stdClass Object ( [id] => 1384565 [title] => Visoki komfor u dostupnoj klasi: testirali smo Bavariu SR36, evo što nas je oduševilo [alias] => visoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Njemačka u gotovo svim kategorijama proizvodnje spada u svjetski vrh i jedino je nautika bila iznimka gdje su dugo kaskali iza kreativnijih Francuza i Talijana. No, proteklog desetljeća je Hanse grupa s Fjordom napravila veliki iskorak, a i Bavaria je angažirala najbolje crtače tako da danas teško možete prepoznati iz koje ergele vam ususret stiže bijela lađa.

Jedrilice Bavaria je preporodio Maurizio Cossutti, a motornjake posljednjih godina, kao i ovaj na testu SR36, potpisuje Marco Casali. Prepoznat ćete po imenima svakako da nisu u pitanju projektanti germanskog podrijetla. A kad povežete lepršavost mediteranskog dizajna i tehničku strogoću sjevera možete reći da imate dobitnu kombinaciju. Takvih smo dojmova napustili ugodnu proljetnu plovidbu u akvatoriju Trogira gdje zastupnik Adria Yacht ima svoje odaje.

Brod smo već imali prilike vidjeti na suhome na europskim sajmovima tako da nam u morskome ambijentu nije ostavio puno prostora za iznenađenje. Riječ je o vjerojatno najkomfornijem predstavniku klase od 36 stopa, bilo da je riječ o salonu, kabinama ili pramčanom sunčalištu. Jednostavno, brod u svakom segmentu krasi višak prostora, onih par centimetara koji čine razliku i pridonose osjećaju komfora više klase tako da će i najizbirljivije dame biti zadovoljne. Za brodovlasnike je pak najvažnije, osim iznimno ugodne vanjštine, što je Bavaria zapravo brodica, doduše teška devet tona, ali još uvijek lako upravljiva, pogotovo ako se odabere sveprisutni joystick.

---

image

Devet tona se lijepo vozi

Nikola Vilić/Cropix
---

No, krenimo redom. Prvo što vas dočeka na ulasku u brod je široka platforma, otkrivajući sve prednosti trupa širine 3,85 metara. Tikom je obložena i može se naručiti u hidrauličkoj verziji uronjivoj u more što je za ovu klasu prava atrakcija za putnike i promatrače. To zadovoljstvo košta 20 tisuća eura i ima nosivost od 250 kilograma što je dovoljno za bajbot ili manji jet ski.

---

image

Joystick olakšava život

Nikola Vilić/Cropix
---

Raj za kupače

Iznad platforme je jedan od najatraktivnijih elemenata popularan posljednjih godina, krmena fotelja za pogled od milijun dolara. U ovom slučaju se preklapanjem naslona u dva položaja ona može koristiti i kao sunčalište, odnosno klupa s pogledom prema salonu. Središnji dio skriva veliko spremište za stvari dostupno s platforme tako da kupači ne moraju mokri šetati po brodu.

Salon se nudi s dvije verzije natkrivanja s istim krovom na masivnim inoks stupovima. Open Top ima niski vjetrobran i otvorene bokove, dok puno efektniji Hard Top zatvara staklom sve strane osim stražnje. Prvi jest osam tisuća eura jeftiniji (kreće od 274 tisuće eura), no sumnjamo da će ga itko odabrati. Za zimogrozne vlasnike na sjeveru dostupan je čak i koncept potpunog zatvaranja s krmenim staklenim vratima, ne baš jednostavan zahvat vrijedan 24 tisuće eura. Za Mediteran je efektnije iskoristiti platnenu tendu sa sličnim efektom i uložiti osam tisuća eura u električno pokretani krovni otvor koji testiranom modelu izvrsno pristaje. U kombinaciji s povišenom kopilotskom ležaljkom i ugodnim Suntex presvlakama boje šampanjca tako otvoren prostor odiše ekstravagancijom.

---

---

Nasuprot velikoj garnituri s dvostrukim stolom za osmero kuhinjski je blok sa sjajnim crnim vratnicama, grilom i dva plamenika. Uz sudoper i hladnjak pod pultom tu se korištenjem blagovaonskog stola može ozbiljno kužinavati. Zgodan detalj je poklopac sudopera dizajniran za bočnu zaštitu kuhala od prskanja skiperskog sjedala.

Zapovjednik će biti više nego zadovoljan radnim okruženjem, ergonomski je sve besprijekorno i na dohvat ruke. Uz veliko kolo upravljača su dvostruke elektronske ručice i joystick, sve u crnome tone sukladno podlozi i ravnom dvostrukom Simradovom multifunkcijskom ekranu od 12 inča. Uz sve prekidače i sklopke pri desnom je boku i palica pramčanog potisnika kojeg nismo imali potrebe koristiti.

---

image

Sve je u jednom elegantnom ekranu

Nikola Vilić/Cropix
---

Ograničena snaga

Osnovni pogon Bavarije benzinci snage po 350 konja Mercruisera i Volvo Pente, no ugrađeni dizelaši D4-300 su svakako preporučljiviji odabir unatoč visokoj doplati od 48 tisuća eura. Uz dodatnih 17 tisuća eura za Aquamatic joystick brod je opremljen najboljim što se danas na tržištu nudi i jednostavnost upravljanja i plovidbe dovodi na visoku razinu. S obzirom na težinu od devet tona i prilično sportski izgled na mjerenju krajnje brzine poželjeli smo još snage, no brodograditelj to nažalost nema u ponudi.

---

image

Strojarnica je vrhunski složena

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve je podređeno ugodnosti i umjerenoj potrošnji kako bi s 500 litara dizelskog goriva dobili što više autonomije. Dakle, uglađeni elektronski motori skladno bruje i na 2000 okretaja izvlače trup na brzinu vala uz 39 litara na sat. Uz još 500 okretaja više plovi se brzinom od 15 čvorova uz 65 litara na sat dok je optimalna brzina 22 čvora na 3000 okretaja i četiri litre po milji, odnosno domet od 125 milja. Za ljetno obiteljsko krstarenje kada su benzinske pumpe pod opsadom to nije dovoljno i stoga bi svakako vrijedilo razmotriti opciju povećanja kapaciteta. Možemo samo pretpostaviti koliko bi trajao spremnik u kombinaciji s puno rastrošnijim benzincima.

Trup je s druge strane vrlo dobro projektiran tako da je prilično zabavan za upravljanje čak i na valovima koje svojom masom glatko gazi. Maksimalnih 29 čvorova nije neki sportski rezultat no omogućava siguran bijeg u slučaju potrebe. Preglednost kroz staklene stijenke je odlična iako se SR36 poput malih glisera u naglim okretima rado naginje i tvrdim krovom zaklanja pogled. Veliko kolo upravljača i elektronske ručice plovidbu čine jednostavnom i sigurnom, a s otvorenim krovom i bočnim prozorima lako će se komunicirati s okolinom.

---

image

Dimenzije su impresivne

Nikola Vilić/Cropix
---

Vanjski pramčani dio je dizajniran bez izraženog ruba pa sunčalište odskače iz klase dimenzijama za troje sretnika. Vodilica sa sidrom i vitlo su ukopani i dodatno natkriveni s drvenim gazištem pa tu ne bi trebalo biti problema s preskakanjem. Ograda duž bokova je diskretna i funkcionalna s rukohvatima na nadgrađu za siguran prolazak.

