stdClass Object ( [id] => 1272004 [title] => ‘Metanol je već u igri, amonijak i vodik tek stižu‘: dr. sc. Luka Vukić o dekarbonizaciji brodskog prometa [alias] => metanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posljednje vrijeme intenzivno se priča kako je prioritet pomorske industrije dekarbonizacija do 2050. godine. Riječ je o korištenju alternativnih goriva u cilju smanjenja štetnih emisija, podizanju ekološke svijesti te suzbijanju i sprječavanju daljnjeg onečišćenja morskog okoliša, ali i negativnih implikacija prometa na društvo u cjelini.

Tema je opsežna i prevažna, a što to točno znači za naše pomorce, brodare i morske luke, razgovarali smo s docentom dr. sc. Lukom Vukićem, voditeljem studija Pomorski menadžment na splitskom Pomorskom fakultetu.

Ekološka revolucija

– Posljednjih godina svjedoci smo svojevrsne ekološke revolucije u brodarstvu, odnosno energetske tranzicije s ciljem dekarbonizacije cjelokupne pomorske industrije i logističkog lanca, kao outputa brodskih, lučkih, kopnenih i ostalih povezanih prometnih aktivnosti.

Nakon prelaska s jedara na paru, i posljedično masovne uporabe fosilnih goriva te drugih tehničkih, tehnoloških, sigurnosnih, regulatornih i ostalih sustavnih promjena, održivi razvoj i zaštita okoliša, u sintezi s digitalizacijom kao koherentnom platformom, postaje prioritetni koncept razvoja brodarstva 21. stoljeća.

Vodeće međunarodne organizacije i tijela koji reguliraju, upravljaju i koordiniraju pomorskim tržištem, direktnim i indirektnim mehanizmima streme provedbi politike nulte stope emisija putem regulativa, preporuka i inicijativa.

Uzimajući u obzir da morsko brodarstvo čini oko 3 posto ukupne globalne emisije stakleničkih plinova, od kojih najveći udio otpada na ugljikov dioksid (CO2), Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je već 2018. godine postavila dugoročni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. godine za 50 posto, u usporedbi s baznom 2008. godinom, odnosno reduciranje emisije CO2 za 40 posto do 2030. godine.

U okviru navedenih ciljeva, s prvim danom 2020. godine na snagu su stupile nove odredbe koje propisuju najveći dopušteni udio sumpora u brodskim gorivima od 0,5 posto, čime je korištenje goriva s niskim udjelom sumpora ili ugradnja uređaja za smanjenje emisije ispušnih plinova na brodu postala obveza brodara. Na tom je tragu i Europska unija usvojila plan za zelenu tranziciju, koji uključuje još strože reduciranje ukupnih emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine, fokusirajući se na pružanje efikasnog, sigurnog i ekološki prihvatljivog prijevoza.

Početkom 2023. godine i usvajanjem novih normi i pravila, nastavlja se misija IMO-a u okviru izmjena i dopuna Međunarodne konvencije o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL), točnije Priloga VI koji propisuje pravila o sprječavanju onečišćenja zraka s brodova. Akcent je na poticanju razvoja suvremenih tehnoloških rješenja s ciljem dekarbonizacije međunarodnog brodarstva i nastavka borbe protiv klimatskih promjena, donoseći pravni okvir za kontrolu stakleničkih plinova kroz usvajanje mjera za povećanje energetske efikasnosti brodova i zaštite okoliša. Ukratko, brodare se potiče na korištenje alternativnih goriva te implementaciju novih tehničkih rješenja, s pretenzijom suzbijanja ugljikova otiska.

Što to točno znači za pomorce, brodare i morske luke?

– Donošenje tih novih propisa značajno mijenja konstelacije svih karika životnog vijeka broda, od gradnje, vlasništva, registracije, operacija te konačnog rashodovanja. Paradoksalno, usprkos zaista opsežnom portfelju mjera zaštite okoliša i tendenciji stvaranja industrije s nultom stopom emisija, smanjenje brzine plovidbe (engl. slow steeming) brodova trgovačke mornarice primarni je mehanizam brodara za ispunjenjem novih ekoloških propisa. Time se postavlja pitanje o svrsishodnosti i održivosti mjera, koje u konačnici tek indirektno djeluju na posljedice štetnih emisija s brodova, bez direktne intervencije na izvor (uzrok) onečišćenja. Također, recentna zbivanja i trendovi podupiru energetsku tranziciju, odnosno korištenje goriva s nultom stopom emisija, te posljedično iziskuju transformaciju korištenja ekološki povoljnije propulzije. Za sada, osim upotrebe LNG-a kao prijelaznoga goriva, postoje primjeri narudžbe 19 kontejnerskih brodova koji će za gorivo koristiti ugljični neutralni metanol (svi pogoni su dual fuel), kao inicijative jednog od vodećih brodarsko-logističkih kompanija, danskog Maerska. Ostala potencijalna goriva, kao što su amonijak i vodik, trenutačno su u eksperimentalnoj fazi korištenja te nisu dosegli stupanj zrelosti za masovnu, komercijalnu primjenu.

Edukacija pomoraca

Što je s lukama?

– Dekarbonizacija brodarstva neminovno će se reflektirati i na cijeli opskrbni lanac, prvenstveno na luke kao glavna industrijska i logistička čvorišta. Luke će imati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji, preuzimajući ulogu energetskih čvorišta, s imperativom implementacije zelenih tehnologija (npr. cold ironing tehnologija, korištenje obnovljivih izvora energije u operacijama rukovanja teretom, implementacija zelenih odredbi u ugovorima o koncesiji, ekološki diferencirane lučke tarife i sl.), pružanjem infrastrukture za skladištenje i opskrbu brodova suvremenim gorivima, kao i podrškom pri uspostavljanju zelenih koridora. Za artikulirati je kapitalno-intenzivnu karakteristiku industrije, odnosno činjenicu koja se odnosi na potrebu osiguravanja značajnih financijskih sredstava za provedbu i dostizanje navedenih ciljeva, kako bi se zadržala konkurentnost na izuzetno dinamičnom, ali nemilosrdnom tržištu.

- Pretpostavka je da će i pomorcima trebati dodatna znanja.

– Reperkusije ekološke revolucije u pomorstvu značajno će se reflektirati na pomorce, ali i ostale subjekte uključene u pomorske aktivnosti, točnije na potrebu ulaganja u dodatna znanja pohađanjem edukacija za učinkovito rukovanje i upravljanje pojedinačnim sustavima. Potrebne su radikalne promjene kako bi se osiguralo da obuka i obrazovanje pomoraca ne zaostaju za brzim tempom tehnološkog napretka, digitalizacije i ekoloških regulativa u brodarstvu.

