stdClass Object ( [id] => 1378682 [title] => Tehnološki razvoj unaprijedio je i sidrenje: predstavljamo osam perjanica nove generacije [alias] => tehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Napredak tehnologije, vrhunski inženjering, suvremeni dizajn i mogućnost preciznih računalnih simulacija, posljednjih dvadesetak godina učinili su brodska sidra ne samo boljima, nego i laganijima, jer dizajn sidra ima više utjecaja na njegovu snagu držanja od težine. Stvoreni su i neki novi modeli sidara, odnosno značajno su poboljšani stari, pa je danas izbor optimalnog sidra za konkretan brod nesumnjivo veći nego prije.

No, to ujedno može biti i problem ako niste dovoljno upućeni u sidra i sidrenje, pa je za dobro biranje potrebno određeno predznanje ili pak stručna osoba koja vam u tome može pomoći. Postoje određeni vrlo važni atributi koje biste trebali imati na umu pri odabiru sidra. Hoće li se brzo postaviti i držati na različitim vrstama dna? Može li izdržati značajna opterećenja? Je li ga lako ugraditi na postojeći sidreni sistem i brod...?

Tri kategorije

U osnovi, postoje tri kategorije sidara. Prva su ona s duboko penetrirajućim, laganim i okretnim lopaticama, kao što su Danforth i Kewene. Ta sidra su odličan izbor za mekana dna. U drugu kategoriju spadaju takozvana plug sidra, kao što su Bruce i Delta. Ona imaju veliku strukturnu čvrstoću, te tendenciju bržeg postavljanja u optimalan položaj zbog veće težine i dobroga balansa, pa su pogodna za opću namjenu. Konačno, postoje i sidra nove generacije koja zahvaljujući svom inovativnom dizajnu uspješno odrađuju i vrlo zahtjevna sidrenja, pa ćemo upravo njih detaljnije prikazati.

---

image
Cropix
---

ećina autora smatra da je Delta posljednje sidro stare generacije (nastalo je 80-ih godina prošloga stoljeća), iako je riječ o modernom sidru koje tako i izgleda. No, ono je po svome radnom dizajnu ipak tek poboljšano plug sidro (CQR). Zbog toga je njemačkom sidru Bugel, konstruiranom 1986. godine, poznatom i kao Wasi, pripala titula prvog sidra takozvane nove generacije. Nakon njega, slijedila su i druga, no njihovo priznanje na tržištu nije išlo tako brzo. Tek posljednjih desetak godina sidra tog novog vala svojim su se svojstvima izborila za široku popularnost među nautičarima i postigla komercijalni uspjeh. U tome je veliku ulogu odigrao razvoj interneta i video-klipova koji su zorno demonstrirali njihovu efikasnost i nadmoć u srazu s klasičnim modelima.

Četiri zahtjeva

Generalno gledano, nova sidra morala su za priznavanje efikasnosti zadovoljiti četiri važna zahtjeva. Prvi je da se uvijek postave u optimalan položaj za kačenje, čak i ako su pala naopako. Drugi je da se mogu okrenuti u slučaju promjene smjera vjetra održavajući pritom silu sidrenja. Treći zahtjev je da imaju vrlo snažno držanje i da neće popustiti prilikom jakoga opterećenja. Četvrti je da dobro drže na svim vrstama dna, od muljevitih i pješčanih, do onih obraslih travom kao i kamenitih.
Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra Bugel, Spade, SARCA, Bulwagga i Rocna, Manson Supreme, Mantus i Ultra, s tim da neka imaju inačice koje se također traže i dobro prodaju. Sidra za manje brodove puno su efikasnija ako imaju asimetričan dizajn, drugačiji od simetričnih dvostrukih lopatica, koje su kroz povijest dominirale u dizajnu sidara za velike brodove. Asimetrični dizajn omogućuje, naime, da se sidro samo pozicionira u ispravan položaj za kačenje, neovisno o tomu u kakvom je položaju palo na dno.

Bugel

Sidro Bugel koje je razvio Rolf Kaczirek u Njemačkoj pionir je te nove konfiguracije, s polukružnom šipkom iznad najšireg dijela jedne sidrene lopatice u obliku ravnoga pluga. Taj polukružni roll-bar osigurava da se sidro nakon kratkog povlačenja pozicionira u pravi položaj za hvatanje, a oštri vrh pale potom omogućava brzo prodiranje u dno. Bugel ima ravni struk i u cjelini jednostavnu konstrukciju, s tim da ravna lopatica ne osigurava maksimalnu silu držanja. Ovo je sidro napravilo ključni odmak u dotadašnjem dizajnu koji su potom mnogi slijedili i dalje razvijali, osobito u segmentu poboljšanja oblika lopatice.

Spade

Sidro Spade, koje je razvio Francuz Alain Poiraud, prvo je sidro s lopaticom u obliku pluga koji je s unutarnje strane udubljen, što će ubrzo postati nezaobilazan detalj u većini novih konstrukcija. Razlog je što takav oblik osigurava puno jače držanje sidra u odnosu na sidro s ravnom lopaticom. Kako bi, pak, sidru omogućio brzo i točno pozicioniranje, te efikasno hvatanje za dno, Poiraud je krenuo drugim putem u odnosu na koncept Bugela. Ovdje roll-bara koji priječi bočno prevrtanje sidra nema, ali je zato u vrh lopatice koji penetrira u morsko dno s donje strane ugrađena balastna komora ispunjena olovom, pa je čak 50 posto težine sidra u njegovu vrhu.

Zbog toga se ono nakon spuštanja uvijek postavi u pravi položaj za kačenje. Struk sidra je jako zaobljen, gotovo polukružan, zbog postizanja veće otpornosti sidra na mekim dnima, a donji dio lopatice je trokutast pa je dodatno usmjerava i olakšava prodiranje. Stoga je česta pritužba na sidro Spade da se vrlo duboko ukopava, pa ga je poslije teško izvući. Kjučna koncepcijska razlika između Bugel i Spade sidara je u tome što se Bugel oslanja na vučnu silu sidrenog konopa ili lanca kako bi se postavio u pravi položaj za kačenje, dok Spade za pravilno pozicioniranje koristi nabildanu težinu u svom vršnom dijelu, pa je ono spremno za kačenje čim dodirne dno, prije nego što se aktivira vučna sila konopa ili lanca.

---

image

Umjesto uz pomoć roll-bara, Spade se pozicionira uz pomoć težine u vrhu

---

Mana sidra Spade je visoka cijena zbog složene konstrukcije, te činjenica da zbog balastne komore s olovom, koja mu dodaje težinu, ima manju površinu lopatice, što donekle smanjuje njegovu moć držanja pod velikim opterećenjem. Bugel, pak, nema olovni vrh za pozicioniranje već lagani roll-bar, pa mu je lopatica veće površine, a veći potencijal i moć ograničavaju mu ravni oblik lopatice i jednostavan dizajn struka.

Rocna

Sidro Rocna razvio je 2000. godine Novozelanđanin Peter Smith, a u komercijalnu prodaju krenulo je tek 2004. nakon dužih testiranja svojstava u praksi od strane konstruktora i njegovih prijatelja. Rocna koristi roll-bar za pozicioniranje sidra na dnu, poput sidra Bugel, no ostatak sidra, odnosno struk i hvatajuća lopatica, puno su sofisticiraniji. Njihova je konstrukcija potpuno fokusirana na maksimiziranje efikasnosti i snage držanja, što je u konačnici i postignuto. Lopatica sidra Rocna je konklavna, po formi slična formi koju ima Spade, ali veće površine i s oštrim vrhom bez balasta u njemu. Na najširem dijelu lopatice su uši svinute prema dolje koje pomažu dobrom vođenju i bržem hvatanju, a tome pridonosi i oblik struka sidra, ujedno osmišljen tako da se praktično smjesti na pramčano sidreno ležište. Brojni provedeni testovi pokazali su da je Rocna iznimno kvalitetno sidro, kako po sigurnosti i brzini kačenja, tako i po snazi držanja. Ona je uvijek u samom vrhu ili na njemu kada se provode testiranja sidara nove generacije, pa je odličan izbor.

