StoryEditorOCM

Korisni savjetiZvijezdina 'Mala škola kušanja maslinova ulja': 'Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci'

Piše PSD
23. svibnja 2019. - 20:30

Na Zvijezdinoj radionici "Mala škola kušanja maslinovih ulja" održanoj na ovogodišnjem Vinskom podrumu mr. sci. Zorica Jurišić podučila je sudionike tehnikama kušanja ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

– Osnovna razlika između visokokvalitetnih maslinovih ulja i onih niže kvalitete jest da ova prva ne smiju imati manu, a pozitivne osobine, poput voćnosti, gorčine i pikantnosti moraju biti u većini. Kad potrošač kupuje ulje, morao bi znati što to znači – kazala je mr. sci. Jurišić.

Predavačica na Zvijezdinoj radionici educirala je polaznike radionice i kako prepoznati jednu od osnovnih mana maslinova ulja – užeglost, najčešće izazvanu dugotrajnim i neadekvatnim čuvanjem.

– Užeglost je često vezana za trajnost ulja. Na deklaracijama moramo gledati rok valjanosti, bitno je prepoznati kada ta ulja, zbog čuvanja i dugoga stajanja, ne bi smjeli konzumirati. Trajnost ulja ovisi o kvaliteti gotovog proizvoda. Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci – istaknula je voditeljica Zvijezdine radionice. Za razliku od vina, maslinova ulja, što su mlađa to su svježija, a rok upotrebe im je duži.

Proizvođač je odgovoran za rok konzumacije i mora garantirati da je do tada i tada ("najbolje upotrijebiti do") to ulje zdravo za konzumiranje.

18. travanj 2024 14:06