stdClass Object ( [id] => 1160264 [title] => Dubine mame, greške ne opraštaju: ovo je deset najčešćih kobnih propusta u ronjenju [alias] => deset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U hrvatskom dijelu Jadrana svake godine pogine desetak izvrsnih ronilaca na dah! Kako je to moguće? Zbog čega svake godine ginu najbolji, zbog čega te strašne tragedije? Jednostavnog odgovora nema, no baš najbolji ginu vjerojatno stoga što su najodlučniji, najhrabriji, najsrčaniji, možda i najnepromišljeniji...

Udahni, izdahni...

1. Hiperventilacija pred zaron na dah omogućuje duži boravak u podmorju. Pri uobičajenim zaronima, poticaj za udah pred izron potjecat će od narasle količine ugljikova dioksida, plina koji je normalan proizvod metabolizma, a koji se u tijelu nakuplja stoga što se i u podmorju stvara, a ne izbacuje iz tijela disanjem, jer ronilac na dah pod morem ne diše.

Da bi do porasta količine ugljikova dioksida do neke kritične razine došlo, potrebno je vrijeme. To vrijeme će biti ako ronilac u podmorje zaroni sa startno manjim količinama ugljikova dioksida, a to će biti moguće samo ukoliko ronilac pred zaron ​obilno pročisti pluća. Pluća se ne pročišćavaju nikakvim kašljanjem ili mentol bombonima, već s više dubokih, brzih i uzastopnih udaha i izdaha. Takav način disanja se u medicini zove hiperventilacija.

​Kako bilo, pročišćavanje se odnosi samo na smanjenje startne količine ugljikova dioksida, ne i na pribavljanje dragocjenog kisika. Količina kisika koja se dodatno pribavi pri hiperventilaciji zadovoljit će potrebe rasta jedne vlasi vaše kose tijekom jedne sekunde, dakle zaista je mikrominimalna.

Budući da će poticaj za udah nakon hiperventilacije kasniti, ronilac na dah je u opasnosti zbog toga što i pod morem troši kisik. Premda povišeni tlak zavarava ronioca pa on neće biti svjestan da mu nedostaje kisika, barem ne dok ga narasla količina ugljikova​ dioksida ne potjera na izron. S padom općeg tlaka pada i udjelni tlak kisika, što može dovesti do nesvjestice, potonuća i smrti.

---

image
Pravilna dekompresija je iznimno važna
Arhiva/Otvoreno more
---

Nadobudne zvijezde

2. Mladi ronioci, gušteri s jednom zvjezdicom, ronilačka nedonoščad, ronilačke bebe, često opremljeni skupom opremom o kojoj stariji ronioci nekada nisu mogli niti sanjati, često rone samo tijekom ljetne sezone u toplom moru, praktično u idealnim uvjetima. Mnogi će u srpnju završiti tečaj, a u kolovozu će završiti u barokomori, na liječenju zbog dekompresijske bolesti. Ronilačke zvjezdice nisu tek simbol, one su ipak pokazatelj ronilačkih vještina i znanja. Ili bi tako barem trebalo biti! Nažalost, danas je tako sve rjeđe.

Temeljna ronilačka znanja i vještine stečene na nekom od mnogih brzinskih i skupih tečajeva koji se nude tijekom ljeta su ponekad dovoljna tek za kakvo-takvo zaranjanje lica, dok stražnjica pri tome viri na površini. Jasno vam je da iz tečaja nije izišao ronilac već tempirana bomba, nadobudni kandidat koji će kad-tad poželjeti dokazati kako... može i dublje..., kako može isto što i drugi ili možda i više, ali baš u tome je jedna od najvećih zabluda u podmorju! Svaka ronilačka zvjezdica daje roniocu neke nove ovlasti.

One se ponajprije tiču odgovornosti prema sebi i drugima pod morem, ali ih ronioci prečesto prepoznaju samo kao ovlasti glede dubina na koje smiju zaroniti. Roniti dublje, izvan ograničenja koje roniocu pripadaju s obzirom na zvjezdice koje ima, predstavlja iznimno rizičnu situaciju za koju ronilac uopće nije spreman.

---

image
Kad se junačenje pod morem završi u barokomori, to je još uvijek sretan ishod
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pun trbuh i dubina

3. More otvara apetit, stara je poslovica u koju su vjerovale još i naše bake i naše majke. Zaista, na kupanju i ronjenju se, čini se, može pojesti i noga nekakva stola, samo nek' je od mekšeg drveta! Mnogi ronioci su neumjereni u jelu i piću, no ta je neumjerenost osobito opasna ukoliko joj se podlegne prije ronjenja. Nema strogih pravila o tome koliko vremena prije zarona se smije jesti, no uobičajeno se smatra, i u praksi se uglavnom poštuje, odredba po kojoj se smije jesti najmanje dva sata prije ronjenja.

Svojedobno sam vještačio na okolnosti tragične smrt mladog ronioca. U predmetu starom nekoliko godina, za koji je i diplomacija bila zainteresirana, jer se radilo o državljaninu jedne nama prijateljske zemlje, trebalo je utvrditi zbog čega se ronilac pod morem naglo uspaničio i brzo potom izgubio svijest. Gorak okus u ustima pri tome ostavljala i spoznaja da je pokojniku, nakon smrti, naplaćeno pola tarife za jednodnevni ronilački izlet! Tog je dana hrvatski turizam proplakao od stida. Ronilačka zajednica u toj prijateljskoj zemlji i danas pamti sramotno ponašanje vlasnika hrvatske ronilačke brodice na kojoj je nastupila smrt.

Nažalost, pomalo neiskusni ljetni ronilac stradao je stoga što je uzeo težak obrok u vremenu kraćem od dva sata pred zaron, a to je izazvalo povraćanje pod morem, pri čemu se pokojnik nije najbolje snašao. U literaturi ima tek nekoliko opisa takvih slučajeva, ali ih je u praksi puno više. Pod morem se zaista može i povratiti, ali je takvo iskustvo najbolje izbjeći. Obilan i težak obrok prije ronjenja treba apsolutno izbjegavati, jer će samo izazivati težinu u želucu, a vjerojatno izazvati i povrat hrane u jednjak, što može biti vrlo neugodno, pa čak i smrtonosno opasno.

---

image
Kod ribolova treba poseban oprez
Božidar Vukičević/Cropix
---

Dno čaše, pa dno mora

4. Vesele večeri uz ogromne količine lošeg vina po načelu all inclusive (sve uključeno u cijenu) postale su dio našeg ronilačkoga ljetnoga turističkog folklora! Veseli ronioci iz srednjoeuropskih zemalja poznatih po tome što nemaju more, ali zato imaju mnogo ronilaca, misle kako su dobro prošli.