- Jesmo li već krenuli u taj proces, te jesmo li ga ozbiljno shvatili? Koji su svijetli primjeri kod nas već na tom tragu?

– Konstatirajući da je Hrvatska potpisnica MARPOL konvencije, navedene izmjene i dopune primjenjuju se danom stupanja na snagu te postaju obvezatne u procesu transponiranja istih u nacionalno zakonodavstvo. Iako je donošenje novih odredbi ostavilo poprilično nejasnoća u pogledu primjene mjera energetske učinkovitosti za nove brodove (EEXI) i indikatora ugljičnog intenziteta (CII), nacionalni brodari jednostavnom mjerom smanjenja operativne brzine ispunjavaju zahtijevane granične vrijednosti, što koincidira s nižom potrošnjom goriva, odnosno opadanjem emisija CO2.

Također, kao što je već apostrofirano, sve faze životnog vijeka broda podliježu novim mjerama, uključujući i gradnju novih brodova sukladno EEDI normama, što je svakako imperativ brodara i brodogradilišta za nastavak redovitih operacija. Shodno navedenom, a u funkciji podizanja razine ekoloških standarda i osviještenosti, svjedoci smo recentnih narudžbi brodova nacionalnih brodara (Jadroplov, Atlantska plovidba) na tzv. dual fuel pogon, što značajno povećava njihovu konkurentnost na tržištu.

Neminovno je konstatirati da će predstojeća obnova flote zahtijevati gradnju brodova na alternativne, ali i obnovljive izvore energije. Također, veseli činjenica o namjeri obnove flote brodova Jadrolinije korištenjem zelenih tehnologija, odnosno planiranju nabave klasičnih brodova na električnu propulziju s dodatnim solarnim napajanjem, te trajekata na hibridni pogon. Difuzija goriva budućnosti zasigurno će ovisiti o zrelosti energenta i tehnologije, ali i strateških odluka industrijskih lidera koji će neminovno krojiti buduće trendove. Svijetli primjeri proaktivnog promišljanja u hrvatskom lučkom sustavu je zasigurno investicija koja je osigurala energetsku neovisnost Hrvatske, postavljanje plutajućeg LNG terminala na Krku, ali i najave daljnjeg širenja kapaciteta u Zadru, te izgradnja prekrcajnih stanica za ukapljeni prirodni plin u Splitu, Zadru i Pločama. Time će se značajno povećati konkurentnost morskih luka, ali i učvrstiti pozicija energetskog sustava RH kao regionalnog lidera.

Povećanje svijesti

Također, svjedoci smo postavljanja fotonaponskih ćelija na krovnim površinama natkrivenih skladišta u hrvatskim lukama, što ide u prilog povećanju energetske učinkovitosti, ali i podizanju razine ekološke svijesti. Povećanje udjela željeznice u ukupnom prometu luka značajan je pomak prema održivosti, a daljnje investicije u željezničku infrastrukturu bit će odrednica razvoja i konkurentnosti hrvatskih luka. U kratkoročnom razdoblju hrvatski lučki sustav treba stremiti unaprjeđenju mjerenja i validacije onečišćenja zraka, buke, mora i ostalih štetnih utjecaja lučkih aktivnosti u smislu ekološkog nadzora, ali i uvođenju sustava za poticanje i nagrađivanje ekološki prihvatljivijih brodova, tzv. Environmental Ship Index (ESI). Primjena visokonaponskog kopnenog priključka (cold ironing tehnologija) u lukama je za sada rentabilna tehnologija isključivo za putničke brodove, točnije brodove u kabotaži i na kružnim putovanjima s obzirom na frekvenciju ticanja, te bi izgradnja ovakvih postrojenja zasigurno trebala koincidirati s planom obnove flote nacionalnog putničkog brodara (Jadrolinija), u okviru primjene tehnologije na brodovima u obalnom linijskom prijevozu te osiguranju dostatne energije na terminalima. Istaknuo bih i proizvodnju vodika i daljnju komercijalizaciju, kao potencijal i stratešku odrednicu razvoja ne samo pomorstva već i cjelokupnoga gospodarstva RH, imajući na umu dostupnost i raspoloživost inputa (voda, sunce) te svojstva energenta s nultom stopom emisije CO2.

- Na koji način se smanjuju emisije stakleničkih plinova kod brodova. Čitamo da se uvode softverski sustavi za optimizaciju plovidbe, grade brodovi i tankeri na jedra, uvode alternativna goriva...?

– Mjere smanjenja stakleničkih plinova u morskom brodarstvu moguće je ostvariti prvenstveno utilizacijom goriva s niskim udjelom CO2 u odnosu na fosilna goriva. Važno je istaknuti da upotreba konvencionalnih goriva na brodovima još uvijek dominira ukupnim udjelom svjetske flote (98,8 posto), međutim stanje knjige narudžbi razotkriva značajan pomak prema alternativnim gorivima (21,1 posto naručenih brodova), gdje prednjači ukapljeni prirodni plina (LNG), te ostala rješenja na baterijski, odnosno hibridni pogon, ukapljeni naftni plin (LPG) i metanol.

Kao što je već istaknuto, brodari će prvenstveno mehanizmom smanjenja brzine plovidbe stremiti reduciranju štetnih emisija kod postojećih brodova, ali i implementacijom ostalih dostupnih tehničkih i operativnih mjera, kao što su optimizacija rute prijevoza posredstvom suvremenih softverskih sustava, postavljanje pomoćnih pogonskih sustava na vjetar i solarnu energiju, unaprjeđenje hidrodinamike i čišćenja trupa radi smanjenja otpora ili poboljšanje efikasnosti pogonskog stroja. Doprinos integracije digitalne tehnologije u pomorskom sustavu razvidan je u razini inovacija i novih tehnoloških rješenja kojima se stvara dodatna vrijednost energetskoj tranziciji, te omogućuje mjerenje performansi i poduzimanje mjera optimizacije u realnom vremenu.

Velika ulaganja

- Kad smo već kod alternativnih goriva, koja će biti najviše zastupljena i dostupna?

– Energetska tranzicija s fosilnih na ugljično neutralna goriva u brodarstvu morat će se razvijati simultano s odgovarajućim razvojem tehnologije na brodu, a ključni čimbenici primjene pojedinačnih energenata zavisit će o vremenskom okviru, odnosno indikatoru razine tehnološke spremnosti specifičnih tehnologija. Također, važno je istaknuti razinu spremnosti sigurnosne regulative za upotrebu odgovarajućih energenata (goriva), kao jedne od ključnih karika tranzicije, kako bi se osiguralo učinkovito prihvaćanje novih goriva i tehnologija u svjetskoj floti. Osim odveć široko korištenih alternativnih rješenja LNG i LPG goriva, trenutačna razina tehnološke i regulatorne zrelosti metanola kao goriva u pomorskom prometu je viša od preostalih dostupnih energenata, kao što su vodik i amonijak, što potvrđuju i strateške odluke velikih svjetskih brodara u pogledu narudžbi novih brodova.

