StoryEditorOCM
DubrovnikNije im lako

Gradski golubovi na udaru šiljaka: Ovaj stanovnik gradskih zidina ne da se ‘deložirati‘ bodljikavom žicom. Tko li ju je postavio?

Piše Gabrijela Bijelić
3. travnja 2024. - 08:49

Mnoge je tijekom blagdana dirnula fotografija zgurenog gradskog goluba koji unatoč oštroj metalnoj prepreci ne želi napustiti svoju ‘adresu‘ u gradskim zidinama.

- Čovjek joj je išao uskratit dom sa bodljikavim šiljcima ali ptica je svojim tijelom skinula pola šiljaka i nastavila boraviti u svojem domu – naveo je uz post u Facebook grupi ‘Dubrovnik nekad‘ administrator Ivo Batričević.

Objava je izazvala brojne, većinom kritički intonirane, komentare na račun tretmana dubrovačkih pernatih suvenira. Jedni podsjećaju kako u Istanbulu nema bolesne ili neuhranjene mačke ili kučka, te da po fasadama kuća i zgrada postoji na stotine golubarnika i kuća za ptice. Neki pak spominju kako su žice u kamenim nišama za golublje kandžice vrlo opasne jer se ptice slijećući ranjavaju na bodlje.

Dubrovački golubovi ni proteklih godina nisu imali mira. Prvo su ih uznemiravale čiope, a onda su se na ‘starosjedioce‘ iz gradskih zidina namjerile agresivne čavke na potezu od Pila do Ulice svetog Dominika. Bučne čavke bi jednostavno zaposjele gnijezda pernatih starosjedilaca koji bi u statusu beskućnika onda bili prinuđeni odletjeti drugdje u potrazi za ‘smještajem‘.

Tko je i zbog čega postavio ovu bodljikavu žicu, nije poznato. Kako je skrb o gradskim golubovima inače u nadležnosti dubrovačkog gradskog komunalno društva Sanitat koje dnevno za prehranu golubova osigurava oko 10 kilograma dnevno kukuruza. Prije uvođenja eura, godišnji proračun hrane za golubove i labudove iznosio je 30.400,00 kuna plus PDV. U Sanitatu smo se raspitali znaju li što o metalnim preprekama s fotografije iz ‘Dubrovnik nekad‘:

-Sanitat Dubrovnik d.o.o. nema saznanja o postavljanju žica u niše gradskih zidina. Ljubazno molimo da Vaš upit proslijedite tijelima nadležnim za brigu o gradskim zidinama – uputili su nas iz gradskog komunalnog društva. Slijedom njihove sugestije obratili smo se tajniku Društva prijatelja dubrovačke starine Maru Kapoviću koji je otklonio ikakvu povezanost DPDS-a sa zaštitnim šiljcima za golubove:

- Niti smo postavljali bilo kakve ograde, niti bismo ikad na bilo koji način sprečavali golubove, simbole Grada, da pristupe svojim ‘domovima‘. Te rupe su njihova jedina legla, gdje bi oni pošli nego tamo? - čudi se Kapović:

- Da treba primjereno zaštititi Sponzu, Knežev dvor i druge znamenitosti kao što je to praksa u drugim europskim gradovima, to podržavam, ali ovo nikako - poručio je tajnik DPDS-a.

Čini se kako je ova instalacija u rupi u kamenu rezultat ‘maštovitosti‘ pojedinca koji nije štedio materijala da bi zabranio pristup pernatim suvenirima.

Neki sugrađani su u žičanoj pregradi za ometanje golubova prepoznali tzv. stoper šiljke od nehrđajućeg čelika za odvraćanje ptica koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama i na webu, a koriste se i za rastjerivanje glodavaca. U opisu proizvoda stoji kako osim golubova zaustavlja i galebove, čvorke, vrane ili druge ptice u pokušaju slijetanja na rubove, izbočine, oluke i svuda gdje bi glasanjem i izmetom mogli remetiti rutinu lokalnog stanovništva.

27. travanj 2024 23:21