Neki su iz svojih poštovanih zemalja čak donijeli svoje nacionalno pivo, ne vjerujući kako je pivo u nas izvrsne kvalitete. Dok se pijucka i pije nitko niti ne pomišlja da sutra treba isploviti, jer je organiziran izlet brodom na tu i tu ronilačku lokaciju. Ujutro, jedva ispavani, umorni i još mamurni, ronioci odlaze na more, a baš im se nešto i ne ide.

Na dubinama vreba možda najpoznatiji fenomen u podmorju, pijanstvo dubina! Mamurluk koji je izazvalo pravo alkoholno pijanstvo i pijanstvo dubina koje izaziva dušik ne idu zajedno, što više – zbrajaju se i potenciraju! Rezultat je ronilac koji je u najmanjem ozbiljno ugrožen pod morem. Odluke i svi postupci su otežani i bremeniti pogreškama koje se pod morem skupo plaćaju.

Imunost na pijanstvo dubina

5. Pijanstvo dubina je fenomen koji pogađa sve ronioce, bez iznimke, koji rone dišući stlačeni zrak. Najčešće se javlja na dubina od oko 40 m, premda je pijanstvo moguće i na manjim dubinama, ali se tada ipak javlja u blažem obliku. Razlike među roniocima su velike i nema strogih pravila o tome kad će pijanstvo i gdje udariti, ali je sigurno da može ugroziti sigurnost pod morem.

Kako bilo, pokazano je da je ronilačko pijanstvo iznimno rijetko izravni ili jedini uzrok ronilačkih nesreća sa smrtnim ishodom. Čini se da ono tek potiče slijed nesretnih i nespretnih događaja koji onda dovedu do katastrofe, događa se svojevrstan domino-efekt. Razmišljanje i kretanje mogu biti oštećeni, a svemu prethodi beskrajna i bezrazložna veselost, slično pravom alkoholnom pijanstvu. Premda i neki školovaniji ronioci misle drugačije, istina je da se na ovaj fenomen ronioci ne mogu prilagoditi s godinama ronilačkog staža. I to je jedna od nekoliko strašnih zabluda u podmorju.

U stanju pijanstva, ronilac će krivo koristiti opremu i tako ugroziti sebe i druge, koji će mu stoga morati priteći u pomoć. Imat će poteškoće pri očitavanju podataka s ronilačkog kompjutora, uređaja koji automatski izračunava način izrona i režim zastanaka na određenim dubinama na putu prema površini. Suženje vidnog polja, često opisivano kao tunelski vid, također je dio slike otrovanja dušikom pri povišenom tlaku.

---

image
Kod preforsiranja u apnei, nekad je dovoljna i priručna pomoć
Arhiva/Otvoreno more
---

Korištenje neispravne opreme

6. Premda je preveliko pouzdanje u opremu, a premalo u vlastite sposobnosti, jedan od čimbenika rizika za nastanak ronilačkih nesreća, posjedovanje ispravne opreme i njezina ispravna uporaba najvažniji su tehnički čimbenici i preduvjet sigurnog ronjenja. Ne treba vam neispravan regulator, ne želite da vam maska curi, nemate potrebu koristiti prsluk za spašavanje (održavanje plovnosti) koji se svakog drugog dana napuše sam od sebe, a u međuvremenu propušta zrak.

Ne trebaju vam peraje koje redovito skliznu s noge, jer je remen kojih ih pridržava za stopalo neispravan. Ne želite isparano odijelo. Ne želite neispravne boce, koliko god lijepo obojene bile. Ne želite neispravan zrak u bocama. U eri masovnog ronilačkog turizma, s brojem ronilaca raste i vjerojatnost da neće baš svaki dio opreme koju unajmljujete od organizatora ronjenja biti tehnički savršeno ispravan. Čuo sam nedavno komentar kako je... regulator ispravan, ali curi... i bilo mi je jasno s kim imam posla.

Na sreću, daleko, daleko najveći broj ronilačkih centara i škola u Hrvatskoj osigurava tehničku ispravnost opreme i usluga na razini koja je daleko iznad onih u Mediteranu! I to je istina na koju moramo biti ponosni! Curenje zraka na bilo kojoj razini i preko bilo kojeg dijela opreme koja ga sadrži ugrozit će ronioca koji će se odjednom naći bez zraka! To je oduvijek bio uzrok najvećih panika – naglo ostati bez zraka u podmorju! Čini se da gubitak jedne peraje ne može biti veliki hendikep, a slično se misli i za gubitak maske. Pa uvijek se nekako možemo izvući, zar ne? Ne! Nije tako!

---

image
Ronilačku opremu treba redovito kontrolirati i servisirati
Arhiva/Otvoreno more
---

Gubitak peraje znači da ronilac mora napustiti ronjenje i uputiti se na površinu. Samo s jednom perajom ne smije nastaviti roniti. S druge strane, odlazak jednog ronioca na površinu je veliki organizacijski problem ako roni skupina ronilaca, a još veći ako roni skupina tečajaca. Gledanje pod vodom bez maske praktično je nemoguće, a gubitak maske baš zato značajno ugrožava sigurnost. Mnogi ronioci nose sa sobom i rezervnu masku.

Napuštanje skupine

7. U podmorju nikad ne ronite sami i odaberite partnera. Prekršitelji ovih pravila su prečesto imali velikih problema u ronjenju, a neki su, nažalost, poginuli. Danas ronioci najčešće rone u skupini. Njih obično vode ili prate najiskusniji instruktori ili vodiči na podmorske lokacije, koje su nekad i zaštićene pa je vodič obvezan.

Obilje zanimljivih podvodno-arheoloških nalaza i egzotičnost našeg podmorja, uz nedovoljnu količinu opreza i bahatost, prečesto će provocirati nekog od izletnika na napuštanje skupine. Oni će htjeti roniti neovisno i po nekom svom planu, zaroniti dublje od ostalih i ostati duže negoli je dogovoreno. Realno je da će čak i nakon takvih prekršaja, i ako takvo ponašanje bude ugrozilo ljepotu izleta svim drugim roniocima, ugrozilo sigurnost skupine, ostati bez sankcija pa su mnogi ohrabreni na ludorije. Kako bilo, pri tome nisu svjesni da ugrožavaju i vlastiti život.

U moru vrijedi pravilo dvije ruke. Ronioci uvijek rone u paru, jer to omogućuje da jedan drugom uvijek mogu pomoći, ako takva pomoć bude potrebna. No, ako su ronioci udaljeni jedan od drugog više od dužine dvije ispružene ruke, smatra se da su to onda tek dvije osobe koje rone u istom moru.

---

image
Zaron do 20 m dubine uz pratnju instruktora ronjenja
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naime, provjereno je u eksperimentima i potvrđeno u praksi da se mogućnost pomoći i uspješnost reagiranja u rizičnoj situaciji dramatično smanjuju ukoliko je udaljenost između dvoje ronilaca veća. U nekim se ronilačkim školama na ovom pravilu jako inzistira, a među njima je svakako i najbolja svjetska škola ronjenja, ona Američke ratne mornarice.

