stdClass Object ( [id] => 1079917 [title] => Testirali smo luksuznu jedrilicu neupitne ljepote i elegancije, jedinstvenu u svijetu: Solinjani su tržištu poslali jasnu poruku [alias] => testirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon isporučenih više od 480 jedrilica i niza uspješnih modela, solinsko brodogradilište Salona Yachts kao da je ispalo iz dobroga vjetra te gotovo cijelo desetljeće luta i traži kurs koji će ih vratiti na staru rutu.

Obnavljanjem suradnje s J&J Studiom braće Jakopin, koji su dizajnirali najuspješnije modele Salone, nautičkom tržištu poslana je jasna poruka, a porinućem Salone 46, nasljednice svoga prvijenca Salone 45, te uspješne Salone 44, brodograditelji iz Solina kao da su započeli neki novi ciklus poslovanja.

Za stvaranje nove Salone od ideje do realizacije trebalo je samo godinu i pol dana, rok kojim bi se rado pohvalila i mnogo veća i financijski jača brodogradilišta.

Osim znanja koje škver posjeduje, za porinuće novoga plovila u tako kratkom roku zaslužan je i novi kormilar škvera Marin Donadini, koji je stečena iskustva iz velikog škvera implementirao u proizvodni proces nove Salone.

Zelena budućnost

Nije zanemarivo ni što se Salona okreće razvoju, podršci i implementaciji zelenih tehnologija, tako da se pri izradi novih jedrilica sve više napora ulaže u održivu proizvodnju maksimalnim korištenjem ekološki prihvatljivijih materijala, dok u budućnosti žele graditi jedrilice koje su u potpunosti biorazgradive.

U planu im je da u idućim godinama razviju proizvodnju Salona isključivo na elektropogon, pa nije iznenađenje da je nakon uspješne elektrifikacije Salone 380, i prva 46-ica na elektropogon. Ugradnja takvog pogona zahtijeva dodatna znanja i vještine, koje su u Salona Yachtsu usvojili u suradnji s partnerom i proizvođačem elektromotora Oceanvolt iz Finske.

Salona 46 s dva električna motora i propelera jedinstvena je ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskom tržištu. Opremljena je ServoProp sistemom Oceanvolta s promjenjivim kutom lopatica propelera, što omogućava optimalno punjenje baterija dok plovi na vjetar, uz minimalan otpor i gubitak brzine pod jedrima.

---

---


Promišljenim odabirom dva motora, smještena ispod kreveta u krmenim kabinama, postignuta je mogućnost da jedan motor pomaže jedrima u stvaranju prividnog vjetra, a drugi obnavlja potrošnju na brodu, pojednostavljuje manevriranje u akvatoriju skučene marine i eliminira potrebu ugradnje pramčanog bow thrustera.

Prema dostupnim podacima, brzinom od pet čvorova autonomija broda je 45 milja, a jedrenjem brzinom od pet-šest čvorova za 20-ak sati baterije bi se trebale u potpunosti nadopuniti.

Naravno, kako se ipak radi o rasnoj jedrilici gdje će se često koristiti jedrom i motorom, a pokazivača nivoa goriva nema, Oceanvoltov nadzorni monitor u svakom trenutku pokazuje stanje baterija, autonomiju izraženu u satima, te da li trenutačno punite ili praznite baterije.

Elektrificirana Salona opremljena je setom Cleantron Li-ion baterija kapaciteta od 30,4 kWh, smještenih u prostoru strojarnice. Osim njih, postoje i dvije servisne AGM baterije od 170 Ah za standardne potrošače, a kako nema alternatora koji ih nadopunjuje, treba koristiti solarne panele. Salona 46 ima i biorazgradiva One sail jedra, pa možemo zaključiti da je njezin pogon u potpunosti zelen.

Vertikalni pramac

Susret s dovršenom jedrilicom vrlo je upečatljiv jer se odmah vidi da je riječ o rasnom krstašu kategorije cruiser-racer s atraktivnom, ali nježno oblikovanom vanjštinom. Linije na koje nas je J&J Studio već naviknuo čine da na prvi pogled izgleda kao izdužena Salona 44, ali samo na prvi pogled jer ipak se radi o posve novom brodu.

Okomito odsječena krma, gotovo vertikalni pramac s naglašenim baštunom, uspravni bokovi i široke radne palube, te veliki i prostrani kokpit – sve to odiše elegancijom i čistoćom linija, te naslućuje dobre karakteristike pri jedrenju. Krma se zatvara preklopnim krmenim zrcalom koje se, potpomognuto elektropogonom, jednostavno pretvara u privatnu plažu opremljenu vanjskim tušem i komotnim montažnim ljestvama.

---

image
Nova Salona ima dva timuna
HANZA MEDIA
---

Sada nema one dosadne klupe koju ste morali preskakati da iziđete na obalu preko pasarele. I nikad niste znali kamo s njom. Jedino bismo preporučili ugradnju mehaničkih osigurača, kako bi platforma bila sigurnija kada se koristi kao klupa na krmi.

Stražnjim dijelom prostranoga kokpita dominira veliki prostor posvećen skiperu, ispod kojeg se nalazi spremište u kojem je mehanizam kormila i autopilota, te još dosta prostora za smještaj tehničkih sitnica. Dva velika poklopca omogućuju neometani pristup i inspekciju mehanizama. Ostatak unutrašnjosti plovila odvojen je vodonepropusnom pregradom, a u desnom je dijelu predviđen i smještaj splavi.

Dva kola kormila omogućuju skiperu izbor najbolje pozicije te pregled broda i plovnog puta u svim uvjetima, kao i dobru komunikaciju uzduž kokpita. Prednji dio kokpita predviđen je za ugodno krstarenje i/ili jedrenje. Opremljen stolićem, može postati vanjski salon za osam osoba ili, kad se stolić demontira, radni prostor za posadu u kojem nema skrivenih zapreka.

Funkcionalno raspoređenom opremom i detaljima omogućuje se rukovanje plovilom pod jedrima jednako dobro s punom ili reduciranom posadom, čak i kod izvođenja najzahtjevnijih manevara.

Karbonski baštun

Krajevi škote sprovedeni su prema vinčevima u kokpitu kroz tunel ispod palube, a klizač škote ukopan je u pod kokpita koji se može zatvoriti da ne smeta. Tri para vinčeva okružuju kokpit, dva iznad klupa i jedan na kabini prvenstveno za rad s podigačima, od kojih je jedan električki pokretan. Prekidači za taj vinč smješteni su na podu kokpita.

To je rješenje koje nam se nije sviđalo ni kod prijašnjih Salona, jer je često dolazilo do njihova oštećenja kada virtuoz na klavijaturi od gindaca počne svirati ozbiljnije teme.

---

image
Svi konopi su skriveni i ne ometaju komunikaciju
HANZA MEDIA
---

S obiju strana ulaza locirana su stropna okna koja se mogu otvarati, no nespretno su postavljena jer se konopi mogu podvući pod staklo i oštetiti ga. Paluba je minimalistički uređena, ali pod tim ne mislimo da se škrtarilo u opremanju, već je napravljena tako da se njome nesmetano i sigurno prolazi, s puno originalnih detalja. Sve što se moglo, podvuklo se ispod palube ili u samu palubu.

