stdClass Object ( [id] => 1165428 [title] => ‘Boja olova igra veliku ulogu!‘: izbornik U-21 reprezentacije otkriva nam i koju ješku i tehniku preferira, svoju najveću ribu, najdraži ulov... [alias] => izbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vratiti se s tri svjetska prvenstva na kojima je osvojeno šest medalja, pet zlatnih i jedna brončana, ne može baš svatko. Uz dvije zlatne je direktno i osobno povezan, dok je za osvajanje preostale četiri medalje doprinio, kako sam kaže, moralnom podrškom. To je bio više nego dovoljan razlog za razgovor s Pavlom Kostićem, trofejnim izbornikom reprezentacije U-21.

Iskustvo koje donose godine ne mora biti spojeno s ribolovnim iskustvom, no kod tebe je to tu negdje. Sjećaš li se uopće kad si se počeo baviti ribolovom?

– Budući da mi je otac bio vojni muzičar, po prekomandi je iz Zadra prebačen u Bihać gdje sam sa svojih desetak godina, negdje oko 1960. godine, na Uni ulovio svoju prvu ribu. Imao sam komad drveta na čiji sam kraj vezao konac na kojem se nalazila mala ziherica, sigurnosna igla naješkana kruhom. Na taj sam pribor ulovio svoju prvu ribu, bjelicu, i jako se dobro sjećam tog osjećaja kad sam je uzeo u ruke. To je bio prijelomni trenutak, jer sam od tada, mogu slobodno tako reći, živio za trenutak kad ću opet moći loviti i uloviti ribu.

– A kada si počeo loviti na moru?

– Pa mi smo kao obitelj svake godine provodili tri mjeseca u Zadru, no stalni povratak u Zadar bio je 1969. godine. Od tada sam u neprestanom kontaktu s morem i ribolovom.

SMJENA GENERACIJA

– Ti si među udičarima poznat kao voditelj škole udičarenja pri ŠRD Zubatac u Zadru. Kad si počeo s tim aktivnostima?

– Aktivno kao natjecatelj ribolovom se bavim više od dvadeset i pet godina, a radom u školi udičarenja preko petnaest godina. U to doba su u školi kao voditelji bili najaktivniji Mićo Matak i Zdenka Dukovac, a uz njih onda i Ardena Bajlo, Nikolina Kotlar, Gordana Sikirić, Nada Miletić, pa onda sada pokojna Neda Popović… Tada je škola udičarenja radila samo subotom i imali smo do tridesetak djece. Iz te prve generacije, u čijem sam podizanju imao čast sudjelovati, neki su ostali i nastavili loviti. To su Luka Gredičak i Martin Ćurko koji su tada išli u četvrti razred, a godinu iza njih je došao Antonio Franić. A polaznici koje sam zatekao, poput Nina Jukića ili Anđela Kosovića, Estera Bajlo, već su bili gotovo potpuno formirani ribolovci, što je ponajprije zasluga Miće Mataka.

---

image
Pavle Kostić
---

A trenutno, što starih, što novih, škola udičarenja ima 24 polaznika, no tu stalno dolazi do smjene generacija. Jedan veliki dio mojih U-16 prelazi ove godine u U-21, što mi je i drago i žao. Drago mi je, jer je to njihov put kojim idu u nova prvenstva i po nova priznanja, a žao mi je jer ja ostajem s kategorijom U-16, što znači da s njima više neću biti toliko koliko sam do sada bio.

– Ribolovni si trener, sudac u sportskom ribolovu i izbornik reprezentacije za kategoriju U-16. Kako se uopće postaje trenerom ili izbornikom, može li svatko tko tko zna loviti aplicirati za ta mjesta?

Ne, ne može bilo tko. Izbornik može biti bilo tko tko je član HSŠRM-a, no trener mora biti verificirani trener ribolova. S tom diplomom sam se prošle godine prijavio na natječaj za trenera, a Izvršni odbor HSŠRM-a me je onda imenovao za izbornika u kategoriji U-21 u disciplini štap-brod.

– No, ti si prije toga prošle godine bio i u Francuskoj i u Crnoj Gori sa seniorima?

– Da tako je. Bio sam izbornik reprezentacije u kategoriji seniori u disciplini štap-obala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i promatrač u kategoriji seniori u disciplini štap-brod na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori.

IZ PRVOG REDA

– Što promatrač uopće radi, je li to neka funkcija unutar logističkog tijela Saveza?

Ma jedan dio tih događaja zbio se zapravo slučajno. Ja nisam znao da ću ići u Francusku kao izbornik. Luka Blažević koji je trebao biti izbornik morao je u izolaciju zbog korone, tako da me je predsjednik Saveza Đuro Marinović pet dana prije prvenstva nazvao i pitao bi li se ja prihvatio te dužnosti. Pristao sam i tako sam otišao s reprezentacijom.

---

image
Jedan od dražih Pavlovih pehara s Kupa Nikole Repanića
---

A još prije svega toga poslao sam upit Savezu s molbom da budem promatrač na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori, kako bih se mogao što kvalitetnije pripremiti za Svjetsko prvenstvo u Sloveniji. Savez mi je izišao ususret tako da sam s Matteom Jugovcem, koji je bio izbornik za kategoriju seniora u disciplini štap-brod, imao priliku vidjeti, što bi rekli iz prvog reda, kakav je zapravo posao izbornika, što sve ta funkcija nosi i odrađuje.

– Ali je sve počelo ipak s Francuskom, zar ne?

– Da, moj prvi kontakt sa Svjetskim prvenstvom bio je prošle godine od 11. do 18. rujna u Francuskoj gdje sam bio izbornik reprezentacije za kategoriju seniori u disciplini štap-obala, dok je trener bio Patrik Toma. I premda sam, kao što sam rekao, za izbornika postavljen tek pet dana ranije, nikakvih problema u komunikaciji nije bilo. Naime, sa svim tim ljudima znam se od ranije. Često smo lovili na prigodnim kupovima i raznim natjecanjima, tako da sam znao u principu kako tko diše. A i oni su mene dobro poznavali, pa baš nikakvih problema nije bilo. Osim toga sve su to ljudi koji jako dobro znaju svoj posao.

---

image
U Francuskoj je trebalo pješačiti do pozicije za lov
---

Prvog dana treninga sam ih samo gledao kako love. To je bilo na oceanskoj plaži, a lovina su mahom bili brancini i točkasti brancini. Netko je lovio s kratkim, netko s dugim pramama, netko je bacao preko 80, a netko tek 40 metara daleko… Ulovili su lijepe ribe, no zapravo nismo uspjeli ustanoviti gdje se riba točno nalazi.

---

image
Pored običnih, u Francuskoj su se lovili i točkasti brancini
---

Naime, zona u kojoj su lovili izložena je velikim plimama i osekama, tako da more za plime pokrije i do trideset metara obale. Trebalo je dok traje oseka izračunati gdje će biti najbolje zabacivati kad plima pokrije sve te dine koje nikako nisu bile jednake. Nipošto nije bilo svejedno hoće li se zabaciti u drugi, četvrti ili peti val. Idealne su bile udoline koje su i za oseke držale more. Kada plima dođe, tada takva mjesta postaju najdublja i drže ribu, i ciple i brancine.

---

image
Oceanske plaže imale su svoje stanovnike
---

IZVRSNI BACAČI

– ​Trebalo je, znači, biti vješt i precizan u zabacivanju?

– Da, i svi su ti dečki izvrsni bacači. Među njima je bilo i nekoliko ekstra bacača, pa sam predložio da se na sljedećem treningu taktički podijele i rasporede. Tako smo se dogovorili da će dvojica cijelo vrijeme bacati maksimalno koliko mogu, drugi će ići od 50 do 70 metara, a treći će bacati do 50 metara. Na sličan način smo se dogovorili i oko rasporeda ješke da bismo ustanovili što riba najradije jede. Tako smo otkrili da je većina ribe bila na udaljenosti od 50 do 80 metara od obale.

