stdClass Object ( [id] => 1369470 [title] => Na jednom mjestu donosimo sve premijere nedavnog 31. zagrebačkog sajma nautike [alias] => na-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sajamska aktivnost jedan je od pokazatelja gospodarske aktivnosti društva, a čak pet (možda i šest) najavljenih nautičkih manifestacija u ovoj godini vrlo je znakovito. Prva u nizu, zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju u sedam paviljona Velesajma okupila je 300 izlagača i 200 plovila što je za jedinu kopnenu smotru respektabilan broj. Meteorološki najtoplije izdanje koje pamtimo dodatno je podgrijalo maštu svih koji su mislima već u ljetnom odmoru što je brodograditeljima i prodavačima plovila, motora i opreme sigurno dobro došlo. U ovome tekstu ćemo se posvetiti plovilima koja su domaćoj publici predstavljena prvi put.

Status zvijezde svakako zaslužuje prva dama hrvatske nautike Leidi 990, dugo najavljivan projekt Puležana Marsela Brkića, majstora brodograditelja koji je za sebe i publiku napravio najljepšu krunu za proslavu dvadeset godina rada. Put od pasare do desetmetarske jahte vrijedne 320 tisuća eura čini se nevjerojatan, ali za nas koji smo pratili od prvoga dana sve je došlo nekako prirodno jer se gotovo svaki model prodavao u, za hrvatske prilike, platinastoj nakladi od preko stotinjak primjeraka. S novom modernom halom, 18 zaposlenih i vojskom simpatizera, ne sumnjamo kako i najveća dama neće nastaviti niz. Izloženi trup je broj dva jer je prvi već isporučen nestrpljivom kupcu.

Iz svemira prepoznatljivi leidi dizajn i boje ne ostavljaju nikakve dvojbe o porijeklu brodice. Kao što se i najavljivalo, riječ je o skladno napuhanoj verziji 600-ice ili 800-ice s visinom vlasničke kabine od 195 cm, drugom kabinom s krevetom dimenzija 190x200 cm i iznenađujućem trećem ležaju u koji se ulazi iz toaleta?! U nautici je uobičajen obrnuti koncept, ali neka smo i to čudo vidjeli.

---

image

Prvi izbor svake dame - Leidi 990

Damir Krajač/Cropix
---

Turska ponuda

Ergonomija, obloge, oprema... sve je na vrlo visokoj razini, pa se ne priča uzalud da je Brkić nastavio tamo gdje je Pičuljan stao. Predviđena brzina je 25 čvorova, a pogon jedan motor od 370 ili dva snage po 220 konja. Veselimo se skorom testu na sajmu u Kaštelima.

Drugi favorit ovogodišnjega sajma je Catharsis 900, koji je odmah dobio nadimak turski Merry Fisher. Inspiriran jednim od najpopularnijih modela današnjice u nekim je detaljima čak i nadmašio francuskog uzora. Recimo, unutrašnjom visinom kabine od 190 cm izvana vidljivom samo po grbi na pramcu. Na trupu od osam metara složen je iznimno prostran interijer s dvije kabine, kuhinjom, sunčalištima i životnim prostorom za obitelj. Na kvaliteti drvenarije se još može poraditi, no sve ostalo je prilično dobro složeno. Sportski dizajniran podvodni dio s dvije stepenice ostavlja dojam da će se dobro nositi i s maksimalnom snagom od 600 konja. Iako je mali škver Avila nepoznat, kupce bi mogla privući cijena za dobro opremljen sajamski brod od 125 tisuća eura (PDV uključen, a motor nije). Brod se već nudi za najam u Petrčanima tako da bi ga zainteresirani mogli i isprobati prije narudžbe.

---

image

Catharsis je stigao iz Turske

Damir Krajač/Cropix
---

Jedan od prvaka volumena u toj klasi je Rodman Spirit 31 HT, već poznati model koji je s novom opcijom izvanbrodskog motora dobio i novu dimenziju. Originalna rotirajuća sjedala na krmi sada su zbog podizanja motora napravljena iz tri dijela. Salon je i dalje vrlo širok jer je trup iznimnih 3,36 metara dok je visina dva metra. I dvostazna klizna vrata su vanstandardno široka po 90 centimetara za bezbrižan prolazak. Uz veliku kupaonicu ono što najviše oduševljava je druga kabina s poprečnim ležajem širine 160 cm dužine preko dva metra. Uz njega je smješten i naslonjač za odmor nakon spavanja. S dva Mercuryja 200 za brzinu od 37 čvorova sajamska cijena s porezom je 250 tisuća eura.

---

image

Prvak volumena Rodman Spirit 31

Damir Krajač/Cropix
---

Na deset metara trupa se već može složiti i flybridge pa tako Beneteau Antares 11 s izvanbrodskih 600 konja nudi puno prostora i mogućnosti korištenja, ali to sve zajedno i košta - 375 tisuća eura. Do njega je bio i, kako su nam rekli, najveći brod na sajmu Nimbus 365 Coupe s dva unutrašnja Volvo dizelaša D4-320 vrijedan 606 tisuća eura. Kasnije smo vidjeli i još korpulentnijega macana Karnica S37X, koji je s 3,60 metara širine ostao izložen ispred ulaza.

---

image

Karnic SL 651

Damir Krajač/Cropix
---

Srećom, proljetno vrijeme mu je omogućilo da zablista na suncu. Od njegove mlađe ciparske braće novitet je SL651 sa sjedećom garniturom i stolom u otvorenom pramcu opcijski sklopivom u sunčalište. I dalje je ispod konzole ostala mala kabinica za stvari dok je ključ funkcionalnosti u modularnom kokpitu s osam varijanti slaganja i visokim bokovima za sigurnu plovidbu i po jačem moru. Za 1150 kg težak gliser optimalna je snaga 200 konja. Cijena bez poreza i motora je 23,400 eura, a paket bi bio nešto preko 50 tisuća.

Za razliku od tog modernog uglatog koncepta, talijanski Eolo 6.4 EL Open njeguje obli pristup i sve su mu linije nekako mekane. U kombinaciji s tapeciranim bokovima stvoren je zaista udoban prostor za dnevne izlete s velikim ravnim krmenim prostorom inkorporiranim u trup. Osnovna cijena je 29 tisuća eura, a paket sa Suzukijem 115 i dodatnom opremom 55 tisuća eura.

---

image

Zaobljeni Eolo 6.4 EL

Damir Krajač/Cropix
---

Oznaku premijere imao je i talijanski Jaguar 7.0, otvoreni gliser registriran za 10 osoba spreman ponijeti i motor od 250 konja. Upravo takav paket složen za sajam imao je cijenu od 62 tisuće eura. Iako se izvana ne bi reklo, nakošena skiperska konzola s prednje strane krije toaletni prostor dok se cijelo pramčano sunčalište podiže u komadu za pristup suhom gavunu.

---

image

Jaguar 7.0

Damir Krajač/Cropix
---

Sunčalište i kabina

Ranieri Renegade opremom koketira s ribolovnim stilom iako je u osnovi klasični open. Dimenzije 600x220 cm i težina od 630 kilograma omogućavaju brzu plovidbu već sa stotinjak konja. Cijena bez motora je 35 tisuća eura, ali uključuje T-top, bazen za ješku i ulov, držače štapova i posebne jastuke.

