stdClass Object ( [id] => 1232192 [title] => Do Lastova i natrag u sedam dana - čudesni pučinski otok okružen modrinom pruža raskoš u osami [alias] => do-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otok Lastovo, s okolnim otočićima i morem koje ga okružuje (ukupno 195 km2), ima status zaštićenoga parka prirode, pa se boravak plaća, a može se unajmiti i vodič. Iako se s mora, s par milja udaljenosti, doima nepristupačnim i tajnovitim, Lastovo je lijep otok bogat iznenađenjima. Usamljenošću posred pučine privlači nautičare. I vi ćete lastovske doživljaje dugo pamtiti.

Za ovu plovidbu bit će važna uigrana i vješta posada. Ne treba od muhe praviti slona, rekli bi neki, ali ovdje na otvorenome u nuždi će ponekad dobro doći dva-tri dodatna para uvježbanih ruku pri radu s jedrima u uvjetima jačega vjetra i mora. Zato prije polaska dobro odvagnite s kim i na kakvom brodu ćete ploviti – Lastovo puno daje, ali i traži.

Prvi dan do Hvara

Početak plovidbe iz neke od marina u splitskom i trogirskom akvatoriju jednak je prethodnom poglavlju, plovidbi do Visa. Iako je za prvi dan bolje planirati nešto kraću etapu, zbog priprema oko preuzimanje broda, udaljenost do krajnjega cilja, Lastova, nalaže nam što dulje dnevne korake. Ako ipak zaplovite prekasno za ambicioznu etapu, uvijek možete za prvo noćenje zastati prije, na Braču ili Šolti, a manjak milja nadoknaditi sutra. Kako je već prethodno opisano, dolaskom pred grad Hvar možete birati između često pretrpane gradske luke ili marine, odnosno neke uvale, na Paklinskim otocima.

---

image
---

Kad se uz otočić Jerolim izvučete iz Paklinskog kanala, zakrenite udesno u SE kurs (oko 147). Do rta Proizd na ulazu u duboki zaljev Vele Luke udaljenost je 12,5 milja. Za jedrenje po maestralu bit će to idealan smjer, u pola krme. Računajte s postupnim pojačanjem maestrala. Prema poslijepodnevu on u Korčulanskom kanalu može postići lijepu snagu, pa kad zatreba smanjite jedrilje.

Između otočića Proizda i otoka Korčule (Privala) postoji morski prolaz dubok po sredini 3 metra, ali bolje je ovuda se ne provlačiti. Na N ulazu u prolaz dvije su neupadljive hridi (Izvanjski i Prvi), a i onih tri metra dubine naglo opada prema stranama prolaza – ostavite tu akrobaciju domaćim brodicama čiji vlasnici ove vode poznaju u dušu.

Pred Proizdom je posljednji trenutak za odluku: noćiti u Veloj Luci ili nastaviti na jug do rta Velo dance, te baciti sidro u dobro zaštićenoj uvali Tri luke (domaći je nazivaju Tri porta)? Procijenite na gornjem planu: udaljenost od rta Proizd do jedne i druge lokacije gotovo je jednaka, ali će sutra iz Tri porta Lastovo biti dobrih 6 milja bliže! To ne mora biti odlučujuća razlika – važnija je ona sadržajna, između živoga gradića punog turista i restorana, te tihe i razmjerno osamljene uvale.

Vela Luka

Rt Proizd valja obići na sigurnoj udaljenosti od pličina koje ga okružuju te skrenuti ulijevo prema Veloj Luci. Noću biste otočić Kamenjak s crvenim svjetlom ostavili lijevo, no danju se može proći i N od njega. Lijevo se otvara prostrano i razmjerno plitko (6 m) sidrište u uvali Gradina, tek djelomično zaštićeno od maestrala, ali odlično po buri i jugu. Ovdje nautičari rado noće na bovama ako u luci nema slobodnih mjesta ili ako žele izbjeći bučnu i prometnu gradsku luku. U tu svrhu mogu poslužiti također i uvale Stračinćica i Plitvine, obje su bolje po jačem maestralu.

Otok Ošjak može se obići s obje strane – N prolaz je obvezan za veće brodove, S prolaz je uži i traži oprez uz smanjenje brzine. U nastavku se ulaz u luku sužava na samo 250 metara. Na N strani ulaza (rt Sv. Nikola) crveni je stup sa svjetlom. Pred vama se otvara luka okružena naseljem. Desno je brodogradilište, uvučeno u duboku i usku uvalu, do njega je uzak i 150 metara dug mol za trajekte i putničke brodove. Južna lučka obala dobrim je dijelom plitka (dubine su ispod 2 m), pristati se može jedino na izbočeni dio rive E od zelenog lučkog svjetla i crpke za gorivo, ravno pred vama. Tu se nalaze murinzi te priključci za struju i vodu.

U usku uvalu Kale koja se proteže u N nastavku luke nemojte zalaziti – u njoj je zabranjeno sidrenje, a uz obale pretrpane domaćim brodicama nećete naći slobodan vez, uostalom, i tamo su dubine male (na svom kraju uvala Kale prelazi u crno ljekovito blato, tu je reumatsko lječilište Kalos, a zdravstvene blagodati toga blata poznavali su i stari Rimljani).

Vela Luka je kao moderno naselje nastala prije tristotinjak godina, i to kao luka znatno starijega, nekoliko kilometara udaljenoga Blata. Blatsko polje je poljoprovredno srce otoka, a samo je Blato početkom 20. stoljeća – prije pošasti filoksere i egzodusa stanovništva u Australiju i obje Amerike – imalo gotovo deset tisuća stanovnika i proizvodilo tisuću vagona vina za izvoz diljem Sredozemlja.

Vela Luka se ponosi svojom ribarskom, pomorskom i brodograđevnom tradicijom. Pojam korčulanska gradnja za pasare i gajete poznat je diljem Jadrana, a odnosi se upravo na velolučke majstore-kalafate. Ovdje su se zbog otvorenoga mora i jakih vjetrova odavna gradile ribarske brodice osobito dobrih maritimnih svojstava i čvrste građe. Brodogradilište u uvali Bobovišće desetljećima je poznato po dobrim ribarskim, putničkim, ratnim i policijskim brodovima, a izvanredno sigurni čamci za spašavanje proizvedeni u njemu nalaze se na mnogim brodovima i tankerima širom svijeta. U šetnji velolučkom rivom brzo ćete pronaći brojne odlične restorane, konobe i picerije.

Uvala Tri porta

Ako se umjesto Vele Luke odlučite za Tri luke, nastavit ćete od rta Proizd u kursu 160 prema rtu Velo dance, južnom rtu zaljeva Vela Luka, do kojega je 3,8 milja. Oprez: Velo dance treba obići na udaljenosti većoj od 400 metara! Ispred njega se, naime, u smjeru WNW nalazi opasna hrid Čančir, uz koju se dalje prema zapadu širi još i pojas pličine s grebenima. Treba reći da su Tri luke vrlo loš odabir ako je vrijeme od juga; južna strana Korčule posve je izložena jugu i u tom je slučaju jedini razuman izbor zaljev Vele Luke!

Nakon Velog danca valja nastaviti još oko milju i pol u smjeru SE do rta Ključ, iza kojega se otvara dubok zaljev nazvan, ne bez razloga, Tri luke – u dnu se dijeli na tri zrakasto položene uvale. Ovdje ste odlično zaštićeni od svih vjetrova, osim, rekosmo, od juga (iako otočići Trstenik te Mali i Veli Pržnjak donekle umanjuju utjecaj valova od juga). Po sredini bilo koje od ove tri uvale sidri se na dubinama od 6 do 8 metara, na pješčanom dnu koje dobro drži. Uokolo uvala su kuće i apartmani za odmor, najgušće raspoređene oko najistočnije uvale. Opskrbe nema, ali u srednjoj uvali je restoran-apartman Šaknjarat, gdje se možete najaviti za večeru.

Ujutro je do Veljeg laga, najboljeg sidrišta na Lastovu unutar kojega je luka Ubli, od Vele Luke 20, a od Tri luke 14 milja. Ukoso preko Lastovskog kanala pratit će vas – za tipična ljetnoga vremena – maestral idealan za jedrenje. Ipak, on zna biti prilično jak pa valja računati na pojačano bočno valjanje na dugim, ali oštrim valovima. Bura je u ovom kanalu slabija nego u sjevernijem Korčulanskom kanalu, iako će bliže Lastovu razvijati neugodne krmene valove. Jugo je ovdje vrlo jako. Valovi juga su dugi i visoki. Ako još ne pada kiša, sa SE obzora će se brzo približavati visoko razvijena, tamna oblačna fronta i pokisnut ćete uskoro. U Veljem ili Malom lagu bit ćete sigurni, ali za dan, dva ili tri, pri povratku s Lastova, može vas dočekati jaka bura.

Dva sigurna laga

Velje ili Malo lago nisu jedini mogući ciljevi današnje etape, ali su najlogičniji. Lastovo nudi još i Zaklopaticu i Skrivenu luku – o njima će biti riječi u nastavku, a za orijentaciju bacite pogled na stranicu 245. U Ublima je sjedište ustanove Park prirode Lastovsko otočje i iz oba Laga najlakše se zaputiti u daljnje istraživanje otoka.

Prilazeći E strani Lastova šumoviti otok Mrčara činit će se prividno dijelom samoga Lastova, iako ga od Prežbe (također otoka, ali mostom spojena s Lastovom) dijeli 150 metara širok i za navigaciju dovoljno dubok prolaz. Ipak, logičan smjer plovidbe vodi vas izvan Mrčare.

Hrid Pod Mrčaru koja leži 900 metara NW od Mrčare prepoznat ćete po stupu svjetla na vrhu (B Bl(2) 62 9M). Ostavite je 300 metara po lijevom boku, jer je oko nje plitko. Južno od Mrčare zakrenite ulijevo i kad prođete između Vlašnika i Bratina otvara se ulaz u Velje lago, milju dug, izvanredno zaštićen zaljev s više sidrišta i privezišta.

Do Malog laga bi iz našega smjera bilo nešto bliže, ali ono je uže i pruža manji izbor sidrišta. Prednost Maloga nad Veljim lagom pokazat će se ako sutra odlučite zaploviti do uvale Zaklopatice, ona će iz Maloga biti dobre 4 milje bliža. Uostalom, tu je i treća mogućnost: usmjeriti pramac već danas ravno u Zaklopaticu i vezati se ispred jednoga od tamošnjih (među nautičarima omiljenih) restorana.

