stdClass Object ( [id] => 1093140 [title] => Naš stručni komentator analizira kako su Novozelanđani osvojili 36. America‘s Cup: jedan je detalj bio ključan za osvajanje pehara [alias] => nas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ekstremno natjecanje u inovacijama i najnovijim tehnologijama sasvim je neočekivano vratilo stare dobre vještine dvobojskog jedrenja u prvi plan. Dobro je poznato iskustveno pravilo da je unatoč svemu najbrža jedrilica ona koja pobjeđuje Cup. A do najveće brzine dolazi se s najviše istraživanja i testiranja pa je, uz same jedriličare, razvojni tim temelj na kojem se gradi pobjeda.

I sve do 32. izdanja Cupa 2007. godine u španjolskoj Valenciji, gdje se posljednji put jedrilo klasičnim jedrilicama (International America's Cup Class), bilo je iznimno važno da posadu čine najbolji match raceri na svijetu.

Tek tada tehnologije i inovacije mogu doći do izražaja, jer one su činile onu posljednju kapljicu koja bi se prelila u pobjednički šampanjac. A kod organizacije dvobojskog jedrenja posebno je važan angažman sudaca kao jamaca striktnog pridržavanja regatnih pravila, kao i sankcioniranje onih koji to propuste.

Sport u drugom planu

Nakon Valencije većina znanja i vještina povezanih s dvobojskim jedrenjem padaju u drugi plan jer se jedri s potpuno drukčijim jedrilicama, gdje su napredak i pobjeda uglavnom bili u rukama razvojnoga tima. Za napredak jedrenja je to bilo dobro jer su velike količine novca uložene u tehnologiju hidrokrila, što je pružilo do sada neviđen način jedrenja, odnosno letenja. Ali jedrenje kao sport je pao u drugi plan.

U počecima razvoja razlike među timovima su velike pa, unatoč dobrom jedrenju, neki su morali gubiti ma kako dobro jedrili, dok su oni s uspješnijim dizajnom mogli samo prosječno odraditi regatu i pobijediti. Upravo odjedreni 36. America's Cup doimao se kao još jedan eksperimentalni s do sad neviđenim jednotrupcem na hidrokrilu.

---

image
Jedriličari su opremljeni kao piloti
America‘s Cup
---

Već u polufinalu naziralo se ono za što su mnogi jedriličari mislili da se neće dogoditi tako brzo, ako se uopće to i može ostvariti – posada koja je pobijedila start i pokrivala suparničku posadu tijekom čitavoga plova bi pobijedila. Ponovno smo vidjeli duele u kojima se pokriva protivnika i neprestano taktički manevrira. Do tada posade su se uglavnom borile s vlastitim jedrilicama, a suparnik je bio manje važan. Najvažnije je bilo preživjeti brzine koje prelaze 50 čvorova, kao i vire i pojalabande u kojima se ostaje u zraku.

A kada je došlo do samoga finala, uslijedio je dodatni pozitivni šok. Ona jedrilica koja bi pobijedila na startu, što se dogodilo u nekoliko plovova, bila je prva u cilju. Unatoč tome što se također malo-pomalo, ali sigurno stjecao, ne samo dojam, već se to moglo iščitati iz statistike brzina, da su Novozelanđani ipak sveukupno brži od Talijana. Ali ipak, kada bi Talijani pobijedili start, bili bi prvi u cilju. Moglo se primijetiti da bi u slučaju izgubljenoga starta Talijani znatno zaostali, puno više nego Kiwi.

Razlika u brzini

Vjerojatno nitko nije očekivao da je to moguće, a osobito ne u tako ranoj fazi razvoja nove klase i novih tehnika jedrenja. Naposljetku nepisano pravilo o bržoj jedrilici koja pobjeđuje ipak je rezultiralo pobjedom Kiwija, ali povratak važnosti predstartnog nadmetanja, uobičajenog i ključnog za dvobojsko jedrenje, bio je uvjet bez kojeg pobjeda ne bi bila moguća.

Možemo zaključiti da je sredstvo jedrenja unaprijeđeno do neslućenih razina, na kojima je jedrenje kao sport i vještina postalo ne samo iznimno važno, već i za publiku i medije nikad atraktivnije.

