StoryEditor

sabiki-vodičJednostavne i učinkovite varalice možete izraditi i sami: uz malo mašte i truda dodajte i sirovine koje sigurno imate u kući

Piše Šime Duvančić
29. travnja 2021. - 14:36
Pravilnim odabirom dekora do izdašnijih ulovaŠime Duvančić

Tehnika lova okomitim skosavanjem jata varalica, poznata kao skosac, sabiki i plešuća kančanica, na rubu je interesa većine naših udičara. Bez valjanog razloga, jer iako se njome izrazito rijetko ostvaruju trofejni ulovi, tehnika skosavanja više od ostalih pruža ugodan i opuštajući ribolov, koji uz to donosi bogat ulov sportski i gastronomski zanimljivih vrsta riba.

Još je manje opravdano što i oni koji ribare skosavanjem vode (pre)malo računa o konstrukciji i detaljima skosca, posebno varalica čijim se pravilnim odabirom može znatno poboljšati uspješnost skosavanja.

Pera, niti, perlice...

Kao i za ostale tehnike, za skosac ribolov postoji više vrsta varalica. Zajedničke su im osobine mala težina i jednostavnost izrade. Prve skosac varalice izrađivale su se vezanjem pera uz tijelo udice, zbog čega su ih diljem svijeta nazivali perjaticama. Kasnije su se izrađivale i od riblje kožice, životinjske dlake, vlakana i predenih niti...

Osim od svih tih prirodnih materijala, danas se izrađuju od umjetnih i metalnih niti, folija, cjevčica i perlica te brizgane mekane plastike u obliku račića, kukaca, crvića i ribica.

image
Najčešći dekori skosac varalica

No, bez obzira na materijal izrade, širom svijeta danas se te varalice nazivaju perjaticama, najčešće engleskim imenima featers i plumes, ali i talijanskim piumetta, ali i flise (nitne) te flasher (blještave) varalice. Francuzi ih zbog velikog broja na jednom priboru nazivaju mitrrailette, u Grčkoj su poznate kao tsapari...

Ipak, diljem svijeta su najpoznatije kao sabiki, po komercijalnom nazivu prve varalice i njom okićenog završnjaka izrađenih za ciljani ribolov okomitim skosavanjem.

Zbog jednostavnosti izrade, osobito manjih, kod perjatice uloga udice nije samo da zakači i drži ribu te nosi varalicu, nego i da bljeskanjem i svjetlucanjem privlači njezinu pozornost. Zato se za izradu ovih varalica koriste udice koje reflektiraju svjetlost. Uz standardne srebrne, koriste se i udice zlatne boje, a za lov noću i u ostalim uvjetima slabe vidljivosti i udice s fosforescentnim i UV premazima.

Bolje od zakrivljene, svjetlost reflektira ravna ploha pa mnogi proizvođači perjatica, umjesto okruglog presjeka, koriste udice s bočno spljoštenim tijelom. Osim takvih standardnih, poznatih kao forged, kovane, postoje i udice spljoštene na poseban način, namijenjene samo za izradu perjatica. Umjesto cijelom dužinom, one su spljoštene, ali znatno više nego kovane, samo između krivine i vezišta.

Bliještanje tako stvorenih ploha znatno povećava privlačnost varalica načinjenih od perja, niti i trake. Kod nekih udica te su plohe čak i dodatno prizmatično obrađene da više bljeskaju, poput krljušti riba. Tako spljoštene, kao i kovane udice, bolje prodiru, a istodobno su otpornije na savijanje od onih okrugloga presjeka, pa i relativno male mogu izdržati borbu s velikim i jakim ribama.

Udice sa spljoštenim vratom su Crystal ili posebnog O'Shaughnessy oblika, sa znatno većom i djelomično spljoštenom polukrivinom uz tijelo, te s vrhom savijenim prema vezištu.

image
O'Shaughnessy varalica sa spljoštenim holografskim dijelom

Duge parangalke

Prve skosac varalice, bez obzira na veličinu, izrađivane su na parangalkama, udicama tipa Aberdeen, uglavnom dugog i vrlo dugog tijela, oznake 2X long do 5X long. Danas se te udice najčešće koriste za izradu jeftinih varalica i onih namijenjenih lovu najsitnijih riba. Osim njih, koriste se udice oblika Crystal i Limerick, posebice za izradu kvalitetnijih, većih i jačih varalica.

Za lov opreznijih riba najprimjerenije su udice s u stranu zakrivljenim vrhom. Za lov težih riba, onih od jedan do pet kilograma, poput velikih arbuna, škarpina i skuša, palamida, lubina, kovača..., osim udica Crystal primjerene su i Octopus, ali i sve druge varijante kratkovrate udice vrha povijenog prema vezištu. Čak i Circle, koje su najbolje rješenje za skosavanje na velikim dubinama.

I mnoge varalice za lov riba težine 5 do 10, čak i do 50 kilograma, izrađuju se s Crystal te Limerick udicama. No, bolje su one s udicama Octopus i Circle, osobito za lov na velikim dubinama i u jakim strujama.

Lako je shvatiti zašto su prvi umjetni mamci uopće te prve skosac varalice bile od perja, baš kao i većina njima sličnih varalica tipa mušica i potezanka. Mogućnost lakog i jeftinog pribavljanja manje je važan razlog tome, a više struktura perja.