No, sve će to ovisiti o temeljnoj odluci kako ćete i kojim redoslijedom upoznavati Lastovo. U nastavku je kratak pregled najvažnijih zanimljivosti koje vam ovaj lijepi otok nudi – u samo dva dana koji vam stoje na raspolaganju ako ste došli jedrilicom, jer se treba i vratiti. Drugačije je ako stižete brzom motornom jahtom, tada se dolazak do Lastova i povratak mogu sažeti u ukupno dva dana, no ovaj je opis namijenjen prije svega onima koji jedre.

Carski otok Lastovo

Najprije malo povijesti otoka. Stari su mu Rimljani nadjenuli ime Augusta insula, Carski otok. Nije zabilježeno je li ga doista pohodio neki rimski car, no Lastovo je starije i od rimskoga doba; prvi ovdašnji stanovnici bili su Iliri koji su ga nazivali Ladest, da bi ga grčki povjesničar Theopompus u 4. stoljeću pr. K. spominjao imenom Ladeston. Nakon katkotrajne vladavine Bizanta na nj su se doselili Hrvati. Kobne 998. godine venecijanski dužd Pietro Orseolo II. u svom je pohodu niz Jadran posve razorio tadašnje glavno otočno naselje. Nakon toga su stanovnici odlučili izgraditi novo na unutrašnjoj strani brdske kose, nevidljivo s mora i bolje zaštićeno od neprijateljskih napada, pa je današnji grad Lastovo posve okrenut od mora.

Godine 1252. stanovnici Lastova dobrovoljno su se pridružili Dubrovačkoj Republici koja je obećala poštovati unutarnju autonomiju otoka, što je upisano i u Statut Dubrovačke Republike iz 1272. godine. Godine 1310. Lastovo je dobilo svoj prvi pisani propis, Lastovski statut, koji ima sve osobine zakona. Po njemu otokom upravlja Vijeće od 20 članova koji tu dužnost obnašaju od izbora pa sve do smrti.

Kada je Napoleonova vojska 1806. osvojila Dubrovnik, Lastovo je moralo još proći kroz turbulentno 19. stoljeće obilježeno žestokim borbama za prevlast nad Jadranom, što se nastavilo i u 20. stoljeću, otok je od 1920. do 1945. bio u sastavu Italije. Sreća nije stigla ni nakon toga; sve do raspada Jugoslavije Lastovo je, poput Visa, bilo vojna zona, a o turizmu i napretku moglo se samo sanjati. Tragovi toga vide se i danas – posvuda ćete naći ostatke vojnih utvrda, u uvalama su brojni tuneli za podmornice i ratne brodove.

Talijanska riječ lago u lastovskom dijalektu označava jezero. Doista, pod zaštitom otoka Prežbe kriju se dva jezera, duboki zaljevi. Kad im se zavučete do dna, ulaze i ne vidite. Idealna su to zakloništa ovdje nasred Jadrana, pa nije čudno da se od proljeća do jeseni u njima mogu zateći brojne jahte. Malo lago je sjeverno od mosta kod naselja Pasadur, Velje je južno.

Most je od Prežbe formalno načinio poluotok i pod njim se mogu provući samo najmanje barke; dubina mora ispod mosta je jedva metar, visina mosta nad morem je oko 2 metra. U cijeloj duljini uskoga i 250 m dugog morskog prolaza između dva Laga struje znaju biti jake, do 3 čvora.

Sigurnost Jurjeve luke

Neposredno do mosta, u Veljem lagu, zidana je obala ispred hotela Solitudo. Ovdje se jahte mogu vezati na tridesetak muringa. Oprez: dubine su neposredno pod obalom male, kreću se između 2 m (bliže SE kraju rive) i svega oko 1,5 m! Svi vezovi opremljeni su strujom i vodom.

Velje lago pruža više mogućnosti za privez i sidrenje od Maloga. Dok se bura i jugo posred Veljega dosta osjećaju, u uvalama Jurjeva luka i Kremena zaštita je potpuna. Osobito je sigurna Jurjeva luka u kojoj je uvijek i najviše plovila. Sidri se po sredini na dubini oko 8 m, dno dobro drži. U N kutu uvale nalazi se 30 m dug mol, na vrhu je dubina 5 m, ali od polovine mola prema obali naglo pada; osobito je plitko sa W strane mola. Bliže uskom ulazu u uvalu još su dva nekoć vojna pristaništa. Uz ono na N strani uvale dubine su oko 4 m, uz 30-ak m dugu zidanu obalu na S strani oko 3 m. Iz Jurjeve luke vodi cesta preko mosta Pasadur do Ubla i dalje po otoku.

Nešto južnije od Jurjeve luke, također na Prežbi, uvala je Kremena. Unatoč kamenom nazivu okružena je gustom mediteranskom šumom iz koje se cijeli dan širi neumorno glasanje cikada. I u Kremenoj se dobro sidri na muljevitu dnu, ali nešto je otvorenija na buru i jugo. U dnu uvale je tunel za podmornice, danas napušten, na čijem je ulazu prokop sa zidanim obalama uz koje se mogu bočno vezati dva plovila duljine oko 15 m. Ovo je možda najzanimljivije sidrište u Veljem lagu – ako uvala nije prepunjena usidrenim plovilima, što je česta ljetna slika.

U južnom kutu Veljeg laga su Ubli, malo naselje i trajektna luka. Uvala Ubli je vrlo uska pa za uplovljavanja budite pažljivi, osobito prilikom pristajanja u samoj luci. Prvi dio 300 metara dugačke E obale, sve do prijeloma, trajektno je pristanište i tu ne možete pristati. I u nastavku su vezovi duž rive često popunjeni većim turističkim i izletničkim plovilima. Jahte se mogu vezati bliže dnu uvale, tamo gdje dubine padaju na oko 3,5 do 5 metara.

Čak ako ovdje možda ne kanite noćiti, postoji jak razlog za dolazak: crpka za gorivo. Smještena je posve u dnu luke. Neposredno pod njezinom obalom dubina je ispod 2 metra, ali brzo raste prema 3 metra. Crpka u sezoni radi od 6 do 22 sata, od jeseni do proljeća radnim danima i subotom 7-12 i 17-20 sati, nedjeljom i blagdanom samo od 7 do 12 sati.

U uvali Ubli dobro ste zaštićeni od maestrala, no dio Veljeg laga neposredno pred njom je izložen maestralu koji se zavlači u Lago preko rta Cuf. Bura je u Ublima najopasnija, uzduž prostranoga zaljeva mogu se stvoriti neugodni valovi. Suprotno tome, ako puše jugo, Ubli su dobar izbor.

Malo lago

Sjeverno od prolaza Pasadur je Malo lago. U nj se, dakle, uplovljava sa sjevera, te je time najbliže zaklonište ako se Lastovu približavate od preko Korčulanskog kanala. Za razliku od Veljega, Malo je lago gotovo potpuno izloženo buri, kao uostalom i čitava N strana Lastova. U nuždi bi se pred burom moglo skloniti jedino pod rtom Lenga, u krajnjem unutrašnjem dijelu Maloga laga. Ovo posljednje sidrište ujedno je najbliže hotelu i cesti koja vodi do Ubla. Na samom prilazu mostu Pasadur, stotinjak metara sjeverno od njega, na lastovskoj se strani nekoliko jahta može vezati pramcem prema obali i sidrenjem po krmi; tik pod obalom je plitko pa zbog čuvanja kormila nije uputno prići krmom.

Važno je naglasiti da prilazeći Malom lagu treba dobro paziti na otočiće Veli i Mali Maslovnjak te hridi Hljeb i Karlovića tovari. Najbolje je uploviti između Velog Maslovnjaka po desnom boku te rtova Žrvanj i Prehodišće po lijevom boku. Ako nema opasnosti ni od bure ni od juga, sidriti se može već pri ulazu, u uvali Borova ili pod rtom Prehodišće, ispred istoimenog malog naselja od nekoliko kuća.

Ranije je spomenuto da ste u dolasku do Lastova mogli odabrati i Zaklopaticu kao prvu lastovsku destinaciju, nije nezanimljiva ni Mrčara, no Velje ili Malo lago ipak su najlogičnije točke za ulazak u lastovsku priču, osobito Velje. Odavde će se nuditi najveći izbor mogućnosti za nastavak upoznavanja ovog prelijepog otoka. Zato smo u opisu trećega dana i krenuli od dva Laga.

---

image
---

U svemu se opet javlja problem realnog manjka slobodnog vremena – Lastovo doista zaslužuje više od dva dana. A vi ih jednostavno nemate. Sutra će već trebati zaploviti natrag, prema luci polaska. Morat ćete, dakle, izabrati najbolje od mogućeg. Slijedi opis nekoliko najljepših lastovskih lokacija: Zaklopatice, Svetog Mihovila, Lučice, Skrivene luke, konačno i Lastovnjaka, ispruženih istočno od Lastova s romantičnim sidrištem uz Saplun. K tome još i zelene unutrašnjosti otoka s čudesnim mjestom Lastovom. Što god od toga posjetite, ne možete pogriješiti.

Tri u jednom - Zaklopatica

Ime je to uvale, naselja i otočića, a svi zajedno tvore jedinstvenu cjelinu. Nema na Jadranu slične uvale, gotovo posve zaklopljene otočićem; no zanimljivo je da u Jonskom moru postoji replika Zaklopatice: naselje Gaios na otoku Paxos također je posve skriveno iza manjeg otočića koji, poput Zaklopatice, ostavlja tek dva uska prolaza do lučice od kojih je samo jedan pogodan za plovidbu. Ljepota Zaklopatice je poznata mnogim nautičarima. Osobito je postala cijenjeno odredište otkad u njoj rade vrlo dobri nautički restorani s vezovima opremljenim murinzima, strujom i vodom. Konoba Triton obitelji Jurica prva se nadaleko pročula po odličnoj hrani. Danas su tu još četiri izvrsne konobe. Neposredno ispod većine njih po desetak je vezova i svi se u sezoni brzo popune. Ako namjeravate ovdje noćiti, uputno je unaprijed se najaviti – pod uvjetom da tu kanite i večerati; na južnom Jadranu još uvijek je čest slučaj da vlasnici restorana imaju svoje vezove uz koje ide i obveza da kod njih potrošite novac za stolom.

