stdClass Object ( [id] => 1077338 [title] => Donosimo veliku temu o brodskim propelerima: trokrilni su efikasniji, a oni s više krila uklanjaju vibracije [alias] => donosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Propeler je naizgled jedan od najjednostavnijih dijelova brodskog porivnog sustava: njegovim okretanjem zakrivljena krilca stvaraju vodeni potisak i pokreću brod. No ta površno gledana jednostavnost odnosi se samo na princip rada propelera, dok je priča o konkretnom plovilu, brodskom motoru, te optimalnoj vrsti i svojstvima propelera upravo za taj brod, posve drukčija i puno složenija.

Uostalom, razgovori o lošem propeleru koji treba doraditi ili zamijeniti boljim, jer je prevelik ili premalen, prejak ili preslab, s previše ili premalo krila, loše balansiran itd. – zbog čega brod plovi barem koju milju sporije nego što bi mogao i trebao – možda su i najčešći u našim marinama i lučicama.

Princip vijka

Kako su ti razgovori često i najnestručniji, jer laički pokušavaju dokučiti i riješiti složene stručne probleme, nastojat ćemo predočiti najvažnija svojstva, dijelove i odlike brodskih propelera, objasniti princip njihova rada i utjecaj pojedinih elemenata propelera na taj rad.

Tehnički, propeler je jedan od tri osnovna dijela brodskog propulzijskog sustava, uz osovinu s pripadajućom opremom te motor s kopčom. On pretvara snagu porivnog stroja u koristan poriv (sila koja djeluje u centru propelera sa smjerom od krme prema pramcu). O dizajnu propelera ovisi kolika će biti iskoristivost, a u konačnici i vrijednost poriva.

---

image
---

Prosječna iskoristivost propelera kreće se između 55 posto i 65 posto uz svu tehnologiju i poznavanje otpora i propulzije. O pravilnom dimenzioniranju propelera ovisi i rad cjelokupnog sustava jer je, osim maksimalne učinkovitosti, potrebno osigurati sistem od utjecaja vibracija, a sami propeler dodatno još i od kavitacije.

---

image
---

Promjer propelera

Princip rada propelera sličan je onome kod vijaka, pa se često u stručnoj terminologiji upotrebljava naziv brodski vijak. Kako bismo lakše i bolje mogli razumjeti djelovanje propelera, potrebno je raščlaniti njegove glavne značajke na manje segmente i objasniti utjecaj pojedinih parametara na ukupan sustav.

Dakle, ključni elementi su promjer, uspon, nagib krila, zaobljenost vrhova krila, smjer vrtnje, broj krila, debljina krila, površine propelera, dok su nuspojave sile na propeleru, skliz, ventilacija i kavitacija.

Promjer je jedna od glavnih mjera koje karakteriziraju jedan propeler. To je promjer zamišljene kružnice koja opisuje krila propelera. Manji promjer propelera koristi se kod manjih i brzih brodova, dok se veći promjeri propelera koriste kod brodova s manjim brojevima okretaja propelera, te za manje brzine plovidbe.

Ako su sve varijable konstantne, promjer raste s povećanjem snage motora i smanjivanjem broja okretaja. Povećanje promjera koristi se i kada se želi povećati površina propelera čije povećanje smanjuje utjecaj kavitacije, jer se tlak (podtlak) raspoređuje na veću površinu.

Uspon propelera

Uspon propelera je put koji propeler napravi za jedan okretaj od 360 stupnjeva s obzirom na neku fiksnu točku, koja je u ovom slučaju površina morske vode (ne računajući proklizavanje ili skliz). Uspon propelera direktno utječe na broj okretaja motora koji se povećanjem ili smanjenjem uspona mijenja, budući da se na taj način povećava/smanjuje otpor koji pruža propeler.

Propelere s obzirom na uspon dijelimo u dvije skupine: propelere s konstantnim usponom i one s promjenjivim usponom. Konstantni uspon znači da po cijelom svom obodu propeler ima jednaki uspon, a kod promjenjivog uspon raste po obodu od manje vrijednosti prema krajnjoj većoj.

Važno je također znati još jedno pravilo: ako izaberemo premali uspon, motor će se previše brzo okretati (iznad maksimalnih granica), jer mu se pruža mali otpor, što povećava opterećenje na sve pokretne dijelove, mehanički i toplinski. Ako pak izaberemo preveliki uspon propelera, motor će raditi na malim brojevima okretaja s istom količinom ubrizganoga goriva, što dodatno opterećuje motor koji u tom slučaju radi u području dimljenja.

Nagib krila

Nagib krila propelera prema osovini jest kut koji zatvaraju okomica na središnju os osovine i linija duljine krila. Nagib krila može biti konstantan i promjenjiv. Nagib od 15° je najučestaliji za izvanbrodske motore i tzv. stern drive izvedbe (Z-noge). Nagib do 30° koristi se za postizanje boljih performansi, odnosno maksimalnih brzina, gdje povećani nagib omogućava da propeleri rade u području kavitacije i ventilacije. To je čest slučaj kada propeler izviruje na površinu prilikom glisiranja, gdje bi mu u normalnim situacijama drastično opale performanse.

---

image
---

Negativan učinak može biti kod vrlo laganih brodova, gdje veći nagib može uzrokovati nekontrolirano podizanje pramca i učiniti brod vrlo nestabilnim. U tim slučajevima kaže se da brod više leti nego glisira. Kada je rub koji se uspinje prema obodu propelera formiran sa zakrivljenjem, dobivamo zakrivljenost površine koja je obično konkavna. To se izvodi zbog povećanja korisnosti, tako da svi gliseri i brodovi za velike brzine imaju određen kut zakrivljenosti.

Zakrivljenost smanjuje okretaje

Poznato je da zakrivljenost krila propelera mijenja broj okretaja, i to na način da se smanjivanjem zakrivljenosti broj okretaja povećava, a to direktno utječe i na određivanje njegova uspona, pa možemo reći da mijenjanjem zakrivljenosti mijenjamo i uspon, na način da povećanjem zakrivljenosti povećavamo i uspon. Zakrivljenost pomaže i na način da smanjuje kavitaciju, a može biti postavljena i tako da povećava nagib.

Zakrivljenost krila obično reducira broj okretaja motora u minuti za 150 do 300 u odnosu na propeler bez zakrivljenosti, s tim da se zakrivljenost može kod proizvođača prilagoditi za zadani motor.

Najefikasnija izvedba zakrivljenosti je konkavna na tlačnoj strani, a na rubovima završava s povišenim bridom. Svaka konveksna zakrivljenost na rubovima zaobljene površine na tlačnoj strani umanjuje efikasnost. Zakrivljenost obično ima male vrijednosti kod teške službe ili u radu gdje propeler ostaje potpuno uronjen. No važno je napomenuti da ako zakrivljena površina rubova siječe liniju uspona propelera, to povećava uspon krila i uspon propelera smanjujući broj okretaja.

Većina izvanbrodskih i unutarnjih motora su desnokretni iako postoje i oni s lijevim smjerom vrtnje. Propeler je desnokretni ako se, gledajući s krme, propeler okreće u smjeru kazaljke na satu, a brod plovi pramcem. To je važno samo ako brod ima dva motora, spojena svaki na svoju osovinu sa svojim propelerom.

Poznato je da propeler ima efekt zanošenja krme u smjeru okretanja. Kada bismo imali dva propelera koja su, primjerice, lijeva, došlo bi do zbrajanja ovog efekta na lijevom i desnom propeleru, pa bi takav brod bio slabo upravljiv, a pogotovo prilikom manevriranja u luci. Ovo se rješava na način da se ugrađuje lijevokretni propeler na lijevu stranu, a desnokretni na desnu stranu broda.

Broj krila

Što se broja krila propelera tiče, u praksi je najprisutnija instalacija s dva do pet krila. Teoretski je idealno da propeler ima samo jedno krilo (tada mu je najveća iskoristivost), samo što se u tom slučaju ne mogu tolerirati iznimne vibracije zbog neuravnoteženih masa propelera.

S povećanjem broja krila, pada iskoristivost, ali i vibracije, pa se može reći da propeler s dva krila ima najveću korisnost. No, kako prijelazom na tri krila dobivamo manji pad iskoristivosti u odnosu na efekt koji se ostvari na smanjenju vibracija, ipak se najčešće ide na tri krila. Najveći utjecaj na konkretan odabir imaju vibracije, iskoristivost, veličina propelera i njegova cijena.

---

image
---

Brodovi koji su projektirani za iznimno velike brzine imaju i četiri do pet krila propelera. Kod njih imamo maksimalno prigušenje vibracija, a ubrzanje se poboljšava postavljanjem veće površine u vodu, jer veća površina može prebaciti višu snagu. Povećanje nagiba lopatica prema osovini, brodu povećava brzinu i smanjuje uronjenu površinu broda, a samim tim i otpor oblika.

Krila propelera izvedena su na način da se od glavčine prema vanjskom promjeru debljina smanjuje. Razlog tome je što opterećenje na propeler možemo gledati kao opterećenje konzole, gdje je najveći moment u korijenu lopatice, a najmanje na kraju promjera, pa sukladno zakonima čvrstoće raste opterećenje i potreban presjek krila.

Površine propelera

U području korijena propelera opterećenje je veliko zbog momenta savijanja, te pri vrhu propelera gdje je izloženo kavitaciji zbog velike obodne brzine. Površina propelera zbroj je površina svih krila, a ona ima izravan utjecaj na kavitaciju i apsorpciju snage, jer se sva snaga koju proizvede porivni stroj raspoređuje po površini krila propelera.

Tu je površinu teško izmjeriti, no postoje dvije metode koje su najučestalije: projicirana površina propelera Ap i površina diska Ad. Projicirana površina je ona koju vidimo kada gledamo okomito na površinu (lice) propelera, a možemo reći i da je to površina koju vidimo na zidu kad ispred propelera upalimo svjetlo. Projicirana površina je uvijek manja od stvarne – razvijene površine. Razvijena površina je ona koja se koristi u najvećem broju kalkulacija propelera, i ona je ta koja apsorbira ukupni poriv.

