_340.jpg":"340x226","o_11566194_220.jpg":"220x146","h_11566194_1280.jpg":"1280x854","h_11566194_1024.jpg":"1024x683","h_11566194_640.jpg":"640x427","h_11566194_480.jpg":"480x320","h_11566194_340.jpg":"340x227","h_11566194_220.jpg":"220x147","pp_11566194_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566194_1024.jpg":"805x1024","pp_11566194_640.jpg":"503x640","pp_11566194_480.jpg":"377x480","pp_11566194_340.jpg":"267x340","pp_11566194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566196_1920.jpg":"1920x1080","k_11566196_1280.jpg":"1280x1280","k_11566196_1024.jpg":"1024x1024","k_11566196_640.jpg":"640x640","k_11566196_480.jpg":"480x480","k_11566196_340.jpg":"340x340","k_11566196_220.jpg":"220x220","o_11566196_1280.jpg":"1280x960","o_11566196_1024.jpg":"1024x768","o_11566196_640.jpg":"640x480","o_11566196_480.jpg":"480x360","o_11566196_340.jpg":"340x255","o_11566196_220.jpg":"220x165","h_11566196_1280.jpg":"1280x854","h_11566196_1024.jpg":"1024x683","h_11566196_640.jpg":"640x427","h_11566196_480.jpg":"480x320","h_11566196_340.jpg":"340x227","h_11566196_220.jpg":"220x147","pp_11566196_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566196_1024.jpg":"805x1024","pp_11566196_640.jpg":"503x640","pp_11566196_480.jpg":"377x480","pp_11566196_340.jpg":"267x340","pp_11566196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566198_1920.jpg":"1920x1080","k_11566198_1280.jpg":"1280x1280","k_11566198_1024.jpg":"1024x1024","k_11566198_640.jpg":"640x640","k_11566198_480.jpg":"480x480","k_11566198_340.jpg":"340x340","k_11566198_220.jpg":"220x220","o_11566198_1280.jpg":"1280x960","o_11566198_1024.jpg":"1024x768","o_11566198_640.jpg":"640x480","o_11566198_480.jpg":"480x360","o_11566198_340.jpg":"340x255","o_11566198_220.jpg":"220x165","h_11566198_1280.jpg":"1280x854","h_11566198_1024.jpg":"1024x683","h_11566198_640.jpg":"640x427","h_11566198_480.jpg":"480x320","h_11566198_340.jpg":"340x227","h_11566198_220.jpg":"220x147","pp_11566198_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566198_1024.jpg":"805x1024","pp_11566198_640.jpg":"503x640","pp_11566198_480.jpg":"377x480","pp_11566198_340.jpg":"267x340","pp_11566198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566200_1920.jpg":"1920x1080","k_11566200_1280.jpg":"1280x1280","k_11566200_1024.jpg":"1024x1024","k_11566200_640.jpg":"640x640","k_11566200_480.jpg":"480x480","k_11566200_340.jpg":"340x340","k_11566200_220.jpg":"220x220","o_11566200_1280.jpg":"1280x960","o_11566200_1024.jpg":"1024x768","o_11566200_640.jpg":"640x480","o_11566200_480.jpg":"480x360","o_11566200_340.jpg":"340x255","o_11566200_220.jpg":"220x165","h_11566200_1280.jpg":"1280x854","h_11566200_1024.jpg":"1024x683","h_11566200_640.jpg":"640x427","h_11566200_480.jpg":"480x320","h_11566200_340.jpg":"340x227","h_11566200_220.jpg":"220x147","pp_11566200_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566200_1024.jpg":"805x1024","pp_11566200_640.jpg":"503x640","pp_11566200_480.jpg":"377x480","pp_11566200_340.jpg":"267x340","pp_11566200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_11566204_1920.jpg":"1920x1080","k_11566204_1280.jpg":"1280x1280","k_11566204_1024.jpg":"1024x1024","k_11566204_640.jpg":"640x640","k_11566204_480.jpg":"480x480","k_11566204_340.jpg":"340x340","k_11566204_220.jpg":"220x220","o_11566204_1280.jpg":"1280x720","o_11566204_1024.jpg":"1024x576","o_11566204_640.jpg":"640x360","o_11566204_480.jpg":"480x270","o_11566204_340.jpg":"340x191","o_11566204_220.jpg":"220x123","h_11566204_1280.jpg":"1280x854","h_11566204_1024.jpg":"1024x683","h_11566204_640.jpg":"640x427","h_11566204_480.jpg":"480x320","h_11566204_340.jpg":"340x227","h_11566204_220.jpg":"220x147","pp_11566204_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566204_1024.jpg":"805x1024","pp_11566204_640.jpg":"503x640","pp_11566204_480.jpg":"377x480","pp_11566204_340.jpg":"267x340","pp_11566204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11566206_1920.jpg":"1920x1080","k_11566206_1280.jpg":"1280x1280","k_11566206_1024.jpg":"1024x1024","k_11566206_640.jpg":"640x640","k_11566206_480.jpg":"480x480","k_11566206_340.jpg":"340x340","k_11566206_220.jpg":"220x220","o_11566206_1280.jpg":"1280