StoryEditorOCM
ZabavaŠiroka primjena

Svemogući ocat: Briše ogrebotine s namještaja, liječi upalu grla, uklanja pesticide s voća i povrća, koristite ga ovako

Piše dv
15. siječnja 2024. - 15:37

Ako tražite učinkovit i ekološki prihvatljiv način za čišćenje kućanstva, onda je ocat vaš najbolji prijatelj.

Pogledajte u kojim situacijama je ovaj jeftini kućni pomoćnik neizostavan, no obratite pozornost – evo kada ga ne smijete koristiti jer može napraviti veliku štetu.

Očistite računalo

Kao i kod gotovo svega, prašina se nakuplja na našim računalima tijekom vremena. Nažalost, nije ih lako očistiti. Prašina može biti tvrdoglava koliko god se trudili očistiti svoje računalo. Ocat može pomoći u pravilnom čišćenju prijenosnog računala. Nakon što isključite računalo, pripremite mješavinu jednakih količina vode i alkoholnog octa. Umočite meku krpu u smjesu i iscijedite što više tekućine. Zatim nježno obrišite računalo. Pamučnim štapićem umočenim u smjesu očistite prostor između tipki tipkovnice.

 Liječi upalu grla

Možda nekim ljudima sugerirate najgoru stvar na svijetu govoreći im da piju ocat. U njihovu obranu, to nije najslađe piće. Ali za bolno grlo može pružiti olakšanje. Sljedeći put kad osjetite znakove upale grla, stavite nekoliko žlica jabučnog octa u šalicu umjereno tople vode. Možete dodati malo meda da bude ukusnije. Zatim popijte cijelu smjesu. Možda ćete neko vrijeme imati loš zadah, ali ćete se sigurno riješiti grlobolje, prenosi Krstarica

Brisanje stakala na autu

Budući da se automobili često prljaju dok se voze različitim cestama, obične tekućine za čišćenje stakla neće očistiti svu nakupljenu prljavštinu. Dan nakon pranja automobila, ako to radite kod kuće, obrišite stakla s malo octa. Dok perete prozore, obilno ih premažite octom. Dobro ih izribajte i zatim isperite. Kisela priroda octa će razgraditi svu prljavštinu i ostaviti prozore ostakljenima.

image
/Shutterstock

Riješite se ogrebotina na namještaju

Koliko god pažljivo rukovali svojim drvenim namještajem, ogrebotine su nakon nekog vremena neizbježne. To je samo prirodni proces trošenja i habanja. Međutim, svakako ne izgleda lijepo. Dakle, kako biste održali besprijekornu završnicu na svom namještaju, priskočite u pomoć s octom. Napravite mješavinu joda i jabučnog octa u boci ili posudi. Nanesite otopinu na ogrebotine na drvenom namještaju. Ovo bi trebalo ukloniti sve ogrebotine dok površina ponovno ne postane glatka. Ako je drvo tamno, dodajte još joda u smjesu i dobro će obaviti posao.

Uklonite pljesniv miris s odjeće

Čim stavite rublje u perilicu, stavite ga tamo i ostavite neko vrijeme. Nažalost, ako se tamo ostave dulje vrijeme, razvijaju odbojan miris na pljesniv koji se može dugo zadržati. Srećom, ocat je također učinkovit u uklanjanju neugodnih mirisa. Ako je vaše rublje mokro više od jednog dana i ima onaj miris po pljesni, opustite se. Jednostavno ponovno operite rublje s pola šalice bijelog octa i nekoliko kapi eteričnog ulja. Vaša će odjeća izaći bez čudnog mirisa, piše Krstarica.

Za dužu svježinu cvjetnih buketa

Buket cvijeća dodaje dašak ljepote domu. Nažalost, ne ostaje dugo lijepo i svježe. Nakon nekoliko dana vaš prekrasan buket će uvenuti. Ali jeste li znali da ocat može održati vaše cvijeće svježim neko vrijeme? Nakon što prerežete stabljiku, u vazu s vodom stavite žličicu šećera i dvije žlice octa. Mješavina će nahraniti cvijeće i održati ga na životu dugo vremena.

image
/Shutterstock

Uklanja pesticide iz voća i povrća

Nakon što svoje svježe kupljeno voće i povrće donesete kući, odvojite malo vremena da ih operete. Ali dodajte malo octa u zdjelu. Samo stavite malo tople vode u sudoper ili zdjelu i ulijte pola šalice octa. Namočite voće i povrće desetak minuta, zatim isperite. Nakon toga ih spremite u hladnjak. Ocat čisti sve loše čestice koje smanjuju rok trajanja vaših proizvoda. Pranje u octu proizvodu će dodati još tjedan dana svježine.

