stdClass Object ( [id] => 1173301 [title] => Sve više brodica i jahti plovi na vodik: struja iz gorivnih članaka je budućnost jer su baterije limitirane. Donosimo pregled stanja na tržištu [alias] => sve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Strujna opcija u pogonu automobila posljednjih godina raste velikim koracima. Praktički više nema niti jednog poznatijeg proizvođača koji nije izbacio svoju verziju automobila na struju, a novi modeli stalno stižu. Kako to izgleda na tržištu, jasno govore podaci iz prosinca prošle godine, prema kojima su Europljani u tom mjesecu kupili više električnih automobila nego dizelaša, što je dosad najupečatljivija ilustracija rastuće popularnosti električnog pogona u Europi.

Analitičar iz Berlina Matthias Schmidt precizira da je više od 20 posto novih automobila prodanih u Europi i Britaniji u prosincu 2021. imalo isključivo strujni pogon. Istodobno, prodaja dizelskih vozila, koja su 2015. činila više od polovice prodanih novih automobila u EU-u, pala je ispod 19 posto. Novo doba je, dakle, počelo.

Limiti baterija

Slični procesi kada je u pitanju ekološki prihvatljiviji pogon od onoga na fosilna goriva događaju se i u brodskom segmentu. No, tu je problem brze elektrifikacije znatno složeniji, jer kretanje plovila u vodi stvara nemjerljivo veći otpor od kotrljanja kotača po cesti, pa je problem dovoljnog kapaciteta baterija također daleko veći.

U tom smislu, električna pogonska opcija brže se i više probija u segment turističkog, putničkog i trajektnog prometa, dakle u komercijalni sektor, nego u plovila namijenjena sportu i rekreaciji. Razlozi su veća isplativost takve elektrifikacije zbog stalnog korištenja, lakše instaliranje zbog većih gabarita plovila i raspoloživog prostora za baterije, te veći pozitivan doprinos ekologiji.

Zbog potonje činjenice Europska unija, kojoj je prelazak na zelenu energiju jedan od strateških ciljeva, spremno sufinancira takve projekte, što uvelike motivira investitore i olakšava im njihovu realizaciju. U tom svjetlu treba gledati i najave Jadrolinije, ali i splitskog Jadroplova, o skoroj gradnji trajekata na strujni pogon.

Takvih poticaja za kupnju plovila za sport i rekreaciju zasad nema, ili ih imaju samo bogate države, pa će u tom segmentu tranzicija biti znatno dulja. No, usprkos tome, sve je više brodograđevnih tvrtki koje grade i nude motorne brodice i jedrilice na električni pogon.

Već smo spomenuli da je ugradnja električnog pogona na plovilima složenija od sličnog zahvata na cestovnim vozilima radi svladavanja otpora vode, što guta velike količine struje. To onda traži i velike baterijske sklopove, skupe i teške, što kod gradnje manjih brodica stvara prostorno-težinske probleme, a bome i povelike financijske. Uz to, punjenje baterija traje, a brze priključke na moru puno je teže rješavati nego na kopnu, pa će to uvijek ostati značajan problem.

---

image
Arhiva/Otvoreno more
---

​Zbog svega toga, kada je o morskom pogonu riječ, uz električnu energiju stalno je u igri i pogon na vodikove gorivne članke. Tu je u konačnici također riječ o električnoj propulziji, jer kemijskim procesom u tim člancima vodik stvara električnu energiju za napajanje elektromotora ili punjenje baterija, pri čemu je jedini nusprodukt toga procesa vodena para.

Dakle, zeleno, da zelenije biti ne može. Naravno, pod uvjetom da se vodik proizvodi elektrolizom vode koja se obavlja korištenjem struje iz također zelenih izvora – vjetar, sunce, voda, valovi.

Yanmar hvata priključak

Prednost vodika kao goriva u pogonu brodica i brodova je u tome što se može napuniti u tank jednako brzo kao i benzin ili nafta. Dakle, nema, čekanja kao kod punjenja akumulatora, dugih ili manje dugih, ali uvijek zamornih.

Zbog ovih je razloga još prije tri godine na panel-raspravi METSTRADE-a veliko zanimanje izazvala upravo tema o razvoju pogona na vodikove gorivne članke. Pritom su, kako je u pitanju relativno nova tehnologija, iskazana različita mišljenja o njezinoj prikladnosti, sigurnosti i realnoj ostvarivosti da bude usvojena kao pogonska opcija za rekreativna i sportska plovila u doglednoj budućnosti.

Pa ipak, na kraju je usuglašeno mišljenje kako je prilično vjerojatno da će spomenuti pogonski koncept postati realna i komercijalna opcija za rekreacijska plovila u roku od tri do pet godina.

Tri godine poslije toga panela, unatoč koroni koja je puno toga usporila ili zaustavila, ali ne i ljudsku imaginaciju i kreativnost, možemo konstatirati da je spomenuta procjena bila točna. Barem kada je riječ o početku spomenutog komercijalnog procesa.

Naime, 5. travnja 2021. godine Yanmar i Toyota su objavili da su završili prva pomorska ispitivanja svoga rekreativnog plovila na vodikove gorivne članke na jugu Japana. Kako je riječ o svjetski poznatim tvrtkama, liderima u domeni brodskog dizelskog pogona i proizvodnji automobila, očigledno je u pitanju njihovo zajedničko uvjerenje da je brodski pogon na vodikove gorivne članke opcija vrijedna truda i ulaganja. A kad čelništva ove dvije moćne tvrtke tako misle, možemo biti prilično sigurni da će tako i biti.

---

image
Yanmar-Toyotin adut na testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
---

Pritom je brak Yanmara i Toyote u ovom projektu posve logičan, budući da je Toyota već daleko odmakla u razvoju tehnologije vodikovih gorivnih članaka kao pogonske opcije za svoja vozila, a Yanmar želi ostati lider i u vremenima kad dizelski brodski pogon bude intenzivno zamjenjivan zelenim opcijama.

Nedostižna Toyota

Toyotini gorivni članci, zapravo, već plove. Ugrađeni su 2017. na istraživački brod Energy Observer, koji stvara vodik iz morske vode kroz koju se kreće, pri čemu je s nultom emisijom ostavio iza krme već tisuće nautičkih milja.

---

image
Energy Observer probio je led i trasirao put rekreativnim plovilima
Arhiva/Otvoreno more
---

---

image
Energy Observer obišao je i Jadran
Arhiva/Otvoreno more
---

Riječ je o člancima bazično razvijenim za Toyotu Mirai, prvo masovno proizvedeno vozilo s vodikovim gorivnim člancima, koji već godinama dokazuju učinkovitost i izdržljivost u teretnim kamionima, te autobusima u Tokiju.​ Te su članke u tvrtki Yanmar prilagodili brodskoj namjeni i sada pogone njihov fisher Yanmar EX38A.

Dimenzije su mu 12,4 x 3,4 m, težak je 7,9 tona, a može primiti 12 osoba. Dodatni bonus unesen u projekt su Toyotini patentirani spremnici za vodik pod tlakom od 70 Mpa (700 bara/10,152 psi), izrađeni od karbonskih vlakana također za Toyotu Miarai. Oni osiguravaju optimalan omjer težine i skladištenja, što je bitna značajka za ugradnju na manja plovila.

---

image
Shematski prikaz pogonskog sklopa Yanmar-Toyotina aduta
Arhiva/Otvoreno more
---

Prilikom testiranja svoga novog pulena na vodik, Yanmar i Toyota koristili su električni pogon od 250 kW, umjesto uobičajenog dizelaša od 265 kW koji se ugrađuje u taj fisher. Njegovo napajanje osigurava vodik iz spremnika pod tlakom koji u gorivnim člancima stvara potrebnu struju.