Površni plan ronjenja

8. Izlet u podmorje nije tek obična šetnja. Neovisno o tome što mnogi odlasci tamo dolje baš tako izgledaju – poput obične šetnje – svako ronjenje zahtijeva poštivanje mnogih pravila koja se tiču organizacije, prevencije nesreća i opće sigurnosti. Ronjenje planira svaki dobar ronilac, ali što to u praksi znači? Vođa skupine ronilaca, u najmanjem ronilac s tri zvjezdice, okuplja skupinu i kao pravi čelnik odabire i planira mjesto ronjenja, vodi računa o dubini i o tome je li ona primjerena za sve ronioce u skupini, općenito o sigurnosti, o uvjetima na mjestu ronjenja, o strujama, podmorskom raslinju, preprekama, temperaturi, vidljivosti, profilu ronjenja i o mnogim drugim čimbenicima.

Ronjenja koja predmnijevaju postupni izron, izron uz boravak na tzv. dekompresijskim zastancima, smatraju se rizičnijim za nastanak dekompresijske bolesti, a važna prevencija te bolesti je i poštivanje najveće dopuštene brzine izrona, koja iznosi 9 ili 10 metara u minuti.

Dobar planer ronjenja će osigurati da nakon svakog ronjenja na površini budu zadovoljeni opći i specifični uvjeti sigurnosti, a u to se ubraja i posjedovanje uređaja za disanje kisika pri atmosferskom tlaku preko maske koja dobro prianja na nos i usta i preko tzv. regulatora na zahtjev. Vođi skupine i svima koji će zajedno roniti mora biti jasan plan i put evakuacije u slučaju nesreće.

No, vođa vodi računa i o naizgled manje važnim stvarima, poput obroka, o tome jesu li svi u skupini ispavani, o tome tko će s kime roniti, o zdravstvenom stanju pred zaron, ispravnosti zaliha zraka... Ronjenje koje je površno planirano uopće nije planirano! Ako nije jasan izlaz iz najgoreg mogućeg scenarija, onda izlaza niti nema!

---

image
Dobar tečaj ronjenja preduvjet je kasnijih sigurnih zarona
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ignoriranje bolesti

9. Sve liberalniji kriteriji utvrđivanja zdravstvene sposobnosti ronilaca doveli su do toga da danas u ronilačkoj zajednici imamo sve veći broj ronilaca s nekom od bolesti koje smo nekada smatrali kontraindikacijama za ronjenje. Takvi ronioci predstavljaju zdravstveni rizik za sebe i za druge pod morem. A zašto su ih ronilački doktori onda uopće primili u klubove i škole i zbog čega su im uopće dali uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti? Nažalost, doktore nitko ništa nije pitao!

Pravila su se promijenila, pa danas zaista postoje osobe koje bismo nekada odbili u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za ronjenje, a danas ipak rone. Kako je to moguće? Dobar primjer za to su osobe koje su nekad davno bolovale od bronhalne astme ili osobe koje imaju šećernu bolest tipa II, tzv. šećernu bolest neovisnu o inzulinu, pri kojoj se razina šećera u krvi može uglavnom vrlo dobro regulirati kombiniranim mjerama u koje se ubrajaju dijeta, lijekovi koji se uzimaju na usta, te tjelesno primjereno vježbanje. I jednima i drugima može se dopustiti pohađanje ronilačkih tečajeva, ali tek nakon utvrđivanja okolnosti zdravlja koje mogu varirati od slučaja do slučaja.

No, u nekim je slučajevima želja za ronjenjem tako jaka da će kandidat koji ima ozbiljnu kontraindikaciju za ronjenje namjerno zatajiti ili pak slagati o svojem zdravstvenom stanju. Epilepsija, bronhalna astma, šećerna bolest ovisna o inzulinu ili ranije preboljeli pneumotoraks su stanja koja diskvalificiraju kandidate za ronjenje. Napad bolesti ili akutno pogoršanje stanja pod morem mogu izazvati paniku i tragediju.

Samouki ronioci

10. U mojoj ne baš kratkoj karijeri ronilačkog liječnika u nekoliko sam navrata imao priliku liječiti od najtežih oblika dekompresijske bolesti i ronioce koji to nisu bili, jer nisu imali ni dana formalne ronilačke obuke. Ronjenje je nešto što se ne može naučiti poput klavira, po načelu sam-svoj-majstor i bez obuke koju provode ovlašteni. Klavir još i može, ali ronjenje ne! Učiti ronjenje nije moguće metodom pokušaja i pogrešaka! Učenje ronjenja nema veze s učenjem vožnje bicikla. Svako padanje može biti zadnje! A baš tako se nekad u nas roni, nažalost i u cijelom svijetu!

---

image
Dio obuke za ronjenje je i pružanje prve pomoći
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nema dovoljno snažnih riječi kojima bih obeshrabrio one koji žele roniti (ili rone) bez formalne obuke. Formalna obuka nije formalnost niti se tako može završiti. Oko iskusnog instruktora će vidjeti sve što u praksi izvodi kandidat za ronioca i uvježbavanjem ispraviti stvar baš tamo gdje se ona mora naučiti – u podmorju!