Četiri stepenice odvajaju salon od potpalublja oplemenjenog drvom s uzorkom bijelog oraha. Centralni dio je zimski salon za skrivanje od lošeg vremena s naslonjačem, stolom i malim kuhinjskim blokom nasuprot. Veliki bočni prozor pruža lijep pogled na okolinu. Kad bi se razmišljalo čarterski, u taj centralni prostor širine dva metra bi se mogao smjestiti i krevet na kat jer će se barem na Jadranu taj dio rijetko koristiti za sjedenje, a pogotovo ne za kuhanje.

---

OSOBNA KARTA
Dužina trupa 10,87 m

Dužina s platformom 12,28 m

Širina 3,85 m
Gaz 0,71 m
Težina 8500 kg

Spremnik goriva 500 l

Spremnik vode 250 l

Kategorija C/10
Motori Volvo Penta 2xD4300
Brodograditelj Bavaria Yachtbau, Njemačka
Zastupnik Adria Yachts, Trogir
Cijena bez PDV-a 380,000 eura

---

Dva za dva

Toaletni prostor s odvojenim tušem moderno je uređen i opremljen ormarićima, te uz visinu od 190 cm ostavlja dobar dojam. Pramčana kabina ima ležaj 200x140 cm s naglašenom ambijentalnom rasvjetom koja podiže cijeli interijer. I krmena kabina je komforna jer uz dva odvojena kreveta ima i naslonjač za odmor nakon spavanja. S umetkom se kreveti povezuju u ležaj dva za dva, a ugodno iznenađenje je povišeni strop na dnu kreveta koji uz osjećaj prostornosti omogućava i dotok svjetla kroz veliki prozor. Visina na ulazu u kabinu je 195 cm, a iznad sredine kreveta 75 cm. S kvalitetom obloga i završne obrade možemo zakjučiti da je interijer Bavarije na razini najboljih europskih proizvođača.

---

image

Električni krov je vrijedan svakoga eura

Nikola Vilić/Cropix
---

U svakome segmentu broda stekli smo visoki dojam komfora osim kod ulaska u strojarnicu projektiranog po mjeri manekena iako nije bilo prepreke da se otvor proširi petnaestak centimetara. Osim prolaska ljudstva, to otežava i provlačenje sve glomaznije opreme. Sama strojarnica je vrlo prostrana i uredno složena sa svom dodatnom opremom: agregat Whisper Power od 5 kW, klima uređaj Sinclair 28.000 BTU, te dizelsko grijanje Kabola od 5 kW. Unutra bi se sigurno moglo naći mjesta za dodatni spremnik goriva.

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Volumen interijera

Krmena klupa

LOŠE

Ulaz u strojarnicu

Spremnik goriva

Konačna brzina

---

---

image

Skladno i atraktivno

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Kuhinja s poklopcem sudopera koji štiti sjedalo

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Vlasnička kabina

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Unutrašnja kuhinja

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Toalet s odvojenim tušem

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Kreveti se mogu povezati

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Unutrašnja blagovaonica

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Krmena garnitura ima tri položaja korištenja

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Sunčalište za troje

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Pramčana skakaonica

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Rimski ležaj uz skipera

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Masivni čelik nosi hardtop

Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ANGAŽMAN TALIJANSKIH DIZAJNERA JE BIO KLJUČAN DA BI BAVARIA POSTALA NA PRVI POGLED PRAVA LJEPOTICA. KAD POVEŽETE LEPRŠAVOST MEDITERANSKOG DIZAJNA I TEHNIČKU STROGOĆU SJEVERA MOŽETE REĆI DA IMATE DOBITNU KOMBINACIJU. UPRAVO TAKVIH DOJMOVA SMO NAPUSTILI PLOVIDBU TROGIRSKIM AKVATORIJEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobitna kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ANGAŽMAN TALIJANSKIH DIZAJNERA JE BIO KLJUČAN DA BI BAVARIA POSTALA NA PRVI POGLED PRAVA LJEPOTICA. KAD POVEŽETE LEPRŠAVOST MEDITERANSKOG DIZAJNA I TEHNIČKU STROGOĆU SJEVERA MOŽETE REĆI DA IMATE DOBITNU KOMBINACIJU. UPRAVO TAKVIH DOJMOVA SMO NAPUSTILI PLOVIDBU TROGIRSKIM AKVATORIJEM dobitna kombinacija 2 0 8205 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-01 21:17:49 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-06 08:02:32 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-04-29 07:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ANGAŽMAN TALIJANSKIH DIZAJNERA JE BIO KLJUČAN DA BI BAVARIA POSTALA NA PRVI POGLED PRAVA LJEPOTICA. KAD POVEŽETE LEPRŠAVOST MEDITERANSKOG DIZAJNA I TEHNIČKU STROGOĆU SJEVERA MOŽETE REĆI DA IMATE DOBITNU KOMBINACIJU. UPRAVO TAKVIH DOJMOVA SMO NAPUSTIL [metadata] => robots= author= title=Visoki komfor u dostupnoj klasi: testirali smo Bavariu SR36, evo što nas je oduševilo page_title=Visoki komfor u dostupnoj klasi: testirali smo Bavariu SR36, evo što nas je oduševilo [metakey] => BAVARIA SR36, test, test broda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873823.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873822.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873805.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873806.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873807.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873808.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873809.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873810.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873811.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873812.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873813.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873814.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873815.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873816.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873817.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873818.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873819.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873820.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26873821.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Postignuta je brzina od 29 \u010dvorova<\/p>","

Skladno i atraktivno<\/p>","

Devet tona se lijepo vozi<\/p>","

Kuhinja s poklopcem sudopera koji \u0161titi sjedalo<\/p>","

Elektri\u010dni krov je vrijedan svakoga eura<\/p>","

Sve je u jednom elegantnom ekranu<\/p>","

Vlasni\u010dka kabina<\/p>","

Unutra\u0161nja kuhinja<\/p>","

Toalet s odvojenim tu\u0161em<\/p>","

Kreveti se mogu povezati<\/p>","

Unutra\u0161nja blagovaonica<\/p>","

Krmena garnitura ima tri polo\u017eaja kori\u0161tenja<\/p>","

Sun\u010dali\u0161te za troje<\/p>","

Pram\u010dana skakaonica<\/p>","

Rimski le\u017eaj uz skipera<\/p>","

Strojarnica je vrhunski slo\u017eena<\/p>","

Masivni \u010delik nosi hardtop<\/em><\/p>","

Joystick <\/em>olak\u0161ava \u017eivot<\/p>","

