StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRODAJA KUĆA I STANOVA |

VRIJEDNOST NEKRETNINA U KORONI Dubrovnik gospodski drži cijenu kvadrata, Kono 700 eura jeftiniji od Ploča

Piše DV
9. lipnja 2020. - 11:23
Ako pandemija koronavirusa ne potraje dugo, neće ostaviti veće posljedice na hrvatsko tržište nekretnina, u suprotnom utjecat će na smanjenje potražnje, a time i na pad cijena, piše Slobodna Dalmacija.

Ovako je, najkraće rečeno, u ožujku ove godine, nakon pojave korone, glasila procjena kretanja tržišta. Nepuna tri mjeseca kasnije, nakon potpunog mirovanja, bilježe se prvi pomaci iz kojih se još ne mogu precizno iščitati posljedice koje je uzrokovala, a još manje prognoza za događanja do kraja ove godine.

- Još je prerano pričati o posljedicama jer ćemo tek vidjeti što nam donosi budućnost jer znamo da je država svojim mjerama u prva tri mjeseca korone bitno ublažila negativne posljedice - naglašava Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

- Poznato je da se tržište nekretnina u Hrvatskoj sastoji od dva dijela, onog u kojemu se plasiraju ekskluzivnije nekretnine i drugog u kojemu se radi o nekretninama koje se kupuju za svakodnevni život - podsjeća naš sugovornik, te nastavlja:

- Ako bude došlo do vala otkaza, to će se odraziti na ovo ovaj drugi dio. Osobno mislim da će se nerealno visoke cijene morati prilagodit, a tamo gdje nije bilo "ludovanja" cijena, promjena neće biti. U Rijeci i u Istri se i prije korone stanove moglo kupiti po cijeni od 1200 do 1500 eura po kvadratu, one na atraktivnijim lokacijama za 2000 eura po kvadratu, za razliku od, recimo, Splita - veli Papeš.

Uz bok splitskim su, a nerijetko i veće, cijene nekretnina u Dubrovniku. Tako se na Njuškalu nudi na Pločama stan od 82 kvadrata za 320.000 eura (3902 eura kvadrat), a stan na Boninovu od 51 kvadrat s terasom od 30 kvadrata ima isto traženu cijenu od 320.000 eura, ali tu je cijena kvadrata 6274 eura. U novogradnji na lokaciji Gornji Kono cijena stanova površine od 55 do 100 kvadrata je 3220 eura po kvadratu.
23. travanj 2024 09:36