Iz kokpita se lako prelazi na bočne šetnice, koje su dodatno osigurane ogradom i rukohvatom na kabini. Dužina rukohvata je promišljeno dimenzionirana, tako da neće smetati ugradnji barbera floka za jedrenje maksimalno oštro u vjetar. Zahvaljujući brzom i laganom trupu, Salona 46 može imati i manja prednja jedra (non overlaping – 105 posto), pa su bočne pripone punog profila uhvaćene na sami bok i ojačanja u trupu.

Na samome pramcu nalazi se veliko spremište – sail locker i odvojeni sidreni gavun u kojem je, osim sidrenog vitla i lanca, ispod palube smješten i roler prednjeg jedra. Cjelinu zaokružuje robusni i prostran karbonski baštun koji služi kao hvatište za Genaker ili Code 0, ispod njega je nosač sidra, a otvorena ograda olakšava pristup baštunu koji se može koristiti i za silazak na neuređene obale.

Silaskom u potpalublje otkrivamo ne samo kvalitetu kojom su Salone zaslužile mjesto pod tržišnim suncem proteklih godina, nego i promišljenost u koncepciji i iskorištenosti prostora, te praćenje današnjih trendova u nautičkoj industriji. Stube za silazak u potpalublje imaju četiri gazišta s blagim nagibom, a njihovim podizanjem otvara se strojarnica. Standardno je tu ugrađen Yanmar 4JH57, prostor je dobro izoliran i pregledan, a svaki vitalni dio motora dostupan.

---

image
Elektromotor Oceanvolta
HANZA MEDIA
---

Tri ili četiri kabine

Salona 46 nudi se u varijanti s tri ili četiri kabine, koje se razlikuju samo u pramčanom dijelu. U varijanti s četiri kabine, dvije pramčane su organizirane tako da sada nemamo više sail lockera na pramcu, nego je neposredno iza stijenke sidrenog dijela postavljena dupla postelja, a pod desnim bokom je ormar za odjeću. Do vrata glavne pregrade mali je prolaz, lijevo je kabina s dvije postelje na kat, a desno mala kabina WC-a s tušem.

Ipak smo mišljenja da varijanta s tri kabine daje ovoj Saloni zamjetnu dozu ekskluzivnosti i luksuza. U ovoj varijanti pramčana kabina ima raskošnu kupaonicu sa zasebnom tuš-kabinom, veliki garderobni ormar i obilje prostora za spremanje ispod i sa strane kreveta, te veliko predsoblje. A ostaje nam i sail locker – što nije zanemarivo.

Krmene kabine zrcalno su identične s duplim posteljama od preko dva metra. Dijelom su smještene pod kokpit, a dijelom pod sjedala u kokpitu i kabinu, čime je postignuta prozračnost i volumen kabina. Imaju pristojne garderobne ormare, ladice za odlaganje stvari i prostor za presvlačenje.

Obje kabine koriste se prostranom i dobro opremljenom kupaonicom s WC-om i zasebnom tuš-kabinom, smještenom s desne strane plovila. Nasuprot je kuhinja organizirana na L, sa svim potrebnim elementima za pripremu i smještaj hrane.

Centralnim dijelom potpalublja dominira salon. Dva udobna divana, od kojih je jedan u obliku slova U, a drugi položen nasuprot stolu, dovoljno su duga da se mogu koristiti i kao ležajevi.

Osim nevidljivih detalja, poput čeličnih kostura za ukrute kobilice i bočnih pripona, na svakom koraku vidi se posvećenost iskorištavanju svakog kutka slobodnog prostora detaljima, kao što su integrirani navigacijski stolić u desnom ležaju ili mini bar u nosaču stola.

Stol je sklopiv i izmaknut od središnje osi da ne ometa prolaz, a kada se rasklopi, sve do suprotne klupe dobije se prostor za udoban smještaj i blagovanje do desetak osoba. Inače, cijelim interijerom dominiraju jednostavne ravne površine, a rubovi su zaobljeni.

---

image
Skiperski stol se sklopi i pretvori u treće sjedalo
HANZA MEDIA
---

Obilje svjetlosti

U brodu je sve komotno i prostrano, a brojna okna osiguravaju dobru dnevnu osvijetljenost i prirodnu ventilaciju, jer se neka mogu otvoriti. Panoramska okna, pak, dodatno naglašavaju osjećaj neposrednog dodira s morskim okruženjem. Velika mogućnost odabira materijala i boja za oblaganje interijera nudi personalizaciju prema željama vlasnika.

Cijena osnovnog modela je 259.000 eura (fco tvornica, bez PDV-a). Vrijedi spomenuti da nadogradnja električnom propulzijom ServoProp 10 kW košta dodatnih 70.000 eura, što će birati ekološki osviješteni nautičari koji vole lijepa i elegantna plovila uz vrhunske performanse pod jedrima.

Iako nam je Eol uskratio mogućnost testiranja nove Salone pod jedrima, a nismo se željeli ovakvom rasnom jedrilicom mučiti po bonaci, iz svega viđenog uvjereni smo da će nova Salona 46 biti na ponos projektanta i prepoznata kao lijep, komforan i brz green cruiser racer.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.......14,14 m
Dužina trupa.......13,50 m
Dužina vodene linije.......12,23 m
Širina maks.........4,20 m
Gaz...........2,44/2,61 m
Težina....................9800 kg
Balast...................2887/3025
Glavno jedro............63,90 m²
Genoa............45,1 m²
Kategorija...............A – Ocean
Dizajn.................J&J Studio i Salona tim
Proizvođač.................Salona Yacht, Solin
Cijena bez PDV-a.............259.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- odličan koncept i raspored u kokpitu
- prirodno svjetlo i ventilacija potpalublja
- mogućnost personalizacije

MINUS
- mehaničko osiguranje krmene platforme/klupe
- položaj prekidača za upravljanje vinčem podigača
- položaj stropnih okana krmenih kabina