Dimenzije su impresivne<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26873823_1920.jpg":"1920x1080","k_26873823_1280.jpg":"1280x1280","k_26873823_1024.jpg":"1024x1024","k_26873823_640.jpg":"640x640","k_26873823_480.jpg":"480x480","k_26873823_340.jpg":"340x340","k_26873823_220.jpg":"220x220","o_26873823_1280.jpg":"1280x853","o_26873823_1024.jpg":"1024x682","o_26873823_640.jpg":"640x426","o_26873823_480.jpg":"480x320","o_26873823_340.jpg":"340x226","o_26873823_220.jpg":"220x146","h_26873823_1280.jpg":"1280x854","h_26873823_1024.jpg":"1024x683","h_26873823_640.jpg":"640x427","h_26873823_480.jpg":"480x320","h_26873823_340.jpg":"340x227","h_26873823_220.jpg":"220x147","pp_26873823_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873823_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873823_640.jpg":"640x814","pp_26873823_480.jpg":"480x611","pp_26873823_340.jpg":"340x432","pp_26873823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873822_1920.jpg":"1920x1080","k_26873822_1280.jpg":"1280x1280","k_26873822_1024.jpg":"1024x1024","k_26873822_640.jpg":"640x640","k_26873822_480.jpg":"480x480","k_26873822_340.jpg":"340x340","k_26873822_220.jpg":"220x220","o_26873822_1280.jpg":"1280x853","o_26873822_1024.jpg":"1024x682","o_26873822_640.jpg":"640x426","o_26873822_480.jpg":"480x320","o_26873822_340.jpg":"340x226","o_26873822_220.jpg":"220x146","h_26873822_1280.jpg":"1280x854","h_26873822_1024.jpg":"1024x683","h_26873822_640.jpg":"640x427","h_26873822_480.jpg":"480x320","h_26873822_340.jpg":"340x227","h_26873822_220.jpg":"220x147","pp_26873822_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873822_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873822_640.jpg":"640x814","pp_26873822_480.jpg":"480x611","pp_26873822_340.jpg":"340x432","pp_26873822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873805_1920.jpg":"1920x1080","k_26873805_1280.jpg":"1280x1280","k_26873805_1024.jpg":"1024x1024","k_26873805_640.jpg":"640x640","k_26873805_480.jpg":"480x480","k_26873805_340.jpg":"340x340","k_26873805_220.jpg":"220x220","o_26873805_1280.jpg":"1280x853","o_26873805_1024.jpg":"1024x682","o_26873805_640.jpg":"640x426","o_26873805_480.jpg":"480x320","o_26873805_340.jpg":"340x226","o_26873805_220.jpg":"220x146","h_26873805_1280.jpg":"1280x854","h_26873805_1024.jpg":"1024x683","h_26873805_640.jpg":"640x427","h_26873805_480.jpg":"480x320","h_26873805_340.jpg":"340x227","h_26873805_220.jpg":"220x147","pp_26873805_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873805_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873805_640.jpg":"640x814","pp_26873805_480.jpg":"480x611","pp_26873805_340.jpg":"340x432","pp_26873805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873806_1920.jpg":"1920x1080","k_26873806_1280.jpg":"1280x1280","k_26873806_1024.jpg":"1024x1024","k_26873806_640.jpg":"640x640","k_26873806_480.jpg":"480x480","k_26873806_340.jpg":"340x340","k_26873806_220.jpg":"220x220","o_26873806_1280.jpg":"1280x853","o_26873806_1024.jpg":"1024x682","o_26873806_640.jpg":"640x426","o_26873806_480.jpg":"480x320","o_26873806_340.jpg":"340x226","o_26873806_220.jpg":"220x146","h_26873806_1280.jpg":"1280x854","h_26873806_1024.jpg":"1024x683","h_26873806_640.jpg":"640x427","h_26873806_480.jpg":"480x320","h_26873806_340.jpg":"340x227","h_26873806_220.jpg":"220x147","pp_26873806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873806_640.jpg":"640x814","pp_26873806_480.jpg":"480x611","pp_26873806_340.jpg":"340x432","pp_26873806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873807_1920.jpg":"1920x1080","k_26873807_1280.jpg":"1280x1280","k_26873807_1024.jpg":"1024x1024","k_26873807_640.jpg":"640x640","k_26873807_480.jpg":"480x480","k_26873807_340.jpg":"340x340","k_26873807_220.jpg":"220x220","o_26873807_1280.jpg":"1280x853","o_26873807_1024.jpg":"1024x682","o_26873807_640.jpg":"640x426","o_26873807_480.jpg":"480x320","o_26873807_340.jpg":"340x226","o_26873807_220.jpg":"220x146","h_26873807_1280.jpg":"1280x854","h_26873807_1024.jpg":"1024x683","h_26873807_640.jpg":"640x427","h_26873807_480.jpg":"480x320","h_26873807_340.jpg":"340x227","h_26873807_220.jpg":"220x147","pp_26873807_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873807_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873807_640.jpg":"640x814","pp_26873807_480.jpg":"480x611","pp_26873807_340.jpg":"340x432","pp_26873807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873808_1920.jpg":"1920x1080","k_26873808_1280.jpg":"1280x1280","k_26873808_1024.jpg":"1024x1024","k_26873808_640.jpg":"640x640","k_26873808_480.jpg":"480x480","k_26873808_340.jpg":"340x340","k_26873808_220.jpg":"220x220","o_26873808_1280.jpg":"1280x853","o_26873808_1024.jpg":"1024x682","o_26873808_640.jpg":"640x426","o_26873808_480.jpg":"480x320","o_26873808_340.jpg":"340x226","o_26873808_220.jpg":"220x146","h_26873808_1280.jpg":"1280x854","h_26873808_1024.jpg":"1024x683","h_26873808_640.jpg":"640x427","h_26873808_480.jpg":"480x320","h_26873808_340.jpg":"340x227","h_26873808_220.jpg":"220x147","pp_26873808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873808_640.jpg":"640x814","pp_26873808_480.jpg":"480x611","pp_26873808_340.jpg":"340x432","pp_26873808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873809_1920.jpg":"1920x1080","k_26873809_1280.jpg":"1280x1280","k_26873809_1024.jpg":"1024x1024","k_26873809_640.jpg":"640x640","k_26873809_480.jpg":"480x480","k_26873809_340.jpg":"340x340","k_26873809_220.jpg":"220x220","o_26873809_1280.jpg":"1280x853","o_26873809_1024.jpg":"1024x682","o_26873809_640.jpg":"640x426","o_26873809_480.jpg":"480x320","o_26873809_340.jpg":"340x226","o_26873809_220.jpg":"220x146","h_26873809_1280.jpg":"1280x854","h_26873809_1024.jpg":"1024x683","h_26873809_640.jpg":"640x427","h_26873809_480.jpg":"480x320","h_26873809_340.jpg":"340x227","h_26873809_220.jpg":"220x147","pp_26873809_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873809_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873809_640.jpg":"640x814","pp_26873809_480.jpg":"480x611","pp_26873809_340.jpg":"340x432","pp_26873809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873810_1920.jpg":"1920x1080","k_26873810_1280.jpg":"1280x1280","k_26873810_1024.jpg":"1024x1024","k_26873810_640.jpg":"640x640","k_26873810_480.jpg":"480x480","k_26873810_340.jpg":"340x340","k_26873810_220.jpg":"220x220","o_26873810_1280.jpg":"1280x853","o_26873810_1024.jpg":"1024x682","o_26873810_640.jpg":"640x426","o_26873810_480.jpg":"480x320","o_26873810_340.jpg":"340x226","o_26873810_220.jpg":"220x146","h_26873810_1280.jpg":"1280x854","h_26873810_1024.jpg":"1024x683","h_26873810_640.jpg":"640x427","h_26873810_480.jpg":"480x320","h_26873810_340.jpg":"340x227","h_26873810_220.jpg":"220x147","pp_26873810_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873810_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873810_640.jpg":"640x814","pp_26873810_480.jpg":"480x611","pp_26873810_340.jpg":"340x432","pp_26873810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26873811_1920.jpg":"1920x1080","k_26873811_1280.jpg":"1280x1280","k_26873811_1024.jpg":"1024x1024","k_26873811_640.jpg":"640x640","k_26873811_480.jpg":"480x480","k_26873811_340.jpg":"340x340","k_26873811_220.jpg":"220x220","o_26873811_1280.jpg":"1280x1920","o_26873811_1024.jpg":"1024x1536","o_26873811_640.jpg":"640x960","o_26873811_480.jpg":"480x720","o_26873811_340.jpg":"340x510","o_26873811_220.jpg":"220x330","h_26873811_1280.jpg":"1280x854","h_26873811_1024.jpg":"1024x683","h_26873811_640.jpg":"640x427","h_26873811_480.jpg":"480x320","h_26873811_340.jpg":"340x227","h_26873811_220.jpg":"220x147","pp_26873811_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873811_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873811_640.jpg":"640x814","pp_26873811_480.jpg":"480x611","pp_26873811_340.jpg":"340x432","pp_26873811_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873812_1920.jpg":"1920x1080","k_26873812_1280.jpg":"1280x1280","k_26873812_1024.jpg":"1024x1024","k_26873812_640.jpg":"640x640","k_26873812_480.jpg":"480x480","k_26873812_340.jpg":"340x340","k_26873812_220.jpg":"220x220","o_26873812_1280.jpg":"1280x853","o_26873812_1024.jpg":"1024x682","o_26873812_640.jpg":"640x426","o_26873812_480.jpg":"480x320","o_26873812_340.jpg":"340x226","o_26873812_220.jpg":"220x146","h_26873812_1280.jpg":"1280x854","h_26873812_1024.jpg":"1024x683","h_26873812_640.jpg":"640x427","h_26873812_480.jpg":"480x320","h_26873812_340.jpg":"340x227","h_26873812_220.jpg":"220x147","pp_26873812_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873812_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873812_640.jpg":"640x814","pp_26873812_480.jpg":"480x611","pp_26873812_340.jpg":"340x432","pp_26873812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873813_1920.jpg":"1920x1080","k_26873813_1280.jpg":"1280x1280","k_26873813_1024.jpg":"1024x1024","k_26873813_640.jpg":"640x640","k_26873813_480.jpg":"480x480","k_26873813_340.jpg":"340x340","k_26873813_220.jpg":"220x220","o_26873813_1280.jpg":"1280x853","o_26873813_1024.jpg":"1024x682","o_26873813_640.jpg":"640x426","