---

image

Ribolovac Ranieri Renegade

Damir Krajač/Cropix
---

Uz svu atraktivnost otvorenih brodica, linija Sundeckova s kabinom i dalje je najtraženija roba. Uz klasike poput Atlanticovih Suncruisera ili Jeanneau Cap Camarata pojavljuju se i nova imena. Protagon 25 Sundeck jedno je od dizajnerskih osvježenja predstavljeno u Düsseldorfu. Prilično visoka kabina uspješno je ugrađena u trup od 7,5 metara i dobivena nova funkcionalnost. Na cijenu od 62 tisuće eura treba dodati motor snage do 300 konja.

---

image

Atlanticovi Suncruiseri su postali klasik

Damir Krajač/Cropix
---

Za nešto niži cjenovni razred zanimljiv izbor je Teorema 20 Sundeck, skladno dizajniran šestmetarski model atraktivne cijene. Naime, s Hondom 100 i porezom ukupna tražena svota za talijanski gliser je 35 tisuća eura. Uz veliko sunčalište impresionira i jednako prostran ležaj u kabini. Proizvodi se u Bresciji pa zastupnik ističe nešto višu razinu obrade od primjeraka sunarodnjaka s juga. Svakako vrijedno pažnje.

---

image

Teorema 20 Sundeck

Damir Krajač/Cropix
---

Dojmio nas se i poljski Coaster 640 SD. Taj je privlačni i bogato opremljeni krstaš sposoban nositi sedam putnika i pentu od 175 konja. Kad nju dodamo na cijenu od 31 tisuću eura dođemo do pedesetak tisuća dragocjenih europskih kovanica.

U kategoriju povoljnih ponuda svakako spada Nivian XR1 tvrtke Elko marine iz Novoga Sada. Njihovi modeli Big Foot i HM22 već godinama se prodaju u Hrvatskoj preko zastupnika, a sada su odlučili izravno predstaviti svoj novi projekt petmetarskog glisera. Dizajn je doista originalan s izlomljenim pramcem i dodatno naglašenim grafikama za odmak od uobičajenog. Sunčalište dimenzija 210x125 cm se dobije slaganjem oko krmene klupe. Podvodni dio ima dvije stepenice što je pohvalno, ali na tako malu dužinu više estetski nego funkcionalan detalj. S bijelom Hondom 40/60 i dodatnom opremom brodica za sedam osoba ima cijenu od 25 tisuća eura. Kome se sviđa koncept, a ne i veličina uskoro će moći naručiti metar veći primjerak iste serije.

---

image

Nivian XR1

Damir Krajač/Cropix
---

Spomenimo kako je u Zagrebu uskrsnuo Murterino, neprežaljeni hrvatski koncept jeftine brodice za široke mase koji se prodao u stotinama. Kalupe je kupila tvrtka Sykora, dodala malo krme za izvanbrodski motor i preimenovala ga u Arta Vela 600. S dopuštenih stotinu konja na krmi taj će simpatični brodić biti prilično živahan za svoj poludeplasmanski trup, pa je dovoljno i ponuđenih 50 za cijenu od 34 tisuće eura. Cijena jest dvostruko viša od nekadašnjih vremena kad je u paketu dolazio Nanni 21, ali to je s današnjim standardom još uvijek dobra ponuda za ribolovnu brodicu.

---

image

Murterino je uskrsnuo kao Arta Vela 600

Damir Krajač/Cropix
---

Francuski Ocqueteau se s obiteljskih brodica potpuno prebacio na ribolovni đir. Novi zastupnici Riz Itea izložili su Ostreu 600 i 710 nakrcane s elektronikom kao manekene za pokazivanje svih mogućih opcija. Na njima je bilo toliko toga da nam nisu znali reći ni konkretnu cijenu izloženih brodova.

---

image

Ostrea 710 puna elektronike

Damir Krajač/Cropix
---

Sajamska cijena ukrajinskog gumenjaka Grand G680 je zato jasno izražena – 88 tisuća eura. Za taj novac se dobije vrlo udoban transporter za 12 osoba, hard-top, hladnjak, električni vinč, podne obloge, paket elektronike... te Yamaha 200.

Aluminij po mjeri

Talijanska Salpa Soleil 24.5 nema tako moderan dizajn, ali ima metar više i 50 konja snažniji motor. S cijenom je na 86 tisuća eura tako da ljubitelji gumenjaka dubljega džepa mogu birati.

---

image

Salpa Soleil 24.5

Damir Krajač/Cropix
---

Spoj gume i aluminija vrlo je popularan proteklih godina, pogotovo kod dalekoistočnih proizvođača bajbota. No, u europskom premium segmentu je to manje čest odabir. Na štandu Motonavisa je stoga održana posebna prezentacija talijanskoga škvera LTN i njihova modela 30 Quantum koji će poslužiti za testiranje mogućnosti najsnažnije Suzukijeve pente od 350 konja.

---

image

Aluminijs skrojen po mjeri LTN 30 Quantum

Damir Krajač/Cropix
---

Čvrstoća aluminija 5083 u kombinaciji s Orca hypalonom daje neustrašivo plovilo za najveće izazove. Uz konstrukcijsku superirornost putnici imaju puni komfor za sunčanje i uživanje na sidru. Pod konzolom su kabina visine 175 cm s dva ležaja, te kemijski wc. Prednost aluminijske gradnje je u lakoći vlasničkih modifikacija koje svaki brod čine unikatnim. Sajamska cijena paketa je 199 tisuća eura.

Za kraj spomenimo i zanimljivu kombinaciju aluminijskog gumenjaka i motora, i to električnog. Highfield Classic 340 pogonjen E-propulsionom 3.0 EVO ponuđen je za 13,600 eura. Trećina vrijednosti je 70 kilograma težak PVC brodić, trećina motor i baterija, a trećina svemirska konzola i montaža cijelog sustava. Lijepa najava za budućnost.