U cijeloj priči posebno je značajan navod Yanmara da je za svoje plovilo na vodik dobio i potrebne sigurnosne certifikate japanskih vlasti. Vjetar u leđa spomenutim planovima Yanmara i Toyote svakako daje i fokusiranost Japana kao države na široku primjenu vodika, te je u njegovoj Strategiji za vodik iz 2017. zapisano da mu je cilj postati vodeće svjetsko društvo utemeljeno na vodiku. Naravno da ovaj iskorak tri godine poslije na panelu METSTRADE-a​ nije ostao usamljen.

Francuska veza

Samo mjesec poslije, krajem svibnja 2021., iz Francuske je stigla i vijest o predstavljanju njihove prve serijske komercijalne brodice na svijetu s pogonom REXH2 na vodikove gorivne članke kao standardnim. ​Riječ je o 12-metarskom modelu Hynova 40 kapaciteta 12 osoba, koji je dizajnirala Chloé Zaied, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Hynova Yachts, a izgrađen je u marseilleskom škveru Palumbo. ​Prvi model dobio je i znakovito ime The New Era.

---

image
Shematski prikaz Hynove 40
Arhiva/Otvoreno more
---

I njegov pogonski sustav bazira se na Toyotinim gorivnim člancima, s tim da je taj sustav pod imenom REXH2 u međuvremenu razvijen kao standardni serijski proizvod. Naime, tim koji stoji iza projekta Energy Observer nastavio je tijekom njegove plovidbe intenzivno raditi na daljnjim unaprjeđenjima. U tu je svrhu 2019. osnovana tvrtka EODev (Energy Observer Developments).

Odmah su se prihvatili posla, te je u suradnji sa stručnjacima Toyote 2020. stvorena nova pogonska jedinica pod robnom markom EODev nazvana REXH2 (Range Extender Hydrogen). Njezin su temelj vodikovi gorivi članci Toyota T-Module najnovije generacije, a dizajn kompaktan i moćan kako bi mogli odgovoriti izazovima ekstremnog morskog okoliša. REXH2 koji razvija snagu od 80 kW odmah je ugrađen u brod Energy Observer radi testiranja, te je zamijenio prvotnu slabiju verziju gorivnih članaka snage 30 kW.

---

image
Jeremie Lagarrigue i Chloé Zaied, izvršni direktori tvrtki EODev-REXH2 i Hynova
Arhiva/Otvoreno more
---

A da je riječ o pouzdanom, moćnom i izdržljivom pogonskom sustavu zorno je demonstrirano već u svibnju 2020. kada je Energy Observer preplovio Atlantik rutom dugom 5000 nautičkih milja​.

Čim je dovršen i ponuđen tržištu, sustav REXH2 koji volumenski ima jedan metar kubični i teži 400 kg, kao najkompaktniji i najučinkovitiji Range Extender izabran je za serijski izvor pogon Hynove 40. Dopunjen je s tri LiFePO baterije za pomorsku upotrebu kapaciteta 44 kW/h, te s dva elektromotora koji razvijaju snagu od 184 kW svaki (otprilike 2 x 250 KS u ekvivalentu dizela​).

Taj komplet omogućuje brodu teškom 9 tona postizanje maksimalne brzine od 26 čvorova, odnosno radne od 12 čvorova, s tim da brod može može prevaliti čak 69 milja pri brzini od 6 čvorova, kombinirajući performanse vodikovih gorivnih članaka i baterije.

---

image
Prva Hynova 40 nosi znakovito ime The New Era
Arhiva/Otvoreno more
---

​Cijelim pogonskim sklopom i energijom upravlja automatizirani sustav koji je posebno razvio EODev.​ Poanta je da vodikovi gorivni članci stalno stvaraju struju za napajanje brodskih elektromotora, odnosno pohranjivanje u baterijama tijekom plovidbe u režimu krstarenja ili dok brod miruje, a spomenuti sustav sve to nadzire i optimalno regulira.

Za kupnju Hynove 40 možete se predbilježiti na e-mail buy@yach2.com, nakon čega će biti složena ponuda sa specijalnom cijenom samo za vas. Zvuči skupo, no biti među prvima uvijek košta.

---

image
Hynova 40 u testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
---

Njezina visost Aquon One

A kako to već danas biva kada je o razvoju tehnologije riječ, čim neki proces jednom krene, u njega se brzo počnu uključivati novi igrači. Tako je početkom prosinca 2021. objavljena vijest o predstavljanju prve luksuzne jahte na solarno-vodikov pogon.

Riječ je o katamaranu nazvanom Aquon One čije elektromotore strujom napajaju isključivo solarne ploče i vodikovi gorivni članci. U tom je smislu riječ o potpuno autonomnom plovilu s čistim pogonom, jer se i vodik potreban za stvaranje struje dobiva iz mora kroz koje jahta plovi. Cijeli je sustav sličan onom koji pokreće brod Energy Observer, no ovdje je riječ o luksuznom katamaranu, a ne istraživačkom plovilu.

---

image
Aquon One
Arhiva/Otvoreno more
---

Tvrtku Swiss Sustainable Yachts (SSY) koja stoji iza projekta 2018. godine osnovao je dr. Adrian Beer, strastveni jahtaš i poznati poduzetnik. On je uspio okupiti tim vrhunskih svjetskih stručnjaka raznih profila koji su osmislili tehnologiju ovog revolucionarnog broda.

Katamaran je dug 19,5 metra, a pokreću ga dva elektromotora od po 100 kilovata. Sve njegove sustave u konačnici napajaju monokristalični solarni paneli na krovu koji zauzimaju čak 64 četvorna metra i proizvode čak 75 kWh struje na dan, kada je sunčan.

Dio te struje koristi se za proizvodnju vodika iz morske vode, a također i za punjenje litij-ionskih baterija koje kratkoročno također mogu pogoniti brod. Proizvedeni vodik puni se u tankove i služi kao dugotrajno gorivo za stvaranje struje i pokretanje elektromotora jahte i drugih uređaja. Pritom je jedini ispušni plin iz vodikovih gorivnih članaka vodena para, što Aquon One čini jahtom s nultom emisijom.​

Takav hibridni energetski koncept, ali uvijek potpuno čist za okoliš, omogućava ovoj jahti punu autonomiju i praktički neograničenu plovidbu. Maksimalna brzina joj je 16 čvorova, a s 8 čvorova po sunčanom vremenu može krstariti koristeći samo solarne ploče.

​Dizajn ove jahte u budućnosti potpisuje Christian Grande, a da je budućnost skupa, osobito ako je luksuzna i potpuno čista, govori podatak da je očekivana cijena ove ljepotice čak 6 milijuna eura. ​Doduše, vlasnik neće morati kupovati gorivo, pa će s vremenom, poživi li dovoljno, moći uštedjeti dio uložene svote.

Za spomenute novce ​Aquon One ​osigurat će luksuzni smještaj osmorici putnika na više od 1000 četvornih metara prostora u dvije, tri ili četiri kabine, već po izboru. Kao godina prvih isporuka navedena je 2023. godina. Dakle, zeleno osviješteni bogataši naprijed.

​Svi mi ostali malo ćemo pričekati da se nova tehnologija tržišno razradi i omasovi, što u prijevodu uvijek donosi veću i raznovrsniju ponudu, te niže cijene.

Zeleni letač

Priča o zelenom pogonu na vodik nastavila se i ove godine, s tim da je u njoj otvoreno novo poglavlje –​ fojlanje na hidrokrilima.
Naime, švicarski start-up THE JET ZeroEmission objavio je krajem siječnja da je potpisao ugovor s tvrtkama Zenith Marine Services LLC i DWYN LLC za proizvodnju prvog letećeg plovila na vodikove gorivne članke nazvanog THE JET.