x1706","o_11566206_1024.jpg":"1024x1365","o_11566206_640.jpg":"640x853","o_11566206_480.jpg":"480x640","o_11566206_340.jpg":"340x453","o_11566206_220.jpg":"220x293","h_11566206_1280.jpg":"1280x854","h_11566206_1024.jpg":"1024x683","h_11566206_640.jpg":"640x427","h_11566206_480.jpg":"480x320","h_11566206_340.jpg":"340x227","h_11566206_220.jpg":"220x147","pp_11566206_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566206_1024.jpg":"805x1024","pp_11566206_640.jpg":"503x640","pp_11566206_480.jpg":"377x480","pp_11566206_340.jpg":"267x340","pp_11566206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566208_1920.jpg":"1920x1080","k_11566208_1280.jpg":"1280x1280","k_11566208_1024.jpg":"1024x1024","k_11566208_640.jpg":"640x640","k_11566208_480.jpg":"480x480","k_11566208_340.jpg":"340x340","k_11566208_220.jpg":"220x220","o_11566208_1280.jpg":"1280x960","o_11566208_1024.jpg":"1024x768","o_11566208_640.jpg":"640x480","o_11566208_480.jpg":"480x360","o_11566208_340.jpg":"340x255","o_11566208_220.jpg":"220x165","h_11566208_1280.jpg":"1280x854","h_11566208_1024.jpg":"1024x683","h_11566208_640.jpg":"640x427","h_11566208_480.jpg":"480x320","h_11566208_340.jpg":"340x227","h_11566208_220.jpg":"220x147","pp_11566208_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566208_1024.jpg":"805x1024","pp_11566208_640.jpg":"503x640","pp_11566208_480.jpg":"377x480","pp_11566208_340.jpg":"267x340","pp_11566208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_11566210_1920.jpg":"1920x1080","k_11566210_1280.jpg":"1280x1280","k_11566210_1024.jpg":"1024x1024","k_11566210_640.jpg":"640x640","k_11566210_480.jpg":"480x480","k_11566210_340.jpg":"340x340","k_11566210_220.jpg":"220x220","o_11566210_1280.jpg":"1280x851","o_11566210_1024.jpg":"1024x681","o_11566210_640.jpg":"640x425","o_11566210_480.jpg":"480x319","o_11566210_340.jpg":"340x226","o_11566210_220.jpg":"220x146","h_11566210_1280.jpg":"1280x854","h_11566210_1024.jpg":"1024x683","h_11566210_640.jpg":"640x427","h_11566210_480.jpg":"480x320","h_11566210_340.jpg":"340x227","h_11566210_220.jpg":"220x147","pp_11566210_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566210_1024.jpg":"805x1024","pp_11566210_640.jpg":"503x640","pp_11566210_480.jpg":"377x480","pp_11566210_340.jpg":"267x340","pp_11566210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566328_1920.jpg":"1920x1080","k_11566328_1280.jpg":"1280x1280","k_11566328_1024.jpg":"1024x1024","k_11566328_640.jpg":"640x640","k_11566328_480.jpg":"480x480","k_11566328_340.jpg":"340x340","k_11566328_220.jpg":"220x220","o_11566328_1280.jpg":"1280x960","o_11566328_1024.jpg":"1024x768","o_11566328_640.jpg":"640x480","o_11566328_480.jpg":"480x360","o_11566328_340.jpg":"340x255","o_11566328_220.jpg":"220x165","h_11566328_1280.jpg":"1280x854","h_11566328_1024.jpg":"1024x683","h_11566328_640.jpg":"640x427","h_11566328_480.jpg":"480x320","h_11566328_340.jpg":"340x227","h_11566328_220.jpg":"220x147","pp_11566328_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566328_1024.jpg":"805x1024","pp_11566328_640.jpg":"503x640","pp_11566328_480.jpg":"377x480","pp_11566328_340.jpg":"267x340","pp_11566328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11566522_1920.jpg":"1920x1080","k_11566522_1280.jpg":"1280x1280","k_11566522_1024.jpg":"1024x1024","k_11566522_640.jpg":"640x640","k_11566522_480.jpg":"480x480","k_11566522_340.jpg":"340x340","k_11566522_220.jpg":"220x220","o_11566522_1280.jpg":"1280x960","o_11566522_1024.jpg":"1024x768","o_11566522_640.jpg":"640x480","o_11566522_480.jpg":"480x360","o_11566522_340.jpg":"340x255","o_11566522_220.jpg":"220x165","h_11566522_1280.jpg":"1280x854","h_11566522_1024.jpg":"1024x683","h_11566522_640.jpg":"640x427","h_11566522_480.jpg":"480x320","h_11566522_340.jpg":"340x227","h_11566522_220.jpg":"220x147","pp_11566522_1280.jpg":"1006x1280","pp_11566522_1024.jpg":"805x1024","pp_11566522_640.jpg":"503x640","pp_11566522_480.jpg":"377x480","pp_11566522_340.jpg":"267x340","pp_11566522_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8030814 Threads: 6 Questions: 1665169546 Slow queries: 4954291 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112122852 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni-1143631 [printLink] => /om/ribolov/kako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni-1143631?