---

image

Zaklopatica je prirodni fenomen

Duje Klarić/Cropix
---

U Zaklopaticu se ne može istočnim prolazom, u njemu je dubina po sredini samo 1,4 m, a s obje strane se pružaju hridinaste pličine. Zapadni ulaz širok je oko 70 m s dubinom nešto iznad 7 m. Po uplovljavanju otvara se pogled na prilično široku uvalu s tri strane obrubljenu kućama. Uzduž W i SW strane su zidane obale uz koje se može vezati (sidro i konop), ali tu su već mnoge lokalne brodice pa vjerojatno nema mjesta. Prema SW kutu uvale dubine se naglo smanjuju na ispod pola metra. Obala pod E i SE stranama uvale hridinasta je. Sidriti se može po sredini uvale ili pod otočićem. Zaklopatica je prilično dobro zaklonište ako ne puše (i ne očekuje se) bura ili tramontana iz NW-NE. Ako krene bura, najbolje je napustiti muringe pod restoranima i prijeći na sidro pod najviši dio otočića; u uvali će se brzo stvoriti neugodna bibavica, a kroz oko otočića vjetar i valovi ulaze u Zaklopaticu ravno prema restoranskim vezovima koji su tada nesigurni.

Sveti Mihovil i Lučica

Milju E od Zaklopatice lučica je Sv. Mihovil. Ime joj je dala barokna crkvica toga sveca, čije ruševine još stoje kod korijena mola. Luka je nastala nasipanom prevlakom do poveće hridi. Na pristanišnom platou još je jedna ruševina, nekadašnja uljara, spomen na zlatno doba lastovskog maslinarstva. Na vrhu rive crveni je stup sa svjetlom (C Bl 3s 2M). Od njega do prijeloma obalne crte dubine su iznad 3 m (taj dio ljeti često zauzmu veći izletnički brodovi), potom naglo padaju; unutrašnji dio luke je plitak. Luka je izložena NW vjetrovima (maestralu i tramontani), a zaštićena od juga, a bura je u njoj opasna jer tada valovi zakreću u nju i pretvaraju je u zamku bez izlaza. Sidrenje nije preporučljivo, jer je dno posvuda kameno. More u Sv. Mihovilu je predivne tamnozelene boje, no boraviti ovdje dulje od nekoliko sati nikako nije uputno zbog mogućih promjena vremena. Uska i vrlo strma cesta duga oko kilometar vodi u samo središte otočnoga glavnoga grada Lastova.

Tristotinjak metara E od Sv. Mihovila u maloj se uvali stisla Lučica, najljepše otočno ribarsko naselje, skladno i očuvano od sveopće moderne gradnje. Nažalost, posve je otvoreno na buru. Ipak, ako se uspinjete cestom prema Lastovu, Lučicu ćete ugledati odozgo. Nezaboravan pogled!

Skrivena luka

Iz Veljeg laga prema južnoj strani Lastova valja najprije široko zaobići rt Cuf (uz njega se širi pličina), pa zaploviti na SE prema rtu Veljeg mora – njegovo ime jasno govori da izlazimo na otvoreno, gdje su vjetrovi jedini gospodari. Nakon toga rta otok se odjednom iz šumovita raja preobražava u goletnu pustinju. Nekoliko katastrofalnih požara opustošilo je ovaj dio Lastova i čine se napori na ponovnom pošumljavanju. Pogled se otvara ka rtu Struga, na čijem se stotinu metara visokom vrhu uzdiže jedan od najljepših jadranskih svjetionika, čije snažno svjetlo (B Bl 10s 27M) za vedrih noći dopire do talijanske obale.

---

image

Južna strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku

Canva
---

Od rta Veljeg mora prema Skrivenoj luci najbolje je držati se ravne crte, jer bliže obali ima nekoliko usamljenih pličina (jedna ima samo 2 m) i hridi (osobito pripazite na hrid imena Uska, pola milje prije Skrivene luke). U Skrivenu se luku ulazi kroz 170 metara širok prolaz uz rt Stražica (na njemu je crveni stup sa svjetlom). Dubina po sredini prolaza je 6,3 m.

Ubrzo se ukazuje prostran zaljev nalik na ovalno jezero dugačko 800 i široko 500 metara. Dojam ne vara: ovdje ste doista zaštićeni od svih vjetrova, pa nije čudo da je Skrivena luka ponekad prava luka spasa. Ipak, recimo odmah: neka vam ta zaštićenost ne otupi i ne uspava razuman oprez. U slučaju izravnog naleta ljetne termičke nevere, ovdje ćete biti kao u stupici; ništa se strašno ne mora dogoditi, ali trebat će što prije prijeći pod zavjetrinsku obalu zaljeva i pojačati sidrenje. Nadalje, zna se dogoditi da prilikom prolaska neke nevere miljama sjevernije odjednom s otočnih kosa zapuše vrlo jaka tramontana ili bura, (iz NW do N), što može loše završiti ako niste dobro usidreni ili vezani.

U Skrivenoj luci, koju otočno stanovništvo radije naziva Porto rosso (Crvena luka) ili u dijalektu Portorus, može se posvuda sidriti. Muljevito dno dobro drži. Valja pripaziti na plići, sjeverni dio zaljeva, po sredini dubina je do 15 m. Nautičari ipak radije pristaju uz gatove dvaju restorana, Porto Rossa i Porata 1. Oba nude muringe, struju i vodu te sanitarne prostorije. Prvi se diči epitetom nautičkog centra i, čini se, omiljeniji je kod posjetitelja – možda uskoro preraste u pravu marinu.

Čudesni grad Lastovo

Mnogo je razloga da posjetite unutrašnjost otoka. Lastovo je, osim spaljene južne obale, predivno zeleno, s gustim šumama između kojih su se stisnula mala polja, sva dobro obrađena.

---

image

Pasadur - vezovi s murinzima ispred hotela Solitudo

---

Najljepše je obići otok biciklom (u Ublima ili Pasaduru mogu se unajmiti). Ipak, glavno otočno mjesto, Lastovo, najčešća je meta izletnika. Do njega se može doći cestom iz Ubla (oko 9 km) ili pješice usponom iz lučice Sv. Mihovil. Stari je to srednjovjekovni grad s dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. Nekoć je u njemu živjelo mnogo više ljudi nego danas. Zbog ekonomskih kriza i propasti vinogradarstva početkom 20. stoljeća mnogi su Lastovljani otišli u svijet trbuhom za kruhom, do Australije i obiju Amerika. Tako je danas na cijelom otoku nešto više od 800 stanovnika, od toga samo oko 400 u samome mjestu Lastovu - zato su mnoge kuće prazne, a škure na prozorima zatvorene. Ipak, za većinu takvih brine se netko izdaleka, šaljući novac za održavanje.

Neke od prekrasnih kuća građene su još u 15. i 16. stoljeću. Krase ih bogato ukrašeni fumari (dimnjaci) neobična izgleda (Lastovljani su se nadmetali tko će sagraditi najljepši i najoriginalniji fumar!) i osobiti kameni sulari (balkoni) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade koje obavijaju staru jezgru, te lastovski dimnjaci daju osobit mediteranski ugođaj, iako Lastovo, rekosmo, nije smješteno uz more. Kneževa palača (Palac) je jedna od najljepših kuća, nju svakako vrijedi pogledati. Posvuda u gradiću i podno njega lijepe su i vrijedne stare crkve.

---

image

Poklad - jedan od najatraktivnijih jadranskih karnevala

---

Svakog se ljeta na Lastovu održavaju dva festivala. Festival novih skladbi u zadnjem je tjednu srpnja, koji uz glazbu promovira običaje i autohtone proizvode otoka, te Festival alternativne urbane glazbe u zadnjem tjednu kolovoza, koji okuplja glazbenike iz cijeloga svijeta. Posebna vrijednost Lastova je Poklad, stari karnevalski običaj koji je ovdje sačuvan u svom izvornom obliku. Sve se odvija po stoljećima starom ritualu u spomen na događaj iz 1483. godine, kada su Katalani (zajedničko ime za Katalonce, Sicilijance i druge plaćenike) naumili opljačkati i pokoriti Lastovo. Predaja kaže da su nakon propalog pokušaja orobljavanja Korčule na Lastovo poslali glasnika koji je mještane pozvao na predaju. No, glasnik je bio uhićen, a oluja uništila neprijateljsko brodovlje. U spomen na taj događaj svake se godine na Pokladni utorak spaljuje slamnati lutak, te se uz klicanje mnoštva na nekoliko stotina metara dugoj žici spušta s vrha mjesta u dolinu.

Zelenoplava laguna

Ako uspijete napraviti puni krug oko otoka, svakako će biti vrijedno zastati na jednom od najljepših sidrišta ovoga dijela Jadrana: uz otočić Saplun u Lastovnjacima. Između Sapluna, Malog i Velog Arženjaka kristalno je bistra, zelenoplava laguna. Kupanje u njoj je pravi užitak. Ipak, ne zaboravite da ste ovdje posve izloženi; uostalom, do Sapluna nije ni uputno krenuti za bilo kojeg jačeg vjetra, osobito za bure ili juga.

---

image

Sidrište pod Saplunom

---

Vrijeme je za povratak, za koji imate tri dana do luke polaska: u prvom koraku čeka vas velik skok (32 do 40 milja, ovisno krećete li iz Laga ili Skrivene luke) sve do Rukavca ili Budikovaca na Visu, možda čak do luke Vis. Odande se šestoga dana možete približiti kopnu etapom do neke od lučica Brača, Hvara ili Šolte, kako bi zadnjega dana preostala manja udaljenost do cilja. Jednostavniji i kraći povratak bit će putem kojim ste stigli do Lastova; možete za noćenje birati mjesta koja ste u dolasku preskakali, na primjer Tri luke, ako ste bili u Veloj Luci, Paklinske otoke ako ste noćili u Hvaru.

---

image

Grad Lastovo

---

 

Tragovi u špiljama

Osnovan 2006. godine, park prirode obuhvaća 44 otoka, otočića i hridi i proteže se, uključujući udaljeni Sušac, čitavih 46 milja. Za sidrenje i privez u vodama parka prirode platit ćete neveliku naknadu kojom ćete pripomoći održavanje i napredak ovog lijepog otočja.

Puno je razloga zbog kojih je Lastovo s okolnim otocima i podmorjem zaslužilo zaštitu. U kraškim njedrima otoka mnogo je špilja u kojima su očuvani tragovi davnih ljudskih nastamba.