---

image
THE JET će na vodik glisirati iznad površine 40 čvorova
Arhiva/Otvoreno more
---

Svjetska premijera novoga broda održat će se u studenom 2023. u Dubaiju, tijekom već zakazane UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama COP28. THE JET objedinjuje vrhunske karakteristike i tehnologije, pa je sposoban za glisiranje na hidrokrilima 80 cm iznad vode brzinom od čak 40 čvorova. Luksuzno plovilo može ukrcati do 12 putnika, a pogone ga najnapredniji gorivni članci.

Komentirajući objavu, osnivač tvrtke THE JET ZeroEmission Alain Thébault, svjetski rekorder u brzini jedrenja 2009. i izumitelj električnog vodenog taksija Seabubbles, koji također plovi na hidrokrilima, izrazio je zadovoljstvo što će upravo njegova tvrtka proizvesti prvi brod na svijetu koji će koristeći vodik kao gorivo bez buke i štetnih emisija letjeti iznad vode.

Jedra, vodik, struja

A da ljubitelji jedrenja ne bi ostali zakinuti u ovom malom desantu plovila na vodik, pobrinula se londonska tvrtka Searide International i početkom veljače objavila lansiranje luksuznog katamarana na vodik Searide 66. Taj je model prvi put prezentiran prošle jeseni, a sada je spreman za tržište.

---

image
Luksuzni katamaran Searide 66 sam proizvodi struju i vodik za svoj pogon
Arhiva/Otvoreno more
---

Dimenzije su mu 24 x 11 m, posjeduje umjetnu inteligenciju za autonomnu plovidbu, certificiran je kao antikorona plovilo, a namijenjen dugim zelenim krstarenjima, pri čemu budući vlasnik u interijeru može konfigurirati do šest kabina.

Zahvaljujući kombinaciji najsuvremenijih solarnih panela, vjetroturbina i hidroturbina može sam proizvesti 40 kWh obnovljive energije. Potom se u okviru ugrađenog sustava za elektrolizu proizvodi i skladišti zeleni vodik, koji se onda koristi za stvaranje struje u naprednim gorivnim člancima za pokretanje dvaju elektromotora od po 400 kW.

Brod je i vrlo pametan, pa njegova umjetna inteligencija izračunava najsigurniju i najučinkovitiju rutu do odredišta, kontrolira motor i navigaciju, te sama pilotira do cilja. Kao deklarirani antikorona brod ima i posebnu klimatizaciju s funkcijom HEPA filtera, te može samostalno proizvesti 2000 litara pitke vode dnevno, bez bakterija i virusa. Početna cijena ovog zelenog ljepotana punog suvremene tehnologije je 1,5 milijuna eura.

Naravno da će priča o vodikovim gorivnim člancima kao brodskom pogonu ove i idućih godina dobivati nove aktere svih vrsta i dimenzija. Pritom treba očekivati da bi i cijene tih plovila mogle postajati pristupačnije, to više što se i tehnologija gorivnih članaka stalno razvija, pa će s vremenom sigurno postajati efikasniji i jeftiniji.

​Sve u svemu, posve je izvjesno da će u tranziciji brodskog pogona prema zelenim rješenjima vodik biti značajan igrač. U pravilu kombiniran sa solarnim pločama i baterijama za pohranu energije, jer su takvi sustavi znatno fleksibilniji i učinkovitiji. Vrijeme zelenih hibrida je počelo!

---

​GORIVO BROJ JEDAN?


Izgledi vodika da postane pogonsko gorivo budućnosti sve su veći, jer su rješenja bazirana samo na baterijama i elektropogonu limitirana kapacitetom baterija. Uz to, puno je primjedbi na litij-ionske baterije zbog negativnih učinaka na okoliš, i u fazi rudarenja litija, zbog čega su nedavno izbili veliki prosvjedi u Srbiji, i u fazi proizvodnje i konačnog zbrinjavanja.

Vodik je pak čisti izvor struje za pokretanje brodskih elektromotora posredstvom gorivnih članaka. Oni tu struju mogu osiguravati izravno ili je skladištiti u baterijama koje se stalno dopunjuju bez vanjskog strujnog izvora, što je na moru posebno važno.

Danas vodik sudjeluje s manje od 2 posto u energetskoj potrošnji EU-a, no taj će udjel značajno rasti, jer Strategija vodika za klimatski neutralnu Europu donesena 2020. vodik navodi kao ključan za postizanje ugljikove neutralnosti do 2050. Stoga se planiraju velika ulaganja u elektrolizatore za dobivanje vodika, te zelene strujne izvore (vjetar, sunce, voda...) kako bi cijeli proces ostao čist.

Dakle, vodik će očito postajati sve važniji energent, a to znači i daljnji brzi razvoj pogonskih sustava na vodik.

---

---

PREDNOSTI REXH2 SUSTAVA


Prednosti REXH2 sustava u odnosu na pogon samo na baterije:
– dvostruko veći kapacitet pohrane energije za isti volumen
– potencijal od 10.000 ciklusa u usporedbi s 3000 za litij-ion bateriju
– punjenje vodika traje koliko i punjenje klasičnoga goriva
– masa je sedam puta lakša
– cijena po kWh otprilike je jednaka cijeni dizela

