StoryEditorOCM

PromoTravnjak iz snova

Piše PROMO
4. svibnja 2020. - 11:35

Travnjak je životni prostor koji započinje ispred ulaznih vrata. Milijuni pojedinačnih travki zajedno formiraju zeleni organizam koji pozitivno utječe na okoliš. On čisti zrak, stvara kisik, regulira temperaturu, sprječava eroziju tla i prigušuje buku. Travnjak je čista oaza mira za odrasle, igralište za djecu i utočište za bezbrojne životinje. Kao dio srca mnogih vrtova, travnjak nam tijekom cijele godine uvijek iznova otkriva svoje čari. Od mirisa prve svježe pokošene trave do umirujuće hladnoće dok hodate bosonogi po njemu, pa sve do inja na njenim vrhovima – travnjak je uistinu pravi prirodni fenomen.

Živahna zelena površina unijet će radost u vašu svakodnevicu, iz godine u godinu. Ipak, izazovi pod otvorenim nebom su svakodnevni – jaka kiša, vrućine, snijeg, igra djece i teški vrtni namještaj. Samo jaki, vitalni travnjaci mogu izdržati ove izazove i opterećenja. Redovita njega i profesionalni vrtni uređaji jamče zdrave i zelene travnjake.

image
Za ravnomjeran izgled travnjaka, prilikom svake košnje potrebno je mjenjati smjer košnje
Thomas Kettner @2016 Hamburg

Redovita košnja je osnova zdravog rasta travnjaka. Između proljeća i kraja jeseni preporuča se skraćivanje koje pomaže travi da oblikuje nove izdanke, listove i pobočne mladice. Košnja travnjaka osigurava gust travnjak i otežava prodiranje korova. Optimalna visina košnje ostavlja biljci dovoljno hranjivih tvari i sprječava njeno isušivanje, stoga je važno kositi travnjak na pravu visinu i u pravo vrijeme. Optimalna visina košnje je između 3,5 do 5 cm. Na ovoj razini potiče se rast novih izdanaka i travnjak dobiva dobru gustoću i stabilnost. U sjeni, na vrućinama i u otežanim uvjetima ne preporuča se košnja ispod 5 cm visine. Prilikom svake košnje preporuča se rezati samo jednu trećinu duljine vlati trave. Ako se trava kosi prenisko, travnjak se oštećuje i razrjeđuje. Nakon ljetne pauze trava se skraćuje stupnjevito, a pri prvoj košnji odaberite najveću moguću visinu košnje. Optimalno učinkovita košnja je kombinacija redovite košnje i malčiranja. Ovisno o klimi i kvaliteti travnjaka, to otprilike znači košnju svakog tjedna od proljeća do kasne jeseni, zavisno od rasta trave. U fazi snažnog rasta preporuča se košnja dva puta tjedno. Kako bi se postigao ravnomjeran izgled travnjaka, prilikom svake košnje potrebno je mijenjati smjer košnje, a s redovito naoštrenim noževima izgled travnjaka je nakon košnje ljepši, a rad lakši.

image
Za zdrave i zelene travnjake

Na odabir idealne kosilice utječu mnogi faktori; površina odnosno veličina i oblik travnjaka, koliko slobodnog vremena namjeravate posvetiti njegovoj njezi, svrha u koju ćete koristiti travnjak te konačno, i ne manje važno, blizina susjeda koje će vjerojatno razveseliti rad s tihim uređajima. U bogatoj ponudi STIHL motornih (benzinskih), električnih i akumulatorskih kosilica, robotskih i traktorskih kosilica, trimera i motornih kosa zasigurno ćete pronaći uređaj koji će biti najprikladniji za vaš travnjak. Bilo da se radi o košnji, rezanju rubova travnjaka, malčiranju, vertikuliranju ili samo održavanju travnjaka, STIHL nudi idealne uređaje za njegu zelenih površina. Odabirom kvalitetnog i pouzdanog uređaja, održavanje travnjaka biti će jednostavno i udobno, te će vam pružiti više vremena za uživanje u lijepom zelenilu.

Za više informacija o proljetnoj ponudi STIHL uređaja posjetite www.unikomerc-uvoz.hr

18. travanj 2024 12:04