Neka ne zvuči krivo, ali sam tijekom godina rada s roniocima shvatio da su naše škole ronjenja daleko bolje, uz ispriku iznimkama, od na brzinu sklepanih stranih ronilačkih škola koje u našem Jadranu prečesto gostuju bez prave odgovornosti prema svojim polaznicima. Roniti bez obuke je gore od vožnje bez vozačkog ispita. Misliš da znaš, a zaista i u naravi – pojma nemaš!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovi podmorja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => izazovi podmorja 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-14 20:29:22 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dr. sc. Nadan M. Petri, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-19 07:10:27 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-19 06:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 257 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113518.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113500.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113502.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113504.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113506.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113510.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113512.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113514.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/20113516.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/14\/18379338.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Arhiva\/Otvoreno more","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Za vrijeme ronjenja uvijek se treba dr\u017eati skupine","Kad se juna\u010denje pod morem zavr\u0161i u barokomori, to je jo\u0161 uvijek sretan ishod","Pravilna dekompresija je iznimno va\u017ena","Kod preforsiranja u apnei, nekad je dovoljna i priru\u010dna pomo\u0107","Lo\u0161e odr\u017eavana oprema mo\u017ee biti pogibeljna","Dobar te\u010daj ronjenja preduvjet je kasnijih sigurnih zarona","Ronila\u010dku opremu treba redovito kontrolirati i servisirati","Dio obuke za ronjenje je i pru\u017eanje prve pomo\u0107i","Zaron do 20 m dubine uz pratnju instruktora ronjenja","Kod ribolova treba poseban oprez"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1182","hd_20113518_1920.jpg":"1920x1080","k_20113518_1280.jpg":"1280x1280","k_20113518_1024.jpg":"1024x1024","k_20113518_640.jpg":"640x640","k_20113518_480.jpg":"480x480","k_20113518_340.jpg":"340x340","k_20113518_220.jpg":"220x220","o_20113518_1280.jpg":"1280x788","o_20113518_1024.jpg":"1024x630","o_20113518_640.jpg":"640x394","o_20113518_480.jpg":"480x295","o_20113518_340.jpg":"340x209","o_20113518_220.jpg":"220x135","h_20113518_1280.jpg":"1280x854","h_20113518_1024.jpg":"1024x683","h_20113518_640.jpg":"640x427","h_20113518_480.jpg":"480x320","h_20113518_340.jpg":"340x227","h_20113518_220.jpg":"220x147","pp_20113518_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113518_1024.jpg":"805x1024","pp_20113518_640.jpg":"503x640","pp_20113518_480.jpg":"377x480","pp_20113518_340.jpg":"267x340","pp_20113518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_20113500_1920.jpg":"1920x1080","k_20113500_1280.jpg":"1280x1280","k_20113500_1024.jpg":"1024x1024","k_20113500_640.jpg":"640x640","k_20113500_480.jpg":"480x480","k_20113500_340.jpg":"340x340","k_20113500_220.jpg":"220x220","o_20113500_1280.jpg":"1280x856","o_20113500_1024.jpg":"1024x685","o_20113500_640.jpg":"640x428","o_20113500_480.jpg":"480x321","o_20113500_340.jpg":"340x227","o_20113500_220.jpg":"220x147","h_20113500_1280.jpg":"1280x854","h_20113500_1024.jpg":"1024x683","h_20113500_640.jpg":"640x427","h_20113500_480.jpg":"480x320","h_20113500_340.jpg":"340x227","h_20113500_220.jpg":"220x147","pp_20113500_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113500_1024.jpg":"805x1024","pp_20113500_640.jpg":"503x640","pp_20113500_480.jpg":"377x480","pp_20113500_340.jpg":"267x340","pp_20113500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20113502_1920.jpg":"1920x1080","k_20113502_1280.jpg":"1280x1280","k_20113502_1024.jpg":"1024x1024","k_20113502_640.jpg":"640x640","k_20113502_480.jpg":"480x480","k_20113502_340.jpg":"340x340","k_20113502_220.jpg":"220x220","o_20113502_1280.jpg":"1280x1920","o_20113502_1024.jpg":"1024x1536","o_20113502_640.jpg":"640x960","o_20113502_480.jpg":"480x720","o_20113502_340.jpg":"340x510","o_20113502_220.jpg":"220x330","h_20113502_1280.jpg":"1280x854","h_20113502_1024.jpg":"1024x683","h_20113502_640.jpg":"640x427","h_20113502_480.jpg":"480x320","h_20113502_340.jpg":"340x227","h_20113502_220.jpg":"220x147","pp_20113502_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113502_1024.jpg":"805x1024","pp_20113502_640.jpg":"503x640","pp_20113502_480.jpg":"377x480","pp_20113502_340.jpg":"267x340","pp_20113502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1674x2562","hd_20113504_1920.jpg":"1920x1080","k_20113504_1280.jpg":"1280x1280","k_20113504_1024.jpg":"1024x1024","k_20113504_640.jpg":"640x640","k_20113504_480.jpg":"480x480","k_20113504_340.jpg":"340x340","k_20113504_220.jpg":"220x220","o_20113504_1280.jpg":"1280x1958","o_20113504_1024.jpg":"1024x1567","o_20113504_640.jpg":"640x979","o_20113504_480.jpg":"480x734","o_20113504_340.jpg":"340x520","o_20113504_220.jpg":"220x336","h_20113504_1280.jpg":"1280x854","h_20113504_1024.jpg":"1024x683","h_20113504_640.jpg":"640x427","h_20113504_480.jpg":"480x320","h_20113504_340.jpg":"340x227","h_20113504_220.jpg":"220x147","pp_20113504_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113504_1024.jpg":"805x1024","pp_20113504_640.jpg":"503x640","pp_20113504_480.jpg":"377x480","pp_20113504_340.jpg":"267x340","pp_20113504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20113506_1920.jpg":"1920x1080","k_20113506_1280.jpg":"1280x1280","k_20113506_1024.jpg":"1024x1024","k_20113506_640.jpg":"640x640","k_20113506_480.jpg":"480x480","k_20113506_340.jpg":"340x340","k_20113506_220.jpg":"220x220","o_20113506_1280.jpg":"1280x1920","o_20113506_1024.jpg":"1024x1536","o_20113506_640.jpg":"640x960","o_20113506_480.jpg":"480x720","o_20113506_340.jpg":"340x510","o_20113506_220.jpg":"220x330","h_20113506_1280.jpg":"1280x854","h_20113506_1024.jpg":"1024x683","h_20113506_640.jpg":"640x427","h_20113506_480.jpg":"480x320","h_20113506_340.jpg":"340x227","h_20113506_220.jpg":"220x147","pp_20113506_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113506_1024.jpg":"805x1024","pp_20113506_640.jpg":"503x640","pp_20113506_480.jpg":"377x480","pp_20113506_340.jpg":"267x340","pp_20113506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1201","hd_20113510_1920.jpg":"1920x1080","k_20113510_1280.jpg":"1280x1280","k_20113510_1024.jpg":"1024x1024","k_20113510_640.jpg":"640x640","k_20113510_480.jpg":"480x480","k_20113510_340.jpg":"340x340","k_20113510_220.jpg":"220x220","o_20113510_1280.jpg":"1280x800","o_20113510_1024.jpg":"1024x640","o_20113510_640.jpg":"640x400","o_20113510_480.jpg":"480x300","o_20113510_340.jpg":"340x212","o_20113510_220.jpg":"220x137","h_20113510_1280.jpg":"1280x854","h_20113510_1024.jpg":"1024x683","h_20113510_640.jpg":"640x427","h_20113510_480.jpg":"480x320","h_20113510_340.jpg":"340x227","h_20113510_220.jpg":"220x147","pp_20113510_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