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni pogon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zeleni pogon 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-02 12:48:01 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-08 08:58:33 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-07 06:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869728.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869698.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869700.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869798.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869800.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869802.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869808.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869812.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869818.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869914.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869916.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20869810.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/21029256.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Aquon One<\/em> mo\u017ee ploviti gotovo neograni\u010deno, jer vodik proizvodi iz morske vode","Yanmar-Toyotin <\/em>adut na testnoj plovidbi","Shematski prikaz pogonskog sklopa Yanmar-Toyotina<\/em> aduta","Jeremie Lagarrigue i Chlo\u00e9 Zaied, izvr\u0161ni direktori tvrtki EODev-REXH2<\/em> i Hynova<\/em>","Shematski prikaz Hynove 40<\/em>","Prva Hynova 40 <\/em>nosi znakovito ime The New Era<\/em>","Luksuzni katamaran Searide 66 <\/strong><\/em>sam proizvodi struju i vodik za svoj pogon","Hynova 40 <\/em>u testnoj plovidbi","THE JET<\/em> \u0107e na vodik glisirati iznad povr\u0161ine 40 \u010dvorova","Energy Observer<\/em> probio je led i trasirao put rekreativnim plovilima","Energy Observer<\/em> obi\u0161ao je i Jadran","","Aquon One"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","48:56","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1366x694","hd_20869728_1920.jpg":"1920x1080","k_20869728_1280.jpg":"1280x1280","k_20869728_1024.jpg":"1024x1024","k_20869728_640.jpg":"640x640","k_20869728_480.jpg":"480x480","k_20869728_340.jpg":"340x340","k_20869728_220.jpg":"220x220","o_20869728_1280.jpg":"1280x650","o_20869728_1024.jpg":"1024x520","o_20869728_640.jpg":"640x325","o_20869728_480.jpg":"480x243","o_20869728_340.jpg":"340x172","o_20869728_220.jpg":"220x111","h_20869728_1280.jpg":"1280x854","h_20869728_1024.jpg":"1024x683","h_20869728_640.jpg":"640x427","h_20869728_480.jpg":"480x320","h_20869728_340.jpg":"340x227","h_20869728_220.jpg":"220x147","pp_20869728_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869728_1024.jpg":"805x1024","pp_20869728_640.jpg":"503x640","pp_20869728_480.jpg":"377x480","pp_20869728_340.jpg":"267x340","pp_20869728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x445","hd_20869698_1920.jpg":"1920x1080","k_20869698_1280.jpg":"1280x1280","k_20869698_1024.jpg":"1024x1024","k_20869698_640.jpg":"640x640","k_20869698_480.jpg":"480x480","k_20869698_340.jpg":"340x340","k_20869698_220.jpg":"220x220","o_20869698_1280.jpg":"1280x712","o_20869698_1024.jpg":"1024x569","o_20869698_640.jpg":"640x356","o_20869698_480.jpg":"480x267","o_20869698_340.jpg":"340x189","o_20869698_220.jpg":"220x122","h_20869698_1280.jpg":"1280x854","h_20869698_1024.jpg":"1024x683","h_20869698_640.jpg":"640x427","h_20869698_480.jpg":"480x320","h_20869698_340.jpg":"340x227","h_20869698_220.jpg":"220x147","pp_20869698_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869698_1024.jpg":"805x1024","pp_20869698_640.jpg":"503x640","pp_20869698_480.jpg":"377x480","pp_20869698_340.jpg":"267x340","pp_20869698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x850","hd_20869700_1920.jpg":"1920x1080","k_20869700_1280.jpg":"1280x1280","k_20869700_1024.jpg":"1024x1024","k_20869700_640.jpg":"640x640","k_20869700_480.jpg":"480x480","k_20869700_340.jpg":"340x340","k_20869700_220.jpg":"220x220","o_20869700_1280.jpg":"1280x566","o_20869700_1024.jpg":"1024x453","o_20869700_640.jpg":"640x283","o_20869700_480.jpg":"480x212","o_20869700_340.jpg":"340x150","o_20869700_220.jpg":"220x97","h_20869700_1280.jpg":"1280x854","h_20869700_1024.jpg":"1024x683","h_20869700_640.jpg":"640x427","h_20869700_480.jpg":"480x320","h_20869700_340.jpg":"340x227","h_20869700_220.jpg":"220x147","pp_20869700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869700_1024.jpg":"805x1024","pp_20869700_640.jpg":"503x640","pp_20869700_480.jpg":"377x480","pp_20869700_340.jpg":"267x340","pp_20869700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x681","hd_20869798_1920.jpg":"1920x1080","k_20869798_1280.jpg":"1280x1280","k_20869798_1024.jpg":"1024x1024","k_20869798_640.jpg":"640x640","k_20869798_480.jpg":"480x480","k_20869798_340.jpg":"340x340","k_20869798_220.jpg":"220x220","o_20869798_1280.jpg":"1280x871","o_20869798_1024.jpg":"1024x697","o_20869798_640.jpg":"640x435","o_20869798_480.jpg":"480x326","o_20869798_340.jpg":"340x231","o_20869798_220.jpg":"220x149","h_20869798_1280.jpg":"1280x854","h_20869798_1024.jpg":"1024x683","h_20869798_640.jpg":"640x427","h_20869798_480.jpg":"480x320","h_20869798_340.jpg":"340x227","h_20869798_220.jpg":"220x147","pp_20869798_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869798_1024.jpg":"805x1024","pp_20869798_640.jpg":"503x640","pp_20869798_480.jpg":"377x480","pp_20869798_340.jpg":"267x340","pp_20869798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1070","hd_20869800_1920.jpg":"1920x1080","k_20869800_1280.jpg":"1280x1280","k_20869800_1024.jpg":"1024x1024","k_20869800_640.jpg":"640x640","k_20869800_480.jpg":"480x480","k_20869800_340.jpg":"340x340","k_20869800_220.jpg":"220x220","o_20869800_1280.jpg":"1280x713","o_20869800_1024.jpg":"1024x570","o_20869800_640.jpg":"640x356","o_20869800_480.jpg":"480x267","o_20869800_340.jpg":"340x189","o_20869800_220.jpg":"220x122","h_20869800_1280.jpg":"1280x854","h_20869800_1024.jpg":"1024x683","h_20869800_640.jpg":"640x427","h_20869800_480.jpg":"480x320","h_20869800_340.jpg":"340x227","h_20869800_220.jpg":"220x147","pp_20869800_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869800_1024.jpg":"805x1024","pp_20869800_640.jpg":"503x640","pp_20869800_480.jpg":"377x480","pp_20869800_340.jpg":"267x340","pp_20869800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_20869802_1920.jpg":"1920x1080","k_20869802_1280.jpg":"1280x1280","k_20869802_1024.jpg":"1024x1024","k_20869802_640.jpg":"640x640","k_20869802_480.jpg":"480x480","k_20869802_340.jpg":"340x340","k_20869802_220.jpg":"220x220","o_20869802_1280.jpg":"1280x960","o_20869802_1024.jpg":"1024x768","o_20869802_640.jpg":"640x480","o_20869802_480.jpg":"480x360","o_20869802_340.jpg":"340x255","o_20869802_220.jpg":"220x165","h_20869802_1280.jpg":"1280x854","h_20869802_1024.jpg":"1024x683","h_20869802_640.jpg":"640x427","h_20869802_480.jpg":"480x320","h_20869802_340.jpg":"340x227","h_20869802_220.jpg":"220x147","pp_20869802_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869802_1024.jpg":"805x1024","pp_20869802_640.jpg":"503x640","pp_20869802_480.jpg":"377x480","pp_20869802_340.jpg":"267x340","pp_20869802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_20869808_1920.jpg":"1920x1080","k_20869808_1280.jpg":"1280x1280","k_20869808_1024.jpg":"1024x1024","k_20869808_640.jpg":"640x640","k_20869808_480.jpg":"480x480","k_20869808_340.jpg":"340x340","k_20869808_220.jpg":"220x220","o_20869808_1280.jpg":"1280x720","o_20869808_1024.jpg":"1024x576","o_20869808_640.jpg":"640x360","o_20869808_480.jpg":"480x270","o_20869808_340.jpg":"340x191","o_20869808_220.jpg":"220x123","h_20869808_1280.jpg":"1280x854","h_20869808_1024.jpg":"1024x683","h_20869808_640.jpg":"640x427","h_20869808_480.jpg":"480x320","h_20869808_340.jpg":"340x227","h_20869808_220.jpg":"220x147","pp_20869808_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869808_1024.jpg":"805x1024","pp_20869808_640.jpg":"503x640","pp_20869808_480.jpg":"377x480","pp_20869808_340.jpg":"267x340","pp_20869808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1096","hd_20869812_1920.jpg":"1920x1080","k_20869812_1280.jpg":"1280x1280","k_20869812_1024.jpg":"1024x1024","k_20869812_640.jpg":"640x640","k_20869812_480.jpg":"480x480","k_20869812_340.jpg":"340x340","k_20869812_220.jpg":"220x220","o_20869812_1280.jpg":"1280x730","o_20869812_1024.jpg":"1024x584","o_20869812_640.jpg":"640