StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREZERVIRAJU SE KARTE |

PROGNOZE ZA DUBROVNIK - Tračak nade za turističku sezonu postoji, ostajemo bez Britanaca i Skandinavaca sve do rujna

Piše Jutarnji list
19. svibnja 2020. - 07:38
Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja kolovoza odnosno početka rujna, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva turizma, postoji mogućnost da bi nam u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti, piše Jutarnji list.

Cijela stvar, doznajemo, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom na to da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

Zračne veze

“Sve će, naravno, ovisiti o Mađarima, no odluče li oni obnoviti zračne veze s Kinezima, a zasad djeluje kao da hoće, ne vidimo nikakvog razloga zašto i Hrvatska ovdje ne bi uletjela. No, to je nešto što je u planu tek za kasno ljeto odnosno jesen”, kaže izvor Jutarnjeg lista.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s europskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će nam biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju. Kako zasad stvari stoje, krajem tjedna moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. lipnjem, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

“Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak lipnja plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. lipnja kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom”, doznajemo.

Turoperatori

Interes prema Hrvatskoj u međuvremenu imaju i neki od najvećih turoperatera pa je tako TUI, otkrio je to direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, već poslao inicijativu za ponovno uspostavljanje zračnih mostova s našom zemljom.
Osim toga, neslužbeno doznajemo, TUI uskoro u Njemačkoj planira započeti medijsku kampanju koju će vrlo vjerojatno otvoriti s reklamom Hrvatske, a naša zemlja je također, zajedno s Grčkom, Ciprom, Majorcom, Menorcom i Ibizom, u planu kao dio prvog vala otvaranja TUI-jeva tržišta do 1. srpnja. Kako zasad stoje stvari, velika je vjerojatnost da će ove godine od naših emotivnih tržišta nastradati američko i britansko, što je izrazito loše za Dubrovnik, a Skandinavce pak u većem broju ne treba očekivati prije rujna.
16. travanj 2024 15:16