Što je sve razlog veće brzine koju su postizali Novozelanđani, teško ćemo saznati, ali vrlo je vjerojatno da se jedan od osnovnih razloga temelji upravo na razlikama u dizajnu hidrokrila. Krilo se izvan vode jasno vidi i tu ne treba špekulirati. Emirates Team New Zealand imao je krilo najmanje površine od svih timova.

---

image
Zadebljanje na krilu imali su samo Novozelanđani
America‘s Cup
---

Manja površina jamči i manji otpor, ali i manji uzgon pa je za polijetanje potrebna veća sila u jedrima ili viša početna brzina kada krilo daje veću silu uzgona od težine broda. Dakle, nešto je teže početi s fojlanjem, ali kada je trup u zraku, krajnja brzina je potencijalno veća.

Teorija i praksa upućuju na to da je krilo koje ima oblik preokrenutog slova T ono koje će pružati najmanji otpor, naspram krila koje ima oblik preokrenutog slova V. Kada sve to prenesemo u praksu, možemo uočiti da su Englezi, Amerikanci i Talijani ipak imali blagi V-fojl, dok su Novozelanđani imali T-fojl.

Pomoću V-oblika, osim uzgona, moguće je postići i otpor koji će krilo pružati bočnoj sili, istoj onoj kojoj se u klasičnoj konfiguraciji odupire centarbot ili kobilica. To je bio put koji su slijedili svi osim novozelandskog tima.

Drukčije rješenje

Oni su razvili T-fojl, ujedno su imali i veliki plosnati bulb ispred samoga krila, a kao kompenzaciju za bočne sile koristili su puno veću površinu koja spaja hidrokrilo s trupom, odnosno onaj dio površine koji je uronjen u more okomito iznad krila koje daje uzgon, odnosno vertikalnu silu. Bočno proklizavanje riješeno je s nešto većom površinom od ostalih timova, a ta površina je ipak pružala manje otpora od V-fojla koji se kod ostalih timova, osim uzgona, koristio i za odupiranje bočnom zanošenju.

Moglo se primijetiti kako Kiwi moraju jedriti u orcu s nešto malo manjim kutem prema vjetru od Talijana, ali su također uvijek mogli biti nekoliko čvorova brži. Očekivano, jedreći u krmu gdje su bočne sile na jedrilici znatno manje, Kiwi su uglavnom uvijek bili brži od konkurencije.

Novozelanđani su obranili Cup te imaju pravo odabira formata idućeg natjecanja, naravno u dogovoru s izazivačem. A već i prije nego što su Kiwi ispili pobjednički šampanjac Englezi, na čelu s dva viteza (Sir je viteška titula iz reda kraljevske konjice), poslali su pismo izazova koje su Novozelanđani prihvatili.

---

image
Razlika u površini krila je vidljiva
America‘s Cup
---

Gradonačelnik Aucklanda reagirao je emotivnom porukom kako ne može obećati ono što mogu mnogi tajkuni i zasuti domaću ekipu prividno neograničenim budžetom (ETNZ navodno ima znatno manje sredstava od svih ostalih timova). Ali može obećati da će dogovorena infrastruktura ponovno biti spremna i da se nada da će ekipi biti važnija duša i srce grada i nacije koji su do sada disali i kucali kao jedno.

S druge strane šire se glasine kako Englezi nude poprilično mnogo novca, ali srećom izgleda da im namjere nisu ponavljanje izdanja u nekoj od udaljenih poreznih enklava rezerviranih za bogate i njihovu poslugu. Navodno bi Englezi htjeli platiti onoliko koliko treba da se Cup vrati u matičnu luku svoga rođenja, pa predlažu da se jedri u blizini otoka Wight, onog istog oko kojeg je jedreno 1851. godine, kada ga je osvojila jedrilica imena America.

---

Jedrenje zaslužuje pravu publiku


Cup je u prethodnom izdanju, koje se održalo na Bahamima, bio primjereno oličenje tajkunskoga globaliziranog svijeta. Daleko od masovne publike koja je pratila događanja na YouTubeu, elita je mogla uživo pratiti natjecanje s paluba svojih megajahta.