Fizička svojstva svakog pojedinačnoga goriva, kao što je toksičnost metanola i amonijaka te ekstremna zapaljivost vodika, donose nove skupove sigurnosnih izazova u skladištenju, distribuciji i konačnom korištenju, što iziskuje razvoj međunarodnih pravila o sigurnom rukovanju. Ograničenja budućeg energetskog dobavnog lanca, zavisit će o dostupnosti energije, cijeni i proizvodnom kapacitetu, ali i dostupnosti infrastrukture za distribuciju i opskrbu relevantnih alternativnih goriva. Navedeni prediktori energetske tranzicije cjelokupnog pomorskog sektora zahtijevat će signifikantna ulaganja, posebice u lukama.

Polemizirati o dostupnosti i zastupljenosti jednog energenta, odnosno goriva budućnosti je nezahvalno i ostaje na razini špekulacije, prvenstveno zbog razvojnog stupnja tehnologije, ali i povezanog nedostatka konsenzusa ključnih dionika, i regulatornih i tržišnih. Možda je konačno sazrelo vrijeme za iskorištavanje brojnih korisnosti nuklearne energije, čija se upotreba sve više zaziva u profesionalnim krugovima, osobito zbog izuzetno visoke energetske gustoće i učinkovitosti, ali i stupnja tehnološkog razvoja koji omogućava niže troškove, veću sigurnost i održivost.

U praksi, to bi značilo više prevezenog tereta po brodu (bez obzira na tip broda), razvijanje većih brzina i plovidbu na veće udaljenosti. Za napomenuti je zanimljivost, da je u prethodnoj revoluciji u brodarstvu bilo potrebno 70 razvojnih i dodatnih 50 godina za potpunu konverziju flote jedrenjaka brodovima na paru. Nadajmo se da će postavljeni ciljevi IMO-a i postojeća ekološka revolucija u brodarstvu zahtijevati mnogo manje vremena i polučiti dugoročnu zaštitu okoliša u okviru održivog razvoja pomorstva.

---

Domaća flota uglavnom oslobođena od dekarbonizacije

Treba naglasiti da se nove tehničke (EEXI) i operativne (CII) mjere, usmjerene ka smanjenu ugljikova otiska, prvenstveno odnose na brodove veće od 400 bruto tona (BT). Stoga je jednostavno zaključiti da će pojedini dio flote Jadrolinije, a posebice ribarice i flota Kriljana, odnosno brodova na domaćim višednevnim brodskim putovanjima (domaći kruzing) biti izuzete obveze u primjeni navedenih propisa.

Generalno, smanjenje brzine plovidbe kratkoročno je rješenje usmjereno ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva u reduciranju štetnih emisija CO2, pa će se u određenom trenutku zasigurno postaviti pitanje dugoročne provedbe, odnosno mehanizma dostizanja nulte stope emisija i klimatske neutralnosti.

Posljednja inicijativa Jadrolinije je pokretanje nabave flote brodova na električnu propulziju, dakle korištenje alternativnih izvora energije u promišljanju obnove flote na osnovi recentnih propisa i normi. Navedeni postupci su upravo i intencija IMO-a u cilju dekarbonizacije brodarstva i ostalih djelatnosti unutar plave ekonomije.

Prvo, svaka brodarska kompanija bit će primorana pokrenuti obnovu flote u smjeru korištenja zelenih tehnologija, odnosno u okviru energetske tranzicije, nabavu brodova na alternativna goriva (metanol, amonijak, vodik, elektro-propulzija i sl.). Ograničavajući faktor je što trenutno nema konsenzusa oko energenta koji prihvaćaju svi dionici kao jedinstvenog goriva budućnosti. Svaki energent ima svoje specifičnosti i ograničenja, a većina ih nije u stupnju zrelosti za masovnu konzumaciju (osim metanola koji ima operativnu, pravnu i političku podršku). Sve to otežava priželjkivanu standardizaciju, pa se u budućnosti očekuje primjena različitih tehnologija i goriva u svjetskoj trgovačkoj floti. Recimo, sada imamo slučaj primjene metanola na brodovima Maerska koji traži partnere za proizvodnju i opskrbu metanola na prometnim pravcima Daleki istok – Europa, "Transpacifik" i "Transatlantic", točnije u lukama. Dakle razvidan je izazov cjelokupnog opskrbnog lanca metanolom. Pritom, nemojmo zaboraviti da se njegov značajan udio proizvodi iz fosilnih goriva, pa se postavlja pitanje alokacije emisija. Također, tu su čvrsti lobiji naftne industrije, povijesno i politički ukorijenjeni, koji zasigurno neće benigno promatrati navedenu tranziciju.

Drugo, intencija je reduciranje emisija u cjelokupnom životnom ciklusu broda i lancu proizvodnje energenta, od ekstrakcije, proizvodnje, distribucije i krajnje potrošnje. Primjer je proizvodnja zelenog vodika i primjena čistog energenta na brodovima upotrebom gorivnih članaka. Analogno, slična paradigma se odnosi na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, te postavljanje visokonaponskog priključka u lukama, kako bi se brodovi na vezu mogli priključiti na sustav napajanja, te ugasiti pomoćne motore za opskrbu strujom na brodu, čime se značajno onečišćuje okoliš.

Zaključno, neminovno je očekivati obnovu i konverziju flote brodova domaćih brodara na alternativna goriva (kratkoročno, jer se alternativna goriva ipak u jednoj od karika dobavnog lanca zasniva na fosilnim gorivima, npr. plin), odnosno obnovljive izvore energije, u cilju dekarbonizacije pomorstva, ukoliko se zadrži stav IMO-a i svih meritornih tijela (zero-emission), uključujući EU. Također, smatram da će se obnova flote odvijati u fazama i individualnim odabirom propulzije brodara do konačne standardizacije (kada, možemo samo špekulirati). Brodice, jedrilice, jahte i ostala plovila u nautičkom turizmu marginalno doprinose ukupnom onečišćenju, međutim u slučaju tendencije dostizanja zero-emission inicijative (postavlja se pitanje je li to u ovom trenutku izvjesno), navedena plovila će biti obvezna primjenjivati propisane norme, odnosno prijeći na tzv. carbon-neutral fuels, goriva s nultom stopom CO2. Postojeći brodovi će trebati konvertirati svoje brodske sustave (točnije propulziju i prijeći na alternativna/obnovljiva goriva) i/ili implementirati uređaje za smanjivanje emisije zraka (jer je za očekivati prijelazna rješenja), a novi "čisti" brodovi (novogradnje) će postepeno mijenjati one koji za propulziju koriste fosilna goriva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zelena tranzicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zelena tranzicija 2 0 13814 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-30 09:25:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => MERIEN ILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-14 10:20:39 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-12 06:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Metanol je već u igri, amonijak i vodik tek stižu': dr. sc. Luka Vukić o dekarbonizaciji brodskog prometa [metakey] => pomorstvo, dekarbonizacija, Luka Vukić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24340470.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24340471.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24333133.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24333135.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24333137.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24340469.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/30\/24340643.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","","","","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Doc. Luka Vuki\u0107: 98.8 posto svjetske flote ide na fosilna goriva<\/p>","