x365","o_20869812_480.jpg":"480x274","o_20869812_340.jpg":"340x194","o_20869812_220.jpg":"220x125","h_20869812_1280.jpg":"1280x854","h_20869812_1024.jpg":"1024x683","h_20869812_640.jpg":"640x427","h_20869812_480.jpg":"480x320","h_20869812_340.jpg":"340x227","h_20869812_220.jpg":"220x147","pp_20869812_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869812_1024.jpg":"805x1024","pp_20869812_640.jpg":"503x640","pp_20869812_480.jpg":"377x480","pp_20869812_340.jpg":"267x340","pp_20869812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1164x504","hd_20869818_1920.jpg":"1920x1080","k_20869818_1280.jpg":"1280x1280","k_20869818_1024.jpg":"1024x1024","k_20869818_640.jpg":"640x640","k_20869818_480.jpg":"480x480","k_20869818_340.jpg":"340x340","k_20869818_220.jpg":"220x220","o_20869818_1280.jpg":"1280x554","o_20869818_1024.jpg":"1024x443","o_20869818_640.jpg":"640x277","o_20869818_480.jpg":"480x207","o_20869818_340.jpg":"340x147","o_20869818_220.jpg":"220x95","h_20869818_1280.jpg":"1280x854","h_20869818_1024.jpg":"1024x683","h_20869818_640.jpg":"640x427","h_20869818_480.jpg":"480x320","h_20869818_340.jpg":"340x227","h_20869818_220.jpg":"220x147","pp_20869818_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869818_1024.jpg":"805x1024","pp_20869818_640.jpg":"503x640","pp_20869818_480.jpg":"377x480","pp_20869818_340.jpg":"267x340","pp_20869818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1079","hd_20869914_1920.jpg":"1920x1080","k_20869914_1280.jpg":"1280x1280","k_20869914_1024.jpg":"1024x1024","k_20869914_640.jpg":"640x640","k_20869914_480.jpg":"480x480","k_20869914_340.jpg":"340x340","k_20869914_220.jpg":"220x220","o_20869914_1280.jpg":"1280x719","o_20869914_1024.jpg":"1024x575","o_20869914_640.jpg":"640x359","o_20869914_480.jpg":"480x269","o_20869914_340.jpg":"340x191","o_20869914_220.jpg":"220x123","h_20869914_1280.jpg":"1280x854","h_20869914_1024.jpg":"1024x683","h_20869914_640.jpg":"640x427","h_20869914_480.jpg":"480x320","h_20869914_340.jpg":"340x227","h_20869914_220.jpg":"220x147","pp_20869914_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869914_1024.jpg":"805x1024","pp_20869914_640.jpg":"503x640","pp_20869914_480.jpg":"377x480","pp_20869914_340.jpg":"267x340","pp_20869914_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1260x840","hd_20869916_1920.jpg":"1920x1080","k_20869916_1280.jpg":"1280x1280","k_20869916_1024.jpg":"1024x1024","k_20869916_640.jpg":"640x640","k_20869916_480.jpg":"480x480","k_20869916_340.jpg":"340x340","k_20869916_220.jpg":"220x220","o_20869916_1280.jpg":"1280x853","o_20869916_1024.jpg":"1024x682","o_20869916_640.jpg":"640x426","o_20869916_480.jpg":"480x320","o_20869916_340.jpg":"340x226","o_20869916_220.jpg":"220x146","h_20869916_1280.jpg":"1280x854","h_20869916_1024.jpg":"1024x683","h_20869916_640.jpg":"640x427","h_20869916_480.jpg":"480x320","h_20869916_340.jpg":"340x227","h_20869916_220.jpg":"220x147","pp_20869916_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869916_1024.jpg":"805x1024","pp_20869916_640.jpg":"503x640","pp_20869916_480.jpg":"377x480","pp_20869916_340.jpg":"267x340","pp_20869916_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x644","hd_20869810_1920.jpg":"1920x1080","k_20869810_1280.jpg":"1280x1280","k_20869810_1024.jpg":"1024x1024","k_20869810_640.jpg":"640x640","k_20869810_480.jpg":"480x480","k_20869810_340.jpg":"340x340","k_20869810_220.jpg":"220x220","o_20869810_1280.jpg":"1280x865","o_20869810_1024.jpg":"1024x692","o_20869810_640.jpg":"640x432","o_20869810_480.jpg":"480x324","o_20869810_340.jpg":"340x230","o_20869810_220.jpg":"220x148","h_20869810_1280.jpg":"1280x854","h_20869810_1024.jpg":"1024x683","h_20869810_640.jpg":"640x427","h_20869810_480.jpg":"480x320","h_20869810_340.jpg":"340x227","h_20869810_220.jpg":"220x147","pp_20869810_1280.jpg":"1006x1280","pp_20869810_1024.jpg":"805x1024","pp_20869810_640.jpg":"503x640","pp_20869810_480.jpg":"377x480","pp_20869810_340.jpg":"267x340","pp_20869810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21029256_1920.jpg":"1920x1080","k_21029256_1280.jpg":"1280x1280","k_21029256_1024.jpg":"1024x1024","k_21029256_640.jpg":"640x640","k_21029256_480.jpg":"480x480","k_21029256_340.jpg":"340x340","k_21029256_220.jpg":"220x220","o_21029256_1280.jpg":"1280x720","o_21029256_1024.jpg":"1024x576","o_21029256_640.jpg":"640x360","o_21029256_480.jpg":"480x270","o_21029256_340.jpg":"340x191","o_21029256_220.jpg":"220x123","h_21029256_1280.jpg":"1280x854","h_21029256_1024.jpg":"1024x683","h_21029256_640.jpg":"640x427","h_21029256_480.jpg":"480x320","h_21029256_340.jpg":"340x227","h_21029256_220.jpg":"220x147","pp_21029256_1280.jpg":"1006x1280","pp_21029256_1024.jpg":"805x1024","pp_21029256_640.jpg":"503x640","pp_21029256_480.jpg":"377x480","pp_21029256_340.jpg":"267x340","pp_21029256_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15136717 Threads: 2 Questions: 3164024422 Slow queries: 7079424 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235227491 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu-1173301 [printLink] => /om/nautika/sve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu-1173301?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669557 [name] => brodovi na vodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-07 07:58:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-na-vodik [link] => /tag/brodovi-na-vodik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669558 [name] => brod vodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-07 07:58:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-vodik [link] => /tag/brod-vodik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni pogon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve više brodica i jahti plovi na vodik: struja iz gorivnih članaka je budućnost jer su baterije limitirane. Donosimo pregled stanja na tržištu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869728.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/Otvoreno more [mainImageDesc] => Aquon One može ploviti gotovo neograničeno, jer vodik proizvodi iz morske vode [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869728.jpg [title] => Aquon One može ploviti gotovo neograničeno, jer vodik proizvodi iz morske vode Arhiva/Otvoreno more ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869698.jpg [title] => Yanmar-Toyotin adut na testnoj plovidbi Arhiva/Otvoreno more ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869700.jpg [title] => Shematski prikaz pogonskog sklopa Yanmar-Toyotina aduta Arhiva/Otvoreno more ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869798.jpg [title] => Jeremie Lagarrigue i Chloé Zaied, izvršni direktori tvrtki EODev-REXH2 i Hynova Arhiva/Otvoreno more ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869800.jpg [title] => Shematski prikaz Hynove 40 Arhiva/Otvoreno more ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869802.jpg [title] => Prva Hynova 40 nosi znakovito ime The New Era Arhiva/Otvoreno more ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869808.jpg [title] => Luksuzni katamaran Searide 66 sam proizvodi struju i vodik za svoj pogon Arhiva/Otvoreno more ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869812.jpg [title] => Hynova 40 u testnoj plovidbi Arhiva/Otvoreno more ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869818.jpg [title] => THE JET će na vodik glisirati iznad površine 40 čvorova Arhiva/Otvoreno more ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869914.jpg [title] => Energy Observer probio je led i trasirao put rekreativnim plovilima Arhiva/Otvoreno more ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869916.jpg [title] => Energy Observer obišao je i Jadran Arhiva/Otvoreno more ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20869810.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/21029256.jpg [title] => Aquon One Arhiva/Otvoreno more ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Strujna opcija u pogonu automobila posljednjih godina raste velikim koracima. Praktički više nema niti jednog poznatijeg proizvođača koji nije izbacio svoju verziju automobila na struju, a novi modeli stalno stižu. Kako to izgleda na tržištu, jasno govore podaci iz prosinca prošle godine, prema kojima su Europljani u tom mjesecu kupili više električnih automobila nego dizelaša, što je dosad najupečatljivija ilustracija rastuće popularnosti električnog pogona u Europi.