---

image

Električni Highfield

Damir Krajač/Cropix
---

---

Nagradni tjedan na Bavariji

Po tradiciji svi posjetitelji su sudjelovali u nagradnoj igri s budžetom od deset tisuća eura. Glavna nagrada – tjedan dana krstarenja na Bavariji S30 bio je dodatni motiv da je ljudi i prigodno razgledaju u hali 11. Druga nagrada je bio izvanbrodski motor Honda BF6, potom set Wondeck podnih obloga, ronilačko računalo Garmin... Ukupno za 20 nagrađenih je posjet sajmu završio s vrijednim i zgodnim suvenirom ako već nisu odriješili kesu i usput kupili novi motor ili brod.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BRKIĆEV PUT OD PASARE DO DESETMETARSKE JAHTE VRIJEDNE 320 TISUĆA EURA ČINI SE NEVJEROJATAN, ALI ZA NAS KOJI SMO PRATILI OD PRVOGA DANA SVE JE DOŠLO NEKAKO PRIRODNO JER SE GOTOVO SVAKI MODEL PRODAVAO U, ZA HRVATSKE PRILIKE, PLATINASTOJ NAKLADI OD PREKO STOTINJAK PRIMJERAKA. S NOVOM MODERNOM HALOM, 18 ZAPOSLENIH I VOJSKOM SIMPATIZERA, NE SUMNJAMO KAKO I NAJVEĆA DAMA NEĆE NASTAVITI NIZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT iz metropole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => BRKIĆEV PUT OD PASARE DO DESETMETARSKE JAHTE VRIJEDNE 320 TISUĆA EURA ČINI SE NEVJEROJATAN, ALI ZA NAS KOJI SMO PRATILI OD PRVOGA DANA SVE JE DOŠLO NEKAKO PRIRODNO JER SE GOTOVO SVAKI MODEL PRODAVAO U, ZA HRVATSKE PRILIKE, PLATINASTOJ NAKLADI OD PREKO STOTINJAK PRIMJERAKA. S NOVOM MODERNOM HALOM, 18 ZAPOSLENIH I VOJSKOM SIMPATIZERA, NE SUMNJAMO KAKO I NAJVEĆA DAMA NEĆE NASTAVITI NIZ RAPORT iz metropole 2 0 10382 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-25 00:30:24 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 08:23:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-05 08:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => BRKIĆEV PUT OD PASARE DO DESETMETARSKE JAHTE VRIJEDNE 320 TISUĆA EURA ČINI SE NEVJEROJATAN, ALI ZA NAS KOJI SMO PRATILI OD PRVOGA DANA SVE JE DOŠLO NEKAKO PRIRODNO JER SE GOTOVO SVAKI MODEL PRODAVAO U, ZA HRVATSKE PRILIKE, PLATINASTOJ NAKLADI OD PREKO STOTINJAK PRIMJERAKA. S NOVOM MODERNOM HALOM, 18 ZAPOSLENIH I VOJSKOM SIMPATIZERA, NE SUMNJAMO KAKO I NAJVEĆA DAMA NEĆE NASTAVITI NIZ [metadata] => robots= author= title=Na jednom mjestu donosimo sve premijere nedavnog 31. zagrebačkog sajma nautike page_title=Na jednom mjestu donosimo sve premijere nedavnog 31. zagrebačkog sajma nautike [metakey] => zagrebački sajam nautike, premijere, nautika, Nautika zagreb, 31. zagrebački sajam nautike, velesajam [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26708251.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26582191.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651497.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651498.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651500.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651501.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651502.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651503.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651504.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651505.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651506.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651508.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651509.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651510.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651511.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651512.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651513.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651514.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651515.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/25\/26651516.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zagreba\u010dka Nautika,<\/em> u svome 31. izdanju okupila je 300 izlaga\u010da i 200 plovila<\/p>","

Prvi izbor svake dame - Leidi 990<\/em><\/p>","

Atlanticovi Suncruiseri <\/em>su postali klasik<\/p>","

Salpa Soleil 24.5<\/em><\/p>","

Protagon 25 <\/em>s velikom kabinom<\/p>","

Nivian XR1<\/em><\/p>","

Jaguar 7.0<\/em><\/p>","

Zaobljeni Eolo 6.4 EL<\/em><\/p>","

Bavaria 30 S<\/em><\/p>","

Prvak volumena Rodman Spirit 31<\/em><\/p>","

Karnic SL 651<\/em><\/p>","

Ostrea 710 <\/em>puna elektronike<\/p>","

Elektri\u010dni Highfield<\/em><\/p>","

Teorema 20 Sundeck<\/em><\/p>","

Murterino<\/em> je uskrsnuo kao Arta Vela 600<\/em><\/p>","

Grandova <\/em>guma za 12 osoba<\/p>","

Catharsis <\/em>je stigao iz Turske<\/p>","

Poljak Coaster 640 SD<\/em><\/p>","

Aluminijs skrojen po mjeri LTN 30 Quantum<\/em><\/p>","