Luka Vuki\u0107: U profesionalnim krugovima se sve vi\u0161e pri\u010da o nuklearnoj energiji<\/p>","

Stari dizela\u0161i \u0107e i dalje zaga\u0111ivati Jadran<\/p>","

U gradskim lukama je najone\u010di\u0161\u0107eniji zrak<\/p>","

Stari dizela\u0161i \u0107e i dalje zaga\u0111ivati Jadran<\/p>","

Doc. Luka Vuki\u0107: Pravila se odnose samo na brodove iznad 400 bruto tona<\/p>","

Budu\u0107nost bez ispu\u0161nih plinova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1153","hd_24340470_1920.jpg":"1920x1080","k_24340470_1280.jpg":"1280x1280","k_24340470_1024.jpg":"1024x1024","k_24340470_640.jpg":"640x640","k_24340470_480.jpg":"480x480","k_24340470_340.jpg":"340x340","k_24340470_220.jpg":"220x220","o_24340470_1280.jpg":"1280x768","o_24340470_1024.jpg":"1024x614","o_24340470_640.jpg":"640x384","o_24340470_480.jpg":"480x288","o_24340470_340.jpg":"340x204","o_24340470_220.jpg":"220x132","h_24340470_1280.jpg":"1280x854","h_24340470_1024.jpg":"1024x683","h_24340470_640.jpg":"640x427","h_24340470_480.jpg":"480x320","h_24340470_340.jpg":"340x227","h_24340470_220.jpg":"220x147","pp_24340470_1280.jpg":"1280x1628","pp_24340470_1024.jpg":"1024x1303","pp_24340470_640.jpg":"640x814","pp_24340470_480.jpg":"480x611","pp_24340470_340.jpg":"340x432","pp_24340470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_24340471_1920.jpg":"1920x1080","k_24340471_1280.jpg":"1280x1280","k_24340471_1024.jpg":"1024x1024","k_24340471_640.jpg":"640x640","k_24340471_480.jpg":"480x480","k_24340471_340.jpg":"340x340","k_24340471_220.jpg":"220x220","o_24340471_1280.jpg":"1280x833","o_24340471_1024.jpg":"1024x666","o_24340471_640.jpg":"640x416","o_24340471_480.jpg":"480x312","o_24340471_340.jpg":"340x221","o_24340471_220.jpg":"220x143","h_24340471_1280.jpg":"1280x854","h_24340471_1024.jpg":"1024x683","h_24340471_640.jpg":"640x427","h_24340471_480.jpg":"480x320","h_24340471_340.jpg":"340x227","h_24340471_220.jpg":"220x147","pp_24340471_1280.jpg":"1280x1628","pp_24340471_1024.jpg":"1024x1303","pp_24340471_640.jpg":"640x814","pp_24340471_480.jpg":"480x611","pp_24340471_340.jpg":"340x432","pp_24340471_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24333133_1920.jpg":"1920x1080","k_24333133_1280.jpg":"1280x1280","k_24333133_1024.jpg":"1024x1024","k_24333133_640.jpg":"640x640","k_24333133_480.jpg":"480x480","k_24333133_340.jpg":"340x340","k_24333133_220.jpg":"220x220","o_24333133_1280.jpg":"1280x853","o_24333133_1024.jpg":"1024x682","o_24333133_640.jpg":"640x426","o_24333133_480.jpg":"480x320","o_24333133_340.jpg":"340x226","o_24333133_220.jpg":"220x146","h_24333133_1280.jpg":"1280x854","h_24333133_1024.jpg":"1024x683","h_24333133_640.jpg":"640x427","h_24333133_480.jpg":"480x320","h_24333133_340.jpg":"340x227","h_24333133_220.jpg":"220x147","pp_24333133_1280.jpg":"1280x1628","pp_24333133_1024.jpg":"1024x1303","pp_24333133_640.jpg":"640x814","pp_24333133_480.jpg":"480x611","pp_24333133_340.jpg":"340x432","pp_24333133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24333135_1920.jpg":"1920x1080","k_24333135_1280.jpg":"1280x1280","k_24333135_1024.jpg":"1024x1024","k_24333135_640.jpg":"640x640","k_24333135_480.jpg":"480x480","k_24333135_340.jpg":"340x340","k_24333135_220.jpg":"220x220","o_24333135_1280.jpg":"1280x853","o_24333135_1024.jpg":"1024x682","o_24333135_640.jpg":"640x426","o_24333135_480.jpg":"480x320","o_24333135_340.jpg":"340x226","o_24333135_220.jpg":"220x146","h_24333135_1280.jpg":"1280x854","h_24333135_1024.jpg":"1024x683","h_24333135_640.jpg":"640x427","h_24333135_480.jpg":"480x320","h_24333135_340.jpg":"340x227","h_24333135_220.jpg":"220x147","pp_24333135_1280.jpg":"1280x1628","pp_24333135_1024.jpg":"1024x1303","pp_24333135_640.jpg":"640x814","pp_24333135_480.jpg":"480x611","pp_24333135_340.jpg":"340x432","pp_24333135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24333137_1920.jpg":"1920x1080","k_24333137_1280.jpg":"1280x1280","k_24333137_1024.jpg":"1024x1024","k_24333137_640.jpg":"640x640","k_24333137_480.jpg":"480x480","k_24333137_340.jpg":"340x340","k_24333137_220.jpg":"220x220","o_24333137_1280.jpg":"1280x853","o_24333137_1024.jpg":"1024x682","o_24333137_640.jpg":"640x426","o_24333137_480.jpg":"480x320","o_24333137_340.jpg":"340x226","o_24333137_220.jpg":"220x146","h_24333137_1280.jpg":"1280x854","h_24333137_1024.jpg":"1024x683","h_24333137_640.jpg":"640x427","h_24333137_480.jpg":"480x320","h_24333137_340.jpg":"340x227","h_24333137_220.jpg":"220x147","pp_24333137_1280.jpg":"1280x1628","pp_24333137_1024.jpg":"1024x1303","pp_24333137_640.jpg":"640x814","pp_24333137_480.jpg":"480x611","pp_24333137_340.jpg":"340x432","pp_24333137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24340469_1920.jpg":"1920x1080","k_24340469_1280.jpg":"1280x1280","k_24340469_1024.jpg":"1024x1024","k_24340469_640.jpg":"640x640","k_24340469_480.jpg":"480x480","k_24340469_340.jpg":"340x340","k_24340469_220.jpg":"220x220","o_24340469_1280.jpg":"1280x850","o_24340469_1024.jpg":"1024x680","o_24340469_640.jpg":"640x425","o_24340469_480.jpg":"480x319","o_24340469_340.jpg":"340x225","o_24340469_220.jpg":"220x146","h_24340469_1280.jpg":"1280x854","h_24340469_1024.jpg":"1024x683","h_24340469_640.jpg":"640x427","h_24340469_480.jpg":"480x320","h_24340469_340.jpg":"340x227","h_24340469_220.jpg":"220x147","pp_24340469_1280.jpg":"1280x1628","pp_24340469_1024.jpg":"1024x1303","pp_24340469_640.jpg":"640x814","pp_24340469_480.jpg":"480x611","pp_24340469_340.jpg":"340x432","pp_24340469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24340643_1920.jpg":"1920x1080","k_24340643_1280.jpg":"1280x1280","k_24340643_1024.jpg":"1024x1024","k_24340643_640.jpg":"640x640","k_24340643_480.jpg":"480x480","k_24340643_340.jpg":"340x340","k_24340643_220.jpg":"220x220","o_24340643_1280.jpg":"1280x853","o_24340643_1024.jpg":"1024x682","o_24340643_640.jpg":"640x426","o_24340643_480.jpg":"480x320","o_24340643_340.jpg":"340x226","o_24340643_220.jpg":"220x146","h_24340643_1280.jpg":"1280x854","h_24340643_1024.jpg":"1024x683","h_24340643_640.jpg":"640x427","h_24340643_480.jpg":"480x320","h_24340643_340.jpg":"340x227","h_24340643_220.jpg":"220x147","pp_24340643_1280.jpg":"1280x1628","pp_24340643_1024.jpg":"1024x1303","pp_24340643_640.jpg":"640x814","pp_24340643_480.jpg":"480x611","pp_24340643_340.jpg":"340x432","pp_24340643_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15012805 Threads: 2 Questions: 3151349908 Slow queries: 7034835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234986109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/metanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa-1272004 [printLink] => /om/nautika/metanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa-1272004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 19311 [name] => pomorstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorstvo [link] => /tag/pomorstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637617 [name] => dekarbonizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 09:35:44 [main_article_id] => 0 [alias] => dekarbonizacija [link] => /tag/dekarbonizacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 466585 [name] => luka vukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-vukic [link] => /tag/luka-vukic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zelena tranzicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Metanol je već u igri, amonijak i vodik tek stižu‘: dr. sc. Luka Vukić o dekarbonizaciji brodskog prometa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-03-24-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24340470.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Doc. Luka Vukić: 98.8 posto svjetske flote ide na fosilna goriva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24340470.jpg [title] =>