Važan pojam kada su površine u pitanju jest omjer površina Ap/Ad, odnosno koliko je projicirana površina manja od razvijene. Pravilo je da omjer površina pada što je omjer uspona i promjera veći. Kako je omjer uspona i promjera izravno povezan s korisnim djelovanjem, možemo zaključiti da je iskoristivost to veća što je omjer površina veći. Uz to, veći Ap/Ad znači da je ukupna površina propelera veća, a time sila poriva koja se raspoređuje po površini propelera proizvodi niži tlak. To u konačnosti znači da propeler koji ima veću površinu može prebaciti više snage.

Omjer Ap/Ad određuje i mogući oblik krila propelera. Propeleri s omjerom manjim od 0,5 imaju vitkiji oblik, dok propeleri s Ap/Ad = 0,65 imaju puniji oblik i veću širinu krila. Omjer Ap/Ad je zadnji u nizu koji definira jedan propeler. Sada se može reći da je između svih ostalih mjera propeler definiran kada su mu poznati sljedeći parametri: promjer (D), uspon (P), broj krila i omjer razvijene površine i površine diska DAR (engl. Disc Area Ratio).

Posljedica okretanja propelera koji prenosi određenu snagu je stvaranje poriva koji se izražava u kilogramima (kg) ili newtonima (N) i predstavlja otpor što ga trup određene mase (kg) pruža pri kretanju određenom brzinom (m/s). Ako otpor pomnožimo s brzinom kretanja broda (m/s), dobijemo snagu potrebnu za kretanje zadanom brzinom. Uz korisnu silu poriva dobivamo još i torzijsku silu, koja stvara zakretni moment koji se prenosi od motora preko osovine do propelera. Treća sila je centrifugalna koja se javlja kod svih rotirajućih tijela određene mase.

---

image
---

Tlakovi na propeleru

Nusprodukt sila koje djeluju na propeler dvije su vrste tlakova koji se raspoređuju po površini propelera. Podtlak na usisnoj strani usisava tekućinu i prenosi je na tlačnu stranu, gdje se ona pretvara u koristan potisak. Najmanji tlakovi usisne strane javljaju se na bridovima propelera, gdje su i brzine najveće jer obodna brzina raste s promjerom.

U praksi se vidi izravna veza brzine, njihova produkta tlakova, a time i oštećenja uzrokovanih kavitacijom kod nepravilne dimenzioniranosti porivnog sustava, a naročito propelera. Uz to, raspored tlakova je bitan i za dimenzioniranje debljine propelera o kojem ovisi njegova čvrstoća, a i težina za kasnije dimenzioniranje osovinskog voda i ležaja osovine.

Pravilan raspored brzina strujanja mora oko samog propelera utječe na bolju iskoristivost propelera, pa je bitno da su one što ravnomjernije. Propeler prilikom svoga okretanja stvara turbulentno polje na način da jedno krilo usisava vodu na usisnoj strani i gura je na tlačnu. Po obodu se zbog velike obodne brzine također stvara strujanje, te uzevši u obzir kretanje propelera u smjeru centralne osi osovine, zbroj tih strujanja stvara turbulencije.

Krilo propelera pri svom okretanju konstantno ulazi u polje turbulencije krila koje je prošlo prije njega, iz čega možemo zaključiti da veličina i oblik površina koje preuzimaju na sebe porivnu silu moraju biti idealno projektirani da bi zadovoljili zahtjeve pouzdanog rada propelera.

Skliz je neizbježan

Razlika između teoretskog i stvarnog puta koji prijeđe propeler za jedan okret zove se skliz. On mora postojati jer je rezultat napadnog kuta propelera, koji kasnije stvara tlačnu i usisnu stranu i u konačnici – potisak. Brodovi koji se kreću većom brzinom imaju manji postotak skliza zbog bržeg pritjecanja vode propeleru.

Mjehurići zraka mogu doći u područje usisavanja vode kod propelera prilikom glisiranja broda, kada je trup izdignut iz vode, te kod izvedbe izvanbrodskih motora koji imaju ispuh u nozi. More koje okružuje propeler pruža otpor pri okretanju propelera i to opiranje uzrokuje poriv.

Dolaskom zraka u područje propelera smanjuje se otpor, pa pada snaga (poriv) motora. Kod motora smanjenjem otpora dolazi do naglog povećanja broja okretaja. Proporcionalno tome raste opterećenje na sve pokretne dijelove, što može dovesti do oštećenja motora. Uz motor koji je pod dodatnim opterećenjem javlja se mogućnost kavitacije.

Nastanak kavitacije

Kada na nekom dijelu propelera oko kojega struji tekućina minimalni apsolutni tlak padne na vrijednost tlaka isparavanja tekućine, u toj točki počinje isparavanje i stvaranje mjehurića pare. To je početak kavitacije. Ako se područje minimalnog tlaka proširuje, proširuje se i područje kavitacije. Voda pri tlaku od 101325 Pa isparava na 100 ºC, dok pri tlaku od 2300 Pa isparava već pri 20 ºC.

---

image
---

Zbog isparavanja tekućine dolazi do stvaranja vakuuma u okolini koja je pod određenim pretlakom i tada dolazi do efekta implodiranja, kada se voda iz okoline pod pritiskom naglo slijeva u vakuumski prostor čestica pare.

Budući da se sve to događa na samoj površini propelera, čestice vode koje se slijevaju udaraju velikom brzinom (energijom) u površinu propelera izazivajući buku, vibracije i njegovo oštećenje zbog dugotrajne izloženosti kavitaciji. Prilikom udara o površinu propelera dolazi do mini eksplozija, pa mikročestice propelera zbog izloženosti velikoj energiji trenutačno isparavaju.

Oštećenje propelera

Kavitacija je izravno odgovorna za oštećenje propelera zbog nepravilne dimenzioniranosti i pogrešnog odabira broja okretaja, a uzrokuje buku i vibracije pri eksploataciji. Osim fizikalnih razloga prisutan je i konstrukcijski razlog, jer oštri rubovi propelera pospješuju kavitaciju. Da bismo spriječili pojavu kavitacije, potrebno je sve moguće parametre svesti u dopuštene okvire. Nema pravila koja je metoda najbolja za njezino sprečavanje, to ovisi o vrsti trupa, poziciji propelera, položaju i nagibu osovine.

Svaki brod je individualan i zahtijeva takav pristup, no ipak se mogu dati glavne smjernice za smanjenje utjecaja na kavitaciju. Kako je brod već određen snagom motora i brzinom, možemo promijeniti dubinu na kojoj se nalazi propeler ili ga zamijeniti modelom veće razvijene površine. Naime, ako poriv rasporedimo na veću površinu propelera, smanjit će se i opterećenje na krila lopatice, kao i veličina podtlaka na usisnoj strani pa se smanjuje mogućnost pojave kavitacije.

Sve dok je kavitacija mala, nema promjena u strujanju vode oko propelera, ali čim mjehurići narastu na veličinu da se počnu odvajati od krila propelera, opada vrijednost poriva i iskoristivost propelera. Okretnom momentu motora počinje opadati otpor koji pruža more jer se propeler okreće u vodi razrijeđenoj zračnim mjehurićima.

To uzrokuje povećanje broja okretaja motora, čime motor pokušava kompenzirati višak stvorenog momenta. Kada se podigne broj okretaja motora, motor se stabilizira, ali na većem broju okretaja te je mehanički i toplinski preopterećen, što može imati za posljedicu skraćenje vijeka trajanja motora ili, u najgorem slučaju, oštećenje dijelova motora.

Vrste kavitacije

Najčešća je kavitacija na prednjem dijelu propelera okrenutom prema krmi (licu) koja se javlja kod propelera malog omjera uspona i promjera (P/D) pri velikoj brzini plovila. Stoga je uvijek bolje da je za zadani broj okretaja brzina što veća. Kavitacija vrha lopatice indicirana je povećanom obodnom brzinom i nema utjecaja na poriv, ali proizvodi buku i utječe na koroziju krila propelera. Treći oblik kavitacije nastaje na stražnjem dijelu propelera (naličju) i prisutan je kod teško opterećenih propelera.

Uzrokuje koroziju i gubitak poriva, a indicira s porastom tlaka na krilima propelera, pogotovo ako je omjer razvijene površine i površine diska (DAR) manji od preporučene. U tom slučaju problem se rješava smanjivanjem snage, povećanjem promjera ili površine propelera (DAR), reduciranjem P/D te smanjivanjem zaobljenja vrhova.

---

image
---

Općenito govoreći, manja površina ima za rezultat veću efikasnost propelera, što znači da je potrebno odabrati što manju površinu, ali opet dovoljno veliku da bi se kontrolirala kavitacija. Većina propelera je na tržištu zastupljena sa standardnim omjerima površina, pa nema većih problema za njezin odabir.

Mali postotak kavitacije nema značajnog utjecaja na performanse. Kada postotak kavitacije prijeđe 15 posto, započinje gubitak poriva, dok se značajniji gubitak poriva pojavljuje iznad 30 posto kavitacije. Kao sekundarni efekt javljaju se vibracije, erozija propelera, buka, te na kraju smanjenje efikasnosti.

Najosjetljiviji dijelovi krila su na tri četvrtine udaljenosti od korijena krila. Kod vrlo brzih brodova i visoko opterećenih propelera može se pojaviti i u korijenu krila, a indicira se puzavošću (pittingom) na usisnoj strani korijena propelera. Jedno od uobičajenih rješenja u praksi je da se napravi provrt kroz krilo propelera (od usisne prema tlačnoj strani). Provrt promjera desetak milimetara obično se postavlja na sredini krila, izvan korijena, paralelno s centralnom osi propelera.

Često pitanje

Nakon što smo objasnili glavne značajke brodskih propelera, način njihova funkcioniranja i glavne probleme koji ometaju postizanje optimalnog radnog učinka, kažimo nešto i o praktičnim pitanjima što ih prijateljima i stručnjacima najčešće postavljaju vlasnici brodova. Najčešće od njih je mogu li i kako poboljšati performanse postojećeg propelera te dobiti nešto na brzini broda i smanjenju vibracija.

