StoryEditorOCM
ModaIGLA I KONAC

Džemila Dilberović, šije maske za civilnu zaštitu

Piše PSD.
8. travnja 2020. - 09:54
Koliko god se mi zafrkavali u vezi korone, ovakvu tjeskobu i neizvjesnost oni preko četrdeset zadnji su put vjerojatno osjetili u vrijeme Domovinskog rata.
Tek nas očekuje nepovoljna “ekonomska rebatajica”, što bi u životima mnogih ljudi zapravo bio eufemizam za puko siromaštvo. Da, od ovoga što nas je snašlo još ćemo se dugo oporavljati, čak i ako zdravstveno prođemo neokrznuti. No, na muci se poznaju junaci! Neki među nama, nećemo ih sve nabrajati, heroji su novog doba već po vokaciji svojih zanimanja, ali u borbu za lakše preživljavanje uključili su se i pojedinci koji su mogli spašavati svijet jednostavnim doprinosom da - stoje doma i miruju...
Ipak, mirovati nije htjela dizajnerica Džemila Dilberović iz Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija. Ona se se uistinu požrtvovno uključila u borbu s koronom, i to na način na koji može i zna: besplatnim šivanjem maski za Civilni stožer Dubrovačko-neretvanske županije i druge potrebite, te je u tom smislu sa svojim radnim timom već isporučila više od dvije tisuće maski!
Dok neki oglašavaju šivanje i zarađuju na predmetima koji nikad neće dugoročno zaživjeti kao modni dodatak, nego će trajati koliko i puka nevolja, Džemila je - pazite sad - kao jedna od onih koji su u javnosti percipirani kao dizajneri visoke i za mnoge cjenovno teško pristupačne mode, u ovoj krizi pokazala veću humanost od mnogih “proletera”. Njezin angažman, važno je reći, nije tek puka poza, nego uistinu krvav višednevni rad, koji će nastaviti koliko god bude trebalo!

’Ma kakve fensi maske!’
- Za koga ćemo u ovoj krizi zasukati rukave i pomoći ako nećemo svome gradu i svojoj zemlji, ljudima! Ni u jednom trenutku mi nije palo na pamet dizajnirati nekakve fensi-maske niti naplatiti rad. Kad sam potrošila sve pamučne materijale koje sam imala u šivaonici, zatražila sam jedino da mi daju materijal za veću količinu maski, i to nam je omogućila Županija. Već tjednima (danonoćno po potrebi) šijem sa svojom djecom Lejlom i Kasimom, a projektu su se priključile i žene iz udruge “Dubrovačke mame”. Stoga im želim poimence zahvaliti, one su: Dragana Pogac, Valentina Kuzman, Ivana Mezea, Franica Lasić, Bernarda Golub, Carmela Grgurević, Dubravka Plasić, Dita Lipanović i druge.
Maske su inače dvoslojne, u njih se može umetnuti sterilna gaza, perive su i pokazale su se za izradu zahtjevnije nego što sam očekivala jer je posao prilično delikatan, a uključuje i peglanje. No, ako je nekome pomoglo, vrijedi truda, krvavih očiju i bolnih leđa - ilustrira dizajnerica, osmjehujući se.
Ironično je što je dizajnerica Dilberović, iza koje “čuči” brend glam-haljina “Lella Design”, nedugo prije početka krize otvorila luksuzni studio i showroom na lokalitetu dubrovačkih Lazareta, dakle upravo na mjestu gdje se nekoć nalazila karantena za pomorce potencijalno oboljele od kuge i drugih onovremenih zaraznih i smrtonosnih bolesti.
- Život nekad svima napiše tragikomičan scenarij, eto umjesto punog poslovanja u sezoni sad mi je dućan i doslovce “u karanteni”, ali iz njega sam izvukla šivaće strojeve - i ne gase se! Sve je drugo stornirano, revije su otkazane, a tko zna što nam donosi sutra. Bitno je da izdržimo aktualni trenutak, i pomognemo koliko možemo. Nije sve u novcu - jednostavno poručuje Dubrovkinja Dilberović.
16. travanj 2024 05:17