Na kraju natjecanja smo u ukupnom poretku bili na sedmom mjestu. S obzirom na činjenicu da mi zapravo nemamo terene na kojima bismo mogli loviti surfcasting tehnikama, to zapravo i nije tako loše. Naime, za većinu konkurentnih ekipa, u prvom redu Italiju, Francusku, Belgiju, Španjolsku ili Nizozemsku, surfcasting je uobičajena ribolovna tehnika dok naši ribolovci surfcastingom love tek povremeno, od prvenstva do prvenstva.

---

image
Seniorke su u Francuskoj odnijele zlato i broncu
---

Da sam bio ranije postavljen za izbornika, tražio bih od Saveza da nam omogući pravovremene treninge na talijanskim plažama, uz treninge čistog castinga, primjerice na Grobniku gdje se takvo što može jednostavno odraditi. Uvjeren sam da bi tada rezultati bili bitno bolji. No, zato su seniorke briljirale. Marina Matulja Mavrinac osvojila je pojedinačno zlato, dok su ekipno bile treće.

– To je bilo tvoje prvo iskustvo s natjecanjem toga nivoa, što je bilo sljedeće?

Tako je, tu sam se prvi put sreo sa svim izazovima, pritiscima i problemima koji prate Svjetsko prvenstvo. A iza Francuske je bila Crna Gora, od 9. do 16. listopada, gdje sam bio promatrač. Na tom prvenstvu praktički nisam imao nikakvih službenih obveza, ali sam zapravo bio maksimalno angažiran na prikupljanju svih mogućih podataka, tako da sam aktivno sudjelovao u treninzima sakupljajući dragocjene podatke.

Tako sam, između ostaloga, vidio i neke nove sisteme ješkanja koje su koristili naši reprezentativci. Jer, premda je u principu taj ribolov bio vrlo sličan ribolovu kakav i mi prakticiramo, intenzitet i dinamika bili su ipak bitno drukčiji. Imali smo tri treninga koja nam je omogućio HSŠRM, uz još jedan zvanični koji nam je omogućio domaćin.

Budući da je bila jaka bura, morali smo loviti između Prevlake i otočića Mamule. Sam ribolov tijekom natjecanja bio je dinamičan i vrlo zanimljiv. Na vagu se po natjecatelju donosilo trideset do pedeset validnih riba, ponajprije arbuna, lužina, bokadora i bukava, uz ponekog krunaša i pagara. Na ovom smo prvenstvu pokupili sva zlata. U pojedinačnom poretku je Ivan Galzina osvojio prvo mjesto, a ekipno smo također bili u zlatnoj medalji.

---

image
Pavle Kostić i Ivan Galzina neposredno nakon što je osvojio titulu svjetskog prvaka
---

Posljednjeg dana lova su se Galzina i Giacomini, kao najljuća konkurencija, našli u istom brodu tako da je doslovno samo jedan bod odlučivao o tome tko će biti prvi. Ivan je u tom ribolovu briljirao i ostavio Giacominija daleko iza sebe, pa je na kraju Giacomini skinuo kapu i sasvim iskreno, uz čvrsto rukovanje, čestitao Ivanu na pobjedi.

KALKULACIJE OKO OPREME

– A onda si napokon, s dovoljno stečenog iskustva mogao otići s reprezentacijom U-21 u Piran.

– Baš tako, u Sloveniju smo došli potpuno spremni sa svom potrebnom opremom i znanjem. Ja sam bio izbornik, a trener je bio Dilan Mileta. Dilan je prije par godina imao priliku loviti upravo u ovom akvatoriju na prigodnom prvenstvu "Pokal Oradela" gdje je uspio sagledati svu specifičnost ribolova u Piranskom zaljevu.

Naime, uz nekoliko manjih kamenitih površina, što su zapravo iznimke. Dno je u cijelom Piranskom zaljevu muljevito, tako da se i uz najpažljivije spuštanje sistema olovnica ukopava u dno, mjestimično i više od 15 cm. Lovina je na takvom terenu ograničena na orade, bokadore koji su mahom bili ispod mjere i lužine, što je svakako bio poseban izazov.

---

image
Pojedinačni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu
---

Riba nije bilo puno tako da je trebalo puno kalkulirati oko opreme, što uopće upotrijebiti i na koji način. Trebalo je pogoditi koliko duge prame koristiti, koje strune, kako ješkati… Udice su bile limitirane na širinu luka od 5 mm, a koristili smo prame i od 50 pa i 60 cm.

Dodatni problem je stvarala jaka bura koja nam je onemogućila treninge u punom obimu. Naš prvi trening koji smo platili, nismo uspjeli odloviti nego smo ga odradili u nedjelju, kad je trebao biti slobodan dan. Naime, samo smo jedan dan uspjeli izići izvan zaklona Pirana, a sve ostalo vrijeme lovili smo između Pirana i Savudrije.

---

image
Pojedinačno zlato u Piranu
---

Naravno, svoju je ulogu odigrao i faktor sreće, jer je pored sitnih riba trebalo ostvariti i po jedan dobar ulov. Onaj tko ulovi, primjerice oradu od 60 deka, u barci jako odskače i obično ga je nakon toga vrlo teško sustići. U principu taktika se dobrim dijelom sastojala od što je moguće daljih izbačaja, nakon čega je slijedilo postepeno privlačenje sistema. Oblačići mulja koje bi podizale olovnice u takvom privlačenju uspješno bi privlačili pažnju ribe, a onda bi slijedilo grickanje, pa kontriranje…

Naravno, bilo je jako važno kako ješkati dagnju. U takvom se lovu 90 posto dagnje baci, a tek deset posto iskoristi. Tu smo bili u velikoj prednosti, jer smo mi naučeni na takav lov, dok je većina drugih natjecatelja lovila na kozice. Premda smo imali i lignju i srdelu, ispostavilo se da je dagnja ipak daleko najlovnija ješka. Sve u svemu, ribolov je bio zahtjevan, nipošto brzinski. Ješku je trebalo dobro pripremiti i nakon spuštanja sistema u more biti maksimalno koncentriran na svaki pomak s druge strane.

---

image
Ekipni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu
---

POSEBNA MEDALJA

– Jesi li kao izbornik morao donositi neke odluke koje su imale neposredan utjecaj na konačan plasman?

– Pa jesam. Reprezentacija broji šest natjecatelja. Igrom slučaja je Frane Tomljenović tjedan dana prije natjecanja zbog obveza na poslu morao odustati. Sljedeća na listi bila je Ivana Budisavljević koja je također zbog obveza na poslu malo kasnila, pa je umjesto u petak stigla u subotu. Ispalo je da nije ništa propustila, jer je u petak bilo jako nevrijeme i toga se dana nije ni lovilo, pa je do prvenstva stigla odraditi sva tri treninga. Za prva dva dana nju sam odredio za rezervu. Inače je praksa da se izmjena, ako je potrebna, napravi trećeg dana natjecanja.

No, nakon dva dana lova, svih pet je bilo u prvih petnaest mjesta, pa nije bilo potrebe za zamjenama i Ivana je ostala kao rezerva i treći dan. To mi je u jednu ruku žao, jer ona ove godine prelazi u seniorke. Ukratko, osvojili smo zlato. Antonio Smoković je pojedinačno prvak svijeta i ekipno smo prvaci svijeta. Ovo mi je kao izborniku prva medalja. Nekako mi se čini, mogu ih sad osvojiti stotinu, ali nijedna mi neće biti kao ova.

---

image
U Crnoj Gori je osvojeno pojedinačno i ekipno zlato
---

To su moja djeca. Antonio Franić, Martin Ćurko i Luka Gredičak su kod mene u školu udičarenja došli u četvrtom razredu osnovne škole i cijeli svoj ribolovni staž odradili pod mojim vodstvom. S njima sam i ja, sa svojim iskustvom i znanjem rastao. I, evo, zajedno smo došli do reprezentacije gdje smo dali i osvojili maksimalno moguće. Zato mi je ta medalja toliko posebna.

– Možeš li kao izbornik na nekakav konkretan način pomoći ribolovcima tijekom natjecanja?

– Najviše sugestija i kritika se zapravo može iznijeti na brifingu nakon lova. Tada se ukaže na uočene nepravilnosti ili propuste, pa ih natjecatelji u idućem lovu nastoje ispraviti, premda je takvih propusta u principu iznimno malo. A tijekom samog lova nas troje, dakle trener, rezerva i ja, idemo od natjecatelja do natjecatelja prateći razvoj događaja.