Mnogi su to kritizirali kao sasvim sterilno, više nalik na videoigricu ili znanstvenofantastični film, kao neprimjereno otuđenje bogataša koji su sebi podredili najpoznatiji događaj s najduljom tradicijom.

Bilo je to razočaranje naspram San Francisca 2013. godine, kada je grad bio preplavljen zaljubljenicima u jedrenje dok je Frisco Bay bio pretvoren u najveći jedriličarski stadion na svijetu. Novozelanđani su Cupu vratili životnost, tisuće brodova isplovljavale su svakodnevno i neposredno pratile najnovija čuda jedriličarskoga sporta.

Novi Zeland je vjerojatno jedina nacija na svijetu gdje je jedrenje uistinu najpopularniji sport (ragbi povremeno preuzme primat), pa ne čudi da je socijalna sinergija rezultirala neviđenim zajedništvom, koje su medijski komentatori saželi kako je Emirates Team New Zealand ekipa koju čini svih pet milijuna stanovnika.

Pandemija je nakratko odgodila start finala, a Kiwi su i tada pokazali iznimno racionalnu kolektivnu svijest kao jedna od nacija dosljedna znanosti (od početka pandemije preminulo je svega 26 osoba).

Disciplinirano pridržavanje strogih mjera neposredno prije početka finala ponovno je porazilo virus i publika je mogla uživati u potpunoj slobodi okupljanja, bez ikakvih restriktivnih mjera tijekom finalnih jedrenja.

