StoryEditor

čitajte more i neboKada je riba blizu, a ne želi gristi, tada treba izvući znanje i iskustvo: uspjeh leži u tumačenju vidljivih i nevidljivih znakova

Piše Marin Tušulić
7. travnja 2021. - 14:30
Premda ugodna, bonaca je najčešće loša za ribolovMarin Tušulić

Nedavno mi se prijatelj požalio kako nema ribe. Dobro, nije on baš neka ljuta spretnost niti je najmodernije što se ribolovu moglo dogoditi, ali na more izlazi manje-više redovito i ne može se reći da ne zna loviti i uloviti.

Nakon nekoliko potpitanja, iz poprilično zbrkane priče – a bila je zbrkana jer nije gotovo ništa ulovio – ustanovio sam da je ciljano išao na arbune i šarune, naravno, odvojeno, ali da je jedva skrpao obrok za sebe i ženu. To mi je bilo jako čudno, jer i ja sam u istom periodu nekoliko puta izišao na more i svaki put bih se vratio više nego zadovoljan jer je riba grizla sasvim solidno.

POVEZANI ARBUNI

Naravno da sam ga nastavio ispitivati, a budući da je on bio voljan odgovarati, odgovore sam dobio i uspješno kompletirao sliku njegova neuspjeha. Dakle, on je došao na poziciju na kojoj je inače često lovio i koju je poznavao kao svoj džep, pa je bacio sidro i na toj poziciji ulovio jednog šaruna.

Nakon neka tri sata sveopćeg nedogađanja digao je sidro i otišao na svoju drugu vrhunsku poziciju, na kojoj je inače prošle godine jako dobro lovio arbune. Tu je uspio nasukati dva manja arbuna, koja je morao povezati da mu ne propadnu kroz gradele.

Nakon još dva sata se, vrlo frustriran, prebacio na treću poziciju, na kojoj je digao još dva špara malo veća od onih arbuna i dva fratra kojima je očito život dojadio, nakon čega se okupao, posložio pribor, očistio svoj ulov i pokupio se kući. Srećom, kod kuće je blitve bilo obilato.

Čudom se čudio kako je taj njegov ribolovni pohod bio loš, a i nekoliko pohoda prije toga, da bi mi tek na kraju svoje ispovijedi rekao kako je cijelo vrijeme puhao jak maestral, dok je pod barkom imao kontrakurenat, a da je u prethodnom ribolovu bila bura, a u ribolovu prije toga kalma-bonaca. I kad mi je još rekao Mjesečeve faze, sve mi je bilo jasno.

image
Puni Mjesec nad mirnim jutarnjim morem vrlo je specifična situacija jer je većina ribe sita

PICEVI I OVČICE

Svaki je ribolovni izlazak avantura za sebe. Iznimno je malo pozicija i situacija na kojima se uvijek može zateći ista riba koja će gristi na isti način i istim intenzitetom. To se odnosi i na situacije u kojima se poklapaju baš svi vremenski i atmosferski uvjeti.

Dakle, čak i pri maksimalnom poklapanju optimalnih uvjeta, barem onih koje mi doživljavamo i shvaćamo, događa se da se riba ponaša drukčije nego prošli put ili, još bolje, drukčije nego prošle godine. Vjetrovi kao odrednice ribljeg ponašanja imaju presudan utjecaj na ribolovni rezultat.

Sam intenzitet ili jačina vjetra jako utječe na površinske uvjete. A što je vjetar jači, i valovi su veći, pa je ribolov na barci time manje ugodan. Osim toga, valovi su rijetko kada postojani, zbog čega se barka u pravilu vrti i šeta na sidrenom konopu. Osim toga, ovisno o trajanju puhanja, kurenat može biti i iznimno jak.

A takav kurenat, osim što napinje konop, na konopu i svira, što dodatno plaši ribu, zbog čega ga valja popustiti. Naravno, takvo popuštanje dovodi do još većeg šetanja barke, što je opet uglavnom loše. Također, nikako nije svejedno je li u pitanju dugi duboki val izazvan jugom ili oštri kratki burni val.