Najpoznatija je Rača špilja u jugoistočnom dijelu otoka, koja je zasebno zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode i arheološko nalazište. Zajedno sa susjednim otočićima Lastovo je jedno od najbogatijih i najbolje očuvanih botaničkih područja na Sredozemlju.

Tome pogoduje pučinska osama, ali i obilje sunčeve svijetlosti i noćne vlage. Tu uspijeva više od 800 biljnih vrsta, od kojih dio drugdje iščezlih.

Otočje je važno za mnoge ptice selice koje se ovdje odmaraju, a na otočnim skupinama Lastovnjaci i Vrhovnjaci živi oko 70 posto hrvatske populacije sredozemnoga galeba ugroženog na globalnoj razini.

Sve koji vole šetnje prirodom i biciklističke ture radovat će da na otočju nema otrovnih zmija.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 26440 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-08 20:09:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA "NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-13 13:46:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-13 13:46:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Do Lastova i natrag u sedam dana - Čudesni pučinski otok okružen modrinom pruža raskoš u osami [metakey] => Lastovo, lastovski poklad, lastovsko otočje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22356004.png","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361563.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361565.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361566.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361567.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361568.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361569.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361570.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361571.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361572.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361573.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23361575.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/20325766.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/18981116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Canva","","","","","","","","","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ju\u017ena strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku<\/p>","","","

Napu\u0161teni podmorni\u010dki tunel u Kremenoj<\/p>","

Grad Lastovo<\/p>","

Lu\u010dica, lastovski dragulj<\/p>","","

Pasadur - vezovi s murinzima ispred hotela Solitudo<\/em><\/p>","

Poklad - jedan od najatraktivnijih jadranskih karnevala<\/p>","

Sidri\u0161te pod Saplunom<\/p>","","","

Hrid Bijelac na pola puta izme\u0111u Lastova i Su\u0161ca nudi spektakularne prizore<\/p>","

Zaklopatica je prirodni fenomen<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"3500x2000","hd_22356004_1920.png":"1920x1080","k_22356004_1280.png":"1280x1280","k_22356004_1024.png":"1024x1024","k_22356004_640.png":"640x640","k_22356004_480.png":"480x480","k_22356004_340.png":"340x340","k_22356004_220.png":"220x220","o_22356004_1280.png":"1280x731","o_22356004_1024.png":"1024x585","o_22356004_640.png":"640x365","o_22356004_480.png":"480x274","o_22356004_340.png":"340x194","o_22356004_220.png":"220x125","h_22356004_1280.png":"1280x854","h_22356004_1024.png":"1024x683","h_22356004_640.png":"640x427","h_22356004_480.png":"480x320","h_22356004_340.png":"340x227","h_22356004_220.png":"220x147","pp_22356004_1280.png":"1280x1628","pp_22356004_1024.png":"1024x1303","pp_22356004_640.png":"640x814","pp_22356004_480.png":"480x611","pp_22356004_340.png":"340x432","pp_22356004_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_23361563_1920.jpg":"1920x1080","k_23361563_1280.jpg":"1280x1280","k_23361563_1024.jpg":"1024x1024","k_23361563_640.jpg":"640x640","k_23361563_480.jpg":"480x480","k_23361563_340.jpg":"340x340","k_23361563_220.jpg":"220x220","o_23361563_1280.jpg":"1280x861","o_23361563_1024.jpg":"1024x689","o_23361563_640.jpg":"640x430","o_23361563_480.jpg":"480x323","o_23361563_340.jpg":"340x228","o_23361563_220.jpg":"220x148","h_23361563_1280.jpg":"1280x854","h_23361563_1024.jpg":"1024x683","h_23361563_640.jpg":"640x427","h_23361563_480.jpg":"480x320","h_23361563_340.jpg":"340x227","h_23361563_220.jpg":"220x147","pp_23361563_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361563_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361563_640.jpg":"640x814","pp_23361563_480.jpg":"480x611","pp_23361563_340.jpg":"340x432","pp_23361563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_23361565_1920.jpg":"1920x1080","k_23361565_1280.jpg":"1280x1280","k_23361565_1024.jpg":"1024x1024","k_23361565_640.jpg":"640x640","k_23361565_480.jpg":"480x480","k_23361565_340.jpg":"340x340","k_23361565_220.jpg":"220x220","o_23361565_1280.jpg":"1280x793","o_23361565_1024.jpg":"1024x634","o_23361565_640.jpg":"640x396","o_23361565_480.jpg":"480x297","o_23361565_340.jpg":"340x210","o_23361565_220.jpg":"220x136","h_23361565_1280.jpg":"1280x854","h_23361565_1024.jpg":"1024x683","h_23361565_640.jpg":"640x427","h_23361565_480.jpg":"480x320","h_23361565_340.jpg":"340x227","h_23361565_220.jpg":"220x147","pp_23361565_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361565_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361565_640.jpg":"640x814","pp_23361565_480.jpg":"480x611","pp_23361565_340.jpg":"340x432","pp_23361565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x757","hd_23361566_1920.jpg":"1920x1080","k_23361566_1280.jpg":"1280x1280","k_23361566_1024.jpg":"1024x1024","k_23361566_640.jpg":"640x640","k_23361566_480.jpg":"480x480","k_23361566_340.jpg":"340x340","k_23361566_220.jpg":"220x220","o_23361566_1280.jpg":"1280x988","o_23361566_1024.jpg":"1024x790","o_23361566_640.jpg":"640x494","o_23361566_480.jpg":"480x370","o_23361566_340.jpg":"340x262","o_23361566_220.jpg":"220x169","h_23361566_1280.jpg":"1280x854","h_23361566_1024.jpg":"1024x683","h_23361566_640.jpg":"640x427","h_23361566_480.jpg":"480x320","h_23361566_340.jpg":"340x227","h_23361566_220.jpg":"220x147","pp_23361566_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361566_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361566_640.jpg":"640x814","pp_23361566_480.jpg":"480x611","pp_23361566_340.jpg":"340x432","pp_23361566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x710","hd_23361567_1920.jpg":"1920x1080","k_23361567_1280.jpg":"1280x1280","k_23361567_1024.jpg":"1024x1024","k_23361567_640.jpg":"640x640","k_23361567_480.jpg":"480x480","k_23361567_340.jpg":"340x340","k_23361567_220.jpg":"220x220","o_23361567_1280.jpg":"1280x927","o_23361567_1024.jpg":"1024x741","o_23361567_640.jpg":"640x463","o_23361567_480.jpg":"480x347","o_23361567_340.jpg":"340x246","o_23361567_220.jpg":"220x159","h_23361567_1280.jpg":"1280x854","h_23361567_1024.jpg":"1024x683","h_23361567_640.jpg":"640x427","h_23361567_480.jpg":"480x320","h_23361567_340.jpg":"340x227","h_23361567_220.jpg":"220x147","pp_23361567_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361567_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361567_640.jpg":"640x814","pp_23361567_480.jpg":"480x611","pp_23361567_340.jpg":"340x432","pp_23361567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x729","hd_23361568_1920.jpg":"1920x1080","k_23361568_1280.jpg":"1280x1280","k_23361568_1024.jpg":"1024x1024","k_23361568_640.jpg":"640x640","k_23361568_480.jpg":"480x480","k_23361568_340.jpg":"340x340","k_23361568_220.jpg":"220x220","o_23361568_1280.jpg":"1280x952","o_23361568_1024.jpg":"1024x761","o_23361568_640.jpg":"640x476","o_23361568_480.jpg":"480x357","o_23361568_340.jpg":"340x252","o_23361568_220.jpg":"220x163","h_23361568_1280.jpg":"1280x854","h_23361568_1024.jpg":"1024x683","h_23361568_640.jpg":"640x427","h_23361568_480.jpg":"480x320","h_23361568_340.jpg":"340x227","h_23361568_220.jpg":"220x147","pp_23361568_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361568_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361568_640.jpg":"640x814","pp_23361568_480.jpg":"480x611","pp_23361568_340.jpg":"340x432","pp_23361568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x851","hd_23361569_1920.jpg":"1920x1080","k_23361569_1280.jpg":"1280x1280","k_23361569_1024.jpg":"1024x1024","k_23361569_640.jpg":"640x640","k_23361569_480.jpg":"480x480","k_23361569_340.jpg":"340x340","k_23361569_220.jpg":"220x220","o_23361569_1280.jpg":"1280x567","o_23361569_1024.jpg":"1024x454","o_23361569_640.jpg":"640x283","o_23361569_480.jpg":"480x212","o_23361569_340.jpg":"340x150","o_23361569_220.jpg":"220x97","h_23361569_1280.jpg":"1280x854","h_23361569_1024.jpg":"1024x683","h_23361569_640.jpg":"640x427","h_23361569_480.jpg":"480x320","h_23361569_340.jpg":"340x227","h_23361569_220.jpg":"220x147","pp_23361569_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361569_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361569_640.jpg":"640x814","pp_23361569_480.jpg":"480x611","pp_23361569_340.jpg":"340x432","pp_23361569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x726","hd_23361570_1920.jpg":"1920x1080","k_23361570_1280.jpg":"1280x1280","k_23361570_1024.jpg":"1024x1024","k_23361570_640.jpg":"640x640","k_23361570_480.jpg":"480x480","k_23361570_340.jpg":"340x340","k_23361570_220.jpg":"220x220","o_23361570_1280.jpg":"1280x948","o_23361570_1024.jpg":"1024x758","o_23361570_640.jpg":"640x474","o_23361570_480.jpg":"480x355","o_23361570_340.jpg":"340x251","o_23361570_220.jpg":"220x162","h_23361570_1280.jpg":"1280x854","h_23361570_1024.jpg":"1024x683","h_23361570_640.jpg":"640x427","h_23361570_480.jpg":"480x320","h_23361570_340.jpg":"340x227","h_23361570_220.jpg":"220x147","pp_23361570_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361570_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361570_640.jpg":"640x814","pp_23361570_480.jpg":"480x611","pp_23361570_340.jpg":"340x432","pp_23361570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x710","hd_23361571_1920.jpg":"1920x1080","k_23361571_1280.jpg":"1280x1280","k_23361571_1024.jpg":"1024x1024","k_23361571_640.jpg":"640x640","k_23361571_480.jpg":"480x480","k_23361571_340.jpg":"340x340","k_23361571_220.jpg":"220x220","o_23361571_1280.jpg":"1280x927","o_23361571_1024.jpg":"1024x741","o_23361571_640.jpg":"640x463","o_23361571_480.jpg":"480x347","o_23361571_340.jpg":"340x246","o_23361571_220.jpg":"220x159","h_23361571_1280.jpg":"1280x854","h_23361571_1024.jpg":"1024x683","h_23361571_640.jpg":"640x427","h_23361571_480.jpg":"480x320","h_23361571_340.jpg":"340x227","h_23361571_220.jpg":"220x147","pp_23361571_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361571_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361571_640.jpg":"640x814","pp_23361571_480.jpg":"480x611","pp_23361571_340.jpg":"340x432","pp_23361571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x723","hd_23361572_1920.jpg":"1920x1080","k_23361572_1280.jpg":"1280x1280","k_23361572_1024.jpg":"1024x1024","k_23361572_640.jpg":"640x640","k_23361572_480.jpg":"480x480","k_23361572_340.jpg":"340x340","k_23361572_220.jpg":"220x220","o_23361572_1280.jpg":"1280x944","o_23361572_1024.jpg":"1024x755","o_23361572_640.jpg":"640x472","o_23361572_480.jpg":"480x354","o_23361572_340.jpg":"340x250","o_23361572_220.jpg":"220x162","h_23361572_1280.jpg":"1280x854","h_23361572_1024.jpg":"1024x683","h_23361572_640.jpg":"640x427","h_23361572_480.jpg":"480x320","h_23361572_340.jpg":"340x227","h_23361572_220.jpg":"220x147","pp_23361572_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361572_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361572_640.jpg":"640x814","pp_23361572_480.jpg":"480x611","pp_23361572_340.jpg":"340x432","pp_23361572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3011","hd_23361573_1920.jpg":"1920x1080","k_23361573_1280.jpg":"1280x1280","k_23361573_1024.jpg":"1024x1024","k_23361573_640.jpg":"640x640","k_23361573_480.jpg":"480x480","k_23361573_340.jpg":"340x340","k_23361573_220.jpg":"220x220","o_23361573_1280.jpg":"1280x2007","o_23361573_1024.jpg":"1024x1605","o_23361573_640.jpg":"640x1003","o_23361573_480.jpg":"480x752","o_23361573_340.jpg":"340x533","o_23361573_220.jpg":"220x345","h_23361573_1280.jpg":"1280x854","h_23361573_1024.jpg":"1024x683","h_23361573_640.jpg":"640x427","h_23361573_480.jpg":"480x320","h_23361573_340.jpg":"340x227","h_23361573_220.jpg":"220x147","pp_23361573_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361573_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361573_640.jpg":"640x814","pp_23361573_480.jpg":"480x611","pp_23361573_340.jpg":"340x432","pp_23361573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1933","hd_23361575_1920.jpg":"1920x1080","k_23361575_1280.jpg":"1280x1280","k_23361575_1024.jpg":"1024x1024","k_23361575_640.jpg":"640x640","k_23361575_480.jpg":"480x480","k_23361575_340.jpg":"340x340","k_23361575_220.jpg":"220x220","o_23361575_1280.jpg":"1280x1288","o_23361575_1024.jpg":"1024x1030","o_23361575_640.jpg":"640x644","o_23361575_480.jpg":"480x483","o_23361575_340.jpg":"340x342","o_23361575_220.jpg":"220x221","h_23361575_1280.jpg":"1280x854","h_23361575_1024.jpg":"1024x683","h_23361575_640.jpg":"640x427","h_23361575_480.jpg":"480x320","h_23361575_340.jpg":"340x227","h_23361575_220.jpg":"220x147","pp_23361575_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361575_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361575_640.jpg":"640x814","pp_23361575_480.jpg":"480x611","pp_23361575_340.jpg":"340x432","pp_23361575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_20325766_1920.jpg":"1920x1080","k_20325766_1280.jpg":"1280x1280","k_20325766_1024.jpg":"1024x1024","k_20325766_640.jpg":"640x640","k_20325766_480.jpg":"480x480","k_20325766_340.jpg":"340x340","k_20325766_220.jpg":"220x220","o_20325766_1280.jpg":"1280x784","o_20325766_1024.jpg":"1024x627","o_20325766_640.jpg":"640x392","o_20325766_480.jpg":"480x294","o_20325766_340.jpg":"340x208","o_20325766_220.jpg":"220x134","h_20325766_1280.jpg":"1280x854","h_20325766_1024.jpg":"1024x683","h_20325766_640.jpg":"640x427","h_20325766_480.jpg":"480x320","h_20325766_340.jpg":"340x227","h_20325766_220.jpg":"220x147","pp_20325766_1280.jpg":"1280x1628","pp_20325766_1024.jpg":"1024x1303","pp_20325766_640.jpg":"640x814","pp_20325766_480.jpg":"480x611","pp_20325766_340.jpg":"340x432","pp_20325766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1019","hd_18981116_1920.jpg":"1920x1080","k_18981116_1280.jpg":"1280x1280","k_18981116_1024.jpg":"1024x1024","k_18981116_640.jpg":"640x640","k_18981116_480.jpg":"480x480","k_18981116_340.jpg":"340x340","k_18981116_220.jpg":"220x220","o_18981116_1280.jpg":"1280x679","o_18981116_1024.jpg":"1024x543","o_18981116_640.jpg":"640x339","o_18981116_480.jpg":"480x254","o_18981116_340.jpg":"340x180","o_18981116_220.jpg":"220x116","h_18981116_1280.jpg":"1280x854","h_18981116_1024.jpg":"1024x683","h_18981116_640.jpg":"640x427","h_18981116_480.jpg":"480x320","h_18981116_340.jpg":"340x227","h_18981116_220.jpg":"220x147","pp_18981116_1280.jpg":"1280x1628","pp_18981116_1024.jpg":"1024x1303","pp_18981116_640.jpg":"640x814","pp_18981116_480.jpg":"480x611","pp_18981116_340.jpg":"340x432","pp_18981116_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15331757 Threads: 3 Questions: 3183652107 Slow queries: 7143967 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235651034 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/do-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami-1232192 [printLink] => /om/nautika/do-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami-1232192?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 411976 [name] => Lastovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lastovo [link] => /tag/lastovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693887 [name] => lastovski poklad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 11:25:10 [main_article_id] => 0 [alias] => lastovski-poklad [link] => /tag/lastovski-poklad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446356 [name] => lastovsko otočje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lastovsko-otocje [link] => /tag/lastovsko-otocje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do Lastova i natrag u sedam dana - čudesni pučinski otok okružen modrinom pruža raskoš u osami [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22356004.png [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Canva [mainImageDesc] =>

