StoryEditorOCM

SEAGORješenje za slučaj ‘čovjek u moru‘: ovo je maleno jedro za spašavanje, evo kako funkcionira

Piše Promo
12. ožujka 2024. - 10:39

Situacija čovjek u moru jedna je od najizazovnijih za posadu broda i najopasnijih za onoga tko je u more nezgodom dospio. Potrebno je reagirati trenutno, što prije locirati unesrećenog i izvući ga na plovilo. Čak i ako se uspije brzo pronaći člana posade u moru, ponekad ga je teško izvući na brod, jer može biti preslab da se sam popne ili se onesvijestiti.

Naprava Seago u obliku maloga jedra tada može biti dragocjen pomoćnik i postati dizalica. Jedro je potrebno širim dijelom pričvrstiti na četiri jaka hvatišta na brodu, na primjer na ogradu, a njegov vršni dio predviđen za izvlačenje spoji se konopom za pogodan povišeni koloturnik na brodu. Nakon toga spasilačko jedro spusti se u more da osoba koja je pala preko palube može uplivati u stvorenu dizalicu, odnosno netko od posade može ga uvući u nju ako je bez svijesti.

Povlačenjem konopa unesrećeni se potom podiže na razinu palube i gdje ga je moguće sigurno prihvatiti. Jedro za spašavanje također ima integrirane stepenice, tako da se osoba može sama popeti na brod ako je za to sposobna. Za bolju vidljivost noću, opremljeno je i reflektirajućim trakama. Ova korisna naprava za spašavanje u internetskim nautičkim trgovinama može se kupiti za oko 250 eura. M.Š.

26. travanj 2024 22:42