Načelni odgovor je potvrdan, jer se kod većine propelera stručnom doradom i optimalizacijom može poboljšati njihov učinak. U Zadru postoji i tvrtka Adriatic Propeleri koja se potpuno specijalizirala upravo za optimalizaciju brodskih vijaka korištenjem napredne tehnologije Prop Scan. Riječ je o kompjutorskom skeniranju funkcioniranja konkretnog propelera, koje služi kao podloga za njegov popravak i modifikaciju što se potom izvodi.

Rezultati se očituju u povećanju brzine, smanjenju potrošnje goriva, boljim performansama propelera, uklanjanju vibracija te optimalnom broju okretaja propelera. Budući da se u čitav izračun unose i potrebni podaci o konkretnom plovilu na koje je propeler ugrađen, te motoru koji ga pokreće, ovim se postupkom na stručan način može izvući maksimum iz postojećeg propelera.

Štetne vibracije

Od svih navedenih parametara koji se mogu ispraviti do krajnjih granica, ipak su najvažnije vibracije. Hoće li brod ploviti 0,5 čvorova brže ili sporije, manje je bitna stvar, pogotovo kod brodova koji služe za razonodu. Ono što je od vitalne važnosti za vaš brod i motor jesu vibracije. One mogu pokrenuti čitav niz kvarova i oštećenja na brodu, pa je naša glavna preporuka da sve radove oko propelera prepustite provjerenim profesionalcima. Naravno, osim bojenja.

Efikasnost rada propelera na svakom brodu može se poboljšati i njegovim primjerenim održavanjem. Među ostalim, propeler treba redovito čistiti i bojiti barem jednom godišnje, jer sva obrastanja koja ga zahvate izravno negativno djeluju na njegov učinak, a time i plovidbene performanse broda.

Također treba odmah reagirati ako se uoči da s izabranim propelerom motor ne može postići maksimalni broj okretaja (propeler je prejak), odnosno da postiže veći broj okretaja od propisanog maksimuma (propeler je preslab). Obje ove opcije umanjit će efikasnost propelera, a uz to loše djelovati na trajnost motora. Posebnu pažnju treba posvetiti propelerima sa zakretnim krilima gdje se još zahtijeva i podmazivanje, te demontaža pala u razdoblju predviđenom održavanjem.

---

PITANJA I ODGOVORI


1) Može li se mijenjanjem uspona povećati brzina broda?

Ako motor pokazuje deklarirane okretaje (okretaje koji su navedeni od strane proizvođača na pločici motora), tada je propeler uštiman i bilo koji zahvat uzrokovao bi nepravilan rad motora koji u konačnici može dovesti do oštećenja pojedinih dijelova motora.

Ako, na primjer, povećamo uspon, zbog povećanja otpora koji pruža propeler padat će broj okretaja. Kako položaj ručice govori motoru da je potrebno ubrizgavati više goriva, jer je ona u poziciji za veću brzinu, ista ta količina goriva na manjim okretajima više ne može sagorjeti, pa motor počinje raditi u području dimljenja. Povećava se potrošnja, a pada brzina.

Ako, na primjer, smanjimo uspon da bismo povećali broj okretaja, sada pri svakom okretaju propeler napravi manji put, ali konačni broj okretaja nam je veći. Rezultat je u najboljem slučaju slična brzina. Otprilike smo dobili isto kao da iz treće brzine u automobilu ubacimo u drugu na ravnom dijelu. Okretaji su nam skočili, ali ne i krajnja brzina, s tim da su nam se sada enormno povećala opterećenja u motoru koji radi iznad svojih deklariranih okretaja. Tada imamo veća toplinska naprezanja, jer nam rastu tlakovi i temperature u motoru, te povećana mehanička naprezanja, jer nam rastu brzine kretanja pokretnih dijelova u motoru koji se i brže troše.

Znači, ako nam brod postiže deklarirane okretaje, nemojmo ništa eksperimentirati. Ako, pak, imamo višak okretaja, tada možemo reći da postoji određena rezerva snage koju propeler ne iskorištava.

2) Što treba učiniti da bi se povećala sila potiska propelera?

Kako znamo, snagu možemo povećati jedino instaliranjem veće snage. Ono što možemo povećati na postojećemu motoru jest sila na nižim brojevima okretaja. Kako znamo da snaga motora raste s povećanjem broja okretaja, tako raste i brzina broda. Smanjivanjem uspona propelera dobivamo sljedeće: pri povećanom opterećenju (tegljenje, povećanje mase tereta na brodu, teško more) motor s originalnim propelerom počinje se gušiti jer mu se dozira količina goriva za veće okretaje koje on više ne postiže, a padom okretaja pada mu i snaga. Smanjenjem uspona opada otpor propeleru, pa on može pri povećanom otporu držati zadane okretaje i iskorištavati ukupnu instaliranu snagu. Ovaj zahvat je prihvatljiv ako stalno plovimo u ovakvim uvjetima.

No, moramo znati da ćemo s ovakvim zahvatom u normalnim uvjetima pri maksimalnoj snazi imati okretaje veće od deklariranih, što nije dobro za motor, kao što smo već spomenuli, ali u tom slučaju samo je potrebno malo spustiti ručicu gasa i smanjiti okretaje.

3) Koja je prednost propelera s četiri ili pet pala u odnosu na onaj s tri?

Što je veća instalirana snaga, potrebna je i veća površina propelera. Kada povećanje promjera propelera prijeđe svoje granice, ide se na povećanje broja krila. Ono što dobijemo za posljedicu jest povećanje ubrzanja, ali i krajnje konačne brzine.

Najveći broj brodova manjih dimenzija (negdje do 15 metara) ima tri krila kod deplasmanskih formi, a četiri krila kod poludeplasmanskih i gliserskih.

Izvanbrodski motori su najčešće trokraki, ali kod brodova velike instalirane snage, kada propeler radi u području blizu vodene površine ili je poluuronjiv, ugrađuju se četiri kraka, jer bolje drže. Kod brodova za vuču skijaša, na primjer, gdje nam je potrebna velika snaga u početnom razdoblju ubrzanja, instalira se propeler s pet krakova. On ostvaruje još bolje ubrzanje koje je potrebno za svladavanje povećanog otpora kod vuče skijaša.

4) Mogu li se karakteristike propelera mijenjati ili treba kupiti novi?

Većini propelera može se mijenjati (smanjivati) promjer, uspon se može povećavati ili smanjivati, kao i zakrivljenost vrhova. Ove parametre podešavamo u odnosu na karakteristike koje želimo mijenjati.

5) Koji su najvažniji parametri propelera?

Osim promjera koji određuje veličinu propelera, najvažniji faktor je uspon. Veličina uspona i omjer uspona naspram promjera pokazuje o kakvom se brodu radi sa stajališta snage i brzine. Obično je promjer osnova od koje se kreće dalje te se zajedno s usponom propeler preciznije baždari.

Prilikom upasavanja propelera povećanje uspona utječe na smanjenje promjera, te obrnuto. Ako je propeler koji ugrađujemo sličan po promjeru, a isti po usponu onome koji nam je potreban, parametri se neće značajnije promijeniti sve dok je uspon isti. Ovo treba uzeti s velikom zadrškom, te da nam služi samo kao smjernica prilikom odabira propelera.

5) Koja je prednost zakrivljenih vrhova propelera?

Kako smo već prije spomenuli, takvi propeleri imaju sposobnost boljeg rada u području blizu morske površine. Propeleri sa zakrivljenim vrhom stvaraju nešto veći potisak, a utječu na broj okretaja na način da se povećanjem zakrivljenosti okretaji smanjuju, te obrnuto. Ovo je također jedan od načina da se regulira nepravilan broj okretaja propelera.

Zbog bolje percepcije možemo reći da kod glisera s usponom propelera od 21 inča (jedan inč je 2,54 cm), imamo otprilike isti efekt kao i kod glisera s usponom propelera od 19 inča, ali uz zaobljenost vrhova. S obzirom da ovakav propeler bolje radi blizu morske površine od standardnih, koristeći mogućnost dodatnog trimovanja brod više izranja, smanjuje mu se otpor, a samim tim dobivamo lagano na povećanju krajnje brzine.

6) Kako odabir materijala utječe na svojstva propelera?

Ako uzmemo za usporedbu propeler od nehrđajućeg čelika i aluminijski propeler, za iste dimenzije propelera čelični ima tanju stijenku. Razlog tome je čvrstoća koja je kod aluminijskih propelera oko 25 posto manja od čeličnih. Iz toga proizlazi da je za isto naprezanje potrebna manja debljina.

Osim toga, trajnost ovakvih propelera znatno je veća od aluminijskih. Čelični propeleri se koriste za brodove većih brzina, gdje je bitno da maksimalne karakteristike dođu do izražaja. Cijena propelera od aluminija je znatno manja od onih izrađenih od nehrđajućeg čelika, te je to jedan od glavnih razloga njihova odabira.