---

image

Rocna je dizajnirana 2000. godine

---

SARCA

SARCA je sidro osmišljeno u Australiji za dvojnu namjenu - dobro hvatanje na pješčanom i kamenitom dnu, od čega mu dolazi i ime (Sand And Rock Combination Anchor). Neki njegovu klasifikaciju u sidra nove generacije smatraju upitnom, budući da mu je lopatica u naravi modificirani plug. Ima tanki roll-bar radi boljeg pozicioniranja za hvatanje, dok mu je kroz cijelu dužinu struka prosječen utor za spajanje s konopom ili lancem. To može olakšati oslobađanje sidra ako prejako zapne ili se zaglavi, ali i ometati sidrenje ako dođe do neželjenoga gibanja spojnoga gambeta po procjepu koji, ujedno, smanjuje čvrstoću struka. U praktičnim testiranjima sidro SARCA mahom ostvaruje srednje rezultate, a kako njegova ugradnja u pravilu traži modifikacije na pramčanom ležištu, svakako nije prvi izbor među novijim sidrima.

---

image

SARCA

---

Bulwagga

Bulwagga je sidro nastalo u SAD-u i vrlo je neobično po izgledu. Konstruirano je s namjerom da dobro hvata na travnatim i drugim vegetacijom obraslim dnima, no pokazalo se da dobro radi i na pješčanim, te blatnim podlogama. Ima tri lopatice, od kojih se dvije ukopavaju u dno dok struk, koji samopodešava kut hvatanja, ima ulogu pravilnog vođenja sidra kako bi se što prije i bolje ukopalo. Neki na sidro Bulwagga gledaju kao na neku modernu verziju Danfortha, to više što se na nekim usporednim testovima Bulwagga pokazala boljom opcijom. No, mana mu je nezgrapan oblik zbog kojega ga je teško skladištiti, ali i postaviti na pramčani nosač tako da ne smeta.

---

image

Sidro Bulwagga izgleda vrlo neobično

---

Manson Supreme

Sidro Manson Supreme dosta je slično sidru Rocna, a proizvela ga je poznata novozelandska tvrtka Manson Anchors koja je pritom pokušala postići istu snagu držanja uz niže proizvodne troškove. Lopatica mu je zaobljena prema unutra radi veće sile držanja, a roll-bar mu pomaže u pravilnom postavljanju za kačenje, baš kao i uši na najširem dijelu lopatice svinute prema dolje koje ga drže i vode u pravilnom položaju dok zapinje. Struk ima poprečno rezani otvor po cijeloj dužini, za lakše oslobađanje sidra ako čvrsto zapne. Tada gambet po struku klizne prema naprijed i zaglavljeno sidro se mahom oslobodi, no na vrhu struka postoji i drugi klasični otvor ako se želi fiksno spajanje, bez klizanja. Sidro Manson Supreme odobreno je od strane Lloyd‘sa kao Super High Holding Power Anchor, odnosno sidro super velike snage držanja, pa stoga ne treba sumnjati u njegovu efikasnost.

---

image

Siro Mantus odlično se ukopava

---

Mantus

Mantus je sidro konstruirano u SAD-u početkom ovoga desetljeća, pa doslovno spada u sidra najnovije generacije. Pripada skupini sidara s roll-barom za brzo i točno pozicioniranje i hvatanje, poput Bugela i Rocne s kojom dijeli konklavni oblik lopatice. Nakon svjetske prezentacije na kultnom sajmu brodske opreme METS u Amsterdamu 2015. godine, sidro Mantus je vrlo brzo steklo brojne poklonike, a razlog je njegov odličan dizajn zahvaljujući kojem se nakon spuštanja uvijek pravilno pozicionira, a potom brzo i čvrsto zakopa u dno, čak i ako je ono obraslo travom. Isporučuje se rasklopljeno, te se sastavlja uz pomoć jakih vijaka, uključujući i montažni roll-bar. Stoga je vrlo praktično za odlaganje i isporuku (u plosnatoj kutiji). Budući da iznimno čvrsto drži, što su potvrdili brojni neovisni testovi, riječ je o doista vrhunskom sidru. Proizvodi se u veličinama od 3,6 do 56,6 kg, pa je pogodno za sidrenje svih vrsta i veličina brodova. Iako mu je mogućnost rastavljanja velika prednost pred drugim sličnim sidrima, osobito ako se odlaže kao rezervno sidro, neki mu to uzimaju i kao moguću manu, jer vijci mogu postati slaba točka ako ih vremenom nagrize korozija. Također, zbog njegova oblika nešto ga je teže prilagoditi postojećem pramčanom nosaču, no to je ipak rješiv problem.

---

image

Siro Mantus odlično se ukopava

---

Ultra

Sidro Ultra koje proizvodi turska tvrtka Boyut Marine po izgledu je vrlo slično sidru Spade, s tim da mu je vrh izraženo spušten prema dolje, poput kljuna papige, zbog čega vrlo brzo penetrira u podlogu. Lopatica mu je konklavna za maksimalnu silu držanja. Izrađuje se isključivo od poliranoga nehrđajućeg čelika 316, čime mu je proizvođač namjerno dao elitni štih kojega prati i elitna cijena. Nema roll-bar, već se pozicionira uz pomoć dizajna koji to potiče, te rasporeda težine koji osigurava da vrh sidra ispunjen olovom prilikom spuštanja vuče prema dolje. Odlično se ukopava i dobro drži, osobito na pješčanom i muljevitom dnu. Na najširem dijelu lopatice ima dosta velike uši svinute prema dolje, koje kao vodilice također olakšavaju brže pozicioniranje i ukopavanje Ultre. Dizajn omogućava da se lako uklopi u postojeće držače sidra na pramcu, a kada se ugradi ujedno djeluje i ukrasno. Prodaje se s doživotnim jamstvom pri uobičajenom korištenju.

---

SPADEOVA BRAĆA
 

Sidra Oceane, Sword i Raya nastala su kao pokušaj odgovora Spadeova dizajnera na dosta složenu i skupu konstrukciju sidra s olovnim balastom. Namjera je bila da se pametnom geometrijom pale i cijeloga sidra izbjegne upotreba balasta, ali i roll-bara, te ujedno osigura dobro pozicioniranje i kačenje.

Model Raya je najsofisticiraniji od spomenute tri inačice, no prilikom pažljivijih ispitivanja pokazao je slabosti u akciji: sidro je znalo ostati na leđima prilikom povlačenja ne uspijevajući se zakačiti. Pozicioniranje struka sidra blizu vrha lopatice, također se pokazalo problematičnim za postavljanje u dobar položaj, ali i za čvrstoću i izdržljivost (najveći dio površine ne baš debele sidrene lopatice izložene velikim silama je iza struka).

---

---

image

Sidro Sword

---

---

SIDRA NE VOLE ŽURBU    

Kada je o procesu sidrenja riječ, općenito gledano većina sidara ne voli da se to obavlja na brzinu. U stvarnosti, mnogi ljudi jednostavno spuste sidro s pramca i uopće se ne trude osigurati da ono dobro zapne, što im kasnije može stvoriti velike glavobolje. Ispravan način sidrenja jest da sidro spustite na dno na odabranome mjestu vodeći računa o dubini, a potom brod vrlo sporo uputite unatrag prema obali ispuštajući polako lanac ili konop radi postizanja optimalnog kuta hvatanja i dovoljne dužine. Kad osjetite da je sidro počelo hvatati, a brod je dovoljno udaljen od sidra, kratko treba pojačati gas da sidro dobro zapne. Ako se prilikom sidrenja brod kreće prebrzo, sidro će često početi klizati po dnu umjesto da uhvati, a ako u takvoj situaciji iznenada zapne, zbog prevelike sile može stradati sidreno vitlo. Takav scenarij je vrlo vjerojatan ako koristite neko od sidara nove generacije, jer ona se brzo postave u radni položaj i čvrsto zapnu. Stoga, bez žurbe!

---

---

SIDRENI SUSTAV

Mnogi ljudi na sidro gledaju kao na poseban i samostalan dio brodske opreme, a to je pogrešno. Ispravan je pristup gledati sidro kao dio ukupnoga sidrenog sustava. Naime, nije isto nalazi li se sidro na kraju konopa ili sidrenoga lanca, jer će u potonjem slučaju svoju funkciju odrađivati puno bolje. Razlog tomu je što svojom težinom lanac osigurava zadržavanje optimalnog napadnog kuta sidra u odnosu na dno, osobito kada vjetar i valovi pojačaju. Težina lanca također ostvaruje učinak prigušivanja, tako da sidro neće lako biti izvučeno iz dna za koje se zakačilo ni prilikom većih trzaja i opterećenja.

