StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIŠE POSLA NEGO IKADA

Kina ukinula najstrože restrikcije, zdravstveni sustav im je sad preopterećen

Piše Hina/Reuters
28. prosinca 2022. - 11:20
A health worker waits for people to take swab samples to test for the Covid-19 coronavirus in the Jing‘an district in ShanghaiHector Retamal/Afp

Kineske bolnice bile su pod velikim pritiskom u srijedu jer je val infekcija covidom-19 opteretio medicinske resurse, dok su razmjeri epidemije i sumnje u službene podatke potaknuli neke zemlje da razmotre nova pravila putovanja za kineske državljane.

Kina je ovoga mjeseca iznenada ukinula najstrože mjere protiv covida-19 na svijetu, uključujući često uvođenje lockdowna i ekstenzivno testiranje, a vlasti planiraju u potpunosti otvoriti ekonomiju iduće godine. 

Zbog ukidanja ograničenja, koje je uslijedilo nakon velikih prosvjeda protiv njih, covid-19 se uglavnom nekontrolirano širi, a prema nekim međunarodnim stručnjacima postoji mogućnost da će u zemlji s oko 1,4 milijarde stanovnika biti milijun slučajeva dnevno.

Brzina kojom je Kina, posljednja velika zemlja na svijetu koja je krenula prema tretiranju virusa kao endemskog, ukinula dosadašnja pravila, ostavila je njen krhki zdravstveni sustav preopterećenim.

Kina je u utorak izvijestila o tri nova smrtna slučaja povezana s covidom, u odnosu na jedan u ponedjeljak.

Brojevi su to koji nisu u skladu s iskustvom mnogo manje naseljenih zemalja nakon otvaranja.

Osoblje u velikoj bolnici Huaxi u jugozapadnom gradu Chengduu poručuje je da su "izuzetno zauzeti" brigom za pacijente s covidom od smanjenja restrikcija 7. prosinca.

"Ovaj posao radim 30 godina, a imam više posla nego ikada", rekao je anonimno jedan vozač hitne pomoći ispred bolnice.

U utorak navečer bili su dugi redovi unutar i izvan hitnog odjela bolnice te u susjednoj klinici za liječenje groznica.

Većina pristiglih vozilima hitne pomoći dobili su kisik kako bi lakše disali.

"Gotovo svi pacijenti imaju covid", rekao je djelatnik ljekarne hitne službe.

Bolnica nema zaliha lijekova za covid-19 i može osigurati samo lijekove za simptome poput kašlja, rekao je.

Zhang Yuhua, službenik pekinške bolnice Chaoyang, rekao je da su posljednji pacijenti starije osobe i kritično bolesni koji pate i od drugih bolesti.

Dodao je da se broj pacijenata kojima je pružena hitna medicinska pomoć povećao na 450-550 dnevno s oko 100 ranije, prema državnim medijima.

Klinika za liječenje groznice Bolnice kinesko-japanskog prijateljstva u Pekingu također je bila "prepuna" starijih, izvijestili su državni mediji.

Medicinske sestre i doktori zamoljeni su da rade dok su bolesni, a umirovljeni liječnici i medicinske sestre koriste se kao ispomoć u pojedinim ruralninm područjima.

Kina od 8. siječnja više neće zahtijevati od putnika karantenu nakon ulaska u zemlju, objavile su vlasti ovoga tjedna.

Zbog toga se očekuje i porast broja kineskih turista u drugim zemljama, ali stanovnici i putničke agencije sugeriraju da će povratak na uobičajene razine trajati još nekoliko mjeseci zbog zabrinutosti za covid-19 i pažljive potrošnje.

S druge strane, neke vlade razmatraju uvođenje dodatnih uvjeta za putnike iz Kine.

Američki dužnosnici naveli su u tom kontekstu "nedostatak transparentnih podataka".

Indija i Japan tražit će od putnika iz Kine negativan test na covid-19, pri čemu će osobe s covidom morati provesti tjedan dana u izolaciji.

Tokyo također planira ograničiti mogućnost povećanja broja zrakoplovnih linija iz Kine.

Filipini bi trebali biti "vrlo oprezni" kada primaju putnike koji dolaze iz Kine, rekao je u srijedu ministar prometa, dodajući da ta zemlja razmatra uvođenje testiranja kao uvjeta za ulazak.

Upitan o spomenutim restrikcijama Japana i Indije, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u utorak da bi "covid-19 mjere trebale biti znanstvene, umjerene i ne bi trebale utjecati na normalno kretanje pojedinaca".

29. travanj 2024 05:56