stdClass Object ( [id] => 1200665 [title] => Dr. Tanja Renko o novim meteoradarima: Jako su precizni i nautičarima će biti od velike pomoći. Oluju sada vidimo 60 minuta prije udara [alias] => dr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je najpopularnija nautička destinacija na svijetu, hrvatsko je priobalje donedavno bilo jedina regija u EU-u u kojoj nije bio instaliran meteorološki radar. Istodobno, upravo je nautičarima dok plove u svojim plastičnim ljuskama, posve izloženima ćudima i silama neba i mora, precizna vremenska prognoza iznimno značajna, a nerijetko i životno važna.

Na sreću, od sredine travnja počelo je svojevrsno novo doba, jer je testnim radom startao prvi takav radar, instaliran na lokaciji Debeljak pokraj Zadra, u okviru Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH nazvanog METMONIC.

Uz stratešku financijsku potporu EU-a od 2017. provodi ga Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) s ciljem osiguranja potpune pokrivenosti kopna i teritorijalnog mora Hrvatske najnaprednijim sustavima meteoroloških i oceanografskih promatranja i mjerenja.

Ugradnja drugog radara upravo počinje na području Istre, dok će treći biti instaliran na području Pelješca, vrlo vjerojatno već do jeseni, nakon čega će radarska meteorološka slika cijelog našeg priobalja doslovno biti meteorolozima i građanima na dlanu.

Što će to značiti za preciznost vremenskih prognoza i sigurnost plovidbe svih koji plove Jadranom, a osobito tisuća nautičara iz cijeloga svijeta koji tijekom ljeta naše more doslovno zaposjednu, doznali smo iz razgovora s dr. sc. Tanjom Renko, voditeljicom Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a.

---

image

Dr. Tanja Renko: Jako smo uzbuđeni što konačno imamo meteoradar

Goran Mehkek/Cropix
---

Putanja oluje

Što novi meteorološki radari znače za vaš svakodnevni posao i koliko će utjecati na ažurnost i preciznost vremenskih prognoza, osobito onih za pomorce i nautičare?

– Novi meteorološki radari i pokrivenost cijele Hrvatske od izuzetnog su značenja prognostičarima u svakodnevnom radu. Dugo smo čekali na to, jako smo uzbuđeni i drago nam je što je već gotovo cijeli teritorij RH pokriven upravo početkom toplog dijela godine kada su grmljavinske oluje sve češće.

Meteorološki radari imaju posebnu ulogu u takozvanim nowcast prognozama, odnosno prognozama neposrednog razvoja vremena. One se, kad se radi o grmljavinskim olujama, najviše fokusiraju na prognozu intenziteta i putanje određenog oborinskog sustava. Klasične prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave ponajviše, pak, služe za ranu najavu potencijala za grmljavinske oluje.

Mnogima je već jako dobro poznat i sustav upozorenja Meteoalarm i platforma za upozorenja na našoj mrežnoj stranici, ali i prognoze za pomorce koje pripremaju kolege u službi Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Znači, najvažnije je stalno slušati i pratiti informacije?

– Da, za planiranje svih aktivnosti na moru nužno je prije svega pratiti prognoze i upozorenja, te se na osnovi tih informacija prilagoditi koliko je to moguće, a ponekad čak i odgoditi izlazak na more. To će, naravno, ovisiti i o vrsti plovila, i iskustvu pomoraca i nautičara. Naime, ako je najavljena nevera ili mogućnost za neverine ili nevere, treba dobro razmisliti je li nužno upuštati se u nepotreban rizik.

Ako je pak neizbježno isploviti, radarski podaci bit će od velike pomoći prilikom praćenja olujnih sustava, prije svega njihova smjera kretanja, žestine i slično. U tom smislu može se pokušati nevera zaobići ili pak potražiti najprihvatljivije mjesto na koje se možemo usidriti i skloniti.

---

image

Prikaz meteoradara na Debeljaku

Slobodna Dalmacija
---

Vrijeme za reakciju

Jesu li meteoradari, osim za kratkoročne, korisni i za dugoročnije prognoze. Koliki im je u tom smislu prognostičarski vremenski doseg?

– Meteorološki radari, odnosno podaci iz radara kao i sa satelita i svih postaja, bitni su za prognozu vremena. Kontinuirani i kvalitetni podaci pomoći će prije svega u sustavima upozoravanja, analize, verifikacije, ali i kao ulaz za mnoge numeričke prognostičke modele, čime će se povećati njihova pouzdanost i preciznost.

Što se tiče prognoze neposrednog razvoja vremena, vremenski doseg ovisi uvelike o situaciji, no on uglavnom seže do nekoliko sati unaprijed, najčešće 2-3 sata, uz neprestano osvježavanje podataka.

Spomenuli ste da su meteoradari važni za upozorenje na opasne vremenske pojave. Koliko je minuta prije, primjerice u slučaju dolaska nevere, radar u mogućnosti vidjeti da sigurno stiže na neko područje?