---

---

image
Vlada Novog Zelanda glavni je financijer projekta (premijerka je u zelenoj jakni)
America‘s Cup
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECEPT ZA POBJEDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RECEPT ZA POBJEDU 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-22 13:28:14 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-06 20:27:22 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-04-22 08:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 24 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263812.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263810.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263814.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263816.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263818.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17263820.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17156706.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17197274.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["America\u2018s Cup","America\u2018s Cup","America\u2018s Cup","America\u2018s Cup","America\u2018s Cup","America\u2018s Cup","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Razlika je u formi hidrokrila","Vlada Novog Zelanda glavni je financijer projekta (premijerka je u zelenoj jakni)","Razlika u povr\u0161ini krila je vidljiva","Zadebljanje na krilu imali su samo Novozelan\u0111ani","Oblik trupa ima organske konture","Jedrili\u010dari su opremljeni kao piloti","Publika je utrke pratila i na ekranima","Kapetan Peter Burling<\/strong> podi\u017ee America's Cup<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1188","hd_17263812_1920.jpg":"1920x1080","k_17263812_1280.jpg":"1280x1280","k_17263812_1024.jpg":"1024x1024","k_17263812_640.jpg":"640x640","k_17263812_480.jpg":"480x480","k_17263812_340.jpg":"340x340","k_17263812_220.jpg":"220x220","o_17263812_1280.jpg":"1280x792","o_17263812_1024.jpg":"1024x633","o_17263812_640.jpg":"640x396","o_17263812_480.jpg":"480x297","o_17263812_340.jpg":"340x210","o_17263812_220.jpg":"220x136","h_17263812_1280.jpg":"1280x854","h_17263812_1024.jpg":"1024x683","h_17263812_640.jpg":"640x427","h_17263812_480.jpg":"480x320","h_17263812_340.jpg":"340x227","h_17263812_220.jpg":"220x147","pp_17263812_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263812_1024.jpg":"805x1024","pp_17263812_640.jpg":"503x640","pp_17263812_480.jpg":"377x480","pp_17263812_340.jpg":"267x340","pp_17263812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17263810_1920.jpg":"1920x1080","k_17263810_1280.jpg":"1280x1280","k_17263810_1024.jpg":"1024x1024","k_17263810_640.jpg":"640x640","k_17263810_480.jpg":"480x480","k_17263810_340.jpg":"340x340","k_17263810_220.jpg":"220x220","o_17263810_1280.jpg":"1280x854","o_17263810_1024.jpg":"1024x683","o_17263810_640.jpg":"640x427","o_17263810_480.jpg":"480x320","o_17263810_340.jpg":"340x226","o_17263810_220.jpg":"220x146","h_17263810_1280.jpg":"1280x854","h_17263810_1024.jpg":"1024x683","h_17263810_640.jpg":"640x427","h_17263810_480.jpg":"480x320","h_17263810_340.jpg":"340x227","h_17263810_220.jpg":"220x147","pp_17263810_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263810_1024.jpg":"805x1024","pp_17263810_640.jpg":"503x640","pp_17263810_480.jpg":"377x480","pp_17263810_340.jpg":"267x340","pp_17263810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1160","hd_17263814_1920.jpg":"1920x1080","k_17263814_1280.jpg":"1280x1280","k_17263814_1024.jpg":"1024x1024","k_17263814_640.jpg":"640x640","k_17263814_480.jpg":"480x480","k_17263814_340.jpg":"340x340","k_17263814_220.jpg":"220x220","o_17263814_1280.jpg":"1280x773","o_17263814_1024.jpg":"1024x618","o_17263814_640.jpg":"640x386","o_17263814_480.jpg":"480x290","o_17263814_340.jpg":"340x205","o_17263814_220.jpg":"220x132","h_17263814_1280.jpg":"1280x854","h_17263814_1024.jpg":"1024x683","h_17263814_640.jpg":"640x427","h_17263814_480.jpg":"480x320","h_17263814_340.jpg":"340x227","h_17263814_220.jpg":"220x147","pp_17263814_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263814_1024.jpg":"805x1024","pp_17263814_640.jpg":"503x640","pp_17263814_480.jpg":"377x480","pp_17263814_340.jpg":"267x340","pp_17263814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17263816_1920.jpg":"1920x1080","k_17263816_1280.jpg":"1280x1280","k_17263816_1024.jpg":"1024x1024","k_17263816_640.jpg":"640x640","k_17263816_480.jpg":"480x480","k_17263816_340.jpg":"340x340","k_17263816_220.jpg":"220x220","o_17263816_1280.jpg":"1280x854","o_17263816_1024.jpg":"1024x683","o_17263816_640.jpg":"640x427","o_17263816_480.jpg":"480x320","o_17263816_340.jpg":"340x226","o_17263816_220.jpg":"220x146","h_17263816_1280.jpg":"1280x854","h_17263816_1024.jpg":"1024x683","h_17263816_640.jpg":"640x427","h_17263816_480.jpg":"480x320","h_17263816_340.jpg":"340x227","h_17263816_220.jpg":"220x147","pp_17263816_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263816_1024.jpg":"805x1024","pp_17263816_640.jpg":"503x640","pp_17263816_480.jpg":"377x480","pp_17263816_340.jpg":"267x340","pp_17263816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_17263818_1920.jpg":"1920x1080","k_17263818_1280.jpg":"1280x1280","k_17263818_1024.jpg":"1024x1024","k_17263818_640.jpg":"640x640","k_17263818_480.jpg":"480x480","k_17263818_340.jpg":"340x340","k_17263818_220.jpg":"220x220","o_17263818_1280.jpg":"1280x844","o_17263818_1024.jpg":"1024x675","o_17263818_640.jpg":"640x422","o_17263818_480.jpg":"480x316","o_17263