---

---

image
Salon je pun svjetla
HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatski proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => hrvatski proizvod 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-20 17:44:50 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-05 21:30:18 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-02-25 07:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15926646.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866158.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866160.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866162.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866170.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866172.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866174.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866178.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866180.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866182.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866184.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866186.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866188.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866190.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866194.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866196.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866198.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866494.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15866496.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15926640.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15926642.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/20\/15926644.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Po formi se vidi brzinski potencijal","Svojim jedrima hvata svaki zapuh vjetra","Salona 46 <\/em>voli brzinu i s lako\u0107om je posti\u017ee","Linija zelene slolinjanke<\/em> je besprijekorna","Krmena kabina","Elektromotor Oceanvolta<\/em>","U strojarnici <\/em>su Cleantron Li-ion<\/em> baterije od 30,4 kWh","Vlasni\u010dka pram\u010dana kabina","Funkcionalni toaletni prostor","Skiperski stol se sklopi i pretvori u tre\u0107e sjedalo","Salon je pun svjetla","Krmeni dio funkcionalno je slo\u017een<\/em>","Stanje baterija prati pametni nadzor Oceanvolta<\/em>","Nova Salona <\/em>ima dva timuna","Svaki je detalj pa\u017eljivo i sigurno izveden","Sidreni gavun i sail locker<\/em>","Svi konopi su skriveni i ne ometaju komunikaciju","Krmeno zrcalo u\u010das postane prostrana platforma","Marin Donadini, direktor Salona Yachtsa<\/em>, zadovoljan je prinovom u floti","Na dva bofora vjetra ide 5 \u010dvorova","S elektri\u010dnim motorom ide osam \u010dvorova","Na moru je impresivna
\nZA OTVARANJE"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1132","hd_15926646_1920.jpg":"1920x1080","k_15926646_1280.jpg":"1280x1280","k_15926646_1024.jpg":"1024x1024","k_15926646_640.jpg":"640x640","k_15926646_480.jpg":"480x480","k_15926646_340.jpg":"340x340","k_15926646_220.jpg":"220x220","o_15926646_1280.jpg":"1280x754","o_15926646_1024.jpg":"1024x603","o_15926646_640.jpg":"640x377","o_15926646_480.jpg":"480x283","o_15926646_340.jpg":"340x200","o_15926646_220.jpg":"220x129","h_15926646_1280.jpg":"1280x854","h_15926646_1024.jpg":"1024x683","h_15926646_640.jpg":"640x427","h_15926646_480.jpg":"480x320","h_15926646_340.jpg":"340x227","h_15926646_220.jpg":"220x147","pp_15926646_1280.jpg":"1006x1280","pp_15926646_1024.jpg":"805x1024","pp_15926646_640.jpg":"503x640","pp_15926646_480.jpg":"377x480","pp_15926646_340.jpg":"267x340","pp_15926646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15866158_1920.jpg":"1920x1080","k_15866158_1280.jpg":"1280x1280","k_15866158_1024.jpg":"1024x1024","k_15866158_640.jpg":"640x640","k_15866158_480.jpg":"480x480","k_15866158_340.jpg":"340x340","k_15866158_220.jpg":"220x220","o_15866158_1280.jpg":"1280x853","o_15866158_1024.jpg":"1024x682","o_15866158_640.jpg":"640x426","o_15866158_480.jpg":"480x320","o_15866158_340.jpg":"340x226","o_15866158_220.jpg":"220x146","h_15866158_1280.jpg":"1280x854","h_15866158_1024.jpg":"1024x683","h_15866158_640.jpg":"640x427","h_15866158_480.jpg":"480x320","h_15866158_340.jpg":"340x227","h_15866158_220.jpg":"220x147","pp_15866158_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866158_1024.jpg":"805x1024","pp_15866158_640.jpg":"503x640","pp_15866158_480.jpg":"377x480","pp_15866158_340.jpg":"267x340","pp_15866158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15866160_1920.jpg":"1920x1080","k_15866160_1280.jpg":"1280x1280","k_15866160_1024.jpg":"1024x1024","k_15866160_640.jpg":"640x640","k_15866160_480.jpg":"480x480","k_15866160_340.jpg":"340x340","k_15866160_220.jpg":"220x220","o_15866160_1280.jpg":"1280x853","o_15866160_1024.jpg":"1024x682","o_15866160_640.jpg":"640x426","o_15866160_480.jpg":"480x320","o_15866160_340.jpg":"340x226","o_15866160_220.jpg":"220x146","h_15866160_1280.jpg":"1280x854","h_15866160_1024.jpg":"1024x683","h_15866160_640.jpg":"640x427","h_15866160_480.jpg":"480x320","h_15866160_340.jpg":"340x227","h_15866160_220.jpg":"220x147","pp_15866160_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866160_1024.jpg":"805x1024","pp_15866160_640.jpg":"503x640","pp_15866160_480.jpg":"377x480","pp_15866160_340.jpg":"267x340","pp_15866160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1233","hd_15866162_1920.jpg":"1920x1080","k_15866162_1280.jpg":"1280x1280","k_15866162_1024.jpg":"1024x1024","k_15866162_640.jpg":"640x640","k_15866162_480.jpg":"480x480","k_15866162_340.jpg":"340x340","k_15866162_220.jpg":"220x220","o_15866162_1280.jpg":"1280x822","o_15866162_1024.jpg":"1024x657","o_15866162_640.jpg":"640x411","o_15866162_480.jpg":"480x308","o_15866162_340.jpg":"340x218","o_15866162_220.jpg":"220x141","h_15866162_1280.jpg":"1280x854","h_15866162_1024.jpg":"1024x683","h_15866162_640.jpg":"640x427","h_15866162_480.jpg":"480x320","h_15866162_340.jpg":"340x227","h_15866162_220.jpg":"220x147","pp_15866162_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866162_1024.jpg":"805x1024","pp_15866162_640.jpg":"503x640","pp_15866162_480.jpg":"377x480","pp_15866162_340.jpg":"267x340","pp_15866162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3008","hd_15866170_1920.jpg":"1920x1080","k_15866170_1280.jpg":"1280x1280","k_15866170_1024.jpg":"1024x1024","k_15866170_640.jpg":"640x640","k_15866170_480.jpg":"480x480","k_15866170_340.jpg":"340x340","k_15866170_220.jpg":"220x220","o_15866170_1280.jpg":"1280x2005","o_15866170_1024.jpg":"1024x1604","o_15866170_640.jpg":"640x1002","o_15866170_480.jpg":"480x752","o_15866170_340.jpg":"340x532","o_15866170_220.jpg":"220x344","h_15866170_1280.jpg":"1280x854","h_15866170_1024.jpg":"1024x683","h_15866170_640.jpg":"640x427","h_15866170_480.jpg":"480x320","h_15866170_340.jpg":"340x227","h_15866170_220.jpg":"220x147","pp_15866170_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866170_1024.jpg":"805x1024","pp_15866170_640.jpg":"503x640","pp_15866170_480.jpg":"377x480","pp_15866170_340.jpg":"267x340","pp_15866170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2394","hd_15866172_1920.jpg":"1920x1080","k_15866172_1280.jpg":"1280x1280","k_15866172_1024.jpg":"1024x1024","k_15866172_640.jpg":"640x640","k_15866172_480.jpg":"480x480","k_15866172_340.jpg":"340x340","k_15866172_220.jpg":"220x220","o_15866172_1280.jpg":"1280x1596","o_15866172_1024.jpg":"1024x1276","o_15866172_640.jpg":"640x798","o_15866172_480.jpg":"480x598","o_15866172_340.jpg":"340x423","o_15866172_220.jpg":"220x274","h_15866172_1280.jpg":"1280x854","h_15866172_1024.jpg":"1024x683","h_15866172_640.jpg":"640x427","h_15866172_480.jpg":"480x320","h_15866172_340.jpg":"340x227","h_15866172_220.jpg":"220x147","pp_15866172_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866172_1024.jpg":"805x1024","pp_15866172_640.jpg":"503x640","pp_15866172_480.jpg":"377x480","pp_15866172_340.jpg":"267x340","pp_15866172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2883","hd_15866174_1920.jpg":"1920x1080","k_15866174_1280.jpg":"1280x1280","k_15866174_1024.jpg":"1024x1024","k_15866174_640.jpg":"640x640","k_15866174_480.jpg":"480x480","k_15866174_340.jpg":"340x340","k_15866174_220.jpg":"220x220","o_15866174_1280.jpg":"1280x1922","o_15866174_1024.jpg":"1024x1537","o_15866174_640.jpg":"640x961","o_15866174_480.jpg":"480x720","o_15866174_340.jpg":"340x510","o_15866174_220.jpg":"220x330","h_15866174_1280.jpg":"1280x854","h_15866174_1024.jpg":"1024x683","h_15866174_640.jpg":"640x427","h_15866174_480.jpg":"480x320","h_15866174_340.jpg":"340x227","h_15866174_220.jpg":"220x147","pp_15866174_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