Jedna je od manjkavosti čeličnih propelera, ako dođe do udara propelera u neki čvršći objekt, da zbog velike čvrstoće propelera može doći do oštećenja nekih dijelova porivnog sustava, umjesto da strada propeler kao što je slučaj s aluminijskim. No, kod manjih udaraca čelični je superiorniji, jer se neće pojaviti značajnije oštećenje, dok aluminijski može stradati.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAUTIČKI SAVJETNIK 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-09 15:10:41 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dipl. ing. Nikola Vulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-14 09:25:21 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-02-13 08:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 97 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180136.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/20324008.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10196302.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/8213830.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14849158.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10321082.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10321078.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10693965.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10693936.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10459674.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180142.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180140.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180139.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180138.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180141.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/10180134.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/7349918.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_10180136_1920.jpg":"1920x1080","k_10180136_1280.jpg":"1280x1280","k_10180136_1024.jpg":"1024x1024","k_10180136_640.jpg":"640x640","k_10180136_480.jpg":"480x480","k_10180136_340.jpg":"340x340","k_10180136_220.jpg":"220x220","o_10180136_1280.jpg":"1280x960","o_10180136_1024.jpg":"1024x768","o_10180136_640.jpg":"640x480","o_10180136_480.jpg":"480x360","o_10180136_340.jpg":"340x255","o_10180136_220.jpg":"220x165","h_10180136_1280.jpg":"1280x854","h_10180136_1024.jpg":"1024x683","h_10180136_640.jpg":"640x427","h_10180136_480.jpg":"480x320","h_10180136_340.jpg":"340x227","h_10180136_220.jpg":"220x147","pp_10180136_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180136_1024.jpg":"805x1024","pp_10180136_640.jpg":"503x640","pp_10180136_480.jpg":"377x480","pp_10180136_340.jpg":"267x340","pp_10180136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x100","hd_20324008_1920.jpg":"1920x1080","k_20324008_1280.jpg":"1280x1280","k_20324008_1024.jpg":"1024x1024","k_20324008_640.jpg":"640x640","k_20324008_480.jpg":"480x480","k_20324008_340.jpg":"340x340","k_20324008_220.jpg":"220x220","o_20324008_1280.jpg":"1280x128","o_20324008_1024.jpg":"1024x102","o_20324008_640.jpg":"640x64","o_20324008_480.jpg":"480x48","o_20324008_340.jpg":"340x34","o_20324008_220.jpg":"220x22","h_20324008_1280.jpg":"1280x854","h_20324008_1024.jpg":"1024x683","h_20324008_640.jpg":"640x427","h_20324008_480.jpg":"480x320","h_20324008_340.jpg":"340x227","h_20324008_220.jpg":"220x147","pp_20324008_1280.jpg":"1006x1280","pp_20324008_1024.jpg":"805x1024","pp_20324008_640.jpg":"503x640","pp_20324008_480.jpg":"377x480","pp_20324008_340.jpg":"267x340","pp_20324008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1664x2496","hd_10196302_1920.jpg":"1920x1080","k_10196302_1280.jpg":"1280x1280","k_10196302_1024.jpg":"1024x1024","k_10196302_640.jpg":"640x640","k_10196302_480.jpg":"480x480","k_10196302_340.jpg":"340x340","k_10196302_220.jpg":"220x220","o_10196302_1280.jpg":"1280x1920","o_10196302_1024.jpg":"1024x1536","o_10196302_640.jpg":"640x960","o_10196302_480.jpg":"480x720","o_10196302_340.jpg":"340x510","o_10196302_220.jpg":"220x330","h_10196302_1280.jpg":"1280x854","h_10196302_1024.jpg":"1024x683","h_10196302_640.jpg":"640x427","h_10196302_480.jpg":"480x320","h_10196302_340.jpg":"340x227","h_10196302_220.jpg":"220x147","pp_10196302_1280.jpg":"1006x1280","pp_10196302_1024.jpg":"805x1024","pp_10196302_640.jpg":"503x640","pp_10196302_480.jpg":"377x480","pp_10196302_340.jpg":"267x340","pp_10196302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_8213830_1920.jpg":"1920x1080","k_8213830_1280.jpg":"1280x1280","k_8213830_1024.jpg":"1024x1024","k_8213830_640.jpg":"640x640","k_8213830_480.jpg":"480x480","k_8213830_340.jpg":"340x340","k_8213830_220.jpg":"220x220","o_8213830_1280.jpg":"1280x854","o_8213830_1024.jpg":"1024x683","o_8213830_640.jpg":"640x427","o_8213830_480.jpg":"480x320","o_8213830_340.jpg":"340x226","o_8213830_220.jpg":"220x146","h_8213830_1280.jpg":"1280x854","h_8213830_1024.jpg":"1024x683","h_8213830_640.jpg":"640x427","h_8213830_480.jpg":"480x320","h_8213830_340.jpg":"340x227","h_8213830_220.jpg":"220x147","pp_8213830_1280.jpg":"1006x1280","pp_8213830_1024.jpg":"805x1024","pp_8213830_640.jpg":"503x640","pp_8213830_480.jpg":"377x480","pp_8213830_340.jpg":"267x340","pp_8213830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1095x730","hd_14849158_1920.jpg":"1920x1080","k_14849158_1280.jpg":"1280x1280","k_14849158_1024.jpg":"1024x1024","k_14849158_640.jpg":"640x640","k_14849158_480.jpg":"480x480","k_14849158_340.jpg":"340x340","k_14849158_220.jpg":"220x220","o_14849158_1280.jpg":"1280x853","o_14849158_1024.jpg":"1024x682","o_14849158_640.jpg":"640x426","o_14849158_480.jpg":"480x320","o_14849158_340.jpg":"340x226","o_14849158_220.jpg":"220x146","h_14849158_1280.jpg":"1280x854","h_14849158_1024.jpg":"1024x683","h_14849158_640.jpg":"640x427","h_14849158_480.jpg":"480x320","h_14849158_340.jpg":"340x227","h_14849158_220.jpg":"220x147","pp_14849158_1280.jpg":"1006x1280","pp_14849158_1024.jpg":"805x1024","pp_14849158_640.jpg":"503x640","pp_14849158_480.jpg":"377x480","pp_14849158_340.jpg":"267x340","pp_14849158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_10321082_1920.jpg":"1920x1080","k_10321082_1280.jpg":"1280x1280","k_10321082_1024.jpg":"1024x1024","k_10321082_640.jpg":"640x640","k_10321082_480.jpg":"480x480","k_10321082_340.jpg":"340x340","k_10321082_220.jpg":"220x220","o_10321082_1280.jpg":"1280x1920","o_10321082_1024.jpg":"1024x1536","o_10321082_640.jpg":"640x960","o_10321082_480.jpg":"480x720","o_10321082_340.jpg":"340x510","o_10321082_220.jpg":"220x330","h_10321082_1280.jpg":"1280x854","h_10321082_1024.jpg":"1024x683","h_10321082_640.jpg":"640x427","h_10321082_480.jpg":"480x320","h_10321082_340.jpg":"340x227","h_10321082_220.jpg":"220x147","pp_10321082_1280.jpg":"1006x1280","pp_10321082_1024.jpg":"805x1024","pp_10321082_640.jpg":"503x640","pp_10321082_480.jpg":"377x480","pp_10321082_340.jpg":"267x340","pp_10321082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10321078_1920.jpg":"1920x1080","k_10321078_1280.jpg":"1280x1280","k_10321078_1024.jpg":"1024x1024","k_10321078_640.jpg":"640x640","k_10321078_480.jpg":"480x480","k_10321078_340.jpg":"340x340","k_10321078_220.jpg":"220x220","o_10321078_1280.jpg":"1280x853","o_10321078_1024.jpg":"1024x682","o_10321078_640.jpg":"640x426","o_10321078_480.jpg":"480x320","o_10321078_340.jpg":"340x226","o_10321078_220.jpg":"220x146","h_10321078_1280.jpg":"1280x854","h_10321078_1024.jpg":"1024x683","h_10321078_640.jpg":"640x427","h_10321078_480.jpg":"480x320","h_10321078_340.jpg":"340x227","h_10321078_220.jpg":"220x147","pp_10321078_1280.jpg":"1006x1280","pp_10321078_1024.jpg":"805x1024","pp_10321078_640.jpg":"503x640","pp_10321078_480.jpg":"377x480","pp_10321078_340.jpg":"267x340","pp_10321078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10693965_1920.jpg":"1920x1080","k_10693965_1280.jpg":"1280x1280","k_10693965_1024.jpg":"1024x1024","k_10693965_640.jpg":"640x640","k_10693965_480.jpg":"480x480","k_10693965_340.jpg":"340x340","k_10693965_220.jpg":"220x220","o_10693965_1280.jpg":"1280x853","o_10693965_1024.jpg":"1024x682","o_10693965_640.jpg":"640x426","o_10693965_480.jpg":"480x320","o_10693965_340.jpg":"340x226","o_10693965_220.jpg":"220x146","h_10693965_1280.jpg":"1280x854","h_10693965_1024.jpg":"1024x683","h_10693965_640.jpg":"640x427","h_10693965_480.jpg":"480x320","h_10693965_340.jpg":"340x227","h_10693965_220.jpg":"220x147","pp_10693965_1280.jpg":"1006x1280","pp_10693965_1024.jpg":"805x1024","pp_10693965_640.jpg":"503x640","pp_10693965_480.jpg":"377x480","pp_10693965_340.jpg":"267x340","pp_10693965_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_10693936_1920.jpg":"1920x1080","k_10693936_1280.jpg":"1280x1280","k_10693936_1024.jpg":"1024x1024","k_10693936_640.jpg":"640x640","k_10693936_480.jpg":"480x480","k_10693936_340.jpg":"340x340","k_10693936_220.jpg":"220x220","o_10693936_1280.jpg":"1280x1920","o_10693936_1024.jpg":"1024x1536","o_10693936_640.jpg":"640x960","o_10693936_480.jpg":"480x720","o_10693936_340.jpg":"340x510","o_10693936_220.jpg":"220x330","h_10693936_1280.jpg":"1280x854","h_10693936_1024.jpg":"1024x683","h_10693936_640.jpg":"640x427","h_10693936_480.jpg":"480x320","h_10693936_340.jpg":"340x227","h_10693936_220.jpg":"220x147","pp_10693936_1280.jpg":"1006x1280","pp_10693936_1024.jpg":"805x1024","pp_10693936_640.jpg":"503x640","pp_10693936_480.jpg":"377x480","pp_10693936_340.jpg":"267x340","pp_10693936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1476","hd_10459674_1920.jpg":"1920x1080","k_10459674_1280.jpg":"1280x1280","k_10459674_