113510_1024.jpg":"805x1024","pp_20113510_640.jpg":"503x640","pp_20113510_480.jpg":"377x480","pp_20113510_340.jpg":"267x340","pp_20113510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20113512_1920.jpg":"1920x1080","k_20113512_1280.jpg":"1280x1280","k_20113512_1024.jpg":"1024x1024","k_20113512_640.jpg":"640x640","k_20113512_480.jpg":"480x480","k_20113512_340.jpg":"340x340","k_20113512_220.jpg":"220x220","o_20113512_1280.jpg":"1280x1920","o_20113512_1024.jpg":"1024x1536","o_20113512_640.jpg":"640x960","o_20113512_480.jpg":"480x720","o_20113512_340.jpg":"340x510","o_20113512_220.jpg":"220x330","h_20113512_1280.jpg":"1280x854","h_20113512_1024.jpg":"1024x683","h_20113512_640.jpg":"640x427","h_20113512_480.jpg":"480x320","h_20113512_340.jpg":"340x227","h_20113512_220.jpg":"220x147","pp_20113512_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113512_1024.jpg":"805x1024","pp_20113512_640.jpg":"503x640","pp_20113512_480.jpg":"377x480","pp_20113512_340.jpg":"267x340","pp_20113512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1317","hd_20113514_1920.jpg":"1920x1080","k_20113514_1280.jpg":"1280x1280","k_20113514_1024.jpg":"1024x1024","k_20113514_640.jpg":"640x640","k_20113514_480.jpg":"480x480","k_20113514_340.jpg":"340x340","k_20113514_220.jpg":"220x220","o_20113514_1280.jpg":"1280x878","o_20113514_1024.jpg":"1024x702","o_20113514_640.jpg":"640x439","o_20113514_480.jpg":"480x329","o_20113514_340.jpg":"340x233","o_20113514_220.jpg":"220x150","h_20113514_1280.jpg":"1280x854","h_20113514_1024.jpg":"1024x683","h_20113514_640.jpg":"640x427","h_20113514_480.jpg":"480x320","h_20113514_340.jpg":"340x227","h_20113514_220.jpg":"220x147","pp_20113514_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113514_1024.jpg":"805x1024","pp_20113514_640.jpg":"503x640","pp_20113514_480.jpg":"377x480","pp_20113514_340.jpg":"267x340","pp_20113514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3108","hd_20113516_1920.jpg":"1920x1080","k_20113516_1280.jpg":"1280x1280","k_20113516_1024.jpg":"1024x1024","k_20113516_640.jpg":"640x640","k_20113516_480.jpg":"480x480","k_20113516_340.jpg":"340x340","k_20113516_220.jpg":"220x220","o_20113516_1280.jpg":"1280x2072","o_20113516_1024.jpg":"1024x1657","o_20113516_640.jpg":"640x1036","o_20113516_480.jpg":"480x777","o_20113516_340.jpg":"340x550","o_20113516_220.jpg":"220x356","h_20113516_1280.jpg":"1280x854","h_20113516_1024.jpg":"1024x683","h_20113516_640.jpg":"640x427","h_20113516_480.jpg":"480x320","h_20113516_340.jpg":"340x227","h_20113516_220.jpg":"220x147","pp_20113516_1280.jpg":"1006x1280","pp_20113516_1024.jpg":"805x1024","pp_20113516_640.jpg":"503x640","pp_20113516_480.jpg":"377x480","pp_20113516_340.jpg":"267x340","pp_20113516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18379338_1920.jpg":"1920x1080","k_18379338_1280.jpg":"1280x1280","k_18379338_1024.jpg":"1024x1024","k_18379338_640.jpg":"640x640","k_18379338_480.jpg":"480x480","k_18379338_340.jpg":"340x340","k_18379338_220.jpg":"220x220","o_18379338_1280.jpg":"1280x1920","o_18379338_1024.jpg":"1024x1536","o_18379338_640.jpg":"640x960","o_18379338_480.jpg":"480x720","o_18379338_340.jpg":"340x510","o_18379338_220.jpg":"220x330","h_18379338_1280.jpg":"1280x854","h_18379338_1024.jpg":"1024x683","h_18379338_640.jpg":"640x427","h_18379338_480.jpg":"480x320","h_18379338_340.jpg":"340x227","h_18379338_220.jpg":"220x147","pp_18379338_1280.jpg":"1006x1280","pp_18379338_1024.jpg":"805x1024","pp_18379338_640.jpg":"503x640","pp_18379338_480.jpg":"377x480","pp_18379338_340.jpg":"267x340","pp_18379338_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7845962 Threads: 6 Questions: 1576472567 Slow queries: 4810514 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111916468 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/deset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju-1160264 [printLink] => /om/ribolov/deset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju-1160264?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663589 [name] => greške kod ronjenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => greske-kod-ronjenja [link] => /tag/greske-kod-ronjenja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663590 [name] => ronjenje sigurnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje-sigurnost [link] => /tag/ronjenje-sigurnost ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663591 [name] => kako sigurno roniti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-sigurno-roniti [link] => /tag/kako-sigurno-roniti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650606 [name] => podvodni ribolov puškom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:30:13 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-puskom [link] => /tag/podvodni-ribolov-puskom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 663592 [name] => podvodni ribolov sigurnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-sigurnost [link] => /tag/podvodni-ribolov-sigurnost ) [5] => stdClass Object ( [id] => 663593 [name] => nadan petri otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => nadan-petri-otvoreno-more [link] => /tag/nadan-petri-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovi podmorja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubine mame, greške ne opraštaju: ovo je deset najčešćih kobnih propusta u ronjenju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113518.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Za vrijeme ronjenja uvijek se treba držati skupine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113518.jpg [title] => Za vrijeme ronjenja uvijek se treba držati skupine Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113500.jpg [title] => Kad se junačenje pod morem završi u barokomori, to je još uvijek sretan ishod Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113502.jpg [title] => Pravilna dekompresija je iznimno važna Arhiva/Otvoreno more ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113504.jpg [title] => Kod preforsiranja u apnei, nekad je dovoljna i priručna pomoć Arhiva/Otvoreno more ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113506.jpg [title] => Loše održavana oprema može biti pogibeljna Arhiva/Otvoreno more ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113510.jpg [title] => Dobar tečaj ronjenja preduvjet je kasnijih sigurnih zarona Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113512.jpg [title] => Ronilačku opremu treba redovito kontrolirati i servisirati Arhiva/Otvoreno more ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113514.jpg [title] => Dio obuke za ronjenje je i pružanje prve pomoći Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/20113516.jpg [title] => Zaron do 20 m dubine uz pratnju instruktora ronjenja Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/14/18379338.jpg [title] => Kod ribolova treba poseban oprez Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U hrvatskom dijelu Jadrana svake godine pogine desetak izvrsnih ronilaca na dah! Kako je to moguće? Zbog čega svake godine ginu najbolji, zbog čega te strašne tragedije? Jednostavnog odgovora nema, no baš najbolji ginu vjerojatno stoga što su najodlučniji, najhrabriji, najsrčaniji, možda i najnepromišljeniji...