---

---

SKUPE JEFTINE KOPIJE

Kvaliteta sidra također je iznimno značajna za sigurno sidrenje, osobito danas kad je u trgovinama i na internetu moguće pronaći brojne jeftine kineske kopije sidara svih mogućih vrsta i dizajna. Nemojte se nipošto povesti za niskom cijenom, jer je izreka da brod vrijedi koliko i sidro koje ga drži potpuno istinita. Kad je sigurnost broda i posade u pitanju, doista nema mjesta za kalkulacije. Sidro vas i u nevolji treba zadržati podalje od stijena, osobito tada, pa zbog toga uvijek izaberite atestirano sidro pouzdanog proizvođača. Naravno, taj se zahtjev odnosi i na lanac, konop, odnosno svu spojnu opremu, jer sidreni sustav je cjelina koju može ugroziti svaka slaba karika.

---

---

image

moderna sidra

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra #Bugel#, #Spade#, #Rocna#, #SARCA#, #Bulwagga#, #Manson Supreme#, #Mantus# i #Ultra# [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve o sidrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra #Bugel#, #Spade#, #Rocna#, #SARCA#, #Bulwagga#, #Manson Supreme#, #Mantus# i #Ultra# sve o sidrima 2 0 12001 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-09-06 09:39:45 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 06:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-07 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra #Bugel#, #Spade#, #Rocna#, #SARCA#, #Bulwagga#, #Manson Sup [metadata] => robots= author= title=Tehnološki razvoj unaprijedio je i sidrenje: predstavljamo osam perjanica nove generacije page_title=Tehnološki razvoj unaprijedio je i sidrenje: predstavljamo osam perjanica nove generacije [metakey] => sidra, sidrenje, sidro za brod, sidra nove generacije, nautika, kategorije sidra [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/09\/06\/24960621.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/5669267.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/4108916.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/5420816.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/5420813.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077261.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077271.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077281.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077274.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077276.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077273.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077269.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077279.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077278.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077282.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077270.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077263.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077260.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077264.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077266.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077272.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077268.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/06\/9077277.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva Cropix","Cropix","Cropix","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Dobro usidren brod, miran san<\/p>","

Siro Mantus <\/em>odli\u010dno se ukopava<\/p>","

Kupcima sidro Mantus <\/em>sti\u017ee rastavljeno<\/p>","

Sidra nove genreacije pro\u0161la su brojne testove<\/p>","

Naizgled su sli\u010dna, ali vrag je u detaljima<\/p>","

Sidro Spade <\/em>\u010dest je izbor nauti\u010dara<\/p>","

Umjesto uz pomo\u0107 roll-bara<\/em>, Spade <\/em>se pozicionira uz pomo\u0107 te\u017eine u vrhu<\/p>","

Sidro Rocna <\/em>na testovima posti\u017ee odli\u010dne rezultate<\/p>","

Rocna <\/em>je dizajnirana 2000. godine<\/p>","

Sidro Bulwagga <\/em>izgleda vrlo neobi\u010dno<\/p>","

SARCA<\/p>","

SARCA<\/p>","

Sidro Sword<\/em><\/p>","

Bugel <\/em>je prvo sidro nove generacije<\/p>","

Sidro Manson Supreme <\/em>podnosi vrlo velika optere\u0107enja<\/p>","

Sidro Mantus <\/em>dizajnirano je po\u010detkom ovog desetlje\u0107a<\/p>","

moderna sidra<\/p>","

moderna sidra<\/p>","

moderna sidra<\/p>","

moderna sidra<\/p>","

