StoryEditorOCM

strast i posaoZagrepčanka Matea bez problema može velike brodove prevesti s jednog kraja svijeta na drugi: Bilo je svačega! Ovo je rizičan posao...

Piše OM
29. ožujka 2021. - 14:47

Zagrepčanka Matea Kobešćak zapovjednica je jahte i skiperica. Bez velikih problema brodove duže od 16 metara može prevesti s jednog kraja svijeta na drugi, piše HRT.

Tridesetogodišnja Matea u jedrenje je uplovila sa šest godina zahvaljujući obitelji. Otada vjetar i more velika su joj strast i posao. Uza sve to završila je dva fakulteta, politologiju i sociologiju te poslijediplomski studiji vanjske politike i diplomacije.

- U ovaj posao ušla sam jer sam tražila što drugo mogu raditi za slučaj da mi sva akademska nastojanja propadnu. Tražila sam posao koji je stabilan, koji donosi dobru zaradu i koji mi pruža neku vrstu avanture u životu, rekla je Matea Kobešćak, zapovjednica jahte i skiperica.

Radi s jednakim guštom dva posla, kao skiperica i kao dostavljačica brodova.

- Jedno je u charteru s gostima kao skiper, vozim goste koji ne znaju voziti sami, a u off sezoni radim dostave brodova, objašnjava Matea.

Matea kaže da kod dostave brodova može biti riječ o vrlo kratkim relacijama, al i velikim međunarodnim transferima. Nema dijela Mediterana koji nije oplovila.

- Atlantik, Kanarski otoci, Maroko, Španjolska, to su mjesta na kojima sam plovila dosad, nabraja zapovjednica jahte.

- Bilo je svačega! Kad god ste na moru, morate uzeti u obzir da radite rizičan posao. Dogodilo se da smo usred noći uletjeli u ribarsku mrežu za tune koja nije bila označena. Sva sreća nismo jako zapeli, ali bilo je dosta stresno iskustvo, prisjeća se Matea.

Iskustva na moru bila su nadahnuće da napiše knjigu. Matea uz engleski govori i japanski, pa je prvo izdanje napisala na "laganom" japanskom.

Radi se o pričama koje su nastale tijekom Mateinih dostava brodova u suradnji s njezinim profesorom iz Japana. Svojim dogodovštinama pridružila je pomorske mitološke anegdote.

Žene skiperi posljednjih su godina u nautičkom svijetu iznimno cijenjene i tražene. Skiperska akademija i malo hrabrosti, poručuje Matea, sasvim su dovoljni za ovaj posao iz snova.

- Žene su trenutačno tražene u nautičkoj industriji zato što se promijenila prije svega struktura gostiju. Prije 15 godina to su bili ljudi kojima je jedrenje bio hobi ili životni stil, danas dolazi više turista, kaže skiperica.

S nama po Kaštelanskom zaljevu trebala je ploviti još jedna izvrsna zapovjednica jahte i skiperica Samoborka Ema Rešetar, piše HRT. Inače, uspješna modna dizajnerica koja je karijeru u inozemstvu zamijenila morskom ljepotom. Preplovila je triput Atlantik i u ovom trenutku deseti put plovi Biskajskim zaljevom.

25. travanj 2024 02:12