Analitičar iz Berlina Matthias Schmidt precizira da je više od 20 posto novih automobila prodanih u Europi i Britaniji u prosincu 2021. imalo isključivo strujni pogon. Istodobno, prodaja dizelskih vozila, koja su 2015. činila više od polovice prodanih novih automobila u EU-u, pala je ispod 19 posto. Novo doba je, dakle, počelo.

Limiti baterija

Slični procesi kada je u pitanju ekološki prihvatljiviji pogon od onoga na fosilna goriva događaju se i u brodskom segmentu. No, tu je problem brze elektrifikacije znatno složeniji, jer kretanje plovila u vodi stvara nemjerljivo veći otpor od kotrljanja kotača po cesti, pa je problem dovoljnog kapaciteta baterija također daleko veći.

U tom smislu, električna pogonska opcija brže se i više probija u segment turističkog, putničkog i trajektnog prometa, dakle u komercijalni sektor, nego u plovila namijenjena sportu i rekreaciji. Razlozi su veća isplativost takve elektrifikacije zbog stalnog korištenja, lakše instaliranje zbog većih gabarita plovila i raspoloživog prostora za baterije, te veći pozitivan doprinos ekologiji.

Zbog potonje činjenice Europska unija, kojoj je prelazak na zelenu energiju jedan od strateških ciljeva, spremno sufinancira takve projekte, što uvelike motivira investitore i olakšava im njihovu realizaciju. U tom svjetlu treba gledati i najave Jadrolinije, ali i splitskog Jadroplova, o skoroj gradnji trajekata na strujni pogon.

Takvih poticaja za kupnju plovila za sport i rekreaciju zasad nema, ili ih imaju samo bogate države, pa će u tom segmentu tranzicija biti znatno dulja. No, usprkos tome, sve je više brodograđevnih tvrtki koje grade i nude motorne brodice i jedrilice na električni pogon.

Već smo spomenuli da je ugradnja električnog pogona na plovilima složenija od sličnog zahvata na cestovnim vozilima radi svladavanja otpora vode, što guta velike količine struje. To onda traži i velike baterijske sklopove, skupe i teške, što kod gradnje manjih brodica stvara prostorno-težinske probleme, a bome i povelike financijske. Uz to, punjenje baterija traje, a brze priključke na moru puno je teže rješavati nego na kopnu, pa će to uvijek ostati značajan problem.

---

image
Arhiva/Otvoreno more
---

​Zbog svega toga, kada je o morskom pogonu riječ, uz električnu energiju stalno je u igri i pogon na vodikove gorivne članke. Tu je u konačnici također riječ o električnoj propulziji, jer kemijskim procesom u tim člancima vodik stvara električnu energiju za napajanje elektromotora ili punjenje baterija, pri čemu je jedini nusprodukt toga procesa vodena para.

Dakle, zeleno, da zelenije biti ne može. Naravno, pod uvjetom da se vodik proizvodi elektrolizom vode koja se obavlja korištenjem struje iz također zelenih izvora – vjetar, sunce, voda, valovi.

Yanmar hvata priključak

Prednost vodika kao goriva u pogonu brodica i brodova je u tome što se može napuniti u tank jednako brzo kao i benzin ili nafta. Dakle, nema, čekanja kao kod punjenja akumulatora, dugih ili manje dugih, ali uvijek zamornih.

Zbog ovih je razloga još prije tri godine na panel-raspravi METSTRADE-a veliko zanimanje izazvala upravo tema o razvoju pogona na vodikove gorivne članke. Pritom su, kako je u pitanju relativno nova tehnologija, iskazana različita mišljenja o njezinoj prikladnosti, sigurnosti i realnoj ostvarivosti da bude usvojena kao pogonska opcija za rekreativna i sportska plovila u doglednoj budućnosti.

Pa ipak, na kraju je usuglašeno mišljenje kako je prilično vjerojatno da će spomenuti pogonski koncept postati realna i komercijalna opcija za rekreacijska plovila u roku od tri do pet godina.

Tri godine poslije toga panela, unatoč koroni koja je puno toga usporila ili zaustavila, ali ne i ljudsku imaginaciju i kreativnost, možemo konstatirati da je spomenuta procjena bila točna. Barem kada je riječ o početku spomenutog komercijalnog procesa.

Naime, 5. travnja 2021. godine Yanmar i Toyota su objavili da su završili prva pomorska ispitivanja svoga rekreativnog plovila na vodikove gorivne članke na jugu Japana. Kako je riječ o svjetski poznatim tvrtkama, liderima u domeni brodskog dizelskog pogona i proizvodnji automobila, očigledno je u pitanju njihovo zajedničko uvjerenje da je brodski pogon na vodikove gorivne članke opcija vrijedna truda i ulaganja. A kad čelništva ove dvije moćne tvrtke tako misle, možemo biti prilično sigurni da će tako i biti.

---

image
Yanmar-Toyotin adut na testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
---

Pritom je brak Yanmara i Toyote u ovom projektu posve logičan, budući da je Toyota već daleko odmakla u razvoju tehnologije vodikovih gorivnih članaka kao pogonske opcije za svoja vozila, a Yanmar želi ostati lider i u vremenima kad dizelski brodski pogon bude intenzivno zamjenjivan zelenim opcijama.

Nedostižna Toyota

Toyotini gorivni članci, zapravo, već plove. Ugrađeni su 2017. na istraživački brod Energy Observer, koji stvara vodik iz morske vode kroz koju se kreće, pri čemu je s nultom emisijom ostavio iza krme već tisuće nautičkih milja.

---

image
Energy Observer probio je led i trasirao put rekreativnim plovilima
Arhiva/Otvoreno more
---

---

image
Energy Observer obišao je i Jadran
Arhiva/Otvoreno more
---

Riječ je o člancima bazično razvijenim za Toyotu Mirai, prvo masovno proizvedeno vozilo s vodikovim gorivnim člancima, koji već godinama dokazuju učinkovitost i izdržljivost u teretnim kamionima, te autobusima u Tokiju.​ Te su članke u tvrtki Yanmar prilagodili brodskoj namjeni i sada pogone njihov fisher Yanmar EX38A.

Dimenzije su mu 12,4 x 3,4 m, težak je 7,9 tona, a može primiti 12 osoba. Dodatni bonus unesen u projekt su Toyotini patentirani spremnici za vodik pod tlakom od 70 Mpa (700 bara/10,152 psi), izrađeni od karbonskih vlakana također za Toyotu Miarai. Oni osiguravaju optimalan omjer težine i skladištenja, što je bitna značajka za ugradnju na manja plovila.

---

image
Shematski prikaz pogonskog sklopa Yanmar-Toyotina aduta
Arhiva/Otvoreno more
---

Prilikom testiranja svoga novog pulena na vodik, Yanmar i Toyota koristili su električni pogon od 250 kW, umjesto uobičajenog dizelaša od 265 kW koji se ugrađuje u taj fisher. Njegovo napajanje osigurava vodik iz spremnika pod tlakom koji u gorivnim člancima stvara potrebnu struju.

U cijeloj priči posebno je značajan navod Yanmara da je za svoje plovilo na vodik dobio i potrebne sigurnosne certifikate japanskih vlasti. Vjetar u leđa spomenutim planovima Yanmara i Toyote svakako daje i fokusiranost Japana kao države na široku primjenu vodika, te je u njegovoj Strategiji za vodik iz 2017. zapisano da mu je cilj postati vodeće svjetsko društvo utemeljeno na vodiku. Naravno da ovaj iskorak tri godine poslije na panelu METSTRADE-a​ nije ostao usamljen.