moderna sidra<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1081","hd_24960621_1920.jpg":"1920x1080","k_24960621_1280.jpg":"1280x1280","k_24960621_1024.jpg":"1024x1024","k_24960621_640.jpg":"640x640","k_24960621_480.jpg":"480x480","k_24960621_340.jpg":"340x340","k_24960621_220.jpg":"220x220","o_24960621_1280.jpg":"1280x720","o_24960621_1024.jpg":"1024x576","o_24960621_640.jpg":"640x360","o_24960621_480.jpg":"480x270","o_24960621_340.jpg":"340x191","o_24960621_220.jpg":"220x123","h_24960621_1280.jpg":"1280x854","h_24960621_1024.jpg":"1024x683","h_24960621_640.jpg":"640x427","h_24960621_480.jpg":"480x320","h_24960621_340.jpg":"340x227","h_24960621_220.jpg":"220x147","pp_24960621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960621_640.jpg":"640x814","pp_24960621_480.jpg":"480x611","pp_24960621_340.jpg":"340x432","pp_24960621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_5669267_1920.jpg":"1920x1080","k_5669267_1280.jpg":"1280x1280","k_5669267_1024.jpg":"1024x1024","k_5669267_640.jpg":"640x640","k_5669267_480.jpg":"480x480","k_5669267_340.jpg":"340x340","k_5669267_220.jpg":"220x220","o_5669267_1280.jpg":"1280x1920","o_5669267_1024.jpg":"1024x1536","o_5669267_640.jpg":"640x960","o_5669267_480.jpg":"480x720","o_5669267_340.jpg":"340x510","o_5669267_220.jpg":"220x330","h_5669267_1280.jpg":"1280x854","h_5669267_1024.jpg":"1024x683","h_5669267_640.jpg":"640x427","h_5669267_480.jpg":"480x320","h_5669267_340.jpg":"340x227","h_5669267_220.jpg":"220x147","pp_5669267_1280.jpg":"1280x1628","pp_5669267_1024.jpg":"1024x1303","pp_5669267_640.jpg":"640x814","pp_5669267_480.jpg":"480x611","pp_5669267_340.jpg":"340x432","pp_5669267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_4108916_1920.jpg":"1920x1080","k_4108916_1280.jpg":"1280x1280","k_4108916_1024.jpg":"1024x1024","k_4108916_640.jpg":"640x640","k_4108916_480.jpg":"480x480","k_4108916_340.jpg":"340x340","k_4108916_220.jpg":"220x220","o_4108916_1280.jpg":"1280x922","o_4108916_1024.jpg":"1024x738","o_4108916_640.jpg":"640x461","o_4108916_480.jpg":"480x346","o_4108916_340.jpg":"340x245","o_4108916_220.jpg":"220x158","h_4108916_1280.jpg":"1280x854","h_4108916_1024.jpg":"1024x683","h_4108916_640.jpg":"640x427","h_4108916_480.jpg":"480x320","h_4108916_340.jpg":"340x227","h_4108916_220.jpg":"220x147","pp_4108916_1280.jpg":"1280x1628","pp_4108916_1024.jpg":"1024x1303","pp_4108916_640.jpg":"640x814","pp_4108916_480.jpg":"480x611","pp_4108916_340.jpg":"340x432","pp_4108916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_5420816_1920.jpg":"1920x1080","k_5420816_1280.jpg":"1280x1280","k_5420816_1024.jpg":"1024x1024","k_5420816_640.jpg":"640x640","k_5420816_480.jpg":"480x480","k_5420816_340.jpg":"340x340","k_5420816_220.jpg":"220x220","o_5420816_1280.jpg":"1280x960","o_5420816_1024.jpg":"1024x768","o_5420816_640.jpg":"640x480","o_5420816_480.jpg":"480x360","o_5420816_340.jpg":"340x255","o_5420816_220.jpg":"220x165","h_5420816_1280.jpg":"1280x854","h_5420816_1024.jpg":"1024x683","h_5420816_640.jpg":"640x427","h_5420816_480.jpg":"480x320","h_5420816_340.jpg":"340x227","h_5420816_220.jpg":"220x147","pp_5420816_1280.jpg":"1280x1628","pp_5420816_1024.jpg":"1024x1303","pp_5420816_640.jpg":"640x814","pp_5420816_480.jpg":"480x611","pp_5420816_340.jpg":"340x432","pp_5420816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5420813_1920.jpg":"1920x1080","k_5420813_1280.jpg":"1280x1280","k_5420813_1024.jpg":"1024x1024","k_5420813_640.jpg":"640x640","k_5420813_480.jpg":"480x480","k_5420813_340.jpg":"340x340","k_5420813_220.jpg":"220x220","o_5420813_1280.jpg":"1280x960","o_5420813_1024.jpg":"1024x768","o_5420813_640.jpg":"640x480","o_5420813_480.jpg":"480x360","o_5420813_340.jpg":"340x255","o_5420813_220.jpg":"220x165","h_5420813_1280.jpg":"1280x854","h_5420813_1024.jpg":"1024x683","h_5420813_640.jpg":"640x427","h_5420813_480.jpg":"480x320","h_5420813_340.jpg":"340x227","h_5420813_220.jpg":"220x147","pp_5420813_1280.jpg":"1280x1628","pp_5420813_1024.jpg":"1024x1303","pp_5420813_640.jpg":"640x814","pp_5420813_480.jpg":"480x611","pp_5420813_340.jpg":"340x432","pp_5420813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1900x1069","hd_9077261_1920.jpg":"1920x1080","k_9077261_1280.jpg":"1280x1280","k_9077261_1024.jpg":"1024x1024","k_9077261_640.jpg":"640x640","k_9077261_480.jpg":"480x480","k_9077261_340.jpg":"340x340","k_9077261_220.jpg":"220x220","o_9077261_1280.jpg":"1280x720","o_9077261_1024.jpg":"1024x576","o_9077261_640.jpg":"640x360","o_9077261_480.jpg":"480x270","o_9077261_340.jpg":"340x191","o_9077261_220.jpg":"220x123","h_9077261_1280.jpg":"1280x854","h_9077261_1024.jpg":"1024x683","h_9077261_640.jpg":"640x427","h_9077261_480.jpg":"480x320","h_9077261_340.jpg":"340x227","h_9077261_220.jpg":"220x147","pp_9077261_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077261_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077261_640.jpg":"640x814","pp_9077261_480.jpg":"480x611","pp_9077261_340.jpg":"340x432","pp_9077261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1196","hd_9077271_1920.jpg":"1920x1080","k_9077271_1280.jpg":"1280x1280","k_9077271_1024.jpg":"1024x1024","k_9077271_640.jpg":"640x640","k_9077271_480.jpg":"480x480","k_9077271_340.jpg":"340x340","k_9077271_220.jpg":"220x220","o_9077271_1280.jpg":"1280x1020","o_9077271_1024.jpg":"1024x816","o_9077271_640.jpg":"640x510","o_9077271_480.jpg":"480x382","o_9077271_340.jpg":"340x271","o_9077271_220.jpg":"220x175","h_9077271_1280.jpg":"1280x854","h_9077271_1024.jpg":"1024x683","h_9077271_640.jpg":"640x427","h_9077271_480.jpg":"480x320","h_9077271_340.jpg":"340x227","h_9077271_220.jpg":"220x147","pp_9077271_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077271_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077271_640.jpg":"640x814","pp_9077271_480.jpg":"480x611","pp_9077271_340.jpg":"340x432","pp_9077271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9077281_1920.jpg":"1920x1080","k_9077281_1280.jpg":"1280x1280","k_9077281_1024.jpg":"1024x1024","k_9077281_640.jpg":"640x640","k_9077281_480.jpg":"480x480","k_9077281_340.jpg":"340x340","k_9077281_220.jpg":"220x220","o_9077281_1280.jpg":"1280x960","o_9077281_1024.jpg":"1024x768","o_9077281_640.jpg":"640x480","o_9077281_480.jpg":"480x360","o_9077281_340.jpg":"340x255","o_9077281_220.jpg":"220x165","h_9077281_1280.jpg":"1280x854","h_9077281_1024.jpg":"1024x683","h_9077281_640.jpg":"640x427","h_9077281_480.jpg":"480x320","h_9077281_340.jpg":"340x227","h_9077281_220.jpg":"220x147","pp_9077281_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077281_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077281_640.jpg":"640x814","pp_9077281_480.jpg":"480x611","pp_9077281_340.jpg":"340x432","pp_9077281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9077274_1920.jpg":"1920x1080","k_9077274_1280.jpg":"1280x1280","k_9077274_1024.jpg":"1024x1024","k_9077274_640.jpg":"640x640","k_9077274_480.jpg":"480x480","k_9077274_340.jpg":"340x340","k_9077274_220.jpg":"220x220","o_9077274_1280.jpg":"1280x960","o_9077274_1024.jpg":"1024x768","o_9077274_640.jpg":"640x480","o_9077274_480.jpg":"480x360","o_9077274_340.jpg":"340x255","o_9077274_220.jpg":"220x165","h_9077274_1280.jpg":"1280x854","h_9077274_1024.jpg":"1024x683","h_9077274_640.jpg":"640x427","h_9077274_480.jpg":"480x320","h_9077274_340.jpg":"340x227","h_9077274_220.jpg":"220x147","pp_9077274_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077274_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077274_640.jpg":"640x814","pp_9077274_480.jpg":"480x611","pp_9077274_340.jpg":"340x432","pp_9077274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"861x1000","hd_9077276_1920.jpg":"1920x1080","k_9077276_1280.jpg":"1280x1280","k_9077276_1024.jpg":"1024x1024","k_9077276_640.jpg":"640x640","k_9077276_480.jpg":"480x480","k_9077276_340.jpg":"340x340","k_9077276_220.jpg":"220x220","o_9077276_1280.jpg":"1280x1486","o_9077276_1024.jpg":"1024x1189","o_9077276_640.jpg":"640x743","o_9077276_480.jpg":"480x557","o_9077276_340.jpg":"340x394","o_9077276_220.jpg":"220x255","h_9077276_1280.jpg":"1280x854","h_9077276_1024.jpg":"1024x683","h_9077276_640.jpg":"640x427","h_9077276_480.jpg":"480x320","h_9077276_340.jpg":"340x227","h_9077276_220.jpg":"220x147","pp_9077276_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077276_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077276_640.jpg":"640x814","pp_9077276_480.jpg":"480x611","pp_9077276_340.jpg":"340x432","pp_9077276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9077273_1920.jpg":"1920x1080","k_9077273_1280.jpg":"1280x1280","k_9077273_1024.jpg":"1024x1024","k_9077273_640.jpg":"640x640","k_9077273_480.jpg":"480x480","k_9077273_340.jpg":"340x340","k_9077273_220.jpg":"220x220","o_9077273_1280.jpg":"1280x960","o_9077273_1024.jpg":"1024x768","o_9077273_640.jpg":"640x480","o_9077273_480.jpg":"480x360","o_9077273_340.jpg":"340x255","o_9077273_220.jpg":"220x165","h_9077273_1280.jpg":"1280x854","h_9077273_1024.jpg":"1024x683","h_9077273_640.jpg":"640x427","h_9077273_480.jpg":"480x320","h_9077273_340.jpg":"340x227","h_9077273_220.jpg":"220x147","pp_9077273_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077273_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077273_640.jpg":"640x814","pp_9077273_480.jpg":"480x611","pp_9077273_340.jpg":"340x432","pp_9077273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9077269_1920.jpg":"1920x1080","k_9077269_1280.jpg":"1280x1280","k_9077269_1024.jpg":"1024x1024","k_9077269_640.jpg":"640x640","k_9077269_480.jpg":"480x480","k_9077269_340.jpg":"340x340","k_9077269_220.jpg":"220x220","o_9077269_1280.jpg":"1280x960","o_9077269_1024.jpg":"1024x768","o_9077269_640.jpg":"640x480","o_9077269_480.jpg":"480x360","o_9077269_340.jpg":"340x255","o_9077269_220.jpg":"220x165","h_9077269_1280.jpg":"1280x854","h_9077269_1024.jpg":"1024x683","h_9077269_640.jpg":"640x427","h_9077269_480.jpg":"480x320","h_9077269_340.jpg":"340x227","h_9077269_220.jpg":"220x147","pp_9077269_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077269_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077269_640.jpg":"640x814","pp_9077269_480.jpg":"480x611","pp_9077269_340.jpg":"340x432","pp_9077269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1087","hd_9077279_1920.jpg":"1920x1080","k_9077279_1280.jpg":"1280x1280","k_9077279_1024.jpg":"1024x1024","k_9077279_640.jpg":"640x640","k_9077279_480.jpg":"480x480","k_9077279_340.jpg":"340x340","k_9077279_220.jpg":"220x220","o_9077279_1280.jpg":"1280x869","o_9077279_1024.jpg":"1024x695","o_9077279_640.jpg":"640x434","o_9077279_480.jpg":"480x326","o_9077279_340.jpg":"340x230","o_9077279_220.jpg":"220x149","h_9077279_1280.jpg":"1280x854","h_9077279_1024.jpg":"1024x683","h_9077279_640.jpg":"640x427","h_9077279_480.jpg":"480x320","h_9077279_340.jpg":"340x227","h_9077279_220.jpg":"220x147","pp_9077279_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077279_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