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656613 [name] => kako pronaći ribu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 07:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-pronaci-ribu [link] => /tag/kako-pronaci-ribu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656614 [name] => kako izbjeći prazne pošte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 07:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-izbjeci-prazne-poste [link] => /tag/kako-izbjeci-prazne-poste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656615 [name] => uspješan ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 07:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => uspjesan-ribolov [link] => /tag/uspjesan-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riblje staze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako izbjeći prazne pošte? Pronaći ribu nije nimalo jednostavno, za uspjeh nije dovoljno pouzdati se u sreću ili galebove. Ovi detalji su ključni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-06-37-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566156.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Petričić [mainImageDesc] => U potrazi za ribom došli su do obale [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566156.jpg [title] => U potrazi za ribom došli su do obale Marko Petričić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566150.jpg [title] => Ovakav početak jasno pokazuje da je barka sigurno na pravom mjestu Marko Petričić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566152.jpg [title] => Bez dobre elektronike ovakve siluete prolaze nezapaženo Marko Petričić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566154.jpg [title] => Jedan pogled na sidreni konop jasno govori da ribolovci sve nade polažu u sreću Marko Petričić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566158.jpg [title] => Tu je najsigurnije i bez sondera Marko Petričić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566186.jpg [title] => Sabiki se prema nagovoru sondera spustio do dna, pa su nastradali i kanjci Marko Petričić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566188.jpg [title] => Jedino se na ovaj način može utvrditi točna dubina na kojoj se jato ribe zadržava Marko Petričić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566190.jpg [title] => Podlanice ulovljene u pola mora na granici termokline Marko Petričić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566192.jpg [title] => Sveopće nedogađanje znači da lovimo u mrtvoj zoni v ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566194.jpg [title] => Sve je ulovljeno na istom mjestu, 11 metara ispod barke Marko Petričić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566196.jpg [title] => Provjerena riblja staza Marko Petričić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566198.jpg [title] => Ovo je ulovljeno na 96 metara dubine, za sat vremena i na samo par kvadrata Marko Petričić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566200.jpg [title] => Da se sidro spustilo desetak metara desno, ovo bi bio samo početak, a ne i sav ulov Marko Petričić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566204.jpg [title] => Evo ih, našli smo ih! Marko Petričić ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566206.jpg [title] => Kad se staza promaši, tada rezultat redovito podbaci Marko Petričić ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566208.jpg [title] => Unatoč velikim apetitima, ulov se sveo na male bokadore, bukvu i lužinu Marko Petričić ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566210.jpg [title] => Sasvim pouzdan indikator Marko Petričić ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566328.jpg [title] => Uvijek na istom mjestu - plova krunaša Marko Petričić ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/11566522.jpg [title] => Kvalitetniji uređaji s kvalitetnom sondom termoklinu jasno ocrtavaju Marko Petričić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