Južna strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22356004.png [title] =>

Južna strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku

Canva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361563.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361565.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361566.jpg [title] =>

Napušteni podmornički tunel u Kremenoj

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361567.jpg [title] =>

Grad Lastovo

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361568.jpg [title] =>

Lučica, lastovski dragulj

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361569.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361570.jpg [title] =>

Pasadur - vezovi s murinzima ispred hotela Solitudo

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361571.jpg [title] =>

Poklad - jedan od najatraktivnijih jadranskih karnevala

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361572.jpg [title] =>

Sidrište pod Saplunom

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361573.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23361575.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/20325766.jpg [title] =>

Hrid Bijelac na pola puta između Lastova i Sušca nudi spektakularne prizore

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/18981116.jpg [title] =>

Zaklopatica je prirodni fenomen

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otok Lastovo, s okolnim otočićima i morem koje ga okružuje (ukupno 195 km2), ima status zaštićenoga parka prirode, pa se boravak plaća, a može se unajmiti i vodič. Iako se s mora, s par milja udaljenosti, doima nepristupačnim i tajnovitim, Lastovo je lijep otok bogat iznenađenjima. Usamljenošću posred pučine privlači nautičare. I vi ćete lastovske doživljaje dugo pamtiti.

Za ovu plovidbu bit će važna uigrana i vješta posada. Ne treba od muhe praviti slona, rekli bi neki, ali ovdje na otvorenome u nuždi će ponekad dobro doći dva-tri dodatna para uvježbanih ruku pri radu s jedrima u uvjetima jačega vjetra i mora. Zato prije polaska dobro odvagnite s kim i na kakvom brodu ćete ploviti – Lastovo puno daje, ali i traži.

Prvi dan do Hvara

Početak plovidbe iz neke od marina u splitskom i trogirskom akvatoriju jednak je prethodnom poglavlju, plovidbi do Visa. Iako je za prvi dan bolje planirati nešto kraću etapu, zbog priprema oko preuzimanje broda, udaljenost do krajnjega cilja, Lastova, nalaže nam što dulje dnevne korake. Ako ipak zaplovite prekasno za ambicioznu etapu, uvijek možete za prvo noćenje zastati prije, na Braču ili Šolti, a manjak milja nadoknaditi sutra. Kako je već prethodno opisano, dolaskom pred grad Hvar možete birati između često pretrpane gradske luke ili marine, odnosno neke uvale, na Paklinskim otocima.

---

---

Kad se uz otočić Jerolim izvučete iz Paklinskog kanala, zakrenite udesno u SE kurs (oko 147). Do rta Proizd na ulazu u duboki zaljev Vele Luke udaljenost je 12,5 milja. Za jedrenje po maestralu bit će to idealan smjer, u pola krme. Računajte s postupnim pojačanjem maestrala. Prema poslijepodnevu on u Korčulanskom kanalu može postići lijepu snagu, pa kad zatreba smanjite jedrilje.

Između otočića Proizda i otoka Korčule (Privala) postoji morski prolaz dubok po sredini 3 metra, ali bolje je ovuda se ne provlačiti. Na N ulazu u prolaz dvije su neupadljive hridi (Izvanjski i Prvi), a i onih tri metra dubine naglo opada prema stranama prolaza – ostavite tu akrobaciju domaćim brodicama čiji vlasnici ove vode poznaju u dušu.

Pred Proizdom je posljednji trenutak za odluku: noćiti u Veloj Luci ili nastaviti na jug do rta Velo dance, te baciti sidro u dobro zaštićenoj uvali Tri luke (domaći je nazivaju Tri porta)? Procijenite na gornjem planu: udaljenost od rta Proizd do jedne i druge lokacije gotovo je jednaka, ali će sutra iz Tri porta Lastovo biti dobrih 6 milja bliže! To ne mora biti odlučujuća razlika – važnija je ona sadržajna, između živoga gradića punog turista i restorana, te tihe i razmjerno osamljene uvale.