Ribolovac Ranieri Renegade<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x845","hd_26708251_1920.jpg":"1920x1080","k_26708251_1280.jpg":"1280x1280","k_26708251_1024.jpg":"1024x1024","k_26708251_640.jpg":"640x640","k_26708251_480.jpg":"480x480","k_26708251_340.jpg":"340x340","k_26708251_220.jpg":"220x220","o_26708251_1280.jpg":"1280x858","o_26708251_1024.jpg":"1024x686","o_26708251_640.jpg":"640x429","o_26708251_480.jpg":"480x321","o_26708251_340.jpg":"340x228","o_26708251_220.jpg":"220x147","h_26708251_1280.jpg":"1280x854","h_26708251_1024.jpg":"1024x683","h_26708251_640.jpg":"640x427","h_26708251_480.jpg":"480x320","h_26708251_340.jpg":"340x227","h_26708251_220.jpg":"220x147","pp_26708251_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708251_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708251_640.jpg":"640x814","pp_26708251_480.jpg":"480x611","pp_26708251_340.jpg":"340x432","pp_26708251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26582191_1920.jpg":"1920x1080","k_26582191_1280.jpg":"1280x1280","k_26582191_1024.jpg":"1024x1024","k_26582191_640.jpg":"640x640","k_26582191_480.jpg":"480x480","k_26582191_340.jpg":"340x340","k_26582191_220.jpg":"220x220","o_26582191_1280.jpg":"1280x853","o_26582191_1024.jpg":"1024x682","o_26582191_640.jpg":"640x426","o_26582191_480.jpg":"480x320","o_26582191_340.jpg":"340x226","o_26582191_220.jpg":"220x146","h_26582191_1280.jpg":"1280x854","h_26582191_1024.jpg":"1024x683","h_26582191_640.jpg":"640x427","h_26582191_480.jpg":"480x320","h_26582191_340.jpg":"340x227","h_26582191_220.jpg":"220x147","pp_26582191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582191_640.jpg":"640x814","pp_26582191_480.jpg":"480x611","pp_26582191_340.jpg":"340x432","pp_26582191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651497_1920.jpg":"1920x1080","k_26651497_1280.jpg":"1280x1280","k_26651497_1024.jpg":"1024x1024","k_26651497_640.jpg":"640x640","k_26651497_480.jpg":"480x480","k_26651497_340.jpg":"340x340","k_26651497_220.jpg":"220x220","o_26651497_1280.jpg":"1280x853","o_26651497_1024.jpg":"1024x682","o_26651497_640.jpg":"640x426","o_26651497_480.jpg":"480x320","o_26651497_340.jpg":"340x226","o_26651497_220.jpg":"220x146","h_26651497_1280.jpg":"1280x854","h_26651497_1024.jpg":"1024x683","h_26651497_640.jpg":"640x427","h_26651497_480.jpg":"480x320","h_26651497_340.jpg":"340x227","h_26651497_220.jpg":"220x147","pp_26651497_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651497_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651497_640.jpg":"640x814","pp_26651497_480.jpg":"480x611","pp_26651497_340.jpg":"340x432","pp_26651497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26651498_1920.jpg":"1920x1080","k_26651498_1280.jpg":"1280x1280","k_26651498_1024.jpg":"1024x1024","k_26651498_640.jpg":"640x640","k_26651498_480.jpg":"480x480","k_26651498_340.jpg":"340x340","k_26651498_220.jpg":"220x220","o_26651498_1280.jpg":"1280x960","o_26651498_1024.jpg":"1024x768","o_26651498_640.jpg":"640x480","o_26651498_480.jpg":"480x360","o_26651498_340.jpg":"340x255","o_26651498_220.jpg":"220x165","h_26651498_1280.jpg":"1280x854","h_26651498_1024.jpg":"1024x683","h_26651498_640.jpg":"640x427","h_26651498_480.jpg":"480x320","h_26651498_340.jpg":"340x227","h_26651498_220.jpg":"220x147","pp_26651498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651498_640.jpg":"640x814","pp_26651498_480.jpg":"480x611","pp_26651498_340.jpg":"340x432","pp_26651498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651500_1920.jpg":"1920x1080","k_26651500_1280.jpg":"1280x1280","k_26651500_1024.jpg":"1024x1024","k_26651500_640.jpg":"640x640","k_26651500_480.jpg":"480x480","k_26651500_340.jpg":"340x340","k_26651500_220.jpg":"220x220","o_26651500_1280.jpg":"1280x853","o_26651500_1024.jpg":"1024x682","o_26651500_640.jpg":"640x426","o_26651500_480.jpg":"480x320","o_26651500_340.jpg":"340x226","o_26651500_220.jpg":"220x146","h_26651500_1280.jpg":"1280x854","h_26651500_1024.jpg":"1024x683","h_26651500_640.jpg":"640x427","h_26651500_480.jpg":"480x320","h_26651500_340.jpg":"340x227","h_26651500_220.jpg":"220x147","pp_26651500_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651500_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651500_640.jpg":"640x814","pp_26651500_480.jpg":"480x611","pp_26651500_340.jpg":"340x432","pp_26651500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26651501_1920.jpg":"1920x1080","k_26651501_1280.jpg":"1280x1280","k_26651501_1024.jpg":"1024x1024","k_26651501_640.jpg":"640x640","k_26651501_480.jpg":"480x480","k_26651501_340.jpg":"340x340","k_26651501_220.jpg":"220x220","o_26651501_1280.jpg":"1280x960","o_26651501_1024.jpg":"1024x768","o_26651501_640.jpg":"640x480","o_26651501_480.jpg":"480x360","o_26651501_340.jpg":"340x255","o_26651501_220.jpg":"220x165","h_26651501_1280.jpg":"1280x854","h_26651501_1024.jpg":"1024x683","h_26651501_640.jpg":"640x427","h_26651501_480.jpg":"480x320","h_26651501_340.jpg":"340x227","h_26651501_220.jpg":"220x147","pp_26651501_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651501_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651501_640.jpg":"640x814","pp_26651501_480.jpg":"480x611","pp_26651501_340.jpg":"340x432","pp_26651501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26651502_1920.jpg":"1920x1080","k_26651502_1280.jpg":"1280x1280","k_26651502_1024.jpg":"1024x1024","k_26651502_640.jpg":"640x640","k_26651502_480.jpg":"480x480","k_26651502_340.jpg":"340x340","k_26651502_220.jpg":"220x220","o_26651502_1280.jpg":"1280x960","o_26651502_1024.jpg":"1024x768","o_26651502_640.jpg":"640x480","o_26651502_480.jpg":"480x360","o_26651502_340.jpg":"340x255","o_26651502_220.jpg":"220x165","h_26651502_1280.jpg":"1280x854","h_26651502_1024.jpg":"1024x683","h_26651502_640.jpg":"640x427","h_26651502_480.jpg":"480x320","h_26651502_340.jpg":"340x227","h_26651502_220.jpg":"220x147","pp_26651502_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651502_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651502_640.jpg":"640x814","pp_26651502_480.jpg":"480x611","pp_26651502_340.jpg":"340x432","pp_26651502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651503_1920.jpg":"1920x1080","k_26651503_1280.jpg":"1280x1280","k_26651503_1024.jpg":"1024x1024","k_26651503_640.jpg":"640x640","k_26651503_480.jpg":"480x480","k_26651503_340.jpg":"340x340","k_26651503_220.jpg":"220x220","o_26651503_1280.jpg":"1280x853","o_26651503_1024.jpg":"1024x682","o_26651503_640.jpg":"640x426","o_26651503_480.jpg":"480x320","o_26651503_340.jpg":"340x226","o_26651503_220.jpg":"220x146","h_26651503_1280.jpg":"1280x854","h_26651503_1024.jpg":"1024x683","h_26651503_640.jpg":"640x427","h_26651503_480.jpg":"480x320","h_26651503_340.jpg":"340x227","h_26651503_220.jpg":"220x147","pp_26651503_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651503_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651503_640.jpg":"640x814","pp_26651503_480.jpg":"480x611","pp_26651503_340.jpg":"340x432","pp_26651503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651504_1920.jpg":"1920x1080","k_26651504_1280.jpg":"1280x1280","k_26651504_1024.jpg":"1024x1024","k_26651504_640.jpg":"640x640","k_26651504_480.jpg":"480x480","k_26651504_340.jpg":"340x340","k_26651504_220.jpg":"220x220","o_26651504_1280.jpg":"1280x853","o_26651504_1024.jpg":"1024x682","o_26651504_640.jpg":"640x426","o_26651504_480.jpg":"480x320","o_26651504_340.jpg":"340x226","o_26651504_220.jpg":"220x146","h_26651504_1280.jpg":"1280x854","h_26651504_1024.jpg":"1024x683","h_26651504_640.jpg":"640x427","h_26651504_480.jpg":"480x320","h_26651504_340.jpg":"340x227","h_26651504_220.jpg":"220x147","pp_26651504_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651504_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651504_640.jpg":"640x814","pp_26651504_480.jpg":"480x611","pp_26651504_340.jpg":"340x432","pp_26651504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651505_1920.jpg":"1920x1080","k_26651505_1280.jpg":"1280x1280","k_26651505_1024.jpg":"1024x1024","k_26651505_640.jpg":"640x640","k_26651505_480.jpg":"480x480","k_26651505_340.jpg":"340x340","k_26651505_220.jpg":"220x220","o_26651505_1280.jpg":"1280x853","o_26651505_1024.jpg":"1024x682","o_26651505_640.jpg":"640x426","o_26651505_480.jpg":"480x320","o_26651505_340.jpg":"340x226","o_26651505_220.jpg":"220x146","h_26651505_1280.jpg":"1280x854","h_26651505_1024.jpg":"1024x683","h_26651505_640.jpg":"640x427","h_26651505_480.jpg":"480x320","h_26651505_340.jpg":"340x227","h_26651505_220.jpg":"220x147","pp_26651505_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651505_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651505_640.jpg":"640x814","pp_26651505_480.jpg":"480x611","pp_26651505_340.jpg":"340x432","pp_26651505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651506_1920.jpg":"1920x1080","k_26651506_1280.jpg":"1280x1280","k_26651506_1024.jpg":"1024x1024","k_26651506_640.jpg":"640x640","k_26651506_480.jpg":"480x480","k_26651506_340.jpg":"340x340","k_26651506_220.jpg":"220x220","o_26651506_1280.jpg":"1280x853","o_26651506_1024.jpg":"1024x682","o_26651506_640.jpg":"640x426","o_26651506_480.jpg":"480x320","o_26651506_340.jpg":"340x226","o_26651506_220.jpg":"220x146","h_26651506_1280.jpg":"1280x854","h_26651506_1024.jpg":"1024x683","h_26651506_640.jpg":"640x427","h_26651506_480.jpg":"480x320","h_26651506_340.jpg":"340x227","h_26651506_220.jpg":"220x147","pp_26651506_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651506_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651506_640.jpg":"640x814","pp_26651506_480.jpg":"480x611","pp_26651506_340.jpg":"340x432","pp_26651506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651508_1920.jpg":"1920x1080","k_26651508_1280.jpg":"1280x1280","k_26651508_1024.jpg":"1024x1024","k_26651508_640.jpg":"640x640","k_26651508_480.jpg":"480x480","k_26651508_340.jpg":"340x340","k_26651508_220.jpg":"220x220","o_26651508_1280.jpg":"1280x853","o_26651