StoryEditorOCM
KonavlePREŠLA JE STOTU, ALI SJEĆANJA SU ŽIVA I BISTRA

Dok je čitala Goranov roman o vlastelinskoj obitelji Gozze, osjećala se kao da je opisao njezin život: Mare Kordić upoznala je mnoge od njih!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. ožujka 2024. - 15:21
Mare Kordić i s punih 103 godine uživa u čitanju - ovaj put romanu Gorana Cvjetinovića ‘Nono Raguseo‘Privatni Arhiv/

Mare Kordić iz Čilipa posebna je žena. Pored toga što su joj 103 godine, vrlo je bistra i nije joj problem pročitati knjigu koja ima čak 818 stranica. Ma skoro da treba dizalica za držat‘ je u rukama! Ali tete Mare je uživala u čitanju ove knjige, koje je skoro dovela do kraja.

Riječ je o knjizi povjesničara i književnika Gorana Cvjetinovića ‘Nono Raguseo‘, a evo što je Goran napisao uz fotografije gospođe Mare Kordić:

- Ono kad ti roman od 818 stranica nije nikakav problem za pročitati.. Pa ni u 103.-oj godini... ‘Nono Raguseo‘ pogustao i gospođu Maru Kordić...Kao suvremenica mnogih događaja iz romana, kaže, pričaju mi njeni iz familije, ‘sve sam ja te ljude znala‘... - napisao je Goran.

O ovoj Primorki udanoj prije 80 godina u Čilipe, Dubrovački vjesnik je pisao i na dan proslave njenog 100.-tog rođendana, a tom je prilikom naglasila kako voli pročitati našu tiskovinu od početka do kraja, dok joj je omiljena knjiga Biblija, o čemu više možete pročitati OVDJE.

image

Usprkos teškom životu, nije izgubila vedar duh i osmijeh s lica

Privatni Arhiv/

Žena koja usprkos teškom životu i tragedijama nije izgubila vedar duh trenutno uživa u knjizi koju je Goran Cvjetinović poklonio njezinoj unuci Barbari. Unuka ju je ostavila na komončinu u sobi svoje bake, koja se objeručke prihvatila čitanja tijekom kojeg joj se, kako je rekla, činilo da čita o vlastitom životu. Tete Mare je, naime, služila kod vlastelinske obitelji Gozze o kojoj je Goran u svojoj knjizi opširno pisao, pa se živo sjeća mnogih članova obitelji koje je upoznala i posluživala. I eto još jedne priče za dobar roman!

27. travanj 2024 12:19