Katkad je to, kao u slučaju kakav je bio u Francuskoj, i fizički poprilično zahtjevan posao. Plaže su pjeskovite, prepune dina, a pijesak je mekan i rasut, tako da se u hodanju u pijesak upada preko gležnja. Kad se ima u vidu da je natjecatelj od natjecatelja udaljen i preko dvadeset metara, a cijeli sektor dug 120-150 metara, tada obilazak svih natjecatelja postaje pravi mali maraton. Tako je, primjerice, zadnjeg dana Ivan Galzina bio u sektoru A, pa smo do mjesta lova hodali 40 minuta.

Mi imamo pravo ući u sektor kod svojih natjecatelja i sugerirati način lova. Možemo dalekozorima vidjeti kako love drugi natjecatelji pa onda našima, ako im ta informacija nešto vrijedi, prenijeti naše zapažanje. Osim toga, možemo prisustvovati i mjerenju i puštanju ulova, jer se cjelokupan lov odvija po principu Catch and Release. Naravno, bez komunikacije motorolama, takav bi posao bilo nemoguće odraditi. Dnevno bih tako prešao oko 25 tisuća koraka. Nažalost, u ribolovu iz broda takve pomoći nema. Natjecatelji su prepušteni sami sebi, s tim da ostaje mogućnost rasprave nakon odrađenog lova.

TEŠKE OLOVNICE

– Od odličja je u prošloj godini još samo reprezentacija U-21 u disciplini štap-obala u Španjolskoj osvojila ekipno broncu, dok su se reprezentacija U-16 iz Španjolske, kao i Mastersi iz Tunisa, vratili bez odličja. Ispada da si ti najtrofejniji izbornik?

– Pa ja ne bih rekao da sam najtrofejniji izbornik. Prije sam maskota reprezentacije, jer tamo gdje se ja pojavim padaju medalje. Ja sam sigurna opcija za medalju. Bio sam na tri svjetska prvenstva. U ta tri svjetska prvenstva osvojilo se šest medalja, pet zlatnih i jedna brončana. Moje direktne i osobne zasluge su vezane uz dvije medalje, ali sam sudjelovao u četiri kao moralna potpora.

---

image
Ivan Galzina svjetski je prvak u udičarenju iz barke
---

– Što je sljedeće?

Sada je na redu Portugal, Setúbal, U-21 i seniori, krajem rujna i početkom listopada. Iskustva s tog terena postoje, jer su naši već bili tamo i lovili. Premda postoje razlike u terenu, te razlike nisu toliko velike. Lovit će se s teškim olovnicama, no ne toliko teškima kao na prošlom natjecanju kada su se morala koristiti ogromna olova kako bi što prije propala kroz jata plave ribe koja se nije bodovala. Sad takvih problema nećemo imati.

– Nadam se da će i u Portugalu biti jednakog razloga za slavlje kao i u Sloveniji prošle godine.

– Tome se i ja nadam. U svakom slučaju, pripreme su već počele.

– Znam da si često na moru nevezano uz posao izbornika, kako izgleda kad loviš za svoj gušt, što i kako loviš, koja ti je najdraža tehnika?

– Definitivno štap, dagnje, tri prame od pola metra. Arbuni, podlanice, fratri… Naravno, tu je i panula, laka, za šarune, skuše i lokarde. To mi je vrh, u tome uživam, to mi je najveći gušt.

– Kako uopće izgleda tvoj pribor za ribolov, čime lovi izbornik koji donosi toliku sreću na prvenstvima?

Imam više kompleta, no najčešće lovim štapom Tubertini Strong od 5 metara. Koristim i Artico Strong, a sad sam nedavno uzeo i Sunset od 4 metra. Spremam se kupiti i Sunsetov štap od 5 metara s kojim je Ivan Galzina osvojio zlato i koji je kreiran u suradnji upravo s njim, a koji se uskoro treba pojaviti i na našem tržištu. Od rola preferiram Shimano, iako ne bježim ni od drugih. U klasičnom udičarenju koristim upredenicu promjera 0,08 milimetara sa shock-leaderom, dok u panuli koristim najlon s dakronskim umetkom. Od fluorokarbonskih struna bih izdvojio Asso, a od udica Sunset ili VMC. A u panuli su mi se najlovnijima pokazale Srdelica i Skušica od DTD-a u veličini od 7 cm.

DAGNJA JE ZAKON

– Pitanje koje zanima jako puno ribolovaca – koliko boja olova utječe na ribolovne rezultate?

– To je veliko pitanje, no prema mojim iskustvima, konkretno u ribolovu arbuna, igra puno. Kad lovim u društvu u kojem ribolovci koriste obične olovnice, a ja crvenu, tada lovim bitno više i bolje od njih. Kod ostale ribe, pogotovo kad se lovi natjecateljska riba poput bukve ili lužine, favorit je bijelo olovo. No, za mene je žuto univerzalno, jer zbog kontrasta privlači većinu ribe.

A u obalnom je ribolovu potpuno druga priča. Najčešće se koriste crveno-bijele kombinacije, s tim da se u posljednje vrijeme sve češće viđaju i zeleno obojene olovnice.

– Najbolja ješka?

Dagnja, definitivno. I veliki crv je dobar, ali mi je dagnja ipak na prvom mjestu.

– Najveća riba, najdraži ulov?