866174_1024.jpg":"805x1024","pp_15866174_640.jpg":"503x640","pp_15866174_480.jpg":"377x480","pp_15866174_340.jpg":"267x340","pp_15866174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1204","hd_15866178_1920.jpg":"1920x1080","k_15866178_1280.jpg":"1280x1280","k_15866178_1024.jpg":"1024x1024","k_15866178_640.jpg":"640x640","k_15866178_480.jpg":"480x480","k_15866178_340.jpg":"340x340","k_15866178_220.jpg":"220x220","o_15866178_1280.jpg":"1280x802","o_15866178_1024.jpg":"1024x642","o_15866178_640.jpg":"640x401","o_15866178_480.jpg":"480x301","o_15866178_340.jpg":"340x213","o_15866178_220.jpg":"220x137","h_15866178_1280.jpg":"1280x854","h_15866178_1024.jpg":"1024x683","h_15866178_640.jpg":"640x427","h_15866178_480.jpg":"480x320","h_15866178_340.jpg":"340x227","h_15866178_220.jpg":"220x147","pp_15866178_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866178_1024.jpg":"805x1024","pp_15866178_640.jpg":"503x640","pp_15866178_480.jpg":"377x480","pp_15866178_340.jpg":"267x340","pp_15866178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","hd_15866180_1920.jpg":"1920x1080","k_15866180_1280.jpg":"1280x1280","k_15866180_1024.jpg":"1024x1024","k_15866180_640.jpg":"640x640","k_15866180_480.jpg":"480x480","k_15866180_340.jpg":"340x340","k_15866180_220.jpg":"220x220","o_15866180_1280.jpg":"1280x862","o_15866180_1024.jpg":"1024x689","o_15866180_640.jpg":"640x431","o_15866180_480.jpg":"480x323","o_15866180_340.jpg":"340x228","o_15866180_220.jpg":"220x148","h_15866180_1280.jpg":"1280x854","h_15866180_1024.jpg":"1024x683","h_15866180_640.jpg":"640x427","h_15866180_480.jpg":"480x320","h_15866180_340.jpg":"340x227","h_15866180_220.jpg":"220x147","pp_15866180_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866180_1024.jpg":"805x1024","pp_15866180_640.jpg":"503x640","pp_15866180_480.jpg":"377x480","pp_15866180_340.jpg":"267x340","pp_15866180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_15866182_1920.jpg":"1920x1080","k_15866182_1280.jpg":"1280x1280","k_15866182_1024.jpg":"1024x1024","k_15866182_640.jpg":"640x640","k_15866182_480.jpg":"480x480","k_15866182_340.jpg":"340x340","k_15866182_220.jpg":"220x220","o_15866182_1280.jpg":"1280x1920","o_15866182_1024.jpg":"1024x1536","o_15866182_640.jpg":"640x960","o_15866182_480.jpg":"480x720","o_15866182_340.jpg":"340x510","o_15866182_220.jpg":"220x330","h_15866182_1280.jpg":"1280x854","h_15866182_1024.jpg":"1024x683","h_15866182_640.jpg":"640x427","h_15866182_480.jpg":"480x320","h_15866182_340.jpg":"340x227","h_15866182_220.jpg":"220x147","pp_15866182_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866182_1024.jpg":"805x1024","pp_15866182_640.jpg":"503x640","pp_15866182_480.jpg":"377x480","pp_15866182_340.jpg":"267x340","pp_15866182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1106","hd_15866184_1920.jpg":"1920x1080","k_15866184_1280.jpg":"1280x1280","k_15866184_1024.jpg":"1024x1024","k_15866184_640.jpg":"640x640","k_15866184_480.jpg":"480x480","k_15866184_340.jpg":"340x340","k_15866184_220.jpg":"220x220","o_15866184_1280.jpg":"1280x737","o_15866184_1024.jpg":"1024x589","o_15866184_640.jpg":"640x368","o_15866184_480.jpg":"480x276","o_15866184_340.jpg":"340x195","o_15866184_220.jpg":"220x126","h_15866184_1280.jpg":"1280x854","h_15866184_1024.jpg":"1024x683","h_15866184_640.jpg":"640x427","h_15866184_480.jpg":"480x320","h_15866184_340.jpg":"340x227","h_15866184_220.jpg":"220x147","pp_15866184_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866184_1024.jpg":"805x1024","pp_15866184_640.jpg":"503x640","pp_15866184_480.jpg":"377x480","pp_15866184_340.jpg":"267x340","pp_15866184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","hd_15866186_1920.jpg":"1920x1080","k_15866186_1280.jpg":"1280x1280","k_15866186_1024.jpg":"1024x1024","k_15866186_640.jpg":"640x640","k_15866186_480.jpg":"480x480","k_15866186_340.jpg":"340x340","k_15866186_220.jpg":"220x220","o_15866186_1280.jpg":"1280x818","o_15866186_1024.jpg":"1024x654","o_15866186_640.jpg":"640x409","o_15866186_480.jpg":"480x307","o_15866186_340.jpg":"340x217","o_15866186_220.jpg":"220x140","h_15866186_1280.jpg":"1280x854","h_15866186_1024.jpg":"1024x683","h_15866186_640.jpg":"640x427","h_15866186_480.jpg":"480x320","h_15866186_340.jpg":"340x227","h_15866186_220.jpg":"220x147","pp_15866186_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866186_1024.jpg":"805x1024","pp_15866186_640.jpg":"503x640","pp_15866186_480.jpg":"377x480","pp_15866186_340.jpg":"267x340","pp_15866186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1094","hd_15866188_1920.jpg":"1920x1080","k_15866188_1280.jpg":"1280x1280","k_15866188_1024.jpg":"1024x1024","k_15866188_640.jpg":"640x640","k_15866188_480.jpg":"480x480","k_15866188_340.jpg":"340x340","k_15866188_220.jpg":"220x220","o_15866188_1280.jpg":"1280x729","o_15866188_1024.jpg":"1024x583","o_15866188_640.jpg":"640x364","o_15866188_480.jpg":"480x273","o_15866188_340.jpg":"340x193","o_15866188_220.jpg":"220x125","h_15866188_1280.jpg":"1280x854","h_15866188_1024.jpg":"1024x683","h_15866188_640.jpg":"640x427","h_15866188_480.jpg":"480x320","h_15866188_340.jpg":"340x227","h_15866188_220.jpg":"220x147","pp_15866188_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866188_1024.jpg":"805x1024","pp_15866188_640.jpg":"503x640","pp_15866188_480.jpg":"377x480","pp_15866188_340.jpg":"267x340","pp_15866188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1198","hd_15866190_1920.jpg":"1920x1080","k_15866190_1280.jpg":"1280x1280","k_15866190_1024.jpg":"1024x1024","k_15866190_640.jpg":"640x640","k_15866190_480.jpg":"480x480","k_15866190_340.jpg":"340x340","k_15866190_220.jpg":"220x220","o_15866190_1280.jpg":"1280x798","o_15866190_1024.jpg":"1024x638","o_15866190_640.jpg":"640x399","o_15866190_480.jpg":"480x299","o_15866190_340.jpg":"340x212","o_15866190_220.jpg":"220x137","h_15866190_1280.jpg":"1280x854","h_15866190_1024.jpg":"1024x683","h_15866190_640.jpg":"640x427","h_15866190_480.jpg":"480x320","h_15866190_340.jpg":"340x227","h_15866190_220.jpg":"220x147","pp_15866190_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866190_1024.jpg":"805x1024","pp_15866190_640.jpg":"503x640","pp_15866190_480.jpg":"377x480","pp_15866190_340.jpg":"267x340","pp_15866190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15866194_1920.jpg":"1920x1080","k_15866194_1280.jpg":"1280x1280","k_15866194_1024.jpg":"1024x1024","k_15866194_640.jpg":"640x640","k_15866194_480.jpg":"480x480","k_15866194_340.jpg":"340x340","k_15866194_220.jpg":"220x220","o_15866194_1280.jpg":"1280x853","o_15866194_1024.jpg":"1024x682","o_15866194_640.jpg":"640x426","o_15866194_480.jpg":"480x320","o_15866194_340.jpg":"340x226","o_15866194_220.jpg":"220x146","h_15866194_1280.jpg":"1280x854","h_15866194_1024.jpg":"1024x683","h_15866194_640.jpg":"640x427","h_15866194_480.jpg":"480x320","h_15866194_340.jpg":"340x227","h_15866194_220.jpg":"220x147","pp_15866194_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866194_1024.jpg":"805x1024","pp_15866194_640.jpg":"503x640","pp_15866194_480.jpg":"377x480","pp_15866194_340.jpg":"267x340","pp_15866194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2421","hd_15866196_1920.jpg":"1920x1080","k_15866196_1280.jpg":"1280x1280","k_15866196_1024.jpg":"1024x1024","k_15866196_640.jpg":"640x640","k_15866196_480.jpg":"480x480","k_15866196_340.jpg":"340x340","k_15866196_220.jpg":"220x220","o_15866196_1280.jpg":"1280x1614","o_15866196_1024.jpg":"1024x1291","o_15866196_640.jpg":"640x807","o_15866196_480.jpg":"480x605","o_15866196_340.jpg":"340x428","o_15866196_220.jpg":"220x277","h_15866196_1280.jpg":"1280x854","h_15866196_1024.jpg":"1024x683","h_15866196_640.jpg":"640x427","h_15866196_480.jpg":"480x320","h_15866196_340.jpg":"340x227","h_15866196_220.jpg":"220x147","pp_15866196_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866196_1024.jpg":"805x1024","pp_15866196_640.jpg":"503x640","pp_15866196_480.jpg":"377x480","pp_15866196_340.jpg":"267x340","pp_15866196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2769","hd_15866198_1920.jpg":"1920x1080","k_15866198_1280.jpg":"1280x1280","k_15866198_1024.jpg":"1024x1024","k_15866198_640.jpg":"640x640","k_15866198_480.jpg":"480x480","k_15866198_340.jpg":"340x340","k_15866198_220.jpg":"220x220","o_15866198_1280.jpg":"1280x1846","o_15866198_1024.jpg":"1024x1476","o_15866198_640.jpg":"640x923","o_15866198_480.jpg":"480x692","o_15866198_340.jpg":"340x490","o_15866198_220.jpg":"220x317","h_15866198_1280.jpg":"1280x854","h_15866198_1024.jpg":"1024x683","h_15866198_640.jpg":"640x427","h_15866198_480.jpg":"480x320","h_15866198_340.jpg":"340x227","h_15866198_220.jpg":"220x147","pp_15866198_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