o_26873813_480.jpg":"480x320","o_26873813_340.jpg":"340x226","o_26873813_220.jpg":"220x146","h_26873813_1280.jpg":"1280x854","h_26873813_1024.jpg":"1024x683","h_26873813_640.jpg":"640x427","h_26873813_480.jpg":"480x320","h_26873813_340.jpg":"340x227","h_26873813_220.jpg":"220x147","pp_26873813_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873813_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873813_640.jpg":"640x814","pp_26873813_480.jpg":"480x611","pp_26873813_340.jpg":"340x432","pp_26873813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873814_1920.jpg":"1920x1080","k_26873814_1280.jpg":"1280x1280","k_26873814_1024.jpg":"1024x1024","k_26873814_640.jpg":"640x640","k_26873814_480.jpg":"480x480","k_26873814_340.jpg":"340x340","k_26873814_220.jpg":"220x220","o_26873814_1280.jpg":"1280x853","o_26873814_1024.jpg":"1024x682","o_26873814_640.jpg":"640x426","o_26873814_480.jpg":"480x320","o_26873814_340.jpg":"340x226","o_26873814_220.jpg":"220x146","h_26873814_1280.jpg":"1280x854","h_26873814_1024.jpg":"1024x683","h_26873814_640.jpg":"640x427","h_26873814_480.jpg":"480x320","h_26873814_340.jpg":"340x227","h_26873814_220.jpg":"220x147","pp_26873814_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873814_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873814_640.jpg":"640x814","pp_26873814_480.jpg":"480x611","pp_26873814_340.jpg":"340x432","pp_26873814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26873815_1920.jpg":"1920x1080","k_26873815_1280.jpg":"1280x1280","k_26873815_1024.jpg":"1024x1024","k_26873815_640.jpg":"640x640","k_26873815_480.jpg":"480x480","k_26873815_340.jpg":"340x340","k_26873815_220.jpg":"220x220","o_26873815_1280.jpg":"1280x1920","o_26873815_1024.jpg":"1024x1536","o_26873815_640.jpg":"640x960","o_26873815_480.jpg":"480x720","o_26873815_340.jpg":"340x510","o_26873815_220.jpg":"220x330","h_26873815_1280.jpg":"1280x854","h_26873815_1024.jpg":"1024x683","h_26873815_640.jpg":"640x427","h_26873815_480.jpg":"480x320","h_26873815_340.jpg":"340x227","h_26873815_220.jpg":"220x147","pp_26873815_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873815_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873815_640.jpg":"640x814","pp_26873815_480.jpg":"480x611","pp_26873815_340.jpg":"340x432","pp_26873815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873816_1920.jpg":"1920x1080","k_26873816_1280.jpg":"1280x1280","k_26873816_1024.jpg":"1024x1024","k_26873816_640.jpg":"640x640","k_26873816_480.jpg":"480x480","k_26873816_340.jpg":"340x340","k_26873816_220.jpg":"220x220","o_26873816_1280.jpg":"1280x853","o_26873816_1024.jpg":"1024x682","o_26873816_640.jpg":"640x426","o_26873816_480.jpg":"480x320","o_26873816_340.jpg":"340x226","o_26873816_220.jpg":"220x146","h_26873816_1280.jpg":"1280x854","h_26873816_1024.jpg":"1024x683","h_26873816_640.jpg":"640x427","h_26873816_480.jpg":"480x320","h_26873816_340.jpg":"340x227","h_26873816_220.jpg":"220x147","pp_26873816_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873816_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873816_640.jpg":"640x814","pp_26873816_480.jpg":"480x611","pp_26873816_340.jpg":"340x432","pp_26873816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873817_1920.jpg":"1920x1080","k_26873817_1280.jpg":"1280x1280","k_26873817_1024.jpg":"1024x1024","k_26873817_640.jpg":"640x640","k_26873817_480.jpg":"480x480","k_26873817_340.jpg":"340x340","k_26873817_220.jpg":"220x220","o_26873817_1280.jpg":"1280x853","o_26873817_1024.jpg":"1024x682","o_26873817_640.jpg":"640x426","o_26873817_480.jpg":"480x320","o_26873817_340.jpg":"340x226","o_26873817_220.jpg":"220x146","h_26873817_1280.jpg":"1280x854","h_26873817_1024.jpg":"1024x683","h_26873817_640.jpg":"640x427","h_26873817_480.jpg":"480x320","h_26873817_340.jpg":"340x227","h_26873817_220.jpg":"220x147","pp_26873817_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873817_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873817_640.jpg":"640x814","pp_26873817_480.jpg":"480x611","pp_26873817_340.jpg":"340x432","pp_26873817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873818_1920.jpg":"1920x1080","k_26873818_1280.jpg":"1280x1280","k_26873818_1024.jpg":"1024x1024","k_26873818_640.jpg":"640x640","k_26873818_480.jpg":"480x480","k_26873818_340.jpg":"340x340","k_26873818_220.jpg":"220x220","o_26873818_1280.jpg":"1280x853","o_26873818_1024.jpg":"1024x682","o_26873818_640.jpg":"640x426","o_26873818_480.jpg":"480x320","o_26873818_340.jpg":"340x226","o_26873818_220.jpg":"220x146","h_26873818_1280.jpg":"1280x854","h_26873818_1024.jpg":"1024x683","h_26873818_640.jpg":"640x427","h_26873818_480.jpg":"480x320","h_26873818_340.jpg":"340x227","h_26873818_220.jpg":"220x147","pp_26873818_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873818_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873818_640.jpg":"640x814","pp_26873818_480.jpg":"480x611","pp_26873818_340.jpg":"340x432","pp_26873818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873819_1920.jpg":"1920x1080","k_26873819_1280.jpg":"1280x1280","k_26873819_1024.jpg":"1024x1024","k_26873819_640.jpg":"640x640","k_26873819_480.jpg":"480x480","k_26873819_340.jpg":"340x340","k_26873819_220.jpg":"220x220","o_26873819_1280.jpg":"1280x853","o_26873819_1024.jpg":"1024x682","o_26873819_640.jpg":"640x426","o_26873819_480.jpg":"480x320","o_26873819_340.jpg":"340x226","o_26873819_220.jpg":"220x146","h_26873819_1280.jpg":"1280x854","h_26873819_1024.jpg":"1024x683","h_26873819_640.jpg":"640x427","h_26873819_480.jpg":"480x320","h_26873819_340.jpg":"340x227","h_26873819_220.jpg":"220x147","pp_26873819_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873819_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873819_640.jpg":"640x814","pp_26873819_480.jpg":"480x611","pp_26873819_340.jpg":"340x432","pp_26873819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873820_1920.jpg":"1920x1080","k_26873820_1280.jpg":"1280x1280","k_26873820_1024.jpg":"1024x1024","k_26873820_640.jpg":"640x640","k_26873820_480.jpg":"480x480","k_26873820_340.jpg":"340x340","k_26873820_220.jpg":"220x220","o_26873820_1280.jpg":"1280x853","o_26873820_1024.jpg":"1024x682","o_26873820_640.jpg":"640x426","o_26873820_480.jpg":"480x320","o_26873820_340.jpg":"340x226","o_26873820_220.jpg":"220x146","h_26873820_1280.jpg":"1280x854","h_26873820_1024.jpg":"1024x683","h_26873820_640.jpg":"640x427","h_26873820_480.jpg":"480x320","h_26873820_340.jpg":"340x227","h_26873820_220.jpg":"220x147","pp_26873820_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873820_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873820_640.jpg":"640x814","pp_26873820_480.jpg":"480x611","pp_26873820_340.jpg":"340x432","pp_26873820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873821_1920.jpg":"1920x1080","k_26873821_1280.jpg":"1280x1280","k_26873821_1024.jpg":"1024x1024","k_26873821_640.jpg":"640x640","k_26873821_480.jpg":"480x480","k_26873821_340.jpg":"340x340","k_26873821_220.jpg":"220x220","o_26873821_1280.jpg":"1280x853","o_26873821_1024.jpg":"1024x682","o_26873821_640.jpg":"640x426","o_26873821_480.jpg":"480x320","o_26873821_340.jpg":"340x226","o_26873821_220.jpg":"220x146","h_26873821_1280.jpg":"1280x854","h_26873821_1024.jpg":"1024x683","h_26873821_640.jpg":"640x427","h_26873821_480.jpg":"480x320","h_26873821_340.jpg":"340x227","h_26873821_220.jpg":"220x147","pp_26873821_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873821_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873821_640.jpg":"640x814","pp_26873821_480.jpg":"480x611","pp_26873821_340.jpg":"340x432","pp_26873821_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7605255 Threads: 6 Questions: 1549233467 Slow queries: 4718508 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111160751 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/visoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo-1384565 [printLink] => /om/nautika/visoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo-1384565?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757219 [name] => BAVARIA SR36 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 09:35:04 [main_article_id] => 0 [alias] => bavaria-sr36 [link] => /tag/bavaria-sr36 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377825 [name] => TEST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => test [link] => /tag/test ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ANGAŽMAN TALIJANSKIH DIZAJNERA JE BIO KLJUČAN DA BI BAVARIA POSTALA NA PRVI POGLED PRAVA LJEPOTICA. KAD POVEŽETE LEPRŠAVOST MEDITERANSKOG DIZAJNA I TEHNIČKU STROGOĆU SJEVERA MOŽETE REĆI DA IMATE DOBITNU KOMBINACIJU. UPRAVO TAKVIH DOJMOVA SMO NAPUSTILI PLOVIDBU TROGIRSKIM AKVATORIJEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobitna kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Visoki komfor u dostupnoj klasi: testirali smo Bavariu SR36, evo što nas je oduševilo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873823.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Postignuta je brzina od 29 čvorova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873823.jpg [title] =>