– Nikad me nisu privlačili trofeji toga tipa. Ja više volim dinamiku, zbog čega mi je laka panula upravo toliko draga. Najveća riba koju sam ulovio bila je lica od 13,5 kilograma koju sam ulovio na živu iglicu panulom, a nadraži ulov kovač od 1,5 kilograma. Ulovio sam ja i zubataca i druge krupnije ribe i na tešku panulu i na kančanicu, ali mi takav način ribolova ni izdaleka ne pruža toliko zadovoljstva kao laka panula, zbog čega teškom panulom lovim jako rijetko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR: Pavle Kostić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RAZGOVOR: Pavle Kostić 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-06 10:20:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-07 08:49:21 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-07 06:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441534.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441484.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441486.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441490.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441494.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441496.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441498.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441506.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441508.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441510.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441526.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20441528.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20446434.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/06\/20446440.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pavle Kosti\u0107:Kova\u010d od kila i pol moj je najdra\u017ei ulov","Ekipni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu","Pojedina\u010dni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu","Ve\u0107 se na treninzima naslu\u0107ivao pobjednik","Pavle Kosti\u0107 i Ivan Galzina neposredno nakon \u0161to je osvojio titulu svjetskog prvaka","U Francuskoj je trebalo pje\u0161a\u010diti do pozicije za lov","Oceanske pla\u017ee imale su svoje stanovnike","Pored obi\u010dnih, u Francuskoj su se lovili i to\u010dkasti brancini","Pavle Kosti\u0107","Seniorke su u Francuskoj odnijele zlato i broncu","Ivan Galzina svjetski je prvak u udi\u010darenju iz barke","Jedan od dra\u017eih Pavlovih pehara s Kupa Nikole Repani\u0107a<\/em>","U Crnoj Gori je osvojeno pojedina\u010dno i ekipno zlato","Pojedina\u010dno zlato u Piranu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:40","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_20441534_1920.jpg":"1920x1080","k_20441534_1280.jpg":"1280x1280","k_20441534_1024.jpg":"1024x1024","k_20441534_640.jpg":"640x640","k_20441534_480.jpg":"480x480","k_20441534_340.jpg":"340x340","k_20441534_220.jpg":"220x220","o_20441534_1280.jpg":"1280x1706","o_20441534_1024.jpg":"1024x1365","o_20441534_640.jpg":"640x853","o_20441534_480.jpg":"480x640","o_20441534_340.jpg":"340x453","o_20441534_220.jpg":"220x293","h_20441534_1280.jpg":"1280x854","h_20441534_1024.jpg":"1024x683","h_20441534_640.jpg":"640x427","h_20441534_480.jpg":"480x320","h_20441534_340.jpg":"340x227","h_20441534_220.jpg":"220x147","pp_20441534_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441534_1024.jpg":"805x1024","pp_20441534_640.jpg":"503x640","pp_20441534_480.jpg":"377x480","pp_20441534_340.jpg":"267x340","pp_20441534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"945x830","hd_20441484_1920.jpg":"1920x1080","k_20441484_1280.jpg":"1280x1280","k_20441484_1024.jpg":"1024x1024","k_20441484_640.jpg":"640x640","k_20441484_480.jpg":"480x480","k_20441484_340.jpg":"340x340","k_20441484_220.jpg":"220x220","o_20441484_1280.jpg":"1280x1124","o_20441484_1024.jpg":"1024x899","o_20441484_640.jpg":"640x562","o_20441484_480.jpg":"480x421","o_20441484_340.jpg":"340x298","o_20441484_220.jpg":"220x193","h_20441484_1280.jpg":"1280x854","h_20441484_1024.jpg":"1024x683","h_20441484_640.jpg":"640x427","h_20441484_480.jpg":"480x320","h_20441484_340.jpg":"340x227","h_20441484_220.jpg":"220x147","pp_20441484_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441484_1024.jpg":"805x1024","pp_20441484_640.jpg":"503x640","pp_20441484_480.jpg":"377x480","pp_20441484_340.jpg":"267x340","pp_20441484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"945x1500","hd_20441486_1920.jpg":"1920x1080","k_20441486_1280.jpg":"1280x1280","k_20441486_1024.jpg":"1024x1024","k_20441486_640.jpg":"640x640","k_20441486_480.jpg":"480x480","k_20441486_340.jpg":"340x340","k_20441486_220.jpg":"220x220","o_20441486_1280.jpg":"1280x2031","o_20441486_1024.jpg":"1024x1625","o_20441486_640.jpg":"640x1015","o_20441486_480.jpg":"480x761","o_20441486_340.jpg":"340x539","o_20441486_220.jpg":"220x349","h_20441486_1280.jpg":"1280x854","h_20441486_1024.jpg":"1024x683","h_20441486_640.jpg":"640x427","h_20441486_480.jpg":"480x320","h_20441486_340.jpg":"340x227","h_20441486_220.jpg":"220x147","pp_20441486_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441486_1024.jpg":"805x1024","pp_20441486_640.jpg":"503x640","pp_20441486_480.jpg":"377x480","pp_20441486_340.jpg":"267x340","pp_20441486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20441490_1920.jpg":"1920x1080","k_20441490_1280.jpg":"1280x1280","k_20441490_1024.jpg":"1024x1024","k_20441490_640.jpg":"640x640","k_20441490_480.jpg":"480x480","k_20441490_340.jpg":"340x340","k_20441490_220.jpg":"220x220","o_20441490_1280.jpg":"1280x960","o_20441490_1024.jpg":"1024x768","o_20441490_640.jpg":"640x480","o_20441490_480.jpg":"480x360","o_20441490_340.jpg":"340x255","o_20441490_220.jpg":"220x165","h_20441490_1280.jpg":"1280x854","h_20441490_1024.jpg":"1024x683","h_20441490_640.jpg":"640x427","h_20441490_480.jpg":"480x320","h_20441490_340.jpg":"340x227","h_20441490_220.jpg":"220x147","pp_20441490_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441490_1024.jpg":"805x1024","pp_20441490_640.jpg":"503x640","pp_20441490_480.jpg":"377x480","pp_20441490_340.jpg":"267x340","pp_20441490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2146","hd_20441494_1920.jpg":"1920x1080","k_20441494_1280.jpg":"1280x1280","k_20441494_1024.jpg":"1024x1024","k_20441494_640.jpg":"640x640","k_20441494_480.jpg":"480x480","k_20441494_340.jpg":"340x340","k_20441494_220.jpg":"220x220","o_20441494_1280.jpg":"1280x1430","o_20441494_1024.jpg":"1024x1144","o_20441494_640.jpg":"640x715","o_20441494_480.jpg":"480x536","o_20441494_340.jpg":"340x380","o_20441494_220.jpg":"220x245","h_20441494_1280.jpg":"1280x854","h_20441494_1024.jpg":"1024x683","h_20441494_640.jpg":"640x427","h_20441494_480.jpg":"480x320","h_20441494_340.jpg":"340x227","h_20441494_220.jpg":"220x147","pp_20441494_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441494_1024.jpg":"805x1024","pp_20441494_640.jpg":"503x640","pp_20441494_480.jpg":"377x480","pp_20441494_340.jpg":"267x340","pp_20441494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441496_1920.jpg":"1920x1080","k_20441496_1280.jpg":"1280x1280","k_20441496_1024.jpg":"1024x1024","k_20441496_640.jpg":"640x640","k_20441496_480.jpg":"480x480","k_20441496_340.jpg":"340x340","k_20441496_220.jpg":"220x220","o_20441496_1280.jpg":"1280x1706","o_20441496_1024.jpg":"1024x1365","o_20441496_640.jpg":"640x853","o_20441496_480.jpg":"480x640","o_20441496_340.jpg":"340x453","o_20441496_220.jpg":"220x293","h_20441496_1280.jpg":"1280x854","h_20441496_1024.jpg":"1024x683","h_20441496_640.jpg":"640x427","h_20441496_480.jpg":"480x320","h_20441496_340.jpg":"340x227","h_20441496_220.jpg":"220x147","pp_20441496_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441496_1024.jpg":"805x1024","pp_20441496_640.jpg":"503x640","pp_20441496_480.jpg":"377x480","pp_20441496_340.jpg":"267x340","pp_20441496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441498_1920.jpg":"1920x1080","k_20441498_1280.jpg":"1280x1280","k_20441498_1024.jpg":"1024x1024","k_20441498_640.jpg":"640x640","k_20441498_480.jpg":"480x480","k_20441498_340.jpg":"340x340","k_20441498_220.jpg":"220x220","o_20441498_1280.jpg":"1280x1706","o_20441498_1024.jpg":"1024x1365","o_20441498_640.jpg":"640x853","o_20441498_480.jpg":"480x640","o_20441498_340.jpg":"340x453","o_20441498_220.jpg":"220x293","h_20441498_1280.jpg":"1280x854","h_20441498_1024.jpg":"1024x683","h_20441498_640.jpg":"640x427","h_20441498_480.jpg":"480x320","h_20441498_340.jpg":"340x227","h_20441498_220.jpg":"220x147","pp_20441498_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441498_1024.jpg":"805x1024","pp_20441498_640.jpg":"503x640","pp_20441498_480.jpg":"377x480","pp_20441498_340.jpg":"267x340","pp_20441498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441506_1920.jpg":"1920x1080","k_20441506_1280.jpg":"1280x1280","k_20441506_1024.jpg":"1024x1024","k_20441506_640.jpg":"640x640","k_20441506_480.jpg":"480x480","k_20441506_340.jpg":"340x340","k_20441506_220.jpg":"220x220","o_20441506_1280.jpg":"1280x1706","o_20441506_1024.jpg":"1024x1365","o_20441506_640.jpg":"640x853","o_20441506_480.jpg":"480x640","o_20441506_340.jpg":"340x453","o_20441506_220.jpg":"220x293","h_20441506_1280.jpg":"1280x854","h_20441506_1024