– Ako govorimo o nekom širem području, onda su mogućnosti veće. Ponekad je moguće i oko 60 minuta prije prognozirati šire područje koje će oluja zahvatiti. No, ako govorimo o mikrolokacijama lead time se ipak smanjuje, budući da konvektivne oluje ponekad imaju eksplozivan razvoj i njihovo se kretanje može značajno razlikovati od neke srednje struje zraka. Ipak, u današnje vrijeme uz značajan i kontinuiran napredak tehnologija te strojno učenje i neuralne mreže, mogućnosti su sve veće, pa vjerujem da će informacije o dolasku oluje nad neko područje biti sve preciznije i uz dovoljno vremena za reakciju.

Vrhovi oblaka

Nautičarima je baš ta preciznost često presudna. Mogu li novi radari vidjeti da će nadolazeća nevera zahvatiti, na primjer, Vis i Biševo, a neće Hvar i Šoltu?

– Novi radari jako su precizni i vjerujem da će nautičarima biti od velike pomoći u procjeni kuda se nevera kreće i koji joj je intenzitet. Osim radara, vjerujem da mnogi koriste i podatke o munjama, koji su također dostupni na našim mrežnim stranicama, a mnoge aplikacije često nude združenu informaciju o intenzitetu oborine i pojavi munja. Ipak, naglasila bih da su iskustvo i poznavanje barem nekih osnova meteorologije od izuzetne važnosti za sigurnost na moru. Mnogi pomorci s dugim stažem već po vrsti oblaka, vjetru i još nekim pokazateljima mogu prepoznati da se nešto kuha u atmosferi i ponašat će se sukladno tome.

---

image

Stavljanjem u funkciju meteoradara na Debeljaku kraj Zadra započelo je meteorološko novo doba

Jure Mišković/Cropix
---

Hoće li vam radarske slike biti od pomoći i za određivanje snage i vrste udara pojedinih nepogoda na konkretnim lokacijama?

– Zasigurno hoće. Pojedini radarski produkti pomažu u identificiranju intenziteta oborine, kao i procjeni mogućnosti pojave tuče, čak i mezociklonalnih tornada. U svakodnevnom radu neophodni su nam i satelitski podaci, jer pojedini, da se tako izrazim potpisi, odnosno oblici vrhova oblaka i njihova struktura na satelitskim slikama govore o intenzitetu nevremena. Također koristimo i podatke o munjama, ali i podatke s prizemnih meteoroloških postaja. Vrlo su nam bitna i radiosondažna mjerenja. Naime, upravo iz vertikalnog profila temperature, vlage i vjetra na pojedinim lokacijama možemo dosta dobro procijeniti potencijal za nastanak pljuskova, grmljavinskih nevremena te popratnih pojava, kao što su tuča, olujni udari vjetra, tornado ili obilna kiša. Tek slaganjem svih tih kockica dobiva se cjelina slike, a time i točna prognoza.

Besplatno za građane

Hoće li radarski pogled uživo i prognoze izrađene uz pomoć novih sustava biti dostupni građanima besplatno?

– Radarske slike i prije su bile dostupne i besplatne. Osim na našim mrežnim stranicama i unutar mnogih aplikacija, to vrijedi i za većinu naših prognoza, a posebno za upozorenja na opasne vremenske pojave koja su u XML formatu dostupna već duži niz godina na našim mrežnim stranicama. Svi podaci dobiveni modernizacijom nacionalne motriteljske mreže bit će raspoloživi našim građanima u realnom vremenu.

Planirate li u budućnosti i neku mobilnu uslugu dobivanja upozorenja na nadolazeću oluju na temelju lokacije mobitela. To bi nautičarima sigurno bilo vrlo zanimljivo?

– Većina pametnih telefona već ima unutar svojih operativnih sustava aplikacije koje koriste podatke platforme​ Meteoalarm i upozoravaju nas na opasne vremenske pojave ovisno o lokaciji na kojoj se nalazimo. Također, naša upozorenja koja su u CAP formatu (Common Alert Protocol), mogu se preuzimati s naših mrežnih stranica.

Napomenula bih da su rane najave najbitnije, pa prije isplovljavanja treba konzultirati opću i pomorsku prognozu, te upozorenja na opasne vremenske pojave. Za sigurnosne pomorske informacije prema svjetskim standardima i u skladu sa SOLAS konvencijom (Safety of life at Sea), jedino se radijska služba smatra službenim izvorom pravovremenih i valjanih informacija.

Pomorske prognoze i upozorenja koje se pripremaju četiri puta dnevno distribuira Plovput, i to VHF i NAVTEX sustavom, što je međunarodni standard za prijenos MSI pomorskih sigurnosnih informacija (Maritime Safety Information). One se sastoje od navigacijskih i meteoroloških upozorenja, meteoroloških prognoza i drugih hitnih sigurnosnih poruka brodovima. Njihove tri obalne radiopostaje, ORP Rijeka, Split i Dubrovnik, emitiraju ih četiri puta dnevno preko brojnih VHF kanala za pomorce.