A opet, izostanak vjetra za posljedicu ima bonacu, što je u većini slučajeva za ribolov pogubno loše. Zvukova na površini za bonace gotovo da nema, pa se svaki šušanj s broda širi i prostire iznimno daleko i brzo, dok je sidreni konop rijetko kada napet i najčešće mrtvo visi okomito ispod broda. Iznimka su u takvom bonaca-lovu samo picevi, a noću ovčice, koji baš vole mirno, mirno more.

image
Kurenti uzrokovani Mjesečevim mijenama, konfiguracijom terena i nevremenom koje dolazi poremete sve u podmorju

NEGATIVNI UTJECAJI

Južni vjetar sa sobom donosi i niži tlak zraka, u najvećem broju slučajeva i naoblaku i kišu, što je nekim ribljim vrstama okidač za hranjenje, dok je drugima, zapravo većini druge ribe, okidač za ćudljivo ponašanje. Inače, dok jugo danju tuče u kraj, uspješno se love ušate, ali samo pod uvjetom da ribolovac ostane neprimijećen.

Mutno, kišno i valovito vrijeme, uz lagane južne vjetrove, dobro je za lov brancina i špara, s tim da jegulje vole jesenske večeri uz kišu i jugo koje jača. A ako jači zapadni vjetrovi uzbibaju i zapjene more, mogu do udice dovesti škrpuna, šarga, pa i najveće primjerke bukava, no prvenstveno u suton i noću.

Nasuprot jugu, bura donosi viši tlak zraka i vedro sunčano vrijeme, s izuzetkom škure bure, kada ionako nitko nije na moru. Ribe uglavnom baš ne vole buru. Iznimka su možda samo iglice, koje se dobro love za lagano burnog vremena, u jesensko-zimska popodneva i večeri, sitnim varalicama s obale ili laganim panulavanjem.

Maestral, ako je umjeren i ako nastupa kao klasični dnevni vjetar, često je aktivator za većinu pridnene ribe. Nasuprot tome, ako produžuje puhati i nakon sutona, ili se javlja ranije od uobičajenog, najava je znatnije vremenske promjene, a što također direktno, najčešće negativno, utječe na riblje ponašanje.

A nakon što se more smiri od mrtvih mareta izazvanih jugom, lebićadom ili jačom tramuntanom, mogu se postići dobri rezultati, jer je more tad izvaljano i hrane ima napretek, a riba je zbog dužeg boravka u zaklonu najčešće dovoljno gladna da joj i loša ješka bude primamljiva.

image
Lagano valovito more i konstantan kurenat dobri su preduvjeti za kvalitetan lov

SIDROM PO KURENTU

Općenito gledano, ribe sklone vješanju o udice ne vole dugotrajne tišine, ali ni neverine. Većina riba dobro se lovi za relativno lijepog vremena i umjereno jakog vjetra. Malobrojne su vrste koje zahtijevaju bonacu ili izrazito uzburkano more. A onda su tu i kurenti, koji su na moru uglavnom stalno prisutni.

Nažalost, ne uvijek iz istog pravca i iste snage. Na njih osim konfiguracije terena direktno utječu Mjesečeve mijene, odnosno plima i oseka, zbog kojih more teče. Naravno, svi spomenuti vjetrovi također imaju bitan utjecaj na intenzitet, ali i položaj i smjer kurenata. Budući da se većina ribe voli zadržavati u blizini kurenta, a neke i usred samog kurenta, jako je važno ispravno pročitati trenutno stanje na moru.

Pogrešno sidrenje može nas izbaciti izvan željene zone, pogotovo ako su prisutna dva kurenta, jedan na površini, a drugi u dubini. Zbog svega toga katkad je potrebno odraditi i više presidravanja u istom ribolovu, ovisno o trenutnom stanju. Nažalost, moj prijatelj u tim svojim promašenim ribolovima očito nije dobro procijenio ni vjetrove ni mijene, a ni kurente.

