StoryEditorOCM

Prvi susret obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije

Piše PSD.
22. rujna 2014. - 16:20
3a87681a8365cb10ceb54d7831ccad1f_XL

U organizaciji Marijanskog svetišta i duhovnog centra Vepric te Obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, u nedjelju 21. rujna, u Vepricu je održan prvi susret obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Cilj susreta bio je da obitelji u zajedničkoj molitvi, slavlju euharistije, predavanjima i razgovorima, razmjeni iskustava i druženju ojačaju svoju vjeru, međusobnu ljubav i obiteljsko zajedništvo kako bi mogle izdržati pod svagdašnjim teretima i izazovima.

Susret, na koji se okupilo preko 250 članova obitelji, započeo je molitvom krunice i euharistijskim slavljem koje je predvodio upravitelj Svetišta don Mijo Šurlin. U homiliji, don Šurlin je govorio o ljepoti i teškoćama življenja kršćanskog braka te o važnosti kršćanskog odgoja djece. Ponovio je kako je brak uzvišen na razinu sakramenta te da je potrebno da supružnici žive euharistijski život svjesni svete zajednice koju su sklopili. „Dragi bračni drugovi, pozvani ste da živite pashalnu ljubav koja u vašoj djeci stvara neoboriv temelj. To da se međusobno ljubite, najviše je što možete dati svojoj djeci koja će potom sve ostalo, čitav život, graditi na toj ljubavi.

U tom slučaju neće biti potrebne nikakve prisile ili nagovaranja na normalan, zdrav i odgovoran kršćanski život već će vaša ljubav i vaše svjedočanstvo odgajati za vas“, istaknuo je propovjednik. Upozorio je da se lako može upasti u zabludu formalnog savršenstva braka i obitelji, no kako se kršćani trebaju usmjeriti na onostranost. „Svaka obitelj ima probleme i teškoće. No moramo imati na umu da sakrament braka predstavlja Božju ljubav koja se ostvarila u pashi po kojoj živi kroz povijest. Upravo to sudioništvo u Kristovoj pashi, koja uključuje i smrt na križu, ruši svaku formalnu savršenost i otvara naše živote i bračne i obiteljske odnose Bogu“.
Nakon zajedničkog euharistijskog slavlja, uslijedila su dva predavanja, „Obitelj, škola ljubavi, vjere i odgovornosti“ koje je održala dr. Željka Markić, i „Horizonti nade za obitelji u Hrvatskoj“ koje je održao dr. Petar Krešimir Hodžić.

Dr. Markić je na početku predavanja istaknula da je roditeljski odnos temeljna slika po kojoj djeca grade čitav svoj svijet te da je upravo obitelj nezamjenjivo mjesto gdje se odgaja za ljubav, vjeru i život te da ni škola ni župa neće odraditi posao umjesto njih. Napomenula je kako roditelji često zaborave da i oni rastu zajedno s djecom te da moraju raditi na vlastitoj promjeni motivirani upravo ljubavlju prema njima. Nadodala je kako ne treba posustati kada se ne uoče greške koje su načinjene pri odgoju djece jer Bog ravna sve greške i nema tog odnosa u obitelji koji se ne može popraviti. Spominjući kako je dobro i potrebno djeci postavljati granice i poticati ih da aktivno sudjeluju u životu kako bi razvili samopouzdanje i odgovornost, dr. Markić je naglasila da je najvažnije da roditelji sebe osvijeste da im je glavna zadaća da njihova djeca dospiju u nebo, te kako im to treba biti vodilja u odgoju.

Dr. Hodžić je podsjetio na bujicu negativnosti koja se iz medija svakodnevno preljeva u živote pojedinaca i obitelji, a zaključio je da sve većem pesimizmu društva doprinosi i niz negativnih statistika, te kako sve zajedno tvori sliku beznađa u koju vjernici ne smiju upasti. Kazao je kako su kršćani pozvani, uz pomoć Boga i bližnjih, prvo otvoriti oči, potom uvidjeti korijen problema te uperiti pogled prema horizontima nade koji su prisutni u Hrvatskoj, poput pogleda supružnika i osmijeha djeteta, dobrih i lijepih odnosa i bližnjima, formiranja obiteljskih i molitvenih zajednica, hodočašća, susreta katoličke mladeži i obiteljskih susreta, borbe za život, borbe za promjenu društvene nepravde, otvaranje katoličkih škola i sl. Naglasio je kako se moramo izdignuti iznad problema te aktivno krenuti u željenom smjeru, a orijentire možemo pronaći u Majci Mariji, evanđelju, euharistiji i sakramentima.

U drugom djelu programa, sudionici su mogli sudjelovati u šest radionica: Jelena Burazin, prof. psiholog „Kako ljubavlju nadvladati konflikt“; prof. Maja Jakšić „Povjerenjem i vjerom do dobre bračne komunikacije“; dr. Petar Krešimir Hodžić „Govor tijela u braku – od erosa do agape“; dr. Danijela De Michelli Vitturi „Nedjelja – obiteljski rituali i obiteljska molitva“; prof. Rajka Šore „Snagom istine i nade kroz zamke virtualnog svijeta“ i dr. Željka Markić „Kako razvijati odgovornost u obitelji“. Susret je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Da bi roditelji neometano mogli pratiti predavanja i radionice, tijekom cijelog susreta organizirano je čuvanje djece kroz brojne igraonice za koje su, kao i za hranu, zaslužni članovi zajednice „Molitva i riječ“.

splitska-nadbiskupija.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:16