818_340.jpg":"340x224","o_17263818_220.jpg":"220x145","h_17263818_1280.jpg":"1280x854","h_17263818_1024.jpg":"1024x683","h_17263818_640.jpg":"640x427","h_17263818_480.jpg":"480x320","h_17263818_340.jpg":"340x227","h_17263818_220.jpg":"220x147","pp_17263818_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263818_1024.jpg":"805x1024","pp_17263818_640.jpg":"503x640","pp_17263818_480.jpg":"377x480","pp_17263818_340.jpg":"267x340","pp_17263818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17263820_1920.jpg":"1920x1080","k_17263820_1280.jpg":"1280x1280","k_17263820_1024.jpg":"1024x1024","k_17263820_640.jpg":"640x640","k_17263820_480.jpg":"480x480","k_17263820_340.jpg":"340x340","k_17263820_220.jpg":"220x220","o_17263820_1280.jpg":"1280x853","o_17263820_1024.jpg":"1024x682","o_17263820_640.jpg":"640x426","o_17263820_480.jpg":"480x320","o_17263820_340.jpg":"340x226","o_17263820_220.jpg":"220x146","h_17263820_1280.jpg":"1280x854","h_17263820_1024.jpg":"1024x683","h_17263820_640.jpg":"640x427","h_17263820_480.jpg":"480x320","h_17263820_340.jpg":"340x227","h_17263820_220.jpg":"220x147","pp_17263820_1280.jpg":"1006x1280","pp_17263820_1024.jpg":"805x1024","pp_17263820_640.jpg":"503x640","pp_17263820_480.jpg":"377x480","pp_17263820_340.jpg":"267x340","pp_17263820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17156706_1920.jpg":"1920x1080","k_17156706_1280.jpg":"1280x1280","k_17156706_1024.jpg":"1024x1024","k_17156706_640.jpg":"640x640","k_17156706_480.jpg":"480x480","k_17156706_340.jpg":"340x340","k_17156706_220.jpg":"220x220","o_17156706_1280.jpg":"1280x853","o_17156706_1024.jpg":"1024x682","o_17156706_640.jpg":"640x426","o_17156706_480.jpg":"480x320","o_17156706_340.jpg":"340x226","o_17156706_220.jpg":"220x146","h_17156706_1280.jpg":"1280x854","h_17156706_1024.jpg":"1024x683","h_17156706_640.jpg":"640x427","h_17156706_480.jpg":"480x320","h_17156706_340.jpg":"340x227","h_17156706_220.jpg":"220x147","pp_17156706_1280.jpg":"1006x1280","pp_17156706_1024.jpg":"805x1024","pp_17156706_640.jpg":"503x640","pp_17156706_480.jpg":"377x480","pp_17156706_340.jpg":"267x340","pp_17156706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","hd_17197274_1920.jpg":"1920x1080","k_17197274_1280.jpg":"1280x1280","k_17197274_1024.jpg":"1024x1024","k_17197274_640.jpg":"640x640","k_17197274_480.jpg":"480x480","k_17197274_340.jpg":"340x340","k_17197274_220.jpg":"220x220","o_17197274_1280.jpg":"1280x820","o_17197274_1024.jpg":"1024x656","o_17197274_640.jpg":"640x410","o_17197274_480.jpg":"480x307","o_17197274_340.jpg":"340x217","o_17197274_220.jpg":"220x140","h_17197274_1280.jpg":"1280x854","h_17197274_1024.jpg":"1024x683","h_17197274_640.jpg":"640x427","h_17197274_480.jpg":"480x320","h_17197274_340.jpg":"340x227","h_17197274_220.jpg":"220x147","pp_17197274_1280.jpg":"1006x1280","pp_17197274_1024.jpg":"805x1024","pp_17197274_640.jpg":"503x640","pp_17197274_480.jpg":"377x480","pp_17197274_340.jpg":"267x340","pp_17197274_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7549215 Threads: 4 Questions: 1543429893 Slow queries: 4697541 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111011480 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/nas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup-1093140 [printLink] => /om/nautika/nas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup-1093140?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628785 [name] => americas cup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-21 08:55:59 [main_article_id] => 0 [alias] => americas-cup [link] => /tag/americas-cup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECEPT ZA POBJEDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš stručni komentator analizira kako su Novozelanđani osvojili 36. America‘s Cup: jedan je detalj bio ključan za osvajanje pehara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263812.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => America‘s Cup [mainImageDesc] => Razlika je u formi hidrokrila [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263812.jpg [title] => Razlika je u formi hidrokrila America‘s Cup ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263810.jpg [title] => Vlada Novog Zelanda glavni je financijer projekta (premijerka je u zelenoj jakni) America‘s Cup ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263814.jpg [title] => Razlika u površini krila je vidljiva America‘s Cup ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263816.jpg [title] => Zadebljanje na krilu imali su samo Novozelanđani America‘s Cup ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263818.jpg [title] => Oblik trupa ima organske konture America‘s Cup ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17263820.jpg [title] => Jedriličari su opremljeni kao piloti America‘s Cup ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17156706.jpg [title] => Publika je utrke pratila i na ekranima AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17197274.jpg [title] => Kapetan Peter Burling podiže America's Cup AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ekstremno natjecanje u inovacijama i najnovijim tehnologijama sasvim je neočekivano vratilo stare dobre vještine dvobojskog jedrenja u prvi plan. Dobro je poznato iskustveno pravilo da je unatoč svemu najbrža jedrilica ona koja pobjeđuje Cup. A do najveće brzine dolazi se s najviše istraživanja i testiranja pa je, uz same jedriličare, razvojni tim temelj na kojem se gradi pobjeda.