077279_640.jpg":"640x814","pp_9077279_480.jpg":"480x611","pp_9077279_340.jpg":"340x432","pp_9077279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x798","hd_9077278_1920.jpg":"1920x1080","k_9077278_1280.jpg":"1280x1280","k_9077278_1024.jpg":"1024x1024","k_9077278_640.jpg":"640x640","k_9077278_480.jpg":"480x480","k_9077278_340.jpg":"340x340","k_9077278_220.jpg":"220x220","o_9077278_1280.jpg":"1280x851","o_9077278_1024.jpg":"1024x680","o_9077278_640.jpg":"640x425","o_9077278_480.jpg":"480x319","o_9077278_340.jpg":"340x226","o_9077278_220.jpg":"220x146","h_9077278_1280.jpg":"1280x854","h_9077278_1024.jpg":"1024x683","h_9077278_640.jpg":"640x427","h_9077278_480.jpg":"480x320","h_9077278_340.jpg":"340x227","h_9077278_220.jpg":"220x147","pp_9077278_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077278_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077278_640.jpg":"640x814","pp_9077278_480.jpg":"480x611","pp_9077278_340.jpg":"340x432","pp_9077278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1011x759","hd_9077282_1920.jpg":"1920x1080","k_9077282_1280.jpg":"1280x1280","k_9077282_1024.jpg":"1024x1024","k_9077282_640.jpg":"640x640","k_9077282_480.jpg":"480x480","k_9077282_340.jpg":"340x340","k_9077282_220.jpg":"220x220","o_9077282_1280.jpg":"1280x960","o_9077282_1024.jpg":"1024x768","o_9077282_640.jpg":"640x480","o_9077282_480.jpg":"480x360","o_9077282_340.jpg":"340x255","o_9077282_220.jpg":"220x165","h_9077282_1280.jpg":"1280x854","h_9077282_1024.jpg":"1024x683","h_9077282_640.jpg":"640x427","h_9077282_480.jpg":"480x320","h_9077282_340.jpg":"340x227","h_9077282_220.jpg":"220x147","pp_9077282_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077282_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077282_640.jpg":"640x814","pp_9077282_480.jpg":"480x611","pp_9077282_340.jpg":"340x432","pp_9077282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1553x1000","hd_9077270_1920.jpg":"1920x1080","k_9077270_1280.jpg":"1280x1280","k_9077270_1024.jpg":"1024x1024","k_9077270_640.jpg":"640x640","k_9077270_480.jpg":"480x480","k_9077270_340.jpg":"340x340","k_9077270_220.jpg":"220x220","o_9077270_1280.jpg":"1280x824","o_9077270_1024.jpg":"1024x659","o_9077270_640.jpg":"640x412","o_9077270_480.jpg":"480x309","o_9077270_340.jpg":"340x218","o_9077270_220.jpg":"220x141","h_9077270_1280.jpg":"1280x854","h_9077270_1024.jpg":"1024x683","h_9077270_640.jpg":"640x427","h_9077270_480.jpg":"480x320","h_9077270_340.jpg":"340x227","h_9077270_220.jpg":"220x147","pp_9077270_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077270_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077270_640.jpg":"640x814","pp_9077270_480.jpg":"480x611","pp_9077270_340.jpg":"340x432","pp_9077270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x675","hd_9077263_1920.jpg":"1920x1080","k_9077263_1280.jpg":"1280x1280","k_9077263_1024.jpg":"1024x1024","k_9077263_640.jpg":"640x640","k_9077263_480.jpg":"480x480","k_9077263_340.jpg":"340x340","k_9077263_220.jpg":"220x220","o_9077263_1280.jpg":"1280x720","o_9077263_1024.jpg":"1024x576","o_9077263_640.jpg":"640x360","o_9077263_480.jpg":"480x270","o_9077263_340.jpg":"340x191","o_9077263_220.jpg":"220x123","h_9077263_1280.jpg":"1280x854","h_9077263_1024.jpg":"1024x683","h_9077263_640.jpg":"640x427","h_9077263_480.jpg":"480x320","h_9077263_340.jpg":"340x227","h_9077263_220.jpg":"220x147","pp_9077263_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077263_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077263_640.jpg":"640x814","pp_9077263_480.jpg":"480x611","pp_9077263_340.jpg":"340x432","pp_9077263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x766","hd_9077260_1920.jpg":"1920x1080","k_9077260_1280.jpg":"1280x1280","k_9077260_1024.jpg":"1024x1024","k_9077260_640.jpg":"640x640","k_9077260_480.jpg":"480x480","k_9077260_340.jpg":"340x340","k_9077260_220.jpg":"220x220","o_9077260_1280.jpg":"1280x957","o_9077260_1024.jpg":"1024x766","o_9077260_640.jpg":"640x478","o_9077260_480.jpg":"480x359","o_9077260_340.jpg":"340x254","o_9077260_220.jpg":"220x164","h_9077260_1280.jpg":"1280x854","h_9077260_1024.jpg":"1024x683","h_9077260_640.jpg":"640x427","h_9077260_480.jpg":"480x320","h_9077260_340.jpg":"340x227","h_9077260_220.jpg":"220x147","pp_9077260_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077260_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077260_640.jpg":"640x814","pp_9077260_480.jpg":"480x611","pp_9077260_340.jpg":"340x432","pp_9077260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1000","hd_9077264_1920.jpg":"1920x1080","k_9077264_1280.jpg":"1280x1280","k_9077264_1024.jpg":"1024x1024","k_9077264_640.jpg":"640x640","k_9077264_480.jpg":"480x480","k_9077264_340.jpg":"340x340","k_9077264_220.jpg":"220x220","o_9077264_1280.jpg":"1280x1280","o_9077264_1024.jpg":"1024x1024","o_9077264_640.jpg":"640x640","o_9077264_480.jpg":"480x480","o_9077264_340.jpg":"340x340","o_9077264_220.jpg":"220x220","h_9077264_1280.jpg":"1280x854","h_9077264_1024.jpg":"1024x683","h_9077264_640.jpg":"640x427","h_9077264_480.jpg":"480x320","h_9077264_340.jpg":"340x227","h_9077264_220.jpg":"220x147","pp_9077264_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077264_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077264_640.jpg":"640x814","pp_9077264_480.jpg":"480x611","pp_9077264_340.jpg":"340x432","pp_9077264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9077266_1920.jpg":"1920x1080","k_9077266_1280.jpg":"1280x1280","k_9077266_1024.jpg":"1024x1024","k_9077266_640.jpg":"640x640","k_9077266_480.jpg":"480x480","k_9077266_340.jpg":"340x340","k_9077266_220.jpg":"220x220","o_9077266_1280.jpg":"1280x960","o_9077266_1024.jpg":"1024x768","o_9077266_640.jpg":"640x480","o_9077266_480.jpg":"480x360","o_9077266_340.jpg":"340x255","o_9077266_220.jpg":"220x165","h_9077266_1280.jpg":"1280x854","h_9077266_1024.jpg":"1024x683","h_9077266_640.jpg":"640x427","h_9077266_480.jpg":"480x320","h_9077266_340.jpg":"340x227","h_9077266_220.jpg":"220x147","pp_9077266_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077266_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077266_640.jpg":"640x814","pp_9077266_480.jpg":"480x611","pp_9077266_340.jpg":"340x432","pp_9077266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"780x1040","hd_9077272_1920.jpg":"1920x1080","k_9077272_1280.jpg":"1280x1280","k_9077272_1024.jpg":"1024x1024","k_9077272_640.jpg":"640x640","k_9077272_480.jpg":"480x480","k_9077272_340.jpg":"340x340","k_9077272_220.jpg":"220x220","o_9077272_1280.jpg":"1280x1706","o_9077272_1024.jpg":"1024x1365","o_9077272_640.jpg":"640x853","o_9077272_480.jpg":"480x640","o_9077272_340.jpg":"340x453","o_9077272_220.jpg":"220x293","h_9077272_1280.jpg":"1280x854","h_9077272_1024.jpg":"1024x683","h_9077272_640.jpg":"640x427","h_9077272_480.jpg":"480x320","h_9077272_340.jpg":"340x227","h_9077272_220.jpg":"220x147","pp_9077272_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077272_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077272_640.jpg":"640x814","pp_9077272_480.jpg":"480x611","pp_9077272_340.jpg":"340x432","pp_9077272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1764x1333","hd_9077268_1920.jpg":"1920x1080","k_9077268_1280.jpg":"1280x1280","k_9077268_1024.jpg":"1024x1024","k_9077268_640.jpg":"640x640","k_9077268_480.jpg":"480x480","k_9077268_340.jpg":"340x340","k_9077268_220.jpg":"220x220","o_9077268_1280.jpg":"1280x967","o_9077268_1024.jpg":"1024x773","o_9077268_640.jpg":"640x483","o_9077268_480.jpg":"480x362","o_9077268_340.jpg":"340x256","o_9077268_220.jpg":"220x166","h_9077268_1280.jpg":"1280x854","h_9077268_1024.jpg":"1024x683","h_9077268_640.jpg":"640x427","h_9077268_480.jpg":"480x320","h_9077268_340.jpg":"340x227","h_9077268_220.jpg":"220x147","pp_9077268_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077268_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077268_640.jpg":"640x814","pp_9077268_480.jpg":"480x611","pp_9077268_340.jpg":"340x432","pp_9077268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1539x975","hd_9077277_1920.jpg":"1920x1080","k_9077277_1280.jpg":"1280x1280","k_9077277_1024.jpg":"1024x1024","k_9077277_640.jpg":"640x640","k_9077277_480.jpg":"480x480","k_9077277_340.jpg":"340x340","k_9077277_220.jpg":"220x220","o_9077277_1280.jpg":"1280x810","o_9077277_1024.jpg":"1024x648","o_9077277_640.jpg":"640x405","o_9077277_480.jpg":"480x304","o_9077277_340.jpg":"340x215","o_9077277_220.jpg":"220x139","h_9077277_1280.jpg":"1280x854","h_9077277_1024.jpg":"1024x683","h_9077277_640.jpg":"640x427","h_9077277_480.jpg":"480x320","h_9077277_340.jpg":"340x227","h_9077277_220.jpg":"220x147","pp_9077277_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077277_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077277_640.jpg":"640x814","pp_9077277_480.jpg":"480x611","pp_9077277_340.jpg":"340x432","pp_9077277_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15082387 Threads: 5 Questions: 3158753837 Slow queries: 7062941 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235124907 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/tehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije-1378682 [printLink] => /om/nautika/tehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije-1378682?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 272624 [name] => sidra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sidra [link] => /tag/sidra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333179 [name] => sidrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sidrenje [link] => /tag/sidrenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754679 [name] => sidro za brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-07 08:02:42 [main_article_id] => 0 [alias] => sidro-za-brod [link] => /tag/sidro-za-brod ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754680 [name] => sidra nove generacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-07 08:02:42 [main_article_id] => 0 [alias] => sidra-nove-generacije [link] => /tag/sidra-nove-generacije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 754681 [name] => kategorije sidra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-07 08:02:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kategorije-sidra [link] => /tag/kategorije-sidra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra #Bugel#, #Spade#, #Rocna#, #SARCA#, #Bulwagga#, #Manson Supreme#, #Mantus# i #Ultra# [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve o sidrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tehnološki razvoj unaprijedio je i sidrenje: predstavljamo osam perjanica nove generacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/24960621.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/24960621.jpg [title] => Arhiva Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/5669267.jpg [title] => Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/4108916.jpg [title] =>