Vela Luka

Rt Proizd valja obići na sigurnoj udaljenosti od pličina koje ga okružuju te skrenuti ulijevo prema Veloj Luci. Noću biste otočić Kamenjak s crvenim svjetlom ostavili lijevo, no danju se može proći i N od njega. Lijevo se otvara prostrano i razmjerno plitko (6 m) sidrište u uvali Gradina, tek djelomično zaštićeno od maestrala, ali odlično po buri i jugu. Ovdje nautičari rado noće na bovama ako u luci nema slobodnih mjesta ili ako žele izbjeći bučnu i prometnu gradsku luku. U tu svrhu mogu poslužiti također i uvale Stračinćica i Plitvine, obje su bolje po jačem maestralu.

Otok Ošjak može se obići s obje strane – N prolaz je obvezan za veće brodove, S prolaz je uži i traži oprez uz smanjenje brzine. U nastavku se ulaz u luku sužava na samo 250 metara. Na N strani ulaza (rt Sv. Nikola) crveni je stup sa svjetlom. Pred vama se otvara luka okružena naseljem. Desno je brodogradilište, uvučeno u duboku i usku uvalu, do njega je uzak i 150 metara dug mol za trajekte i putničke brodove. Južna lučka obala dobrim je dijelom plitka (dubine su ispod 2 m), pristati se može jedino na izbočeni dio rive E od zelenog lučkog svjetla i crpke za gorivo, ravno pred vama. Tu se nalaze murinzi te priključci za struju i vodu.

U usku uvalu Kale koja se proteže u N nastavku luke nemojte zalaziti – u njoj je zabranjeno sidrenje, a uz obale pretrpane domaćim brodicama nećete naći slobodan vez, uostalom, i tamo su dubine male (na svom kraju uvala Kale prelazi u crno ljekovito blato, tu je reumatsko lječilište Kalos, a zdravstvene blagodati toga blata poznavali su i stari Rimljani).

Vela Luka je kao moderno naselje nastala prije tristotinjak godina, i to kao luka znatno starijega, nekoliko kilometara udaljenoga Blata. Blatsko polje je poljoprovredno srce otoka, a samo je Blato početkom 20. stoljeća – prije pošasti filoksere i egzodusa stanovništva u Australiju i obje Amerike – imalo gotovo deset tisuća stanovnika i proizvodilo tisuću vagona vina za izvoz diljem Sredozemlja.

Vela Luka se ponosi svojom ribarskom, pomorskom i brodograđevnom tradicijom. Pojam korčulanska gradnja za pasare i gajete poznat je diljem Jadrana, a odnosi se upravo na velolučke majstore-kalafate. Ovdje su se zbog otvorenoga mora i jakih vjetrova odavna gradile ribarske brodice osobito dobrih maritimnih svojstava i čvrste građe. Brodogradilište u uvali Bobovišće desetljećima je poznato po dobrim ribarskim, putničkim, ratnim i policijskim brodovima, a izvanredno sigurni čamci za spašavanje proizvedeni u njemu nalaze se na mnogim brodovima i tankerima širom svijeta. U šetnji velolučkom rivom brzo ćete pronaći brojne odlične restorane, konobe i picerije.

Uvala Tri porta

Ako se umjesto Vele Luke odlučite za Tri luke, nastavit ćete od rta Proizd u kursu 160 prema rtu Velo dance, južnom rtu zaljeva Vela Luka, do kojega je 3,8 milja. Oprez: Velo dance treba obići na udaljenosti većoj od 400 metara! Ispred njega se, naime, u smjeru WNW nalazi opasna hrid Čančir, uz koju se dalje prema zapadu širi još i pojas pličine s grebenima. Treba reći da su Tri luke vrlo loš odabir ako je vrijeme od juga; južna strana Korčule posve je izložena jugu i u tom je slučaju jedini razuman izbor zaljev Vele Luke!

Nakon Velog danca valja nastaviti još oko milju i pol u smjeru SE do rta Ključ, iza kojega se otvara dubok zaljev nazvan, ne bez razloga, Tri luke – u dnu se dijeli na tri zrakasto položene uvale. Ovdje ste odlično zaštićeni od svih vjetrova, osim, rekosmo, od juga (iako otočići Trstenik te Mali i Veli Pržnjak donekle umanjuju utjecaj valova od juga). Po sredini bilo koje od ove tri uvale sidri se na dubinama od 6 do 8 metara, na pješčanom dnu koje dobro drži. Uokolo uvala su kuće i apartmani za odmor, najgušće raspoređene oko najistočnije uvale. Opskrbe nema, ali u srednjoj uvali je restoran-apartman Šaknjarat, gdje se možete najaviti za večeru.

Ujutro je do Veljeg laga, najboljeg sidrišta na Lastovu unutar kojega je luka Ubli, od Vele Luke 20, a od Tri luke 14 milja. Ukoso preko Lastovskog kanala pratit će vas – za tipična ljetnoga vremena – maestral idealan za jedrenje. Ipak, on zna biti prilično jak pa valja računati na pojačano bočno valjanje na dugim, ali oštrim valovima. Bura je u ovom kanalu slabija nego u sjevernijem Korčulanskom kanalu, iako će bliže Lastovu razvijati neugodne krmene valove. Jugo je ovdje vrlo jako. Valovi juga su dugi i visoki. Ako još ne pada kiša, sa SE obzora će se brzo približavati visoko razvijena, tamna oblačna fronta i pokisnut ćete uskoro. U Veljem ili Malom lagu bit ćete sigurni, ali za dan, dva ili tri, pri povratku s Lastova, može vas dočekati jaka bura.

Dva sigurna laga

Velje ili Malo lago nisu jedini mogući ciljevi današnje etape, ali su najlogičniji. Lastovo nudi još i Zaklopaticu i Skrivenu luku – o njima će biti riječi u nastavku, a za orijentaciju bacite pogled na stranicu 245. U Ublima je sjedište ustanove Park prirode Lastovsko otočje i iz oba Laga najlakše se zaputiti u daljnje istraživanje otoka.

Prilazeći E strani Lastova šumoviti otok Mrčara činit će se prividno dijelom samoga Lastova, iako ga od Prežbe (također otoka, ali mostom spojena s Lastovom) dijeli 150 metara širok i za navigaciju dovoljno dubok prolaz. Ipak, logičan smjer plovidbe vodi vas izvan Mrčare.

Hrid Pod Mrčaru koja leži 900 metara NW od Mrčare prepoznat ćete po stupu svjetla na vrhu (B Bl(2) 62 9M). Ostavite je 300 metara po lijevom boku, jer je oko nje plitko. Južno od Mrčare zakrenite ulijevo i kad prođete između Vlašnika i Bratina otvara se ulaz u Velje lago, milju dug, izvanredno zaštićen zaljev s više sidrišta i privezišta.

Do Malog laga bi iz našega smjera bilo nešto bliže, ali ono je uže i pruža manji izbor sidrišta. Prednost Maloga nad Veljim lagom pokazat će se ako sutra odlučite zaploviti do uvale Zaklopatice, ona će iz Maloga biti dobre 4 milje bliža. Uostalom, tu je i treća mogućnost: usmjeriti pramac već danas ravno u Zaklopaticu i vezati se ispred jednoga od tamošnjih (među nautičarima omiljenih) restorana.

No, sve će to ovisiti o temeljnoj odluci kako ćete i kojim redoslijedom upoznavati Lastovo. U nastavku je kratak pregled najvažnijih zanimljivosti koje vam ovaj lijepi otok nudi – u samo dva dana koji vam stoje na raspolaganju ako ste došli jedrilicom, jer se treba i vratiti. Drugačije je ako stižete brzom motornom jahtom, tada se dolazak do Lastova i povratak mogu sažeti u ukupno dva dana, no ovaj je opis namijenjen prije svega onima koji jedre.

Carski otok Lastovo

Najprije malo povijesti otoka. Stari su mu Rimljani nadjenuli ime Augusta insula, Carski otok. Nije zabilježeno je li ga doista pohodio neki rimski car, no Lastovo je starije i od rimskoga doba; prvi ovdašnji stanovnici bili su Iliri koji su ga nazivali Ladest, da bi ga grčki povjesničar Theopompus u 4. stoljeću pr. K. spominjao imenom Ladeston. Nakon katkotrajne vladavine Bizanta na nj su se doselili Hrvati. Kobne 998. godine venecijanski dužd Pietro Orseolo II. u svom je pohodu niz Jadran posve razorio tadašnje glavno otočno naselje. Nakon toga su stanovnici odlučili izgraditi novo na unutrašnjoj strani brdske kose, nevidljivo s mora i bolje zaštićeno od neprijateljskih napada, pa je današnji grad Lastovo posve okrenut od mora.

Godine 1252. stanovnici Lastova dobrovoljno su se pridružili Dubrovačkoj Republici koja je obećala poštovati unutarnju autonomiju otoka, što je upisano i u Statut Dubrovačke Republike iz 1272. godine. Godine 1310. Lastovo je dobilo svoj prvi pisani propis, Lastovski statut, koji ima sve osobine zakona. Po njemu otokom upravlja Vijeće od 20 članova koji tu dužnost obnašaju od izbora pa sve do smrti.

Kada je Napoleonova vojska 1806. osvojila Dubrovnik, Lastovo je moralo još proći kroz turbulentno 19. stoljeće obilježeno žestokim borbama za prevlast nad Jadranom, što se nastavilo i u 20. stoljeću, otok je od 1920. do 1945. bio u sastavu Italije. Sreća nije stigla ni nakon toga; sve do raspada Jugoslavije Lastovo je, poput Visa, bilo vojna zona, a o turizmu i napretku moglo se samo sanjati. Tragovi toga vide se i danas – posvuda ćete naći ostatke vojnih utvrda, u uvalama su brojni tuneli za podmornice i ratne brodove.

Talijanska riječ lago u lastovskom dijalektu označava jezero. Doista, pod zaštitom otoka Prežbe kriju se dva jezera, duboki zaljevi. Kad im se zavučete do dna, ulaze i ne vidite. Idealna su to zakloništa ovdje nasred Jadrana, pa nije čudno da se od proljeća do jeseni u njima mogu zateći brojne jahte. Malo lago je sjeverno od mosta kod naselja Pasadur, Velje je južno.