866198_1024.jpg":"805x1024","pp_15866198_640.jpg":"503x640","pp_15866198_480.jpg":"377x480","pp_15866198_340.jpg":"267x340","pp_15866198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1294","hd_15866494_1920.jpg":"1920x1080","k_15866494_1280.jpg":"1280x1280","k_15866494_1024.jpg":"1024x1024","k_15866494_640.jpg":"640x640","k_15866494_480.jpg":"480x480","k_15866494_340.jpg":"340x340","k_15866494_220.jpg":"220x220","o_15866494_1280.jpg":"1280x862","o_15866494_1024.jpg":"1024x690","o_15866494_640.jpg":"640x431","o_15866494_480.jpg":"480x323","o_15866494_340.jpg":"340x229","o_15866494_220.jpg":"220x148","h_15866494_1280.jpg":"1280x854","h_15866494_1024.jpg":"1024x683","h_15866494_640.jpg":"640x427","h_15866494_480.jpg":"480x320","h_15866494_340.jpg":"340x227","h_15866494_220.jpg":"220x147","pp_15866494_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866494_1024.jpg":"805x1024","pp_15866494_640.jpg":"503x640","pp_15866494_480.jpg":"377x480","pp_15866494_340.jpg":"267x340","pp_15866494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2837","hd_15866496_1920.jpg":"1920x1080","k_15866496_1280.jpg":"1280x1280","k_15866496_1024.jpg":"1024x1024","k_15866496_640.jpg":"640x640","k_15866496_480.jpg":"480x480","k_15866496_340.jpg":"340x340","k_15866496_220.jpg":"220x220","o_15866496_1280.jpg":"1280x1891","o_15866496_1024.jpg":"1024x1513","o_15866496_640.jpg":"640x945","o_15866496_480.jpg":"480x709","o_15866496_340.jpg":"340x502","o_15866496_220.jpg":"220x325","h_15866496_1280.jpg":"1280x854","h_15866496_1024.jpg":"1024x683","h_15866496_640.jpg":"640x427","h_15866496_480.jpg":"480x320","h_15866496_340.jpg":"340x227","h_15866496_220.jpg":"220x147","pp_15866496_1280.jpg":"1006x1280","pp_15866496_1024.jpg":"805x1024","pp_15866496_640.jpg":"503x640","pp_15866496_480.jpg":"377x480","pp_15866496_340.jpg":"267x340","pp_15866496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2869","hd_15926640_1920.jpg":"1920x1080","k_15926640_1280.jpg":"1280x1280","k_15926640_1024.jpg":"1024x1024","k_15926640_640.jpg":"640x640","k_15926640_480.jpg":"480x480","k_15926640_340.jpg":"340x340","k_15926640_220.jpg":"220x220","o_15926640_1280.jpg":"1280x1912","o_15926640_1024.jpg":"1024x1530","o_15926640_640.jpg":"640x956","o_15926640_480.jpg":"480x717","o_15926640_340.jpg":"340x508","o_15926640_220.jpg":"220x328","h_15926640_1280.jpg":"1280x854","h_15926640_1024.jpg":"1024x683","h_15926640_640.jpg":"640x427","h_15926640_480.jpg":"480x320","h_15926640_340.jpg":"340x227","h_15926640_220.jpg":"220x147","pp_15926640_1280.jpg":"1006x1280","pp_15926640_1024.jpg":"805x1024","pp_15926640_640.jpg":"503x640","pp_15926640_480.jpg":"377x480","pp_15926640_340.jpg":"267x340","pp_15926640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_15926642_1920.jpg":"1920x1080","k_15926642_1280.jpg":"1280x1280","k_15926642_1024.jpg":"1024x1024","k_15926642_640.jpg":"640x640","k_15926642_480.jpg":"480x480","k_15926642_340.jpg":"340x340","k_15926642_220.jpg":"220x220","o_15926642_1280.jpg":"1280x834","o_15926642_1024.jpg":"1024x667","o_15926642_640.jpg":"640x417","o_15926642_480.jpg":"480x313","o_15926642_340.jpg":"340x221","o_15926642_220.jpg":"220x143","h_15926642_1280.jpg":"1280x854","h_15926642_1024.jpg":"1024x683","h_15926642_640.jpg":"640x427","h_15926642_480.jpg":"480x320","h_15926642_340.jpg":"340x227","h_15926642_220.jpg":"220x147","pp_15926642_1280.jpg":"1006x1280","pp_15926642_1024.jpg":"805x1024","pp_15926642_640.jpg":"503x640","pp_15926642_480.jpg":"377x480","pp_15926642_340.jpg":"267x340","pp_15926642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_15926644_1920.jpg":"1920x1080","k_15926644_1280.jpg":"1280x1280","k_15926644_1024.jpg":"1024x1024","k_15926644_640.jpg":"640x640","k_15926644_480.jpg":"480x480","k_15926644_340.jpg":"340x340","k_15926644_220.jpg":"220x220","o_15926644_1280.jpg":"1280x852","o_15926644_1024.jpg":"1024x682","o_15926644_640.jpg":"640x426","o_15926644_480.jpg":"480x319","o_15926644_340.jpg":"340x226","o_15926644_220.jpg":"220x146","h_15926644_1280.jpg":"1280x854","h_15926644_1024.jpg":"1024x683","h_15926644_640.jpg":"640x427","h_15926644_480.jpg":"480x320","h_15926644_340.jpg":"340x227","h_15926644_220.jpg":"220x147","pp_15926644_1280.jpg":"1006x1280","pp_15926644_1024.jpg":"805x1024","pp_15926644_640.jpg":"503x640","pp_15926644_480.jpg":"377x480","pp_15926644_340.jpg":"267x340","pp_15926644_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15368729 Threads: 7 Questions: 3187108051 Slow queries: 7155413 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235722415 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu-1079917 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu-1079917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631805 [name] => salona 46 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-25 08:38:53 [main_article_id] => 0 [alias] => salona-46 [link] => /tag/salona-46 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 465784 [name] => jedrilica na električni pogon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrilica-na-elektricni-pogon [link] => /tag/jedrilica-na-elektricni-pogon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648531 [name] => Sergije Dvornik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 22:14:01 [main_article_id] => 0 [alias] => sergije-dvornik [link] => /tag/sergije-dvornik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatski proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo luksuznu jedrilicu neupitne ljepote i elegancije, jedinstvenu u svijetu: Solinjani su tržištu poslali jasnu poruku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15926646.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Po formi se vidi brzinski potencijal [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15926646.jpg [title] => Po formi se vidi brzinski potencijal Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866158.jpg [title] => Svojim jedrima hvata svaki zapuh vjetra HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866160.jpg [title] => Salona 46 voli brzinu i s lakoćom je postiže HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866162.jpg [title] => Linija zelene slolinjanke je besprijekorna HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866170.jpg [title] => Krmena kabina HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866172.jpg [title] => Elektromotor Oceanvolta HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866174.jpg [title] => U strojarnici su Cleantron Li-ion baterije od 30,4 kWh HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866178.jpg [title] => Vlasnička pramčana kabina HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866180.jpg [title] => Funkcionalni toaletni prostor HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866182.jpg [title] => Skiperski stol se sklopi i pretvori u treće sjedalo HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866184.jpg [title] => Salon je pun svjetla HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866186.jpg [title] => Krmeni dio funkcionalno je složen HANZA MEDIA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866188.jpg [title] => Stanje baterija prati pametni nadzor Oceanvolta HANZA MEDIA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866190.jpg [title] => Nova Salona ima dva timuna HANZA MEDIA ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866194.jpg [title] => Svaki je detalj pažljivo i sigurno izveden HANZA MEDIA ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866196.jpg [title] => Sidreni gavun i sail locker HANZA MEDIA ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866198.jpg [title] => Svi konopi su skriveni i ne ometaju komunikaciju HANZA MEDIA ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866494.jpg [title] => Krmeno zrcalo učas postane prostrana platforma HANZA MEDIA ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15866496.jpg [title] => Marin Donadini, direktor Salona Yachtsa, zadovoljan je prinovom u floti HANZA MEDIA ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15926640.jpg [title] => Na dva bofora vjetra ide 5 čvorova HANZA MEDIA ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15926642.jpg [title] => S električnim motorom ide osam čvorova HANZA MEDIA ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/20/15926644.jpg [title] => Na moru je impresivna
ZA OTVARANJE
HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon isporučenih više od 480 jedrilica i niza uspješnih modela, solinsko brodogradilište Salona Yachts kao da je ispalo iz dobroga vjetra te gotovo cijelo desetljeće luta i traži kurs koji će ih vratiti na staru rutu.