Dobro usidren brod, miran san

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/5420816.jpg [title] =>

Siro Mantus odlično se ukopava

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/5420813.jpg [title] =>

Kupcima sidro Mantus stiže rastavljeno

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077261.jpg [title] =>

Sidra nove genreacije prošla su brojne testove

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077271.jpg [title] =>

Naizgled su slična, ali vrag je u detaljima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077281.jpg [title] =>

Sidro Spade čest je izbor nautičara

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077274.jpg [title] =>

Umjesto uz pomoć roll-bara, Spade se pozicionira uz pomoć težine u vrhu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077276.jpg [title] =>

Sidro Rocna na testovima postiže odlične rezultate

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077273.jpg [title] =>

Rocna je dizajnirana 2000. godine

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077269.jpg [title] =>

Sidro Bulwagga izgleda vrlo neobično

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077279.jpg [title] =>

SARCA

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077278.jpg [title] =>

SARCA

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077282.jpg [title] =>

Sidro Sword

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077270.jpg [title] =>

Bugel je prvo sidro nove generacije

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077263.jpg [title] =>

Sidro Manson Supreme podnosi vrlo velika opterećenja

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077260.jpg [title] =>

Sidro Mantus dizajnirano je početkom ovog desetljeća

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077264.jpg [title] =>

moderna sidra

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077266.jpg [title] =>

moderna sidra

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077272.jpg [title] =>

moderna sidra

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077268.jpg [title] =>

moderna sidra

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/06/9077277.jpg [title] =>

moderna sidra

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Napredak tehnologije, vrhunski inženjering, suvremeni dizajn i mogućnost preciznih računalnih simulacija, posljednjih dvadesetak godina učinili su brodska sidra ne samo boljima, nego i laganijima, jer dizajn sidra ima više utjecaja na njegovu snagu držanja od težine. Stvoreni su i neki novi modeli sidara, odnosno značajno su poboljšani stari, pa je danas izbor optimalnog sidra za konkretan brod nesumnjivo veći nego prije.

No, to ujedno može biti i problem ako niste dovoljno upućeni u sidra i sidrenje, pa je za dobro biranje potrebno određeno predznanje ili pak stručna osoba koja vam u tome može pomoći. Postoje određeni vrlo važni atributi koje biste trebali imati na umu pri odabiru sidra. Hoće li se brzo postaviti i držati na različitim vrstama dna? Može li izdržati značajna opterećenja? Je li ga lako ugraditi na postojeći sidreni sistem i brod...?

Tri kategorije

U osnovi, postoje tri kategorije sidara. Prva su ona s duboko penetrirajućim, laganim i okretnim lopaticama, kao što su Danforth i Kewene. Ta sidra su odličan izbor za mekana dna. U drugu kategoriju spadaju takozvana plug sidra, kao što su Bruce i Delta. Ona imaju veliku strukturnu čvrstoću, te tendenciju bržeg postavljanja u optimalan položaj zbog veće težine i dobroga balansa, pa su pogodna za opću namjenu. Konačno, postoje i sidra nove generacije koja zahvaljujući svom inovativnom dizajnu uspješno odrađuju i vrlo zahtjevna sidrenja, pa ćemo upravo njih detaljnije prikazati.

---

image
Cropix
---

ećina autora smatra da je Delta posljednje sidro stare generacije (nastalo je 80-ih godina prošloga stoljeća), iako je riječ o modernom sidru koje tako i izgleda. No, ono je po svome radnom dizajnu ipak tek poboljšano plug sidro (CQR). Zbog toga je njemačkom sidru Bugel, konstruiranom 1986. godine, poznatom i kao Wasi, pripala titula prvog sidra takozvane nove generacije. Nakon njega, slijedila su i druga, no njihovo priznanje na tržištu nije išlo tako brzo. Tek posljednjih desetak godina sidra tog novog vala svojim su se svojstvima izborila za široku popularnost među nautičarima i postigla komercijalni uspjeh. U tome je veliku ulogu odigrao razvoj interneta i video-klipova koji su zorno demonstrirali njihovu efikasnost i nadmoć u srazu s klasičnim modelima.

Četiri zahtjeva

Generalno gledano, nova sidra morala su za priznavanje efikasnosti zadovoljiti četiri važna zahtjeva. Prvi je da se uvijek postave u optimalan položaj za kačenje, čak i ako su pala naopako. Drugi je da se mogu okrenuti u slučaju promjene smjera vjetra održavajući pritom silu sidrenja. Treći zahtjev je da imaju vrlo snažno držanje i da neće popustiti prilikom jakoga opterećenja. Četvrti je da dobro drže na svim vrstama dna, od muljevitih i pješčanih, do onih obraslih travom kao i kamenitih.
Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra Bugel, Spade, SARCA, Bulwagga i Rocna, Manson Supreme, Mantus i Ultra, s tim da neka imaju inačice koje se također traže i dobro prodaju. Sidra za manje brodove puno su efikasnija ako imaju asimetričan dizajn, drugačiji od simetričnih dvostrukih lopatica, koje su kroz povijest dominirale u dizajnu sidara za velike brodove. Asimetrični dizajn omogućuje, naime, da se sidro samo pozicionira u ispravan položaj za kačenje, neovisno o tomu u kakvom je položaju palo na dno.