.jpg":"1024x683","h_20441506_640.jpg":"640x427","h_20441506_480.jpg":"480x320","h_20441506_340.jpg":"340x227","h_20441506_220.jpg":"220x147","pp_20441506_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441506_1024.jpg":"805x1024","pp_20441506_640.jpg":"503x640","pp_20441506_480.jpg":"377x480","pp_20441506_340.jpg":"267x340","pp_20441506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441508_1920.jpg":"1920x1080","k_20441508_1280.jpg":"1280x1280","k_20441508_1024.jpg":"1024x1024","k_20441508_640.jpg":"640x640","k_20441508_480.jpg":"480x480","k_20441508_340.jpg":"340x340","k_20441508_220.jpg":"220x220","o_20441508_1280.jpg":"1280x1706","o_20441508_1024.jpg":"1024x1365","o_20441508_640.jpg":"640x853","o_20441508_480.jpg":"480x640","o_20441508_340.jpg":"340x453","o_20441508_220.jpg":"220x293","h_20441508_1280.jpg":"1280x854","h_20441508_1024.jpg":"1024x683","h_20441508_640.jpg":"640x427","h_20441508_480.jpg":"480x320","h_20441508_340.jpg":"340x227","h_20441508_220.jpg":"220x147","pp_20441508_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441508_1024.jpg":"805x1024","pp_20441508_640.jpg":"503x640","pp_20441508_480.jpg":"377x480","pp_20441508_340.jpg":"267x340","pp_20441508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441510_1920.jpg":"1920x1080","k_20441510_1280.jpg":"1280x1280","k_20441510_1024.jpg":"1024x1024","k_20441510_640.jpg":"640x640","k_20441510_480.jpg":"480x480","k_20441510_340.jpg":"340x340","k_20441510_220.jpg":"220x220","o_20441510_1280.jpg":"1280x1706","o_20441510_1024.jpg":"1024x1365","o_20441510_640.jpg":"640x853","o_20441510_480.jpg":"480x640","o_20441510_340.jpg":"340x453","o_20441510_220.jpg":"220x293","h_20441510_1280.jpg":"1280x854","h_20441510_1024.jpg":"1024x683","h_20441510_640.jpg":"640x427","h_20441510_480.jpg":"480x320","h_20441510_340.jpg":"340x227","h_20441510_220.jpg":"220x147","pp_20441510_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441510_1024.jpg":"805x1024","pp_20441510_640.jpg":"503x640","pp_20441510_480.jpg":"377x480","pp_20441510_340.jpg":"267x340","pp_20441510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1904x3508","hd_20441526_1920.jpg":"1920x1080","k_20441526_1280.jpg":"1280x1280","k_20441526_1024.jpg":"1024x1024","k_20441526_640.jpg":"640x640","k_20441526_480.jpg":"480x480","k_20441526_340.jpg":"340x340","k_20441526_220.jpg":"220x220","o_20441526_1280.jpg":"1280x2358","o_20441526_1024.jpg":"1024x1886","o_20441526_640.jpg":"640x1179","o_20441526_480.jpg":"480x884","o_20441526_340.jpg":"340x626","o_20441526_220.jpg":"220x405","h_20441526_1280.jpg":"1280x854","h_20441526_1024.jpg":"1024x683","h_20441526_640.jpg":"640x427","h_20441526_480.jpg":"480x320","h_20441526_340.jpg":"340x227","h_20441526_220.jpg":"220x147","pp_20441526_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441526_1024.jpg":"805x1024","pp_20441526_640.jpg":"503x640","pp_20441526_480.jpg":"377x480","pp_20441526_340.jpg":"267x340","pp_20441526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20441528_1920.jpg":"1920x1080","k_20441528_1280.jpg":"1280x1280","k_20441528_1024.jpg":"1024x1024","k_20441528_640.jpg":"640x640","k_20441528_480.jpg":"480x480","k_20441528_340.jpg":"340x340","k_20441528_220.jpg":"220x220","o_20441528_1280.jpg":"1280x1706","o_20441528_1024.jpg":"1024x1365","o_20441528_640.jpg":"640x853","o_20441528_480.jpg":"480x640","o_20441528_340.jpg":"340x453","o_20441528_220.jpg":"220x293","h_20441528_1280.jpg":"1280x854","h_20441528_1024.jpg":"1024x683","h_20441528_640.jpg":"640x427","h_20441528_480.jpg":"480x320","h_20441528_340.jpg":"340x227","h_20441528_220.jpg":"220x147","pp_20441528_1280.jpg":"1006x1280","pp_20441528_1024.jpg":"805x1024","pp_20441528_640.jpg":"503x640","pp_20441528_480.jpg":"377x480","pp_20441528_340.jpg":"267x340","pp_20441528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x864","hd_20446434_1920.jpg":"1920x1080","k_20446434_1280.jpg":"1280x1280","k_20446434_1024.jpg":"1024x1024","k_20446434_640.jpg":"640x640","k_20446434_480.jpg":"480x480","k_20446434_340.jpg":"340x340","k_20446434_220.jpg":"220x220","o_20446434_1280.jpg":"1280x576","o_20446434_1024.jpg":"1024x460","o_20446434_640.jpg":"640x288","o_20446434_480.jpg":"480x216","o_20446434_340.jpg":"340x153","o_20446434_220.jpg":"220x99","h_20446434_1280.jpg":"1280x854","h_20446434_1024.jpg":"1024x683","h_20446434_640.jpg":"640x427","h_20446434_480.jpg":"480x320","h_20446434_340.jpg":"340x227","h_20446434_220.jpg":"220x147","pp_20446434_1280.jpg":"1006x1280","pp_20446434_1024.jpg":"805x1024","pp_20446434_640.jpg":"503x640","pp_20446434_480.jpg":"377x480","pp_20446434_340.jpg":"267x340","pp_20446434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20446440_1920.jpg":"1920x1080","k_20446440_1280.jpg":"1280x1280","k_20446440_1024.jpg":"1024x1024","k_20446440_640.jpg":"640x640","k_20446440_480.jpg":"480x480","k_20446440_340.jpg":"340x340","k_20446440_220.jpg":"220x220","o_20446440_1280.jpg":"1280x960","o_20446440_1024.jpg":"1024x768","o_20446440_640.jpg":"640x480","o_20446440_480.jpg":"480x360","o_20446440_340.jpg":"340x255","o_20446440_220.jpg":"220x165","h_20446440_1280.jpg":"1280x854","h_20446440_1024.jpg":"1024x683","h_20446440_640.jpg":"640x427","h_20446440_480.jpg":"480x320","h_20446440_340.jpg":"340x227","h_20446440_220.jpg":"220x147","pp_20446440_1280.jpg":"1006x1280","pp_20446440_1024.jpg":"805x1024","pp_20446440_640.jpg":"503x640","pp_20446440_480.jpg":"377x480","pp_20446440_340.jpg":"267x340","pp_20446440_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7973953 Threads: 5 Questions: 1592320023 Slow queries: 4865685 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112338137 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/izbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu-1165428 [printLink] => /om/ribolov/izbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu-1165428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 666131 [name] => Pavle Kostić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-06 12:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => pavle-kostic [link] => /tag/pavle-kostic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666132 [name] => reprezentacija u ribolovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-06 12:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => reprezentacija-u-ribolovu [link] => /tag/reprezentacija-u-ribolovu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666133 [name] => ribolovna reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-06 12:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-reprezentacija [link] => /tag/ribolovna-reprezentacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR: Pavle Kostić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Boja olova igra veliku ulogu!‘: izbornik U-21 reprezentacije otkriva nam i koju ješku i tehniku preferira, svoju najveću ribu, najdraži ulov... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-14-14-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441534.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Pavle Kostić:Kovač od kila i pol moj je najdraži ulov [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441534.jpg [title] => Pavle Kostić:Kovač od kila i pol moj je najdraži ulov Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441484.jpg [title] => Ekipni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441486.jpg [title] => Pojedinačni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441490.jpg [title] => Već se na treninzima naslućivao pobjednik ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441494.jpg [title] => Pavle Kostić i Ivan Galzina neposredno nakon što je osvojio titulu svjetskog prvaka ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441496.jpg [title] => U Francuskoj je trebalo pješačiti do pozicije za lov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441498.jpg [title] => Oceanske plaže imale su svoje stanovnike ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441506.jpg [title] => Pored običnih, u Francuskoj su se lovili i točkasti brancini ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441508.jpg [title] => Pavle Kostić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441510.jpg [title] => Seniorke su u Francuskoj odnijele zlato i broncu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441526.jpg [title] => Ivan Galzina svjetski je prvak u udičarenju iz barke ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20441528.jpg [title] => Jedan od dražih Pavlovih pehara s Kupa Nikole Repanića ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20446434.jpg [title] => U Crnoj Gori je osvojeno pojedinačno i ekipno zlato ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/06/20446440.jpg [title] => Pojedinačno zlato u Piranu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vratiti se s tri svjetska prvenstva na kojima je osvojeno šest medalja, pet zlatnih i jedna brončana, ne može baš svatko. Uz dvije zlatne je direktno i osobno povezan, dok je za osvajanje preostale četiri medalje doprinio, kako sam kaže, moralnom podrškom. To je bio više nego dovoljan razlog za razgovor s Pavlom Kostićem, trofejnim izbornikom reprezentacije U-21.

