StoryEditorOCM
KulturaPOTPISANA DAROVNICA |

DAR VELIKOG HRVATSKOG SLIKARA ĐURA SEDERA Zbirka Umjetničke galerije bogatija za još jedno vrijedno djelo

Piše BDv
26. lipnja 2020. - 18:00
Donacijom umjetnika Đura Sedera Umjetničkoj galeriji Dubrovnik vrijednog djela pod nazivom "Ka čovjeku III" (2019., ulje na platnu) zbirka ove muzejske ustanove obogaćena je djelom jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti, a ujedno je obogaćena i još jednim članom značajne umjetničke grupe Gorgona.

U Zagrebu na potpisivanju darovnice umjetnik s kustosicom UGD-a Jelenom Tamindžijom, ujedno i autoricom likovnog postava slikarove izložbe “Sederotonin” koja je do kraja svibnja bila postavljena u našem muzeju, a čiji je kustos bio Feđa Gavrilović.

Seder je rođen 1927. u Zagrebu, gdje je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1951. kod Antuna Mejzdića i kasnije specijalizaciju slikarstva kod Marina Tartaglie. Bio je član grupe Gorgona. Radio je kao ilustrator i grafički dizajner do 1981. kada počinje raditi na Likovnoj akademiji u Zagrebu, gdje ima svoj atelijer i danas u funkciji profesora emeritusa. Objavljivao je pjesme tijekom 1960-ih i 1970-ih, a u nakladi BiblioTeke godine 1978. izlazi mu zbirka pjesama "Otac iz lonca". Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja strukovnih udruga, kao i počasti državne i lokalne uprave. Član je HAZU. Radovi su mu u svim najvažnijim privatnim, državnim i crkvenim zbirkama Hrvatske.

Svi oni koji su propustili ovo djelo pogledati na izložbi “Sederotonin”, slika je uvrštena u postav aktualne izložbe Umjetničke galerije “Dijalozi – moderna i suvremena umjetnost iz zbirke UGD” čija je kustosica, dr.sc. Rozana Vojvoda.

17. travanj 2024 20:15