Obnavljanjem suradnje s J&J Studiom braće Jakopin, koji su dizajnirali najuspješnije modele Salone, nautičkom tržištu poslana je jasna poruka, a porinućem Salone 46, nasljednice svoga prvijenca Salone 45, te uspješne Salone 44, brodograditelji iz Solina kao da su započeli neki novi ciklus poslovanja.

Za stvaranje nove Salone od ideje do realizacije trebalo je samo godinu i pol dana, rok kojim bi se rado pohvalila i mnogo veća i financijski jača brodogradilišta.

Osim znanja koje škver posjeduje, za porinuće novoga plovila u tako kratkom roku zaslužan je i novi kormilar škvera Marin Donadini, koji je stečena iskustva iz velikog škvera implementirao u proizvodni proces nove Salone.

Zelena budućnost

Nije zanemarivo ni što se Salona okreće razvoju, podršci i implementaciji zelenih tehnologija, tako da se pri izradi novih jedrilica sve više napora ulaže u održivu proizvodnju maksimalnim korištenjem ekološki prihvatljivijih materijala, dok u budućnosti žele graditi jedrilice koje su u potpunosti biorazgradive.

U planu im je da u idućim godinama razviju proizvodnju Salona isključivo na elektropogon, pa nije iznenađenje da je nakon uspješne elektrifikacije Salone 380, i prva 46-ica na elektropogon. Ugradnja takvog pogona zahtijeva dodatna znanja i vještine, koje su u Salona Yachtsu usvojili u suradnji s partnerom i proizvođačem elektromotora Oceanvolt iz Finske.