Postignuta je brzina od 29 čvorova

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873822.jpg [title] =>

Skladno i atraktivno

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873805.jpg [title] =>

Devet tona se lijepo vozi

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873806.jpg [title] =>

Kuhinja s poklopcem sudopera koji štiti sjedalo

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873807.jpg [title] =>

Električni krov je vrijedan svakoga eura

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873808.jpg [title] =>

Sve je u jednom elegantnom ekranu

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873809.jpg [title] =>

Vlasnička kabina

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873810.jpg [title] =>

Unutrašnja kuhinja

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873811.jpg [title] =>

Toalet s odvojenim tušem

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873812.jpg [title] =>

Kreveti se mogu povezati

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873813.jpg [title] =>

Unutrašnja blagovaonica

Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873814.jpg [title] =>

Krmena garnitura ima tri položaja korištenja

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873815.jpg [title] =>

Sunčalište za troje

Nikola Vilić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873816.jpg [title] =>

Pramčana skakaonica

Nikola Vilić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873817.jpg [title] =>

Rimski ležaj uz skipera

Nikola Vilić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873818.jpg [title] =>

Strojarnica je vrhunski složena

Nikola Vilić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873819.jpg [title] =>

Masivni čelik nosi hardtop

Nikola Vilić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873820.jpg [title] =>

Joystick olakšava život

Nikola Vilić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26873821.jpg [title] =>

Dimenzije su impresivne

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Njemačka u gotovo svim kategorijama proizvodnje spada u svjetski vrh i jedino je nautika bila iznimka gdje su dugo kaskali iza kreativnijih Francuza i Talijana. No, proteklog desetljeća je Hanse grupa s Fjordom napravila veliki iskorak, a i Bavaria je angažirala najbolje crtače tako da danas teško možete prepoznati iz koje ergele vam ususret stiže bijela lađa.

Jedrilice Bavaria je preporodio Maurizio Cossutti, a motornjake posljednjih godina, kao i ovaj na testu SR36, potpisuje Marco Casali. Prepoznat ćete po imenima svakako da nisu u pitanju projektanti germanskog podrijetla. A kad povežete lepršavost mediteranskog dizajna i tehničku strogoću sjevera možete reći da imate dobitnu kombinaciju. Takvih smo dojmova napustili ugodnu proljetnu plovidbu u akvatoriju Trogira gdje zastupnik Adria Yacht ima svoje odaje.

Brod smo već imali prilike vidjeti na suhome na europskim sajmovima tako da nam u morskome ambijentu nije ostavio puno prostora za iznenađenje. Riječ je o vjerojatno najkomfornijem predstavniku klase od 36 stopa, bilo da je riječ o salonu, kabinama ili pramčanom sunčalištu. Jednostavno, brod u svakom segmentu krasi višak prostora, onih par centimetara koji čine razliku i pridonose osjećaju komfora više klase tako da će i najizbirljivije dame biti zadovoljne. Za brodovlasnike je pak najvažnije, osim iznimno ugodne vanjštine, što je Bavaria zapravo brodica, doduše teška devet tona, ali još uvijek lako upravljiva, pogotovo ako se odabere sveprisutni joystick.