Iskustvo koje donose godine ne mora biti spojeno s ribolovnim iskustvom, no kod tebe je to tu negdje. Sjećaš li se uopće kad si se počeo baviti ribolovom?

– Budući da mi je otac bio vojni muzičar, po prekomandi je iz Zadra prebačen u Bihać gdje sam sa svojih desetak godina, negdje oko 1960. godine, na Uni ulovio svoju prvu ribu. Imao sam komad drveta na čiji sam kraj vezao konac na kojem se nalazila mala ziherica, sigurnosna igla naješkana kruhom. Na taj sam pribor ulovio svoju prvu ribu, bjelicu, i jako se dobro sjećam tog osjećaja kad sam je uzeo u ruke. To je bio prijelomni trenutak, jer sam od tada, mogu slobodno tako reći, živio za trenutak kad ću opet moći loviti i uloviti ribu.

– A kada si počeo loviti na moru?

– Pa mi smo kao obitelj svake godine provodili tri mjeseca u Zadru, no stalni povratak u Zadar bio je 1969. godine. Od tada sam u neprestanom kontaktu s morem i ribolovom.

SMJENA GENERACIJA

– Ti si među udičarima poznat kao voditelj škole udičarenja pri ŠRD Zubatac u Zadru. Kad si počeo s tim aktivnostima?

– Aktivno kao natjecatelj ribolovom se bavim više od dvadeset i pet godina, a radom u školi udičarenja preko petnaest godina. U to doba su u školi kao voditelji bili najaktivniji Mićo Matak i Zdenka Dukovac, a uz njih onda i Ardena Bajlo, Nikolina Kotlar, Gordana Sikirić, Nada Miletić, pa onda sada pokojna Neda Popović… Tada je škola udičarenja radila samo subotom i imali smo do tridesetak djece. Iz te prve generacije, u čijem sam podizanju imao čast sudjelovati, neki su ostali i nastavili loviti. To su Luka Gredičak i Martin Ćurko koji su tada išli u četvrti razred, a godinu iza njih je došao Antonio Franić. A polaznici koje sam zatekao, poput Nina Jukića ili Anđela Kosovića, Estera Bajlo, već su bili gotovo potpuno formirani ribolovci, što je ponajprije zasluga Miće Mataka.

---

image
Pavle Kostić
---

A trenutno, što starih, što novih, škola udičarenja ima 24 polaznika, no tu stalno dolazi do smjene generacija. Jedan veliki dio mojih U-16 prelazi ove godine u U-21, što mi je i drago i žao. Drago mi je, jer je to njihov put kojim idu u nova prvenstva i po nova priznanja, a žao mi je jer ja ostajem s kategorijom U-16, što znači da s njima više neću biti toliko koliko sam do sada bio.

– Ribolovni si trener, sudac u sportskom ribolovu i izbornik reprezentacije za kategoriju U-16. Kako se uopće postaje trenerom ili izbornikom, može li svatko tko tko zna loviti aplicirati za ta mjesta?

Ne, ne može bilo tko. Izbornik može biti bilo tko tko je član HSŠRM-a, no trener mora biti verificirani trener ribolova. S tom diplomom sam se prošle godine prijavio na natječaj za trenera, a Izvršni odbor HSŠRM-a me je onda imenovao za izbornika u kategoriji U-21 u disciplini štap-brod.

– No, ti si prije toga prošle godine bio i u Francuskoj i u Crnoj Gori sa seniorima?

– Da tako je. Bio sam izbornik reprezentacije u kategoriji seniori u disciplini štap-obala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i promatrač u kategoriji seniori u disciplini štap-brod na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori.

IZ PRVOG REDA

– Što promatrač uopće radi, je li to neka funkcija unutar logističkog tijela Saveza?

Ma jedan dio tih događaja zbio se zapravo slučajno. Ja nisam znao da ću ići u Francusku kao izbornik. Luka Blažević koji je trebao biti izbornik morao je u izolaciju zbog korone, tako da me je predsjednik Saveza Đuro Marinović pet dana prije prvenstva nazvao i pitao bi li se ja prihvatio te dužnosti. Pristao sam i tako sam otišao s reprezentacijom.

---

image
Jedan od dražih Pavlovih pehara s Kupa Nikole Repanića
---

A još prije svega toga poslao sam upit Savezu s molbom da budem promatrač na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori, kako bih se mogao što kvalitetnije pripremiti za Svjetsko prvenstvo u Sloveniji. Savez mi je izišao ususret tako da sam s Matteom Jugovcem, koji je bio izbornik za kategoriju seniora u disciplini štap-brod, imao priliku vidjeti, što bi rekli iz prvog reda, kakav je zapravo posao izbornika, što sve ta funkcija nosi i odrađuje.

– Ali je sve počelo ipak s Francuskom, zar ne?

– Da, moj prvi kontakt sa Svjetskim prvenstvom bio je prošle godine od 11. do 18. rujna u Francuskoj gdje sam bio izbornik reprezentacije za kategoriju seniori u disciplini štap-obala, dok je trener bio Patrik Toma. I premda sam, kao što sam rekao, za izbornika postavljen tek pet dana ranije, nikakvih problema u komunikaciji nije bilo. Naime, sa svim tim ljudima znam se od ranije. Često smo lovili na prigodnim kupovima i raznim natjecanjima, tako da sam znao u principu kako tko diše. A i oni su mene dobro poznavali, pa baš nikakvih problema nije bilo. Osim toga sve su to ljudi koji jako dobro znaju svoj posao.

---

image
U Francuskoj je trebalo pješačiti do pozicije za lov
---

Prvog dana treninga sam ih samo gledao kako love. To je bilo na oceanskoj plaži, a lovina su mahom bili brancini i točkasti brancini. Netko je lovio s kratkim, netko s dugim pramama, netko je bacao preko 80, a netko tek 40 metara daleko… Ulovili su lijepe ribe, no zapravo nismo uspjeli ustanoviti gdje se riba točno nalazi.

---

image
Pored običnih, u Francuskoj su se lovili i točkasti brancini
---

Naime, zona u kojoj su lovili izložena je velikim plimama i osekama, tako da more za plime pokrije i do trideset metara obale. Trebalo je dok traje oseka izračunati gdje će biti najbolje zabacivati kad plima pokrije sve te dine koje nikako nisu bile jednake. Nipošto nije bilo svejedno hoće li se zabaciti u drugi, četvrti ili peti val. Idealne su bile udoline koje su i za oseke držale more. Kada plima dođe, tada takva mjesta postaju najdublja i drže ribu, i ciple i brancine.

---

image
Oceanske plaže imale su svoje stanovnike
---

IZVRSNI BACAČI

– ​Trebalo je, znači, biti vješt i precizan u zabacivanju?

– Da, i svi su ti dečki izvrsni bacači. Među njima je bilo i nekoliko ekstra bacača, pa sam predložio da se na sljedećem treningu taktički podijele i rasporede. Tako smo se dogovorili da će dvojica cijelo vrijeme bacati maksimalno koliko mogu, drugi će ići od 50 do 70 metara, a treći će bacati do 50 metara. Na sličan način smo se dogovorili i oko rasporeda ješke da bismo ustanovili što riba najradije jede. Tako smo otkrili da je većina ribe bila na udaljenosti od 50 do 80 metara od obale.

Na kraju natjecanja smo u ukupnom poretku bili na sedmom mjestu. S obzirom na činjenicu da mi zapravo nemamo terene na kojima bismo mogli loviti surfcasting tehnikama, to zapravo i nije tako loše. Naime, za većinu konkurentnih ekipa, u prvom redu Italiju, Francusku, Belgiju, Španjolsku ili Nizozemsku, surfcasting je uobičajena ribolovna tehnika dok naši ribolovci surfcastingom love tek povremeno, od prvenstva do prvenstva.

