StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

PRVI ČIN POLUFINALA U GRUŽU Jure Marelja, nekadašnji centar Juga, dovodi Solaris u Gruž: ‘U Dubrovniku svi komentiraju utakmice, od konobara do...‘

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2020. - 11:51
Branimir Herceg je jedan od najdarovitijih hrvatskih „sidruna“. Njegov ostanak u Crnici ovisi o tome kako će izgledati igračka križaljka njegove matične zagrebačke Mladosti. Ili o tome koliko je za njega zainteresiran dubrovački Jug. Njegovi su korijeni vezani za Dubrovnik. A kao igrač sam osjetio što znači igrati za Jug. Za klub, u kojemu ne trebaš brinuti ni o čemu, već samo o svojoj igri. Dubrovačke utakmice u gradu podno Srđa komentiraju svi. Od konobara do taksista. U takvom okružju imaš osjećaj da vrijediš i 30 posto više od svog stvarnog dometa – rekao je neki dan u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Jure Marelja, 40-godišnjak, nekadašnji centar, koji je prošle godine zaključio igraču karijeru, počeo trenersku. Bio do korone pomoćnik Joška Krekovića, a nakon korone glavni trener. Prvi zadatak je obavio bez greške. U obe utakmice četvrtfinala je okrenuo Mornar BS. Plus devet u Crnici, te plus dva u Poljudu.

Marelja je kapicu Juga uzeo u ljeto 2013. godine. Proveo sezonu u Gružu. Potom se vratio u Mornar. Ponikao je u svom Solarisu, nakon deset sezona preselio je 2003. u Split (prvo POŠK, zatim do dolaska u Gruž – Mornar BS). Igrao je i u Rusiji (Kazanj), zatim i za splitski Jadran...

U Dubrovnik, istaknuo je Marelja uoči prve polufinalne utakmice, dolazi s dosta pomlađenom momčadi. Ističe kako će biti bez Eugena Koprčine i Nina Mudražije, te Tonija Šparade. Upitan je i nastup iskusnog, 38-godišnjeg Željka Kovačića. U Gruž će doći s trojicom mlađih juniora.

Jugaši su prošli tjedan očekivano bez problema odradili posao u četvrtfinalu doigravanja za prvaka, dobili Galeb MR sa čak 34 pogotka razlike u dvije utakmice odigrane u vremenskom razmaku od 18 sati. Protiv Solarisa je u polufinalu također u ulozi velikog favorita iako ne zaboravljaju: Solaris je ove sezone bio polufinalist Kupa Hrvatske, namučio je u polufinalu Mladost, koja je njih u finalu ostavila praznih ruku, bez prvog domaćeg trofeja koji se dijelio u sezoni 2019./20.

U polufinalu se zbrajaju pobjede. Aktualni prvak želi dvokorakom u finale. Prva utakmica je večeras u Gružu u 19 sati, a uzvrat dva dana poslije, u petak u Šibeniku (21 sat).  

U povijesti doigravanje za prvaka Hrvatske, ovo je 29. sezona, Jug Adriatic osiguranje je samo šest puta izostao u finalu. Za naslov nije igrao u prve tri sezone (1991./92., 1992./93. i 1993./94.), zatim u sezonama 1996./97. i 1997./98., te samo jednom u novom stoljeću (tisućljeću) - sezoni 2013./14.

image
Jugaši slave. U finalu doigravanja za prvaka Hrvatske u sezoni 2018./19. dobili su zagrebačku Mladost


Dubrovčani, koji jure svoje 23. finale doigravanja za prvaka, najuspješniji su klub prvenstva Hrvatske s najviše naslova prvaka - 15. Ukupno su četiri kluba osvajala naslov prvaka Hrvatske: Mladost deset puta, Primorje EB dva puta, te POŠK jednom. Solaris niti jednom nije uspio izboriti finale.

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA HRVATSKE
Prve utakmice, srijeda, 1. srpnja, Dubrovnik
: Jug Adriatic osiguranje - Solaris (19 sati), Zagreb: HAVK Mladost - Jadran Split (20.30 sati).
19. travanj 2024 13:54