Bugel

Sidro Bugel koje je razvio Rolf Kaczirek u Njemačkoj pionir je te nove konfiguracije, s polukružnom šipkom iznad najšireg dijela jedne sidrene lopatice u obliku ravnoga pluga. Taj polukružni roll-bar osigurava da se sidro nakon kratkog povlačenja pozicionira u pravi položaj za hvatanje, a oštri vrh pale potom omogućava brzo prodiranje u dno. Bugel ima ravni struk i u cjelini jednostavnu konstrukciju, s tim da ravna lopatica ne osigurava maksimalnu silu držanja. Ovo je sidro napravilo ključni odmak u dotadašnjem dizajnu koji su potom mnogi slijedili i dalje razvijali, osobito u segmentu poboljšanja oblika lopatice.

Spade

Sidro Spade, koje je razvio Francuz Alain Poiraud, prvo je sidro s lopaticom u obliku pluga koji je s unutarnje strane udubljen, što će ubrzo postati nezaobilazan detalj u većini novih konstrukcija. Razlog je što takav oblik osigurava puno jače držanje sidra u odnosu na sidro s ravnom lopaticom. Kako bi, pak, sidru omogućio brzo i točno pozicioniranje, te efikasno hvatanje za dno, Poiraud je krenuo drugim putem u odnosu na koncept Bugela. Ovdje roll-bara koji priječi bočno prevrtanje sidra nema, ali je zato u vrh lopatice koji penetrira u morsko dno s donje strane ugrađena balastna komora ispunjena olovom, pa je čak 50 posto težine sidra u njegovu vrhu.

Zbog toga se ono nakon spuštanja uvijek postavi u pravi položaj za kačenje. Struk sidra je jako zaobljen, gotovo polukružan, zbog postizanja veće otpornosti sidra na mekim dnima, a donji dio lopatice je trokutast pa je dodatno usmjerava i olakšava prodiranje. Stoga je česta pritužba na sidro Spade da se vrlo duboko ukopava, pa ga je poslije teško izvući. Kjučna koncepcijska razlika između Bugel i Spade sidara je u tome što se Bugel oslanja na vučnu silu sidrenog konopa ili lanca kako bi se postavio u pravi položaj za kačenje, dok Spade za pravilno pozicioniranje koristi nabildanu težinu u svom vršnom dijelu, pa je ono spremno za kačenje čim dodirne dno, prije nego što se aktivira vučna sila konopa ili lanca.

---

image

Umjesto uz pomoć roll-bara, Spade se pozicionira uz pomoć težine u vrhu

---

Mana sidra Spade je visoka cijena zbog složene konstrukcije, te činjenica da zbog balastne komore s olovom, koja mu dodaje težinu, ima manju površinu lopatice, što donekle smanjuje njegovu moć držanja pod velikim opterećenjem. Bugel, pak, nema olovni vrh za pozicioniranje već lagani roll-bar, pa mu je lopatica veće površine, a veći potencijal i moć ograničavaju mu ravni oblik lopatice i jednostavan dizajn struka.

Rocna

Sidro Rocna razvio je 2000. godine Novozelanđanin Peter Smith, a u komercijalnu prodaju krenulo je tek 2004. nakon dužih testiranja svojstava u praksi od strane konstruktora i njegovih prijatelja. Rocna koristi roll-bar za pozicioniranje sidra na dnu, poput sidra Bugel, no ostatak sidra, odnosno struk i hvatajuća lopatica, puno su sofisticiraniji. Njihova je konstrukcija potpuno fokusirana na maksimiziranje efikasnosti i snage držanja, što je u konačnici i postignuto. Lopatica sidra Rocna je konklavna, po formi slična formi koju ima Spade, ali veće površine i s oštrim vrhom bez balasta u njemu. Na najširem dijelu lopatice su uši svinute prema dolje koje pomažu dobrom vođenju i bržem hvatanju, a tome pridonosi i oblik struka sidra, ujedno osmišljen tako da se praktično smjesti na pramčano sidreno ležište. Brojni provedeni testovi pokazali su da je Rocna iznimno kvalitetno sidro, kako po sigurnosti i brzini kačenja, tako i po snazi držanja. Ona je uvijek u samom vrhu ili na njemu kada se provode testiranja sidara nove generacije, pa je odličan izbor.

---

image

Rocna je dizajnirana 2000. godine

---

SARCA

SARCA je sidro osmišljeno u Australiji za dvojnu namjenu - dobro hvatanje na pješčanom i kamenitom dnu, od čega mu dolazi i ime (Sand And Rock Combination Anchor). Neki njegovu klasifikaciju u sidra nove generacije smatraju upitnom, budući da mu je lopatica u naravi modificirani plug. Ima tanki roll-bar radi boljeg pozicioniranja za hvatanje, dok mu je kroz cijelu dužinu struka prosječen utor za spajanje s konopom ili lancem. To može olakšati oslobađanje sidra ako prejako zapne ili se zaglavi, ali i ometati sidrenje ako dođe do neželjenoga gibanja spojnoga gambeta po procjepu koji, ujedno, smanjuje čvrstoću struka. U praktičnim testiranjima sidro SARCA mahom ostvaruje srednje rezultate, a kako njegova ugradnja u pravilu traži modifikacije na pramčanom ležištu, svakako nije prvi izbor među novijim sidrima.

---

image

SARCA

---

Bulwagga

Bulwagga je sidro nastalo u SAD-u i vrlo je neobično po izgledu. Konstruirano je s namjerom da dobro hvata na travnatim i drugim vegetacijom obraslim dnima, no pokazalo se da dobro radi i na pješčanim, te blatnim podlogama. Ima tri lopatice, od kojih se dvije ukopavaju u dno dok struk, koji samopodešava kut hvatanja, ima ulogu pravilnog vođenja sidra kako bi se što prije i bolje ukopalo. Neki na sidro Bulwagga gledaju kao na neku modernu verziju Danfortha, to više što se na nekim usporednim testovima Bulwagga pokazala boljom opcijom. No, mana mu je nezgrapan oblik zbog kojega ga je teško skladištiti, ali i postaviti na pramčani nosač tako da ne smeta.

---

image

Sidro Bulwagga izgleda vrlo neobično

---

Manson Supreme

Sidro Manson Supreme dosta je slično sidru Rocna, a proizvela ga je poznata novozelandska tvrtka Manson Anchors koja je pritom pokušala postići istu snagu držanja uz niže proizvodne troškove. Lopatica mu je zaobljena prema unutra radi veće sile držanja, a roll-bar mu pomaže u pravilnom postavljanju za kačenje, baš kao i uši na najširem dijelu lopatice svinute prema dolje koje ga drže i vode u pravilnom položaju dok zapinje. Struk ima poprečno rezani otvor po cijeloj dužini, za lakše oslobađanje sidra ako čvrsto zapne. Tada gambet po struku klizne prema naprijed i zaglavljeno sidro se mahom oslobodi, no na vrhu struka postoji i drugi klasični otvor ako se želi fiksno spajanje, bez klizanja. Sidro Manson Supreme odobreno je od strane Lloyd‘sa kao Super High Holding Power Anchor, odnosno sidro super velike snage držanja, pa stoga ne treba sumnjati u njegovu efikasnost.

---

image

Siro Mantus odlično se ukopava

---

Mantus

Mantus je sidro konstruirano u SAD-u početkom ovoga desetljeća, pa doslovno spada u sidra najnovije generacije. Pripada skupini sidara s roll-barom za brzo i točno pozicioniranje i hvatanje, poput Bugela i Rocne s kojom dijeli konklavni oblik lopatice. Nakon svjetske prezentacije na kultnom sajmu brodske opreme METS u Amsterdamu 2015. godine, sidro Mantus je vrlo brzo steklo brojne poklonike, a razlog je njegov odličan dizajn zahvaljujući kojem se nakon spuštanja uvijek pravilno pozicionira, a potom brzo i čvrsto zakopa u dno, čak i ako je ono obraslo travom. Isporučuje se rasklopljeno, te se sastavlja uz pomoć jakih vijaka, uključujući i montažni roll-bar. Stoga je vrlo praktično za odlaganje i isporuku (u plosnatoj kutiji). Budući da iznimno čvrsto drži, što su potvrdili brojni neovisni testovi, riječ je o doista vrhunskom sidru. Proizvodi se u veličinama od 3,6 do 56,6 kg, pa je pogodno za sidrenje svih vrsta i veličina brodova. Iako mu je mogućnost rastavljanja velika prednost pred drugim sličnim sidrima, osobito ako se odlaže kao rezervno sidro, neki mu to uzimaju i kao moguću manu, jer vijci mogu postati slaba točka ako ih vremenom nagrize korozija. Također, zbog njegova oblika nešto ga je teže prilagoditi postojećem pramčanom nosaču, no to je ipak rješiv problem.