Salona 46 s dva električna motora i propelera jedinstvena je ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskom tržištu. Opremljena je ServoProp sistemom Oceanvolta s promjenjivim kutom lopatica propelera, što omogućava optimalno punjenje baterija dok plovi na vjetar, uz minimalan otpor i gubitak brzine pod jedrima.

---

---


Promišljenim odabirom dva motora, smještena ispod kreveta u krmenim kabinama, postignuta je mogućnost da jedan motor pomaže jedrima u stvaranju prividnog vjetra, a drugi obnavlja potrošnju na brodu, pojednostavljuje manevriranje u akvatoriju skučene marine i eliminira potrebu ugradnje pramčanog bow thrustera.

Prema dostupnim podacima, brzinom od pet čvorova autonomija broda je 45 milja, a jedrenjem brzinom od pet-šest čvorova za 20-ak sati baterije bi se trebale u potpunosti nadopuniti.

Naravno, kako se ipak radi o rasnoj jedrilici gdje će se često koristiti jedrom i motorom, a pokazivača nivoa goriva nema, Oceanvoltov nadzorni monitor u svakom trenutku pokazuje stanje baterija, autonomiju izraženu u satima, te da li trenutačno punite ili praznite baterije.

Elektrificirana Salona opremljena je setom Cleantron Li-ion baterija kapaciteta od 30,4 kWh, smještenih u prostoru strojarnice. Osim njih, postoje i dvije servisne AGM baterije od 170 Ah za standardne potrošače, a kako nema alternatora koji ih nadopunjuje, treba koristiti solarne panele. Salona 46 ima i biorazgradiva One sail jedra, pa možemo zaključiti da je njezin pogon u potpunosti zelen.

Vertikalni pramac

Susret s dovršenom jedrilicom vrlo je upečatljiv jer se odmah vidi da je riječ o rasnom krstašu kategorije cruiser-racer s atraktivnom, ali nježno oblikovanom vanjštinom. Linije na koje nas je J&J Studio već naviknuo čine da na prvi pogled izgleda kao izdužena Salona 44, ali samo na prvi pogled jer ipak se radi o posve novom brodu.

Okomito odsječena krma, gotovo vertikalni pramac s naglašenim baštunom, uspravni bokovi i široke radne palube, te veliki i prostrani kokpit – sve to odiše elegancijom i čistoćom linija, te naslućuje dobre karakteristike pri jedrenju. Krma se zatvara preklopnim krmenim zrcalom koje se, potpomognuto elektropogonom, jednostavno pretvara u privatnu plažu opremljenu vanjskim tušem i komotnim montažnim ljestvama.

---

image
Nova Salona ima dva timuna
HANZA MEDIA
---

Sada nema one dosadne klupe koju ste morali preskakati da iziđete na obalu preko pasarele. I nikad niste znali kamo s njom. Jedino bismo preporučili ugradnju mehaničkih osigurača, kako bi platforma bila sigurnija kada se koristi kao klupa na krmi.

Stražnjim dijelom prostranoga kokpita dominira veliki prostor posvećen skiperu, ispod kojeg se nalazi spremište u kojem je mehanizam kormila i autopilota, te još dosta prostora za smještaj tehničkih sitnica. Dva velika poklopca omogućuju neometani pristup i inspekciju mehanizama. Ostatak unutrašnjosti plovila odvojen je vodonepropusnom pregradom, a u desnom je dijelu predviđen i smještaj splavi.

Dva kola kormila omogućuju skiperu izbor najbolje pozicije te pregled broda i plovnog puta u svim uvjetima, kao i dobru komunikaciju uzduž kokpita. Prednji dio kokpita predviđen je za ugodno krstarenje i/ili jedrenje. Opremljen stolićem, može postati vanjski salon za osam osoba ili, kad se stolić demontira, radni prostor za posadu u kojem nema skrivenih zapreka.

Funkcionalno raspoređenom opremom i detaljima omogućuje se rukovanje plovilom pod jedrima jednako dobro s punom ili reduciranom posadom, čak i kod izvođenja najzahtjevnijih manevara.

Karbonski baštun

Krajevi škote sprovedeni su prema vinčevima u kokpitu kroz tunel ispod palube, a klizač škote ukopan je u pod kokpita koji se može zatvoriti da ne smeta. Tri para vinčeva okružuju kokpit, dva iznad klupa i jedan na kabini prvenstveno za rad s podigačima, od kojih je jedan električki pokretan. Prekidači za taj vinč smješteni su na podu kokpita.

To je rješenje koje nam se nije sviđalo ni kod prijašnjih Salona, jer je često dolazilo do njihova oštećenja kada virtuoz na klavijaturi od gindaca počne svirati ozbiljnije teme.

---

image
Svi konopi su skriveni i ne ometaju komunikaciju
HANZA MEDIA
---

S obiju strana ulaza locirana su stropna okna koja se mogu otvarati, no nespretno su postavljena jer se konopi mogu podvući pod staklo i oštetiti ga. Paluba je minimalistički uređena, ali pod tim ne mislimo da se škrtarilo u opremanju, već je napravljena tako da se njome nesmetano i sigurno prolazi, s puno originalnih detalja. Sve što se moglo, podvuklo se ispod palube ili u samu palubu.

Iz kokpita se lako prelazi na bočne šetnice, koje su dodatno osigurane ogradom i rukohvatom na kabini. Dužina rukohvata je promišljeno dimenzionirana, tako da neće smetati ugradnji barbera floka za jedrenje maksimalno oštro u vjetar. Zahvaljujući brzom i laganom trupu, Salona 46 može imati i manja prednja jedra (non overlaping – 105 posto), pa su bočne pripone punog profila uhvaćene na sami bok i ojačanja u trupu.

Na samome pramcu nalazi se veliko spremište – sail locker i odvojeni sidreni gavun u kojem je, osim sidrenog vitla i lanca, ispod palube smješten i roler prednjeg jedra. Cjelinu zaokružuje robusni i prostran karbonski baštun koji služi kao hvatište za Genaker ili Code 0, ispod njega je nosač sidra, a otvorena ograda olakšava pristup baštunu koji se može koristiti i za silazak na neuređene obale.

Silaskom u potpalublje otkrivamo ne samo kvalitetu kojom su Salone zaslužile mjesto pod tržišnim suncem proteklih godina, nego i promišljenost u koncepciji i iskorištenosti prostora, te praćenje današnjih trendova u nautičkoj industriji. Stube za silazak u potpalublje imaju četiri gazišta s blagim nagibom, a njihovim podizanjem otvara se strojarnica. Standardno je tu ugrađen Yanmar 4JH57, prostor je dobro izoliran i pregledan, a svaki vitalni dio motora dostupan.

---

image
Elektromotor Oceanvolta
HANZA MEDIA
---

Tri ili četiri kabine

Salona 46 nudi se u varijanti s tri ili četiri kabine, koje se razlikuju samo u pramčanom dijelu. U varijanti s četiri kabine, dvije pramčane su organizirane tako da sada nemamo više sail lockera na pramcu, nego je neposredno iza stijenke sidrenog dijela postavljena dupla postelja, a pod desnim bokom je ormar za odjeću. Do vrata glavne pregrade mali je prolaz, lijevo je kabina s dvije postelje na kat, a desno mala kabina WC-a s tušem.