508_1024.jpg":"1024x682","o_26651508_640.jpg":"640x426","o_26651508_480.jpg":"480x320","o_26651508_340.jpg":"340x226","o_26651508_220.jpg":"220x146","h_26651508_1280.jpg":"1280x854","h_26651508_1024.jpg":"1024x683","h_26651508_640.jpg":"640x427","h_26651508_480.jpg":"480x320","h_26651508_340.jpg":"340x227","h_26651508_220.jpg":"220x147","pp_26651508_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651508_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651508_640.jpg":"640x814","pp_26651508_480.jpg":"480x611","pp_26651508_340.jpg":"340x432","pp_26651508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651509_1920.jpg":"1920x1080","k_26651509_1280.jpg":"1280x1280","k_26651509_1024.jpg":"1024x1024","k_26651509_640.jpg":"640x640","k_26651509_480.jpg":"480x480","k_26651509_340.jpg":"340x340","k_26651509_220.jpg":"220x220","o_26651509_1280.jpg":"1280x853","o_26651509_1024.jpg":"1024x682","o_26651509_640.jpg":"640x426","o_26651509_480.jpg":"480x320","o_26651509_340.jpg":"340x226","o_26651509_220.jpg":"220x146","h_26651509_1280.jpg":"1280x854","h_26651509_1024.jpg":"1024x683","h_26651509_640.jpg":"640x427","h_26651509_480.jpg":"480x320","h_26651509_340.jpg":"340x227","h_26651509_220.jpg":"220x147","pp_26651509_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651509_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651509_640.jpg":"640x814","pp_26651509_480.jpg":"480x611","pp_26651509_340.jpg":"340x432","pp_26651509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651510_1920.jpg":"1920x1080","k_26651510_1280.jpg":"1280x1280","k_26651510_1024.jpg":"1024x1024","k_26651510_640.jpg":"640x640","k_26651510_480.jpg":"480x480","k_26651510_340.jpg":"340x340","k_26651510_220.jpg":"220x220","o_26651510_1280.jpg":"1280x853","o_26651510_1024.jpg":"1024x682","o_26651510_640.jpg":"640x426","o_26651510_480.jpg":"480x320","o_26651510_340.jpg":"340x226","o_26651510_220.jpg":"220x146","h_26651510_1280.jpg":"1280x854","h_26651510_1024.jpg":"1024x683","h_26651510_640.jpg":"640x427","h_26651510_480.jpg":"480x320","h_26651510_340.jpg":"340x227","h_26651510_220.jpg":"220x147","pp_26651510_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651510_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651510_640.jpg":"640x814","pp_26651510_480.jpg":"480x611","pp_26651510_340.jpg":"340x432","pp_26651510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651511_1920.jpg":"1920x1080","k_26651511_1280.jpg":"1280x1280","k_26651511_1024.jpg":"1024x1024","k_26651511_640.jpg":"640x640","k_26651511_480.jpg":"480x480","k_26651511_340.jpg":"340x340","k_26651511_220.jpg":"220x220","o_26651511_1280.jpg":"1280x853","o_26651511_1024.jpg":"1024x682","o_26651511_640.jpg":"640x426","o_26651511_480.jpg":"480x320","o_26651511_340.jpg":"340x226","o_26651511_220.jpg":"220x146","h_26651511_1280.jpg":"1280x854","h_26651511_1024.jpg":"1024x683","h_26651511_640.jpg":"640x427","h_26651511_480.jpg":"480x320","h_26651511_340.jpg":"340x227","h_26651511_220.jpg":"220x147","pp_26651511_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651511_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651511_640.jpg":"640x814","pp_26651511_480.jpg":"480x611","pp_26651511_340.jpg":"340x432","pp_26651511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651512_1920.jpg":"1920x1080","k_26651512_1280.jpg":"1280x1280","k_26651512_1024.jpg":"1024x1024","k_26651512_640.jpg":"640x640","k_26651512_480.jpg":"480x480","k_26651512_340.jpg":"340x340","k_26651512_220.jpg":"220x220","o_26651512_1280.jpg":"1280x853","o_26651512_1024.jpg":"1024x682","o_26651512_640.jpg":"640x426","o_26651512_480.jpg":"480x320","o_26651512_340.jpg":"340x226","o_26651512_220.jpg":"220x146","h_26651512_1280.jpg":"1280x854","h_26651512_1024.jpg":"1024x683","h_26651512_640.jpg":"640x427","h_26651512_480.jpg":"480x320","h_26651512_340.jpg":"340x227","h_26651512_220.jpg":"220x147","pp_26651512_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651512_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651512_640.jpg":"640x814","pp_26651512_480.jpg":"480x611","pp_26651512_340.jpg":"340x432","pp_26651512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651513_1920.jpg":"1920x1080","k_26651513_1280.jpg":"1280x1280","k_26651513_1024.jpg":"1024x1024","k_26651513_640.jpg":"640x640","k_26651513_480.jpg":"480x480","k_26651513_340.jpg":"340x340","k_26651513_220.jpg":"220x220","o_26651513_1280.jpg":"1280x853","o_26651513_1024.jpg":"1024x682","o_26651513_640.jpg":"640x426","o_26651513_480.jpg":"480x320","o_26651513_340.jpg":"340x226","o_26651513_220.jpg":"220x146","h_26651513_1280.jpg":"1280x854","h_26651513_1024.jpg":"1024x683","h_26651513_640.jpg":"640x427","h_26651513_480.jpg":"480x320","h_26651513_340.jpg":"340x227","h_26651513_220.jpg":"220x147","pp_26651513_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651513_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651513_640.jpg":"640x814","pp_26651513_480.jpg":"480x611","pp_26651513_340.jpg":"340x432","pp_26651513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651514_1920.jpg":"1920x1080","k_26651514_1280.jpg":"1280x1280","k_26651514_1024.jpg":"1024x1024","k_26651514_640.jpg":"640x640","k_26651514_480.jpg":"480x480","k_26651514_340.jpg":"340x340","k_26651514_220.jpg":"220x220","o_26651514_1280.jpg":"1280x853","o_26651514_1024.jpg":"1024x682","o_26651514_640.jpg":"640x426","o_26651514_480.jpg":"480x320","o_26651514_340.jpg":"340x226","o_26651514_220.jpg":"220x146","h_26651514_1280.jpg":"1280x854","h_26651514_1024.jpg":"1024x683","h_26651514_640.jpg":"640x427","h_26651514_480.jpg":"480x320","h_26651514_340.jpg":"340x227","h_26651514_220.jpg":"220x147","pp_26651514_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651514_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651514_640.jpg":"640x814","pp_26651514_480.jpg":"480x611","pp_26651514_340.jpg":"340x432","pp_26651514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651515_1920.jpg":"1920x1080","k_26651515_1280.jpg":"1280x1280","k_26651515_1024.jpg":"1024x1024","k_26651515_640.jpg":"640x640","k_26651515_480.jpg":"480x480","k_26651515_340.jpg":"340x340","k_26651515_220.jpg":"220x220","o_26651515_1280.jpg":"1280x853","o_26651515_1024.jpg":"1024x682","o_26651515_640.jpg":"640x426","o_26651515_480.jpg":"480x320","o_26651515_340.jpg":"340x226","o_26651515_220.jpg":"220x146","h_26651515_1280.jpg":"1280x854","h_26651515_1024.jpg":"1024x683","h_26651515_640.jpg":"640x427","h_26651515_480.jpg":"480x320","h_26651515_340.jpg":"340x227","h_26651515_220.jpg":"220x147","pp_26651515_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651515_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651515_640.jpg":"640x814","pp_26651515_480.jpg":"480x611","pp_26651515_340.jpg":"340x432","pp_26651515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26651516_1920.jpg":"1920x1080","k_26651516_1280.jpg":"1280x1280","k_26651516_1024.jpg":"1024x1024","k_26651516_640.jpg":"640x640","k_26651516_480.jpg":"480x480","k_26651516_340.jpg":"340x340","k_26651516_220.jpg":"220x220","o_26651516_1280.jpg":"1280x853","o_26651516_1024.jpg":"1024x682","o_26651516_640.jpg":"640x426","o_26651516_480.jpg":"480x320","o_26651516_340.jpg":"340x226","o_26651516_220.jpg":"220x146","h_26651516_1280.jpg":"1280x854","h_26651516_1024.jpg":"1024x683","h_26651516_640.jpg":"640x427","h_26651516_480.jpg":"480x320","h_26651516_340.jpg":"340x227","h_26651516_220.jpg":"220x147","pp_26651516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26651516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26651516_640.jpg":"640x814","pp_26651516_480.jpg":"480x611","pp_26651516_340.jpg":"340x432","pp_26651516_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14870467 Threads: 2 Questions: 3137813475 Slow queries: 6992123 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234726778 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/na-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike-1369470 [printLink] => /om/nautika/na-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike-1369470?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 706835 [name] => zagrebački sajam nautike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-20 16:23:16 [main_article_id] => 0 [alias] => zagrebacki-sajam-nautike [link] => /tag/zagrebacki-sajam-nautike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338963 [name] => premijere [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijere [link] => /tag/premijere ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750450 [name] => Nautika zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 09:24:05 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika-zagreb [link] => /tag/nautika-zagreb ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750451 [name] => 31. zagrebački sajam nautike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 09:24:05 [main_article_id] => 0 [alias] => 31-zagrebacki-sajam-nautike [link] => /tag/31-zagrebacki-sajam-nautike ) [5] => stdClass Object ( [id] => 636506 [name] => velesajam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-20 10:26:54 [main_article_id] => 0 [alias] => velesajam [link] => /tag/velesajam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BRKIĆEV PUT OD PASARE DO DESETMETARSKE JAHTE VRIJEDNE 320 TISUĆA EURA ČINI SE NEVJEROJATAN, ALI ZA NAS KOJI SMO PRATILI OD PRVOGA DANA SVE JE DOŠLO NEKAKO PRIRODNO JER SE GOTOVO SVAKI MODEL PRODAVAO U, ZA HRVATSKE PRILIKE, PLATINASTOJ NAKLADI OD PREKO STOTINJAK PRIMJERAKA. S NOVOM MODERNOM HALOM, 18 ZAPOSLENIH I VOJSKOM SIMPATIZERA, NE SUMNJAMO KAKO I NAJVEĆA DAMA NEĆE NASTAVITI NIZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT iz metropole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na jednom mjestu donosimo sve premijere nedavnog 31. zagrebačkog sajma nautike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26708251.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju okupila je 300 izlagača i 200 plovila