Most je od Prežbe formalno načinio poluotok i pod njim se mogu provući samo najmanje barke; dubina mora ispod mosta je jedva metar, visina mosta nad morem je oko 2 metra. U cijeloj duljini uskoga i 250 m dugog morskog prolaza između dva Laga struje znaju biti jake, do 3 čvora.

Sigurnost Jurjeve luke

Neposredno do mosta, u Veljem lagu, zidana je obala ispred hotela Solitudo. Ovdje se jahte mogu vezati na tridesetak muringa. Oprez: dubine su neposredno pod obalom male, kreću se između 2 m (bliže SE kraju rive) i svega oko 1,5 m! Svi vezovi opremljeni su strujom i vodom.

Velje lago pruža više mogućnosti za privez i sidrenje od Maloga. Dok se bura i jugo posred Veljega dosta osjećaju, u uvalama Jurjeva luka i Kremena zaštita je potpuna. Osobito je sigurna Jurjeva luka u kojoj je uvijek i najviše plovila. Sidri se po sredini na dubini oko 8 m, dno dobro drži. U N kutu uvale nalazi se 30 m dug mol, na vrhu je dubina 5 m, ali od polovine mola prema obali naglo pada; osobito je plitko sa W strane mola. Bliže uskom ulazu u uvalu još su dva nekoć vojna pristaništa. Uz ono na N strani uvale dubine su oko 4 m, uz 30-ak m dugu zidanu obalu na S strani oko 3 m. Iz Jurjeve luke vodi cesta preko mosta Pasadur do Ubla i dalje po otoku.

Nešto južnije od Jurjeve luke, također na Prežbi, uvala je Kremena. Unatoč kamenom nazivu okružena je gustom mediteranskom šumom iz koje se cijeli dan širi neumorno glasanje cikada. I u Kremenoj se dobro sidri na muljevitu dnu, ali nešto je otvorenija na buru i jugo. U dnu uvale je tunel za podmornice, danas napušten, na čijem je ulazu prokop sa zidanim obalama uz koje se mogu bočno vezati dva plovila duljine oko 15 m. Ovo je možda najzanimljivije sidrište u Veljem lagu – ako uvala nije prepunjena usidrenim plovilima, što je česta ljetna slika.

U južnom kutu Veljeg laga su Ubli, malo naselje i trajektna luka. Uvala Ubli je vrlo uska pa za uplovljavanja budite pažljivi, osobito prilikom pristajanja u samoj luci. Prvi dio 300 metara dugačke E obale, sve do prijeloma, trajektno je pristanište i tu ne možete pristati. I u nastavku su vezovi duž rive često popunjeni većim turističkim i izletničkim plovilima. Jahte se mogu vezati bliže dnu uvale, tamo gdje dubine padaju na oko 3,5 do 5 metara.

Čak ako ovdje možda ne kanite noćiti, postoji jak razlog za dolazak: crpka za gorivo. Smještena je posve u dnu luke. Neposredno pod njezinom obalom dubina je ispod 2 metra, ali brzo raste prema 3 metra. Crpka u sezoni radi od 6 do 22 sata, od jeseni do proljeća radnim danima i subotom 7-12 i 17-20 sati, nedjeljom i blagdanom samo od 7 do 12 sati.

U uvali Ubli dobro ste zaštićeni od maestrala, no dio Veljeg laga neposredno pred njom je izložen maestralu koji se zavlači u Lago preko rta Cuf. Bura je u Ublima najopasnija, uzduž prostranoga zaljeva mogu se stvoriti neugodni valovi. Suprotno tome, ako puše jugo, Ubli su dobar izbor.

Malo lago

Sjeverno od prolaza Pasadur je Malo lago. U nj se, dakle, uplovljava sa sjevera, te je time najbliže zaklonište ako se Lastovu približavate od preko Korčulanskog kanala. Za razliku od Veljega, Malo je lago gotovo potpuno izloženo buri, kao uostalom i čitava N strana Lastova. U nuždi bi se pred burom moglo skloniti jedino pod rtom Lenga, u krajnjem unutrašnjem dijelu Maloga laga. Ovo posljednje sidrište ujedno je najbliže hotelu i cesti koja vodi do Ubla. Na samom prilazu mostu Pasadur, stotinjak metara sjeverno od njega, na lastovskoj se strani nekoliko jahta može vezati pramcem prema obali i sidrenjem po krmi; tik pod obalom je plitko pa zbog čuvanja kormila nije uputno prići krmom.

Važno je naglasiti da prilazeći Malom lagu treba dobro paziti na otočiće Veli i Mali Maslovnjak te hridi Hljeb i Karlovića tovari. Najbolje je uploviti između Velog Maslovnjaka po desnom boku te rtova Žrvanj i Prehodišće po lijevom boku. Ako nema opasnosti ni od bure ni od juga, sidriti se može već pri ulazu, u uvali Borova ili pod rtom Prehodišće, ispred istoimenog malog naselja od nekoliko kuća.

Ranije je spomenuto da ste u dolasku do Lastova mogli odabrati i Zaklopaticu kao prvu lastovsku destinaciju, nije nezanimljiva ni Mrčara, no Velje ili Malo lago ipak su najlogičnije točke za ulazak u lastovsku priču, osobito Velje. Odavde će se nuditi najveći izbor mogućnosti za nastavak upoznavanja ovog prelijepog otoka. Zato smo u opisu trećega dana i krenuli od dva Laga.

---

---

U svemu se opet javlja problem realnog manjka slobodnog vremena – Lastovo doista zaslužuje više od dva dana. A vi ih jednostavno nemate. Sutra će već trebati zaploviti natrag, prema luci polaska. Morat ćete, dakle, izabrati najbolje od mogućeg. Slijedi opis nekoliko najljepših lastovskih lokacija: Zaklopatice, Svetog Mihovila, Lučice, Skrivene luke, konačno i Lastovnjaka, ispruženih istočno od Lastova s romantičnim sidrištem uz Saplun. K tome još i zelene unutrašnjosti otoka s čudesnim mjestom Lastovom. Što god od toga posjetite, ne možete pogriješiti.

Tri u jednom - Zaklopatica

Ime je to uvale, naselja i otočića, a svi zajedno tvore jedinstvenu cjelinu. Nema na Jadranu slične uvale, gotovo posve zaklopljene otočićem; no zanimljivo je da u Jonskom moru postoji replika Zaklopatice: naselje Gaios na otoku Paxos također je posve skriveno iza manjeg otočića koji, poput Zaklopatice, ostavlja tek dva uska prolaza do lučice od kojih je samo jedan pogodan za plovidbu. Ljepota Zaklopatice je poznata mnogim nautičarima. Osobito je postala cijenjeno odredište otkad u njoj rade vrlo dobri nautički restorani s vezovima opremljenim murinzima, strujom i vodom. Konoba Triton obitelji Jurica prva se nadaleko pročula po odličnoj hrani. Danas su tu još četiri izvrsne konobe. Neposredno ispod većine njih po desetak je vezova i svi se u sezoni brzo popune. Ako namjeravate ovdje noćiti, uputno je unaprijed se najaviti – pod uvjetom da tu kanite i večerati; na južnom Jadranu još uvijek je čest slučaj da vlasnici restorana imaju svoje vezove uz koje ide i obveza da kod njih potrošite novac za stolom.

---

image

Zaklopatica je prirodni fenomen

Duje Klarić/Cropix
---

U Zaklopaticu se ne može istočnim prolazom, u njemu je dubina po sredini samo 1,4 m, a s obje strane se pružaju hridinaste pličine. Zapadni ulaz širok je oko 70 m s dubinom nešto iznad 7 m. Po uplovljavanju otvara se pogled na prilično široku uvalu s tri strane obrubljenu kućama. Uzduž W i SW strane su zidane obale uz koje se može vezati (sidro i konop), ali tu su već mnoge lokalne brodice pa vjerojatno nema mjesta. Prema SW kutu uvale dubine se naglo smanjuju na ispod pola metra. Obala pod E i SE stranama uvale hridinasta je. Sidriti se može po sredini uvale ili pod otočićem. Zaklopatica je prilično dobro zaklonište ako ne puše (i ne očekuje se) bura ili tramontana iz NW-NE. Ako krene bura, najbolje je napustiti muringe pod restoranima i prijeći na sidro pod najviši dio otočića; u uvali će se brzo stvoriti neugodna bibavica, a kroz oko otočića vjetar i valovi ulaze u Zaklopaticu ravno prema restoranskim vezovima koji su tada nesigurni.

Sveti Mihovil i Lučica

Milju E od Zaklopatice lučica je Sv. Mihovil. Ime joj je dala barokna crkvica toga sveca, čije ruševine još stoje kod korijena mola. Luka je nastala nasipanom prevlakom do poveće hridi. Na pristanišnom platou još je jedna ruševina, nekadašnja uljara, spomen na zlatno doba lastovskog maslinarstva. Na vrhu rive crveni je stup sa svjetlom (C Bl 3s 2M). Od njega do prijeloma obalne crte dubine su iznad 3 m (taj dio ljeti često zauzmu veći izletnički brodovi), potom naglo padaju; unutrašnji dio luke je plitak. Luka je izložena NW vjetrovima (maestralu i tramontani), a zaštićena od juga, a bura je u njoj opasna jer tada valovi zakreću u nju i pretvaraju je u zamku bez izlaza. Sidrenje nije preporučljivo, jer je dno posvuda kameno. More u Sv. Mihovilu je predivne tamnozelene boje, no boraviti ovdje dulje od nekoliko sati nikako nije uputno zbog mogućih promjena vremena. Uska i vrlo strma cesta duga oko kilometar vodi u samo središte otočnoga glavnoga grada Lastova.

Tristotinjak metara E od Sv. Mihovila u maloj se uvali stisla Lučica, najljepše otočno ribarsko naselje, skladno i očuvano od sveopće moderne gradnje. Nažalost, posve je otvoreno na buru. Ipak, ako se uspinjete cestom prema Lastovu, Lučicu ćete ugledati odozgo. Nezaboravan pogled!