I sve do 32. izdanja Cupa 2007. godine u španjolskoj Valenciji, gdje se posljednji put jedrilo klasičnim jedrilicama (International America's Cup Class), bilo je iznimno važno da posadu čine najbolji match raceri na svijetu.

Tek tada tehnologije i inovacije mogu doći do izražaja, jer one su činile onu posljednju kapljicu koja bi se prelila u pobjednički šampanjac. A kod organizacije dvobojskog jedrenja posebno je važan angažman sudaca kao jamaca striktnog pridržavanja regatnih pravila, kao i sankcioniranje onih koji to propuste.

Sport u drugom planu

Nakon Valencije većina znanja i vještina povezanih s dvobojskim jedrenjem padaju u drugi plan jer se jedri s potpuno drukčijim jedrilicama, gdje su napredak i pobjeda uglavnom bili u rukama razvojnoga tima. Za napredak jedrenja je to bilo dobro jer su velike količine novca uložene u tehnologiju hidrokrila, što je pružilo do sada neviđen način jedrenja, odnosno letenja. Ali jedrenje kao sport je pao u drugi plan.

U počecima razvoja razlike među timovima su velike pa, unatoč dobrom jedrenju, neki su morali gubiti ma kako dobro jedrili, dok su oni s uspješnijim dizajnom mogli samo prosječno odraditi regatu i pobijediti. Upravo odjedreni 36. America's Cup doimao se kao još jedan eksperimentalni s do sad neviđenim jednotrupcem na hidrokrilu.

---

image
Jedriličari su opremljeni kao piloti
America‘s Cup
---

Već u polufinalu naziralo se ono za što su mnogi jedriličari mislili da se neće dogoditi tako brzo, ako se uopće to i može ostvariti – posada koja je pobijedila start i pokrivala suparničku posadu tijekom čitavoga plova bi pobijedila. Ponovno smo vidjeli duele u kojima se pokriva protivnika i neprestano taktički manevrira. Do tada posade su se uglavnom borile s vlastitim jedrilicama, a suparnik je bio manje važan. Najvažnije je bilo preživjeti brzine koje prelaze 50 čvorova, kao i vire i pojalabande u kojima se ostaje u zraku.

A kada je došlo do samoga finala, uslijedio je dodatni pozitivni šok. Ona jedrilica koja bi pobijedila na startu, što se dogodilo u nekoliko plovova, bila je prva u cilju. Unatoč tome što se također malo-pomalo, ali sigurno stjecao, ne samo dojam, već se to moglo iščitati iz statistike brzina, da su Novozelanđani ipak sveukupno brži od Talijana. Ali ipak, kada bi Talijani pobijedili start, bili bi prvi u cilju. Moglo se primijetiti da bi u slučaju izgubljenoga starta Talijani znatno zaostali, puno više nego Kiwi.

Razlika u brzini

Vjerojatno nitko nije očekivao da je to moguće, a osobito ne u tako ranoj fazi razvoja nove klase i novih tehnika jedrenja. Naposljetku nepisano pravilo o bržoj jedrilici koja pobjeđuje ipak je rezultiralo pobjedom Kiwija, ali povratak važnosti predstartnog nadmetanja, uobičajenog i ključnog za dvobojsko jedrenje, bio je uvjet bez kojeg pobjeda ne bi bila moguća.

