StoryEditor
Obalagradsko vijeće

Solinska prepucavanja: Jadro je od ‘izvora života‘ postao ‘izvor smeća‘! Duvnjak traži popis putovanja na koje je službeni vozač vozio gradonačelnika

18. veljače 2021. - 09:57
Poteštat Dalibor Ninčević (HDZ) ponovno je zatražio rješavanje 'graničnog spora' s KlisomJakov Prkić/Cropix

Solinski gradski vijećnici su na zadnjoj sjednici jednoglasno usvojili sve predložene točke dnevnog reda.

Od prve koja je bila i najzanimljivija – informacije o ekološkom stanju u Mjesnom odboru Vranjic – gdje se građani brojnim prosvjedima bore za zaustavljanje zagađivanja okoliša i ugrožavanja njihova zdravlja, te ostale tri točke. To su bili prijedlozi Odluke o utvrđivanju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi i Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća za siječanj – travanj 2021., kao i Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe u siječnju 2021.

Sve to je usvojeno dizanjem ruku svih 19 prisutnih od 21 vijećnika, koliko ih sjedi u gradskom parlamentu. Predloženi Zaključak o prihvaćanju Strategije upravljanja imovinom Grada 2021. – 2027. godine povučen je s vijećničkih klupa budući da će se taj dokument prethodno staviti na javnu raspravu.

Međutim, kroz svoja pitanja, lokalni su zastupnici tražili odgovore na komunalne probleme – situacije s ulicama, rasvjetom, vrtićima, otpadom...

– Prostor važnog projekta "Jadro izvor života" sada je cirkus, možemo ga nazvati "Jadro izvor smeća" u Majdanu – prozvao je oporbeni Mario Jaman (SDP) vladajuće iz koalicije HDZ-HČSP-HSU-HDS, pojašnjavajući:

– Uklanjanjem stabala dobili smo bujice, potoke koji ugrožavaju okolne kuće. Sve je puno smeća, nema WC-a, caruje nered. Ista situacija je i kod Vidovića mosta, gdje posljednja dva mjeseca raste ilegalno odlagalište, a stotinjak metara niže je dvadesetak bačava s kemikalijama koje je netko ostavio uz samu cestu.

Spreman odgovor imala je gradska pročelnica Marijana Žižić, tvrdeći kako su upravo dobili dozvolu za drugu fazu spomenutog projekta, u sklopu kojega će se anulirati svi navedeni problemi, te zaposliti ljude koji će kontrolirati situaciju na terenu, dok će se bujične vode riješiti u sklopu pročišćivača koji gradi splitski "Vodovod i kanalizacija" (ViK).

Problem uništavanja vegetacije iznio je i Marin Matijević (nezavisna lista Davora Mikasa), i to na Blacama, gdje se u dužini od tri kilometra prekopava bilje, te sade čempresi i borovi, koji nisu autohtona stabla toga kraja, a sve pod egidom europskog projekta, koji će zapravo izmijeniti tradicionalnu vegetaciju.

Oporbenjak je ponovno zatražio i tiskanje plana grada, "starog" puno desetljeće, budući da se mnogo toga u Solinu promijenilo u tom razdoblju. Vijećnik iz redova vladajućih Josip Marković želi da se uputi zahtjev Hrvatskim vodama, koje bi trebale očistiti riječni tok Jadra od naplavina: debala, smeća, guma..., dok je Ivan Andabak (Nezavisna lista mladih – NLM) želio odgovor na pitanje kada će pročišćivač biti gotov.

– U sljedećih mjesec dana bit će javna nabava, a 24 mjeseca je rok za realizaciju projekta koji provodi ViK – podatke je iznio Renato Prkić, predsjednik Vijeća, dok je odgovor na upit nezavisnog Mikasa što je s granicama Klisa i Solina, dao gradonačelnik Dalibor Ninčević:

– Dvadesetak godina traje taj problem koji rješava Povjerenstvo koje se zadnji put sastalo 2018. godine. I referendum građana, na kojem se 95 posto njih izjasnilo da žive u Solinu, iako ih je netko granicama "ostavio" u Klisu, pogoduje našim težnjama da se ta situacije s granicama napokon i okonča. Čekamo odluku!

Odgovor, i to u pisanom obliku, morat će pričekati i vijećnici Niko Režić (lista Davora Mikasa) te Vedran Duvnjak (NLM). Prvi traži informaciju tko godišnje dobiva 50 tisuća kuna za nadzor groblja u Solinu, te koliko je novca potrošeno u Nogometnom klubu "Sloga" iz Mravinaca.

Mlađi vijećnik želi pisane odgovore na tri pitanja: posjeduje li Grad dio parcele "Salonita", specifikaciju za sadnju sadnica 2019.-2020. godine, te popis putovanja na koje je službeni vozač vozio gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 00:04