---

image

Devet tona se lijepo vozi

Nikola Vilić/Cropix
---

No, krenimo redom. Prvo što vas dočeka na ulasku u brod je široka platforma, otkrivajući sve prednosti trupa širine 3,85 metara. Tikom je obložena i može se naručiti u hidrauličkoj verziji uronjivoj u more što je za ovu klasu prava atrakcija za putnike i promatrače. To zadovoljstvo košta 20 tisuća eura i ima nosivost od 250 kilograma što je dovoljno za bajbot ili manji jet ski.

---

image

Joystick olakšava život

Nikola Vilić/Cropix
---

Raj za kupače

Iznad platforme je jedan od najatraktivnijih elemenata popularan posljednjih godina, krmena fotelja za pogled od milijun dolara. U ovom slučaju se preklapanjem naslona u dva položaja ona može koristiti i kao sunčalište, odnosno klupa s pogledom prema salonu. Središnji dio skriva veliko spremište za stvari dostupno s platforme tako da kupači ne moraju mokri šetati po brodu.

Salon se nudi s dvije verzije natkrivanja s istim krovom na masivnim inoks stupovima. Open Top ima niski vjetrobran i otvorene bokove, dok puno efektniji Hard Top zatvara staklom sve strane osim stražnje. Prvi jest osam tisuća eura jeftiniji (kreće od 274 tisuće eura), no sumnjamo da će ga itko odabrati. Za zimogrozne vlasnike na sjeveru dostupan je čak i koncept potpunog zatvaranja s krmenim staklenim vratima, ne baš jednostavan zahvat vrijedan 24 tisuće eura. Za Mediteran je efektnije iskoristiti platnenu tendu sa sličnim efektom i uložiti osam tisuća eura u električno pokretani krovni otvor koji testiranom modelu izvrsno pristaje. U kombinaciji s povišenom kopilotskom ležaljkom i ugodnim Suntex presvlakama boje šampanjca tako otvoren prostor odiše ekstravagancijom.

---

---

Nasuprot velikoj garnituri s dvostrukim stolom za osmero kuhinjski je blok sa sjajnim crnim vratnicama, grilom i dva plamenika. Uz sudoper i hladnjak pod pultom tu se korištenjem blagovaonskog stola može ozbiljno kužinavati. Zgodan detalj je poklopac sudopera dizajniran za bočnu zaštitu kuhala od prskanja skiperskog sjedala.

Zapovjednik će biti više nego zadovoljan radnim okruženjem, ergonomski je sve besprijekorno i na dohvat ruke. Uz veliko kolo upravljača su dvostruke elektronske ručice i joystick, sve u crnome tone sukladno podlozi i ravnom dvostrukom Simradovom multifunkcijskom ekranu od 12 inča. Uz sve prekidače i sklopke pri desnom je boku i palica pramčanog potisnika kojeg nismo imali potrebe koristiti.

---

image

Sve je u jednom elegantnom ekranu

Nikola Vilić/Cropix
---

Ograničena snaga

Osnovni pogon Bavarije benzinci snage po 350 konja Mercruisera i Volvo Pente, no ugrađeni dizelaši D4-300 su svakako preporučljiviji odabir unatoč visokoj doplati od 48 tisuća eura. Uz dodatnih 17 tisuća eura za Aquamatic joystick brod je opremljen najboljim što se danas na tržištu nudi i jednostavnost upravljanja i plovidbe dovodi na visoku razinu. S obzirom na težinu od devet tona i prilično sportski izgled na mjerenju krajnje brzine poželjeli smo još snage, no brodograditelj to nažalost nema u ponudi.

---

image

Strojarnica je vrhunski složena

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve je podređeno ugodnosti i umjerenoj potrošnji kako bi s 500 litara dizelskog goriva dobili što više autonomije. Dakle, uglađeni elektronski motori skladno bruje i na 2000 okretaja izvlače trup na brzinu vala uz 39 litara na sat. Uz još 500 okretaja više plovi se brzinom od 15 čvorova uz 65 litara na sat dok je optimalna brzina 22 čvora na 3000 okretaja i četiri litre po milji, odnosno domet od 125 milja. Za ljetno obiteljsko krstarenje kada su benzinske pumpe pod opsadom to nije dovoljno i stoga bi svakako vrijedilo razmotriti opciju povećanja kapaciteta. Možemo samo pretpostaviti koliko bi trajao spremnik u kombinaciji s puno rastrošnijim benzincima.

Trup je s druge strane vrlo dobro projektiran tako da je prilično zabavan za upravljanje čak i na valovima koje svojom masom glatko gazi. Maksimalnih 29 čvorova nije neki sportski rezultat no omogućava siguran bijeg u slučaju potrebe. Preglednost kroz staklene stijenke je odlična iako se SR36 poput malih glisera u naglim okretima rado naginje i tvrdim krovom zaklanja pogled. Veliko kolo upravljača i elektronske ručice plovidbu čine jednostavnom i sigurnom, a s otvorenim krovom i bočnim prozorima lako će se komunicirati s okolinom.

---

image

Dimenzije su impresivne

Nikola Vilić/Cropix
---

Vanjski pramčani dio je dizajniran bez izraženog ruba pa sunčalište odskače iz klase dimenzijama za troje sretnika. Vodilica sa sidrom i vitlo su ukopani i dodatno natkriveni s drvenim gazištem pa tu ne bi trebalo biti problema s preskakanjem. Ograda duž bokova je diskretna i funkcionalna s rukohvatima na nadgrađu za siguran prolazak.

Četiri stepenice odvajaju salon od potpalublja oplemenjenog drvom s uzorkom bijelog oraha. Centralni dio je zimski salon za skrivanje od lošeg vremena s naslonjačem, stolom i malim kuhinjskim blokom nasuprot. Veliki bočni prozor pruža lijep pogled na okolinu. Kad bi se razmišljalo čarterski, u taj centralni prostor širine dva metra bi se mogao smjestiti i krevet na kat jer će se barem na Jadranu taj dio rijetko koristiti za sjedenje, a pogotovo ne za kuhanje.

---

OSOBNA KARTA
Dužina trupa 10,87 m

Dužina s platformom 12,28 m

Širina 3,85 m
Gaz 0,71 m
Težina 8500 kg

Spremnik goriva 500 l

Spremnik vode 250 l

Kategorija C/10
Motori Volvo Penta 2xD4300
Brodograditelj Bavaria Yachtbau, Njemačka
Zastupnik Adria Yachts, Trogir
Cijena bez PDV-a 380,000 eura

---

Dva za dva

Toaletni prostor s odvojenim tušem moderno je uređen i opremljen ormarićima, te uz visinu od 190 cm ostavlja dobar dojam. Pramčana kabina ima ležaj 200x140 cm s naglašenom ambijentalnom rasvjetom koja podiže cijeli interijer. I krmena kabina je komforna jer uz dva odvojena kreveta ima i naslonjač za odmor nakon spavanja. S umetkom se kreveti povezuju u ležaj dva za dva, a ugodno iznenađenje je povišeni strop na dnu kreveta koji uz osjećaj prostornosti omogućava i dotok svjetla kroz veliki prozor. Visina na ulazu u kabinu je 195 cm, a iznad sredine kreveta 75 cm. S kvalitetom obloga i završne obrade možemo zakjučiti da je interijer Bavarije na razini najboljih europskih proizvođača.