Udahni, izdahni...

1. Hiperventilacija pred zaron na dah omogućuje duži boravak u podmorju. Pri uobičajenim zaronima, poticaj za udah pred izron potjecat će od narasle količine ugljikova dioksida, plina koji je normalan proizvod metabolizma, a koji se u tijelu nakuplja stoga što se i u podmorju stvara, a ne izbacuje iz tijela disanjem, jer ronilac na dah pod morem ne diše.

Da bi do porasta količine ugljikova dioksida do neke kritične razine došlo, potrebno je vrijeme. To vrijeme će biti ako ronilac u podmorje zaroni sa startno manjim količinama ugljikova dioksida, a to će biti moguće samo ukoliko ronilac pred zaron ​obilno pročisti pluća. Pluća se ne pročišćavaju nikakvim kašljanjem ili mentol bombonima, već s više dubokih, brzih i uzastopnih udaha i izdaha. Takav način disanja se u medicini zove hiperventilacija.

​Kako bilo, pročišćavanje se odnosi samo na smanjenje startne količine ugljikova dioksida, ne i na pribavljanje dragocjenog kisika. Količina kisika koja se dodatno pribavi pri hiperventilaciji zadovoljit će potrebe rasta jedne vlasi vaše kose tijekom jedne sekunde, dakle zaista je mikrominimalna.

Budući da će poticaj za udah nakon hiperventilacije kasniti, ronilac na dah je u opasnosti zbog toga što i pod morem troši kisik. Premda povišeni tlak zavarava ronioca pa on neće biti svjestan da mu nedostaje kisika, barem ne dok ga narasla količina ugljikova​ dioksida ne potjera na izron. S padom općeg tlaka pada i udjelni tlak kisika, što može dovesti do nesvjestice, potonuća i smrti.

---

image
Pravilna dekompresija je iznimno važna
Arhiva/Otvoreno more
---

Nadobudne zvijezde

2. Mladi ronioci, gušteri s jednom zvjezdicom, ronilačka nedonoščad, ronilačke bebe, često opremljeni skupom opremom o kojoj stariji ronioci nekada nisu mogli niti sanjati, često rone samo tijekom ljetne sezone u toplom moru, praktično u idealnim uvjetima. Mnogi će u srpnju završiti tečaj, a u kolovozu će završiti u barokomori, na liječenju zbog dekompresijske bolesti. Ronilačke zvjezdice nisu tek simbol, one su ipak pokazatelj ronilačkih vještina i znanja. Ili bi tako barem trebalo biti! Nažalost, danas je tako sve rjeđe.

Temeljna ronilačka znanja i vještine stečene na nekom od mnogih brzinskih i skupih tečajeva koji se nude tijekom ljeta su ponekad dovoljna tek za kakvo-takvo zaranjanje lica, dok stražnjica pri tome viri na površini. Jasno vam je da iz tečaja nije izišao ronilac već tempirana bomba, nadobudni kandidat koji će kad-tad poželjeti dokazati kako... može i dublje..., kako može isto što i drugi ili možda i više, ali baš u tome je jedna od najvećih zabluda u podmorju! Svaka ronilačka zvjezdica daje roniocu neke nove ovlasti.

One se ponajprije tiču odgovornosti prema sebi i drugima pod morem, ali ih ronioci prečesto prepoznaju samo kao ovlasti glede dubina na koje smiju zaroniti. Roniti dublje, izvan ograničenja koje roniocu pripadaju s obzirom na zvjezdice koje ima, predstavlja iznimno rizičnu situaciju za koju ronilac uopće nije spreman.

---

image
Kad se junačenje pod morem završi u barokomori, to je još uvijek sretan ishod
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pun trbuh i dubina

3. More otvara apetit, stara je poslovica u koju su vjerovale još i naše bake i naše majke. Zaista, na kupanju i ronjenju se, čini se, može pojesti i noga nekakva stola, samo nek' je od mekšeg drveta! Mnogi ronioci su neumjereni u jelu i piću, no ta je neumjerenost osobito opasna ukoliko joj se podlegne prije ronjenja. Nema strogih pravila o tome koliko vremena prije zarona se smije jesti, no uobičajeno se smatra, i u praksi se uglavnom poštuje, odredba po kojoj se smije jesti najmanje dva sata prije ronjenja.

Svojedobno sam vještačio na okolnosti tragične smrt mladog ronioca. U predmetu starom nekoliko godina, za koji je i diplomacija bila zainteresirana, jer se radilo o državljaninu jedne nama prijateljske zemlje, trebalo je utvrditi zbog čega se ronilac pod morem naglo uspaničio i brzo potom izgubio svijest. Gorak okus u ustima pri tome ostavljala i spoznaja da je pokojniku, nakon smrti, naplaćeno pola tarife za jednodnevni ronilački izlet! Tog je dana hrvatski turizam proplakao od stida. Ronilačka zajednica u toj prijateljskoj zemlji i danas pamti sramotno ponašanje vlasnika hrvatske ronilačke brodice na kojoj je nastupila smrt.

Nažalost, pomalo neiskusni ljetni ronilac stradao je stoga što je uzeo težak obrok u vremenu kraćem od dva sata pred zaron, a to je izazvalo povraćanje pod morem, pri čemu se pokojnik nije najbolje snašao. U literaturi ima tek nekoliko opisa takvih slučajeva, ali ih je u praksi puno više. Pod morem se zaista može i povratiti, ali je takvo iskustvo najbolje izbjeći. Obilan i težak obrok prije ronjenja treba apsolutno izbjegavati, jer će samo izazivati težinu u želucu, a vjerojatno izazvati i povrat hrane u jednjak, što može biti vrlo neugodno, pa čak i smrtonosno opasno.

---

image
Kod ribolova treba poseban oprez
Božidar Vukičević/Cropix
---

Dno čaše, pa dno mora

4. Vesele večeri uz ogromne količine lošeg vina po načelu all inclusive (sve uključeno u cijenu) postale su dio našeg ronilačkoga ljetnoga turističkog folklora! Veseli ronioci iz srednjoeuropskih zemalja poznatih po tome što nemaju more, ali zato imaju mnogo ronilaca, misle kako su dobro prošli.

Neki su iz svojih poštovanih zemalja čak donijeli svoje nacionalno pivo, ne vjerujući kako je pivo u nas izvrsne kvalitete. Dok se pijucka i pije nitko niti ne pomišlja da sutra treba isploviti, jer je organiziran izlet brodom na tu i tu ronilačku lokaciju. Ujutro, jedva ispavani, umorni i još mamurni, ronioci odlaze na more, a baš im se nešto i ne ide.

Na dubinama vreba možda najpoznatiji fenomen u podmorju, pijanstvo dubina! Mamurluk koji je izazvalo pravo alkoholno pijanstvo i pijanstvo dubina koje izaziva dušik ne idu zajedno, što više – zbrajaju se i potenciraju! Rezultat je ronilac koji je u najmanjem ozbiljno ugrožen pod morem. Odluke i svi postupci su otežani i bremeniti pogreškama koje se pod morem skupo plaćaju.

Imunost na pijanstvo dubina

5. Pijanstvo dubina je fenomen koji pogađa sve ronioce, bez iznimke, koji rone dišući stlačeni zrak. Najčešće se javlja na dubina od oko 40 m, premda je pijanstvo moguće i na manjim dubinama, ali se tada ipak javlja u blažem obliku. Razlike među roniocima su velike i nema strogih pravila o tome kad će pijanstvo i gdje udariti, ali je sigurno da može ugroziti sigurnost pod morem.