1024.jpg":"1024x1024","k_10459674_640.jpg":"640x640","k_10459674_480.jpg":"480x480","k_10459674_340.jpg":"340x340","k_10459674_220.jpg":"220x220","o_10459674_1280.jpg":"1280x984","o_10459674_1024.jpg":"1024x787","o_10459674_640.jpg":"640x492","o_10459674_480.jpg":"480x369","o_10459674_340.jpg":"340x261","o_10459674_220.jpg":"220x169","h_10459674_1280.jpg":"1280x854","h_10459674_1024.jpg":"1024x683","h_10459674_640.jpg":"640x427","h_10459674_480.jpg":"480x320","h_10459674_340.jpg":"340x227","h_10459674_220.jpg":"220x147","pp_10459674_1280.jpg":"1006x1280","pp_10459674_1024.jpg":"805x1024","pp_10459674_640.jpg":"503x640","pp_10459674_480.jpg":"377x480","pp_10459674_340.jpg":"267x340","pp_10459674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x627","hd_10180142_1920.jpg":"1920x1080","k_10180142_1280.jpg":"1280x1280","k_10180142_1024.jpg":"1024x1024","k_10180142_640.jpg":"640x640","k_10180142_480.jpg":"480x480","k_10180142_340.jpg":"340x340","k_10180142_220.jpg":"220x220","o_10180142_1280.jpg":"1280x668","o_10180142_1024.jpg":"1024x535","o_10180142_640.jpg":"640x334","o_10180142_480.jpg":"480x250","o_10180142_340.jpg":"340x177","o_10180142_220.jpg":"220x114","h_10180142_1280.jpg":"1280x854","h_10180142_1024.jpg":"1024x683","h_10180142_640.jpg":"640x427","h_10180142_480.jpg":"480x320","h_10180142_340.jpg":"340x227","h_10180142_220.jpg":"220x147","pp_10180142_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180142_1024.jpg":"805x1024","pp_10180142_640.jpg":"503x640","pp_10180142_480.jpg":"377x480","pp_10180142_340.jpg":"267x340","pp_10180142_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1008x787","hd_10180140_1920.jpg":"1920x1080","k_10180140_1280.jpg":"1280x1280","k_10180140_1024.jpg":"1024x1024","k_10180140_640.jpg":"640x640","k_10180140_480.jpg":"480x480","k_10180140_340.jpg":"340x340","k_10180140_220.jpg":"220x220","o_10180140_1280.jpg":"1280x999","o_10180140_1024.jpg":"1024x799","o_10180140_640.jpg":"640x499","o_10180140_480.jpg":"480x374","o_10180140_340.jpg":"340x265","o_10180140_220.jpg":"220x171","h_10180140_1280.jpg":"1280x854","h_10180140_1024.jpg":"1024x683","h_10180140_640.jpg":"640x427","h_10180140_480.jpg":"480x320","h_10180140_340.jpg":"340x227","h_10180140_220.jpg":"220x147","pp_10180140_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180140_1024.jpg":"805x1024","pp_10180140_640.jpg":"503x640","pp_10180140_480.jpg":"377x480","pp_10180140_340.jpg":"267x340","pp_10180140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1092x731","hd_10180139_1920.jpg":"1920x1080","k_10180139_1280.jpg":"1280x1280","k_10180139_1024.jpg":"1024x1024","k_10180139_640.jpg":"640x640","k_10180139_480.jpg":"480x480","k_10180139_340.jpg":"340x340","k_10180139_220.jpg":"220x220","o_10180139_1280.jpg":"1280x856","o_10180139_1024.jpg":"1024x685","o_10180139_640.jpg":"640x428","o_10180139_480.jpg":"480x321","o_10180139_340.jpg":"340x227","o_10180139_220.jpg":"220x147","h_10180139_1280.jpg":"1280x854","h_10180139_1024.jpg":"1024x683","h_10180139_640.jpg":"640x427","h_10180139_480.jpg":"480x320","h_10180139_340.jpg":"340x227","h_10180139_220.jpg":"220x147","pp_10180139_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180139_1024.jpg":"805x1024","pp_10180139_640.jpg":"503x640","pp_10180139_480.jpg":"377x480","pp_10180139_340.jpg":"267x340","pp_10180139_220.jpg":"173x220"},{"size0":"874x732","hd_10180138_1920.jpg":"1920x1080","k_10180138_1280.jpg":"1280x1280","k_10180138_1024.jpg":"1024x1024","k_10180138_640.jpg":"640x640","k_10180138_480.jpg":"480x480","k_10180138_340.jpg":"340x340","k_10180138_220.jpg":"220x220","o_10180138_1280.jpg":"1280x1072","o_10180138_1024.jpg":"1024x857","o_10180138_640.jpg":"640x536","o_10180138_480.jpg":"480x402","o_10180138_340.jpg":"340x284","o_10180138_220.jpg":"220x184","h_10180138_1280.jpg":"1280x854","h_10180138_1024.jpg":"1024x683","h_10180138_640.jpg":"640x427","h_10180138_480.jpg":"480x320","h_10180138_340.jpg":"340x227","h_10180138_220.jpg":"220x147","pp_10180138_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180138_1024.jpg":"805x1024","pp_10180138_640.jpg":"503x640","pp_10180138_480.jpg":"377x480","pp_10180138_340.jpg":"267x340","pp_10180138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x851","hd_10180141_1920.jpg":"1920x1080","k_10180141_1280.jpg":"1280x1280","k_10180141_1024.jpg":"1024x1024","k_10180141_640.jpg":"640x640","k_10180141_480.jpg":"480x480","k_10180141_340.jpg":"340x340","k_10180141_220.jpg":"220x220","o_10180141_1280.jpg":"1280x1063","o_10180141_1024.jpg":"1024x851","o_10180141_640.jpg":"640x531","o_10180141_480.jpg":"480x398","o_10180141_340.jpg":"340x282","o_10180141_220.jpg":"220x182","h_10180141_1280.jpg":"1280x854","h_10180141_1024.jpg":"1024x683","h_10180141_640.jpg":"640x427","h_10180141_480.jpg":"480x320","h_10180141_340.jpg":"340x227","h_10180141_220.jpg":"220x147","pp_10180141_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180141_1024.jpg":"805x1024","pp_10180141_640.jpg":"503x640","pp_10180141_480.jpg":"377x480","pp_10180141_340.jpg":"267x340","pp_10180141_220.jpg":"173x220"},{"size0":"576x418","hd_10180134_1920.jpg":"1920x1080","k_10180134_1280.jpg":"1280x1280","k_10180134_1024.jpg":"1024x1024","k_10180134_640.jpg":"640x640","k_10180134_480.jpg":"480x480","k_10180134_340.jpg":"340x340","k_10180134_220.jpg":"220x220","o_10180134_1280.jpg":"1280x928","o_10180134_1024.jpg":"1024x743","o_10180134_640.jpg":"640x464","o_10180134_480.jpg":"480x348","o_10180134_340.jpg":"340x246","o_10180134_220.jpg":"220x159","h_10180134_1280.jpg":"1280x854","h_10180134_1024.jpg":"1024x683","h_10180134_640.jpg":"640x427","h_10180134_480.jpg":"480x320","h_10180134_340.jpg":"340x227","h_10180134_220.jpg":"220x147","pp_10180134_1280.jpg":"1006x1280","pp_10180134_1024.jpg":"805x1024","pp_10180134_640.jpg":"503x640","pp_10180134_480.jpg":"377x480","pp_10180134_340.jpg":"267x340","pp_10180134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"478x640","hd_7349918_1920.jpg":"1920x1080","k_7349918_1280.jpg":"1280x1280","k_7349918_1024.jpg":"1024x1024","k_7349918_640.jpg":"640x640","k_7349918_480.jpg":"480x480","k_7349918_340.jpg":"340x340","k_7349918_220.jpg":"220x220","o_7349918_1280.jpg":"1280x1713","o_7349918_1024.jpg":"1024x1371","o_7349918_640.jpg":"640x856","o_7349918_480.jpg":"480x642","o_7349918_340.jpg":"340x455","o_7349918_220.jpg":"220x294","h_7349918_1280.jpg":"1280x854","h_7349918_1024.jpg":"1024x683","h_7349918_640.jpg":"640x427","h_7349918_480.jpg":"480x320","h_7349918_340.jpg":"340x227","h_7349918_220.jpg":"220x147","pp_7349918_1280.jpg":"1006x1280","pp_7349918_1024.jpg":"805x1024","pp_7349918_640.jpg":"503x640","pp_7349918_480.jpg":"377x480","pp_7349918_340.jpg":"267x340","pp_7349918_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8026809 Threads: 4 Questions: 1664568566 Slow queries: 4952395 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112110235 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/donosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije-1077338 [printLink] => /om/nautika/donosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije-1077338?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630856 [name] => propeleri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-13 09:59:54 [main_article_id] => 0 [alias] => propeleri [link] => /tag/propeleri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630857 [name] => brodski propeleri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-13 09:59:54 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-propeleri [link] => /tag/brodski-propeleri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648524 [name] => Nikola Vulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 21:17:34 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-vulic [link] => /tag/nikola-vulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo veliku temu o brodskim propelerima: trokrilni su efikasniji, a oni s više krila uklanjaju vibracije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180136.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180136.jpg [title] => Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/20324008.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10196302.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/8213830.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14849158.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10321082.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10321078.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10693965.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10693936.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10459674.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180142.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180140.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180139.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180138.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180141.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/10180134.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/7349918.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Propeler je naizgled jedan od najjednostavnijih dijelova brodskog porivnog sustava: njegovim okretanjem zakrivljena krilca stvaraju vodeni potisak i pokreću brod. No ta površno gledana jednostavnost odnosi se samo na princip rada propelera, dok je priča o konkretnom plovilu, brodskom motoru, te optimalnoj vrsti i svojstvima propelera upravo za taj brod, posve drukčija i puno složenija.

