StoryEditorOCM
KorčulaDONESENA ODLUKA

Korčulanima od srpnja skuplja voda

Piše Dora Lozica
25. lipnja 2020. - 18:04
U srijedu, u korčulanskoj Gradskoj vijećnici, održana je Skupština NPKLM vodovoda na kojoj je donesena odluka o poskupljenju cijene vodnih usluga, među ostalim, za Korčulu, Lumbardu, Blato i Orebić.

Kako stoji u obrazloženju, cijena vodnih usluga povećava se zbog povećanja troškova električne energije, ukratko, otočanima je poskupila struja 33 posto po kilovat-satu pa će im odmah poskupiti i voda.

Poskupljenje ovisi o potrebnim prepumpavanjima od izvora do krajnjeg korisnika, što je više prepumpavanja potrebno, veće je i poskupljenje. Sukladno tome, za Korčulu i Lumbardu cijena vode po kubnom metru poskupit će čak za 47 lipa, dok će Orebićani i Blaćani plaćati 28 lipa skuplju vodu. Odluku će otočani na računima osjetiti već od prvog srpnja ove godine, a bit će na snazi najmanje jednu godinu. Hoće li se cijena vode vratiti na staro nakon jedne godine ovisi o cijeni električne energije, kako stoji u obrazloženju. Korčulani su i do sad vodne usluge plaćali prema jednom od najskupljih cjenika u Hrvatskoj, a sada će cijena po kubnom metru premašiti 16 kuna. Zagrepčani za kubni metar izvdoje 15,28 kuna, a Dubrovčani 13 kuna.

NPKLM vodovod d.o.o. je tvrtka u vlasništvu 3 grada, Korčule, Opuzena i Metkovića i 11 općina te ima više od 40 zaposlenika, a Skupštinu koja donosi odluke o poskupljenju čine predstavnici svih gradova i općina vlasnika. Kako doznajemo, protiv poskupljenja bili su dva načelnika, načelnik Lumbarde Igor Kršinić i načelnik Smokvice Kuzma Tomašić te gradonačelnik Grada Korčule, Andrija Fabris.
 
16. travanj 2024 15:24