---

image
Seniorke su u Francuskoj odnijele zlato i broncu
---

Da sam bio ranije postavljen za izbornika, tražio bih od Saveza da nam omogući pravovremene treninge na talijanskim plažama, uz treninge čistog castinga, primjerice na Grobniku gdje se takvo što može jednostavno odraditi. Uvjeren sam da bi tada rezultati bili bitno bolji. No, zato su seniorke briljirale. Marina Matulja Mavrinac osvojila je pojedinačno zlato, dok su ekipno bile treće.

– To je bilo tvoje prvo iskustvo s natjecanjem toga nivoa, što je bilo sljedeće?

Tako je, tu sam se prvi put sreo sa svim izazovima, pritiscima i problemima koji prate Svjetsko prvenstvo. A iza Francuske je bila Crna Gora, od 9. do 16. listopada, gdje sam bio promatrač. Na tom prvenstvu praktički nisam imao nikakvih službenih obveza, ali sam zapravo bio maksimalno angažiran na prikupljanju svih mogućih podataka, tako da sam aktivno sudjelovao u treninzima sakupljajući dragocjene podatke.

Tako sam, između ostaloga, vidio i neke nove sisteme ješkanja koje su koristili naši reprezentativci. Jer, premda je u principu taj ribolov bio vrlo sličan ribolovu kakav i mi prakticiramo, intenzitet i dinamika bili su ipak bitno drukčiji. Imali smo tri treninga koja nam je omogućio HSŠRM, uz još jedan zvanični koji nam je omogućio domaćin.

Budući da je bila jaka bura, morali smo loviti između Prevlake i otočića Mamule. Sam ribolov tijekom natjecanja bio je dinamičan i vrlo zanimljiv. Na vagu se po natjecatelju donosilo trideset do pedeset validnih riba, ponajprije arbuna, lužina, bokadora i bukava, uz ponekog krunaša i pagara. Na ovom smo prvenstvu pokupili sva zlata. U pojedinačnom poretku je Ivan Galzina osvojio prvo mjesto, a ekipno smo također bili u zlatnoj medalji.

---

image
Pavle Kostić i Ivan Galzina neposredno nakon što je osvojio titulu svjetskog prvaka
---

Posljednjeg dana lova su se Galzina i Giacomini, kao najljuća konkurencija, našli u istom brodu tako da je doslovno samo jedan bod odlučivao o tome tko će biti prvi. Ivan je u tom ribolovu briljirao i ostavio Giacominija daleko iza sebe, pa je na kraju Giacomini skinuo kapu i sasvim iskreno, uz čvrsto rukovanje, čestitao Ivanu na pobjedi.

KALKULACIJE OKO OPREME

– A onda si napokon, s dovoljno stečenog iskustva mogao otići s reprezentacijom U-21 u Piran.

– Baš tako, u Sloveniju smo došli potpuno spremni sa svom potrebnom opremom i znanjem. Ja sam bio izbornik, a trener je bio Dilan Mileta. Dilan je prije par godina imao priliku loviti upravo u ovom akvatoriju na prigodnom prvenstvu "Pokal Oradela" gdje je uspio sagledati svu specifičnost ribolova u Piranskom zaljevu.

Naime, uz nekoliko manjih kamenitih površina, što su zapravo iznimke. Dno je u cijelom Piranskom zaljevu muljevito, tako da se i uz najpažljivije spuštanje sistema olovnica ukopava u dno, mjestimično i više od 15 cm. Lovina je na takvom terenu ograničena na orade, bokadore koji su mahom bili ispod mjere i lužine, što je svakako bio poseban izazov.

---

image
Pojedinačni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu
---

Riba nije bilo puno tako da je trebalo puno kalkulirati oko opreme, što uopće upotrijebiti i na koji način. Trebalo je pogoditi koliko duge prame koristiti, koje strune, kako ješkati… Udice su bile limitirane na širinu luka od 5 mm, a koristili smo prame i od 50 pa i 60 cm.

Dodatni problem je stvarala jaka bura koja nam je onemogućila treninge u punom obimu. Naš prvi trening koji smo platili, nismo uspjeli odloviti nego smo ga odradili u nedjelju, kad je trebao biti slobodan dan. Naime, samo smo jedan dan uspjeli izići izvan zaklona Pirana, a sve ostalo vrijeme lovili smo između Pirana i Savudrije.

---

image
Pojedinačno zlato u Piranu
---

Naravno, svoju je ulogu odigrao i faktor sreće, jer je pored sitnih riba trebalo ostvariti i po jedan dobar ulov. Onaj tko ulovi, primjerice oradu od 60 deka, u barci jako odskače i obično ga je nakon toga vrlo teško sustići. U principu taktika se dobrim dijelom sastojala od što je moguće daljih izbačaja, nakon čega je slijedilo postepeno privlačenje sistema. Oblačići mulja koje bi podizale olovnice u takvom privlačenju uspješno bi privlačili pažnju ribe, a onda bi slijedilo grickanje, pa kontriranje…

Naravno, bilo je jako važno kako ješkati dagnju. U takvom se lovu 90 posto dagnje baci, a tek deset posto iskoristi. Tu smo bili u velikoj prednosti, jer smo mi naučeni na takav lov, dok je većina drugih natjecatelja lovila na kozice. Premda smo imali i lignju i srdelu, ispostavilo se da je dagnja ipak daleko najlovnija ješka. Sve u svemu, ribolov je bio zahtjevan, nipošto brzinski. Ješku je trebalo dobro pripremiti i nakon spuštanja sistema u more biti maksimalno koncentriran na svaki pomak s druge strane.

---

image
Ekipni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu
---

POSEBNA MEDALJA

– Jesi li kao izbornik morao donositi neke odluke koje su imale neposredan utjecaj na konačan plasman?

– Pa jesam. Reprezentacija broji šest natjecatelja. Igrom slučaja je Frane Tomljenović tjedan dana prije natjecanja zbog obveza na poslu morao odustati. Sljedeća na listi bila je Ivana Budisavljević koja je također zbog obveza na poslu malo kasnila, pa je umjesto u petak stigla u subotu. Ispalo je da nije ništa propustila, jer je u petak bilo jako nevrijeme i toga se dana nije ni lovilo, pa je do prvenstva stigla odraditi sva tri treninga. Za prva dva dana nju sam odredio za rezervu. Inače je praksa da se izmjena, ako je potrebna, napravi trećeg dana natjecanja.

No, nakon dva dana lova, svih pet je bilo u prvih petnaest mjesta, pa nije bilo potrebe za zamjenama i Ivana je ostala kao rezerva i treći dan. To mi je u jednu ruku žao, jer ona ove godine prelazi u seniorke. Ukratko, osvojili smo zlato. Antonio Smoković je pojedinačno prvak svijeta i ekipno smo prvaci svijeta. Ovo mi je kao izborniku prva medalja. Nekako mi se čini, mogu ih sad osvojiti stotinu, ali nijedna mi neće biti kao ova.

---

image
U Crnoj Gori je osvojeno pojedinačno i ekipno zlato
---

To su moja djeca. Antonio Franić, Martin Ćurko i Luka Gredičak su kod mene u školu udičarenja došli u četvrtom razredu osnovne škole i cijeli svoj ribolovni staž odradili pod mojim vodstvom. S njima sam i ja, sa svojim iskustvom i znanjem rastao. I, evo, zajedno smo došli do reprezentacije gdje smo dali i osvojili maksimalno moguće. Zato mi je ta medalja toliko posebna.

– Možeš li kao izbornik na nekakav konkretan način pomoći ribolovcima tijekom natjecanja?

– Najviše sugestija i kritika se zapravo može iznijeti na brifingu nakon lova. Tada se ukaže na uočene nepravilnosti ili propuste, pa ih natjecatelji u idućem lovu nastoje ispraviti, premda je takvih propusta u principu iznimno malo. A tijekom samog lova nas troje, dakle trener, rezerva i ja, idemo od natjecatelja do natjecatelja prateći razvoj događaja.

Katkad je to, kao u slučaju kakav je bio u Francuskoj, i fizički poprilično zahtjevan posao. Plaže su pjeskovite, prepune dina, a pijesak je mekan i rasut, tako da se u hodanju u pijesak upada preko gležnja. Kad se ima u vidu da je natjecatelj od natjecatelja udaljen i preko dvadeset metara, a cijeli sektor dug 120-150 metara, tada obilazak svih natjecatelja postaje pravi mali maraton. Tako je, primjerice, zadnjeg dana Ivan Galzina bio u sektoru A, pa smo do mjesta lova hodali 40 minuta.

