StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA |

BARCELONA NA HRVATSKOM JEZIKU ‘Hvala Ante!‘, a oglasio se i Dubrovčanin, te u oproštaju od Blaugrane istaknuo: ‘Bilo je to osam genijalnih godina‘

Piše Tonči Vlašić
2. srpnja 2020. - 23:01
Hvala Ante! - na hrvatskom jeziku je napisala Barcelona na svojoj službenoj stranici, te na društvenim mrežama.

Oglasio se i Ante Tomić, 33-godišnji Dubrovčanin, koji je na društvenim mrežama napisao: 'Bilo je to osam genijalnih godina u Barci. Uživao sam svaki dan! Igrao sam s nevjerojatnim igračima te sam uz svakoga uz njih u životu i na terenu. Radio sam s nevjerojatnim osobama, ne znate njihova imena, ne zarađuju milijune no čine da Barcelona bude 'više od kluba'. Hvala vama koji volite Barcu!'

Tomić je u ljeto 2012. stigao u Barcelonu iz Real Madrida u kojeg je stigao prvih dana 2010. godine nakon igranja za Zagreb. S Real Madridom je bio pobjednik Kupa kralja 2012., a s Barcelonom je u osam godina osvojio pet velikih trofeja - bio prvak Španjolske 2014. godine, uzeo još tri Kupa kralja (2013., 2018. i 2019.), te španjolski Superkup 2015. godine. Barcelona ističe kako je Tomić ukupno osvojio dvanaest trofeja - sedam puta je bio pobjednik Katalonske lige (2012., 2013., 2014., 2015., 2016., 2017. i 2019.).

Tomić je vlasnik 'milijun' rekorda ne samo kluba iz Blaugrane. U svojih osam sezona odigrao je ukupno 579 utakmica (311 prvenstvenih, 236 u Euroligi, 19 u Kupu kralja te 13 u Superkupu) za Barcelonu. Stranac je s daleko najviše odigranih utakmica u povijesti kluba. Na drugom mjestu je Slovenac Erazem Lorbek sa čak više od 200 utakmica manje. Lorbek je dres Barcelone nosio 341 put.

Zatim, Tomić je šesti najbolji strijelac Barcelone u povijesti, drugi skakač španjolskog prvenstva svih vremena, po valorizaciji samo su dva igrača u povijesti Barcelone skupila više bodova od njega, jedan je Juan Carlos Navarro, a drugi Epi. Tomić je u prosjeku, u svojih 579 utakmica, ubacivao 10,7 koševa po utakmici.

U ljeto 2018., kad je legendarni kapetan Barcelone Juan Carlos Navarro objavio: 'Gotovo je!', Tomiću je ukazana velika čast - postao je prvi stranac kapetan u povijesti Košarkaškog kluba Barcelona!

U toj ulozi, pamtit će se za sva vremena, podigao je pokal pobjednika Kupa kralja 2019., i to na svoj 32. rođendan, i to usred Madrida, i to je upravo on pogodio za pobjedu, i to sa zvukom sirene protiv najvećeg rivala, Real Madrida!


Tomić je postao prvi u povijesti španjolskog Kupa Kralja koji je uspio obraniti naslov s drugim klubom (prvo je u sezoni 2011./12. slavio s Realom, a u sezoni 2012./13. s Barcelonom), te ujedno postao prvi igrač koji je Kup Kralja osvojio s dva najveća španjolska kluba, Real Madridom i Barcelonom.

Jedna rečenica se pamti, spominjala se u španjolskim medijima 'milijun' puta, točnije, svaki put kad bi Tomić skupljao pojedinačne nagrade - MVP utakmice, MVP kola, MVP mjeseca, član najbolje petorke prvenstva, član najbolje petorke doigravanja, i to ne samo španjolskog prvenstva, već i Eurolige. Ta rečenica glasi: ‘Tomić je najveći poklon koji je Real mogao dati svom najvećem rivalu, Barceloni’.

image
Ante Tomić, kapetan Barcelone foto: Tonči Vlašić


Hoće li Tomić nastaviti karijeru, te ako hoće, gdje, znat će se vrlo brzo. Piše se kako bi ga u svojim redovima želio vidjeti ruski Zenit, koji vodi Xavi Pascual, koji je bio trener Barcelone kad je Tomić stigao iz Real Madrida, te ga vodio do 2016. godine, i za kojeg je 217 centimetara visoki Dubrovčanin 'kralj pod koševima'.

Nakon vijesti kako Ante Tomić nakon osam godina odlazi iz kluba oglasili su se i navijači. Zahvalili Dubrovčaninu. Jedan je napisao: 'Gran capità' (veliki kapetan)
19. travanj 2024 19:24