Možemo zaključiti da je sredstvo jedrenja unaprijeđeno do neslućenih razina, na kojima je jedrenje kao sport i vještina postalo ne samo iznimno važno, već i za publiku i medije nikad atraktivnije.

Što je sve razlog veće brzine koju su postizali Novozelanđani, teško ćemo saznati, ali vrlo je vjerojatno da se jedan od osnovnih razloga temelji upravo na razlikama u dizajnu hidrokrila. Krilo se izvan vode jasno vidi i tu ne treba špekulirati. Emirates Team New Zealand imao je krilo najmanje površine od svih timova.

---

image
Zadebljanje na krilu imali su samo Novozelanđani
America‘s Cup
---

Manja površina jamči i manji otpor, ali i manji uzgon pa je za polijetanje potrebna veća sila u jedrima ili viša početna brzina kada krilo daje veću silu uzgona od težine broda. Dakle, nešto je teže početi s fojlanjem, ali kada je trup u zraku, krajnja brzina je potencijalno veća.

Teorija i praksa upućuju na to da je krilo koje ima oblik preokrenutog slova T ono koje će pružati najmanji otpor, naspram krila koje ima oblik preokrenutog slova V. Kada sve to prenesemo u praksu, možemo uočiti da su Englezi, Amerikanci i Talijani ipak imali blagi V-fojl, dok su Novozelanđani imali T-fojl.

Pomoću V-oblika, osim uzgona, moguće je postići i otpor koji će krilo pružati bočnoj sili, istoj onoj kojoj se u klasičnoj konfiguraciji odupire centarbot ili kobilica. To je bio put koji su slijedili svi osim novozelandskog tima.

Drukčije rješenje

Oni su razvili T-fojl, ujedno su imali i veliki plosnati bulb ispred samoga krila, a kao kompenzaciju za bočne sile koristili su puno veću površinu koja spaja hidrokrilo s trupom, odnosno onaj dio površine koji je uronjen u more okomito iznad krila koje daje uzgon, odnosno vertikalnu silu. Bočno proklizavanje riješeno je s nešto većom površinom od ostalih timova, a ta površina je ipak pružala manje otpora od V-fojla koji se kod ostalih timova, osim uzgona, koristio i za odupiranje bočnom zanošenju.

Moglo se primijetiti kako Kiwi moraju jedriti u orcu s nešto malo manjim kutem prema vjetru od Talijana, ali su također uvijek mogli biti nekoliko čvorova brži. Očekivano, jedreći u krmu gdje su bočne sile na jedrilici znatno manje, Kiwi su uglavnom uvijek bili brži od konkurencije.

Novozelanđani su obranili Cup te imaju pravo odabira formata idućeg natjecanja, naravno u dogovoru s izazivačem. A već i prije nego što su Kiwi ispili pobjednički šampanjac Englezi, na čelu s dva viteza (Sir je viteška titula iz reda kraljevske konjice), poslali su pismo izazova koje su Novozelanđani prihvatili.

---

image
Razlika u površini krila je vidljiva
America‘s Cup
---

Gradonačelnik Aucklanda reagirao je emotivnom porukom kako ne može obećati ono što mogu mnogi tajkuni i zasuti domaću ekipu prividno neograničenim budžetom (ETNZ navodno ima znatno manje sredstava od svih ostalih timova). Ali može obećati da će dogovorena infrastruktura ponovno biti spremna i da se nada da će ekipi biti važnija duša i srce grada i nacije koji su do sada disali i kucali kao jedno.

S druge strane šire se glasine kako Englezi nude poprilično mnogo novca, ali srećom izgleda da im namjere nisu ponavljanje izdanja u nekoj od udaljenih poreznih enklava rezerviranih za bogate i njihovu poslugu. Navodno bi Englezi htjeli platiti onoliko koliko treba da se Cup vrati u matičnu luku svoga rođenja, pa predlažu da se jedri u blizini otoka Wight, onog istog oko kojeg je jedreno 1851. godine, kada ga je osvojila jedrilica imena America.

---

Jedrenje zaslužuje pravu publiku


Cup je u prethodnom izdanju, koje se održalo na Bahamima, bio primjereno oličenje tajkunskoga globaliziranog svijeta. Daleko od masovne publike koja je pratila događanja na YouTubeu, elita je mogla uživo pratiti natjecanje s paluba svojih megajahta.