---

image

Vremenske prilike nad Jadranom detaljno se vide u realnom vremenu

Jure Mišković/Cropix
---

Ako je na snazi upozorenje na neki od četiri elementa na koje se upozorava, a to su udari vjetra, stanja mora jednaka ili veća od 5, nevere i neverini, te magla - brodovi se dodatno uzbunjuju, dok učestalost emitiranja upozorenja ovisi o dodatnim kriterijima koji su određeni prema procijenjenom riziku opasnosti za pomorski promet.

Pet pametnih plutača

Osim meteoradara, diljem Jadrana instaliraju se i nove automatske mjerne postaje vremenskih i oceanskih pokazatelja. Koliko će biti njihovo značenje u vašem ukupnom radu i njegovoj još većoj kvaliteti i preciznosti?

– Naravno da je njihovo značenje ogromno. Modernizacija meteorološke motriteljske mreže omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, kao i opasnih vremenskih pojava; jake kiše, olujnog vjetra, tuče, itd., s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda. Time se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju, te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara.

Od iznimnog značenja za sigurnost plovidbe bit će postavljanje pet meteorološko-oceanografskih plutača u Jadranu s kojima ćemo prvi put imati kontinuirana mjerenja raznih elemenata. Uspostava nacionalne mreže plutača od velike je i međunarodne važnosti. Što se tiče naše pomorske službe, očekuje se poboljšano praćenja stanja na moru, a time i značajno povećanje kvaliteta prognoze.

Kada bi cijeli sustav koji se gradi kroz projekt METMONIC mogao biti potpuno funkcionalan?

– Sa završetkom projekta, a to je lipanj 2023. godine. Inače, o napretku projekta DHMZ redovito informira javnost putem naše mrežne stranice i Twitter profila.

Stiže i noćna prognoza

Sada se prognoze vremena za pomorce objavljuju tri puta na dan. Planira li se, s obzirom na novu tehnologiju, učestalije ažuriranje tih pomorskih prognoza tijekom dana?

– Meteorološke obavijesti važan su dio pomorsko-sigurnosnih informacija koje prosljeđuje Plovput, u čijoj je nadležnosti pomorska radijska služba i uzbunjivanje brodova VHF i NAVTEX sustavom preko obalnih radiopostaja Rijeka, Split i Dubrovnik. Od 2016. godine u pomorskoj je službi organizirano 24-satno meteorološko bdijenje, te se izrađuje i noćna prognoza koja će također uskoro biti dostupna i na mrežnim stranicama. Možemo reći da je to praksa i drugih zemalja, odnosno gotovo standard da se pomorske prognoze pripremaju četiri puta dnevno.

Za nautički je turizam dodatno važno i emitiranje prognoza i upozorenja na kanalima za pomorce Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po područjima VTS centara Rijeka, Split i Dubrovnik, a koje se pripremaju i snimaju na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku te emitiraju cjelodnevno, svakih petnaest minuta, te se osvježavaju ujutro i sredinom dana.

Dodatno su te prognoze na sva četiri jezika dostupne i kroz niS (Nautički informacijski servis) aplikaciju MMPI-ja. Ona je vrlo važna jer je, koliko je nama poznato, u ljetnim mjesecima rabi više od 60.000 korisnika.

Ono što se također planira, jest uključivanje upozorenja o grmljavinskom nevremenu u obalna upozorenja Meteoalarma, koja za sada pokrivaju samo upozorenja na vjetar i odnose se na 12 nautičkih milja od obale.

---

VAŽNOST NAVTEXA

NAVTEX je razvijen je kako bi se osigurao jeftin, jednostavan i automatiziran način primanja pomorskih sigurnosnih informacija na brodovima u krugu od 200 nautičkih milja (oko 370 km) od obale. Pogodan je za upotrebu na svim veličinama i tipovima brodova.

Pomorske sigurnosne poruke emitiraju se šest puta dnevno na engleskom jeziku u za to dodijeljenim terminima na radnoj frekvenciji od 518 kHz, dok se nacionalni NAVTEX na hrvatskom jeziku također emitira šest puta dnevno na 490 kHz. Radijsku službu u ime RH obavlja Plovput, a za nju meteorološki dio poruka, upozorenja, izvješća i prognoze priprema Pomorski meteorološki centar DHMZ-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nowcast prognoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nowcast prognoze 2 0 11736 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-17 17:07:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-14 10:22:29 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-14 10:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 90 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/17\/22062038.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/17\/21775766.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/17\/21746542.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/17\/21746518.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/17\/22106922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Slobodna Dalmacija","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pravovremeno upozorenje da nevera dolazi za nauti\u010dare je od presudne va\u017enosti<\/p>","