---

image

Siro Mantus odlično se ukopava

---

Ultra

Sidro Ultra koje proizvodi turska tvrtka Boyut Marine po izgledu je vrlo slično sidru Spade, s tim da mu je vrh izraženo spušten prema dolje, poput kljuna papige, zbog čega vrlo brzo penetrira u podlogu. Lopatica mu je konklavna za maksimalnu silu držanja. Izrađuje se isključivo od poliranoga nehrđajućeg čelika 316, čime mu je proizvođač namjerno dao elitni štih kojega prati i elitna cijena. Nema roll-bar, već se pozicionira uz pomoć dizajna koji to potiče, te rasporeda težine koji osigurava da vrh sidra ispunjen olovom prilikom spuštanja vuče prema dolje. Odlično se ukopava i dobro drži, osobito na pješčanom i muljevitom dnu. Na najširem dijelu lopatice ima dosta velike uši svinute prema dolje, koje kao vodilice također olakšavaju brže pozicioniranje i ukopavanje Ultre. Dizajn omogućava da se lako uklopi u postojeće držače sidra na pramcu, a kada se ugradi ujedno djeluje i ukrasno. Prodaje se s doživotnim jamstvom pri uobičajenom korištenju.

---

SPADEOVA BRAĆA
 

Sidra Oceane, Sword i Raya nastala su kao pokušaj odgovora Spadeova dizajnera na dosta složenu i skupu konstrukciju sidra s olovnim balastom. Namjera je bila da se pametnom geometrijom pale i cijeloga sidra izbjegne upotreba balasta, ali i roll-bara, te ujedno osigura dobro pozicioniranje i kačenje.

Model Raya je najsofisticiraniji od spomenute tri inačice, no prilikom pažljivijih ispitivanja pokazao je slabosti u akciji: sidro je znalo ostati na leđima prilikom povlačenja ne uspijevajući se zakačiti. Pozicioniranje struka sidra blizu vrha lopatice, također se pokazalo problematičnim za postavljanje u dobar položaj, ali i za čvrstoću i izdržljivost (najveći dio površine ne baš debele sidrene lopatice izložene velikim silama je iza struka).

---

---

image

Sidro Sword

---

---

SIDRA NE VOLE ŽURBU    

Kada je o procesu sidrenja riječ, općenito gledano većina sidara ne voli da se to obavlja na brzinu. U stvarnosti, mnogi ljudi jednostavno spuste sidro s pramca i uopće se ne trude osigurati da ono dobro zapne, što im kasnije može stvoriti velike glavobolje. Ispravan način sidrenja jest da sidro spustite na dno na odabranome mjestu vodeći računa o dubini, a potom brod vrlo sporo uputite unatrag prema obali ispuštajući polako lanac ili konop radi postizanja optimalnog kuta hvatanja i dovoljne dužine. Kad osjetite da je sidro počelo hvatati, a brod je dovoljno udaljen od sidra, kratko treba pojačati gas da sidro dobro zapne. Ako se prilikom sidrenja brod kreće prebrzo, sidro će često početi klizati po dnu umjesto da uhvati, a ako u takvoj situaciji iznenada zapne, zbog prevelike sile može stradati sidreno vitlo. Takav scenarij je vrlo vjerojatan ako koristite neko od sidara nove generacije, jer ona se brzo postave u radni položaj i čvrsto zapnu. Stoga, bez žurbe!

---

---

SIDRENI SUSTAV

Mnogi ljudi na sidro gledaju kao na poseban i samostalan dio brodske opreme, a to je pogrešno. Ispravan je pristup gledati sidro kao dio ukupnoga sidrenog sustava. Naime, nije isto nalazi li se sidro na kraju konopa ili sidrenoga lanca, jer će u potonjem slučaju svoju funkciju odrađivati puno bolje. Razlog tomu je što svojom težinom lanac osigurava zadržavanje optimalnog napadnog kuta sidra u odnosu na dno, osobito kada vjetar i valovi pojačaju. Težina lanca također ostvaruje učinak prigušivanja, tako da sidro neće lako biti izvučeno iz dna za koje se zakačilo ni prilikom većih trzaja i opterećenja.

---

---

SKUPE JEFTINE KOPIJE

Kvaliteta sidra također je iznimno značajna za sigurno sidrenje, osobito danas kad je u trgovinama i na internetu moguće pronaći brojne jeftine kineske kopije sidara svih mogućih vrsta i dizajna. Nemojte se nipošto povesti za niskom cijenom, jer je izreka da brod vrijedi koliko i sidro koje ga drži potpuno istinita. Kad je sigurnost broda i posade u pitanju, doista nema mjesta za kalkulacije. Sidro vas i u nevolji treba zadržati podalje od stijena, osobito tada, pa zbog toga uvijek izaberite atestirano sidro pouzdanog proizvođača. Naravno, taj se zahtjev odnosi i na lanac, konop, odnosno svu spojnu opremu, jer sidreni sustav je cjelina koju može ugroziti svaka slaba karika.

---

---

image

moderna sidra

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Cropix Cropix Cropix
Cropix

Dobro usidren brod, miran san


Siro Mantus odlično se ukopava


Kupcima sidro Mantus stiže rastavljeno


Sidra nove genreacije prošla su brojne testove


Naizgled su slična, ali vrag je u detaljima


Sidro Spade čest je izbor nautičara


Umjesto uz pomoć roll-bara, Spade se pozicionira uz pomoć težine u vrhu


Sidro Rocna na testovima postiže odlične rezultate


Rocna je dizajnirana 2000. godine


Sidro Bulwagga izgleda vrlo neobično


SARCA


SARCA


Sidro Sword


Bugel je prvo sidro nove generacije


Sidro Manson Supreme podnosi vrlo velika opterećenja


Sidro Mantus dizajnirano je početkom ovog desetljeća


moderna sidra


moderna sidra


moderna sidra


moderna sidra


moderna sidra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/tehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije-1378682 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9cad001428974b22660ef1312f812631bb54af3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tehnolo%C5%A1ki+razvoj+unaprijedio+je+i+sidrenje%3A+predstavljamo+osam+perjanica+nove+generacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije-1378682 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftehnoloski-razvoj-unaprijedio-je-i-sidrenje-predstavljamo-osam-perjanica-nove-generacije-1378682 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sva sidra nove generacije su nakon izbacivanja na tržište prošla kroz pravu baražnu vatru testova i ocjenjivanje brojnih nautičara, a na kraju su se za svoje mjesto pod suncem izborila sidra #Bugel#, #Spade#, #Rocna#, #SARCA#, #Bulwagga#, #Manson Supreme#, #Mantus# i #Ultra# [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve o sidrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

sve o sidrimaTehnološki razvoj unaprijedio je i sidrenje: predstavljamo osam perjanica nove generacije

Piše Miomir ŠTRBAC
7. travnja 2024. - 08:00

Napredak tehnologije, vrhunski inženjering, suvremeni dizajn i mogućnost preciznih računalnih simulacija, posljednjih dvadesetak godina učinili su brodska sidra ne samo boljima, nego i laganijima, jer dizajn sidra ima više utjecaja na njegovu snagu držanja od težine. Stvoreni su i neki novi modeli sidara, odnosno značajno su poboljšani stari, pa je danas izbor optimalnog sidra za konkretan brod nesumnjivo veći nego prije.

No, to ujedno može biti i problem ako niste dovoljno upućeni u sidra i sidrenje, pa je za dobro biranje potrebno određeno predznanje ili pak stručna osoba koja vam u tome može pomoći. Postoje određeni vrlo važni atributi koje biste trebali imati na umu pri odabiru sidra. Hoće li se brzo postaviti i držati na različitim vrstama dna? Može li izdržati značajna op...

14. svibanj 2024 00:44