Doc. Luka Vukić: 98.8 posto svjetske flote ide na fosilna goriva

Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24340471.jpg [title] =>

Luka Vukić: U profesionalnim krugovima se sve više priča o nuklearnoj energiji

Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24333133.jpg [title] =>

Stari dizelaši će i dalje zagađivati Jadran

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24333135.jpg [title] =>

U gradskim lukama je najonečišćeniji zrak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24333137.jpg [title] =>

Stari dizelaši će i dalje zagađivati Jadran

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24340469.jpg [title] =>

Doc. Luka Vukić: Pravila se odnose samo na brodove iznad 400 bruto tona

Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/30/24340643.jpg [title] =>

Budućnost bez ispušnih plinova

Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posljednje vrijeme intenzivno se priča kako je prioritet pomorske industrije dekarbonizacija do 2050. godine. Riječ je o korištenju alternativnih goriva u cilju smanjenja štetnih emisija, podizanju ekološke svijesti te suzbijanju i sprječavanju daljnjeg onečišćenja morskog okoliša, ali i negativnih implikacija prometa na društvo u cjelini.

Tema je opsežna i prevažna, a što to točno znači za naše pomorce, brodare i morske luke, razgovarali smo s docentom dr. sc. Lukom Vukićem, voditeljem studija Pomorski menadžment na splitskom Pomorskom fakultetu.

Ekološka revolucija

– Posljednjih godina svjedoci smo svojevrsne ekološke revolucije u brodarstvu, odnosno energetske tranzicije s ciljem dekarbonizacije cjelokupne pomorske industrije i logističkog lanca, kao outputa brodskih, lučkih, kopnenih i ostalih povezanih prometnih aktivnosti.

Nakon prelaska s jedara na paru, i posljedično masovne uporabe fosilnih goriva te drugih tehničkih, tehnoloških, sigurnosnih, regulatornih i ostalih sustavnih promjena, održivi razvoj i zaštita okoliša, u sintezi s digitalizacijom kao koherentnom platformom, postaje prioritetni koncept razvoja brodarstva 21. stoljeća.

Vodeće međunarodne organizacije i tijela koji reguliraju, upravljaju i koordiniraju pomorskim tržištem, direktnim i indirektnim mehanizmima streme provedbi politike nulte stope emisija putem regulativa, preporuka i inicijativa.

Uzimajući u obzir da morsko brodarstvo čini oko 3 posto ukupne globalne emisije stakleničkih plinova, od kojih najveći udio otpada na ugljikov dioksid (CO2), Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je već 2018. godine postavila dugoročni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. godine za 50 posto, u usporedbi s baznom 2008. godinom, odnosno reduciranje emisije CO2 za 40 posto do 2030. godine.

U okviru navedenih ciljeva, s prvim danom 2020. godine na snagu su stupile nove odredbe koje propisuju najveći dopušteni udio sumpora u brodskim gorivima od 0,5 posto, čime je korištenje goriva s niskim udjelom sumpora ili ugradnja uređaja za smanjenje emisije ispušnih plinova na brodu postala obveza brodara. Na tom je tragu i Europska unija usvojila plan za zelenu tranziciju, koji uključuje još strože reduciranje ukupnih emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine, fokusirajući se na pružanje efikasnog, sigurnog i ekološki prihvatljivog prijevoza.