Mi imamo pravo ući u sektor kod svojih natjecatelja i sugerirati način lova. Možemo dalekozorima vidjeti kako love drugi natjecatelji pa onda našima, ako im ta informacija nešto vrijedi, prenijeti naše zapažanje. Osim toga, možemo prisustvovati i mjerenju i puštanju ulova, jer se cjelokupan lov odvija po principu Catch and Release. Naravno, bez komunikacije motorolama, takav bi posao bilo nemoguće odraditi. Dnevno bih tako prešao oko 25 tisuća koraka. Nažalost, u ribolovu iz broda takve pomoći nema. Natjecatelji su prepušteni sami sebi, s tim da ostaje mogućnost rasprave nakon odrađenog lova.

TEŠKE OLOVNICE

– Od odličja je u prošloj godini još samo reprezentacija U-21 u disciplini štap-obala u Španjolskoj osvojila ekipno broncu, dok su se reprezentacija U-16 iz Španjolske, kao i Mastersi iz Tunisa, vratili bez odličja. Ispada da si ti najtrofejniji izbornik?

– Pa ja ne bih rekao da sam najtrofejniji izbornik. Prije sam maskota reprezentacije, jer tamo gdje se ja pojavim padaju medalje. Ja sam sigurna opcija za medalju. Bio sam na tri svjetska prvenstva. U ta tri svjetska prvenstva osvojilo se šest medalja, pet zlatnih i jedna brončana. Moje direktne i osobne zasluge su vezane uz dvije medalje, ali sam sudjelovao u četiri kao moralna potpora.

---

image
Ivan Galzina svjetski je prvak u udičarenju iz barke
---

– Što je sljedeće?

Sada je na redu Portugal, Setúbal, U-21 i seniori, krajem rujna i početkom listopada. Iskustva s tog terena postoje, jer su naši već bili tamo i lovili. Premda postoje razlike u terenu, te razlike nisu toliko velike. Lovit će se s teškim olovnicama, no ne toliko teškima kao na prošlom natjecanju kada su se morala koristiti ogromna olova kako bi što prije propala kroz jata plave ribe koja se nije bodovala. Sad takvih problema nećemo imati.

– Nadam se da će i u Portugalu biti jednakog razloga za slavlje kao i u Sloveniji prošle godine.

– Tome se i ja nadam. U svakom slučaju, pripreme su već počele.

– Znam da si često na moru nevezano uz posao izbornika, kako izgleda kad loviš za svoj gušt, što i kako loviš, koja ti je najdraža tehnika?

– Definitivno štap, dagnje, tri prame od pola metra. Arbuni, podlanice, fratri… Naravno, tu je i panula, laka, za šarune, skuše i lokarde. To mi je vrh, u tome uživam, to mi je najveći gušt.

– Kako uopće izgleda tvoj pribor za ribolov, čime lovi izbornik koji donosi toliku sreću na prvenstvima?

Imam više kompleta, no najčešće lovim štapom Tubertini Strong od 5 metara. Koristim i Artico Strong, a sad sam nedavno uzeo i Sunset od 4 metra. Spremam se kupiti i Sunsetov štap od 5 metara s kojim je Ivan Galzina osvojio zlato i koji je kreiran u suradnji upravo s njim, a koji se uskoro treba pojaviti i na našem tržištu. Od rola preferiram Shimano, iako ne bježim ni od drugih. U klasičnom udičarenju koristim upredenicu promjera 0,08 milimetara sa shock-leaderom, dok u panuli koristim najlon s dakronskim umetkom. Od fluorokarbonskih struna bih izdvojio Asso, a od udica Sunset ili VMC. A u panuli su mi se najlovnijima pokazale Srdelica i Skušica od DTD-a u veličini od 7 cm.

DAGNJA JE ZAKON

– Pitanje koje zanima jako puno ribolovaca – koliko boja olova utječe na ribolovne rezultate?

– To je veliko pitanje, no prema mojim iskustvima, konkretno u ribolovu arbuna, igra puno. Kad lovim u društvu u kojem ribolovci koriste obične olovnice, a ja crvenu, tada lovim bitno više i bolje od njih. Kod ostale ribe, pogotovo kad se lovi natjecateljska riba poput bukve ili lužine, favorit je bijelo olovo. No, za mene je žuto univerzalno, jer zbog kontrasta privlači većinu ribe.

A u obalnom je ribolovu potpuno druga priča. Najčešće se koriste crveno-bijele kombinacije, s tim da se u posljednje vrijeme sve češće viđaju i zeleno obojene olovnice.

– Najbolja ješka?

Dagnja, definitivno. I veliki crv je dobar, ali mi je dagnja ipak na prvom mjestu.

– Najveća riba, najdraži ulov?

– Nikad me nisu privlačili trofeji toga tipa. Ja više volim dinamiku, zbog čega mi je laka panula upravo toliko draga. Najveća riba koju sam ulovio bila je lica od 13,5 kilograma koju sam ulovio na živu iglicu panulom, a nadraži ulov kovač od 1,5 kilograma. Ulovio sam ja i zubataca i druge krupnije ribe i na tešku panulu i na kančanicu, ali mi takav način ribolova ni izdaleka ne pruža toliko zadovoljstva kao laka panula, zbog čega teškom panulom lovim jako rijetko.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Pavle Kostić:Kovač od kila i pol moj je najdraži ulov

Ekipni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu

Pojedinačni poredak sa Svjetskog prvenstva u Piranu

Već se na treninzima naslućivao pobjednik

Pavle Kostić i Ivan Galzina neposredno nakon što je osvojio titulu svjetskog prvaka

U Francuskoj je trebalo pješačiti do pozicije za lov

Oceanske plaže imale su svoje stanovnike

Pored običnih, u Francuskoj su se lovili i točkasti brancini

Pavle Kostić

Seniorke su u Francuskoj odnijele zlato i broncu

Ivan Galzina svjetski je prvak u udičarenju iz barke

Jedan od dražih Pavlovih pehara s Kupa Nikole Repanića

U Crnoj Gori je osvojeno pojedinačno i ekipno zlato

Pojedinačno zlato u Piranu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/izbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu-1165428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=148de6b3d442268a9b2db1afab991f375be5d020 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Boja+olova+igra+veliku+ulogu%21%E2%80%98%3A+izbornik+U-21+reprezentacije+otkriva+nam+i+koju+je%C5%A1ku+i+tehniku+preferira%2C+svoju+najve%C4%87u+ribu%2C+najdra%C5%BEi+ulov...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fizbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu-1165428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fizbornik-u-21-reprezentacije-boja-olova-igra-veliku-ulogu-1165428 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR: Pavle Kostić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RAZGOVOR: Pavle Kostić‘Boja olova igra veliku ulogu!‘: izbornik U-21 reprezentacije otkriva nam i koju ješku i tehniku preferira, svoju najveću ribu, najdraži ulov...

Piše Boris Bulić
7. veljače 2022. - 07:53

Vratiti se s tri svjetska prvenstva na kojima je osvojeno šest medalja, pet zlatnih i jedna brončana, ne može baš svatko. Uz dvije zlatne je direktno i osobno povezan, dok je za osvajanje preostale četiri medalje doprinio, kako sam kaže, moralnom podrškom. To je bio više nego dovoljan razlog za razgovor s Pavlom Kostićem, trofejnim izbornikom reprezentacije U-21.

Iskustvo koje donose godine ne mora biti spojeno s ribolovnim iskustvom, no kod tebe je to tu negdje. Sjećaš li se uopće kad si se počeo baviti ribolovom?

– Budući da mi je otac bio vojni muzičar, po prekomandi je iz Zadra prebačen u Bihać gdje sam sa svojih desetak godina, negdje oko 1960. godine, na Uni ulovio svoju prvu ribu. Imao sam komad drveta na čiji sam kraj vezao konac na kojem se nalazila mala ziherica...

18. svibanj 2024 16:14