Mnogi su to kritizirali kao sasvim sterilno, više nalik na videoigricu ili znanstvenofantastični film, kao neprimjereno otuđenje bogataša koji su sebi podredili najpoznatiji događaj s najduljom tradicijom.

Bilo je to razočaranje naspram San Francisca 2013. godine, kada je grad bio preplavljen zaljubljenicima u jedrenje dok je Frisco Bay bio pretvoren u najveći jedriličarski stadion na svijetu. Novozelanđani su Cupu vratili životnost, tisuće brodova isplovljavale su svakodnevno i neposredno pratile najnovija čuda jedriličarskoga sporta.

Novi Zeland je vjerojatno jedina nacija na svijetu gdje je jedrenje uistinu najpopularniji sport (ragbi povremeno preuzme primat), pa ne čudi da je socijalna sinergija rezultirala neviđenim zajedništvom, koje su medijski komentatori saželi kako je Emirates Team New Zealand ekipa koju čini svih pet milijuna stanovnika.

Pandemija je nakratko odgodila start finala, a Kiwi su i tada pokazali iznimno racionalnu kolektivnu svijest kao jedna od nacija dosljedna znanosti (od početka pandemije preminulo je svega 26 osoba).

Disciplinirano pridržavanje strogih mjera neposredno prije početka finala ponovno je porazilo virus i publika je mogla uživati u potpunoj slobodi okupljanja, bez ikakvih restriktivnih mjera tijekom finalnih jedrenja.

---

---

image
Vlada Novog Zelanda glavni je financijer projekta (premijerka je u zelenoj jakni)
America‘s Cup
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
America‘s Cup America‘s Cup America‘s Cup America‘s Cup America‘s Cup America‘s Cup AFP AFP
America‘s Cup
Razlika je u formi hidrokrila
America‘s Cup
Vlada Novog Zelanda glavni je financijer projekta (premijerka je u zelenoj jakni)
America‘s Cup
Razlika u površini krila je vidljiva
America‘s Cup
Zadebljanje na krilu imali su samo Novozelanđani
America‘s Cup
Oblik trupa ima organske konture
America‘s Cup
Jedriličari su opremljeni kao piloti
AFP
Publika je utrke pratila i na ekranima
AFP
Kapetan Peter Burling podiže America's Cup
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/nas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup-1093140 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f142602671587f9d1ff0c4702e4b199dbbad8bc3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+stru%C4%8Dni+komentator+analizira+kako+su+Novozelan%C4%91ani+osvojili+36.+America%E2%80%98s+Cup%3A+jedan+je+detalj+bio+klju%C4%8Dan+za+osvajanje+pehara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup-1093140 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnas-strucni-komentator-analizira-kako-su-novozelandani-osvojili-36-america-s-cup-1093140 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECEPT ZA POBJEDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RECEPT ZA POBJEDUNaš stručni komentator analizira kako su Novozelanđani osvojili 36. America‘s Cup: jedan je detalj bio ključan za osvajanje pehara

Piše Krešimir Đakulović
22. travnja 2021. - 10:59

Ekstremno natjecanje u inovacijama i najnovijim tehnologijama sasvim je neočekivano vratilo stare dobre vještine dvobojskog jedrenja u prvi plan. Dobro je poznato iskustveno pravilo da je unatoč svemu najbrža jedrilica ona koja pobjeđuje Cup. A do najveće brzine dolazi se s najviše istraživanja i testiranja pa je, uz same jedriličare, razvojni tim temelj na kojem se gradi pobjeda.

I sve do 32. izdanja Cupa 2007. godine u španjolskoj Valenciji, gdje se posljednji put jedrilo klasičnim jedrilicama (International America's Cup Class), bilo je iznimno važno da posadu čine najbolji match raceri na svijetu.

Tek tada tehnologije i inovacije mogu doći do izražaja, jer one su činile onu posljednju kapljicu koja bi se prelila u pobjednički šampanjac. A kod organizacije dvobojskog jedre...

13. svibanj 2024 18:15