StoryEditorOCM

dalmovnica mladena krnićaŠolta 'začinila' New York najboljim svjetskim uljem

19. svibnja 2019. - 15:28

Maslinovo ulje postalo je medij koji iznad svih očekivanja uspješno promovira Hrvatsku, osobito njene „uljorodne“ krajeve u koje svakako spada i Dalmacija. Premda – kažimo tako - klasični mediji to još uvijek slabo primjećuju, bar ako je suditi po tome što se nešto i nisu pretrgli stavit na velika zvona da je, prije nekoliko dana, naša Šolta sa svojim maslinovim uljem osvojila svjetsko prvenstvo!

A vijest o tome mirita naslovnice, pa će biti najbolje – nakon što je u neku ruku zatajena – ukratko je ponoviti: na najvećem i najvažnijem svjetskom natjecanju i ocjenjivanju maslinovih ulja, u New Yorku, maslinari udruge „Zlatna Šoltanka“ za svoje su srednje intenzivno monosortno ulje od masline šoltanke/levantinke iz ekološke proizvodnje dobili zlatnu medalju i k tome titulu planetarno najboljeg ulja u toj klasi („The best in class“) kao jednog od samo 18 u svijetu, što je uspjeh kakav dosad nije pošao za rukom nikome iz Hrvatske!

S tim da stvarni razmjeri toga trijumfa rečene udruge, njena centarfora Zlatka Burića i članova (među njima je i općinski načelnik Nikola Cecić Karuzić) postaju još razvidniji kad se zna da je konkurencija u New Yorku bila strašna: ocjenjivalo se čak 970 vrhunskih maslinovih ulja iz 26 zemalja…

Šoltanski maslinari, očito je, rade kao uljem podmazani i znaju što rade. I za sebe i za pozicioniranje svoga otoka, Dalmacije i Hrvatske kao svojevrsnog butika (a ne industrije) iznimno kvalitetnog ulja, pa su, evo, nakon „osvajanja“ EU zaštićene oznake izvornosti (2016. godine) i „obične“ zlatne medalje u New Yorku (2017.) svoje vitrine sada popunili i licencom „najboljih u klasi“ te tako uvelike doprinijeli da Hrvatska (iz koje je u New York ove godine upućen 61 uzorak, 32 su dobila zlatno, a 18 srebreno odličje) bude relativni pobjednik najveće svjetske maslinarske smotre.

I da, ovo je prilika prisjetiti se kako je ugledni novinar Miljenko Jergović, rođeni kontinentalac, nakon jednog raporta s „Noćnjaka“ (domaće verzije New Yorka) oduševljen zapisao da su maslinari posebni ljudi, uvijek spremni pomoći jedan drugome i skupa se veseliti, lišeni svake zavisti, što se potvrdilo i u ovom slučaju „best in class“: naime, Šoltanima je prvu i njima vrlo dragu čestitku uputio naš ponajbolji maslinar dr. Ivica Vlatković iz Novigrada, kojeg su i samog u SAD-u zakitili zlatnom medaljom za kvalitetu ulja.

Tako se to radi.

18. travanj 2024 10:01