---

image

Električni krov je vrijedan svakoga eura

Nikola Vilić/Cropix
---

U svakome segmentu broda stekli smo visoki dojam komfora osim kod ulaska u strojarnicu projektiranog po mjeri manekena iako nije bilo prepreke da se otvor proširi petnaestak centimetara. Osim prolaska ljudstva, to otežava i provlačenje sve glomaznije opreme. Sama strojarnica je vrlo prostrana i uredno složena sa svom dodatnom opremom: agregat Whisper Power od 5 kW, klima uređaj Sinclair 28.000 BTU, te dizelsko grijanje Kabola od 5 kW. Unutra bi se sigurno moglo naći mjesta za dodatni spremnik goriva.

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Volumen interijera

Krmena klupa

LOŠE

Ulaz u strojarnicu

Spremnik goriva

Konačna brzina

---

---

image

Skladno i atraktivno

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Kuhinja s poklopcem sudopera koji štiti sjedalo

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Vlasnička kabina

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Unutrašnja kuhinja

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Toalet s odvojenim tušem

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Kreveti se mogu povezati

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Unutrašnja blagovaonica

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Krmena garnitura ima tri položaja korištenja

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Sunčalište za troje

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Pramčana skakaonica

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Rimski ležaj uz skipera

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Masivni čelik nosi hardtop

Nikola Vilić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Postignuta je brzina od 29 čvorova

Nikola Vilić/Cropix

Skladno i atraktivno

Nikola Vilić/Cropix

Devet tona se lijepo vozi

Nikola Vilić/Cropix

Kuhinja s poklopcem sudopera koji štiti sjedalo

Nikola Vilić/Cropix

Električni krov je vrijedan svakoga eura

Nikola Vilić/Cropix

Sve je u jednom elegantnom ekranu

Nikola Vilić/Cropix

Vlasnička kabina

Nikola Vilić/Cropix

Unutrašnja kuhinja

Nikola Vilić/Cropix

Toalet s odvojenim tušem

Nikola Vilić/Cropix

Kreveti se mogu povezati

Nikola Vilić/Cropix

Unutrašnja blagovaonica

Nikola Vilić/Cropix

Krmena garnitura ima tri položaja korištenja

Nikola Vilić/Cropix

Sunčalište za troje

Nikola Vilić/Cropix

Pramčana skakaonica

Nikola Vilić/Cropix

Rimski ležaj uz skipera

Nikola Vilić/Cropix

Strojarnica je vrhunski složena

Nikola Vilić/Cropix

Masivni čelik nosi hardtop

Nikola Vilić/Cropix

Joystick olakšava život

Nikola Vilić/Cropix

Dimenzije su impresivne

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/visoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo-1384565 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50ef5b9220ce203a6e24c4faa56e2b737196f1b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Visoki+komfor+u+dostupnoj+klasi%3A+testirali+smo+Bavariu+SR36%2C+evo+%C5%A1to+nas+je+odu%C5%A1evilo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvisoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo-1384565 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvisoki-komfor-u-dostupnoj-klasi-testirali-smo-bavariu-sr36-evo-sto-nas-je-odusevilo-1384565 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ANGAŽMAN TALIJANSKIH DIZAJNERA JE BIO KLJUČAN DA BI BAVARIA POSTALA NA PRVI POGLED PRAVA LJEPOTICA. KAD POVEŽETE LEPRŠAVOST MEDITERANSKOG DIZAJNA I TEHNIČKU STROGOĆU SJEVERA MOŽETE REĆI DA IMATE DOBITNU KOMBINACIJU. UPRAVO TAKVIH DOJMOVA SMO NAPUSTILI PLOVIDBU TROGIRSKIM AKVATORIJEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobitna kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

dobitna kombinacijaVisoki komfor u dostupnoj klasi: testirali smo Bavariu SR36, evo što nas je oduševilo

Piše Gordan Jelavić
29. travnja 2024. - 09:33

Njemačka u gotovo svim kategorijama proizvodnje spada u svjetski vrh i jedino je nautika bila iznimka gdje su dugo kaskali iza kreativnijih Francuza i Talijana. No, proteklog desetljeća je Hanse grupa s Fjordom napravila veliki iskorak, a i Bavaria je angažirala najbolje crtače tako da danas teško možete prepoznati iz koje ergele vam ususret stiže bijela lađa.

Jedrilice Bavaria je preporodio Maurizio Cossutti, a motornjake posljednjih godina, kao i ovaj na testu SR36, potpisuje Marco Casali. Prepoznat ćete po imenima svakako da nisu u pitanju projektanti germanskog podrijetla. A kad povežete lepršavost mediteranskog dizajna i tehničku strogoću sjevera možete reći da imate dobitnu kombinaciju. Takvih smo dojmova napustili ugodnu proljetnu plovidbu u akvatoriju Trogira gdje zastupnik Adria Yacht ima svoje odaje.

Brod smo već imali prilike vidjeti na suhome na europskim sajmovima tako da nam u morskome ambijentu nije ostavio puno prostora za iznenađenje. Riječ je o vjerojatno najkomfornijem predstavniku klase od 36 stopa, bilo da je riječ o salonu, kabinama ili pramčanom sunčalištu. Jednostavno, brod u svakom segmentu krasi višak prostora, onih par centimetara koji čine razliku i pridonose osjećaju komfora više klase tako da će i najizbirljivije dame biti zadovoljne. Za brodovlasnike je pak najvažnije, osim iznimno ugodne vanjštine, što je Bavaria zapravo brodica, doduše teška devet tona, ali još uvijek lako upravljiva, pogotovo ako se odabere sveprisutni joystick.

image

Devet tona se lijepo vozi

Nikola Vilić/Cropix

No, krenimo redom. Prvo što vas dočeka na ulasku u brod je široka platforma, otkrivajući sve prednosti trupa širine 3,85 metara. Tikom je obložena i može se naručiti u hidrauličkoj verziji uronjivoj u more što je za ovu klasu prava atrakcija za putnike i promatrače. To zadovoljstvo košta 20 tisuća eura i ima nosivost od 250 kilograma što je dovoljno za bajbot ili manji jet ski.

image

Joystick olakšava život

Nikola Vilić/Cropix

Raj za kupače

Iznad platforme je jedan od najatraktivnijih elemenata popularan posljednjih godina, krmena fotelja za pogled od milijun dolara. U ovom slučaju se preklapanjem naslona u dva položaja ona može koristiti i kao sunčalište, odnosno klupa s pogledom prema salonu. Središnji dio skriva veliko spremište za stvari dostupno s platforme tako da kupači ne moraju mokri šetati po brodu.

Salon se nudi s dvije verzije natkrivanja s istim krovom na masivnim inoks stupovima. Open Top ima niski vjetrobran i otvorene bokove, dok puno efektniji Hard Top zatvara staklom sve strane osim stražnje. Prvi jest osam tisuća eura jeftiniji (kreće od 274 tisuće eura), no sumnjamo da će ga itko odabrati. Za zimogrozne vlasnike na sjeveru dostupan je čak i koncept potpunog zatvaranja s krmenim staklenim vratima, ne baš jednostavan zahvat vrijedan 24 tisuće eura. Za Mediteran je efektnije iskoristiti platnenu tendu sa sličnim efektom i uložiti osam tisuća eura u električno pokretani krovni otvor koji testiranom modelu izvrsno pristaje. U kombinaciji s povišenom kopilotskom ležaljkom i ugodnim Suntex presvlakama boje šampanjca tako otvoren prostor odiše ekstravagancijom.