More je puno ribe, ili ribe u moru gotovo uopće nema, izjave su koje se mogu čuti od mnogih ribolovaca, koji se često sasvim iskreno čude jedni drugima. Oni koji uspješno love, čude se onima koji se vraćaju bez ulova, baš kao što se ti čude pitajući se gdje su ovi prvi pronašli ribu. Pritom najčešće nisu svjesni da su i jedni i drugi potpuno u pravu.

TRI RAZLOGA

Pronaći ribu u moru više je nego pola ribolovnog posla. Kad se riba pronađe, točno locira, tada preostaje samo pokazati svoju ribolovnu spretnost do kraja, odnosno posložiti ostatak kockica u onaj ribolovcima jako poznati lovni poredak od odabira prave ješke preko odabira pravog predveza do presudnog trenutka kontre. No, ribu pronaći često nije nimalo jednostavan ni lagan posao iz više razloga, a tri su definitivno u prvom planu.

Prvi razlog leži u činjenici da je ribolovni pritisak danas veći nego ikada dosad i da je riba zbog toga na nekim područjima doslovno​ desetkovana, dok je onaj preostali dio uključio sve moguće senzore i postao izuzetno oprezan i podozriv.

Drugi razlog, možda u nekim statistikama ravan onom prvom, jest taj što mnogi ribolovci, unatoč relativno čestom boravku na moru i u ribolovu, i dalje love nasumice. Bez nekog plana i pokušaja razumijevanja prirode i poredaka koji rukovode ribljim ponašanjem.

I naposljetku, treći, koji se dobrim dijelom naslanja na oba prethodna, je taj da u moru postoje cijele zone, pojasevi i stupci koje većina ribljih vrsta izbjegava, te je kao takav pust, zbog čega se lako dobiva dojam da u moru uopće nema riba.

OD PLIĆAKA DO DUBINE

Najveći broj ribolovaca ribu traži i lovi na samom dnu. Dovoljno je pribor otežan olovnicom spustiti do dna, gdje će se već naći nešto što će se pohlepno baciti na naješkane udice ili dobro odabranu varalicu, nakon čega to nešto samo treba izvući na površinu. No, to je samo teorija koja je u praksi prečesto nepotvrđena.

Istina je da je morsko dno životna niša koju nastanjuje ogroman broj ribljih vrsta koje tu uspješno pronalaze i hranu i zaklon. Ali, isto je tako istina da većina tih vrsta ima strogo profilirane navike, da ne kažemo ovisnost o određenim uvjetima. Tako su neke vrste strogo vezane uz hridinasta dna, neke uz pješčana, dok su neke treće opet vezane uz muljevite supstrate.

Primjerice, nekakva raža koja se voli ukopavati, na hridinastom terenu to ne može napraviti, kao što se ni sitna riba koja se uspješno sklanja u posidoniji na ogoljenom muljevitom dnu nema gdje zakloniti.

Ako se krene od plitke kamenite obale prema dubini od nekih četrdesetak metara, redoslijed je na većini našeg obalnog ili otočnog niza jednak. Najplići dio nastanjuju sitne ribe, mlađ, brojne usnače, no katkad i krupnije ribe, poput brancina ili podlanica koje u toplijem dijelu godine tu pronalaze svoje obroke.

Na dubini od desetak do nekih dvadesetak metra dominiraju knezovi i ostale malo krupnije usnače, uz špare, fratre i kanjce, dok su dubine od dvadeset do trideset metara rezervirane za krupnije fratre, smokve, vrane, šarge i kavale.

---

image
Sabiki se prema nagovoru sondera spustio do dna, pa su nastradali i kanjci
Marko Petričić
---

Na dubinama do četrdesetak metara stoluju sve spomenute vrste, uključujući i škrpine, tabinje, ugore i murine.

Naravno, ovo je samo grubi presjek, i to pod uvjetom da je dno na cijelom potezu hridinasto kamenito i zaraslo. No, ako postoje prekidi, tada je situacija nešto drukčija.

GOLA DNA

Na dnu koje prelazi iz jedne strukture u drugu postoji uski pojas koji nastanjuju vrste koje pripadaju objema zonama. Tako, primjerice, na dijelu dna na kojem kamenito hridinasto dno prelazi u ravno pjeskovito možemo zateći i arbune i fratre i pakove i ovčice, što generalno gledano nije uopće loše.