Skrivena luka

Iz Veljeg laga prema južnoj strani Lastova valja najprije široko zaobići rt Cuf (uz njega se širi pličina), pa zaploviti na SE prema rtu Veljeg mora – njegovo ime jasno govori da izlazimo na otvoreno, gdje su vjetrovi jedini gospodari. Nakon toga rta otok se odjednom iz šumovita raja preobražava u goletnu pustinju. Nekoliko katastrofalnih požara opustošilo je ovaj dio Lastova i čine se napori na ponovnom pošumljavanju. Pogled se otvara ka rtu Struga, na čijem se stotinu metara visokom vrhu uzdiže jedan od najljepših jadranskih svjetionika, čije snažno svjetlo (B Bl 10s 27M) za vedrih noći dopire do talijanske obale.

---

image

Južna strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku

Canva
---

Od rta Veljeg mora prema Skrivenoj luci najbolje je držati se ravne crte, jer bliže obali ima nekoliko usamljenih pličina (jedna ima samo 2 m) i hridi (osobito pripazite na hrid imena Uska, pola milje prije Skrivene luke). U Skrivenu se luku ulazi kroz 170 metara širok prolaz uz rt Stražica (na njemu je crveni stup sa svjetlom). Dubina po sredini prolaza je 6,3 m.

Ubrzo se ukazuje prostran zaljev nalik na ovalno jezero dugačko 800 i široko 500 metara. Dojam ne vara: ovdje ste doista zaštićeni od svih vjetrova, pa nije čudo da je Skrivena luka ponekad prava luka spasa. Ipak, recimo odmah: neka vam ta zaštićenost ne otupi i ne uspava razuman oprez. U slučaju izravnog naleta ljetne termičke nevere, ovdje ćete biti kao u stupici; ništa se strašno ne mora dogoditi, ali trebat će što prije prijeći pod zavjetrinsku obalu zaljeva i pojačati sidrenje. Nadalje, zna se dogoditi da prilikom prolaska neke nevere miljama sjevernije odjednom s otočnih kosa zapuše vrlo jaka tramontana ili bura, (iz NW do N), što može loše završiti ako niste dobro usidreni ili vezani.

U Skrivenoj luci, koju otočno stanovništvo radije naziva Porto rosso (Crvena luka) ili u dijalektu Portorus, može se posvuda sidriti. Muljevito dno dobro drži. Valja pripaziti na plići, sjeverni dio zaljeva, po sredini dubina je do 15 m. Nautičari ipak radije pristaju uz gatove dvaju restorana, Porto Rossa i Porata 1. Oba nude muringe, struju i vodu te sanitarne prostorije. Prvi se diči epitetom nautičkog centra i, čini se, omiljeniji je kod posjetitelja – možda uskoro preraste u pravu marinu.

Čudesni grad Lastovo

Mnogo je razloga da posjetite unutrašnjost otoka. Lastovo je, osim spaljene južne obale, predivno zeleno, s gustim šumama između kojih su se stisnula mala polja, sva dobro obrađena.

---

image

Pasadur - vezovi s murinzima ispred hotela Solitudo

---

Najljepše je obići otok biciklom (u Ublima ili Pasaduru mogu se unajmiti). Ipak, glavno otočno mjesto, Lastovo, najčešća je meta izletnika. Do njega se može doći cestom iz Ubla (oko 9 km) ili pješice usponom iz lučice Sv. Mihovil. Stari je to srednjovjekovni grad s dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. Nekoć je u njemu živjelo mnogo više ljudi nego danas. Zbog ekonomskih kriza i propasti vinogradarstva početkom 20. stoljeća mnogi su Lastovljani otišli u svijet trbuhom za kruhom, do Australije i obiju Amerika. Tako je danas na cijelom otoku nešto više od 800 stanovnika, od toga samo oko 400 u samome mjestu Lastovu - zato su mnoge kuće prazne, a škure na prozorima zatvorene. Ipak, za većinu takvih brine se netko izdaleka, šaljući novac za održavanje.

Neke od prekrasnih kuća građene su još u 15. i 16. stoljeću. Krase ih bogato ukrašeni fumari (dimnjaci) neobična izgleda (Lastovljani su se nadmetali tko će sagraditi najljepši i najoriginalniji fumar!) i osobiti kameni sulari (balkoni) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade koje obavijaju staru jezgru, te lastovski dimnjaci daju osobit mediteranski ugođaj, iako Lastovo, rekosmo, nije smješteno uz more. Kneževa palača (Palac) je jedna od najljepših kuća, nju svakako vrijedi pogledati. Posvuda u gradiću i podno njega lijepe su i vrijedne stare crkve.

---

image

Poklad - jedan od najatraktivnijih jadranskih karnevala

---

Svakog se ljeta na Lastovu održavaju dva festivala. Festival novih skladbi u zadnjem je tjednu srpnja, koji uz glazbu promovira običaje i autohtone proizvode otoka, te Festival alternativne urbane glazbe u zadnjem tjednu kolovoza, koji okuplja glazbenike iz cijeloga svijeta. Posebna vrijednost Lastova je Poklad, stari karnevalski običaj koji je ovdje sačuvan u svom izvornom obliku. Sve se odvija po stoljećima starom ritualu u spomen na događaj iz 1483. godine, kada su Katalani (zajedničko ime za Katalonce, Sicilijance i druge plaćenike) naumili opljačkati i pokoriti Lastovo. Predaja kaže da su nakon propalog pokušaja orobljavanja Korčule na Lastovo poslali glasnika koji je mještane pozvao na predaju. No, glasnik je bio uhićen, a oluja uništila neprijateljsko brodovlje. U spomen na taj događaj svake se godine na Pokladni utorak spaljuje slamnati lutak, te se uz klicanje mnoštva na nekoliko stotina metara dugoj žici spušta s vrha mjesta u dolinu.

Zelenoplava laguna

Ako uspijete napraviti puni krug oko otoka, svakako će biti vrijedno zastati na jednom od najljepših sidrišta ovoga dijela Jadrana: uz otočić Saplun u Lastovnjacima. Između Sapluna, Malog i Velog Arženjaka kristalno je bistra, zelenoplava laguna. Kupanje u njoj je pravi užitak. Ipak, ne zaboravite da ste ovdje posve izloženi; uostalom, do Sapluna nije ni uputno krenuti za bilo kojeg jačeg vjetra, osobito za bure ili juga.

---

image

Sidrište pod Saplunom

---

Vrijeme je za povratak, za koji imate tri dana do luke polaska: u prvom koraku čeka vas velik skok (32 do 40 milja, ovisno krećete li iz Laga ili Skrivene luke) sve do Rukavca ili Budikovaca na Visu, možda čak do luke Vis. Odande se šestoga dana možete približiti kopnu etapom do neke od lučica Brača, Hvara ili Šolte, kako bi zadnjega dana preostala manja udaljenost do cilja. Jednostavniji i kraći povratak bit će putem kojim ste stigli do Lastova; možete za noćenje birati mjesta koja ste u dolasku preskakali, na primjer Tri luke, ako ste bili u Veloj Luci, Paklinske otoke ako ste noćili u Hvaru.

---

image

Grad Lastovo

---

 

Tragovi u špiljama

Osnovan 2006. godine, park prirode obuhvaća 44 otoka, otočića i hridi i proteže se, uključujući udaljeni Sušac, čitavih 46 milja. Za sidrenje i privez u vodama parka prirode platit ćete neveliku naknadu kojom ćete pripomoći održavanje i napredak ovog lijepog otočja.

Puno je razloga zbog kojih je Lastovo s okolnim otocima i podmorjem zaslužilo zaštitu. U kraškim njedrima otoka mnogo je špilja u kojima su očuvani tragovi davnih ljudskih nastamba.

Najpoznatija je Rača špilja u jugoistočnom dijelu otoka, koja je zasebno zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode i arheološko nalazište. Zajedno sa susjednim otočićima Lastovo je jedno od najbogatijih i najbolje očuvanih botaničkih područja na Sredozemlju.

Tome pogoduje pučinska osama, ali i obilje sunčeve svijetlosti i noćne vlage. Tu uspijeva više od 800 biljnih vrsta, od kojih dio drugdje iščezlih.

Otočje je važno za mnoge ptice selice koje se ovdje odmaraju, a na otočnim skupinama Lastovnjaci i Vrhovnjaci živi oko 70 posto hrvatske populacije sredozemnoga galeba ugroženog na globalnoj razini.

Sve koji vole šetnje prirodom i biciklističke ture radovat će da na otočju nema otrovnih zmija.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Canva Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix
Canva

Južna strana Lastova: rt Struga i ulaz u Skrivenu luku




Napušteni podmornički tunel u Kremenoj


Grad Lastovo


Lučica, lastovski dragulj



Pasadur - vezovi s murinzima ispred hotela Solitudo


Poklad - jedan od najatraktivnijih jadranskih karnevala


Sidrište pod Saplunom



Božidar Vukičević/Cropix

Hrid Bijelac na pola puta između Lastova i Sušca nudi spektakularne prizore

Duje Klarić/Cropix

Zaklopatica je prirodni fenomen

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/do-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami-1232192 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a8157204a1cad070a38f6f8eb81607a30485406 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+Lastova+i+natrag+u+sedam+dana+-+%C4%8Dudesni+pu%C4%8Dinski+otok+okru%C5%BEen+modrinom+pru%C5%BEa+rasko%C5%A1+u+osami&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdo-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami-1232192 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdo-lastova-i-natrag-u-sedam-dana-cudesni-pucinski-otok-okruzen-modrinom-pruza-raskos-u-osami-1232192 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteDo Lastova i natrag u sedam dana - čudesni pučinski otok okružen modrinom pruža raskoš u osami

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA "NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE"
13. listopada 2022. - 15:46

Otok Lastovo, s okolnim otočićima i morem koje ga okružuje (ukupno 195 km2), ima status zaštićenoga parka prirode, pa se boravak plaća, a može se unajmiti i vodič. Iako se s mora, s par milja udaljenosti, doima nepristupačnim i tajnovitim, Lastovo je lijep otok bogat iznenađenjima. Usamljenošću posred pučine privlači nautičare. I vi ćete lastovske doživljaje dugo pamtiti.

Za ovu plovidbu bit će važna uigrana i vješta posada. Ne treba od muhe praviti slona, rekli bi neki, ali ovdje na otvorenome u nuždi će ponekad dobro doći dva-tri dodatna para uvježbanih ruku pri radu s jedrima u uvjetima jačega vjetra i mora. Zato prije polaska dobro odvagnite s kim i na kakvom brodu ćete ploviti – Lastovo puno daje, ali i traži.

Prvi dan do Hvara

Početak plovidbe iz neke od ...

16. svibanj 2024 22:00