Kako bilo, pokazano je da je ronilačko pijanstvo iznimno rijetko izravni ili jedini uzrok ronilačkih nesreća sa smrtnim ishodom. Čini se da ono tek potiče slijed nesretnih i nespretnih događaja koji onda dovedu do katastrofe, događa se svojevrstan domino-efekt. Razmišljanje i kretanje mogu biti oštećeni, a svemu prethodi beskrajna i bezrazložna veselost, slično pravom alkoholnom pijanstvu. Premda i neki školovaniji ronioci misle drugačije, istina je da se na ovaj fenomen ronioci ne mogu prilagoditi s godinama ronilačkog staža. I to je jedna od nekoliko strašnih zabluda u podmorju.

U stanju pijanstva, ronilac će krivo koristiti opremu i tako ugroziti sebe i druge, koji će mu stoga morati priteći u pomoć. Imat će poteškoće pri očitavanju podataka s ronilačkog kompjutora, uređaja koji automatski izračunava način izrona i režim zastanaka na određenim dubinama na putu prema površini. Suženje vidnog polja, često opisivano kao tunelski vid, također je dio slike otrovanja dušikom pri povišenom tlaku.

---

image
Kod preforsiranja u apnei, nekad je dovoljna i priručna pomoć
Arhiva/Otvoreno more
---

Korištenje neispravne opreme

6. Premda je preveliko pouzdanje u opremu, a premalo u vlastite sposobnosti, jedan od čimbenika rizika za nastanak ronilačkih nesreća, posjedovanje ispravne opreme i njezina ispravna uporaba najvažniji su tehnički čimbenici i preduvjet sigurnog ronjenja. Ne treba vam neispravan regulator, ne želite da vam maska curi, nemate potrebu koristiti prsluk za spašavanje (održavanje plovnosti) koji se svakog drugog dana napuše sam od sebe, a u međuvremenu propušta zrak.

Ne trebaju vam peraje koje redovito skliznu s noge, jer je remen kojih ih pridržava za stopalo neispravan. Ne želite isparano odijelo. Ne želite neispravne boce, koliko god lijepo obojene bile. Ne želite neispravan zrak u bocama. U eri masovnog ronilačkog turizma, s brojem ronilaca raste i vjerojatnost da neće baš svaki dio opreme koju unajmljujete od organizatora ronjenja biti tehnički savršeno ispravan. Čuo sam nedavno komentar kako je... regulator ispravan, ali curi... i bilo mi je jasno s kim imam posla.

Na sreću, daleko, daleko najveći broj ronilačkih centara i škola u Hrvatskoj osigurava tehničku ispravnost opreme i usluga na razini koja je daleko iznad onih u Mediteranu! I to je istina na koju moramo biti ponosni! Curenje zraka na bilo kojoj razini i preko bilo kojeg dijela opreme koja ga sadrži ugrozit će ronioca koji će se odjednom naći bez zraka! To je oduvijek bio uzrok najvećih panika – naglo ostati bez zraka u podmorju! Čini se da gubitak jedne peraje ne može biti veliki hendikep, a slično se misli i za gubitak maske. Pa uvijek se nekako možemo izvući, zar ne? Ne! Nije tako!

---

image
Ronilačku opremu treba redovito kontrolirati i servisirati
Arhiva/Otvoreno more
---

Gubitak peraje znači da ronilac mora napustiti ronjenje i uputiti se na površinu. Samo s jednom perajom ne smije nastaviti roniti. S druge strane, odlazak jednog ronioca na površinu je veliki organizacijski problem ako roni skupina ronilaca, a još veći ako roni skupina tečajaca. Gledanje pod vodom bez maske praktično je nemoguće, a gubitak maske baš zato značajno ugrožava sigurnost. Mnogi ronioci nose sa sobom i rezervnu masku.

Napuštanje skupine

7. U podmorju nikad ne ronite sami i odaberite partnera. Prekršitelji ovih pravila su prečesto imali velikih problema u ronjenju, a neki su, nažalost, poginuli. Danas ronioci najčešće rone u skupini. Njih obično vode ili prate najiskusniji instruktori ili vodiči na podmorske lokacije, koje su nekad i zaštićene pa je vodič obvezan.

Obilje zanimljivih podvodno-arheoloških nalaza i egzotičnost našeg podmorja, uz nedovoljnu količinu opreza i bahatost, prečesto će provocirati nekog od izletnika na napuštanje skupine. Oni će htjeti roniti neovisno i po nekom svom planu, zaroniti dublje od ostalih i ostati duže negoli je dogovoreno. Realno je da će čak i nakon takvih prekršaja, i ako takvo ponašanje bude ugrozilo ljepotu izleta svim drugim roniocima, ugrozilo sigurnost skupine, ostati bez sankcija pa su mnogi ohrabreni na ludorije. Kako bilo, pri tome nisu svjesni da ugrožavaju i vlastiti život.

U moru vrijedi pravilo dvije ruke. Ronioci uvijek rone u paru, jer to omogućuje da jedan drugom uvijek mogu pomoći, ako takva pomoć bude potrebna. No, ako su ronioci udaljeni jedan od drugog više od dužine dvije ispružene ruke, smatra se da su to onda tek dvije osobe koje rone u istom moru.

---

image
Zaron do 20 m dubine uz pratnju instruktora ronjenja
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naime, provjereno je u eksperimentima i potvrđeno u praksi da se mogućnost pomoći i uspješnost reagiranja u rizičnoj situaciji dramatično smanjuju ukoliko je udaljenost između dvoje ronilaca veća. U nekim se ronilačkim školama na ovom pravilu jako inzistira, a među njima je svakako i najbolja svjetska škola ronjenja, ona Američke ratne mornarice.

Površni plan ronjenja

8. Izlet u podmorje nije tek obična šetnja. Neovisno o tome što mnogi odlasci tamo dolje baš tako izgledaju – poput obične šetnje – svako ronjenje zahtijeva poštivanje mnogih pravila koja se tiču organizacije, prevencije nesreća i opće sigurnosti. Ronjenje planira svaki dobar ronilac, ali što to u praksi znači? Vođa skupine ronilaca, u najmanjem ronilac s tri zvjezdice, okuplja skupinu i kao pravi čelnik odabire i planira mjesto ronjenja, vodi računa o dubini i o tome je li ona primjerena za sve ronioce u skupini, općenito o sigurnosti, o uvjetima na mjestu ronjenja, o strujama, podmorskom raslinju, preprekama, temperaturi, vidljivosti, profilu ronjenja i o mnogim drugim čimbenicima.

Ronjenja koja predmnijevaju postupni izron, izron uz boravak na tzv. dekompresijskim zastancima, smatraju se rizičnijim za nastanak dekompresijske bolesti, a važna prevencija te bolesti je i poštivanje najveće dopuštene brzine izrona, koja iznosi 9 ili 10 metara u minuti.