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26708251.jpg [title] =>

Zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju okupila je 300 izlagača i 200 plovila

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26582191.jpg [title] =>

Prvi izbor svake dame - Leidi 990

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651497.jpg [title] =>

Atlanticovi Suncruiseri su postali klasik

Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651498.jpg [title] =>

Salpa Soleil 24.5

Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651500.jpg [title] =>

Protagon 25 s velikom kabinom

Damir Krajač/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651501.jpg [title] =>

Nivian XR1

Damir Krajač/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651502.jpg [title] =>

Jaguar 7.0

Damir Krajač/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651503.jpg [title] =>

Zaobljeni Eolo 6.4 EL

Damir Krajač/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651504.jpg [title] =>

Bavaria 30 S

Damir Krajač/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651505.jpg [title] =>

Prvak volumena Rodman Spirit 31

Damir Krajač/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651506.jpg [title] =>

Karnic SL 651

Damir Krajač/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651508.jpg [title] =>

Ostrea 710 puna elektronike

Damir Krajač/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651509.jpg [title] =>

Električni Highfield

Damir Krajač/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651510.jpg [title] =>

Teorema 20 Sundeck

Damir Krajač/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651511.jpg [title] =>

Murterino je uskrsnuo kao Arta Vela 600

Damir Krajač/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651512.jpg [title] =>

Grandova guma za 12 osoba

Damir Krajač/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651513.jpg [title] =>

Catharsis je stigao iz Turske

Damir Krajač/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651514.jpg [title] =>

Poljak Coaster 640 SD

Damir Krajač/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651515.jpg [title] =>

Aluminijs skrojen po mjeri LTN 30 Quantum

Damir Krajač/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/25/26651516.jpg [title] =>

Ribolovac Ranieri Renegade

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sajamska aktivnost jedan je od pokazatelja gospodarske aktivnosti društva, a čak pet (možda i šest) najavljenih nautičkih manifestacija u ovoj godini vrlo je znakovito. Prva u nizu, zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju u sedam paviljona Velesajma okupila je 300 izlagača i 200 plovila što je za jedinu kopnenu smotru respektabilan broj. Meteorološki najtoplije izdanje koje pamtimo dodatno je podgrijalo maštu svih koji su mislima već u ljetnom odmoru što je brodograditeljima i prodavačima plovila, motora i opreme sigurno dobro došlo. U ovome tekstu ćemo se posvetiti plovilima koja su domaćoj publici predstavljena prvi put.

Status zvijezde svakako zaslužuje prva dama hrvatske nautike Leidi 990, dugo najavljivan projekt Puležana Marsela Brkića, majstora brodograditelja koji je za sebe i publiku napravio najljepšu krunu za proslavu dvadeset godina rada. Put od pasare do desetmetarske jahte vrijedne 320 tisuća eura čini se nevjerojatan, ali za nas koji smo pratili od prvoga dana sve je došlo nekako prirodno jer se gotovo svaki model prodavao u, za hrvatske prilike, platinastoj nakladi od preko stotinjak primjeraka. S novom modernom halom, 18 zaposlenih i vojskom simpatizera, ne sumnjamo kako i najveća dama neće nastaviti niz. Izloženi trup je broj dva jer je prvi već isporučen nestrpljivom kupcu.

Iz svemira prepoznatljivi leidi dizajn i boje ne ostavljaju nikakve dvojbe o porijeklu brodice. Kao što se i najavljivalo, riječ je o skladno napuhanoj verziji 600-ice ili 800-ice s visinom vlasničke kabine od 195 cm, drugom kabinom s krevetom dimenzija 190x200 cm i iznenađujućem trećem ležaju u koji se ulazi iz toaleta?! U nautici je uobičajen obrnuti koncept, ali neka smo i to čudo vidjeli.

---

image

Prvi izbor svake dame - Leidi 990

Damir Krajač/Cropix
---

Turska ponuda

Ergonomija, obloge, oprema... sve je na vrlo visokoj razini, pa se ne priča uzalud da je Brkić nastavio tamo gdje je Pičuljan stao. Predviđena brzina je 25 čvorova, a pogon jedan motor od 370 ili dva snage po 220 konja. Veselimo se skorom testu na sajmu u Kaštelima.