Uostalom, razgovori o lošem propeleru koji treba doraditi ili zamijeniti boljim, jer je prevelik ili premalen, prejak ili preslab, s previše ili premalo krila, loše balansiran itd. – zbog čega brod plovi barem koju milju sporije nego što bi mogao i trebao – možda su i najčešći u našim marinama i lučicama.

Princip vijka

Kako su ti razgovori često i najnestručniji, jer laički pokušavaju dokučiti i riješiti složene stručne probleme, nastojat ćemo predočiti najvažnija svojstva, dijelove i odlike brodskih propelera, objasniti princip njihova rada i utjecaj pojedinih elemenata propelera na taj rad.

Tehnički, propeler je jedan od tri osnovna dijela brodskog propulzijskog sustava, uz osovinu s pripadajućom opremom te motor s kopčom. On pretvara snagu porivnog stroja u koristan poriv (sila koja djeluje u centru propelera sa smjerom od krme prema pramcu). O dizajnu propelera ovisi kolika će biti iskoristivost, a u konačnici i vrijednost poriva.

---

image
---

Prosječna iskoristivost propelera kreće se između 55 posto i 65 posto uz svu tehnologiju i poznavanje otpora i propulzije. O pravilnom dimenzioniranju propelera ovisi i rad cjelokupnog sustava jer je, osim maksimalne učinkovitosti, potrebno osigurati sistem od utjecaja vibracija, a sami propeler dodatno još i od kavitacije.

---

image
---

Promjer propelera

Princip rada propelera sličan je onome kod vijaka, pa se često u stručnoj terminologiji upotrebljava naziv brodski vijak. Kako bismo lakše i bolje mogli razumjeti djelovanje propelera, potrebno je raščlaniti njegove glavne značajke na manje segmente i objasniti utjecaj pojedinih parametara na ukupan sustav.

Dakle, ključni elementi su promjer, uspon, nagib krila, zaobljenost vrhova krila, smjer vrtnje, broj krila, debljina krila, površine propelera, dok su nuspojave sile na propeleru, skliz, ventilacija i kavitacija.

Promjer je jedna od glavnih mjera koje karakteriziraju jedan propeler. To je promjer zamišljene kružnice koja opisuje krila propelera. Manji promjer propelera koristi se kod manjih i brzih brodova, dok se veći promjeri propelera koriste kod brodova s manjim brojevima okretaja propelera, te za manje brzine plovidbe.

Ako su sve varijable konstantne, promjer raste s povećanjem snage motora i smanjivanjem broja okretaja. Povećanje promjera koristi se i kada se želi povećati površina propelera čije povećanje smanjuje utjecaj kavitacije, jer se tlak (podtlak) raspoređuje na veću površinu.

Uspon propelera

Uspon propelera je put koji propeler napravi za jedan okretaj od 360 stupnjeva s obzirom na neku fiksnu točku, koja je u ovom slučaju površina morske vode (ne računajući proklizavanje ili skliz). Uspon propelera direktno utječe na broj okretaja motora koji se povećanjem ili smanjenjem uspona mijenja, budući da se na taj način povećava/smanjuje otpor koji pruža propeler.

Propelere s obzirom na uspon dijelimo u dvije skupine: propelere s konstantnim usponom i one s promjenjivim usponom. Konstantni uspon znači da po cijelom svom obodu propeler ima jednaki uspon, a kod promjenjivog uspon raste po obodu od manje vrijednosti prema krajnjoj većoj.

Važno je također znati još jedno pravilo: ako izaberemo premali uspon, motor će se previše brzo okretati (iznad maksimalnih granica), jer mu se pruža mali otpor, što povećava opterećenje na sve pokretne dijelove, mehanički i toplinski. Ako pak izaberemo preveliki uspon propelera, motor će raditi na malim brojevima okretaja s istom količinom ubrizganoga goriva, što dodatno opterećuje motor koji u tom slučaju radi u području dimljenja.

Nagib krila

Nagib krila propelera prema osovini jest kut koji zatvaraju okomica na središnju os osovine i linija duljine krila. Nagib krila može biti konstantan i promjenjiv. Nagib od 15° je najučestaliji za izvanbrodske motore i tzv. stern drive izvedbe (Z-noge). Nagib do 30° koristi se za postizanje boljih performansi, odnosno maksimalnih brzina, gdje povećani nagib omogućava da propeleri rade u području kavitacije i ventilacije. To je čest slučaj kada propeler izviruje na površinu prilikom glisiranja, gdje bi mu u normalnim situacijama drastično opale performanse.

---

image
---

Negativan učinak može biti kod vrlo laganih brodova, gdje veći nagib može uzrokovati nekontrolirano podizanje pramca i učiniti brod vrlo nestabilnim. U tim slučajevima kaže se da brod više leti nego glisira. Kada je rub koji se uspinje prema obodu propelera formiran sa zakrivljenjem, dobivamo zakrivljenost površine koja je obično konkavna. To se izvodi zbog povećanja korisnosti, tako da svi gliseri i brodovi za velike brzine imaju određen kut zakrivljenosti.

Zakrivljenost smanjuje okretaje

Poznato je da zakrivljenost krila propelera mijenja broj okretaja, i to na način da se smanjivanjem zakrivljenosti broj okretaja povećava, a to direktno utječe i na određivanje njegova uspona, pa možemo reći da mijenjanjem zakrivljenosti mijenjamo i uspon, na način da povećanjem zakrivljenosti povećavamo i uspon. Zakrivljenost pomaže i na način da smanjuje kavitaciju, a može biti postavljena i tako da povećava nagib.

Zakrivljenost krila obično reducira broj okretaja motora u minuti za 150 do 300 u odnosu na propeler bez zakrivljenosti, s tim da se zakrivljenost može kod proizvođača prilagoditi za zadani motor.

Najefikasnija izvedba zakrivljenosti je konkavna na tlačnoj strani, a na rubovima završava s povišenim bridom. Svaka konveksna zakrivljenost na rubovima zaobljene površine na tlačnoj strani umanjuje efikasnost. Zakrivljenost obično ima male vrijednosti kod teške službe ili u radu gdje propeler ostaje potpuno uronjen. No važno je napomenuti da ako zakrivljena površina rubova siječe liniju uspona propelera, to povećava uspon krila i uspon propelera smanjujući broj okretaja.

Većina izvanbrodskih i unutarnjih motora su desnokretni iako postoje i oni s lijevim smjerom vrtnje. Propeler je desnokretni ako se, gledajući s krme, propeler okreće u smjeru kazaljke na satu, a brod plovi pramcem. To je važno samo ako brod ima dva motora, spojena svaki na svoju osovinu sa svojim propelerom.

Poznato je da propeler ima efekt zanošenja krme u smjeru okretanja. Kada bismo imali dva propelera koja su, primjerice, lijeva, došlo bi do zbrajanja ovog efekta na lijevom i desnom propeleru, pa bi takav brod bio slabo upravljiv, a pogotovo prilikom manevriranja u luci. Ovo se rješava na način da se ugrađuje lijevokretni propeler na lijevu stranu, a desnokretni na desnu stranu broda.

Broj krila

Što se broja krila propelera tiče, u praksi je najprisutnija instalacija s dva do pet krila. Teoretski je idealno da propeler ima samo jedno krilo (tada mu je najveća iskoristivost), samo što se u tom slučaju ne mogu tolerirati iznimne vibracije zbog neuravnoteženih masa propelera.

S povećanjem broja krila, pada iskoristivost, ali i vibracije, pa se može reći da propeler s dva krila ima najveću korisnost. No, kako prijelazom na tri krila dobivamo manji pad iskoristivosti u odnosu na efekt koji se ostvari na smanjenju vibracija, ipak se najčešće ide na tri krila. Najveći utjecaj na konkretan odabir imaju vibracije, iskoristivost, veličina propelera i njegova cijena.

---

image
---

Brodovi koji su projektirani za iznimno velike brzine imaju i četiri do pet krila propelera. Kod njih imamo maksimalno prigušenje vibracija, a ubrzanje se poboljšava postavljanjem veće površine u vodu, jer veća površina može prebaciti višu snagu. Povećanje nagiba lopatica prema osovini, brodu povećava brzinu i smanjuje uronjenu površinu broda, a samim tim i otpor oblika.

Krila propelera izvedena su na način da se od glavčine prema vanjskom promjeru debljina smanjuje. Razlog tome je što opterećenje na propeler možemo gledati kao opterećenje konzole, gdje je najveći moment u korijenu lopatice, a najmanje na kraju promjera, pa sukladno zakonima čvrstoće raste opterećenje i potreban presjek krila.

Površine propelera

U području korijena propelera opterećenje je veliko zbog momenta savijanja, te pri vrhu propelera gdje je izloženo kavitaciji zbog velike obodne brzine. Površina propelera zbroj je površina svih krila, a ona ima izravan utjecaj na kavitaciju i apsorpciju snage, jer se sva snaga koju proizvede porivni stroj raspoređuje po površini krila propelera.

Tu je površinu teško izmjeriti, no postoje dvije metode koje su najučestalije: projicirana površina propelera Ap i površina diska Ad. Projicirana površina je ona koju vidimo kada gledamo okomito na površinu (lice) propelera, a možemo reći i da je to površina koju vidimo na zidu kad ispred propelera upalimo svjetlo. Projicirana površina je uvijek manja od stvarne – razvijene površine. Razvijena površina je ona koja se koristi u najvećem broju kalkulacija propelera, i ona je ta koja apsorbira ukupni poriv.

Važan pojam kada su površine u pitanju jest omjer površina Ap/Ad, odnosno koliko je projicirana površina manja od razvijene. Pravilo je da omjer površina pada što je omjer uspona i promjera veći. Kako je omjer uspona i promjera izravno povezan s korisnim djelovanjem, možemo zaključiti da je iskoristivost to veća što je omjer površina veći. Uz to, veći Ap/Ad znači da je ukupna površina propelera veća, a time sila poriva koja se raspoređuje po površini propelera proizvodi niži tlak. To u konačnosti znači da propeler koji ima veću površinu može prebaciti više snage.

Omjer Ap/Ad određuje i mogući oblik krila propelera. Propeleri s omjerom manjim od 0,5 imaju vitkiji oblik, dok propeleri s Ap/Ad = 0,65 imaju puniji oblik i veću širinu krila. Omjer Ap/Ad je zadnji u nizu koji definira jedan propeler. Sada se može reći da je između svih ostalih mjera propeler definiran kada su mu poznati sljedeći parametri: promjer (D), uspon (P), broj krila i omjer razvijene površine i površine diska DAR (engl. Disc Area Ratio).

