StoryEditorOCM

6:3Novi Zeland na korak do obrane naslova pobjednika America‘s Cupa. Bruni: Ovaj poraz je najbolniji od svih dosad jer smo bili jako blizu

16. ožujka 2021. - 12:29

Posada Novog Zelanda na pragu je obrane naslova pobjednika jedriličarskog America's Cupa nakon što je u velikom finalu u vodama Aucklanda protiv talijanske Luna Rosse poveo s 6-3 i treba još jednu pobjedu za naslov.

Novozelandska jedrilica Te Rehutai s kormilarem Peterom Burlingom pobijedila je u jeinoj regati u utorak Lunu Rosso sa skipperima Francescom Brunijem i Jimmyjem Spithillom za svega 30 sekundi. Talijani su bolje započeli deveti finalni plov, ali su ih, u najdramatičnijem plovu dosad sa šest izmjena vodstva, Novozelanđani na samom kraju uspjeli prestići. 

"Ovaj poraz je bolan, najbolniji od svih dosad jer smo bili jako blizu. Još uvijek možemo pobijediti, imamo Jimmyja Spithilla koji je to već jednom uradio", kazao je Bruni. 

Spithill je 2013. godine bio za kormilom američkog Oraclea, koji je u finalu protiv Novog Zelanda gubio s 1-8, a nakraju slavio s 9-8 u najvećem preokretu u povijesti jedrenja. 

Odluka o pobjedniku mogla bi pasti u srijedu, a Novozelanđanima je dovoljna samo jedna pobjeda u možebitne četiri preostale regate dvobojskoga jedrenja. 

America's Cup je najstarije i najprestižnije jedriličarsko natjecanje, a od 1861. godine osvajali su ga samo Amerikanci, Australci, Novozelanđani i Švicarci. 

image
AFP
16. travanj 2024 18:36