StoryEditorOCM
RukometLOKOMOTIVA IZ MOKOŠICE |

KRISTINA PRKAČIN, LIJEVI VANJSKI S KNJIGOM I ‘TOPOM U RUCI‘ ‘Uvijek sam presretna kad me trener zazove u reprezentaciju!‘

Piše Tonči Vlašić
30. travnja 2020. - 17:22
Kristina Prkačin je 'bombom' pola minute prije kraja utakmice, svojim drugim pogotkom, postavila konačan rezultat utakmice u zagrebačkoj Areni: Hrvatska - Njemačka 21:21 foto: Ronald Goršić/CROPIX
Tek s 15 godina je počela igrati rukomet. Prije toga trenirala je gimnastiku, plivanje, odbojku i atletiku. Na prva dva sporta se zadržala duže, oko tri godine. Toliko je provela i u Ženskom rukometnom klubu Dubrovnik prije nego je krenula za Zagreb. Prvu godinu u glavnom gradu odradila je u dresu Trešnjevke, a potom iduće četiri u dresu Lokomotive. Prvi nastup u dresu reprezentacije je imala prije pet godina. Prvo je nastupala za juniorsku, s njom bila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2016., a sad skuplja nastupe u seniorskoj reprezentaciji (bila je sudionik Europskog prvenstva u Francuskoj 2018.).  

Kristina Prkačin, naša mala iz Mokošice, o kojoj je riječ, ima 22 godine. Tko prati ženski rukomet zna kako je lijevi vanjski s 'topom u ruci'.

- Iza mene je sad najbolja sezona, koju, nažalost, neću pamtiti po trofeju, a očekivala sam najmanje jedan, i to europski trofej, Challenge Cup – govori Kike, kako je od milja zovu prijatelji.

Brat Kristian i sestra Karla su također trenirali rukomet. Oni su 'krivi' što je Kristina uzela nakon svih sportova rukometnu loptu u ruke, a kad je uzela, više je ne ispušta.

- Volim rukomet – kratko i jasno.

image
Kristina Prkačin s Gabrijelom Jurlin te prvim trofejom u karijeri. Lokomotiva je 2017. osvojila europski Challenge Cup


Prvi trofej je osvojila 2017. godine. Lokomotiva je osvojila upravo Challenge Cup. Godinu dana poslije iznenadila je sve, i to je 'pomela' u finalu Podravku za trijumf u Kupu Hrvatske.

- I... sad sam priželjkivala prije svega novi trijumf u Challenge kupu. Europska federacija je prvo rekla kako će se igrat Final four, jedan vikend, ali je na kraju odlučila kako nema nastavka, i kako se poništava natjecanje. Nas je čekala u polufinalu ekipa iz Niša. Prva utakmica je trebala biti u nas, uzvrat u Srbiji. U drugom polufinalu su bile dvije ekipe iz Španjolske, Valladolid i Granollers. Kako smo igrale, a poznavajući suparnike, bile smo favorit za osvajanje trofeja. Zbog toga mi je žao što nastavka neće biti.

image
Ženski rukometni klub Lokomotiva (Zagreb) - 2019./20. (Kristina Prkačin, gornji red, peta s lijeva)


Poništena je i domaća sezona. Podravka je u trenutku prekida bila vodeća sa svim pobjedama, a Lokomotiva samo protiv nje nije ostvarila pobjedu.

- Nismo daleko od Podravke, prvog favorita u oba domaća natjecanja. Po meni je njihova prednost što njezine igračice, pogotovo one koje su dovele kao pojačanja iz drugih država, imaju više iskustva od nas. Lokomotiva čvrsto drži drugo mjesto u Hrvatskoj. Moje je mišljenje kako ne bi bilo velikih promjena na tablici da se prvenstvo odigralo do kraja.

image
Kristina Prkačin (Lokomotiva) - 51 pogodak u prvenstvu u sezoni 2019./20.