Prikaz meteoradara na Debeljaku<\/p>","

Stavljanjem u funkciju meteoradara na Debeljaku kraj Zadra zapo\u010delo je meteorolo\u0161ko novo doba<\/p>","

Vremenske prilike nad Jadranom detaljno se vide u realnom vremenu<\/p>","

Dr. Tanja Renko: Jako smo uzbu\u0111eni \u0161to kona\u010dno imamo meteoradar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1322","hd_22062038_1920.jpg":"1920x1080","k_22062038_1280.jpg":"1280x1280","k_22062038_1024.jpg":"1024x1024","k_22062038_640.jpg":"640x640","k_22062038_480.jpg":"480x480","k_22062038_340.jpg":"340x340","k_22062038_220.jpg":"220x220","o_22062038_1280.jpg":"1280x881","o_22062038_1024.jpg":"1024x705","o_22062038_640.jpg":"640x440","o_22062038_480.jpg":"480x330","o_22062038_340.jpg":"340x234","o_22062038_220.jpg":"220x151","h_22062038_1280.jpg":"1280x854","h_22062038_1024.jpg":"1024x683","h_22062038_640.jpg":"640x427","h_22062038_480.jpg":"480x320","h_22062038_340.jpg":"340x227","h_22062038_220.jpg":"220x147","pp_22062038_1280.jpg":"1280x1628","pp_22062038_1024.jpg":"1024x1303","pp_22062038_640.jpg":"640x814","pp_22062038_480.jpg":"480x611","pp_22062038_340.jpg":"340x432","pp_22062038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x1047","hd_21775766_1920.jpg":"1920x1080","k_21775766_1280.jpg":"1280x1280","k_21775766_1024.jpg":"1024x1024","k_21775766_640.jpg":"640x640","k_21775766_480.jpg":"480x480","k_21775766_340.jpg":"340x340","k_21775766_220.jpg":"220x220","o_21775766_1280.jpg":"1280x1308","o_21775766_1024.jpg":"1024x1047","o_21775766_640.jpg":"640x654","o_21775766_480.jpg":"480x490","o_21775766_340.jpg":"340x347","o_21775766_220.jpg":"220x224","h_21775766_1280.jpg":"1280x854","h_21775766_1024.jpg":"1024x683","h_21775766_640.jpg":"640x427","h_21775766_480.jpg":"480x320","h_21775766_340.jpg":"340x227","h_21775766_220.jpg":"220x147","pp_21775766_1280.jpg":"1280x1628","pp_21775766_1024.jpg":"1024x1303","pp_21775766_640.jpg":"640x814","pp_21775766_480.jpg":"480x611","pp_21775766_340.jpg":"340x432","pp_21775766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21746542_1920.jpg":"1920x1080","k_21746542_1280.jpg":"1280x1280","k_21746542_1024.jpg":"1024x1024","k_21746542_640.jpg":"640x640","k_21746542_480.jpg":"480x480","k_21746542_340.jpg":"340x340","k_21746542_220.jpg":"220x220","o_21746542_1280.jpg":"1280x853","o_21746542_1024.jpg":"1024x682","o_21746542_640.jpg":"640x426","o_21746542_480.jpg":"480x320","o_21746542_340.jpg":"340x226","o_21746542_220.jpg":"220x146","h_21746542_1280.jpg":"1280x854","h_21746542_1024.jpg":"1024x683","h_21746542_640.jpg":"640x427","h_21746542_480.jpg":"480x320","h_21746542_340.jpg":"340x227","h_21746542_220.jpg":"220x147","pp_21746542_1280.jpg":"1280x1628","pp_21746542_1024.jpg":"1024x1303","pp_21746542_640.jpg":"640x814","pp_21746542_480.jpg":"480x611","pp_21746542_340.jpg":"340x432","pp_21746542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21746518_1920.jpg":"1920x1080","k_21746518_1280.jpg":"1280x1280","k_21746518_1024.jpg":"1024x1024","k_21746518_640.jpg":"640x640","k_21746518_480.jpg":"480x480","k_21746518_340.jpg":"340x340","k_21746518_220.jpg":"220x220","o_21746518_1280.jpg":"1280x853","o_21746518_1024.jpg":"1024x682","o_21746518_640.jpg":"640x426","o_21746518_480.jpg":"480x320","o_21746518_340.jpg":"340x226","o_21746518_220.jpg":"220x146","h_21746518_1280.jpg":"1280x854","h_21746518_1024.jpg":"1024x683","h_21746518_640.jpg":"640x427","h_21746518_480.jpg":"480x320","h_21746518_340.jpg":"340x227","h_21746518_220.jpg":"220x147","pp_21746518_1280.jpg":"1280x1628","pp_21746518_1024.jpg":"1024x1303","pp_21746518_640.jpg":"640x814","pp_21746518_480.jpg":"480x611","pp_21746518_340.jpg":"340x432","pp_21746518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22106922_1920.jpg":"1920x1080","k_22106922_1280.jpg":"1280x1280","k_22106922_1024.jpg":"1024x1024","k_22106922_640.jpg":"640x640","k_22106922_480.jpg":"480x480","k_22106922_340.jpg":"340x340","k_22106922_220.jpg":"220x220","o_22106922_1280.jpg":"1280x853","o_22106922_1024.jpg":"1024x682","o_22106922_640.jpg":"640x426","o_22106922_480.jpg":"480x320","o_22106922_340.jpg":"340x226","o_22106922_220.jpg":"220x146","h_22106922_1280.jpg":"1280x854","h_22106922_1024.jpg":"1024x683","h_22106922_640.jpg":"640x427","h_22106922_480.jpg":"480x320","h_22106922_340.jpg":"340x227","h_22106922_220.jpg":"220x147","pp_22106922_1280.jpg":"1280x1628","pp_22106922_1024.jpg":"1024x1303","pp_22106922_640.jpg":"640x814","pp_22106922_480.jpg":"480x611","pp_22106922_340.jpg":"340x432","pp_22106922_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7933644 Threads: 2 Questions: 1652132435 Slow queries: 4911724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111818534 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/dr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara-1200665 [printLink] => /om/nautika/dr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara-1200665?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 613807 [name] => Tanja Renko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-29 13:09:34 [main_article_id] => 0 [alias] => tanja-renko [link] => /tag/tanja-renko ) [1] => stdClass Object ( [id] => 603350 [name] => meteoradar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-09 22:18:43 [main_article_id] => 0 [alias] => meteoradar [link] => /tag/meteoradar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681115 [name] => meteoradari na jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 12:18:01 [main_article_id] => 0 [alias] => meteoradari-na-jadranu [link] => /tag/meteoradari-na-jadranu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 412240 [name] => DHMZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dhmz [link] => /tag/dhmz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672108 [name] => Radar Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-28 15:22:16 [main_article_id] => 0 [alias] => radar-debeljak [link] => /tag/radar-debeljak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 681116 [name] => navtex [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 12:18:02 [main_article_id] => 0 [alias] => navtex [link] => /tag/navtex ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nowcast prognoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Tanja Renko o novim meteoradarima: Jako su precizni i nautičarima će biti od velike pomoći. Oluju sada vidimo 60 minuta prije udara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/22062038.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Pravovremeno upozorenje da nevera dolazi za nautičare je od presudne važnosti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/22062038.jpg [title] =>

