StoryEditorOCM
KošarkaČEŠKA |

DOMAGOJ PROLETA IMA NOVI KLUB ‘Napadamo naslov prvaka, a igrat ćemo i europski kup‘

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2020. - 15:51
Domagoj Proleta, 22-godišnji dubrovački košarkaš, igrač sa šireg spiska hrvatske seniorske reprezentacije, ima novi klub.

- Ostajem u Češkoj, ali ne u USK Praha za koji sam igrao prošle sezone, već sam iduće sezone član Dekstone Turi Svitavyja, kluba koji je bio treći u trenutku prekida prvenstva. Njihova želja je boriti se za naslov prvaka Češke, a uz to igrati u Europi, i to u FIBA Europacupu. Dogovorii smo se za iduću sezonu - istaknuo je Proleta, koji je prošle sezone u ligaškom dijelu bio drugi strijelac svoje momčadi s 13,3 koša po utakmici uz 62 posto šuta za dva te 40 posto uspješnosti za tricu, dok je u ligi za prvaka Češke imao 11,3 koša po utakmici sa šutom iz igre gotovo 60 posto. Plus, je u prosjeku po utakmici imao četiri skoka te dvije asistencije...

Proleta je karijeru počeo u Košarkaškom klubu Dubrovnik u kojem je stigao do reprezentacije do 14 godina. Potom mu je 2013. otišao na probu u Španjolsku, te zadovoljio u Real Madridu u koje  je dijelio svlačionicu s Lukom Dončićem, a te dane u Real Madridu pamti po osvajanju 2015. godine juniorske Eurolige.

image
Domagoj Proleta je s Hrvatskom bio doprvak Europe za igrače do 20 godina 


S hrvatskom reprezentacijom 2018. uzeo je srebro na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina, upisao 2019. na turneji u Kini i prve nastupe za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. Proleta je nakon zaključenja juniorske karijere odlučio iskustvo stjecati u Hrvatskoj, u Premijer ligi. Prvo u dresu Zagreba, a potom Zaboka. Nakon toga stigao je poziv iz Češke, a sezonu u dresu USK Praga pamtit će po finalu Kupa i porazu u produžetaku od neporaženog Nymburka, kojeg će iduće sezone pokušati dobiti sa svojim novim klubom, Dekstone Turi Svitavy. 

- I dalje sam u Zagrebu gdje sam od sredine svibnja. Prvo sam trenirao pod paskom izbornika seniorske reprezentacije Hrvatske Veljka Mršića skupa s još nekoliko reprezentativaca. Plus, kondicijske treninge sam imao s Igorom Blažinčićem, koji je pripremao mnoge uspješne sportaše. Sad kad je izbornik preuzeo Zadar, treniram s Cedevitom. Bit ću tu još 20-ak dana. Potom malo do svojih u Mokošicu, a nakon toga me čeka put u Češku. S novim klubom počinjem pripreme za novu sezonu - naglasio je 207 centimetara visoki Proleta. 

image
Domagoj Proleta nakon što je imao debi za reprezentaciju Hrvatske do 14 godina foto: Tonči Vlašić
19. travanj 2024 17:05