StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

JUGAŠI DVOKORAKOM UPLOVILI U SVOJE 23. FINALE Gruž čeka, samo još ne zna koga - Mladost ili splitski Jadran

Piše Tonči Vlašić
3. srpnja 2020. - 22:24
Solaris – Jug AO 6:16
ŠIBENIK
Bazen Crnica. Suci: Nenad Periš i Branko Banovac.
SOLARIS: M. Šparada, Malenica, Erak, N. Štrkalj (1), Bulat, Herceg (1), Vlahović (2), Pelicarić (1), Mudražija, T. Šparada, Vrcić, Ljubičić, Jukić, Sabioni (1). Trener: Jure Marelja.
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Macan, Fatović (2), Lončar (1), Kržić (2), Garcia (1), Lozina (1), Merkulov (5), Zvono (1), Žuvela (1), Benić, Obradović (1), Jarak, Tomasović (1). Trener: Vjeko Kobešćak.
Igrač više: Solaris 7/3, Jug AO 10/6
Peterci: Solaris 1/0, Jug AO 2/2
Četvrtine: 0:6, 3:3, 2:3, 1:4.

image
Solaris - Jug Adriatic osiguranje 6:16 foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

image
Solaris - Jug Adriatic osiguranje 6:16 foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

image
Ivica Tucak, hrvatski izbornik, pratio je ogled Solarisa i Jug AO foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX


Prve utakmice, srijeda, 1. srpnja, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje - Solaris 17:6 (1:0), Zagreb: HAVK Mladost - Jadran Split 13:12 (1:0), druge utakmice, petak, 3. srpnja, Šibenik: Solaris - Jug Adriatic osiguranje 6:16 (0:2), subota, 4. srpnja, Split: Jadran Split - HAVK Mladost (eventualna treća utakmice polufinala između Mladosti i Jadrana igrala bi se u srijedu, 8. srpnja).

image
Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguarnje) foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

image
Solaris - Jug Adriatic osiguranje 6:16 foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX


Očekivano Jugaši su u dva koraka izborili finale prvenstva Hrvatske, a u kojem će im trebat korak više (čitaj pobjeda više – igra se u finalu na tri pobjede) za obranu naslova prvaka, te nastavak niza, kojeg su počeli 2016. godine. Mogu li drugi put u povijesti nanizati pet naslova prvaka Hrvatske? Uspjeli su to u periodu od 2009. do 2013. godine. Primorje EB ih je 2014. zaustavilo na putu da izjednače rekord zagrebačke Mladosti, koja je šest puta u nizu bila prvak, i to je klub sa Save rekord potpisao u prvih šest izdanja prvenstva Hrvatske.

Ovogodišnje je 29. prvenstvo Hrvatske, a Jug Adriatic osiguranje je po 23. put u velikom finalu. Drugi put je u povijesti finale izborio uspjehom u polufinalu protiv Solarisa. Prvi put je to uspio u sezoni 2006./07. kad je na kraju bio prvak, a kad je Solaris bio jak, baš jak, jači nego ove sezone. Tad je pod vodstvom danas aktualnog hrvatskog izbornika Ivice Tucka Solaris igrao finale LEN-a kupa u kojem je poražen od Kazana (boje 'narančastih' branio je tad Dubrovčanin Ivan Sukno), a u domaćem prvenstvu je uzeo broncu. Tad je bilo u prvoj utakmici polufinala u Gružu 14:9 za Jug, a u drugoj, u Šibeniku, još uvjerljivije za dubrovačku momčad koju je tad vodio Emil Nikolić - 16:7.

Ove sezone dobili su Solarisa u prvoj utakmici polufinala sa 17:6 u Gružu, a 48 sati poslije slavili su i u njegovom domu, na otvorenom, pod reflektorima na Crnici, sa 16:6 te zaključili posao - opet s 2:0 u pobjedama, i opet u niti jednoj utakmici nije bilo ni trunke neizvjesnosti.

I nek se zna, ovo je 16. put kako je Jug s 2:0 prošao polufinale, a šesti put u nizu. Prošle sezone je dobio splitskog Jadrana, u sezonama 2015./16., 2016./17. i 2017./18. splitskog Mornara, a u sezoni 2014./15. zagrebačku Mladost.

Zadnji put je Jug izgubio jednu utakmicu polufinala doigravanja u sezoni 2013./14., i to je bio jedini put u ovom stoljeću kad je ostao bez finala. Mladost je prvo 23. travnja bila bolja u Gružu s 11:10, a tri dana poslije na Savi sa 7:6.

Bez obzira tko bude suparnik Jugašima u finalu (Mladost je dobila prvu utakmicu kod kuće protiv Jadrana, druga utakmica se igra u Splitu u subotu, 4. srpnja, eventualna treća utakmica, majstorica, igrala bi se u Zagrebu), finalna serija počinje u Gružu.

Ipak, prije samog finala u Gružu se dijeli trofej pobjednika Regionalne lige. Prvog dana Final foura, 14. srpnja, suparnik Jugu u polufinalu je splitski Jadran, dok su u drugom polufinalu suparnici Mladosti i hercegnovski Jadran Carine. Nema dan poslije, 15. srpnja, utakmice za treće mjesto, već se igra samo veliko finale.

Nakon toga počinje finale domaćeg prvenstva na tri pobjede. Jug Adriatic osiguranje je najbogatiji klub naslovima prvaka Hrvatske. Do danas je slavio 15 puta. Mladost, druga po uspješnosti, bila je prvak Hrvatske deset puta, a splitski Jadran niti jednom.
16. travanj 2024 08:29