Ista je situacija i na prijelazima s muljevitog na šljunkovito dno, gdje možemo zateći i raže i grdobine, ali i trlje, arbune, pa i podlanice.

Naravno, ako je neka od tih zona široka i velika, ta se pomiješanost vrsta može zateći samo u uskom pojasu preklapanja, nakon čega se vrste pojavljuju u skladu sa svojom profiliranom ovisnošću o sastavu dna.

Tako, primjerice, unatoč svom obilju ribe koju možemo naći na rubnom dijelu litoralnog spusta na pješčano dno, tek petnaestak metara dalje možemo zateći potpunu pustoš bez ikakve riblje aktivnosti. Ta je razlika u napučenosti uvijek izraženija u zonama u kojima postoje i krupniji predatori, poput zubaca, kirnje ili gofa. Naime, nijedna se riba neće nepotrebno izložiti potencijalnom napadu na golom terenu, kakvo je upravo pješčano dno.

Tako se može dogoditi da se u pokušaju sidrenja nad uočenim ovećim jatom riba, nakon zatezanja sidrenog konopa, barka nađe nad ravnim i golim dnom na kojem ribe uistinu nema.

---

image
Jedan pogled na sidreni konop jasno govori da ribolovci sve nade polažu u sreću
Marko Petričić
---

Pritom, tek neznatno dalje pod površinom može biti akvarij. Naravno, brojni ribolovci to ne uočavaju kao potencijalni problem, već samo konstatiraju da ribe tu nema ili da toga dana ne radi, pa dižu sidro i premještaju se na sljedeću otprilike poziciju.

RIBE U TRANZITU

Naravno, sve je to povezano s nizom drugih vrlo bitnih detalja, poput doba godine, doba dana, faze mjeseca… Na nekim ravnim dnima veći dio godine vlada pustoš, koju narušavaju tek povremeni nervozni prolasci neke sitnije ribe ili, eventualno, kakve zbijene formacije koja je također samo u prolazu.

---

image
Kad se staza promaši, tada rezultat redovito podbaci
Marko Petričić
---

No, u određeno doba godine takva su dna nerijetko okupljališta na kojima se može naći sva sila ribe. Proljetna jata gira, ovčice koje noću prilaze samom kraju, zimske podlanice ili rumbošvoje, večernji bokadori, tek su neke od ribolovcima atraktivnih vrsta koje posjećuju takve puste ravnice.

No, to nipošto ne znači da su svuda prisutne. Mjesta na kojima se okupljaju najčešće su specifične mikrolokacije koje određuju kurenti u kombinaciji s dubinom. Pronalazak takvog mjesta, bez obzira na izglednu pustoš dna, dobitna je kombinacija o kojoj sanja svaki ribolovac.

---

image
Ovakav početak jasno pokazuje da je barka sigurno na pravom mjestu
Marko Petričić
---

To su najčešće ravna nezaraštena dna mješovitog sastava, pjeskovito-ljušturasta ili muljevito-pjeskovita.

Ipak, malobrojni ribolovci uspješno pronalaze takve zone, zbog čega se takva dna najčešće smatraju golim i pustim područjima na kojima su ulovi sporadični, pa stoga i nezanimljivi.

DOBRI INDIKATORI

Slična je situacija i s površinskom ribom. U obalnom je ribolovu općepoznata stvar da se ribe zadržavaju na strogo određenim pozicijama u odnosu na obalnu konfiguraciju. Tako ćemo ciple rijetko kada zateći uz gole i okomito odrezane obale vanjskog otočnog niza, dok su u zaštićenim i mirnim lučicama i valama redoviti gosti. Iglice traže puntale, a ušate kurente u prolazima. No, što je s plavom ribom koja je na meti panulaša lake panule?

Većina takvih panulaša povlači panulu napamet, križajući svojim rutama zamišljenu lovnu zonu, pri čemu se nešto ribe ipak ulovi, jer prije ili kasnije svojim alatima presjeku neku od staza koje drže ribu.

Za razliku od tih naslijepo-lovnih, jedan dio panulaša prati galebove koji su pouzdan indikator aktivnosti na površini i neposredno pod površinom. Ove ptice često tek naizgled nezainteresirano sjede na moru, pri čemu su u 90 posto slučajeva pod njima ribe.