Drugi favorit ovogodišnjega sajma je Catharsis 900, koji je odmah dobio nadimak turski Merry Fisher. Inspiriran jednim od najpopularnijih modela današnjice u nekim je detaljima čak i nadmašio francuskog uzora. Recimo, unutrašnjom visinom kabine od 190 cm izvana vidljivom samo po grbi na pramcu. Na trupu od osam metara složen je iznimno prostran interijer s dvije kabine, kuhinjom, sunčalištima i životnim prostorom za obitelj. Na kvaliteti drvenarije se još može poraditi, no sve ostalo je prilično dobro složeno. Sportski dizajniran podvodni dio s dvije stepenice ostavlja dojam da će se dobro nositi i s maksimalnom snagom od 600 konja. Iako je mali škver Avila nepoznat, kupce bi mogla privući cijena za dobro opremljen sajamski brod od 125 tisuća eura (PDV uključen, a motor nije). Brod se već nudi za najam u Petrčanima tako da bi ga zainteresirani mogli i isprobati prije narudžbe.

---

image

Catharsis je stigao iz Turske

Damir Krajač/Cropix
---

Jedan od prvaka volumena u toj klasi je Rodman Spirit 31 HT, već poznati model koji je s novom opcijom izvanbrodskog motora dobio i novu dimenziju. Originalna rotirajuća sjedala na krmi sada su zbog podizanja motora napravljena iz tri dijela. Salon je i dalje vrlo širok jer je trup iznimnih 3,36 metara dok je visina dva metra. I dvostazna klizna vrata su vanstandardno široka po 90 centimetara za bezbrižan prolazak. Uz veliku kupaonicu ono što najviše oduševljava je druga kabina s poprečnim ležajem širine 160 cm dužine preko dva metra. Uz njega je smješten i naslonjač za odmor nakon spavanja. S dva Mercuryja 200 za brzinu od 37 čvorova sajamska cijena s porezom je 250 tisuća eura.

---

image

Prvak volumena Rodman Spirit 31

Damir Krajač/Cropix
---

Na deset metara trupa se već može složiti i flybridge pa tako Beneteau Antares 11 s izvanbrodskih 600 konja nudi puno prostora i mogućnosti korištenja, ali to sve zajedno i košta - 375 tisuća eura. Do njega je bio i, kako su nam rekli, najveći brod na sajmu Nimbus 365 Coupe s dva unutrašnja Volvo dizelaša D4-320 vrijedan 606 tisuća eura. Kasnije smo vidjeli i još korpulentnijega macana Karnica S37X, koji je s 3,60 metara širine ostao izložen ispred ulaza.

---

image

Karnic SL 651

Damir Krajač/Cropix
---

Srećom, proljetno vrijeme mu je omogućilo da zablista na suncu. Od njegove mlađe ciparske braće novitet je SL651 sa sjedećom garniturom i stolom u otvorenom pramcu opcijski sklopivom u sunčalište. I dalje je ispod konzole ostala mala kabinica za stvari dok je ključ funkcionalnosti u modularnom kokpitu s osam varijanti slaganja i visokim bokovima za sigurnu plovidbu i po jačem moru. Za 1150 kg težak gliser optimalna je snaga 200 konja. Cijena bez poreza i motora je 23,400 eura, a paket bi bio nešto preko 50 tisuća.

Za razliku od tog modernog uglatog koncepta, talijanski Eolo 6.4 EL Open njeguje obli pristup i sve su mu linije nekako mekane. U kombinaciji s tapeciranim bokovima stvoren je zaista udoban prostor za dnevne izlete s velikim ravnim krmenim prostorom inkorporiranim u trup. Osnovna cijena je 29 tisuća eura, a paket sa Suzukijem 115 i dodatnom opremom 55 tisuća eura.

---

image

Zaobljeni Eolo 6.4 EL

Damir Krajač/Cropix
---

Oznaku premijere imao je i talijanski Jaguar 7.0, otvoreni gliser registriran za 10 osoba spreman ponijeti i motor od 250 konja. Upravo takav paket složen za sajam imao je cijenu od 62 tisuće eura. Iako se izvana ne bi reklo, nakošena skiperska konzola s prednje strane krije toaletni prostor dok se cijelo pramčano sunčalište podiže u komadu za pristup suhom gavunu.

---

image

Jaguar 7.0

Damir Krajač/Cropix
---

Sunčalište i kabina

Ranieri Renegade opremom koketira s ribolovnim stilom iako je u osnovi klasični open. Dimenzije 600x220 cm i težina od 630 kilograma omogućavaju brzu plovidbu već sa stotinjak konja. Cijena bez motora je 35 tisuća eura, ali uključuje T-top, bazen za ješku i ulov, držače štapova i posebne jastuke.

---

image

Ribolovac Ranieri Renegade

Damir Krajač/Cropix
---

Uz svu atraktivnost otvorenih brodica, linija Sundeckova s kabinom i dalje je najtraženija roba. Uz klasike poput Atlanticovih Suncruisera ili Jeanneau Cap Camarata pojavljuju se i nova imena. Protagon 25 Sundeck jedno je od dizajnerskih osvježenja predstavljeno u Düsseldorfu. Prilično visoka kabina uspješno je ugrađena u trup od 7,5 metara i dobivena nova funkcionalnost. Na cijenu od 62 tisuće eura treba dodati motor snage do 300 konja.

---

image

Atlanticovi Suncruiseri su postali klasik

Damir Krajač/Cropix
---

Za nešto niži cjenovni razred zanimljiv izbor je Teorema 20 Sundeck, skladno dizajniran šestmetarski model atraktivne cijene. Naime, s Hondom 100 i porezom ukupna tražena svota za talijanski gliser je 35 tisuća eura. Uz veliko sunčalište impresionira i jednako prostran ležaj u kabini. Proizvodi se u Bresciji pa zastupnik ističe nešto višu razinu obrade od primjeraka sunarodnjaka s juga. Svakako vrijedno pažnje.

---

image

Teorema 20 Sundeck

Damir Krajač/Cropix
---

Dojmio nas se i poljski Coaster 640 SD. Taj je privlačni i bogato opremljeni krstaš sposoban nositi sedam putnika i pentu od 175 konja. Kad nju dodamo na cijenu od 31 tisuću eura dođemo do pedesetak tisuća dragocjenih europskih kovanica.

U kategoriju povoljnih ponuda svakako spada Nivian XR1 tvrtke Elko marine iz Novoga Sada. Njihovi modeli Big Foot i HM22 već godinama se prodaju u Hrvatskoj preko zastupnika, a sada su odlučili izravno predstaviti svoj novi projekt petmetarskog glisera. Dizajn je doista originalan s izlomljenim pramcem i dodatno naglašenim grafikama za odmak od uobičajenog. Sunčalište dimenzija 210x125 cm se dobije slaganjem oko krmene klupe. Podvodni dio ima dvije stepenice što je pohvalno, ali na tako malu dužinu više estetski nego funkcionalan detalj. S bijelom Hondom 40/60 i dodatnom opremom brodica za sedam osoba ima cijenu od 25 tisuća eura. Kome se sviđa koncept, a ne i veličina uskoro će moći naručiti metar veći primjerak iste serije.