Pravovremeno upozorenje da nevera dolazi za nautičare je od presudne važnosti

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/21775766.jpg [title] =>

Prikaz meteoradara na Debeljaku

Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/21746542.jpg [title] =>

Stavljanjem u funkciju meteoradara na Debeljaku kraj Zadra započelo je meteorološko novo doba

Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/21746518.jpg [title] =>

Vremenske prilike nad Jadranom detaljno se vide u realnom vremenu

Jure Mišković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/17/22106922.jpg [title] =>

Dr. Tanja Renko: Jako smo uzbuđeni što konačno imamo meteoradar

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je najpopularnija nautička destinacija na svijetu, hrvatsko je priobalje donedavno bilo jedina regija u EU-u u kojoj nije bio instaliran meteorološki radar. Istodobno, upravo je nautičarima dok plove u svojim plastičnim ljuskama, posve izloženima ćudima i silama neba i mora, precizna vremenska prognoza iznimno značajna, a nerijetko i životno važna.

Na sreću, od sredine travnja počelo je svojevrsno novo doba, jer je testnim radom startao prvi takav radar, instaliran na lokaciji Debeljak pokraj Zadra, u okviru Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH nazvanog METMONIC.

Uz stratešku financijsku potporu EU-a od 2017. provodi ga Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) s ciljem osiguranja potpune pokrivenosti kopna i teritorijalnog mora Hrvatske najnaprednijim sustavima meteoroloških i oceanografskih promatranja i mjerenja.

Ugradnja drugog radara upravo počinje na području Istre, dok će treći biti instaliran na području Pelješca, vrlo vjerojatno već do jeseni, nakon čega će radarska meteorološka slika cijelog našeg priobalja doslovno biti meteorolozima i građanima na dlanu.

Što će to značiti za preciznost vremenskih prognoza i sigurnost plovidbe svih koji plove Jadranom, a osobito tisuća nautičara iz cijeloga svijeta koji tijekom ljeta naše more doslovno zaposjednu, doznali smo iz razgovora s dr. sc. Tanjom Renko, voditeljicom Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a.

---

image

Dr. Tanja Renko: Jako smo uzbuđeni što konačno imamo meteoradar

Goran Mehkek/Cropix
---

Putanja oluje

Što novi meteorološki radari znače za vaš svakodnevni posao i koliko će utjecati na ažurnost i preciznost vremenskih prognoza, osobito onih za pomorce i nautičare?

