StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProblema nije bilo

DIP objavio konačne rezultate, predsjednik Dobronić: Izbori su prošli vrlo dobro, možda su kandidati previše pričali...

Piše L. V.
18. travnja 2024. - 15:08
Zagreb, 180424. Trg svetog Marka, Sabor RH. Konferencija za medije Drzavnog izbornog povjerenstva. Na fotografiji: Radovan Dobronic.Damjan Tadic/Cropix

Državno izborno povjerenstvo upravo objavljuje konačne rezultate parlamentarnih izbora. Obrađeno je 99,79 posto svih biračkih mjesta. HDZ je na 61 osvojenom mandatu, a Rijeke pravde su na 42. Izlaznost je bila  62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača. Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je da se izborni proces odvio vrlo dobro.

-Glasalo je 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača. Prije četiri godine je izlaznost bila manja, ali ne trebamo do kraja uzimati usporedbe kao relevantne jer je tada zbog korone izlaznost bila manja. Države Europske unije imaju još veću izlaznost i mi tome trebamo težiti. Dvije stvari su bitne: da ljudi shvate da izlaskom na izbore mogu utjecati na svoju sudbinu, da povežu politiku sa svojim osobnim životom. Osim toga, izlaskom na izbore se pokazuje i briga za državu, što je neki oblik patriotizma, ali kod nas se na to ne gleda na taj način", dodao je Dobronić.

Smatra i kako nije bilo previše kršenja izborne šutnje odnosno ničega toliko što je previše izlazilo iz okvira, te da su prilikom izlaska na izbore ‘mođda previše pričali‘.

Komentirao je i probleme s glasanjem koji su nastali zbog plavih potvrda.

"To nije u domeni DIP-a. Za to je nadležan MUP. Mi smo posredovali i u Zagrebu su svi koji su bili upućeni po potvrde njih dobili na vrijeme i stigli su do 19 sati glasati tako da to nije moglo utjecati na izbore", ustvrdio je Dobronić.

 

22. travanj 2024 15:18