Posljedica okretanja propelera koji prenosi određenu snagu je stvaranje poriva koji se izražava u kilogramima (kg) ili newtonima (N) i predstavlja otpor što ga trup određene mase (kg) pruža pri kretanju određenom brzinom (m/s). Ako otpor pomnožimo s brzinom kretanja broda (m/s), dobijemo snagu potrebnu za kretanje zadanom brzinom. Uz korisnu silu poriva dobivamo još i torzijsku silu, koja stvara zakretni moment koji se prenosi od motora preko osovine do propelera. Treća sila je centrifugalna koja se javlja kod svih rotirajućih tijela određene mase.

---

image
---

Tlakovi na propeleru

Nusprodukt sila koje djeluju na propeler dvije su vrste tlakova koji se raspoređuju po površini propelera. Podtlak na usisnoj strani usisava tekućinu i prenosi je na tlačnu stranu, gdje se ona pretvara u koristan potisak. Najmanji tlakovi usisne strane javljaju se na bridovima propelera, gdje su i brzine najveće jer obodna brzina raste s promjerom.

U praksi se vidi izravna veza brzine, njihova produkta tlakova, a time i oštećenja uzrokovanih kavitacijom kod nepravilne dimenzioniranosti porivnog sustava, a naročito propelera. Uz to, raspored tlakova je bitan i za dimenzioniranje debljine propelera o kojem ovisi njegova čvrstoća, a i težina za kasnije dimenzioniranje osovinskog voda i ležaja osovine.

Pravilan raspored brzina strujanja mora oko samog propelera utječe na bolju iskoristivost propelera, pa je bitno da su one što ravnomjernije. Propeler prilikom svoga okretanja stvara turbulentno polje na način da jedno krilo usisava vodu na usisnoj strani i gura je na tlačnu. Po obodu se zbog velike obodne brzine također stvara strujanje, te uzevši u obzir kretanje propelera u smjeru centralne osi osovine, zbroj tih strujanja stvara turbulencije.

Krilo propelera pri svom okretanju konstantno ulazi u polje turbulencije krila koje je prošlo prije njega, iz čega možemo zaključiti da veličina i oblik površina koje preuzimaju na sebe porivnu silu moraju biti idealno projektirani da bi zadovoljili zahtjeve pouzdanog rada propelera.

Skliz je neizbježan

Razlika između teoretskog i stvarnog puta koji prijeđe propeler za jedan okret zove se skliz. On mora postojati jer je rezultat napadnog kuta propelera, koji kasnije stvara tlačnu i usisnu stranu i u konačnici – potisak. Brodovi koji se kreću većom brzinom imaju manji postotak skliza zbog bržeg pritjecanja vode propeleru.

Mjehurići zraka mogu doći u područje usisavanja vode kod propelera prilikom glisiranja broda, kada je trup izdignut iz vode, te kod izvedbe izvanbrodskih motora koji imaju ispuh u nozi. More koje okružuje propeler pruža otpor pri okretanju propelera i to opiranje uzrokuje poriv.

Dolaskom zraka u područje propelera smanjuje se otpor, pa pada snaga (poriv) motora. Kod motora smanjenjem otpora dolazi do naglog povećanja broja okretaja. Proporcionalno tome raste opterećenje na sve pokretne dijelove, što može dovesti do oštećenja motora. Uz motor koji je pod dodatnim opterećenjem javlja se mogućnost kavitacije.

Nastanak kavitacije

Kada na nekom dijelu propelera oko kojega struji tekućina minimalni apsolutni tlak padne na vrijednost tlaka isparavanja tekućine, u toj točki počinje isparavanje i stvaranje mjehurića pare. To je početak kavitacije. Ako se područje minimalnog tlaka proširuje, proširuje se i područje kavitacije. Voda pri tlaku od 101325 Pa isparava na 100 ºC, dok pri tlaku od 2300 Pa isparava već pri 20 ºC.

---

image
---

Zbog isparavanja tekućine dolazi do stvaranja vakuuma u okolini koja je pod određenim pretlakom i tada dolazi do efekta implodiranja, kada se voda iz okoline pod pritiskom naglo slijeva u vakuumski prostor čestica pare.

Budući da se sve to događa na samoj površini propelera, čestice vode koje se slijevaju udaraju velikom brzinom (energijom) u površinu propelera izazivajući buku, vibracije i njegovo oštećenje zbog dugotrajne izloženosti kavitaciji. Prilikom udara o površinu propelera dolazi do mini eksplozija, pa mikročestice propelera zbog izloženosti velikoj energiji trenutačno isparavaju.

Oštećenje propelera

Kavitacija je izravno odgovorna za oštećenje propelera zbog nepravilne dimenzioniranosti i pogrešnog odabira broja okretaja, a uzrokuje buku i vibracije pri eksploataciji. Osim fizikalnih razloga prisutan je i konstrukcijski razlog, jer oštri rubovi propelera pospješuju kavitaciju. Da bismo spriječili pojavu kavitacije, potrebno je sve moguće parametre svesti u dopuštene okvire. Nema pravila koja je metoda najbolja za njezino sprečavanje, to ovisi o vrsti trupa, poziciji propelera, položaju i nagibu osovine.

Svaki brod je individualan i zahtijeva takav pristup, no ipak se mogu dati glavne smjernice za smanjenje utjecaja na kavitaciju. Kako je brod već određen snagom motora i brzinom, možemo promijeniti dubinu na kojoj se nalazi propeler ili ga zamijeniti modelom veće razvijene površine. Naime, ako poriv rasporedimo na veću površinu propelera, smanjit će se i opterećenje na krila lopatice, kao i veličina podtlaka na usisnoj strani pa se smanjuje mogućnost pojave kavitacije.

Sve dok je kavitacija mala, nema promjena u strujanju vode oko propelera, ali čim mjehurići narastu na veličinu da se počnu odvajati od krila propelera, opada vrijednost poriva i iskoristivost propelera. Okretnom momentu motora počinje opadati otpor koji pruža more jer se propeler okreće u vodi razrijeđenoj zračnim mjehurićima.

To uzrokuje povećanje broja okretaja motora, čime motor pokušava kompenzirati višak stvorenog momenta. Kada se podigne broj okretaja motora, motor se stabilizira, ali na većem broju okretaja te je mehanički i toplinski preopterećen, što može imati za posljedicu skraćenje vijeka trajanja motora ili, u najgorem slučaju, oštećenje dijelova motora.

Vrste kavitacije

Najčešća je kavitacija na prednjem dijelu propelera okrenutom prema krmi (licu) koja se javlja kod propelera malog omjera uspona i promjera (P/D) pri velikoj brzini plovila. Stoga je uvijek bolje da je za zadani broj okretaja brzina što veća. Kavitacija vrha lopatice indicirana je povećanom obodnom brzinom i nema utjecaja na poriv, ali proizvodi buku i utječe na koroziju krila propelera. Treći oblik kavitacije nastaje na stražnjem dijelu propelera (naličju) i prisutan je kod teško opterećenih propelera.

Uzrokuje koroziju i gubitak poriva, a indicira s porastom tlaka na krilima propelera, pogotovo ako je omjer razvijene površine i površine diska (DAR) manji od preporučene. U tom slučaju problem se rješava smanjivanjem snage, povećanjem promjera ili površine propelera (DAR), reduciranjem P/D te smanjivanjem zaobljenja vrhova.

---

image
---

Općenito govoreći, manja površina ima za rezultat veću efikasnost propelera, što znači da je potrebno odabrati što manju površinu, ali opet dovoljno veliku da bi se kontrolirala kavitacija. Većina propelera je na tržištu zastupljena sa standardnim omjerima površina, pa nema većih problema za njezin odabir.

Mali postotak kavitacije nema značajnog utjecaja na performanse. Kada postotak kavitacije prijeđe 15 posto, započinje gubitak poriva, dok se značajniji gubitak poriva pojavljuje iznad 30 posto kavitacije. Kao sekundarni efekt javljaju se vibracije, erozija propelera, buka, te na kraju smanjenje efikasnosti.

Najosjetljiviji dijelovi krila su na tri četvrtine udaljenosti od korijena krila. Kod vrlo brzih brodova i visoko opterećenih propelera može se pojaviti i u korijenu krila, a indicira se puzavošću (pittingom) na usisnoj strani korijena propelera. Jedno od uobičajenih rješenja u praksi je da se napravi provrt kroz krilo propelera (od usisne prema tlačnoj strani). Provrt promjera desetak milimetara obično se postavlja na sredini krila, izvan korijena, paralelno s centralnom osi propelera.

Često pitanje

Nakon što smo objasnili glavne značajke brodskih propelera, način njihova funkcioniranja i glavne probleme koji ometaju postizanje optimalnog radnog učinka, kažimo nešto i o praktičnim pitanjima što ih prijateljima i stručnjacima najčešće postavljaju vlasnici brodova. Najčešće od njih je mogu li i kako poboljšati performanse postojećeg propelera te dobiti nešto na brzini broda i smanjenju vibracija.

Načelni odgovor je potvrdan, jer se kod većine propelera stručnom doradom i optimalizacijom može poboljšati njihov učinak. U Zadru postoji i tvrtka Adriatic Propeleri koja se potpuno specijalizirala upravo za optimalizaciju brodskih vijaka korištenjem napredne tehnologije Prop Scan. Riječ je o kompjutorskom skeniranju funkcioniranja konkretnog propelera, koje služi kao podloga za njegov popravak i modifikaciju što se potom izvodi.

Rezultati se očituju u povećanju brzine, smanjenju potrošnje goriva, boljim performansama propelera, uklanjanju vibracija te optimalnom broju okretaja propelera. Budući da se u čitav izračun unose i potrebni podaci o konkretnom plovilu na koje je propeler ugrađen, te motoru koji ga pokreće, ovim se postupkom na stručan način može izvući maksimum iz postojećeg propelera.