Riješite se modrica na tijelu

Svi mi s vremena na vrijeme dobijemo nekoliko modrica i kvrga na tijelu. Ali svakako bi bilo lijepo da ti tragovi brže zacijele i nestanu. Srećom, u tome vam može pomoći ocat. Sljedeći put kad dobijete neočekivanu modricu, uzmite papirnati ručnik i natopite ga destiliranim bijelim octom, a zatim pritisnite na zahvaćeno područje. Svojstva octa ubrzat će proces zacjeljivanja i očistiti ožiljak. Također će ublažiti bol.

image
/Shutterstock

Uklonite buhe sa svojih ljubimaca

Buhe su gotovo uvijek na kućnim ljubimcima, ali to ne znači da ih treba pustiti u kuću. Umjesto da posegnete za šamponom protiv buha kako biste ih se riješili, razmislite o korištenju octa kako biste ponovno očistili dlaku svog ljubimca od buha. Dodajte jednake količine jabučnog octa i vode u bocu s raspršivačem. Prilikom kupanja vašeg ljubimca smjesu pošpricajte po dlaci nakon šamponiranja. Ocat će svako okruženje učiniti neprikladnim za štetočine, uključujući buhe. Tako da možete biti sigurni da će vaš ljubimac uživati ​​u životu bez buha.

Za glatka stopala

Ako ste u stisci s pedikurom u salonu, svejedno to možete učiniti sami s malo octa. Lakiranje noktiju velik je dio pedikure, ali prava poslastica uključuje namakanje stopala kako biste uklonili mrtve stanice kože. Napravite tretman u salonskom stilu kod kuće kombinirajući vodicu za ispiranje usta s malo octa. Ostavite stopala u smjesi oko 15 minuta. Nakon toga izribajte stopala kako biste uklonili svu mrtvu kožu.

Za pjenušavo posuđe

Ako je lakše kupiti deterdžent za pranje posuđa i koristiti ga, vidjet ćete da je ocat bolje rješenje za čišćenje. Umjesto da stavite tonu deterdženta za pranje posuđa u perilicu rublja, upotrijebite malo octa da pokrenete ciklus. Ocat može učinkovito ukloniti svu prljavštinu i masnoću s vaših tanjura. Ocat je također učinkovit u održavanju čistoće same perilice posuđa. Dvaput mjesečno stavite jednu šalicu octa u perilicu posuđa kada je prazna, a zatim pokrenite ciklus. Ostaci sapuna, kamenac ili tvrda voda zaglavljeni u perilici posuđa će se otopiti.

image
/Shutterstock

Riješite se dosadnih voćnih mušica

Bez obzira volite li životinje ili ne, vinske mušice nikad nisu dobrodošle u kuću. Dobra stvar je što se možete riješiti dosadnih stvorenja u svojoj kuhinji sve dok imate malo octa. Ulijte malo jabučnog octa u malu staklenku ili tanjur. Dodajte malo praška za pranje rublja. Staklenku držite na mjestu gdje vam mušice najviše smetaju. Miris smjese će ih privući, ali neće moći isplivati ​​iz nje i vaša će kuhinja ponovno biti bez muha.

Na najmekšim ručnicima

Nakon mnogo korištenja ručnici gube svoju mekoću i postaju tvrdi. Počinju izgledati grubo i izblijedjelo. Ako vam se čini da vam ručnike treba osvježiti, izvadite ocat iz hladnjaka. Dodajte pola šalice octa u perilicu prilikom sljedećeg pranja. Vašim će ručnicima vratiti život i vratiti im prvobitnu mekoću.

image
/Shutterstock
27. travanj 2024 15:24