– Novi meteorološki radari i pokrivenost cijele Hrvatske od izuzetnog su značenja prognostičarima u svakodnevnom radu. Dugo smo čekali na to, jako smo uzbuđeni i drago nam je što je već gotovo cijeli teritorij RH pokriven upravo početkom toplog dijela godine kada su grmljavinske oluje sve češće.

Meteorološki radari imaju posebnu ulogu u takozvanim nowcast prognozama, odnosno prognozama neposrednog razvoja vremena. One se, kad se radi o grmljavinskim olujama, najviše fokusiraju na prognozu intenziteta i putanje određenog oborinskog sustava. Klasične prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave ponajviše, pak, služe za ranu najavu potencijala za grmljavinske oluje.

Mnogima je već jako dobro poznat i sustav upozorenja Meteoalarm i platforma za upozorenja na našoj mrežnoj stranici, ali i prognoze za pomorce koje pripremaju kolege u službi Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Znači, najvažnije je stalno slušati i pratiti informacije?

– Da, za planiranje svih aktivnosti na moru nužno je prije svega pratiti prognoze i upozorenja, te se na osnovi tih informacija prilagoditi koliko je to moguće, a ponekad čak i odgoditi izlazak na more. To će, naravno, ovisiti i o vrsti plovila, i iskustvu pomoraca i nautičara. Naime, ako je najavljena nevera ili mogućnost za neverine ili nevere, treba dobro razmisliti je li nužno upuštati se u nepotreban rizik.

Ako je pak neizbježno isploviti, radarski podaci bit će od velike pomoći prilikom praćenja olujnih sustava, prije svega njihova smjera kretanja, žestine i slično. U tom smislu može se pokušati nevera zaobići ili pak potražiti najprihvatljivije mjesto na koje se možemo usidriti i skloniti.

---

image

Prikaz meteoradara na Debeljaku

Slobodna Dalmacija
---

Vrijeme za reakciju

Jesu li meteoradari, osim za kratkoročne, korisni i za dugoročnije prognoze. Koliki im je u tom smislu prognostičarski vremenski doseg?

– Meteorološki radari, odnosno podaci iz radara kao i sa satelita i svih postaja, bitni su za prognozu vremena. Kontinuirani i kvalitetni podaci pomoći će prije svega u sustavima upozoravanja, analize, verifikacije, ali i kao ulaz za mnoge numeričke prognostičke modele, čime će se povećati njihova pouzdanost i preciznost.

Što se tiče prognoze neposrednog razvoja vremena, vremenski doseg ovisi uvelike o situaciji, no on uglavnom seže do nekoliko sati unaprijed, najčešće 2-3 sata, uz neprestano osvježavanje podataka.

Spomenuli ste da su meteoradari važni za upozorenje na opasne vremenske pojave. Koliko je minuta prije, primjerice u slučaju dolaska nevere, radar u mogućnosti vidjeti da sigurno stiže na neko područje?

– Ako govorimo o nekom širem području, onda su mogućnosti veće. Ponekad je moguće i oko 60 minuta prije prognozirati šire područje koje će oluja zahvatiti. No, ako govorimo o mikrolokacijama lead time se ipak smanjuje, budući da konvektivne oluje ponekad imaju eksplozivan razvoj i njihovo se kretanje može značajno razlikovati od neke srednje struje zraka. Ipak, u današnje vrijeme uz značajan i kontinuiran napredak tehnologija te strojno učenje i neuralne mreže, mogućnosti su sve veće, pa vjerujem da će informacije o dolasku oluje nad neko područje biti sve preciznije i uz dovoljno vremena za reakciju.

Vrhovi oblaka

Nautičarima je baš ta preciznost često presudna. Mogu li novi radari vidjeti da će nadolazeća nevera zahvatiti, na primjer, Vis i Biševo, a neće Hvar i Šoltu?

– Novi radari jako su precizni i vjerujem da će nautičarima biti od velike pomoći u procjeni kuda se nevera kreće i koji joj je intenzitet. Osim radara, vjerujem da mnogi koriste i podatke o munjama, koji su također dostupni na našim mrežnim stranicama, a mnoge aplikacije često nude združenu informaciju o intenzitetu oborine i pojavi munja. Ipak, naglasila bih da su iskustvo i poznavanje barem nekih osnova meteorologije od izuzetne važnosti za sigurnost na moru. Mnogi pomorci s dugim stažem već po vrsti oblaka, vjetru i još nekim pokazateljima mogu prepoznati da se nešto kuha u atmosferi i ponašat će se sukladno tome.