S POGLEDOM NA SONDER

I na kraju, kad smo sve procijenili i odlučili se za to nesretno sidrenje, prvo spuštanje naješkanih udica ispod barke uvijek nam može jako puno toga reći. Udarac olovnice o dno može biti mekan i glibav ili krut i tvrd. Prvi je kontakt jasan znak da smo na mekanom muljevitom dnu, dok je tvrdi kontakt pokazatelj kamenitog dna.

Ovisno o vrsti dna možemo očekivati različitu lovinu, pa sukladno tome valja istog trena prilagoditi i predveze i ješku, ako već to nismo ranije napravili znajući na kakav teren dolazimo.

image
Kanjci se love na kamenitom zaraslom dnu

No, i kada je baš sve pogođeno, riba zna biti jako ćudljiva i teško primati ponuđenu ješku. Zato se, naravno, osim za svježinu ješke, treba pobrinuti i za to da predvezi budu dovoljno tanki, dugi i nevidljivi kako bi ribu potaknuli na neoprez.

Uza sve to, treba na oku imati i sonder kako bi se uočila svaka moguća prisutnost i kretanje ribe ispod barke, pa u skladu s novonastalom situacijom promijeniti lovnu dubinu i možda se odlučiti za lov šaruna i skuša. Da je moj prijatelj tako postupao, vidio bi da pod barkom nema ni sitne plave, a onda ni krupnije plave ribe, pa bi možda ranije napustio prazno poprište na kojem je pokušavao dočekati svoje šarune.

ČUDNA AKTIVIRANJA

A na kraju ostaju ribarske priče i mutna sjećanja koja ni pod razno ne moraju biti točna. Pošta koja je do prije dva dana držala ribu, prolaskom migavice, tramate ili kakvog šabakuna može biti ispražnjena preko noći, da i ne govorimo o poštama koje su bile izvrsne prošle godine, ili prije nekoliko godina.

Naravno, pouzdane informacije dobivene od prijatelja koji su jučer ili sinoć bili na moru i ustanovili da je neka pozicija vrijedna posjeta treba uzeti i prihvatiti sa zahvalnošću, ali i tu treba računati s tim da će možda idućega dana, kada se odlučite za izlazak na more, vjetar promijeniti smjer dovodeći na površinu neka nova i potpuno drukčija pravila.

Dovoljno je da preko noći padne kiša i spusti temperaturu mora za jedan stupanj da bi se aktiviralo nešto što do jučer nije ni sanjalo o tome da bude aktivno, ili da se nešto što je grizlo samo tako odluči za mirovanje dok se temperatura ponovno ne povisi.

To vam je ona situacija kad ste sigurni da su pod barkom arbuni, jer se povremeno neki nevidljivo i ulovi, a do ostalih se ne može doći ni najfinijim i najkvalitetnije naješkanim predvezima. Jedini način za uspješan pronalazak ribe u takvim novonastalim situacijama leži u iskustvu i ispravnom čitanju svih onih vidljivih i nevidljivih znakova koji leže na moru i nebu.

Naravno, uz takva čitanja treba biti i opremljen dovoljnom količinom ješke, koja ne smije biti jednolična, kao i predvezima, kojih uvijek mora biti doslovno za sve situacije.

I tek kad ste poduzeli sve što je u vašoj moći, tada možete isploviti s nekom sigurnošću u uspješan lov. A ako vam se kojim slučajem ipak dogodi da ne uspijete u zamišljenom, uvijek se možete okupati i poći kući na blitvu. No, dok budete guštali u tako zdravom obroku, prevrnite u mislima sve što ste napravili toga dana. Možda uspijete pronaći nešto što možete ispraviti u sljedećem pohodu, pa tako izbjeći kupanje i zdravu hranu.

image
U prvih petnaest minuta potvrdio se dobar izbor pozicije, ješke i pribora
27. srpanj 2021 00:38