Kristina je zadnji nastup imala u srijedu, 11. ožujka. Lokomotiva je dobila u gostima Sesvete. Ostvarila sedamnaestu pobjedu u osamnaest prvenstvenih utakmica. Dan poslije je trenirala, a u petak, 13. ožujka, sve je stalo.

- Kad je Nacionalni stožer donio odluku, i kad je Savez prekinuo prvenstvo, te kad smo već dobile slobodan vikend, odlučila sam otići doma na nekoliko dana, jer, u trenutku prekida smo očekivali kako će se brzo nastaviti sezona. Na kraju se sve zatvorilo, te je po tom pitanju ispalo dobro. Bila sam non stop sa svojima. Prva dva tjedna nisam izlazila iz kuće, a nakon toga bih otišla vanka trčat. Nama je kondicijski trener Pero Kuterovac napravio program vježbi tako da sam trenirala bez prestanka. Naravno, sve to nije ni blizu pravog treninga, te se nadam kako ćemo vrlo brzo se okupit u Zagrebu, te počet s treninzima u dvorani, kako bi bez problema mogle početi pripreme za novu sezonu. Inače, meni je istekao četverogodišnji ugovor. Voljela bih ostati još godinu dana zbog fakulteta. Imam želju ići vanka, ali, kažem, prvo želim završiti fakultet. To je prvo na popisu mojih želja. Četvrta sam godina Kineziološkog fakulteta u Zagrebu smjer kineziterapija. Učila sam za vrijeme karantene. Mogu se pohvalit kako mi na fakultetu također dosta dobro ide.

image
Hrvatska ženska reprezentacija se kvalificirala na Europsko prvenstvo 2020. u Dansku i Norvešku (Kristina Prkačin, druga s desna)


Europska rukometna federacija je zaključila i kvalifikacije za Europsko prvenstvo rukometašica. Hrvatska će igrati u završnici, koja bi se trebala igrati od 3. do 20. prosinca 2020. u Danskoj i Norveškoj.

- Ta nas je odluka razveselila iako smo očekivale kako ćemo se kvalificirati s obzirom da smo već imale četiri boda, kao i Francuska, dok su Island i Turska bile bez boda. Island smo dobili kod kuće s dvadeset i nešto razlike, zatim uvjerljivo savladale Tursku. Što više, preostale utakmice u kvalifikacijama, tako smo razmišljale, trebale su nam poslužiti za stjecanje iskustva. Koliko znam ždrijeb skupina će biti u ljeto u Beču. Hoće li na kraju biti Europskog prvenstva s obzirom situaciju, ne znam. Budući je u prosincu, možda ne bude odgode.

Protiv Sesveta u zadnjoj prvenstvenoj utakmici postigla je četiri pogotka, tri s devet metara. Utakmicu prije sedam protiv Virovitice. Najviše puta je ove sezone u prvenstvu tresla mrežu Sinja – devet puta. Treći je strijelac Lokomotive ove sezone s 51 pogodak.

- Igram više jer se ozlijedila naša kapetanica Larissa Kalaus, koja igra na toj mojoj poziciji, koju sam zatim dijella s Marinom Glavan. Marina je bila prva opcija na našoj poziciji, a kad je ona zatrudnila sva odgovornost je bila na meni te na novoj igračici, Ana-Marija Gavrić. Što se tiče reprezentacije nekad sam unutra, nekad nisam. Izbornik Nenad Šoštarić, koji je moj trener i u Lokomotivi, najbolje zna tko mu odgovara za koju utakmicu, te za kojeg protivnika. Ja sam uvijek presretna kad me zazove u reprezentaciju.

image
Kristina Prkačin je 2016. nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Rusiji (Hrvatska osma u konkurenciji 24 reprezentacije), te 2018. na Europskom seniorskom prvenstvu u Francuskoj (Hrvatska na diobi trinaestog mjesta)
19. travanj 2024 18:49