---

image

Stavljanjem u funkciju meteoradara na Debeljaku kraj Zadra započelo je meteorološko novo doba

Jure Mišković/Cropix
---

Hoće li vam radarske slike biti od pomoći i za određivanje snage i vrste udara pojedinih nepogoda na konkretnim lokacijama?

– Zasigurno hoće. Pojedini radarski produkti pomažu u identificiranju intenziteta oborine, kao i procjeni mogućnosti pojave tuče, čak i mezociklonalnih tornada. U svakodnevnom radu neophodni su nam i satelitski podaci, jer pojedini, da se tako izrazim potpisi, odnosno oblici vrhova oblaka i njihova struktura na satelitskim slikama govore o intenzitetu nevremena. Također koristimo i podatke o munjama, ali i podatke s prizemnih meteoroloških postaja. Vrlo su nam bitna i radiosondažna mjerenja. Naime, upravo iz vertikalnog profila temperature, vlage i vjetra na pojedinim lokacijama možemo dosta dobro procijeniti potencijal za nastanak pljuskova, grmljavinskih nevremena te popratnih pojava, kao što su tuča, olujni udari vjetra, tornado ili obilna kiša. Tek slaganjem svih tih kockica dobiva se cjelina slike, a time i točna prognoza.

Besplatno za građane

Hoće li radarski pogled uživo i prognoze izrađene uz pomoć novih sustava biti dostupni građanima besplatno?

– Radarske slike i prije su bile dostupne i besplatne. Osim na našim mrežnim stranicama i unutar mnogih aplikacija, to vrijedi i za većinu naših prognoza, a posebno za upozorenja na opasne vremenske pojave koja su u XML formatu dostupna već duži niz godina na našim mrežnim stranicama. Svi podaci dobiveni modernizacijom nacionalne motriteljske mreže bit će raspoloživi našim građanima u realnom vremenu.

Planirate li u budućnosti i neku mobilnu uslugu dobivanja upozorenja na nadolazeću oluju na temelju lokacije mobitela. To bi nautičarima sigurno bilo vrlo zanimljivo?

– Većina pametnih telefona već ima unutar svojih operativnih sustava aplikacije koje koriste podatke platforme​ Meteoalarm i upozoravaju nas na opasne vremenske pojave ovisno o lokaciji na kojoj se nalazimo. Također, naša upozorenja koja su u CAP formatu (Common Alert Protocol), mogu se preuzimati s naših mrežnih stranica.

Napomenula bih da su rane najave najbitnije, pa prije isplovljavanja treba konzultirati opću i pomorsku prognozu, te upozorenja na opasne vremenske pojave. Za sigurnosne pomorske informacije prema svjetskim standardima i u skladu sa SOLAS konvencijom (Safety of life at Sea), jedino se radijska služba smatra službenim izvorom pravovremenih i valjanih informacija.

Pomorske prognoze i upozorenja koje se pripremaju četiri puta dnevno distribuira Plovput, i to VHF i NAVTEX sustavom, što je međunarodni standard za prijenos MSI pomorskih sigurnosnih informacija (Maritime Safety Information). One se sastoje od navigacijskih i meteoroloških upozorenja, meteoroloških prognoza i drugih hitnih sigurnosnih poruka brodovima. Njihove tri obalne radiopostaje, ORP Rijeka, Split i Dubrovnik, emitiraju ih četiri puta dnevno preko brojnih VHF kanala za pomorce.

---

image

Vremenske prilike nad Jadranom detaljno se vide u realnom vremenu

Jure Mišković/Cropix
---

Ako je na snazi upozorenje na neki od četiri elementa na koje se upozorava, a to su udari vjetra, stanja mora jednaka ili veća od 5, nevere i neverini, te magla - brodovi se dodatno uzbunjuju, dok učestalost emitiranja upozorenja ovisi o dodatnim kriterijima koji su određeni prema procijenjenom riziku opasnosti za pomorski promet.

Pet pametnih plutača

Osim meteoradara, diljem Jadrana instaliraju se i nove automatske mjerne postaje vremenskih i oceanskih pokazatelja. Koliko će biti njihovo značenje u vašem ukupnom radu i njegovoj još većoj kvaliteti i preciznosti?

– Naravno da je njihovo značenje ogromno. Modernizacija meteorološke motriteljske mreže omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, kao i opasnih vremenskih pojava; jake kiše, olujnog vjetra, tuče, itd., s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda. Time se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju, te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara.

Od iznimnog značenja za sigurnost plovidbe bit će postavljanje pet meteorološko-oceanografskih plutača u Jadranu s kojima ćemo prvi put imati kontinuirana mjerenja raznih elemenata. Uspostava nacionalne mreže plutača od velike je i međunarodne važnosti. Što se tiče naše pomorske službe, očekuje se poboljšano praćenja stanja na moru, a time i značajno povećanje kvaliteta prognoze.

Kada bi cijeli sustav koji se gradi kroz projekt METMONIC mogao biti potpuno funkcionalan?