Početkom 2023. godine i usvajanjem novih normi i pravila, nastavlja se misija IMO-a u okviru izmjena i dopuna Međunarodne konvencije o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL), točnije Priloga VI koji propisuje pravila o sprječavanju onečišćenja zraka s brodova. Akcent je na poticanju razvoja suvremenih tehnoloških rješenja s ciljem dekarbonizacije međunarodnog brodarstva i nastavka borbe protiv klimatskih promjena, donoseći pravni okvir za kontrolu stakleničkih plinova kroz usvajanje mjera za povećanje energetske efikasnosti brodova i zaštite okoliša. Ukratko, brodare se potiče na korištenje alternativnih goriva te implementaciju novih tehničkih rješenja, s pretenzijom suzbijanja ugljikova otiska.

Što to točno znači za pomorce, brodare i morske luke?

– Donošenje tih novih propisa značajno mijenja konstelacije svih karika životnog vijeka broda, od gradnje, vlasništva, registracije, operacija te konačnog rashodovanja. Paradoksalno, usprkos zaista opsežnom portfelju mjera zaštite okoliša i tendenciji stvaranja industrije s nultom stopom emisija, smanjenje brzine plovidbe (engl. slow steeming) brodova trgovačke mornarice primarni je mehanizam brodara za ispunjenjem novih ekoloških propisa. Time se postavlja pitanje o svrsishodnosti i održivosti mjera, koje u konačnici tek indirektno djeluju na posljedice štetnih emisija s brodova, bez direktne intervencije na izvor (uzrok) onečišćenja. Također, recentna zbivanja i trendovi podupiru energetsku tranziciju, odnosno korištenje goriva s nultom stopom emisija, te posljedično iziskuju transformaciju korištenja ekološki povoljnije propulzije. Za sada, osim upotrebe LNG-a kao prijelaznoga goriva, postoje primjeri narudžbe 19 kontejnerskih brodova koji će za gorivo koristiti ugljični neutralni metanol (svi pogoni su dual fuel), kao inicijative jednog od vodećih brodarsko-logističkih kompanija, danskog Maerska. Ostala potencijalna goriva, kao što su amonijak i vodik, trenutačno su u eksperimentalnoj fazi korištenja te nisu dosegli stupanj zrelosti za masovnu, komercijalnu primjenu.

Edukacija pomoraca

Što je s lukama?

– Dekarbonizacija brodarstva neminovno će se reflektirati i na cijeli opskrbni lanac, prvenstveno na luke kao glavna industrijska i logistička čvorišta. Luke će imati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji, preuzimajući ulogu energetskih čvorišta, s imperativom implementacije zelenih tehnologija (npr. cold ironing tehnologija, korištenje obnovljivih izvora energije u operacijama rukovanja teretom, implementacija zelenih odredbi u ugovorima o koncesiji, ekološki diferencirane lučke tarife i sl.), pružanjem infrastrukture za skladištenje i opskrbu brodova suvremenim gorivima, kao i podrškom pri uspostavljanju zelenih koridora. Za artikulirati je kapitalno-intenzivnu karakteristiku industrije, odnosno činjenicu koja se odnosi na potrebu osiguravanja značajnih financijskih sredstava za provedbu i dostizanje navedenih ciljeva, kako bi se zadržala konkurentnost na izuzetno dinamičnom, ali nemilosrdnom tržištu.

- Pretpostavka je da će i pomorcima trebati dodatna znanja.

– Reperkusije ekološke revolucije u pomorstvu značajno će se reflektirati na pomorce, ali i ostale subjekte uključene u pomorske aktivnosti, točnije na potrebu ulaganja u dodatna znanja pohađanjem edukacija za učinkovito rukovanje i upravljanje pojedinačnim sustavima. Potrebne su radikalne promjene kako bi se osiguralo da obuka i obrazovanje pomoraca ne zaostaju za brzim tempom tehnološkog napretka, digitalizacije i ekoloških regulativa u brodarstvu.

- Jesmo li već krenuli u taj proces, te jesmo li ga ozbiljno shvatili? Koji su svijetli primjeri kod nas već na tom tragu?

– Konstatirajući da je Hrvatska potpisnica MARPOL konvencije, navedene izmjene i dopune primjenjuju se danom stupanja na snagu te postaju obvezatne u procesu transponiranja istih u nacionalno zakonodavstvo. Iako je donošenje novih odredbi ostavilo poprilično nejasnoća u pogledu primjene mjera energetske učinkovitosti za nove brodove (EEXI) i indikatora ugljičnog intenziteta (CII), nacionalni brodari jednostavnom mjerom smanjenja operativne brzine ispunjavaju zahtijevane granične vrijednosti, što koincidira s nižom potrošnjom goriva, odnosno opadanjem emisija CO2.

Također, kao što je već apostrofirano, sve faze životnog vijeka broda podliježu novim mjerama, uključujući i gradnju novih brodova sukladno EEDI normama, što je svakako imperativ brodara i brodogradilišta za nastavak redovitih operacija. Shodno navedenom, a u funkciji podizanja razine ekoloških standarda i osviještenosti, svjedoci smo recentnih narudžbi brodova nacionalnih brodara (Jadroplov, Atlantska plovidba) na tzv. dual fuel pogon, što značajno povećava njihovu konkurentnost na tržištu.

Neminovno je konstatirati da će predstojeća obnova flote zahtijevati gradnju brodova na alternativne, ali i obnovljive izvore energije. Također, veseli činjenica o namjeri obnove flote brodova Jadrolinije korištenjem zelenih tehnologija, odnosno planiranju nabave klasičnih brodova na električnu propulziju s dodatnim solarnim napajanjem, te trajekata na hibridni pogon. Difuzija goriva budućnosti zasigurno će ovisiti o zrelosti energenta i tehnologije, ali i strateških odluka industrijskih lidera koji će neminovno krojiti buduće trendove. Svijetli primjeri proaktivnog promišljanja u hrvatskom lučkom sustavu je zasigurno investicija koja je osigurala energetsku neovisnost Hrvatske, postavljanje plutajućeg LNG terminala na Krku, ali i najave daljnjeg širenja kapaciteta u Zadru, te izgradnja prekrcajnih stanica za ukapljeni prirodni plin u Splitu, Zadru i Pločama. Time će se značajno povećati konkurentnost morskih luka, ali i učvrstiti pozicija energetskog sustava RH kao regionalnog lidera.

