Overlay
‘Plant parenting‘

Zašto su svi poludjeli za biljkama? Mnogi su postali ‘roditelji‘ zelenim ljepoticama, a njihove objave prate milijuni

Foto Shutterstock
3. srpnja 2020. - 14:48

Služe li vam biljke u kući kao puki ukras ili ih smatrate svojim sustanarima, živim ljubimcima? Zanimljivo je koliko odnos sa zelenilom ide u krajnosti, znamo iz iskustva, od onih koji se prema svojim lončaricama odnose kao prema predmetima do onih kojima dan ne prođe bez da su makar obrisali prašinu s njih.

No priznat će i jedni i drugi kako biljke obogaćuju prostor na jedan zaista poseban način. Čine dom, radno okruženje i život ugodnijim i ljepšim, što dakako nije njihova svrha, ali ih zbog toga utoliko više volimo i cijenimo. U doba kada svijetom još uvijek divlja epidemija koronavirusa, predstavljaju oazu. Doslovce.

Jer povući se u vlastiti vrt, sjesti nakon napornog dana na balkon obogaćen zelenilom tijekom epidemije poprima jedno sasvim novo značenje. Ni ne čudi stoga što se najnoviji hit na društvenim mrežama bazira upravo na tom osjećaju.

"Plantparents" ili, prevedeno, "roditelji biljaka" dijele objave svojih ljubimaca, a pregledi se iz sata u sat množe. Ima nešto terapeutski i sigurno u njihovu uzgajanju, tvrde oni koji su u potpunosti zagazili u ovaj trend, a umjetno bilje koje služi kao ukras ostavili za neka užurbanija vremena.

image
Privatni album

Ono provedeno kod kuće obilježeno je posebnom njegom, brigom i učenjem o živim biljkama. Koje svojim razvijanjem i pupanjem simbolički otvaraju prostor za nadu i optimizam. Dok pratimo vijesti o broju oboljelih, baš kad smo se konačno opustili, dok otkazujemo planove za ljetovanje i pratimo stanje s granicama te uvođenjem mjera, posebno je važno imati svoj kutak mira, prostor u kojemu se možemo opustiti i zaboraviti na sve brige. 

Mirisati malo plodove vlastitih ruku, promatrati živo zelenilo. 

Na TikToku objave je pregledalo 288 milijuna ljudi, plant parenting i na ostalim platformama zauzima veliku većinu posljednjih objava. Pojam obuhvaća i mnogo širu sliku, radi se o čitavom jednom pokretu milenijalaca koji, kako piše Forbes, odgađaju roditeljstvo do kasnih 30-ih godina, a mnogi žive u urbanim centrima sami. Briga o biljkama postaje tako više od preokupacije i uživanja u ljepoti prirode, postaje smisao tijekom lockdowna.

Kao i nada da neće dugo potrajati. Dok svijet čeka rasplet pandemije, ovaj novi hobi i više je od toga.

16. travanj 2024 12:16