Ipak smo mišljenja da varijanta s tri kabine daje ovoj Saloni zamjetnu dozu ekskluzivnosti i luksuza. U ovoj varijanti pramčana kabina ima raskošnu kupaonicu sa zasebnom tuš-kabinom, veliki garderobni ormar i obilje prostora za spremanje ispod i sa strane kreveta, te veliko predsoblje. A ostaje nam i sail locker – što nije zanemarivo.

Krmene kabine zrcalno su identične s duplim posteljama od preko dva metra. Dijelom su smještene pod kokpit, a dijelom pod sjedala u kokpitu i kabinu, čime je postignuta prozračnost i volumen kabina. Imaju pristojne garderobne ormare, ladice za odlaganje stvari i prostor za presvlačenje.

Obje kabine koriste se prostranom i dobro opremljenom kupaonicom s WC-om i zasebnom tuš-kabinom, smještenom s desne strane plovila. Nasuprot je kuhinja organizirana na L, sa svim potrebnim elementima za pripremu i smještaj hrane.

Centralnim dijelom potpalublja dominira salon. Dva udobna divana, od kojih je jedan u obliku slova U, a drugi položen nasuprot stolu, dovoljno su duga da se mogu koristiti i kao ležajevi.

Osim nevidljivih detalja, poput čeličnih kostura za ukrute kobilice i bočnih pripona, na svakom koraku vidi se posvećenost iskorištavanju svakog kutka slobodnog prostora detaljima, kao što su integrirani navigacijski stolić u desnom ležaju ili mini bar u nosaču stola.

Stol je sklopiv i izmaknut od središnje osi da ne ometa prolaz, a kada se rasklopi, sve do suprotne klupe dobije se prostor za udoban smještaj i blagovanje do desetak osoba. Inače, cijelim interijerom dominiraju jednostavne ravne površine, a rubovi su zaobljeni.

---

image
Skiperski stol se sklopi i pretvori u treće sjedalo
HANZA MEDIA
---

Obilje svjetlosti

U brodu je sve komotno i prostrano, a brojna okna osiguravaju dobru dnevnu osvijetljenost i prirodnu ventilaciju, jer se neka mogu otvoriti. Panoramska okna, pak, dodatno naglašavaju osjećaj neposrednog dodira s morskim okruženjem. Velika mogućnost odabira materijala i boja za oblaganje interijera nudi personalizaciju prema željama vlasnika.

Cijena osnovnog modela je 259.000 eura (fco tvornica, bez PDV-a). Vrijedi spomenuti da nadogradnja električnom propulzijom ServoProp 10 kW košta dodatnih 70.000 eura, što će birati ekološki osviješteni nautičari koji vole lijepa i elegantna plovila uz vrhunske performanse pod jedrima.

Iako nam je Eol uskratio mogućnost testiranja nove Salone pod jedrima, a nismo se željeli ovakvom rasnom jedrilicom mučiti po bonaci, iz svega viđenog uvjereni smo da će nova Salona 46 biti na ponos projektanta i prepoznata kao lijep, komforan i brz green cruiser racer.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.......14,14 m
Dužina trupa.......13,50 m
Dužina vodene linije.......12,23 m
Širina maks.........4,20 m
Gaz...........2,44/2,61 m
Težina....................9800 kg
Balast...................2887/3025
Glavno jedro............63,90 m²
Genoa............45,1 m²
Kategorija...............A – Ocean
Dizajn.................J&J Studio i Salona tim
Proizvođač.................Salona Yacht, Solin
Cijena bez PDV-a.............259.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- odličan koncept i raspored u kokpitu
- prirodno svjetlo i ventilacija potpalublja
- mogućnost personalizacije

MINUS
- mehaničko osiguranje krmene platforme/klupe
- položaj prekidača za upravljanje vinčem podigača
- položaj stropnih okana krmenih kabina

---

---

image
Salon je pun svjetla
HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA
Božidar Vukičević/Cropix
Po formi se vidi brzinski potencijal
HANZA MEDIA
Svojim jedrima hvata svaki zapuh vjetra
HANZA MEDIA
Salona 46 voli brzinu i s lakoćom je postiže
HANZA MEDIA
Linija zelene slolinjanke je besprijekorna
HANZA MEDIA
Krmena kabina
HANZA MEDIA
Elektromotor Oceanvolta
HANZA MEDIA
U strojarnici su Cleantron Li-ion baterije od 30,4 kWh
HANZA MEDIA
Vlasnička pramčana kabina
HANZA MEDIA
Funkcionalni toaletni prostor
HANZA MEDIA
Skiperski stol se sklopi i pretvori u treće sjedalo
HANZA MEDIA
Salon je pun svjetla
HANZA MEDIA
Krmeni dio funkcionalno je složen
HANZA MEDIA
Stanje baterija prati pametni nadzor Oceanvolta
HANZA MEDIA
Nova Salona ima dva timuna
HANZA MEDIA
Svaki je detalj pažljivo i sigurno izveden
HANZA MEDIA
Sidreni gavun i sail locker
HANZA MEDIA
Svi konopi su skriveni i ne ometaju komunikaciju
HANZA MEDIA
Krmeno zrcalo učas postane prostrana platforma
HANZA MEDIA
Marin Donadini, direktor Salona Yachtsa, zadovoljan je prinovom u floti
HANZA MEDIA
Na dva bofora vjetra ide 5 čvorova
HANZA MEDIA
S električnim motorom ide osam čvorova
HANZA MEDIA
Na moru je impresivna
ZA OTVARANJE
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu-1079917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da804ac1f976ef66cbaaf275e3e8b02bf7087073 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+luksuznu+jedrilicu+neupitne+ljepote+i+elegancije%2C+jedinstvenu+u+svijetu%3A+Solinjani+su+tr%C5%BEi%C5%A1tu+poslali+jasnu+poruku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu-1079917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-luksuznu-jedrilicu-neupitne-ljepote-i-elegancije-jedinstvenu-u-svijetu-1079917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatski proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

hrvatski proizvodTestirali smo luksuznu jedrilicu neupitne ljepote i elegancije, jedinstvenu u svijetu: Solinjani su tržištu poslali jasnu poruku

Piše Sergije Dvornik
25. veljače 2021. - 08:38

Nakon isporučenih više od 480 jedrilica i niza uspješnih modela, solinsko brodogradilište Salona Yachts kao da je ispalo iz dobroga vjetra te gotovo cijelo desetljeće luta i traži kurs koji će ih vratiti na staru rutu.

Obnavljanjem suradnje s J&J Studiom braće Jakopin, koji su dizajnirali najuspješnije modele Salone, nautičkom tržištu poslana je jasna poruka, a porinućem Salone 46, nasljednice svoga prvijenca Salone 45, te uspješne Salone 44, brodograditelji iz Solina kao da su započeli neki novi ciklus poslovanja.

Za stvaranje nove Salone od ideje do realizacije trebalo je samo godinu i pol dana, rok kojim bi se rado pohvalila i mnogo veća i financijski jača brodogradilišta.

Osim znanja koje škver posjeduje, za porinuće novoga plovila u tako kratkom roku zaslužan je i no...

17. svibanj 2024 08:16