Nasuprot velikoj garnituri s dvostrukim stolom za osmero kuhinjski je blok sa sjajnim crnim vratnicama, grilom i dva plamenika. Uz sudoper i hladnjak pod pultom tu se korištenjem blagovaonskog stola može ozbiljno kužinavati. Zgodan detalj je poklopac sudopera dizajniran za bočnu zaštitu kuhala od prskanja skiperskog sjedala.

Zapovjednik će biti više nego zadovoljan radnim okruženjem, ergonomski je sve besprijekorno i na dohvat ruke. Uz veliko kolo upravljača su dvostruke elektronske ručice i joystick, sve u crnome tone sukladno podlozi i ravnom dvostrukom Simradovom multifunkcijskom ekranu od 12 inča. Uz sve prekidače i sklopke pri desnom je boku i palica pramčanog potisnika kojeg nismo imali potrebe koristiti.

image

Sve je u jednom elegantnom ekranu

Nikola Vilić/Cropix

Ograničena snaga

Osnovni pogon Bavarije benzinci snage po 350 konja Mercruisera i Volvo Pente, no ugrađeni dizelaši D4-300 su svakako preporučljiviji odabir unatoč visokoj doplati od 48 tisuća eura. Uz dodatnih 17 tisuća eura za Aquamatic joystick brod je opremljen najboljim što se danas na tržištu nudi i jednostavnost upravljanja i plovidbe dovodi na visoku razinu. S obzirom na težinu od devet tona i prilično sportski izgled na mjerenju krajnje brzine poželjeli smo još snage, no brodograditelj to nažalost nema u ponudi.

image

Strojarnica je vrhunski složena

Nikola Vilić/Cropix

Sve je podređeno ugodnosti i umjerenoj potrošnji kako bi s 500 litara dizelskog goriva dobili što više autonomije. Dakle, uglađeni elektronski motori skladno bruje i na 2000 okretaja izvlače trup na brzinu vala uz 39 litara na sat. Uz još 500 okretaja više plovi se brzinom od 15 čvorova uz 65 litara na sat dok je optimalna brzina 22 čvora na 3000 okretaja i četiri litre po milji, odnosno domet od 125 milja. Za ljetno obiteljsko krstarenje kada su benzinske pumpe pod opsadom to nije dovoljno i stoga bi svakako vrijedilo razmotriti opciju povećanja kapaciteta. Možemo samo pretpostaviti koliko bi trajao spremnik u kombinaciji s puno rastrošnijim benzincima.

Trup je s druge strane vrlo dobro projektiran tako da je prilično zabavan za upravljanje čak i na valovima koje svojom masom glatko gazi. Maksimalnih 29 čvorova nije neki sportski rezultat no omogućava siguran bijeg u slučaju potrebe. Preglednost kroz staklene stijenke je odlična iako se SR36 poput malih glisera u naglim okretima rado naginje i tvrdim krovom zaklanja pogled. Veliko kolo upravljača i elektronske ručice plovidbu čine jednostavnom i sigurnom, a s otvorenim krovom i bočnim prozorima lako će se komunicirati s okolinom.

image

Dimenzije su impresivne

Nikola Vilić/Cropix

Vanjski pramčani dio je dizajniran bez izraženog ruba pa sunčalište odskače iz klase dimenzijama za troje sretnika. Vodilica sa sidrom i vitlo su ukopani i dodatno natkriveni s drvenim gazištem pa tu ne bi trebalo biti problema s preskakanjem. Ograda duž bokova je diskretna i funkcionalna s rukohvatima na nadgrađu za siguran prolazak.

Četiri stepenice odvajaju salon od potpalublja oplemenjenog drvom s uzorkom bijelog oraha. Centralni dio je zimski salon za skrivanje od lošeg vremena s naslonjačem, stolom i malim kuhinjskim blokom nasuprot. Veliki bočni prozor pruža lijep pogled na okolinu. Kad bi se razmišljalo čarterski, u taj centralni prostor širine dva metra bi se mogao smjestiti i krevet na kat jer će se barem na Jadranu taj dio rijetko koristiti za sjedenje, a pogotovo ne za kuhanje.

OSOBNA KARTA
Dužina trupa 10,87 m

Dužina s platformom 12,28 m

Širina 3,85 m
Gaz 0,71 m
Težina 8500 kg

Spremnik goriva 500 l

Spremnik vode 250 l

Kategorija C/10
Motori Volvo Penta 2xD4300
Brodograditelj Bavaria Yachtbau, Njemačka
Zastupnik Adria Yachts, Trogir
Cijena bez PDV-a 380,000 eura

Dva za dva

Toaletni prostor s odvojenim tušem moderno je uređen i opremljen ormarićima, te uz visinu od 190 cm ostavlja dobar dojam. Pramčana kabina ima ležaj 200x140 cm s naglašenom ambijentalnom rasvjetom koja podiže cijeli interijer. I krmena kabina je komforna jer uz dva odvojena kreveta ima i naslonjač za odmor nakon spavanja. S umetkom se kreveti povezuju u ležaj dva za dva, a ugodno iznenađenje je povišeni strop na dnu kreveta koji uz osjećaj prostornosti omogućava i dotok svjetla kroz veliki prozor. Visina na ulazu u kabinu je 195 cm, a iznad sredine kreveta 75 cm. S kvalitetom obloga i završne obrade možemo zakjučiti da je interijer Bavarije na razini najboljih europskih proizvođača.

image

Električni krov je vrijedan svakoga eura

Nikola Vilić/Cropix

U svakome segmentu broda stekli smo visoki dojam komfora osim kod ulaska u strojarnicu projektiranog po mjeri manekena iako nije bilo prepreke da se otvor proširi petnaestak centimetara. Osim prolaska ljudstva, to otežava i provlačenje sve glomaznije opreme. Sama strojarnica je vrlo prostrana i uredno složena sa svom dodatnom opremom: agregat Whisper Power od 5 kW, klima uređaj Sinclair 28.000 BTU, te dizelsko grijanje Kabola od 5 kW. Unutra bi se sigurno moglo naći mjesta za dodatni spremnik goriva.

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Volumen interijera

Krmena klupa

LOŠE

Ulaz u strojarnicu

Spremnik goriva

Konačna brzina

image

Skladno i atraktivno

Nikola Vilić/Cropix
image

Kuhinja s poklopcem sudopera koji štiti sjedalo

Nikola Vilić/Cropix
image

Vlasnička kabina

Nikola Vilić/Cropix
image

Unutrašnja kuhinja

Nikola Vilić/Cropix
image

Toalet s odvojenim tušem

Nikola Vilić/Cropix
image

Kreveti se mogu povezati

Nikola Vilić/Cropix
image

Unutrašnja blagovaonica

Nikola Vilić/Cropix
image

Krmena garnitura ima tri položaja korištenja

Nikola Vilić/Cropix
image

Sunčalište za troje

Nikola Vilić/Cropix
image

Pramčana skakaonica

Nikola Vilić/Cropix
image

Rimski ležaj uz skipera

Nikola Vilić/Cropix
image

Masivni čelik nosi hardtop

Nikola Vilić/Cropix
14. svibanj 2024 09:49