StoryEditorOCM
KonavleFOTOGALERIJA|

Na što nam sliči podmorje: Od boca i bidona žali se ne vide

Piše Tekst: Vlaho CAR
Fotografije: SeaStarDiving
20. lipnja 2020. - 16:42
"Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran", rekao je jednom prilikom veliki Albert Einstein. Ljudskih gluposti, nažalost, u današnje vrijeme ima na svakom koraku, ali uništavanje prirode, a time nesvjesno i samog sebe zasigurno spada u sami vrh.
Svjedočimo ovih dana još jednoj velikoj ljudskoj gluposti koja nam se nažalost ponavlja svake godine: tonama smeća i tisućama plastičnih boca koje su prekrile plitke uvale u Moluntu... Na mjestima se morsko dno doslovno ne vidi od prljavštine, a najviše je plastičkih boca kojima će, kako govore stručnjaci, trebati nekoliko desetaka godina da bi razradile. Ne možemo se oteti dojmu kako se u morskim dubinama naše županije plastične boce mogu brojiti u milijunima komada, a smeće u tisućama tona.

Valovi i morske struje

Molunat je direktno izravno okrenut otvorenom moru, a na područje cijelih Konavala udaraju najveći valovi na Jadranu, govori nam Karla Ljubenko, mlada ekologinja i vlasnica ronilačkog kluba u najjužnijoj lučici u Hrvatskoj. Poznato je kako u našem moru djeluju specifične morske struje koje kreću iz smijera Albanije i Crne Gore duž cijele dalmatinske obale, te se spuštaju niz Italiju. Smeće iz Albanije tako krene prema sjeveru i tada mu je Molunat prva luka i „utočište“. Dosta smeća završi na obali, na plažama i stijenama, ali velika većina potone u našoj vali koja u prosjeku duboka od 5 do 7 metara. Najviše je plastike, guma, tenda, broka, lopta, ambalaže... ali najveći dio čine boce, kaže nam ogorčeno Karla.

Poznato je kako se u Albaniji smeće baca u korita rijeka te dolaskom kišnog vremena u jesen i zimu, poraste vodostaj i smeće ode prema moru. Nebrojeno puta smo čuli od naših i europskih vlasti kako je ovo veliki problem, kako Albanci moraju riješiti u svojoj državi vlastito smeće, međutim iz godine u godinu nam se čini kako ga je u našem moru sve više i više. Uvale na Mljetu Korčuli, Pelješcu, Lopudu i mnoge druge vale svjedoci su onečišćenja svaki put kada krene imalo veće jugo... Također, redoviti „sakupljač“ smeća je i stari Porat u Gradu u kojem su se, nažalost, ponekad mogle naći i lešine uginulih životinja.

Žičara za prljavštinu


Svake godine izbacimo tone i tone smeća iz mora i to, nažalost, radimo cijeli život, govori nam Zdravko Cvjetković, čija se kuća nalazi u zapadnoj uvali Molunta. Moja obitelj ovdje živi od 1818. godine, bavimo se ribanjem i već generacijama se brinemo o smeću koje dođe u uvalu. Čak imamo i malu žičaru kojom izvlačimo prljavštinu iz mora. Pošto sam cijeli život na moru, često puta sam gledo velike nanose smeća po više od 500 metara kako plutaju u jednom komadu. U mreže sam znao „uhvatiti“ tone plastike i smeća. Problem što smeće iz Albanije pluta morem i kada zapušu vjetrovi, krenu valovi, okrenu ga prema kraju, i ono nema gdje nego u naše uvale. Udarajući o stijene, plastika, a posebno boce se razbiju, naliju mora i potonu, kaže Cvjetković.
Molunat je ljeti omiljeno mjesto za jahte i druge brodice jer do Cavtata i Župe nema drugim uvala ispod Konavoskih stijena.
Jahtaši ne bacaju skoro ništa u more, ali njihovi brodovi zagađaju. Naši turistički radnici stalno broje i hvala se koliko ih ima, koliko naplaćujemo, koje su poznate face na njima, a nitko ne govori koliko one zagađuju. Najveći dio njih ima ispuh dima u more, a ne u zrak kako ne bi smrdilo gostima... Kad oni odu, iza njih ostaju velike mrlje ulja, nafte, gareži... Gdje se oni usidre, ne treba bacat mreže jer nema ribe. Nije riba luda živjet u moru koje smrdi naftom i uljem, ogorčen je Zdravko Cvetković.
U zapadnoj uvali Molunta je more daleko više zagađeno neko u istočnoj, kaže nam Karla Ljubenko, jer je tu jači udar juga. Gotovo svaki dan sam u moru i vidim kako se smeće gomila. Zato sam ove godine organizirala s mojim prijateljima iz restorana Lancana EKO akciju čišćenja podmorja Molunta. Svaki dan mi se javljaju novi klubovi i ronioci od Zagreba do Crne Gore koji su spremni doći i pomoći... Također, dolaze vlasnici svih vrsta plovila spremni pomoći. I mi iz Molunta smo često odlazili i pomagali drugima. Nadam se da će biti stotinjak ronilaca i isto toliko plovila, a konavoski komunalci će nam biti pri ruci i odvoziti što se skupi na dnu mora. Svi, baš svi su dobrodošli!

UKLONIMO CARSTVO PLASTIKE 

Akcija čišćenja Molunta organizira se u subotu 27. lipnja s početkom u 8 sati. Pozivaju se posebno ronioci, jer za ukloniti „carstvo plastike“ trebat će puno ruku, kažu organizatori. U akciji mogu sudjelovati i oni koji nemaju barke jer će usporedno biti organizirano čišćenje obale, otoka i plaža u Moluntu. Okupljanje sudionika je na rivi u Moluntu, a nakon toga slijedi dogovor i organizacija akcije. Organizatori će sudionike prevoziti na lokalitete ronjenja i čišćenja, te prikupljanja otpada. Dobne granice za sudjelovanje nema, jedino se mole ronioci neka se ranije najave radi priprema ronilačke opreme. Kontakt broj za sve sudionike je 099-335-2700 ili divingseastar@gmail.com
24. travanj 2024 02:34