StoryEditorOCM
HranaRAVNO OD MAJSTORA

Dobili smo recept za slavne samoborske kremšnite, Marjan Žganjer: Tajna je u miješanju, važno je tuče li se bjelanjak prejako i jesu li jaja hladna

5. veljače 2021. - 14:57

Kremšnita ili po južnjačku "krempita" službeno je postala zaštićeno, nematerijalno kulturno dobro, ali samo ona samoborska i samo u dvije tamošnje radnje: u slastičarni "U prolazu" i kavani "Livadić".

Kolač od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata je pod raznim nazivima u srednjevropskim zemljama - njemački su "cremeschnitte" - kao i po Mediteranu, ali u Hrvatskoj je najpopularnija upravo u Samoboru.

Njihov slastičar Đuro Lukačić, koji je živio od 1909. do 1996., istražio je recepte poznatih zagrebačkih slastičara i 1926. osmislio svoj recept za slastičarnu na samoborskom trgu, koju je vodio njegov brat Marko.

Samoborci su počeli nedjeljom nakon ručka dolaziti na kremšnite, pa su ih otkrili zagrebački izletnici i planinari i – legenda je stvorena.

Moram...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 12:24