StoryEditorOCM

'U Rijeci se mogu dogoditi i lijepe stvari': Više tisuća mladih na humanitarnom koncertu duhovne glazbe

Piše PSD.
9. veljače 2020. - 15:17
rijeka5

Veliki slavljenički duhovni koncert humanitarnog karaktera pod nazivom "Rijeka milosti 2" 7. veljače je u Centru Zamet u Rijeci okupio više tisuća mladih i željnih duhovne glazbe i slavljenja Gospodina. Sav prikupljeni prihod bit će doniran riječkom Domu za osobe s demencijom.

Na koncertu su nastupili Alen Hržica, Amorose, Ivan Seletković, Petar Buljan (Božja pobjeda), Sestre Palić, Vanessa Mioč i Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Osim slavljeničkog karaktera, koncert je imao i svoju humanitarnu dimenziju – sav prihod namijenjen je Domu za osobe s demencijom, čija je ravnateljica s. Mirjam Jerković.

“Početkom prosinca prošle godine Dom je primio prvih pet korisnika. Kapacitet Doma puno je veći i iznosi 18 mjesta u stacionaru te 15 mjesta u dnevnom boravku. Organizacijske opreznosti prilikom formiranja nove ustanove, kao i financijski izazovi, razlozi su malog broja korisnika koji su mogli biti primljeni u stacionar”, poručila je s. Mirjam.

“Nedostaje nam opreme kojom bi opremili ostatak ustanove potrebnih za 18 mjesta u stacionaru. Kolika je potreba, govori činjenica da na području Primorsko-goranske županije ima oko 4.000 oboljelih od demencije. Naravno, ne trebaju svi dom, ali mnogi od njih trebaju ili su smješteni u ustanovama koje im ne mogu pružiti odgovarajuću skrb. U samo nekoliko dana od otvorenja Doma zaprimili smo više od stotinu upita”, zaključila je s. Mirjam Jerković.

“Rijeka milosti” prvi se puta razlila gradom na Rječini u veljači 2019., kada je, za Kuću utočišta, prikupljeno oko 50.000 kuna.

Povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende naglasio je kako je nakana ovog koncerta dvostruka: duhovna, odnosno slavljenje Gospodina, i humanitarna. “Obje spadaju u narav same Crkve – ljubav prema Bogu i i bližnjemu i to nastojimo i mi nasljedovati”, rekao je vlč. Pende.

U najavi koncerta povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Pende je za Hrvatsku katoličku mrežu rekao kako vjeruje da će se i ove godine, u drugom izdanju koncerta, ponovo osjetiti zajedništvo i prisutnost Duha Svetoga. Na pitanje čega se najviše sjeća od prve “Rijeke milosti”, istaknuo je da se tada probudila jedna velika nada da se u Rijeci mogu dogoditi lijepe stvari.

Vlč. Pende ističe kako je upravo pjesma kojom se od srca slavi Boga dobar medij za iskusiti Božju ljubav. “Na takvim duhovnim koncertima ljudi zaista otvore svoja srca i onda Bog može dati ono što možemo primiti. Zato vas sve pozivam – nikad dosta Božje ljubavi u vašem srcu!”, zaključuje vlč. Pende.

Ove je godine koncert održan u nešto većem Centru Zamet u Rijeci, nakon što je prošle godine dvorana “Dinko Lukarić” bila dupkom puna. Vlč. Pende zahvalio je Gradu Rijeci koji je za ovu potrebu organizatoru, Uredu za mlade Riječke nadbiskupije, ustupio dvoranu na korištenje.

misija / hkm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:54