StoryEditorOCM

HDZ-ovo paradoksalno skretanje ulijevo naškodilo Kolindi

Piše PSD.
31. prosinca 2019. - 11:48
zokikgk

Za pet ćemo dana opet na birališta, birati novu/staru predsjednicu, ili ne daj Bože, onoga drugoga koji je ovu državu uspoređivao sa slučajnim produktom, i to je bilo tako jasno izrečeno unatoč tome što ga sad njegovi pristaše - kad je igrom slučaja kao vodeći ušao u drugi krug predsjedničkih izbora - nastoje od toga eskulpirati. 

Osim 5. siječnja, prvog radnog dana demokracije u 2020. godini, pri njenom nas koncu čekaju novi parlamentarni izbori. Između ova dva radna demokratska dana za cijelu naciju, nekako s proljeća još je jedan - ne manje važan - dan unutarstranačkih izbora u HDZ-u kad će više od 220 tisuća HDZ-ovaca birati predsjednika, zamjenika i ostalu vrhušku najveće i najvažnije stranke u Hrvatskoj.

Sva tri nabrojena izborna ciklusa itekako su međusobno povezana, a isto tako možemo povući poveznicu s njima trima u odnosu na nedavno održan prvi krug izbora za predsjedni/ka/cu Republike Hrvatske održanima u prošlu nedjelju, 22. prosinca 2019.

Rezultati su poznati, ne treba ih posebno navoditi. Iako nije prošlo baš sve glatko kako su neki vrli analitičari i kvazi anketari najavljivali, u drugi krug su se "provukli" kao prvoplasirani Zoran Milanović, bivši premijer kojeg podupire 12, 13 ili tko zna koliko još stranaka i strančica lijeve provenijencije predvođenih SDP-om te aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na krilima HDZ-a i njihova dva, tri satelita kojoj je malo falilo da zaostane za nezavisnim kandidatom Miroslavom Škorom, koji je na kraju završio kao treći i tek ga je 2,2 posto glasova dijelilo od predvorja raja te sraza s "normalnim" Zokijem kojega bi da je do tog obračuna došlo prema svim predviđanjima Škoro lako pobijedio i bio bi sigurni novi stanovnik na Pantovčaku.

Međutim, treba post festum uočiti ono što je bitno nakon nedavnog održanog prvog kruga izbora kao i ono što se dogodilo na prethodnim izborima za Europski parlament 26. svibnja ove godine. Naime, aktualno vodstvo HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem alias Plenkijem, za kojeg je Milanović prije nekoliko godina uoči parlamentarnih izbora izjavio kako - koliko ga on poznaje, a iz istog su zlatnog tanjura komunističkih očeva jeli - Plenki po svjetonazoru pripada lijevom liberalnom krilu SDP-a, i njegovo vođenje HDZ-a proteklih godina označeno je paradoksalnim skretanjem ulijevo. 

Rezultat su toga katastrofalni učinci na EU izborima, na kojima je HDZ osvojio samo četiri mandata koliko i grogirani SDP, koji je nakon toga ustao od mrtvih i evo je sada njihov kandidat Zoran Milanović ni kriv ni dužan favorit drugog kruga predsjedničkih izbora.

Na Plenkovića više ne želim trošiti niti riječi, on je već odavno pročitana knjiga, odnosno nešto poput Ive Sanadera za kojeg je stara mudra "sova" Vladimir Šeks rekao: "vladao je kao diktator u svilenim rukavicama". Plenki se do kraja razgolitio kad je na silu inzistirao nametnuti Istanbulsku konvenciju svojim saborskim zastupnicima protivno njihovoj savjesti, za koju mu ipak unatoč tzv. stranačkoj stezi nije u Saboru htjelo dići ruku petnaestak HDZ-ovaca.

Ni njegov zamjenik Milijan Brkić poznatiji kao Vaso nije puno bolji svat. Samo kvazikatolik i moralno suspektan lik koji "prati" elektroničku poštu mlade političarke s kojom je zacijelo ljubovao - jer ga je, kako je poznato, žena ostavila zbog nevjere - može pozdravljat s "Hvaljen Isus i Marija". Bože sačuvaj. I još da ima malo više pameti, onda ne bi vikao neka se dite vrati materi, već mater ditetu. Jer, HDZ se odnarodio, i zato je velik dio naroda svoj glas dao Škori. A onom glavnom tajniku i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, od milja zvanom Njonjo, dovoljna je kvalifikacija 808 preferencijskih glasova.

I za kraj: ako želite vraćanje Titove biste na Pantovčak, neki novi lex Perković po kojem se notorne udbaške nalogodavce sudski ne procesuira izvan Hrvatske gdje im dosad nitko nije sudio, ako želite da specijalci opet nasrću na hrvatske branitelje kao ono na prosvjednike u crkvi svetog Marka gdje se inače Zoki kao premijer nikad nije udostojao pojaviti na misi za Domovinu, onda birajte političara koji ove godine nije htio doći ni u kolonu sjećanja u Vukovar gdje je svojedobno pod okriljem noći postavljao ćirilićne ploče. Kolinda je puno bolji izbor od Milanovića, no, i od nje se ako bude izabrana očekuje da bude kritičnija prema odnarođivanju vlasti i da se distancira od HDZ-ovog trenutnog ljevičarenja!

Piše Ivan Ugrin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:44