– Sa završetkom projekta, a to je lipanj 2023. godine. Inače, o napretku projekta DHMZ redovito informira javnost putem naše mrežne stranice i Twitter profila.

Stiže i noćna prognoza

Sada se prognoze vremena za pomorce objavljuju tri puta na dan. Planira li se, s obzirom na novu tehnologiju, učestalije ažuriranje tih pomorskih prognoza tijekom dana?

– Meteorološke obavijesti važan su dio pomorsko-sigurnosnih informacija koje prosljeđuje Plovput, u čijoj je nadležnosti pomorska radijska služba i uzbunjivanje brodova VHF i NAVTEX sustavom preko obalnih radiopostaja Rijeka, Split i Dubrovnik. Od 2016. godine u pomorskoj je službi organizirano 24-satno meteorološko bdijenje, te se izrađuje i noćna prognoza koja će također uskoro biti dostupna i na mrežnim stranicama. Možemo reći da je to praksa i drugih zemalja, odnosno gotovo standard da se pomorske prognoze pripremaju četiri puta dnevno.

Za nautički je turizam dodatno važno i emitiranje prognoza i upozorenja na kanalima za pomorce Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po područjima VTS centara Rijeka, Split i Dubrovnik, a koje se pripremaju i snimaju na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku te emitiraju cjelodnevno, svakih petnaest minuta, te se osvježavaju ujutro i sredinom dana.

Dodatno su te prognoze na sva četiri jezika dostupne i kroz niS (Nautički informacijski servis) aplikaciju MMPI-ja. Ona je vrlo važna jer je, koliko je nama poznato, u ljetnim mjesecima rabi više od 60.000 korisnika.

Ono što se također planira, jest uključivanje upozorenja o grmljavinskom nevremenu u obalna upozorenja Meteoalarma, koja za sada pokrivaju samo upozorenja na vjetar i odnose se na 12 nautičkih milja od obale.

---

VAŽNOST NAVTEXA

NAVTEX je razvijen je kako bi se osigurao jeftin, jednostavan i automatiziran način primanja pomorskih sigurnosnih informacija na brodovima u krugu od 200 nautičkih milja (oko 370 km) od obale. Pogodan je za upotrebu na svim veličinama i tipovima brodova.

Pomorske sigurnosne poruke emitiraju se šest puta dnevno na engleskom jeziku u za to dodijeljenim terminima na radnoj frekvenciji od 518 kHz, dok se nacionalni NAVTEX na hrvatskom jeziku također emitira šest puta dnevno na 490 kHz. Radijsku službu u ime RH obavlja Plovput, a za nju meteorološki dio poruka, upozorenja, izvješća i prognoze priprema Pomorski meteorološki centar DHMZ-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Slobodna Dalmacija Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Pravovremeno upozorenje da nevera dolazi za nautičare je od presudne važnosti

Slobodna Dalmacija

Prikaz meteoradara na Debeljaku

Jure Mišković/Cropix

Stavljanjem u funkciju meteoradara na Debeljaku kraj Zadra započelo je meteorološko novo doba

Jure Mišković/Cropix

Vremenske prilike nad Jadranom detaljno se vide u realnom vremenu

Goran Mehkek/Cropix

Dr. Tanja Renko: Jako smo uzbuđeni što konačno imamo meteoradar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara-1200665 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04962215e3a825890ce4ad5df72377f7687ec844 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Tanja+Renko+o+novim+meteoradarima%3A+Jako+su+precizni+i+nauti%C4%8Darima+%C4%87e+biti+od+velike+pomo%C4%87i.+Oluju+sada+vidimo+60+minuta+prije+udara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara-1200665 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdr-tanja-renko-o-novim-meteoradarima-oluju-sada-vidimo-60-minuta-prije-udara-1200665 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nowcast prognoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nowcast prognozeDr. Tanja Renko o novim meteoradarima: Jako su precizni i nautičarima će biti od velike pomoći. Oluju sada vidimo 60 minuta prije udara

Piše Miomir Štrbac
14. lipnja 2022. - 12:17

Iako je najpopularnija nautička destinacija na svijetu, hrvatsko je priobalje donedavno bilo jedina regija u EU-u u kojoj nije bio instaliran meteorološki radar. Istodobno, upravo je nautičarima dok plove u svojim plastičnim ljuskama, posve izloženima ćudima i silama neba i mora, precizna vremenska prognoza iznimno značajna, a nerijetko i životno važna.

Na sreću, od sredine travnja počelo je svojevrsno novo doba, jer je testnim radom startao prvi takav radar, instaliran na lokaciji Debeljak pokraj Zadra, u okviru Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH nazvanog METMONIC.

Uz stratešku financijsku potporu EU-a od 2017. provodi ga Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) s ciljem osiguranja potpune pokrivenosti kopna i teritorijalnog mora Hrvatske najnapredn...

17. svibanj 2024 05:38