StoryEditorOCM
RukometIDEMO (G)RADITI |

SILVIJO NJIRIĆ ‘Domaćinstvo SP-a rukometaša 2025. biti vjetar u leđa Gradu da napokon, podvlačim, napokon, izgradi jedan takav kapitalni objekt!‘

Piše Tonči Vlašić
10. lipnja 2020. - 16:23
Željko Musa slavi pogodak za pobjedu protiv Norveške u polufinalu EP-a 2020. godine foto: Ante Čizmić / CROPIX
Termin Svjetskog prvenstva se nije promijenio. Dakle, prvenstvo, koje zajednički organiziramo s Danskom i Norveškom će se održati početkom 2025. godine. Hrvatski gradovi u kojima će se igrati su Zagreb, Split, Poreč, Varaždin i Dubrovnik, koji jedini nema dvoranu, koja zadovoljava uvjete. Ali Grad Dubrovnik ima u planu izgraditi multifunkcionalnu dvoranu, koja neće biti samo za sport. Sve druge uvjete, zračna luka, hoteli, i sve ostalo, Grad Dubrovnik ima na visokom nivou osim, naravno, sportskog objekata, a to je u ovom slučaju dvorana – istaknuo je Silvijo Njirić, direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza.

image
Silvijo Njirić (prvi s lijeva), direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza foto: Ronald Goršić / CROPIX


- Od svih pet hrvatskih gradova imamo garanciju kako će ispuniti sve uvjete. Te garancije smo dobili prije nego smo podnijeli kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. godine. Pandemije koronavirusa je trenutačno zaustavila pregovore s gradovima ali nije zaustavila cijeli projekt, odnosno održavanje prvenstva. Zato uskoro dolazimo u Dubrovnik, te ćemo na licu mjesta s odgovornim ljudima Grada dogovoriti sve kako bi 2025. bili odlični domaćini Svjetskog prvenstva rukometaša, a i kako bi Grad Dubrovnik sutra mogao, zahvaljujući novom objektu, biti domaćin drugih značajnijih međunarodnih sportskih priredbi, i ne samo sportskih događaja, već isto tako koncerata, te inih drugih događaja u spomenutom novom prostoru.

Postoji li strah da se Svjetsko prvenstvo ne održi u Dubrovniku?

- Ne. Vjerujem da koronavirus neće zaustaviti projekt, već da će, naprotiv, domaćinstvo Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. biti vjetar u leđa Gradu Dubrovniku da napokon, podvlačim, napokon, izgradi jedan takav kapitalni objekt, koji će biti dodatna vrijednost grada.

Još prije nego ste kandidirali Hrvatsku za domaćina Svjetskog prvenstva rukometaša čuli smo koje sve uvjete treba zadovoljiti nova dvorana.

- Da, i s time su upoznati čelnici grada Dubrovnika. Navest ću samo najvažnije, kapacitet gledališta je 5000 sjedećih mjesta, tribine sa sve četiri strane uz napomenu kako ne treba graditi fiksne tribine, kako se to može riješiti i s montažnim tribinama, koje su u razini borilišta. I ono što ćemo posebno istaknuti kad budemo razgovarali s odgovornim ljudima iz Grada Dubrovnika, ne smije se štedjeti na prostoru za borilište. Dugo sam u rukometu. Prije je uokolo rukometnog terena trebalo imati dva metra od linije igrališta do tribine ili zida, a sad je to šest i više metara. Ako se ide na to da neće biti fiksne tribine, tad treba imati prostor i za montažne tribine kako bi se zadovoljio uvjet – kapacitet gledališta, a to spominjem, jer sutra, kad završi prvenstvo, te se uklone montažne tribine, ostaje još veća površina na kojoj će tad istovremeno moći trenirati daleko veći broj sportaša, a što, upoznati smo s time, itekako nedostaje Gradu Dubrovniku, prostor za trening. Kad kažem kako se ne smije štedjeti na prostoru to govorim jer neki gradovi, koji su izgradili objekte, nisu poštovali određene mjere, te sad, nažalost, ne mogu biti domaćini. Dvorana u Zadru ne odgovara jer je dužina igrališta metar u korneru od zida. Zatim, nema komunikacije iza gola i ta dvorana nije u funkciji za Svjetska ili Europska prvenstva. Sto puta smo rekli kako smo izuzetno počašćeni igrati u Slavoniji, no dvorana u Osijeku nije adekvatna, kao i dvorana u Rijeci. Danas se traži veći prostor od igrališta do zida, kažem, sad je to, kad je rukomet u pitanju, šest do sedam metara – naglasio je Njirić, te još jednom podvukao:

- Najvažnije, ovo Svjetsko prvenstvo rukometaša, koje će se održati između ostalog u Dubrovniku 2025. godine, uklapa se u planove gradskih vlasti. I ono za cilj ima izgraditi takav jedan multifunkcionalni objekt, koji će moći najprije zadovoljiti zahtjeve za odigravanje Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. godine, ali i sutra drugih međunarodnih sportskih događaja, koji će, kad se uklone montažne tribine postavljene za smotru najboljih rukometaša svijeta omogućiti istovremeno u tom prostoru trening velikog broja dubrovačkih sportaša. Inače, prema onome što su nam rekli čelni ljudi Grada, Dubrovnik je imao za cilj izgraditi takvu jednu multifunkcionalnu dvoranu do 2028. godine, a sad će taj objekt, nadamo se, biti realiziran i tri godine ranije radi Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. godine.

image
Europsko prvenstvo rukometaša 2020. - dvorana u Beču uoči utakmice Hrvatska - Njemačka foto: Ante Čizmić / CROPIX
 
 
Hrvatska, Danska i Norveška 2025.
Svjetsko prvenstvo rukometaša 2025. godine igrat će se u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik), Danskoj (Kopenhagen i Herning) i u Norveškoj (Trondheimu, Stavangeru ili Drammenu i Oslu).

Prvi put u povijesti Svjetsko prvenstvo rukometaša zajednički organiziraju tri države. Svaka, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Hrvatska je bila 2003. domaćin Svjetskog prvenstva rukometašica, a 2009. Svjetskog prvenstva rukometaša.
 
image
Hrvatski rukometaši u Beču uoči utakmice protiv Češke na EP-u u siječnju 2020. godine foto: Ante Čizmić / CROPIX


32 reprezentacije  
Na SP-u rukometaša 2025. sudjelovat će 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog natjecanja, četiri skupine prednatjecanja održavale bi se u Hrvatskoj, a po dvije u Danskoj i Norveškoj. U drugom krugu natjecanja postoje četiri glavne skupine te President Kup. Hrvatska je domaćin dvije glavne skupine te President Kupa, a Danska i Norveška po jedne glavne skupine. Dva četvrtfinala i jedno polufinale će se odigrati u Hrvatskoj, ostale dvije četvrtzavršnice i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo bio bi domaćin završnog vikenda.
18. travanj 2024 11:14