Štetne vibracije

Od svih navedenih parametara koji se mogu ispraviti do krajnjih granica, ipak su najvažnije vibracije. Hoće li brod ploviti 0,5 čvorova brže ili sporije, manje je bitna stvar, pogotovo kod brodova koji služe za razonodu. Ono što je od vitalne važnosti za vaš brod i motor jesu vibracije. One mogu pokrenuti čitav niz kvarova i oštećenja na brodu, pa je naša glavna preporuka da sve radove oko propelera prepustite provjerenim profesionalcima. Naravno, osim bojenja.

Efikasnost rada propelera na svakom brodu može se poboljšati i njegovim primjerenim održavanjem. Među ostalim, propeler treba redovito čistiti i bojiti barem jednom godišnje, jer sva obrastanja koja ga zahvate izravno negativno djeluju na njegov učinak, a time i plovidbene performanse broda.

Također treba odmah reagirati ako se uoči da s izabranim propelerom motor ne može postići maksimalni broj okretaja (propeler je prejak), odnosno da postiže veći broj okretaja od propisanog maksimuma (propeler je preslab). Obje ove opcije umanjit će efikasnost propelera, a uz to loše djelovati na trajnost motora. Posebnu pažnju treba posvetiti propelerima sa zakretnim krilima gdje se još zahtijeva i podmazivanje, te demontaža pala u razdoblju predviđenom održavanjem.

---

PITANJA I ODGOVORI


1) Može li se mijenjanjem uspona povećati brzina broda?

Ako motor pokazuje deklarirane okretaje (okretaje koji su navedeni od strane proizvođača na pločici motora), tada je propeler uštiman i bilo koji zahvat uzrokovao bi nepravilan rad motora koji u konačnici može dovesti do oštećenja pojedinih dijelova motora.

Ako, na primjer, povećamo uspon, zbog povećanja otpora koji pruža propeler padat će broj okretaja. Kako položaj ručice govori motoru da je potrebno ubrizgavati više goriva, jer je ona u poziciji za veću brzinu, ista ta količina goriva na manjim okretajima više ne može sagorjeti, pa motor počinje raditi u području dimljenja. Povećava se potrošnja, a pada brzina.

Ako, na primjer, smanjimo uspon da bismo povećali broj okretaja, sada pri svakom okretaju propeler napravi manji put, ali konačni broj okretaja nam je veći. Rezultat je u najboljem slučaju slična brzina. Otprilike smo dobili isto kao da iz treće brzine u automobilu ubacimo u drugu na ravnom dijelu. Okretaji su nam skočili, ali ne i krajnja brzina, s tim da su nam se sada enormno povećala opterećenja u motoru koji radi iznad svojih deklariranih okretaja. Tada imamo veća toplinska naprezanja, jer nam rastu tlakovi i temperature u motoru, te povećana mehanička naprezanja, jer nam rastu brzine kretanja pokretnih dijelova u motoru koji se i brže troše.

Znači, ako nam brod postiže deklarirane okretaje, nemojmo ništa eksperimentirati. Ako, pak, imamo višak okretaja, tada možemo reći da postoji određena rezerva snage koju propeler ne iskorištava.

2) Što treba učiniti da bi se povećala sila potiska propelera?

Kako znamo, snagu možemo povećati jedino instaliranjem veće snage. Ono što možemo povećati na postojećemu motoru jest sila na nižim brojevima okretaja. Kako znamo da snaga motora raste s povećanjem broja okretaja, tako raste i brzina broda. Smanjivanjem uspona propelera dobivamo sljedeće: pri povećanom opterećenju (tegljenje, povećanje mase tereta na brodu, teško more) motor s originalnim propelerom počinje se gušiti jer mu se dozira količina goriva za veće okretaje koje on više ne postiže, a padom okretaja pada mu i snaga. Smanjenjem uspona opada otpor propeleru, pa on može pri povećanom otporu držati zadane okretaje i iskorištavati ukupnu instaliranu snagu. Ovaj zahvat je prihvatljiv ako stalno plovimo u ovakvim uvjetima.

No, moramo znati da ćemo s ovakvim zahvatom u normalnim uvjetima pri maksimalnoj snazi imati okretaje veće od deklariranih, što nije dobro za motor, kao što smo već spomenuli, ali u tom slučaju samo je potrebno malo spustiti ručicu gasa i smanjiti okretaje.

3) Koja je prednost propelera s četiri ili pet pala u odnosu na onaj s tri?

Što je veća instalirana snaga, potrebna je i veća površina propelera. Kada povećanje promjera propelera prijeđe svoje granice, ide se na povećanje broja krila. Ono što dobijemo za posljedicu jest povećanje ubrzanja, ali i krajnje konačne brzine.

Najveći broj brodova manjih dimenzija (negdje do 15 metara) ima tri krila kod deplasmanskih formi, a četiri krila kod poludeplasmanskih i gliserskih.

Izvanbrodski motori su najčešće trokraki, ali kod brodova velike instalirane snage, kada propeler radi u području blizu vodene površine ili je poluuronjiv, ugrađuju se četiri kraka, jer bolje drže. Kod brodova za vuču skijaša, na primjer, gdje nam je potrebna velika snaga u početnom razdoblju ubrzanja, instalira se propeler s pet krakova. On ostvaruje još bolje ubrzanje koje je potrebno za svladavanje povećanog otpora kod vuče skijaša.

4) Mogu li se karakteristike propelera mijenjati ili treba kupiti novi?

Većini propelera može se mijenjati (smanjivati) promjer, uspon se može povećavati ili smanjivati, kao i zakrivljenost vrhova. Ove parametre podešavamo u odnosu na karakteristike koje želimo mijenjati.

5) Koji su najvažniji parametri propelera?

Osim promjera koji određuje veličinu propelera, najvažniji faktor je uspon. Veličina uspona i omjer uspona naspram promjera pokazuje o kakvom se brodu radi sa stajališta snage i brzine. Obično je promjer osnova od koje se kreće dalje te se zajedno s usponom propeler preciznije baždari.

Prilikom upasavanja propelera povećanje uspona utječe na smanjenje promjera, te obrnuto. Ako je propeler koji ugrađujemo sličan po promjeru, a isti po usponu onome koji nam je potreban, parametri se neće značajnije promijeniti sve dok je uspon isti. Ovo treba uzeti s velikom zadrškom, te da nam služi samo kao smjernica prilikom odabira propelera.

5) Koja je prednost zakrivljenih vrhova propelera?

Kako smo već prije spomenuli, takvi propeleri imaju sposobnost boljeg rada u području blizu morske površine. Propeleri sa zakrivljenim vrhom stvaraju nešto veći potisak, a utječu na broj okretaja na način da se povećanjem zakrivljenosti okretaji smanjuju, te obrnuto. Ovo je također jedan od načina da se regulira nepravilan broj okretaja propelera.

Zbog bolje percepcije možemo reći da kod glisera s usponom propelera od 21 inča (jedan inč je 2,54 cm), imamo otprilike isti efekt kao i kod glisera s usponom propelera od 19 inča, ali uz zaobljenost vrhova. S obzirom da ovakav propeler bolje radi blizu morske površine od standardnih, koristeći mogućnost dodatnog trimovanja brod više izranja, smanjuje mu se otpor, a samim tim dobivamo lagano na povećanju krajnje brzine.

6) Kako odabir materijala utječe na svojstva propelera?

Ako uzmemo za usporedbu propeler od nehrđajućeg čelika i aluminijski propeler, za iste dimenzije propelera čelični ima tanju stijenku. Razlog tome je čvrstoća koja je kod aluminijskih propelera oko 25 posto manja od čeličnih. Iz toga proizlazi da je za isto naprezanje potrebna manja debljina.

Osim toga, trajnost ovakvih propelera znatno je veća od aluminijskih. Čelični propeleri se koriste za brodove većih brzina, gdje je bitno da maksimalne karakteristike dođu do izražaja. Cijena propelera od aluminija je znatno manja od onih izrađenih od nehrđajućeg čelika, te je to jedan od glavnih razloga njihova odabira.

Jedna je od manjkavosti čeličnih propelera, ako dođe do udara propelera u neki čvršći objekt, da zbog velike čvrstoće propelera može doći do oštećenja nekih dijelova porivnog sustava, umjesto da strada propeler kao što je slučaj s aluminijskim. No, kod manjih udaraca čelični je superiorniji, jer se neće pojaviti značajnije oštećenje, dok aluminijski može stradati.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/donosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije-1077338 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=290daf24b6e8a3ac51893a841a09a9662797c92f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+veliku+temu+o+brodskim+propelerima%3A+trokrilni+su+efikasniji%2C+a+oni+s+vi%C5%A1e+krila+uklanjaju+vibracije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije-1077338 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-veliku-temu-o-brodskim-propelerima-trokrilni-su-efikasniji-a-oni-s-vise-krila-uklanjaju-vibracije-1077338 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NAUTIČKI SAVJETNIKDonosimo veliku temu o brodskim propelerima: trokrilni su efikasniji, a oni s više krila uklanjaju vibracije

Piše Dipl. ing. Nikola Vulić
13. veljače 2021. - 09:59

Propeler je naizgled jedan od najjednostavnijih dijelova brodskog porivnog sustava: njegovim okretanjem zakrivljena krilca stvaraju vodeni potisak i pokreću brod. No ta površno gledana jednostavnost odnosi se samo na princip rada propelera, dok je priča o konkretnom plovilu, brodskom motoru, te optimalnoj vrsti i svojstvima propelera upravo za taj brod, posve drukčija i puno složenija.

Uostalom, razgovori o lošem propeleru koji treba doraditi ili zamijeniti boljim, jer je prevelik ili premalen, prejak ili preslab, s previše ili premalo krila, loše balansiran itd. – zbog čega brod plovi barem koju milju sporije nego što bi mogao i trebao – možda su i najčešći u našim marinama i lučicama.

Princip vijka

Kako su ti razgovori često i najnestručniji, jer laički pokušavaju dok...

18. svibanj 2024 07:30