StoryEditorOCM

ploviti se moraPomorci pisali Butkoviću, Berošu i Capaku: Molimo vas da nas uvrstite u dobrovoljno prioritetno i besplatno cijepljenje protiv koronavirusa

Piše OM
10. prosinca 2020. - 08:16

Zajednica Udruga Kapetana, časnika i Udruga pomoraca u Hrvatskoj, nakon usaglašavanja stajališta s ostalim pomorskim udrugama u Hrvatskoj, uputili su ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku otvoreno pismo, odnosno Zamolbu za prioritetno dobrotvorno i besplatno cijepljenje pomoraca:

Poštovani,

Koristimo priliku da Vas pozdravimo i zahvalimo na Vašoj pomoći i trudu koji su rezultirali olakšanom ukrcaju i iskrcaju pomoraca u međunarodnoj plovidbi tijekom trajanja  pandemije uzrokovane virusom Covida.

Nažalost situacija je daleko od normalne, i mnoge kolege još uvijek mjesecima čekaju na mogućnost pristupa utvorenim zračnim lukama i aviolinijama kako bi se vratili doma ili ukrcali na brod.

Međutim, bez obzira na sve probleme ploviti se mora, ako stane pomorski promet stat će i svijetska trgovina.

UN i Međunarodna pomorska organizacija (IMO) poduzimaju sve da se pomorski promet i dalje odvija nesmetano, znajuči da bez toga ne može svjetska trgovina.

Napokon smo se usuglasili da pomorci dobiju status radnika s posebnim statusom u svjetskoj trgovini, što je donekle olakšalo iskrcaj i ukrcaj pomoraca širom svijeta.

Udarom drugog vala pandemije situacija se pogoršala posebno smanjenjem aviolinija.

Pronalaskom cijepiva, i prvim cijepljenjima, vjerujemo da će započeti nova faza u suzbijanju pandemije, olakšati transfere pomoraca i omogučiti njihov život i rad.

Informirani smo da cijepivo u Hrvatsku dolazi uskoro odnosno početkom naredne 2021. godine.

UN, IMO, BIMCO, sindikat, pomorske Udruge i ostale nacionalne institucije udružene pokušavaju da se pomorcima omogući  dobrovoljno priotitetno cijepljenje.

Kao što Vam je poznato pomorci u međunarodnoj plovidbi odavno se cijepe za određene bolesti koje se evidentiraju u tkz. kartonu cijepljenja ili poznatije kao žuti karton odnosno žuta knjižica.

U skladu sa svim gore navedenim molimo spomenuta Ministarstva i Vladu RH da pomorce uvrste u dobrovoljno prioritetno i besplatno cijepljenje protiv Covida-19.

Molimo za razumijevanje i unaprijed se zahvaljujemo,i  stojimo Vam na raspolaganju za sva moguća objašnjenja, stoji u pismu, kojeg potpisuje glavni tajnik ZHUPK, kap. Slobodan Vrdoljak, u ime Zajednice Udruga Kapetana, časnika i Udruge pomoraca u Hrvatskoj.

Inicijativu su podržali još i Udruga pomorskih kapetana Split te Udruga pomorskih kapetana Zagreb.

17. travanj 2024 16:38