StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVE ODLUKE STOŽERA |

PROMETNA OGRANIČENJA ZBOG KORONE - Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakav je postupak prelaska preko granice

Piše Slobodna Dalmacija
1. srpnja 2020. - 07:46
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, donosi Slobodna Dalmacija.

Nakon nove odluke Stožera slobodan je ulazak u Hrvatsku za državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u navedenim državama (EU, Schengen, Hrvatska…).

Svima njima se preporučuje korištenje aplikacije entercroatia.mup.hr prije ulaska u Hrvatsku, piše revijahak.

Što se trećih zemalja i njihovih građana tiče, izuzetak su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje, diplomati i policijski službenici u obavljanju poslova, pripadnici i timovi civilne zaštite, pripadnici međunarodnih organizacija, međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija, putnici u tranzitu, znanstvenici, turisti, osobe s drugim gospodarskim interesom (poslovni razlozi), osobe s hitnom medicinskom skrbi, osobe koje putuju zbog školovanja i osobe koje putuju zbog drugih neodgodivih razloga (provjerite udovoljavate li zahtjevima pitanjem Upravi za granice MUP-a na mail uzg.covid@mup.hr), kojima je sada dopušten ulazak.

Ako ispunjavaju navedene uvjete ove osobe mogu se prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u RH.

Ova odluka će biti na snazi dva tjedna (do 15. 7), navode na svojim stranicama.
Dinamika prelaska graničnog prijelaza je uvjetovana postojećom epidemiološkom situacijom u susjednim zemljama, rekao je u Temi dana HRT-a Mladen Bužančić, voditelj Službe za državnu granicu PU splitsko-dalmatinske.
Govorio je i o proceduri na samoj granici - nakon nove odluke Stožera, od ponoći će pregleda biti izuzeti svi državljani EU-a, država članica i pridruženih država članica Schengenskog prostora i državljani trećih zemalja koji imaju reguliran boravak u tim zemljama.

- U neku ruku, vraćamo se na one uvjete koji su bili prije postojeće krize. Jedino što je sada uvjet je da osobe koje ulaze u RH prilikom ulaska, prema preporuci, a ne obvezi, ispune obrazac gdje navode mjesto boravka i broj telefona, dodao je.
Strogo pridržavanje mjera

Naglasio je kako je jasno da se sve osobe koje uđu u zemlju moraju pridržavati epidemioloških mjera HZJZ-a.

Osvrnuo se i na izuzetke iz trećih zemalja, Bužančić kaže da se tu misli na zdravstvene djelatnike, stručne osobe koje skrbe o starijim osobama, hitne medicinske prijevoze, osobe koje se bave javnim prijevozom. Dodaje kako je odluka proširena i na osobe koje putuju iz poslovnih, turističkih ili iz razloga vezanih za školovanje.

- Sljedećih dana očekujemo pojačan promet, rekao je Franjo Janković, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Bregana.

Preporuča svima koji dolaze da koriste stranicu entercroatia.mup.hr gdje najavljuju svoj dolazak na granični prijelaz i time olakšavaju ulazak u RH.

Pojasnio je kako je aplikacija vrlo korisna, njome putnici koji namjeravaju ulaziti u RH imaju svoj dokument i kod granične kontrole se sve vidi, ona se uvelike skraćuje i olakšava se prelazak granice, donosi Slobodna Dalmacija.
24. travanj 2024 14:20