---

image

Nivian XR1

Damir Krajač/Cropix
---

Spomenimo kako je u Zagrebu uskrsnuo Murterino, neprežaljeni hrvatski koncept jeftine brodice za široke mase koji se prodao u stotinama. Kalupe je kupila tvrtka Sykora, dodala malo krme za izvanbrodski motor i preimenovala ga u Arta Vela 600. S dopuštenih stotinu konja na krmi taj će simpatični brodić biti prilično živahan za svoj poludeplasmanski trup, pa je dovoljno i ponuđenih 50 za cijenu od 34 tisuće eura. Cijena jest dvostruko viša od nekadašnjih vremena kad je u paketu dolazio Nanni 21, ali to je s današnjim standardom još uvijek dobra ponuda za ribolovnu brodicu.

---

image

Murterino je uskrsnuo kao Arta Vela 600

Damir Krajač/Cropix
---

Francuski Ocqueteau se s obiteljskih brodica potpuno prebacio na ribolovni đir. Novi zastupnici Riz Itea izložili su Ostreu 600 i 710 nakrcane s elektronikom kao manekene za pokazivanje svih mogućih opcija. Na njima je bilo toliko toga da nam nisu znali reći ni konkretnu cijenu izloženih brodova.

---

image

Ostrea 710 puna elektronike

Damir Krajač/Cropix
---

Sajamska cijena ukrajinskog gumenjaka Grand G680 je zato jasno izražena – 88 tisuća eura. Za taj novac se dobije vrlo udoban transporter za 12 osoba, hard-top, hladnjak, električni vinč, podne obloge, paket elektronike... te Yamaha 200.

Aluminij po mjeri

Talijanska Salpa Soleil 24.5 nema tako moderan dizajn, ali ima metar više i 50 konja snažniji motor. S cijenom je na 86 tisuća eura tako da ljubitelji gumenjaka dubljega džepa mogu birati.

---

image

Salpa Soleil 24.5

Damir Krajač/Cropix
---

Spoj gume i aluminija vrlo je popularan proteklih godina, pogotovo kod dalekoistočnih proizvođača bajbota. No, u europskom premium segmentu je to manje čest odabir. Na štandu Motonavisa je stoga održana posebna prezentacija talijanskoga škvera LTN i njihova modela 30 Quantum koji će poslužiti za testiranje mogućnosti najsnažnije Suzukijeve pente od 350 konja.

---

image

Aluminijs skrojen po mjeri LTN 30 Quantum

Damir Krajač/Cropix
---

Čvrstoća aluminija 5083 u kombinaciji s Orca hypalonom daje neustrašivo plovilo za najveće izazove. Uz konstrukcijsku superirornost putnici imaju puni komfor za sunčanje i uživanje na sidru. Pod konzolom su kabina visine 175 cm s dva ležaja, te kemijski wc. Prednost aluminijske gradnje je u lakoći vlasničkih modifikacija koje svaki brod čine unikatnim. Sajamska cijena paketa je 199 tisuća eura.

Za kraj spomenimo i zanimljivu kombinaciju aluminijskog gumenjaka i motora, i to električnog. Highfield Classic 340 pogonjen E-propulsionom 3.0 EVO ponuđen je za 13,600 eura. Trećina vrijednosti je 70 kilograma težak PVC brodić, trećina motor i baterija, a trećina svemirska konzola i montaža cijelog sustava. Lijepa najava za budućnost.

---

image

Električni Highfield

Damir Krajač/Cropix
---

---

Nagradni tjedan na Bavariji

Po tradiciji svi posjetitelji su sudjelovali u nagradnoj igri s budžetom od deset tisuća eura. Glavna nagrada – tjedan dana krstarenja na Bavariji S30 bio je dodatni motiv da je ljudi i prigodno razgledaju u hali 11. Druga nagrada je bio izvanbrodski motor Honda BF6, potom set Wondeck podnih obloga, ronilačko računalo Garmin... Ukupno za 20 nagrađenih je posjet sajmu završio s vrijednim i zgodnim suvenirom ako već nisu odriješili kesu i usput kupili novi motor ili brod.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju okupila je 300 izlagača i 200 plovila

Damir Krajač/Cropix

Prvi izbor svake dame - Leidi 990

Damir Krajač/Cropix

Atlanticovi Suncruiseri su postali klasik

Damir Krajač/Cropix

Salpa Soleil 24.5

Damir Krajač/Cropix

Protagon 25 s velikom kabinom

Damir Krajač/Cropix

Zaobljeni Eolo 6.4 EL

Damir Krajač/Cropix

Bavaria 30 S

Damir Krajač/Cropix

Prvak volumena Rodman Spirit 31

Damir Krajač/Cropix

Karnic SL 651

Damir Krajač/Cropix

Ostrea 710 puna elektronike

Damir Krajač/Cropix

Električni Highfield

Damir Krajač/Cropix

Teorema 20 Sundeck

Damir Krajač/Cropix

Murterino je uskrsnuo kao Arta Vela 600

Damir Krajač/Cropix

Grandova guma za 12 osoba

Damir Krajač/Cropix

Catharsis je stigao iz Turske

Damir Krajač/Cropix

Poljak Coaster 640 SD

Damir Krajač/Cropix

Aluminijs skrojen po mjeri LTN 30 Quantum

Damir Krajač/Cropix

Ribolovac Ranieri Renegade

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/na-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike-1369470 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d4539287eeeb49947cef1f04470f9ea400e3b43 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+jednom+mjestu+donosimo+sve+premijere+nedavnog+31.+zagreba%C4%8Dkog+sajma+nautike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike-1369470 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-jednom-mjestu-donosimo-sve-premijere-nedavnog-31-zagrebackog-sajma-nautike-1369470 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BRKIĆEV PUT OD PASARE DO DESETMETARSKE JAHTE VRIJEDNE 320 TISUĆA EURA ČINI SE NEVJEROJATAN, ALI ZA NAS KOJI SMO PRATILI OD PRVOGA DANA SVE JE DOŠLO NEKAKO PRIRODNO JER SE GOTOVO SVAKI MODEL PRODAVAO U, ZA HRVATSKE PRILIKE, PLATINASTOJ NAKLADI OD PREKO STOTINJAK PRIMJERAKA. S NOVOM MODERNOM HALOM, 18 ZAPOSLENIH I VOJSKOM SIMPATIZERA, NE SUMNJAMO KAKO I NAJVEĆA DAMA NEĆE NASTAVITI NIZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT iz metropole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RAPORT iz metropoleNa jednom mjestu donosimo sve premijere nedavnog 31. zagrebačkog sajma nautike

Piše Gordan Jelavić
5. ožujka 2024. - 09:23

Sajamska aktivnost jedan je od pokazatelja gospodarske aktivnosti društva, a čak pet (možda i šest) najavljenih nautičkih manifestacija u ovoj godini vrlo je znakovito. Prva u nizu, zagrebačka Nautika, u svome 31. izdanju u sedam paviljona Velesajma okupila je 300 izlagača i 200 plovila što je za jedinu kopnenu smotru respektabilan broj. Meteorološki najtoplije izdanje koje pamtimo dodatno je podgrijalo maštu svih koji su mislima već u ljetnom odmoru što je brodograditeljima i prodavačima plovila, motora i opreme sigurno dobro došlo. U ovome tekstu ćemo se posvetiti plovilima koja su domaćoj publici predstavljena prvi put.

Status zvijezde svakako zaslužuje prva dama hrvatske nautike Leidi 990, dugo najavljivan projekt Puležana Marsela Brkića, majstora brodograditelja k...

11. svibanj 2024 13:52