StoryEditorOCM

Splitski bogoslovi slavili svoju nebesku zaštitnicu, otajstvo Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Piše PSD.
10. prosinca 2019. - 10:55
cbsbe1

„Danas slavimo svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnicu našeg Centralnog bogoslovnog sjemeništa. U vremenu adventa ona je najbolji put Božje riječi prema nama“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodeći svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak 9. prosinca, u kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

U koncelebraciji je sudjelovalo 25 svećenika među koji su bili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, biskup u miru mons. Ante Ivas, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nedjeljko Ante Ančić, rektor CBS–a don Jure Bjeliš, dekan KBF–a don Mladen Parlov te odgojitelji i profesori bogoslova. Svima njima nadbiskup Barišić je, na početku misnog slavlja, čestitao njihovu nebesku zaštitnicu, a potom je svoje pozdrave uputio i đakonima, franjevačkim bogoslovima, sjemeništarcima te studentima Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Prigodnu homiliju izrekao je đakon don Slavko Volarević. Osvrćući se na shvaćanje otajstva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, naglasio je kako su sva pitanja koja idu tragom Logosa opravdana, dodajući kako je uz postavljanje pitanja potrebno razumjeti da je otajstvo uvijek veće od nas i da ga nikada ne možemo shvatiti do kraja. Ustvrdio je i kako se u razgovoru s anđelom očituje njezina cjelovitost jer „razgovarajući ne negira ni sebe ni drugoga, priznaje postojanje i sebi i anđelu, i sebi i Bogu, i tako traži način kako da se ostvari Božja volja za nju“.

„Kako bismo i mi na svoj način bili puni milosti, kako bismo bili cjelovite osobe, kako bismo prepoznali Gospodina kada dođe, molimo se Mariji. Ona će nam pomoći. A nek nam u tome bude učitelj sveti Ivan Pavao II., prijatelj nas Hrvata, koji joj se obratio ovim riječima: 'Skromna i velikodušna Službenice Gospodnja, nauči nas svojoj predanosti u služenju Bogu i spasenju svijeta. Otvori naša srca neizmjernim horizontima Božjega Kraljevstva i naviještanja evanđelja cijelom stvorenju'“, zaključio je don Slavko.

Na kraju slavlja koje je pjevanjem obogatio Komorni zbor bogoslova pod vodstvom vicerektora don Ivana Urlića, okupljenima se obratio rektor CBS-a u Splitu don Jure Bjeliš koji je na prisutnosti zahvalio biskupima, svećenicima i svim sudionicima slavlja. „Želio bih da bogoslovije i sjemeništa po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju – svoju zaštitnicu, budu rasadišta novosti nade ovome svijetu“, dodao je rektor Bjeliš.

Poslijepodne je upriličena svečana akademija pod nazivom „Duhovna oporuka Alojzija Stepinca“. Centralno bogoslovno sjemenište se za proslavu svetkovine pripremalo trodnevnicom. Prvoga dana trodnevnice, u petak 6. prosinca, CBS su posjetili don Anđelko Dukić i don Božo Plazibat progovorivši o osobnom iskustvu svećeničkog života. 

U subotu 7. prosinca sveto misno slavlje predvodio je šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas. U prigodnoj homiliji je naglasio kako je „Blažena Djevica Marija istinski primjer svećeničkim kandidatima u njihovu hodu za Kristom“. Na uočnicu svetkovine, u nedjelju 8. prosinca, svečanu večernju molitvu iz časoslova predvodio je dekan KBF–a don Mladen Parlov. Potaknuo je bogoslove na razmatranje o Mariji kao Majci.

misija / slavko blažić / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:35