Francuska veza

Samo mjesec poslije, krajem svibnja 2021., iz Francuske je stigla i vijest o predstavljanju njihove prve serijske komercijalne brodice na svijetu s pogonom REXH2 na vodikove gorivne članke kao standardnim. ​Riječ je o 12-metarskom modelu Hynova 40 kapaciteta 12 osoba, koji je dizajnirala Chloé Zaied, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Hynova Yachts, a izgrađen je u marseilleskom škveru Palumbo. ​Prvi model dobio je i znakovito ime The New Era.

---

image
Shematski prikaz Hynove 40
Arhiva/Otvoreno more
---

I njegov pogonski sustav bazira se na Toyotinim gorivnim člancima, s tim da je taj sustav pod imenom REXH2 u međuvremenu razvijen kao standardni serijski proizvod. Naime, tim koji stoji iza projekta Energy Observer nastavio je tijekom njegove plovidbe intenzivno raditi na daljnjim unaprjeđenjima. U tu je svrhu 2019. osnovana tvrtka EODev (Energy Observer Developments).

Odmah su se prihvatili posla, te je u suradnji sa stručnjacima Toyote 2020. stvorena nova pogonska jedinica pod robnom markom EODev nazvana REXH2 (Range Extender Hydrogen). Njezin su temelj vodikovi gorivi članci Toyota T-Module najnovije generacije, a dizajn kompaktan i moćan kako bi mogli odgovoriti izazovima ekstremnog morskog okoliša. REXH2 koji razvija snagu od 80 kW odmah je ugrađen u brod Energy Observer radi testiranja, te je zamijenio prvotnu slabiju verziju gorivnih članaka snage 30 kW.

---

image
Jeremie Lagarrigue i Chloé Zaied, izvršni direktori tvrtki EODev-REXH2 i Hynova
Arhiva/Otvoreno more
---

A da je riječ o pouzdanom, moćnom i izdržljivom pogonskom sustavu zorno je demonstrirano već u svibnju 2020. kada je Energy Observer preplovio Atlantik rutom dugom 5000 nautičkih milja​.

Čim je dovršen i ponuđen tržištu, sustav REXH2 koji volumenski ima jedan metar kubični i teži 400 kg, kao najkompaktniji i najučinkovitiji Range Extender izabran je za serijski izvor pogon Hynove 40. Dopunjen je s tri LiFePO baterije za pomorsku upotrebu kapaciteta 44 kW/h, te s dva elektromotora koji razvijaju snagu od 184 kW svaki (otprilike 2 x 250 KS u ekvivalentu dizela​).

Taj komplet omogućuje brodu teškom 9 tona postizanje maksimalne brzine od 26 čvorova, odnosno radne od 12 čvorova, s tim da brod može može prevaliti čak 69 milja pri brzini od 6 čvorova, kombinirajući performanse vodikovih gorivnih članaka i baterije.

---

image
Prva Hynova 40 nosi znakovito ime The New Era
Arhiva/Otvoreno more
---

​Cijelim pogonskim sklopom i energijom upravlja automatizirani sustav koji je posebno razvio EODev.​ Poanta je da vodikovi gorivni članci stalno stvaraju struju za napajanje brodskih elektromotora, odnosno pohranjivanje u baterijama tijekom plovidbe u režimu krstarenja ili dok brod miruje, a spomenuti sustav sve to nadzire i optimalno regulira.

Za kupnju Hynove 40 možete se predbilježiti na e-mail buy@yach2.com, nakon čega će biti složena ponuda sa specijalnom cijenom samo za vas. Zvuči skupo, no biti među prvima uvijek košta.

---

image
Hynova 40 u testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
---

Njezina visost Aquon One

A kako to već danas biva kada je o razvoju tehnologije riječ, čim neki proces jednom krene, u njega se brzo počnu uključivati novi igrači. Tako je početkom prosinca 2021. objavljena vijest o predstavljanju prve luksuzne jahte na solarno-vodikov pogon.

Riječ je o katamaranu nazvanom Aquon One čije elektromotore strujom napajaju isključivo solarne ploče i vodikovi gorivni članci. U tom je smislu riječ o potpuno autonomnom plovilu s čistim pogonom, jer se i vodik potreban za stvaranje struje dobiva iz mora kroz koje jahta plovi. Cijeli je sustav sličan onom koji pokreće brod Energy Observer, no ovdje je riječ o luksuznom katamaranu, a ne istraživačkom plovilu.

---

image
Aquon One
Arhiva/Otvoreno more
---

Tvrtku Swiss Sustainable Yachts (SSY) koja stoji iza projekta 2018. godine osnovao je dr. Adrian Beer, strastveni jahtaš i poznati poduzetnik. On je uspio okupiti tim vrhunskih svjetskih stručnjaka raznih profila koji su osmislili tehnologiju ovog revolucionarnog broda.

Katamaran je dug 19,5 metra, a pokreću ga dva elektromotora od po 100 kilovata. Sve njegove sustave u konačnici napajaju monokristalični solarni paneli na krovu koji zauzimaju čak 64 četvorna metra i proizvode čak 75 kWh struje na dan, kada je sunčan.

Dio te struje koristi se za proizvodnju vodika iz morske vode, a također i za punjenje litij-ionskih baterija koje kratkoročno također mogu pogoniti brod. Proizvedeni vodik puni se u tankove i služi kao dugotrajno gorivo za stvaranje struje i pokretanje elektromotora jahte i drugih uređaja. Pritom je jedini ispušni plin iz vodikovih gorivnih članaka vodena para, što Aquon One čini jahtom s nultom emisijom.​

Takav hibridni energetski koncept, ali uvijek potpuno čist za okoliš, omogućava ovoj jahti punu autonomiju i praktički neograničenu plovidbu. Maksimalna brzina joj je 16 čvorova, a s 8 čvorova po sunčanom vremenu može krstariti koristeći samo solarne ploče.

​Dizajn ove jahte u budućnosti potpisuje Christian Grande, a da je budućnost skupa, osobito ako je luksuzna i potpuno čista, govori podatak da je očekivana cijena ove ljepotice čak 6 milijuna eura. ​Doduše, vlasnik neće morati kupovati gorivo, pa će s vremenom, poživi li dovoljno, moći uštedjeti dio uložene svote.

Za spomenute novce ​Aquon One ​osigurat će luksuzni smještaj osmorici putnika na više od 1000 četvornih metara prostora u dvije, tri ili četiri kabine, već po izboru. Kao godina prvih isporuka navedena je 2023. godina. Dakle, zeleno osviješteni bogataši naprijed.

​Svi mi ostali malo ćemo pričekati da se nova tehnologija tržišno razradi i omasovi, što u prijevodu uvijek donosi veću i raznovrsniju ponudu, te niže cijene.

Zeleni letač

Priča o zelenom pogonu na vodik nastavila se i ove godine, s tim da je u njoj otvoreno novo poglavlje –​ fojlanje na hidrokrilima.
Naime, švicarski start-up THE JET ZeroEmission objavio je krajem siječnja da je potpisao ugovor s tvrtkama Zenith Marine Services LLC i DWYN LLC za proizvodnju prvog letećeg plovila na vodikove gorivne članke nazvanog THE JET.

---

image
THE JET će na vodik glisirati iznad površine 40 čvorova
Arhiva/Otvoreno more
---

Svjetska premijera novoga broda održat će se u studenom 2023. u Dubaiju, tijekom već zakazane UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama COP28. THE JET objedinjuje vrhunske karakteristike i tehnologije, pa je sposoban za glisiranje na hidrokrilima 80 cm iznad vode brzinom od čak 40 čvorova. Luksuzno plovilo može ukrcati do 12 putnika, a pogone ga najnapredniji gorivni članci.