Povećanje svijesti

Također, svjedoci smo postavljanja fotonaponskih ćelija na krovnim površinama natkrivenih skladišta u hrvatskim lukama, što ide u prilog povećanju energetske učinkovitosti, ali i podizanju razine ekološke svijesti. Povećanje udjela željeznice u ukupnom prometu luka značajan je pomak prema održivosti, a daljnje investicije u željezničku infrastrukturu bit će odrednica razvoja i konkurentnosti hrvatskih luka. U kratkoročnom razdoblju hrvatski lučki sustav treba stremiti unaprjeđenju mjerenja i validacije onečišćenja zraka, buke, mora i ostalih štetnih utjecaja lučkih aktivnosti u smislu ekološkog nadzora, ali i uvođenju sustava za poticanje i nagrađivanje ekološki prihvatljivijih brodova, tzv. Environmental Ship Index (ESI). Primjena visokonaponskog kopnenog priključka (cold ironing tehnologija) u lukama je za sada rentabilna tehnologija isključivo za putničke brodove, točnije brodove u kabotaži i na kružnim putovanjima s obzirom na frekvenciju ticanja, te bi izgradnja ovakvih postrojenja zasigurno trebala koincidirati s planom obnove flote nacionalnog putničkog brodara (Jadrolinija), u okviru primjene tehnologije na brodovima u obalnom linijskom prijevozu te osiguranju dostatne energije na terminalima. Istaknuo bih i proizvodnju vodika i daljnju komercijalizaciju, kao potencijal i stratešku odrednicu razvoja ne samo pomorstva već i cjelokupnoga gospodarstva RH, imajući na umu dostupnost i raspoloživost inputa (voda, sunce) te svojstva energenta s nultom stopom emisije CO2.

- Na koji način se smanjuju emisije stakleničkih plinova kod brodova. Čitamo da se uvode softverski sustavi za optimizaciju plovidbe, grade brodovi i tankeri na jedra, uvode alternativna goriva...?

– Mjere smanjenja stakleničkih plinova u morskom brodarstvu moguće je ostvariti prvenstveno utilizacijom goriva s niskim udjelom CO2 u odnosu na fosilna goriva. Važno je istaknuti da upotreba konvencionalnih goriva na brodovima još uvijek dominira ukupnim udjelom svjetske flote (98,8 posto), međutim stanje knjige narudžbi razotkriva značajan pomak prema alternativnim gorivima (21,1 posto naručenih brodova), gdje prednjači ukapljeni prirodni plina (LNG), te ostala rješenja na baterijski, odnosno hibridni pogon, ukapljeni naftni plin (LPG) i metanol.

Kao što je već istaknuto, brodari će prvenstveno mehanizmom smanjenja brzine plovidbe stremiti reduciranju štetnih emisija kod postojećih brodova, ali i implementacijom ostalih dostupnih tehničkih i operativnih mjera, kao što su optimizacija rute prijevoza posredstvom suvremenih softverskih sustava, postavljanje pomoćnih pogonskih sustava na vjetar i solarnu energiju, unaprjeđenje hidrodinamike i čišćenja trupa radi smanjenja otpora ili poboljšanje efikasnosti pogonskog stroja. Doprinos integracije digitalne tehnologije u pomorskom sustavu razvidan je u razini inovacija i novih tehnoloških rješenja kojima se stvara dodatna vrijednost energetskoj tranziciji, te omogućuje mjerenje performansi i poduzimanje mjera optimizacije u realnom vremenu.

Velika ulaganja

- Kad smo već kod alternativnih goriva, koja će biti najviše zastupljena i dostupna?

– Energetska tranzicija s fosilnih na ugljično neutralna goriva u brodarstvu morat će se razvijati simultano s odgovarajućim razvojem tehnologije na brodu, a ključni čimbenici primjene pojedinačnih energenata zavisit će o vremenskom okviru, odnosno indikatoru razine tehnološke spremnosti specifičnih tehnologija. Također, važno je istaknuti razinu spremnosti sigurnosne regulative za upotrebu odgovarajućih energenata (goriva), kao jedne od ključnih karika tranzicije, kako bi se osiguralo učinkovito prihvaćanje novih goriva i tehnologija u svjetskoj floti. Osim odveć široko korištenih alternativnih rješenja LNG i LPG goriva, trenutačna razina tehnološke i regulatorne zrelosti metanola kao goriva u pomorskom prometu je viša od preostalih dostupnih energenata, kao što su vodik i amonijak, što potvrđuju i strateške odluke velikih svjetskih brodara u pogledu narudžbi novih brodova.

Fizička svojstva svakog pojedinačnoga goriva, kao što je toksičnost metanola i amonijaka te ekstremna zapaljivost vodika, donose nove skupove sigurnosnih izazova u skladištenju, distribuciji i konačnom korištenju, što iziskuje razvoj međunarodnih pravila o sigurnom rukovanju. Ograničenja budućeg energetskog dobavnog lanca, zavisit će o dostupnosti energije, cijeni i proizvodnom kapacitetu, ali i dostupnosti infrastrukture za distribuciju i opskrbu relevantnih alternativnih goriva. Navedeni prediktori energetske tranzicije cjelokupnog pomorskog sektora zahtijevat će signifikantna ulaganja, posebice u lukama.

Polemizirati o dostupnosti i zastupljenosti jednog energenta, odnosno goriva budućnosti je nezahvalno i ostaje na razini špekulacije, prvenstveno zbog razvojnog stupnja tehnologije, ali i povezanog nedostatka konsenzusa ključnih dionika, i regulatornih i tržišnih. Možda je konačno sazrelo vrijeme za iskorištavanje brojnih korisnosti nuklearne energije, čija se upotreba sve više zaziva u profesionalnim krugovima, osobito zbog izuzetno visoke energetske gustoće i učinkovitosti, ali i stupnja tehnološkog razvoja koji omogućava niže troškove, veću sigurnost i održivost.

U praksi, to bi značilo više prevezenog tereta po brodu (bez obzira na tip broda), razvijanje većih brzina i plovidbu na veće udaljenosti. Za napomenuti je zanimljivost, da je u prethodnoj revoluciji u brodarstvu bilo potrebno 70 razvojnih i dodatnih 50 godina za potpunu konverziju flote jedrenjaka brodovima na paru. Nadajmo se da će postavljeni ciljevi IMO-a i postojeća ekološka revolucija u brodarstvu zahtijevati mnogo manje vremena i polučiti dugoročnu zaštitu okoliša u okviru održivog razvoja pomorstva.

---

Domaća flota uglavnom oslobođena od dekarbonizacije

Treba naglasiti da se nove tehničke (EEXI) i operativne (CII) mjere, usmjerene ka smanjenu ugljikova otiska, prvenstveno odnose na brodove veće od 400 bruto tona (BT). Stoga je jednostavno zaključiti da će pojedini dio flote Jadrolinije, a posebice ribarice i flota Kriljana, odnosno brodova na domaćim višednevnim brodskim putovanjima (domaći kruzing) biti izuzete obveze u primjeni navedenih propisa.