Dobar planer ronjenja će osigurati da nakon svakog ronjenja na površini budu zadovoljeni opći i specifični uvjeti sigurnosti, a u to se ubraja i posjedovanje uređaja za disanje kisika pri atmosferskom tlaku preko maske koja dobro prianja na nos i usta i preko tzv. regulatora na zahtjev. Vođi skupine i svima koji će zajedno roniti mora biti jasan plan i put evakuacije u slučaju nesreće.

No, vođa vodi računa i o naizgled manje važnim stvarima, poput obroka, o tome jesu li svi u skupini ispavani, o tome tko će s kime roniti, o zdravstvenom stanju pred zaron, ispravnosti zaliha zraka... Ronjenje koje je površno planirano uopće nije planirano! Ako nije jasan izlaz iz najgoreg mogućeg scenarija, onda izlaza niti nema!

---

image
Dobar tečaj ronjenja preduvjet je kasnijih sigurnih zarona
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ignoriranje bolesti

9. Sve liberalniji kriteriji utvrđivanja zdravstvene sposobnosti ronilaca doveli su do toga da danas u ronilačkoj zajednici imamo sve veći broj ronilaca s nekom od bolesti koje smo nekada smatrali kontraindikacijama za ronjenje. Takvi ronioci predstavljaju zdravstveni rizik za sebe i za druge pod morem. A zašto su ih ronilački doktori onda uopće primili u klubove i škole i zbog čega su im uopće dali uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti? Nažalost, doktore nitko ništa nije pitao!

Pravila su se promijenila, pa danas zaista postoje osobe koje bismo nekada odbili u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za ronjenje, a danas ipak rone. Kako je to moguće? Dobar primjer za to su osobe koje su nekad davno bolovale od bronhalne astme ili osobe koje imaju šećernu bolest tipa II, tzv. šećernu bolest neovisnu o inzulinu, pri kojoj se razina šećera u krvi može uglavnom vrlo dobro regulirati kombiniranim mjerama u koje se ubrajaju dijeta, lijekovi koji se uzimaju na usta, te tjelesno primjereno vježbanje. I jednima i drugima može se dopustiti pohađanje ronilačkih tečajeva, ali tek nakon utvrđivanja okolnosti zdravlja koje mogu varirati od slučaja do slučaja.

No, u nekim je slučajevima želja za ronjenjem tako jaka da će kandidat koji ima ozbiljnu kontraindikaciju za ronjenje namjerno zatajiti ili pak slagati o svojem zdravstvenom stanju. Epilepsija, bronhalna astma, šećerna bolest ovisna o inzulinu ili ranije preboljeli pneumotoraks su stanja koja diskvalificiraju kandidate za ronjenje. Napad bolesti ili akutno pogoršanje stanja pod morem mogu izazvati paniku i tragediju.

Samouki ronioci

10. U mojoj ne baš kratkoj karijeri ronilačkog liječnika u nekoliko sam navrata imao priliku liječiti od najtežih oblika dekompresijske bolesti i ronioce koji to nisu bili, jer nisu imali ni dana formalne ronilačke obuke. Ronjenje je nešto što se ne može naučiti poput klavira, po načelu sam-svoj-majstor i bez obuke koju provode ovlašteni. Klavir još i može, ali ronjenje ne! Učiti ronjenje nije moguće metodom pokušaja i pogrešaka! Učenje ronjenja nema veze s učenjem vožnje bicikla. Svako padanje može biti zadnje! A baš tako se nekad u nas roni, nažalost i u cijelom svijetu!

---

image
Dio obuke za ronjenje je i pružanje prve pomoći
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nema dovoljno snažnih riječi kojima bih obeshrabrio one koji žele roniti (ili rone) bez formalne obuke. Formalna obuka nije formalnost niti se tako može završiti. Oko iskusnog instruktora će vidjeti sve što u praksi izvodi kandidat za ronioca i uvježbavanjem ispraviti stvar baš tamo gdje se ona mora naučiti – u podmorju!

Neka ne zvuči krivo, ali sam tijekom godina rada s roniocima shvatio da su naše škole ronjenja daleko bolje, uz ispriku iznimkama, od na brzinu sklepanih stranih ronilačkih škola koje u našem Jadranu prečesto gostuju bez prave odgovornosti prema svojim polaznicima. Roniti bez obuke je gore od vožnje bez vozačkog ispita. Misliš da znaš, a zaista i u naravi – pojma nemaš!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Božidar Vukičević/Cropix Arhiva/Otvoreno more Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Za vrijeme ronjenja uvijek se treba držati skupine
Božidar Vukičević/Cropix
Kad se junačenje pod morem završi u barokomori, to je još uvijek sretan ishod
Arhiva/Otvoreno more
Pravilna dekompresija je iznimno važna
Arhiva/Otvoreno more
Kod preforsiranja u apnei, nekad je dovoljna i priručna pomoć
Arhiva/Otvoreno more
Loše održavana oprema može biti pogibeljna
Božidar Vukičević/Cropix
Dobar tečaj ronjenja preduvjet je kasnijih sigurnih zarona
Arhiva/Otvoreno more
Ronilačku opremu treba redovito kontrolirati i servisirati
Božidar Vukičević/Cropix
Dio obuke za ronjenje je i pružanje prve pomoći
Božidar Vukičević/Cropix
Zaron do 20 m dubine uz pratnju instruktora ronjenja
Božidar Vukičević/Cropix
Kod ribolova treba poseban oprez
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/deset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju-1160264 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=181dceed4e31b11ace6144700bfa1e77e9e62e42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubine+mame%2C+gre%C5%A1ke+ne+opra%C5%A1taju%3A+ovo+je+deset+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87ih+kobnih+propusta+u+ronjenju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdeset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju-1160264 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdeset-najcescih-kobnih-gresaka-u-ronjenju-1160264 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovi podmorja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

izazovi podmorjaDubine mame, greške ne opraštaju: ovo je deset najčešćih kobnih propusta u ronjenju

Piše Dr. sc. Nadan M. Petri, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split
19. siječnja 2022. - 07:58

U hrvatskom dijelu Jadrana svake godine pogine desetak izvrsnih ronilaca na dah! Kako je to moguće? Zbog čega svake godine ginu najbolji, zbog čega te strašne tragedije? Jednostavnog odgovora nema, no baš najbolji ginu vjerojatno stoga što su najodlučniji, najhrabriji, najsrčaniji, možda i najnepromišljeniji...

Udahni, izdahni...

1. Hiperventilacija pred zaron na dah omogućuje duži boravak u podmorju. Pri uobičajenim zaronima, poticaj za udah pred izron potjecat će od narasle količine ugljikova dioksida, plina koji je normalan proizvod metabolizma, a koji se u tijelu nakuplja stoga što se i u podmorju stvara, a ne izbacuje iz tijela disanjem, jer ronilac na dah pod morem ne diše.

Da bi do porasta količine ugljikova dioksida do neke kritične razine došlo, potrebno je vrijem...

17. svibanj 2024 04:41