StoryEditor
ŽivotDOSTA JE BILO

I vama kronično nedostaje prostora u kuhinji? Daska preko sudopera i red ‘kukica‘ mogu učiniti čudo, poslušajte 14 savjeta kako izbaciti nered i guštati u kuhanju

Piše Matea Roglić
23. veljače 2021. - 14:14
I šalice mogu visjeti ispod elemenata ili polica i tako se može uštedjeti mjesto u ormariću

Ako vam se čini da nikad nemate dovoljno prostora za pohranu, unatoč brojnim ladicama i ormarićima, to je zbog načina na koji spremate stvari. Sav skladišni prostor na svijetu neće vam pomoći ako su predmeti u njemu potpuno neorganizirani.

Zato toplo savjetujemo da, jednom za svagda, primijenite ove pametne i jednostavne ideje. Pomoći će vam da maksimalno iskoristite svaki kutak, pa čak i da stvorite više prostora.

Isprobajte ove "trikove" kako biste riješili nered i kako bi vaša kuhinja bila funkcionalnija i manje kaotična.

1. Bacite nepotrebno

Često se zna dogoditi da ne vodimo računa i da nam u kuhinji stoje namirnice, čiji je rok prošao još oko Božića. Prvo i osnovno pravilo: izbacite sve čemu je već prošao rok trajanja, sve što je prljavo ili ustajalo. Dobro očistite hladnjak i ormare (uključujući onaj ispod sudopera).

2. Sve u svoj pretinac

Ako već odvajate vilice, noževe i žlice, pa zašto ne biste i posuđe za kuhanje? Spremite žlice, lopatice i metlice u zasebne posude kako nikada ne biste morali kopati po priboru da biste pronašli pravi. Nema gorega nego kad je nered u ladicama, pa vađenje pribora postane muka.

3. Instalirajte kuke za vješanje šalica

Šalice su ključne za jutarnju kavu ili čaj, ali zauzimaju prostor na policama. Očito rješenje je instalirati kuke ispod police ili ormarića i objesiti šalice. Može biti i efektno i praktično, zar ne?

image
Vertikalno slaganje korisno je u malim prostorima


4. Nabavite veliku dasku za rezanje

Nabavite dasku za rezanje koja je dovoljno velika da stane preko sudopera kako biste stvorili dodatni prostor za sjeckanje. To vam može učiniti svaki drvodjelac, ako već ne uspijete pronaći dovoljno veliku u dućanu. Pokazat će se vrlo korisnom, pogotovo u malim kuhinjskim prostorima.

image
Ako s dovoljno velikom daskom za rezanje poklopite sudoper, dobili ste dodatnu radnu površinu


5. Sakupljanje rasutih predmeta

Organizirajte se s plastičnim kantama ili velikim staklenim posudama. Stavite rasute predmete u spremnike kako bi sastojci bili uredni i vidljivi te kako bi vaš prostor izgledao ljepše i atraktivnije. To može biti i simpatično, a posuda danas ima već u svakoj boljoj samoposluzi.

6. Police na stranici hladnjaka

Često u kuhinjama imamo slobodnu stranicu hladnjaka koja je poluneiskorištena. Postavite na tu stranicu malu policu, ima ih na tržištu s već ugrađenim magnetom ili ljepljivom trakom.

7. Instalirajte stalak za posude

Iskoristite vertikalni prostor dodavanjem stalka za lonce, kako biste se riješili svih onih tava koje držite u pećnici, ili vam smetaju u ormarićima. Ako imate niske stropove, razmislite o tome da ga instalirate preko sudopera.

image
Povješajte tave ako nemate dovoljno mjesta u ormarićima


8. Dodajte razdjelnike za poklopce, lim za pečenje, tave...

Ako vas uvijek dočeka glasno zvecanje ili lavina poklopaca kad god otvorite vrata ormarića, vrijeme je da organizirate lonce i tave.

Ugradite nekoliko razdjelnika i složite lonce i poklopce unutar ormarića. Limove i tave možete organizirati i postavljanjem razdjelnika okomito na policu.

9. Nabavite stalak za začine

Oni su korisni, smjestite ih blizu štednjaka, a mogu se poslagati i u plitku ladicu.

image
Teglice za pohranu mogu ukrasiti svaku kuhinju, a pridonose boljoj organizaciji


10. Iskoristite i vrata kuhinjskih ormarića

Možda u kuhinjskim elementima ima dovoljno prostora i za vješanje pribora za posluživanje. Velike, žlice, lopatice... uvijek zauzimaju puno prostora, a spremljeni i obješeni na vratima ormarića neće skupljati prašinu i masnoću od kuhanja.

11. Dodajte police s kotačićima

Loša strana dubokih ormara je što se morate popeti na stolac kako biste iz stražnjeg dijela dobili ono što vam treba. Postavite police s kotačićima s niskim stranama kako bi predmeti bili lako dostupni.

12. Košaru s voćem objesite na strop

U tom slučaju košara može imati više "katova" i biti vrlo praktična, osim u slučaju kad su vam stropovi previsoki. "Trokatna" košara s voćem koja visi sa stropa ostavlja dragocjeni prostor ispod. Osim toga,na taj način voće ima više blagodati od cirkulacije zraka.

13. Obložite svoje police

Ideje za organizaciju kuhinje ne sastoje se samo u stvaranju više prostora za pohranu. Također morate razmotriti kako učiniti prostor lakim za održavanje.

Obložite police jer, osim što će ih obloge zaštititi, one mogu i uljepšati prostor. Obloge mogu biti samoljepive ili ne, a boja i dezena ima bezbroj.

14. Odredite mjesto za sve, uključujući vaše prazne torbe

Torbe se mogu nakupljati u raznim ladicama i ormarima. Odredite kantu ili spremnik samo za vreće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 14:32