Generalno, smanjenje brzine plovidbe kratkoročno je rješenje usmjereno ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva u reduciranju štetnih emisija CO2, pa će se u određenom trenutku zasigurno postaviti pitanje dugoročne provedbe, odnosno mehanizma dostizanja nulte stope emisija i klimatske neutralnosti.

Posljednja inicijativa Jadrolinije je pokretanje nabave flote brodova na električnu propulziju, dakle korištenje alternativnih izvora energije u promišljanju obnove flote na osnovi recentnih propisa i normi. Navedeni postupci su upravo i intencija IMO-a u cilju dekarbonizacije brodarstva i ostalih djelatnosti unutar plave ekonomije.

Prvo, svaka brodarska kompanija bit će primorana pokrenuti obnovu flote u smjeru korištenja zelenih tehnologija, odnosno u okviru energetske tranzicije, nabavu brodova na alternativna goriva (metanol, amonijak, vodik, elektro-propulzija i sl.). Ograničavajući faktor je što trenutno nema konsenzusa oko energenta koji prihvaćaju svi dionici kao jedinstvenog goriva budućnosti. Svaki energent ima svoje specifičnosti i ograničenja, a većina ih nije u stupnju zrelosti za masovnu konzumaciju (osim metanola koji ima operativnu, pravnu i političku podršku). Sve to otežava priželjkivanu standardizaciju, pa se u budućnosti očekuje primjena različitih tehnologija i goriva u svjetskoj trgovačkoj floti. Recimo, sada imamo slučaj primjene metanola na brodovima Maerska koji traži partnere za proizvodnju i opskrbu metanola na prometnim pravcima Daleki istok – Europa, "Transpacifik" i "Transatlantic", točnije u lukama. Dakle razvidan je izazov cjelokupnog opskrbnog lanca metanolom. Pritom, nemojmo zaboraviti da se njegov značajan udio proizvodi iz fosilnih goriva, pa se postavlja pitanje alokacije emisija. Također, tu su čvrsti lobiji naftne industrije, povijesno i politički ukorijenjeni, koji zasigurno neće benigno promatrati navedenu tranziciju.

Drugo, intencija je reduciranje emisija u cjelokupnom životnom ciklusu broda i lancu proizvodnje energenta, od ekstrakcije, proizvodnje, distribucije i krajnje potrošnje. Primjer je proizvodnja zelenog vodika i primjena čistog energenta na brodovima upotrebom gorivnih članaka. Analogno, slična paradigma se odnosi na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, te postavljanje visokonaponskog priključka u lukama, kako bi se brodovi na vezu mogli priključiti na sustav napajanja, te ugasiti pomoćne motore za opskrbu strujom na brodu, čime se značajno onečišćuje okoliš.

Zaključno, neminovno je očekivati obnovu i konverziju flote brodova domaćih brodara na alternativna goriva (kratkoročno, jer se alternativna goriva ipak u jednoj od karika dobavnog lanca zasniva na fosilnim gorivima, npr. plin), odnosno obnovljive izvore energije, u cilju dekarbonizacije pomorstva, ukoliko se zadrži stav IMO-a i svih meritornih tijela (zero-emission), uključujući EU. Također, smatram da će se obnova flote odvijati u fazama i individualnim odabirom propulzije brodara do konačne standardizacije (kada, možemo samo špekulirati). Brodice, jedrilice, jahte i ostala plovila u nautičkom turizmu marginalno doprinose ukupnom onečišćenju, međutim u slučaju tendencije dostizanja zero-emission inicijative (postavlja se pitanje je li to u ovom trenutku izvjesno), navedena plovila će biti obvezna primjenjivati propisane norme, odnosno prijeći na tzv. carbon-neutral fuels, goriva s nultom stopom CO2. Postojeći brodovi će trebati konvertirati svoje brodske sustave (točnije propulziju i prijeći na alternativna/obnovljiva goriva) i/ili implementirati uređaje za smanjivanje emisije zraka (jer je za očekivati prijelazna rješenja), a novi "čisti" brodovi (novogradnje) će postepeno mijenjati one koji za propulziju koriste fosilna goriva.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/HANZA MEDIA Ante Čizmić/HANZA MEDIA Ante Čizmić/HANZA MEDIA Božo Radić/Cropix
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Doc. Luka Vukić: 98.8 posto svjetske flote ide na fosilna goriva

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Luka Vukić: U profesionalnim krugovima se sve više priča o nuklearnoj energiji


Stari dizelaši će i dalje zagađivati Jadran


U gradskim lukama je najonečišćeniji zrak


Stari dizelaši će i dalje zagađivati Jadran

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Doc. Luka Vukić: Pravila se odnose samo na brodove iznad 400 bruto tona

Božo Radić/Cropix

Budućnost bez ispušnih plinova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/metanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa-1272004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f1069d5ff2372e692a0667f7408ba5a2462642a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Metanol+je+ve%C4%87+u+igri%2C+amonijak+i+vodik+tek+sti%C5%BEu%E2%80%98%3A+dr.+sc.+Luka+Vuki%C4%87+o+dekarbonizaciji+brodskog+prometa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmetanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa-1272004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmetanol-je-vec-u-igri-amonijak-i-vodik-tek-stizu-dr-sc-luka-vukic-o-dekarbonizaciji-brodskog-prometa-1272004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zelena tranzicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zelena tranzicija‘Metanol je već u igri, amonijak i vodik tek stižu‘: dr. sc. Luka Vukić o dekarbonizaciji brodskog prometa

Piše MERIEN ILIĆ
12. ožujka 2023. - 07:58

U posljednje vrijeme intenzivno se priča kako je prioritet pomorske industrije dekarbonizacija do 2050. godine. Riječ je o korištenju alternativnih goriva u cilju smanjenja štetnih emisija, podizanju ekološke svijesti te suzbijanju i sprječavanju daljnjeg onečišćenja morskog okoliša, ali i negativnih implikacija prometa na društvo u cjelini.

Tema je opsežna i prevažna, a što to točno znači za naše pomorce, brodare i morske luke, razgovarali smo s docentom dr. sc. Lukom Vukićem, voditeljem studija Pomorski menadžment na splitskom Pomorskom fakultetu.

Ekološka revolucija

– Posljednjih godina svjedoci smo svojevrsne ekološke revolucije u brodarstvu, odnosno energetske tranzicije s ciljem dekarbonizacije cjelokupne pomorske industrije i logističkog lanca, kao outputa br...

13. svibanj 2024 05:24