Komentirajući objavu, osnivač tvrtke THE JET ZeroEmission Alain Thébault, svjetski rekorder u brzini jedrenja 2009. i izumitelj električnog vodenog taksija Seabubbles, koji također plovi na hidrokrilima, izrazio je zadovoljstvo što će upravo njegova tvrtka proizvesti prvi brod na svijetu koji će koristeći vodik kao gorivo bez buke i štetnih emisija letjeti iznad vode.

Jedra, vodik, struja

A da ljubitelji jedrenja ne bi ostali zakinuti u ovom malom desantu plovila na vodik, pobrinula se londonska tvrtka Searide International i početkom veljače objavila lansiranje luksuznog katamarana na vodik Searide 66. Taj je model prvi put prezentiran prošle jeseni, a sada je spreman za tržište.

---

image
Luksuzni katamaran Searide 66 sam proizvodi struju i vodik za svoj pogon
Arhiva/Otvoreno more
---

Dimenzije su mu 24 x 11 m, posjeduje umjetnu inteligenciju za autonomnu plovidbu, certificiran je kao antikorona plovilo, a namijenjen dugim zelenim krstarenjima, pri čemu budući vlasnik u interijeru može konfigurirati do šest kabina.

Zahvaljujući kombinaciji najsuvremenijih solarnih panela, vjetroturbina i hidroturbina može sam proizvesti 40 kWh obnovljive energije. Potom se u okviru ugrađenog sustava za elektrolizu proizvodi i skladišti zeleni vodik, koji se onda koristi za stvaranje struje u naprednim gorivnim člancima za pokretanje dvaju elektromotora od po 400 kW.

Brod je i vrlo pametan, pa njegova umjetna inteligencija izračunava najsigurniju i najučinkovitiju rutu do odredišta, kontrolira motor i navigaciju, te sama pilotira do cilja. Kao deklarirani antikorona brod ima i posebnu klimatizaciju s funkcijom HEPA filtera, te može samostalno proizvesti 2000 litara pitke vode dnevno, bez bakterija i virusa. Početna cijena ovog zelenog ljepotana punog suvremene tehnologije je 1,5 milijuna eura.

Naravno da će priča o vodikovim gorivnim člancima kao brodskom pogonu ove i idućih godina dobivati nove aktere svih vrsta i dimenzija. Pritom treba očekivati da bi i cijene tih plovila mogle postajati pristupačnije, to više što se i tehnologija gorivnih članaka stalno razvija, pa će s vremenom sigurno postajati efikasniji i jeftiniji.

​Sve u svemu, posve je izvjesno da će u tranziciji brodskog pogona prema zelenim rješenjima vodik biti značajan igrač. U pravilu kombiniran sa solarnim pločama i baterijama za pohranu energije, jer su takvi sustavi znatno fleksibilniji i učinkovitiji. Vrijeme zelenih hibrida je počelo!

---

​GORIVO BROJ JEDAN?


Izgledi vodika da postane pogonsko gorivo budućnosti sve su veći, jer su rješenja bazirana samo na baterijama i elektropogonu limitirana kapacitetom baterija. Uz to, puno je primjedbi na litij-ionske baterije zbog negativnih učinaka na okoliš, i u fazi rudarenja litija, zbog čega su nedavno izbili veliki prosvjedi u Srbiji, i u fazi proizvodnje i konačnog zbrinjavanja.

Vodik je pak čisti izvor struje za pokretanje brodskih elektromotora posredstvom gorivnih članaka. Oni tu struju mogu osiguravati izravno ili je skladištiti u baterijama koje se stalno dopunjuju bez vanjskog strujnog izvora, što je na moru posebno važno.

Danas vodik sudjeluje s manje od 2 posto u energetskoj potrošnji EU-a, no taj će udjel značajno rasti, jer Strategija vodika za klimatski neutralnu Europu donesena 2020. vodik navodi kao ključan za postizanje ugljikove neutralnosti do 2050. Stoga se planiraju velika ulaganja u elektrolizatore za dobivanje vodika, te zelene strujne izvore (vjetar, sunce, voda...) kako bi cijeli proces ostao čist.

Dakle, vodik će očito postajati sve važniji energent, a to znači i daljnji brzi razvoj pogonskih sustava na vodik.

---

---

PREDNOSTI REXH2 SUSTAVA


Prednosti REXH2 sustava u odnosu na pogon samo na baterije:
– dvostruko veći kapacitet pohrane energije za isti volumen
– potencijal od 10.000 ciklusa u usporedbi s 3000 za litij-ion bateriju
– punjenje vodika traje koliko i punjenje klasičnoga goriva
– masa je sedam puta lakša
– cijena po kWh otprilike je jednaka cijeni dizela

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more
Arhiva/Otvoreno more
Aquon One može ploviti gotovo neograničeno, jer vodik proizvodi iz morske vode
Arhiva/Otvoreno more
Yanmar-Toyotin adut na testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
Shematski prikaz pogonskog sklopa Yanmar-Toyotina aduta
Arhiva/Otvoreno more
Jeremie Lagarrigue i Chloé Zaied, izvršni direktori tvrtki EODev-REXH2 i Hynova
Arhiva/Otvoreno more
Shematski prikaz Hynove 40
Arhiva/Otvoreno more
Prva Hynova 40 nosi znakovito ime The New Era
Arhiva/Otvoreno more
Luksuzni katamaran Searide 66 sam proizvodi struju i vodik za svoj pogon
Arhiva/Otvoreno more
Hynova 40 u testnoj plovidbi
Arhiva/Otvoreno more
THE JET će na vodik glisirati iznad površine 40 čvorova
Arhiva/Otvoreno more
Energy Observer probio je led i trasirao put rekreativnim plovilima
Arhiva/Otvoreno more
Energy Observer obišao je i Jadran
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu-1173301 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e1881a9392a3ed1db38aa2a50af68c4659b0ed9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+vi%C5%A1e+brodica+i+jahti+plovi+na+vodik%3A+struja+iz+gorivnih+%C4%8Dlanaka+je+budu%C4%87nost+jer+su+baterije+limitirane.+Donosimo+pregled+stanja+na+tr%C5%BEi%C5%A1tu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu-1173301 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-vise-brodica-i-jahti-plovi-na-vodik-donosimo-pregled-stanja-na-trzistu-1173301 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni pogon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zeleni pogonSve više brodica i jahti plovi na vodik: struja iz gorivnih članaka je budućnost jer su baterije limitirane. Donosimo pregled stanja na tržištu

Piše Miomir Štrbac
7. ožujka 2022. - 07:58

Strujna opcija u pogonu automobila posljednjih godina raste velikim koracima. Praktički više nema niti jednog poznatijeg proizvođača koji nije izbacio svoju verziju automobila na struju, a novi modeli stalno stižu. Kako to izgleda na tržištu, jasno govore podaci iz prosinca prošle godine, prema kojima su Europljani u tom mjesecu kupili više električnih automobila nego dizelaša, što je dosad najupečatljivija ilustracija rastuće popularnosti električnog pogona u Europi.

Analitičar iz Berlina Matthias Schmidt precizira da je više od 20 posto novih automobila prodanih u Europi i Britaniji u prosincu 2021. imalo isključivo strujni pogon. Istodobno, prodaja dizelskih vozila, koja su 2015. činila više od polovice prodanih novih automobila u EU-u, pala je ispod 19 posto. Novo dob...

14. svibanj 2024 15:49