---

image
Sasvim pouzdan indikator
Marko Petričić
---

Galebovi iz zraka mogu vidjeti jata sitne ribe koja im je s obzirom da se nalaze na dubini od više metara trenutno nedostupna, no u nekom trenutku krupnija riba može iz dubine potjerati tu sitniju na samu površinu, gdje je čekaju ovi nezasitni gladuši.

Dakle, bez obzira na stanje uznemirenosti, galebovi su u najvećem broju slučajeva dobar putokaz do ribe.

RIBLJE STAZE

No, oni koji se ne uzdaju u sreću i galebove prate kurente i bilježe sva događanja koja bi ih u nekom od idućih pohoda mogla dovesti do ribe. Tako se na mapama tih panulaša u kratkom vremenu mogu uočiti pravilna preklapanja koja jasno govore o tome da se ribe drže manje-više istog područja.

Stoga se, baš kao i u ribolovu pridnene ribe, može dogoditi da se panula vuče tek dvadesetak metara dalje od glavne koncentracije jata, što rezultira sveopćim nedogađanjem. Dovoljno je rutu pomaknuti malo udesno i barku zatrpati ulovljenom ribom.

Naravno, baš kao što postoje takve lovne rute, postoje i cijele zone na kojima gotovo nikada nema ribe. Ribe takva područja izbjegavaju najčešće zbog nepovoljnih temperaturnih uvjeta, te zbog izostanka temeljne hrane. Pažljivijim vođenjem bilješki lako je takve zone ocrtati i na njima ne gubiti dragocjeno vrijeme.

PRAZNI STUPCI

I za kraj nam ostaje vodeni stupac, okomiti raspored u kojem uvijek, na našu žalost, ima više mrtvih nego živih zona. Da bi stekli pravi dojam o tome, dovoljno je uzeti običnu masku za ronjenje i zaplivati od obale stotinjak metara.

Pažljivim pregledom lako se može uočiti da je dno u pravilu napučeno raznoraznim organizmima, dok se površinom kreću jata manjih cipala, eventualno pokoja iglica, pri čemu se u gornjem sloju na dubini do dva-tri metra redovito mogu vidjeti gavuni kako se u svom, ne previše koncentriranom, jatu sporo kreću.

Jata crnelja su također dio te podvodne dekoracije, pri čemu se u najvećem dijelu podmorja, u zoni između površine i dna ne nalazi ništa.

Malo je riba koje se samoinicijativno, potpuno same kreću tim ogoljenim prostorom. Ako ih ima, tada su to ribe jata, poput bukava ili manula koje se, uzdajući se u sustav vjerojatnoće za preživljavanje u jatu, opušteno kreću tim praznim prostorom.

No, to što se može uočiti maskom samo je minijaturna ilustracija stanja pod barkom. U ribolovu na dubini od četrdesetak metara u tom vodenom stupcu je najčešće više od trideset metara potpuno prazno. Ako se lovi na dnu, tada je struktura dna više nego dobar pokazatelj kvalitete pozicije.

No, ako se lovi u pola dna, tada je potrebno pogoditi dubinu do koje će se sustav spuštati u more. U toj situaciji sonder je od neprocjenjive važnosti, baš kao i višebojna upredenica s kojom se lako može izračunati do koje dubine se sustav spustio.

---

image
Kvalitetniji uređaji s kvalitetnom sondom termoklinu jasno ocrtavaju
Marko Petričić
---

HLADNA GRANICA

Termoklina (grčki - θέρμη = toplo/ϰλíνειν = naginjati se) jedan je od nezaobilaznih detalja kada su traženje i lov ribe vezani uz dubinu i temperaturu. Po definiciji je termoklina svojevrsni termički skok, tanki morski sloj smješten između razmjerno toplog površinskog sloja mora i znatno hladnijeg sloja u blizini dna.

Prelaskom te granice, temperatura mora naglo pada, što ribe jako dobro znaju, pa se velik broj ribolovcima atraktivnih vrsta čvrsto drži te granice.

No, termoklina nije stalno i svuda prisutna na isti način. U proljeće, zbog površinskog zagrijavanja mora, sezonska termoklina seže od desetak do dvadesetak metara dubine. Kako se dolaskom ljeta more dodatno zagrijava, tako i termoklina postaje izraženija, da bi u jesenskom razdoblju polako slabila povlačeći se u dublje slojeve mora do dubine od stotinjak metara.

A u prvim zimskim mjesecima, kada procesi okomite konvekcije i miješanja slojeva mora homogeniziraju stupac mora, termoklina potpuno iščezava. Zato je, primjerice, za lov zubaca panulom jako važno znati na kolikoj je dubini termoklina, kako ne bi panulu povlačili u praznom sloju.

