StoryEditorOCM
VaterpoloSJAJNA IDEJA |

JUG SE VRAĆA U PORAT ‘Otputovati’ 60 godina unatrag, doživjeti da se ‘unutar’ gradskim mira ‘tuče’ za trofej, i to Regionalne lige!

Piše Tonči Vlašić
25. lipnja 2020. - 08:21
Vraća se Jug u Porat, i to ne samo Jug, već bi tamo trebali zaigrati i dva Jadrana, splitski i hercegnovski, te zagrebačka Mladost! Želja je kancelarije Juga da se završni turnir Regionalne lige, koji je zakazan u Dubrovniku 14. i 15. srpnja, odigra na kultnom mjestu. Kakva bi to bila lijepa priča kad bi se u tome na kraju i uspjelo!

Prvog dana završnog turnira, u utorak, 14. srpnja, igraju se dva polufinala. Parovi su: Jug Adriatic osiguranje – Jadran Split te HAVK Mladost – Jadran Carine Herceg Novi. Finale se igra u srijedu, 15. srpnja. Nema utakmice za treće mjesto. Zagrebački sastav brani naslov, dok je Jug AO sa četiri naslova pobjednika i još šest nastupa u finalu najuspješniji klub natjecanja, koji je prvo izdanje imao u sezoni 2008./09.

Neki dan se s metrom u ruci šetalo po Portu. Valja u njega ‘usidrit’ teren. Njegove dimenzije su 30 metara puta 20 metara. Moglo bi se progledat kroz prste ako bi bio metar, dva teren kraći po dužini, te metar kraći po širini. Ali, kako god okreneš, treba ‘produžit’ mali muo. ‘Usidrit’ do njega ponton, te ‘izgradit most’, a sve kako bi sudac mogao ići od kraja do kraja terena. Zatim, na kraju ‘produžetka’ treba osigurat mjesto za semafor koji pokazuje trajanja napada, kao i mjesto za pomoćnog suca jer na malom mulu bi bio zapisnički stol, a na suprotnoj strani klupe, te drugi sudac.

Arenasport izravno prenosi sve tri utakmice završnog turnira, dvije polufinalne prvog dana, te dan poslije finale, zbog čega valja osigurati i mjesta za kamere. Plus, naravno, treba naći mjesta za tribine za gledatelje.

Jug je svoje domaće utakmice u Portu igrao od osnutka, od sredine 20-ih godina prošlog stoljeća (tisućljeća) pa sve do otvaranja bazena u Gružu, a on je otvorio svoja vrata 8. srpnja 1961. godine. Dakle, posljednji put je sezonu u Portu Jug zaključio prije točno 60 godina. I kad je ovo ljeto pandemija koronavirusa napravila bulikan štete, eto, bar se otvorila mogućnost, kad već nema gužve po gradu, vratiti se u povijest, ‘otputovati’ točno 60 godina unatrag, te doživjeti da se ‘unutar’ gradskim mira ‘tuče’ za trofej, i to Regionalne lige.

Ideja – Final four Regionalne lige u Portu – uistinu je sjajna, te ako se mogu osigurati (minimalni) uvjeti, te ako posljednja događanja vezana za teniski turnir Adria Tour u Zadru ne postrože mjere (zatvore granice - dolazak hercegnovskog Jadrana, zatvore pristup gledateljima), bilo bi je šteta propustiti.
16. travanj 2024 15:38