Naime, vrlo složene konstrukcije, mehanički robusno, ali istodobno lako, nježno, mekano i vodootporno perje omogućava laku i brzu izradu lagane varalice velike jačine i obujma, brojnih oblika, veličina i načina plivanja. Varalice od prirodnog perja plivaju prirodnije nego one od umjetnih materijala, što treba imati na umu kod odabira varalica, posebice većih.

image
Dokazano dobre za šarune, skuše, lokarde i slične grabljivice

Najjednostavnija, ali ne i najlošija, ovakva varalica izrađuje se od jednog ili više pravih ili umjetnih pera vezanih za udicu dugoga vrata. Najbolje je kada je vezivanje izvedeno strunom u boji koja je kontrastna boji perja, što pridonosi atraktivnosti varalice. Kad je vezivanje izvedeno strunom priveza, dobro je čvor premazati lakom ili ljepilom, što pridonosi jačini spoja.

Osim za vezivanje, razne niti, počevši od dlaka, preko umjetnih vlakana do konca, služe i za izradu cijele ili dijela varalice u kombinaciji s perjem, ali i ostalim materijalima. Samo od niti izrađuju se najjednostavnije i najsitnije varalice.

Riblja kožica

Kvalitetnije i kompliciranije, pa time i najskuplje varalice izrađuju se od kože pauka, lubina, skuše i kostoroga. Potonja je najžilavija i stoga najprimjerenija za izradu većih varalica. Posebno su učinkovite, ali i skupe varalice od kože obrađene na različite načine da bi bolje od standardnih odbijale svjetlost, imale biserni sjaj ili holografski odsjaj, fosforescentni efekt ili neku UV boju vidljivu ribama, ali ne i ljudima, itd.

Znatno jeftinije i trajnije varalice su one od umjetnih folija, kako aluminijskih, tako i celofanskih i plastičnih. Kao i od kože, od njih se uglavnom izrađuju varalice koje oblikom oponašaju kukce, s krilima od folije, a tijelom od perja ili niti. Od uskih traka umjetnih folija i perja ili niti izrađuju se jednostavne dugačke, a vrlo učinkovite varalice.

Za izradu suvremenih sabiki varalica, sve se više koriste dijelovi napravljeni od brizgane mekane plastike. Od tog materijala je najčešće perlica postavljena na vezište udice ili strunu ispred njega. Najjeftinije i najjednostavnije varalice za lov malih grabljivica izrađene su samo postavljanjem takvih, čak i posve prozirnih i neobojenih perlica na gole udice.

image
Varalice od niti, folija, cjevčica i perlica - jeftine i učinkovite

U lovu lokardi, šaruna i skuša posebno su učinkovite varalice koje oblikom oponašaju riblju mlađ, čiji je prednji dio od mekane plastike, a rep od perja, aluminijskih traka ili niti. Za lov tih i krupnijih riba primjerene su i varalice koje su napravljene samo ili većim dijelom brizganjem mekane plastike. Dugačke su barem 30 do 40 mm i oblika kozice ili kakvog glavonošca.

Kvalitetnije i skuplje takve varalice imaju i aluminijske ili plastične niti ili trakice. Kada su duge 60 do 120 mm, a imaju oblik crva ili pješčane jeguljice, varalice od mekane plastike namijenjene su lovu skosavanjem najkrupnijih grabljivica.

Dijelovi, ali i cijele sabiki varalice često se izrađuju i od plastičnih cjevčica, kako elastičnih, tako i krutih. Najčešće kratkih, kao glava varalice navučena na čvor koji je tako ojačan. Za lov šaruna, skuše, lokarde i krupnijih grabljivica prikladne su varalice izrađene od cjevčice, sa ili bez dodatka perja ili niti na kraju. Bolje su one s ukoso odsječenim krajem, a najbolje s krajem u oblik lastinoga repa.

Glava i oči

Sve ribe koje se love skoscem hrane se ribljom mlađi koju karakteriziraju velika glava i oči. U prvoj fazi razvoja tijelo im je prozirno, a nešto kasnije s pokojom svjetlucavom plohom, uglavnom uzdužnom prugom. Zato je najbolje da varalice budu prozirne i da diskretno svjetlucaju. Takve su varalice najbolje za ribolov u gornjim i srednjim slojevima mora, kada je ono bistro i vidljivost dobra.

Poželjno je da imaju tamnije glave ili barem oči, najbolje crvene boje. Uočljivije, obojene i tamnije, te varalice s većim bljeskavim ili fluoroscentnim ​plohama, prikladnije su za ribolov na dubinama preko 30 metara, ali i pliće u slabo prozirnom moru i u slabim svjetlosnim uvjetima. Varalice od bijelog i crvenog perja, kožica i folije uvijek su učinkovite, pojedinačno ili u kombinaciji, od posve bijele do bijelo-crvene kombinacije.

image
Dekor za veće dubine

Dobra je i bijelo-plava kombinacija. Žuta, posebno na malo većim dubinama i u lošijim uvjetima vidljivosti, dobra je umjesto bijele boje, sama ili u kombinaciji s crvenom, ali i plavom. Štoviše, u kombinaciji s crnom žuta se pokazala učinkovitom u lovu svih tunida koji nisu pokazivali interes za bilo koji mamac.

Varalice oblika kozice ružičaste boje učinkovite su barem koliko i one prozirne ili bijele bolje. Rano ujutro i kasno navečer, te u noćima s mjesečinom učinkovitijim su se pokazale varalice s perlicama i drugim dijelovima koji intenzivnije bljeskaju. Još bolje su varalice s fosforoscentnim, odnosno UV obojenim detaljima koji svijetle nakon što se napune svjetlošću pomoću naglavne ili UV lampe.

image
Prozirne su najprimjerenije za lov u gornjim slojevima mora, pri dobroj vidljivosti
27. srpanj 2021 07:54