Isto tako, kad vam se dogodi da se u nekakvom lovu kančanicom na četrdesetak metara na udicu objesi podlanica u pola mora, ne bi bilo loše razmotriti mogućnost da je ta podlanica zapravo pratila termoklinu, a što može značiti i da se ostatak jata drži iste dubine doživljavajući termoklinu kao samo dno ispod kojega ne idu.

Svi ti, uglavnom nevidljivi, detalji u praksi znače ulov ili promašaj, pa tako na kraju, kada se sve navedeno zbroji, ispada da su ribari s početka, bez obzira na dijametralno suprotne tvrdnje, ipak potpuno u pravu – more je istovremeno i puno ribe, i u moru ribe uopće nema.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić v Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić Marko Petričić
Marko Petričić
U potrazi za ribom došli su do obale
Marko Petričić
Ovakav početak jasno pokazuje da je barka sigurno na pravom mjestu
Marko Petričić
Bez dobre elektronike ovakve siluete prolaze nezapaženo
Marko Petričić
Jedan pogled na sidreni konop jasno govori da ribolovci sve nade polažu u sreću
Marko Petričić
Tu je najsigurnije i bez sondera
Marko Petričić
Sabiki se prema nagovoru sondera spustio do dna, pa su nastradali i kanjci
Marko Petričić
Jedino se na ovaj način može utvrditi točna dubina na kojoj se jato ribe zadržava
Marko Petričić
Podlanice ulovljene u pola mora na granici termokline
v
Sveopće nedogađanje znači da lovimo u mrtvoj zoni
Marko Petričić
Sve je ulovljeno na istom mjestu, 11 metara ispod barke
Marko Petričić
Provjerena riblja staza
Marko Petričić
Ovo je ulovljeno na 96 metara dubine, za sat vremena i na samo par kvadrata
Marko Petričić
Da se sidro spustilo desetak metara desno, ovo bi bio samo početak, a ne i sav ulov
Marko Petričić
Evo ih, našli smo ih!
Marko Petričić
Kad se staza promaši, tada rezultat redovito podbaci
Marko Petričić
Unatoč velikim apetitima, ulov se sveo na male bokadore, bukvu i lužinu
Marko Petričić
Sasvim pouzdan indikator
Marko Petričić
Uvijek na istom mjestu - plova krunaša
Marko Petričić
Kvalitetniji uređaji s kvalitetnom sondom termoklinu jasno ocrtavaju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni-1143631 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5be9b52cdc54b43c85a842f0eda56c3c43372ed [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+izbje%C4%87i+prazne+po%C5%A1te%3F+Prona%C4%87i+ribu+nije+nimalo+jednostavno%2C+za+uspjeh+nije+dovoljno+pouzdati+se+u+sre%C4%87u+ili+galebove.+Ovi+detalji+su+klju%C4%8Dni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni-1143631 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-izbjeci-prazne-poste-pronaci-ribu-nije-nimalo-jednostavno-ovi-detalji-su-kljucni-1143631 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riblje staze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

riblje stazeKako izbjeći prazne pošte? Pronaći ribu nije nimalo jednostavno, za uspjeh nije dovoljno pouzdati se u sreću ili galebove. Ovi detalji su ključni

Piše Marko Petričić
17. studenog 2021. - 07:40

More je puno ribe, ili ribe u moru gotovo uopće nema, izjave su koje se mogu čuti od mnogih ribolovaca, koji se često sasvim iskreno čude jedni drugima. Oni koji uspješno love, čude se onima koji se vraćaju bez ulova, baš kao što se ti čude pitajući se gdje su ovi prvi pronašli ribu. Pritom najčešće nisu svjesni da su i jedni i drugi potpuno u pravu.

TRI RAZLOGA

Pronaći ribu u moru više je nego pola ribolovnog posla. Kad se riba pronađe, točno locira, tada preostaje samo pokazati svoju ribolovnu spretnost do kraja, odnosno posložiti ostatak kockica u onaj ribolovcima jako poznati lovni poredak od odabira prave ješke preko odabira pravog predveza do presudnog trenutka kontre. No, ribu pronaći često nije nimalo jednostavan ni lagan posao iz više razloga, a tri su definitivno ...

18. svibanj 2024 08:37