StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMAU Otvorenom moru donosimo test Bavarije SR36, savjete za kupnju pente, sve o proljetnom ribolovu...

Piše OM
5. travnja 2024. - 10:43

Vijest o zabrani pranja brodica u lučicama šokirala je koncesionare i brodovlasnike. Proces čišćenja nakupljenih školjaka i pripreme za nanošenje boje protiv obraštanja trupa odvija se već desetljećima. No, inspektori su ove zime dobili naputak zabraniti svako neovlašteno ispuštanje takvih otpadnih voda u more sukladno Zakonu o vodama.

Preduvjet za izdavanje vodopravne dozvole je ugradnja sustava za sakupljanje i filtriranja tijekom ispiranja visokotlačnim čistačima što imaju rijetke lučice u Jadranu. U novom broju Otvorenog mora donosimo priču o toj problematici i cijenama takvog zahvata. Uz to analiziramo dostupne neotrovne opcije protiv obraštaja uz osvrt na deset godina primjene Hempelovog silikonskog premaza.

image

Inspekcije su zabranile pranje trupova

Božidar Vukičević/Cropix

Nakupljene alge i školjke uzrok su mnogih problema, a jedan od njih je nedostatak snage zbog čega mnogi u pitanje dovode ispravnost motora. Serviser Robert Katunarić svjedoči sve učestalije prigovore nautičara na performanse broda jer su kod kupnje odabirali modele s graničnom snagom ne vodeći računa o dodatnoj težini i realnom budućem opterećenju.

Ove godine Hrvatska će imati čak šest nautičkih sajmova što je svjetski rekord s obzirom na broj stanovnika, ali i pokazatelj prosperiteta te grane gospodarstva. U novome Otvorenom moru donosimo što se može očekivati na tim manifestacijama i kakav će utjecaj imati na budućnost nautike.

Za sve koji razmišljaju o kupnji broda testirali smo Bavariju SR36, motornjak koji u obiteljskom formatu nudi visoki luksuz, te dvotrupac Aquila 32 Sport, prostrani koncept američkog uživanja u plovidbi. Za uspješan proljetni ribolov nije potreba ni brodica već samo dobar savjet našega Šime Duvančića. Uz tehnike za daleko zabacivanje korisne su i upute za ješkanje raka na trokraku udicu za kraljicu komarču. Iz novoga broja preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

28. travanj 2024 01:39